Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Umjetnička galerija BiH
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

MIS IRBI

KLUB ŽENA MIS IRBI: RAD I DJELOVANJE

 

Održano: Veče filmske muzike

Četvrtak, 3.12. 2015, 18.30h
Članice Kluba žena Miss Irby SPKD Prosvjeta Sarajevo priredile jedno ugodno veče za poštovaoce Prosvjete. Filmska muzika je nezaobilazni dio filma. Muzika se pamtila, svirala, pjevala. Po muzici iz filmova prepoznavali smo i filmove, glumce, glumice, poznate pjevače.
Pijanistica Nevena Ćeklić, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji iz Istočnog Sarajeva dovela nam je svoja tri studenta.

milica klavir

Jovana Bojanić, vokal i Aleksa Valentić, harmonika izveli su poznatu romsku baladu Djurdjevdan koju je Emir Kusturica u svom filmu Dom za vješanje uvrstio, a koju je obradio Goran Bregović. Pjesma je postala hit. Ovo dvoje mladih oduševilo je sve prisutne svojom interpretacijom. Otpjevali su i pjesmu iz filma Montevideo "Pukni zoro".
Nevena Ćeklić odabrala je teme iz filmova Doručak kod Tifanija, Kazablanka i Titanik.
Nevena je sve ostavila bez daha sviranjem kompozicije "Da su meni oči tvoje" Kornelija Stankovića,/ 1831-1866/ kompozitora, horovođe i pijaniste. Ove godine obilježava se 150 godina od smrti ovog prvog obrazovanog srpskog kompozitora.

jovana andrijana

Tekst pjesme napisao je knez Mihajlo Obrenović, savremenik K. Stankovića. Poznat kao državnik, knez Srbije, pjesnik,ljubitelj žena, burnog i državnog i privatnog života. Po legendi, pjesmu je posvetio mnogo mlađoj ljepotici za kojom je tajno uzdisao i čeznuo.
Film "Kaži zašto me ostavi" iz 1993.godine. Režiser Oleg Novković i scenarista Srđan Koljević. Glavni protagonisti: Žarko Laušević, Milica Mihajlović, Ljubiša Samardžić.
Andrijana Piper, vokal i Nevena Ćeklić, klavir senzibilno su izveli ovu kompoziciju.
Publika je željela da ovo veče potraje duže. Obećali smo reprizu u proljeće.
Tekst, Milica Kajević moderator programa „Veče filmske muzike“.

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Klub žena Miss Irby Prosvjeta ugostile su delegaciju od 11 žena iz NVO "Mali koraci", Orahovac-Kosovo.

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Klub žena Miss Irby Prosvjeta ugostile su delegaciju od 11 žena iz NVO "Mali koraci", Orahovac-Kosovo. Predsjednica Društva Amra Pandžo predstavila je ovu organizaciju koju podržava Ekumenski savez Balkana. Članice su Albanke i Srpkinje. Društvo radi na njihovom pomirenju, zajedničkom životu, druženju i obilježavanju vjerskih praznika. Pet Srpkinja i šest Albanki posjetile su prvi put Sarajevo, posjetile sve vjerske objekte, značajne spomenike iz bogate bosanske baštine. U Prosvjeti su ih dočekali dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta, Milica Kajević, članica UO Društva i predsjednica Kluba žena Miss Irby, Zora Legat, članica NO DRuštva i Angelina Janjić, članica i saradnica Prosvjete i Kluba žena Miss Irby.

албанке албанке

Naši predstavnici predočili su gošćama našu misiju,značaj osnivanja Prosvjete, obnovu i nastavak rada 1993.god.stipendiranje talentovanih i socijalno ugroženih učenika i studenata, izdavačku djelatnost, značajne izložbe,  Božicni i Vaskršnji koncert.Baština i tradicija srpskog naroda koji živi u Sarajevu njeguje se i čuva od zaborava. Takodje istaknuti su i problemi sa kojima se Prosvjeta susreće, finansiranje, restitucija. Uz sve to, saradnja sa drugim nacionalnim društvima je jako dobra. Prostorije Prosvjete su itekako poznate u gradu i gradjani svih nacionalnosti posjećuju naše javne manifestacije

српкиње српкиње

U prijatnom razgovoru, čuli smo mnogo lijepih ali i tužnih detalja koji opterećuju život Orahovca i njegove stanovnike. Od prijašnjih 22000 hiljade stanovnika srpske nacionalnosti, sada živi 300 porodica koje su smještene u sjevernom dijelu Orahovca. 15 učenika pohadja gimnaziju, a još manje osnovnu školu. Orahovac je poznat po bogatim vinogradima i bastama, prije rata, tj 1999. god  bio je proizvodjač najboljih vina, a sad, mnoga polja su neobradjena, vinogradi zapušteni.
Članice "Malih koraka" Srpkinje  otpjevale su pjesmu o Orahovcu koju je napisao i komponovao Gavro Kujundžić.
Organizacija "Mali koraci" itekako su veliki i značajni u gradjenju ponovnog suživota Albanki i Srpkinja na Kosovu

 

Održano tradicionalno druženje žena povodom praznika 8.marta Međunarodnog dana žena

tanja recital

U prostorijama Društva održano je tradicionalno druženje žena predstavnica NVO povodom obilježavanja praznika 8.marta Međunarodnog dana žena. Uz prikladan program koji su priredili klub žena MisIrbi odnosno istaknute članice kluba, Milica Kajević i Tatjana Žarković Tafro.

milica savo

U Društvu SPKD Prosvjeta Sarajevo, uz skroman koktel svečano i dostojanstveno su obilježili praznik žena.Talentovane članice raznih nevladinih organizacija su recitovale svoj stihove uz muzičku pratnju darovitih učenika srednje muzičke škole iz Sarajeva.

recital harmonika

I ovom prilikom žene su podsjetile na značaj 8. marta Međunarodnog dana žena i naglasile ulogu žene u svim segmentima života, od poštovanja sebe, osvješćenosti, podizanja glasa protiv svih nepravdi koje se čine prema njoj:polne diskriminacije, zlostavljanja u porodici i na poslu. Ženi pripadaju ista prava u društvu kao i muškarcima, na sva radna mjesta u svim profilima posla i jednake naknade za rad.

publika klavir

 

Druženje žena u SPKD "Prosvjeta" Sarajevo

ruze

Druženje žena SPKD "Prosvjeta" planirano je 6. marta 2015. godine., u 12:00 sati u prostorijama Društva, zajedno sa predstavnicama drugih nacionalnih udruženja i NVO organizacija povodom obilježavanja 8. marta Međunarodnog dana žena. Druženje žena  organizuje Klub žena Mis Irby, a uz koktel, osmišljen je i prikladan program.

Podsjećanje, godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u AustrijiDanskojNjemačkoj i Švicarskoj. U predvečerje prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8 marta 1913. održale demonstracije za mir.U spomen na dešavanja koja su prethodili prazniku onakvom kakav je danas:

SVIM ŽENAMA OD SRCA ČESTITAMO PRAZNIK, 8.MART, MEĐUNARODNI DAN ŽENA!

 

Klub žena "Miss Irby" i Društvo prijatelјa grada Sarajeva održali predavanje na temu:
„Graditelјsko naslijeđe na našem tlu: Arhitektura Sarajeva kroz vrijeme“

milica

Održano još jedno ugodno veče u razgovoru o Sarajevu i njeegovoj arhitektruri kroz vrijeme Predavanje je vodila Dr. sc. Tatjana Neidhardt, dipl. ing. arh. rođena je u Sarajevu gdje je pohađala osnovnu školu i Drugu Gimnaziju. Na  Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu, diplomirala je 1968. godine. Tokom studija i kasnije sarađivala je sa svojim ocem akademikom, profesorom Jurajem Neidhardtom. Radila je 26 godina u svojstvu profesora stručno-teorijske nastave u Građevinskoj tehničkoj školi u Sarajevu, a posljednjih 16 godina, svog radnog angažmana, radila je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu gdje je stekla zvanje magistra, kasnije, zvanje doktora arhitektonskih nauka na Arhitektonskom fakultetu u Banja Luci. Godine 1993. zapošljava se privremeno i u Općini Centar. Iste ratne godine pozvana je za honorarnog predavača na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu gdje je radila do 2009. Godine – do odlaska u penziju.

publika tanja

Osim kontinuiranog rada sa učenicima i studentima, svoje dugogodišnje interesovanje i angažman za pitanja okoliša i kulturnog naslijeđa iskazala je putem brojnih tekstova u dnevnoj i stručnoj štampi (preko 50), učešćem na mnogim savjetovanjima, konferencijama, radionicama u zemlji i inostranstvu. Bila je gost-nastavnik u Švicarskoj 1997. i Španiji 2003. Pored tri udžbenika na temu arhitektonskih konstrukcija, izdatih u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, objavila je knjigu Kultura stanovanja.  Kao član grupe TASKA, zajedno sa dizajnerkom Semkom Gušo, kartografom Asimom Abdurahmanovićem, grafičkim inžinjerom Rainerom Schmiedom i sociologom Elijasom Milojevićem, Tatjana Neidhardt učestvuje na izradi različitih promotivnih materijala za Sarajevo, kao i na knjizi Sarajevo kroz vrijeme. Ova knjiga izdata je na bosanskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Francusko izdanje uvršteno je u katalog UNESCOa.  Samostalnu izložbu akvarela pod nazivom “Sarajevske vedute” imala je 2002. godine u Sarajevu, a još tri samostalne izložbe 2003. i 2004. godine u Španiji.
Nakom penzionisanja 2009.godine odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje provodi vrijeme sa svoje dvije kčerke i unucima. U novoj sredini, nastavlja sa društvenim angažmanom i kreativnim radom, te će predstaviti svoju kolekciju akvarela graditeljskog naslijeđa grada Lancastera, Pensylvania, u septembru ove godine.

Moderator i domaćin večeri prof. Milica Kajević. Svima se zahvaljujemo na posjeti.

 

KLUB ŽENA MISS IRBY: ODRŽANA TRIBINA PODSJEĆANJE NA XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Klub žena Miss Irby SPKD Prosvjeta Sarajevo organizovali su PODSJEĆANJE NA XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE ODRŽANE U SARAJEVU PRIJE 30 GODINA.

ucesnici gordana

Interesovanje članova i simpatizera Prosvjete bilo je izuzetno veliko. Te večeri, 4.2. '14 u 18h bilo je veoma živo i zanimljivo u prostorijama Prosvjete. Klub žena je s razlogom stavio ovu temu na svoj program, jer mnogi članovi Prosvjete učestvovali su u organizaciji Olimpijade u Sarajevu. Podnaslov na pozivnici: Sarajlije pričaju o svojim sjećanjima, animirao je veliki broj posjetitelja da to veče prisustvuju i nešto kažu o svojim impresijama danas, poslije 30 godina i davne '84 kada su bili angažovani u raznim segmentima organizacije na Olimpijskim igrama.
Emocije su proradile, govornici uzbudjeni, kao da su to juče proživjeli: Sarajevo je blistalo, čisto, uredno, ljudi svih boja, rasa, vjera iz 49 zemalja svijeta slili su se u sarajevsku kotlinu. Sarajlije ljubazne na svakom koraku spremne da pomognu u svakom trenutku, ako je bilo potrebno. Sve je funkcionisalo do perfekcionizma. Duh olimpizma širio se ulicama grada. Snijeg je pao baš kad je i trebao, ." Ljepotice Jahorina i Bjelašnica i ljepotani Trebević i Igman, i sportski hramovi Zetra i Skenderija čekali su takmičare da bi ispričali jednu bajku".( Slobodan Stajić).
Samo, kad bi ta bajka vječno trajala!!!

savo_ljubo publika

U takvom raspoloženju govorili su: Nidžara Beganović, Radmila Stojadinović, Gordana Kordić,  Milica Kajević, Ibrahim Spahić, Ljubiša Zečević, Nedeljko Masleša, Ljuba Ristić, Milka...i.....
Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Inspirativan film je slikom pratio govornike na Plazmi. Proteče sat i nešto više. Tek se tad osvjetismo da je blizu 20 sati i da nas napolju čeka topla i vedra noć, neuobičajena za ovo doba godine. Možda se opet desi čudo i snježne pahuljice proveju 8. ili 9-tog februara. Uljepšaće i Sarajevsku zimu. (tekst Milica Kajević)

 

 

Obilježavanje 10 godina rada Kluba žena ''Miss Irby''

U prepunoj sali u prostorijama Društva, za sve članice Kluba žena "Miss Irby" kao i za sve dobrodošle prijatelje "Prosvjete", organizovan je prigodan program i druženje, povodom obilježavanja jubileja "10 godina rada Kluba žena "Miss Irby"". Organizatori druženja su Milica Kajević i Tanja Žarković-Tafro. Vrijeme je proteklo u lijepom druženju, recitalima, pjevanju, sviranju, i na taj način dostojanstveno je obilježen jubilej postojanja i rada Kluba! Hvala svim prisutnim što su svojim prisustvom uveličali naš jubilej!

 

milica tanja

publika harmonik

 

ozinn

klavir marijana

aida nn2

 

 

ODRŽANO VEČE SA JASNOM DIKLIĆ I NJENIM GOSTIMA:

" ŽENA I VRIJEME"

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, Klub žena Miss Irby organizovao je u srijedu, 12.juna 2013. godine u 19h

jasna gosti

Moderator: Tatjana Žarković-Tafro, profesor

Naša poznata pozorišna i filmska glumica Jasna Diklić govorila je o svom umjetničkom radu na vrlo duhovit i šarmatan način. U programu su učestvovali članovi Poetskog teatra "Juventa": Ivona Jukić, pjesnikinja, Mladen Kaurin, pjesnik, saradnik Prosvjete dugi niz godina i Mirza Okić, pjesnik.

gosti2 publ

U muzičkom dijelu programa učestvovao je Timur Vilić, bariton, učenik Srednje muzičke škole Sarajevo, klasa prof. Sanja Vilov Bejdić i Mimoza Stroil, klavirska pratnja.

 

 

KLUB ŽENA "MIS IRBI" VAS POZIVA:

poz_diklic

 

 

Druženje žena SPKD "Prosvjeta" održano je 7. marta 2013. godine., zajedno sa predstavnicama drugih nacionalnih udruženja i NVO organizacija povodom obilježavanja 8. marta.

 

milica bariton

Žene su se još jednom podsjetile na značaj 8. marta Međunarodnog dana žena i naglasile ulogu žene u svim segmentima života, od poštovanja sebe, osvješćenosti, podizanja glasa protiv svih nepravdi koje se čine prema njoj: diskriminacije, zlostavljanja u porodici, mobinga na poslu. Ženi pripadaju ista prava kao i muškarcima.

tanjarenkasara

U kratkom programu koje su osmislile Tanja Žarković-Tafro, Milica Kajević i Renka Žunić, sve prisutne dame su uživale i prijatno se osjećale, uz učenike i profesore Srednje muzičke škole Sarajevo:Sare Amadee Tomić, sopran( arija Suzet iz Male Florami), Timura Vilića, bariton ( arija Don Žuana i "Ruse kose" narodna). Korepetitorke na klaviru bile su:prof. Belinda Krnić i Mimoza Stroil. Solo pjevači su učenici prof. Sanje Vilov Bijedić.

aida_dreca mirjana

Poeziju Đure Jakšića i Ljermontova čitala je Renka Žunić, Prosvjetina saradnica, a članice Prosvjete Aida Dreca i Mirjana Hadžikarić govorile su svoje pjesme.

Naša saradnica Saida Milošević izložila je svoj unikatni nakit.

 

Klub žena "Mis Irbi" poziva članice na osmomartovsko druženje!

Klub žena "Mis Irbi" povodom obilježavanja praznika žena 8.mart organizuje druženje u prostorijama Društa u ul Sime Milutinovića br1. 07. marta 2013.g. u 18 sati.

Organizovano je skromno posluženje uz prigodan program. Druženje je zatvorenog tipa samo za članice i sestrinske klubove ostalih nacionalnih i srodnih društava.

 

Druženje sa jevrejskim ženskim klubom "Bohoreta" u jevrejskoj opštini povodom njihovog praznika PURIM-a

Predstavnici ženskog kluba „Mis Irbi“ iz SPKD „Prosvjete“ Sarajevo na predusretljiv i ljubazan poziv ženskog kluba „Bohoreta“ pod pokroviteljstvom „La Benevolencije“ Sarajevo, su prisustvovali jevrejskom prazniku PURIM u subotu, 2.3.2013.g. u prostorijama jevrejske opštine.
Jevreji cijelog svijeta u nedjelju, 24. februara, obilježit će Purim, praznik koji jevrejski narod proslavlja već više od dvije hiljade godina kao simbol borbe za vlastiti opstanak.

purim

Ime praznika Purim potječe od riječi "pur" što znači kocka ili žrijeb, jer je Aman, kraljev doglavnik, bacao kocku da bi izabrao najpogodniji dan za provođenje plana o uništenju Jevreja.
Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci je u razgovoru za Agenciju FENA rekao da je Purim jedan od rijetkih vrlo veselih jevrejskih praznika kada se slavi lukavstvo jevrejske djevojke Estere koja je uspjela da spasi jevrejski narod od zločestog perzijskog vladara i njenog savjetnika ministra Hamana, čiji je plan bio da uništi sve Jevreje u Perziji u ta davna vremena babilonskog ropstva.
"Praznik se, između ostaloga, proslavlja i malim karnevalom, pošto dolazi u dio godine kada se i u ostalim etničkim i vjerskim grupama prave karnevali. Zato se tada za purimsko sijelo pravi maskenbal i tako će ove, kao i svake godine, tradicionalno biti organiziran i u Sarajevu. S tim što ove godine praznik pada u nezgodan dan, te će maskenbal biti održan u subotu, 2. marta u Jevrejskoj opštini u Sarajevu", kazao je on- objavila je  FENA.
Događaj o kome se govori u Megilat Ester (Knjizi o Esteri) desio se za vrijeme vladavine kralja Ahašveroša (485. do 464. godine p.n.e.).

 

Druženje povodom velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa

 

1ilka1 1ilka1

 - U utorak, 17. 04. 2012. god. u prostorijama Društva, SPKD "Prosvjeta" i klub Miss Irby organizovao je druženje povodom velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa, Pripremljen je odgovarajući kulturno umjetnički program. Druženje je počelo predavanjem Aleksandra Vladisavljevića o porijeklu praznika, a potom ga je pratio muzički program omladinskog hora Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Proleter" pod vodstvom Dušana Eraka.

zilka2 zilka2

 

Takođe je prezentirana prva samostalna izložba leptir-mašni za žene i muškarce u kreaciji Radoslava Marjanovića. U kolekciji je više od 50 kreativnih rješenja. 
Autor je izložbu posvetio prijatelju Društva, nedavno preminulom Zlatku Ristiću.
Vaskršnje druženje je bilo prilika da i ostali pozvani izlože svoje umjetničke slike i druge rukotvorine.

 1ilka1 zilka2

Kruna večeri je ples polaznika "Prosvjetine" Plesne škole koju vodi koreograf Zoran Drašković. Plesne tačke su oduševile publiku.

Potom je slijedilo tradicionalno takmičenje "tucanja jajima" a pobjednik je dobio prigodnu nagradu.

Zadovoljstvo je istaknuti dobro obavljen posao svih učesnika organizacije. Zahvaljujemo se i svim gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj praznik i ovo naše prekrasno druženje. I za kraj tradicionalni pozdrav: HRISTOS VASKRESE!


"Žena u judaizmu, hrišćanstvu i islamu" prof.dr. Zilka Šiljak

 

1ilka1 zilka2

- U četvrtak, 10. 11. 2011. god. u prostorijama SPKD "Prosvjete", klub Miss Irby organizovao je tribinu: "Žena u judaizmu, hrišćanstvu i islamu". Prezentatorka je bila prof. Dr. Zilka Spahić- Šiljak a moderatorica Milica Kajević.

  Predavačica je govorila o ženama, religiji i politici, vrlo nadahnuto, jezgrovito i jednostavno. Svoje kazivanje potkrijepila je mnoštvom primjera sa terena i iz različitih područja Bosne i Hercegovine.

  Predavačica je podstakla i zanimljivu diskusiju medju prisutnim posjetiocima.

Predavanju je prisustvovala i gošća iz Feniksa/Arizona Mrs. Marcie Lee, predavačica na religijskim studijama u Feniksu.

 

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA DANA ŽENA

 

8 MART 1 8 MART2

- U nedjelju, 06.03. 2011. god. u prostorijama SPKD "Prosvjete", Klib žena "Mis Irbi" organizaovao je druženje dama, predstavnica NVO: "Bohoreta", "Preporod" i drugih. To je bio doprinos Prosvjete 100. proslavi Međunarodnog dana žena, ( 19. 03. 1911. god. u Kopenhagenu). Kroz simpatičan program vodili su Renka Žunić i Zoran Drašković. Čitala se poezija Jovana Dučića, a članice i saradnice Prosvjete: Marijana, Aida i Gordana kazivali su svoje stihove. Tomić Svemir, učenik SMŠ Sarajevo, odsjek solo pjevanje u klasi prof. Sanje Vlasov, otpjevao je dvije kompozicije. Čula se i stara pjesma Kad ja pođoh na Bentbašu.
  Zoran je želio i da čuje šta naše posjetiteljke misle o: Šta za vas znači biti žena.   Pravo osvježenje bilo je pet plesnih parova koji su nešto više od mjesec dana naučili prve korake nekoliko plesova  u Prosvjeti, i to uspješno pokazali. Uz ugodnu muziku, ples se nastavio uz koktel.

PROMOCIJA ČETIRI KNJIGE DARE SEKULIĆ

 

DAR PUB

  U prostorijama SPKD"Prosvjeta" Sarajevo, 30. 09. 2010. god. Klub žena "MIS IRBI" SPKD "Prosvjeta" priredio je jedno nezaboravno veče posvećeno najvećoj živoj bh. pjesnikinji Dari Sekulić.
  Svi su slavili sa SRETNOM SKITNICOM koja plovi kroz svoje KASNE DANE i u kojima joj ni KAMENI KAŠALJ ne može nauditi a njen GO PAUK i dalje će plesti bajkovitu mrežu do nebeskih visina.
  Okruženi umjetničkim slikama, mirisnim cvijećem, dobrim ljudima koji su došli da čuju Daru i njene stihove, uživali su to veče. Bilo je tu i P.I. Čajkovskog, Milana Prebande, zvukova klavira, izuzetnog glasa Jelene Čamur, nadahnutog govora zamjenika gradonačelnika Miroslava Živanovića, a prije svega same pjesnikinje, duhovite, mudre žene i Željka Grahovca koji se na jedan osobit način obratio Dari i njenoj poeziji.
  Tu su bili i Nevena Ćeklić, iskusna pijanistica, kao i Bojan Beribaka koji je sa posebnim senzibilitetom kazivao Darine stihove. Sve to je uobličila i dopadljivo vodila MIlica Kajević ispred SPKD "Prosvjeta" Sarajevo.
  Ovaj značajni jubilej, Darinih 80 godina života i preko 50 godina stvaranja popratili su brojni pisani i elektronski mediji.

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA DANA ŽENA

Članice ženske sekcije "Bohoreta" Jevrejskog humanitarnog društva "La Benevolencija" upriličile su druženje žena NVO iz Sarajeva u povodu 8. marta Međunarodnog dana žena. Susret se održao u prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo, 10. 03. 2010. godine. Bile su prisutne predstavnice iz Društava: SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, "Cankar", "Renesansa", "Preporod" i "Front za ravnopravnost žena BiH" i, naravno "Bohoreta". Muzički program su izveli profesori i studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, a bogatu i raznovrsnu tombolu organizovale su "Bohoretkinje".

02 28

Saradnja "Bohorete" i Kluba "Mis Irbi" SPKD "Prosvjeta" Sarajevo  traje dosta dugo, na što smo i jedni i drugi ponosni. Jedne godine organizujemo mi, a druge oni ova lijepa i zanimljiva druženja. Razmjenjujemo iskustva, programe, a šale, smijeha i muzike je na pretek.

KONCERT PROFESORA MUZIČKE AKADEMIJE

ISTOČNO SARAJEVO

    U petak, 11.decembra 2009. god. u prostorijama SPKD "PROSVJETA” u organizaciji Kluba žena "Mis Irbi" održan je cjelovečernji koncert profesora i studenata Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.


 1 3


    Učestvovali su mr. Klaudija Krkotić, sopran i mr. Dušan Erak, gitara. Izveli su veoma zanimljiv, zahtjevan i popularan program, od ruskih romansi, španskih melodija Manuela de Falle, italijanskih kancona do domaćih autora Ivana Zajca, Isidora Bajića i St. Biničkog. Klaudija je oduševila sve prisutne svojim raskošnim i senzibilnim glasom, kao i Dušan Erak svojom profesionalnošću pravog majstora gitare.
    Zanimljiv Bosanski nokturno Samira Fejzića izvele su Sladjana Kostić i Zerina Herenda, duo flauta.


 2 4


Impresivno su djelovali Almir Mešković i Vladimir Marković, duo harmonika dok su izvodili Libertango sa varijacijama na Piacoline teme. Njihova interpretacija ispunjena senzibilnošću oduševila je publiku i ostavila ih bez daha. Možemo reći da ovakvi kvalitetni mladi umjetnici uvijek su dobro došli u naš prostor.

KONCERT POVODOM DANA KANTONA SARAJEVO

7. maja 2009. godine u prostorijama SPKD PROSVJETA održan je Koncert profesora, asistenata i studenata Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu a u povodu "Dani Kantona Sarajevo".

konc1   konc2

Izvedeno je šest tačaka za harmoniku, violinu, flautu, klavir, gitaru, udaraljke i solo glas od kompozitora: Dražena Kosorića, Vojina KOmadine, Valentine Cvijetić, Fernando Sor-a i Rimski Korsakova. Učesnici su bili: Nevena Ćeklić, Klaudija Krkotić, Tamara Senader, Neda Tadić, Zerina Herenda, Dušan Erak, Almir Mešković, Pedja Hart i Dragan Ribić. Publika je toplo pozdravila i nagradila dugim aplauzom sve izvodjače. Koncert je osmislio i organizovao Klub žena "Mis Irbi"- SPKD Prosvjeta Sarajevo.

konc3   konc4

 

OBILJEŽAVANJE VASKRSA

21.04. 2009. god. obilježeni Vaskršnji praznici u prostorijama SPKD „Prosvjete“ u organizaciji kluba žena „Miss Irbi“. Članice prosvjete same su pripremile bogatu vaskršnju trpezu uz šarena vaskršnja jaja i perece.

vask1  vask2

Program su izveli učenici Srednje muzičke škole iz Sarajeva i profesori Muzičke akademije Istočno Sarajevo.
- Tamara Arsovski – violina i
  Zlatan Božuta – klavir
- Klaudija Krkotić – solo glas i
  Dušan Erak – gitara
- Miroslav Šorn, naš studenta pročitao tekst o Vaskrsu
- Marijana Čejović, pjesnikinja pročitala svoju pjesmu o proljeću  “What a wonderful World“

vask4  vask
vask5  vask6


- Dari Sekulić velikoj poetesi, članovi „Prosvjete“ čestitali na nagradi „ Kočićevo pero“ koju je dobila za zbirku poezije „Sretna skitnica“, a „Prosvjetin“ stipendista Mladen Kaurin pročitao je Darinu pjesmu „Vaskrs“.
- Vikica Grubor, naša sugrađanka, slikarka amaterka, uljepšala je ovo veče svojim slikama.

Milica Kajević

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA DANA ŽENA

U organizaciji kluba "Mis Irbi" SPKD "PROSVJETA"-Sarajevo, a u povodu 8. marta Međunarodnog dana žena, organizovano je druženje predstavnica nacionalnih društava: Preporod, Bohoreta, Napredak, Cankar, Prijatelji grada Sarajeva, Narodni front Sarajevo.

stip_20091  stip_20092

stip_20093  stip_20094


Izveden je kraći prigodan program uz učešće Prosvjetinih stipendista, učenice II gimnazije, Slobodana Stajića, novinara i putopisca, kao i vokalnih solistica Dunje, Aide i Elme uz klavirsku pratnju Adnana. Publika je svojim frenetičnim aplauzom pokazala da joj se program svidio. Nastavljeno je druženje uz pjesmu, zakusku, pa čak i ples. Organizatori druženja su bili MIlica, Tanja, Ljubica i Zlatko

"Prevencija maloljetničkog prestupništva"

U organizaciji SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, Kluba žena "Mis irbi", održano je predavanje "Prevencija maloljetničkog prestupništva" u četvrtak, 03. jula 2008. godine. Predavačacija je bila prof. dr. Milanka Miković, redovna profesorica na Odsjeku za socijalni rad na FPN. Moderatorica je bila MIlica Kajević.
Tema izuzetno aktuelna privukla je veliki broj Prosvjetinih stipendista i njihovih roditelja, kao i drugih zainteresovanih posjetilaca.
Prof. Miković inače poznata u istraživanju maloljetničke delinkvencije, mentalnog zdravlja u zajednici, nasilja u porodici i svega onoga što tišti mlade, na vrlo jednostavan i slikovit način uspjela je da upozna auditorij o prestupništvu mladih, krivičnim zakonima,( koji su jako dobri, samo što se moraju sprovoditi) prevenciji, značaju porodice, škole i društva. Porodica kao osnovni faktor u odgoju mladih je prva instanca u kojoj mladi stiču navike, vaspitanje, ponašaju se onako kako vide od svojih roditelja. Ako je jedan od roditelja nasilnik u porodici, često i njegovo dijete postaje kasnije isto to. Škola mora djelovati vaspitno isto toliko koliko i obrazovno. Uloga socijalnog radnika, pedagoga i psihologa je veoma značajna. Centri u kojima će se smještati mladji ili stariji prestupnici moraju postojati u zajednici, što nažalost, ovdje nije slučaj. Uvijek se mora desiti teži zločin, kao što je bio slučaj u februaru sa ubistvom Denisa Mrnjavca, pa da se pokrene cijeli grad, kampanje protiv prestupnika, pisanje medija, preduzimanje mjera prevencije, ali sve to se brzo stiša. Prestupnici se smještaju u zatvor, dolazi do suđenja i javnost je zainteresovana kakav će biti ishod. Ali krivična djela se i dalje dešavaju, izvršioci su maloljetne osobe, ili dolazi do povratništva u krivičnim djelima. Moraju se angažovati sve nadležne institucije, svi nivoi vlasti da donesu mjere prevencije, programe po kojima bi se djelovalo.
Prof. Miković je istakla podatak da 23 osobe duševno poremećene slobodno šetaju gradom, što takođe predstavlja opasnost za građane.
Naravno da maloljetničko prestupništvo je pojava u cijelom svijetu, ali u našoj sredini, ona je itekako izrazita u postratnom periodu u kome se olako barata oružjem kojeg je još uvijek u izobilju, a PTS je veoma visok.
Obaveza društva je da uvede red i primjenu zakona.

Milica Kajević

 

"Kultura stanovanja u starom Sarajevu na primjeru Despića kuće"

U organizaciji SPKD "Prosvjeta" i Kluba žena "Mis Irbi" Sarajevo, 28. februara 2008 godine u galeriji za kniževnost i pozorišnu umjetnost "MAK", održana je veoma zanimljiva tribina na temu "Kultura stanovanja u starom Sarajevu na primjeru Despića kuće". Predavač je bila LJiljana Beljkašić- Hadžidedić, muzejski savjetnik a moderirala je MIlica Kajević, prof.
Kultura stanovanja je veoma širok pojam, ali kad kažemo: kuća, stan i dom, to nas odmah asocira na naše utočište, našu privatnost, našu oazu mira što svakom od nas predstavlja nešto veoma bitno i važno u našim životima. Kad izgubimo dom, mi smo ljudi bez kućnog identiteta, mi smo beskućnici, a kad ga steknemo, mi smo zaštićeni i zbrinuti.
Kultura stanovanja se mijenjala kroz vrijeme. Različite etničke skupine u našem urbanom okruženju unosile su karakteristike svojih etnosa, navika, običaja u opremanju svojih domova. Ipak, svi oni su se isprepletali, uticali jedni na druge, tako da postoje velike sličnosti a opet, i neke specifičnosti izmedju hrišćana i muslimana u namještanju kuća. To je predavačica najbolje pokazala na primjeru Despića kuće koja je u decembru postala stalna izložba dostupna gradjanima Sarajeva i šire.
Data je detaljna istorijska podloga porodice Despić, njihova ekonomska moć, uticaj zapadnog načina namještanja kuća i njihov važan i uticajan položaj u gradu Sarajevu.
Posebno je istaknuta ličnost posljednjeg Despića Makse, kao velikog humaniste, začetnika prvog pozorišta u Sarajevu, duhovitog, veoma jednostavnog čovjeka.
Predavačica je prikazala i statistički broj stanovnika Sarajeva, odnosno kako se taj broj hrišćanskih, muslimanskih i jevrejskih porodica mijenjao kroz vijekove. Podatci su uzeti iz knjige Behije Zlatar "Zlatno doba Sarajeva" ("Svjetlost"), str. 25, 29, 35, 104 i 105.
Mediji su dobro popratili ovo predavanje, a publika je bogato aplauzima zahvalila LJiljani Beljkašić- Hadžidedić na izuzetno zanimljivom izlaganju.

 

Milica Kajević

ARIZONA STATE UNIVERSITY
MELIKIAN CENTER za
Ruske, evroazijske i istočnoevropske studije
Phoenix, AZ
23. juni 2008

Draga Milice,

U ime delegacije iz Arizone, Melikian centra, želim da vam se zahvalim na toploj dobrodošlici i ljubaznosti koju ste pokazali u toku našeg boravka u Sarajevu.

Hvala Vam na održanom panelu "Nacionalne i kulturne različitosti u BiH" koji ste vi organizovali i moderirali u Jevrejskoj opštini.Takođe je bilo zadovoljstvo slušati Vašu diskusiju na panelu održanom u Holiday Innu, kao i u crkvi Sv. Anto.

Mi se takođe zahvaljujemo svima koji su ugostili našu delegaciju i provodili vrijeme sa nama u Sarajevu.
Vama i svim članovima SPKD PROSVJETA Sarajevo želimo uspješan rad u plemenitoj misiji u Sarajevu i šire. Nadamo se da će posjeta naše delegacije vašoj zemlji pomoći barem malo u vašim naporima i trudu koji ulažete za što prosperitetniju budućnost.

Uz najljepše želje,
Stephen Batalden
Direktor projekta i
Direktor melikian centra

Posjeta Feniksu, država Arizona, SAD


TRONEDJELJNI SEMINAR U ORGANIZACIJI IMIC-A SARAJEVO I ARIZONA STATE UNIVERSITY, FENIKS 8.-26. JANUAR, 2008 GOD.


TEMA SEMINARA: RELIGIJSKE ZAJEDNICE I GRAĐANSKO DRUŠTVO

Grupa od 15 učesnica/ka iz Federacije BiH provela je na tronedjeljnom, intezivnom kursu u Feniksu/Phoenix/ u državi Arizona. Grupu su sačinjavali religijski lideri, mostarski muftija Smajkić, fra Luka Markešić i fra Marko Oršolić ( i direktor IMIC-a), studenti postdiplomskih religijskih studija na Univerzitetu Sarajevo, prof. Islamskih nauka i rodne jednakosti na Univerzitetu Sarajevo, Intereligijskog vijeća BiH, asistentica na Fakultetu Islamskih nauka Sarajevo, predstavnica Centra za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, direktorica Asocijacije mladih lingvista i prevoditelja BiH i nekoliko predstavnika NVO, kao što su: SPKD "PROSVJETA", Medica-Zenica, Centar za izgradnju mira "CIM", Sanski Most, Jevrejska zajednica (generalni sekretar).

arizona_misirbi reny_arizona

Cilj ove posjete je bio upoznavanje učesnica/ka sa raznolikošću religijskih zajednica u Arizoni i kako se one isprepliću,  pomažu i obogaćuju civilno društvo SAD-a. Da bi se što bolje razumjele demokratske vrijednosti slobode religijskog izražavanja u američkom društvu, posjetili smo nekoliko velikih religijskih zajednica, kao što su:  1. Prezbeterijanska crkva u Tuba city u indijanskom plemenu Navaho. Tu smo čuli priču, pomalo tužnu o Navaho narodu, običajima, religiji, problemima sa kojima se danas susreću. Njihovi ručni radovi, simboli: medo, svirač na flauti i hvatač snova puni su magije, vračeva i sudbinskih vjerovanja. Zatim smo posjetili Arizona Cultural Academy- Privatni centar za školovanje muslimanske djece; Armenijski kulturni centar,  u kome je održano veče posvećeno "Zajedničkoj riječi medju nama i vama" ( Islam- hrišćanstvo i judaizam). Posjetili smo Afričko-američku prvu institucionalnu baptističku crkvu; Jevrejski kulturni centar;  Rimokatoličku biskupiju; Pravoslavnu crkvu "Sv. Sava", Ekumensko vijeće Arizone; Centar za beskućnike St. Vincent de Paul gdje se svaki dan zbrinjava 300-350 beskućnika, zatim smo posjetili i zgradu Guvernera Arizone na čelu sa guvernerkom Janet Napolitano i simpatičnu Jannah Scott, savjetnika za vjeru i gradjanske inicijative.
Amerika je religijska zemlja, ali država ne učestvuje u finansiranju bilo koje religijske zajednice, niti forsiranju pojedine. Religija je odvojena od države. U javnim školama, koledžima i univerzitetima ne predaje se vjeronauka. To je ostavljeno privatnim i religijskim centrima.
Priča o Melikian porodici je vrijedna pomena. To su Jermeni koji su davno doselili u Arizonu, stekli bogatstvo, ali ga i svesrdno daruju drugima. Tako je i Melikian centar za ruske, evroazijske i istočnoevropske studije pri Arizona unuverzitetu nazvan po toj porodici. Jedan od tri njihova sina James Melikian je privatni kolekcionar i baš tih dana otvorena je izložba "Iluminirani rukopisi" u Muzeju moderne umjetnosti u čemu smo takodje uživali, posebno sa autorovim objašnjenjima o srednjevjekovnim biblijama, najredjim primjer-cima rukopisa o bibliji Sv. Ivana.
Impresivna je bila posjeta Grand Canyon-u tom čudu prirode starom oko 2 milijarde godina, gdje se čovjek osjeća malen u poredjenju sa tim stjenovitim gromadama crvenkaste boje, gdje negdje daleko u dubini tek se nazire rijeka Kolorado. Zalasci sunca su nešto što se ne zaboravlja: od srebrenih tonova do zlatastih i blijedo ljubičastih. Šume guste prate vaš put kad vas najednom iznenade kojoti, jeleni, srndaći ili lisice.
Gostoljubivost na svakom koraku, od naših domaćina na čelu sa prof. Stephenom Bataldenom i njegovim asistentima oduševljavala nas je. Na svemu tome ostajem im zahvalna i redujem se njihovoj posjeti Sarajevu i BiH u junu mjesecu.


                                                                               Milica Kajević

PREDSTAVLJENA IZDANJA SPKD "PROSVJETA"

U organizaciji komisije za Izdavačku djelatnost SPKD "PROSVJETA" i Kluba žena "Mis Irbi", 27. decembra 2007 god. u prostorijama Društva održana je promocija Prosvjetinih izdanja u 2007 godini. Predstavljene su knjige: "Svjedočanstvo vremena" Dejana Đuričkovića, prva zbirka poezije "Konačno, vedrina" pjesnikinje Marijane Čejović i "Hronika gordog hoda" Pavla Ilića. Promotori su bili: prof. Dragan Gajević, pjesnik Admiral Mahić i novinar Rajko Živković. Moderirao je Ratko Orozović.
U programu su učestvovali i učenici violine Srednje muzičke škole u Sarajevu iz klase prof. Tanje Romanić uz klavirsku pratnju prof. Srednje muzičke škole.
U knjizi "Svjedočanstvo vremena" Đuričković tretira pitanje književnosti u srpskim časopisima u BiH za vrijeme austrougarskog perioda. Autor je istraživao književni materijal u tim časopisima i bio impresioniran mnoštvom i bogatstvom materijala tog vremena.
Marijana Čejović u svojoj prvoj objavljenoj zbirci poezije "Konačno, vedrina" unosi svoj nemir duše, svoja razmišljanja o događajima u toku posljednjeg rata u Sarajevu, ljubav prema svojoj porodici. Otac, brat i ona su poklonici lijepe pisane riječi. Marijanine pjesme dolaze iz dubine njenog sebstva, one kazuju ko je ona i šta voli da radi, one su svjedočanstvo njenog identiteta. Stih je ponekad opterećen tamom ali i obasjan blagom svjetlošću u isto vrijeme. Lirski zapisi su sitni biseri njenog osebujnog talenta rasuti u predivnim kazivanjima i sjećanjima iz prošlosti.
Pavle Ilić, hroničar svog vremena, niže priču o svojim precima, svojoj porodici, ali i Visokom, njegovim ulicama, sokacima, ljudima. Knjiga je dokument, istorija malog, ali po mnogo čemu veoma važnog mjesta Visokog i događajima koji su pratili njegov razvoj kao i ljudi koji su u njemu živjeli. Autor je slatko nasmijao auditorij anegdotama iz života ljudi iz Visokog.

Milica Kajević

PREDAVANJE NA TEMU "DRUŠTVO I JEZIK"


U prostorijama SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, 30. oktobra 2007 g. u organizaciji Kluba žena "Mis Irbi" održano je predavanje "Društvo i jezik". Predavač je bila prof. dr. Hanka Vajzović, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka. Uvažena gošća već drugi put gostuje u našem Društvu. Tema popularna i aktuelna koja uvijek izaziva veliko interesovanje i zanimljivu diskusiju.
Ovom prigodom predstavljena je izdavačka djelatnost SPKD "PROSVJETE" od 1994 godine do danas. S obzirom na ograničene materijalne mogućnosti, "Prosvjeta" je ipak uspjela da objavi 24 izdanja, kao i redovni List za književnost, kulturu i društvena pitanja "Bosansku vilu". Učestvovali smo i učestvujemo na svim Sajmovima knjiga u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Frankfurtu.
Prof. Vajzović je na jednostavan i popularan način govorila o stanju u jeziku/jezicima u našoj sredini. Svi se dobro razumijemo, iako zvanično postoje tri jezika. Politika je ta koja određuje jezik kjoji će biti u upotrebi. Nacije se identifikuju sa jezikom. Dolazi do radikalizacije upotrebe riječi u pojedinim jezicima, pa se dešava da ljudi koji žive na određenim područjima ne razumiju jezik koji im se prezentira u medijima. Upotrebe pojedinih riječi unose izvjestan haos u jeziku a time i u našim životima. Bezbroj je riječi koje nose dvosmisleno značenje, kao napr: izvanredan, ispričati se... Da li su riječi samo sredstvo za sticanje prevlasti, odnosno, onaj ko je vlast, taj vlada u jeziku?
Prof. Vajzović odgovarala je na mnogobrojna pitanja slušaoca: Šta se dešava sa upotrebom gender sensitivnih riječi u nazivima zanimanja, profesije. Profesorica smatra da takva upotreba zavisi o važnosti te profesije o kojoj se govori u kontekstu. Taj jezik se bogato koristi u hrvatskim medijima, dok kod nas je to mnogo umjerenije.
Slušaoci su iznosili primjere o pozdravima kod nas koji su iza rata "92- 95" izgubili naš građanski pozdrav "Dobar dan" itd., a uobičajeno je bilo pozdravljati "Kako ste", "Prijatno" itd. Ti pozdravi su se koristili u državnim institucijama, školama, kao i privatno. Danas se to već rjeđe koristi. Jedan posjetitelj bi volio da se vrati naš, kako on kaže: "Sarajevski jezik" koji je najljepši na svijetu. Svi smo se razumjeli, bez obzira kojoj naciji smo pripadali,
Jezik je radost i sreća. Moramo ga dijeliti s drugima da bismo ga uživali. U svemu imamo više zajedničkog nego različitog, pa tako i u jeziku. Nametanje, a ne slobodan izbor bilo čega, kao npr. ekavice u naš ijekavski govor, nije mudro.                          Medatorica ovog ugodnog "ćaskanja" o upotrebi jezika kod nas, bila je prof. Milica Kajević.

VEČE STIPENDISTA SPKD "PROSVJETA"


    U organizaciji Kluba žena "Mis Irbi" pri SPKD "Prosvjeta" Sarajevo" upriličeno je veče sa "Prosvjetinim" stipendistima i njihovim gostima, dana 29. maja, 2007 godine u 18.30h
    Učesnici u programu su bili: Andrej Gradina, I razred osnovne škole, najmladji stipendista, Jelena Davidović, V razred osnovne škole, Anja Veljović, VI razred osnovne škole. Njih troje je pozdravilo brojnu publiku u prostorijama "Prosvjete" odabranim recitacijama. Katarina Kikić, gošća sa Muzičke akademije -solo pjevanje- zajedno uz pratnju Ornele Djukić, studentice muzikologije otpjevale su tri stare sefardske pjesme. Mlada srednjoškolka Renka Žunić oduševila je prisutne svojim prvim stihovima a naročito pjesmom. Hoćemo li na kahvu, kavu ili kafu?

LICE DUŠE


Nikada ne sumnjah u anđele
Koji k'o na krilima leptira
U želji nevinosti usnule
Ulijeću zbog nježnog dodira
Dodira duše, tihog i praznog
Što je patnjom obasjan k'o svicem
Tugom iscrpljen od gubitka raznog
Vječno smatra groblje svojim licem
Samo zvijezda zna istinu sna
Da lice nekada i prevari
Pa nestaje u svitanju dana
Jer svojim suzama srca stari

 

ANĐELE

Anđele mjesečev sine
Sa očima duše moje
Lome li te te visine
Koje u mome srcu stoje?
Preklapa li te silni vir
Vuče li te svojoj želji
Da poletiš kao leptir
A u kosi sve si bjelji?
Bole li te kosti dragi
Od tereta svijeta mog
Osjećaš li život blagi
Spominješ li još riječ Bog?
Što ti suze klize tek sad
Kada više mojih nema
Gdje li su ti bile dosad
Jel' ti doze tuga sprema

HOĆEMO LI NA KA(H,F,V) U?

Tri razna svijeta.
Tri jezika.
Tri zemlje.
Ista sorta.
Razna mišljenja što ubijaju istu boju pokušavajući od nje napraviti lazuru.
Koji je dio nomenklature sada ispravan?
Pitam te, o Svevišnji!
Odgovori mi!
Čudan je to kliše
Jeli uredu u jednom snu vidjeti Katedralu, Džamiju, Crkvu i Sinagogu?
Ne, jer to se danas zove pijetizam.
U jednom trenutku ih vidjeti, to je poezija.
Bježim od sebe.
Pokušavam preživjeti...I otvorim oči.
Vidim samo njih. Čija imena pišemo velikim slovom iako ne zaslužuju ni mala.
Pa zar vas nije strah?
Ne, naravno... A čega će biti?
Mene jeste iako znam da kad pred njega stanem u dusi ce mi vladati mir. I sada čekam da se desi čudo.
I opet otvaram troja vrata svog razuma i stvarnosti.
Ne ide.
Nedostaje jedan dio...Onaj koji sam propustila dok sam pisala ovo.
Ne sjetih se pitati prijateljicu kad ćemo na kafu, kavu ili kahvu...
Ne znadoh šta je ispravno.

    Gošća iz KPD "Bohoreta" Gordana Girt piše već duže vremena poeziju. Evo dvije od njenih pročitanih pjesama:

LJUBIČICA


Danas sam nešto dobre volje,                
sredjujem se, šminkam lice,
gledam po sobi, gle, kraj prozora
procvjetale ljubičice!
I dok se divim modrom cvijeću,
u sebi osjetih neku sreću.
Šapćem im: "Hej, kako ste lijepe,
želim da budem takva i ja,
obući ću se u vašoj boji,
hoću da sve na meni sja.
Danas ću opet vidjeti njega
i dok mi bude slao
pogled što nešto znači,
znaću da me to ljubičica
ljepotom svojom nježnom ozrači.

DUGA


Obradujem se kada te sretnem                                                         
I dugo poslije ne osjećam tugu                                            

Suncem u očima mi obasjaš srce,                                      
Od kiše u njemu napraviš dugu.                                                
Te boje nam blistaju nad glavom,                                         
A duše nam titranjem razgovarju,                                            
Razumijemo se duboko i strasno,                                         
Dok riječi se veselo poigravaju.                                                  
U tim trenucuima osjećam sreću                                                 
Što nisam izdana u svojoj vjeri                                                   
Da ipak negdje postoji neko                                                    
Ko je skrojen po mojoj mjeri.                                                      
A onda idemo, svako za sebe,                                                      
Tamo gdje mislimo da treba,                                                       
Ponesemo po komad duge
I ukrasimo svoj dio neba

    Mlada pijanistica Aleksandra Đorđević, učenica II razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu odsvirala je Šopenov valcer u Es-duru, a četveroručno sa Andreom Krašnić kompoziciju Mihajla Živanovića "Jazz-Folk".
    Naš stipendista Mladen Kaurin pročitao je dvije pjesme iz objavljene zbirke poezije "Povjerenje nepoznatih", jednu posvećenu majci , a drugu sestri.
Ornela Djukić pokazala nam je svoje umijeće sviranja na gitari.
    Anita Minić u ulozi voditeljice naglasila je: Ima nas 11 "Prosvjetinih" stipendista. Različiti smo po godinama, po školama koje pohadjamo, ali svima nam je zajedničko obrazovanje koje SPKD "Prosvjeta" Sarajevo svojom plemenitom misijom čini ga jednostavnijim i lakšim".
    Organizator večeri Milica Kajević zahvalila je svim prisutnima i poželjela još mnogo ovakvih susreta mladih.

VASKRS U SVETOJ ZEMLJI

 

sveta_zemlja1 "sveta_zemlja2
sveta_zemlja3" sveta_zemlja4

Klub žena "Mis Irbi" pri SPKD "PROSVJETA" Sarajevo organizovao je 9. aprila 2007g. video prezentaciju pod naslovom: "Vaskrs u svetoj zemlji" u povodu Vaskršnjih praznika. Predavač je bio: hadži Milan Cerovina, medijator: Rada Radovanović. Čuli smo i vidjeli snimke o fascinantnoj svetoj zemlji Izrael, o crkvi Vaskrsenja, grob Isusa Hrista. Na dan Velike subote obavlja se molitva u kojoj vjernici mole da se pojavi plamen kojima predhode munje i sjevanja. Vjernici drže svijeće u rukama koje se pale. Plamen je čudotvoran, ne prži, ljudi se "umivaju" njime, osjećaju se blaženo u iščlekivanju najradosnijeg trenutka kada će Isus Hrist vaskrsnuti iz groba, podariti ljudima svjetlost i život.

cajanka cajanka 2

Poslije prezentacije, članovi Društva su priredili zakusku, podijelili šarena jaja i nastavili se družiti u prijatnoj atmosferi uz pjesmu.

U srijedu 18. aprila 2007 g. u 18h u prostorijama jevrejskog ženskog udruženja "Bohoreta" organizovana je ČAJANKA članica nacionalnih udruženja iz Sarajeva i drugih NVO. Uz sefardske pjesme, recital i ugodnu muziku, gosti su uživali u druženju, pjesmi i plesu. Pet članova SPKD "Prosvjeta" bilo je prisutno. Zahvaljujemo se Bohoreti na pozivu, a posebno g-dji Neli Levi predsjednici Društva i inicijatorki za ovo druženje.

 

POETSKO VEČE DARE SEKULIĆ U SARAJEVU

U prepunoj sali galerije MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, 7. decembra 2006 god.  u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, održano je poetsko druženje sa istaknutom BH pjesnikinjom Darom Sekulić. O pjesničkom i proznom opusu Dare Sekulić sabranih u pet knjiga govorio je književnik Stevan Tontić a uglazbljene stihove komponovali su i otpjevali uz pratnju gitara Pedja Hart i Bojan Beribaka.
Pjesnikinja je nadahnuto kazivala stihove svoje čuvene pjesme AVE MARIJA. Ta divna ljubavna a prije svega pobožna pjesma ima i socijalnu dimenziju, odnos prema ženi u svijetu koji traje vijekovima i koji se vrlo teško mijenja. Dara nas uvijek obraduje s nečim novim. Ne prestaje pisati. Prošlog ljeta napisala je preko osamdeset pjesama za mjesec dana. Pročitala je dvije: Pred kućom Ljubovića i Mali lirski obred. Stvaranje pjesme je nešto što je jače od pjesnikinje i dok to ona radi, zaboravlja na sve ostalo i ničemu na svijetu ne pripada osim poeziji. U pripremi je i nova knjiga poezije.
Stevan Tontić je rekao: "Uvjerio sam se u veličinu i težinu Darinog pjesničkog izraza. Smrt, ljubav, patnja, obezdomljenost su njeni motivi što su motivi i drugih pjesnika. No ona se izdvaja po tome kako oblikuje svoj pjesnički jezik, idiom, ritam... Taj ritam koji varira iz pjesme u pjesmu je izrazita karakteristika Darine poezije".

KRSNE SLAVE I NJIHOVA ZNAČENJA

U organizaciji SPKD "Prosvjeta" i Kluba žena "Mis Irbi" organizovano je žensko druženje 21. decembra 2006 god u prostorijama Društva. S obzirom da su zimski mjeseci vrijeme krsnih slava kod pravoslavaca, to smo naše druženje nazvali "Krsne slave i njihova značenja" a kao uvodničarku smo pozvali Radu Radovanović, novinarku. Moderirala je Milica Kajević, predsjednica Kluba žena.
Vratili smo se u daleku prošlost kako bi razumjeli jedan od najdrevnijih običaja u Srba- krsne slave. U vrijeme primanja hrišćanstva Srbi su živjeli plemenskim životom, a plemena su opet bila podijeljenja na mnoge veće i manje zadruge, porodice, i svaka ta porodica pleme, pored opštih bogova, imala je i svoga plemenskog ili domaćeg boga, kao zaštitnika plemena, kućne čeljadi i stoke. Često je taj zaštitnik bio personificiran u liku kakvog pretka, čiji je dobri duh čuvao kuću od zlih duhova i pomagao porodici u svakodnevnom životu. Mnogi istraživači narodnih običaja Slave i Krsnog imena smatraju da je današnja slava sjećanje na pokojne pretke. Postoji i drugo tumačenje da je krsna slava nastala kao sjećanje na onog pretka koji je prvi primio hrišćansku vjeru, odnosno na onaj dan kada je koje pleme ili porodica kršteno. Tako su se jedni krstili na Sv. Nikolu, drugi na Djurdjevdan, treći na Sv. Jovana itd. Naročitu ulogu u stvaranju krsne slave imao je prvi srpski athiepiskop Sava Nemanjić ( (1174 - 1235). Svetosavska crkva je postavila temelje savremenom načinu proslavljanja Krsne slave. Srbi su se u načinu proslavljanja pojedinih, naročito izabranih svetitelja, izdvojili od ostalih pravoslavnih naroda i razvili jedan svoj opštenacionalni domaći kult i stvorili poseban ritual, dok su Grci, Rumuni, Rusi i Bugari, kao i ostali pravoslavni narodi sve manje i rjedje lično proslavljali pojedine svetitelje, i tako se taj običaj kod njih sasvim izgubio. Simboli krsne slave su : krsni kolač, svijeća, koljivo, vino, zejtin i tamjan. Dakle, Krsna slava je u osnovi kombinacija praslovenskog običaja zavjetovanja božanstvu i opšteg hrišćanskog kulta zavjeta raznim svetiteljima. Sv. Sava je početkom 18. vijeka proveo reformu Krsne slave, zabranivši svečarske gozbe sa krvnim žrtvama kod crkava i odredio da se u crkvama može obavljati samo čisto hrišćansko slavljenje. Postoje crkvene, školske, opštinske i domaće slave. Krsne slave se prenose po muškoj liniji, sa oca na sina, itd.


REALIZACIJA PROGRAMA KLUBA ŽENA "MIS IRBI"
JUN,  2006
 

VEČE POEZIJE: NOVE NADE - NOVE SNAGE


Učesnici su bili: Marijana Ćejović, Mladen Kaurin i Zakira Mornjaković
Moderatorica je bila Milica Kajević
Bilo je to zanimljivo veče. Učesnici su se to veče po prvi put sreli i upoznali. Razlikovali su se po starosnoj dobi, profesiji i vjerovatno, po mnogo čemu drugome, ali nešto zajedničko ih je vezivalo, a to je bila riječ, poetska riječ. I opet, svako od njih je u svoje stihove unosio duboku individualnost, ličnu osobenost, različita interesovanja. svoj identitet.
Prof. dr. Zakira Mornjaković je po prvi put čitala svoje stihove u jednom javnom prostoru i prijatno bila iznenadjena reagovanjem publike.
Mladen Kaurin piše poeziju od srednjoškolskih dana i prva zbirka poezije nalazi se pred objavljivanjem. On je i stipendista "Prosvjete".
Marijana Ćejović je već poznata u svijetu pisane riječi. Sarađuje sa mnogim časopisima za kulturu i umjetnost. Objavljuje književne prikaze i poeziju. I njena prva zbirka poezije je u pripremi za štampu. Stalna je saradnica "Bosanske vile".


UČIŠ  ME
            ZAKIRA MORNJAKOVIĆ


Ti me učiš kako da budem
i ljubav i ljubavnica tvoja.
Ti me učiš da prihvatim
da te imam i kada te nemam.
Ti me učiš da sam istog trena
i buktinja i gromada ledna.
Ti me učiš na radost i tugu
da me ima al' da me i nema.
A ja hoću da te ljubim samo,
da te ljubim da izgorim žarom
jer se tebi dušo dadoh  cijela
osim tebe nemam drugog d i j e l a.

                                         
JOŠ POLA
               MLADEN KAURIN


Večeras i tišinu možeš da čuješ
I njenu svjetlost u noći možeš da vidiš
Jer tek si stigao na pola puta
Puta kroz proljeće i trnje, bol i uspjeh.
Večeras i tišinu možeš da osjetiš,
Da te kao hladni znoj oblije prošlost,
Uzme ti hrabrost iz srca.
A tek si stigao na pola puta,
A tek trebaš imati hrabrosti nastaviti dalje.


NAOČARI
               MARIJANA ČEJOVIĆ


One mirujuna stolu
Naočari njene
zamagljene od suza
naočari njene
za dva vijeka
vida na daleko
postiđene
Naočari su njene
ram iz kojeg izlijeću
mlade srne
na barokne poljane
naočari njene
za dva vijeka
vida na daleko
zamagljene, postiđene
Moja baka
igračica HAZENE
otišla je
s loptom u ruci
da miriše sjever i jug
Moja baka
sada bijela djevojčica
bez lopte
ostavila mi je naočari
kroz čija okna
krv i suze
dobuju
u ekstazi
dok vani pada snijeg i više se ništa
ne vidi.


MAJ,  2006
DRUŽENJE SA PROF.DR. SMILJOM MUČIBABIĆ: ŽENA I VRIJEME


Druženje sa prof. dr. Smiljom Mučibabić pod nazivom ŽENA I VRIJEME održano je 9. maja 2006 god. u prostorijama SPKD Prosvjeta-Sarajevo.
U toploj i prijatnoj atmosferi uz veliko prisustvo poštovalaca prof. Smilje Mučibabić, gošća je počela svoju priču govoreći stihove Branka Ćopića Pjesma mrtvih proletera. Šta smo mogli drugo, nego da se divimo ovoj starici-ljepoti kako reče Dara Sekulić. Prof. Smilja je nastavila svoja sjećanja o antifašističkom pokretu i opredjeljenju njene cijele porodice koja potiče iz Mostara, II Svjetskom ratu koji je dočekala u Krapini, zatvaranju od strane ustaša, životu u zatvoru sa drugim ženama i 61 godini od izlaska iz zatvora. Prof. Smilja Mučibabić prokrstarila je cijelom bivšom Jugoslavijom službujući kao profesorica biologije, ali najdublje tragove ostavila je u Sarajevu, gdje je bila jedna od osnivačica Priridno-matematskog fakulteta i prvi dekan. Poštovan i cijenjena kao profesor i human čovjek medju svojim djacima i studentima. Najveći dio njene porodice bili su prosvjetni radnici. Prof. Smilja se posebno bavila biološkim naukama i napravila prva istraživanja u oblasti ekologije. I danas u svojoj 95. godini života oduševljava sve one koji je slušaju i dive se njenoj vitalnosti, energiji, pametnim mislima koje se nadovezuju jedna za drugom.
Skromnost, ljubav prema ljudima, disciplina i prije svega istrajan rad su osobine koje krase ovu izuzetnu našu sugradjanku. O prijateljstvu sa porodicom Mučibabić, veoma nadahnuto je govorila g-dja Zlata Grebo, jedan iz posljednje generacije čuvene Mostarske gimnazije pred početak II Svjetskog rata. Brat prof. Smilje, Dule Mučibabić je bio razredni straješina Zlati Grebo. Vrstan prof. istorije, vizionar zlog doba koje nailazi, predani antifašista, stradao je od ruke fašista. Danas mu stoji bista porušena u Mostaru. To divno doba druženja i zajedničkog života u Mostaru, kojeg se sjećala Zlata Grebo sa sjetom, netalo je.
Moderator druženja bila je Milica Kajević.


APRIL,  2006.
POSJETA UČENIKA II GIMNAZIJE


Učenici II gimnazije sa svojom rezrednicom Tatjanom Žarkovic- Tafro posjetili su SPKD "Prosvjetu", 24. aprila 2006 god. u okviru programa rada istorijske sekcije. Posjete nacionalnim društvima Sarajeva je jedna od aktivnosi ove sekcije.. O radu, aktivnostima Prosvjete kao i običajima predstojećeg velikog pravoslavnog praznika Vaskrsa govorila je Milica Kajević, predsjednica Kluba žena "Mis Irbi" i članica Izvršnog odbora Prosvjete. Njihova razrednica Tatjana Žarkovic- Tafro, predsjednica Izvršnog odbora Prosvjete, govorila je o istoriskim činjenicama nastanka Društva. Učenicima je podijeljena pisana brošura o SPKD Prosvjeta na bosanskom i engleskom.


MART,  2006
ZAKLČJUCCI SUSRETA ŽENSKIH SEKCIJA I KLUBOVA NACIONALNIH DRUŠTAVA ODRŽANOG 6. MARTA 2006 GOD. U PROSTORIJAMA SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO


 - Imenovan je Koordinacioni odbor u sastavu:
  Nela Levi "Bohoreta" La Benovalencija / Tel: 061- 219 443/
  Dina Maksumić "Cankar" / Tel: 061- 233 505/
  Hatidza Duman "Preporod" /Tel: 33- 663 835/ (ona ili neko drugi koga Društvo odredi)
  Milica Kajević "Mis Irbi" SPKD "Prosvjeta".
 - Dogovorena je međusobna saradnja Društava
- U sali Jevrejskog drustva La Benevolencija mogu se odr- žavati manifestacije koje organizuju druge ženske sekcije i klubovi.
- Slovensko drustvo "Cankar" može ustupiti nastup svoga hora na manifestaciji drugih Društava. Potrebno je na vrijeme obavjestiti koordinatorice Društava.
- Klub žena "Mis Irbi" ima već razrađen program rada do jula mjeseca.
- Ženska sekcija koja organizuje manifestaciju obavjesti- će koordinatorice, ili slati pozive na vrijeme o temi i datumu održavanju određene tribine, preda - vanja, koncerta, izložbe, itd.
- Organizovati zajednička druženja, kao ponekad i zajedničke manifestacije.
 Milica Kajević će koordinirati ostale predstavnice Društava.


NOVEMBAR,   2005.
NAŠE SUGRADJANKE
STAKA SKENDEROVA i Dr. ŠEVALA ZILDJIĆ-IBLIZOVIĆ
          ( Uz muzičku pratnju starih sevdalinki i gradskih pjesama)


Prezentira: Živana Jovančić, novinarka
Moderira: Milica Kajević, prof.
Prisutno 51 posjetilac


JUNI,  2005
VEČE SA KAĆOM DORIĆ I NADOM ĐUREVSKOM, dramskim umjetnicama


Muzička pratnja: Ana Pokrklić, flauta i Belma Tuzović-Mujkić, gitara
Prisutno 35 posjetilaca


MART,  2005
ZNAMENITE ŽENE SARAJEVA U 20.VIJEKU


Prezentatorka: Tatjana Žarković-Tafro
Moderatorica: Milica Kajević
Prisutno: 30 posjetilaca


DECEMBAR,  2004
ŽIVOT U STAROM SARAJEVU (običaji, zabave, slave, balovi)


Prezentator: Fahro Kulenović
Moderatorica: Milica Kajević
Prisutno: 25 posjetilaca


JULI, 2004 
"O SAVREMENOJ SOCIOLINGVISTIČKOJ SITUACIJI U NAS"

Predavačica: prof. Dr. Hanka Vajzović. Moderirala Milica Kajević. Prisutno 15 posjetilaca. Izuzetno zanimljivo predavanje o sociolingvističkoj situaciji u našoj sredini. -"Jezik je radost i sreća, moramo ga dijeliti s drugima da bismo ga uživali" (Dževad Karahasan) Da li politika utiče na govor, upotrebu riječi, pravopis? Da li onaj ko je na vlasti, vlada i u jeziku? Kakva je situacija u elektronskim i štampanim medijima u našoj sredini? Pripremila Milica Kajević
JULI, 2004
HOMEOPATIJA- KAKVA JE TO MEDICINA? Predavačica: Jovanka - Biba Huseinbegović, članica Udruženja homeopata BiH. Moderirala: Milica Kajević IZLOŽBA-"LIKOVNO I POETSKO", Ajnuša Horozović, pjesnikinja i slikarka. Veče posvećeno čovjeku, miru, humanosti, boljem zdravlju, poeziji i slikarstvu. Prezentator izložbe: Vojo Vujanović. Prisutno 30 posjetilaca.
MAJ, 2004
VEČE POETESA: BISERA ALIKADIĆ, MIRJANA POPOVIĆ-MILKOVIĆ i MAJA KNEŽEVIĆ. Uvodničar: Nenad Radanović. Duška Bosnić, slikarka - amaterka izložila svoja platna na zidovima prostorije SPKD "Prosvjeta". Veče uljepšala prijatnom muzikom na klaviru Vesna Cakeljić. Prisutno 30 posjetilaca. Nastup na TV Hajat: Bisera Alikadić i Milica Kajević
TEORIJA IZBORA (WILLIAM GLASSER) Predstavljanje novog terapijskog pravca u svakodnevnom životu. Predavačica: Ranka Katalinski, profesorica pedagogije i psihologije, specijalista traumatske psihologije. Predavanje u SPKD "Prosvjeta" održano u vidu radionice. Prisutno 30 posjetilaca. Modelirala. Milica Kajević. "Teorija izbora" tvrdi da su gotovo sva naša ponašanja izabrana, te da smo gonjeni našim genima na zadovoljavanje pet osnovnih potreba: Za preživljavanjem, za ljubavlju i pripadanjem, za moći, za zabavom i za slobodom.
APRIL, 2004.
TRETMAN ŽENE U PRAVOSLAVLJU- predavanje i diskusija. Predavač: Vanja Jovanović, sveštenik Sarajevske pravoslavne crkve. Prisutno 25 posjetilaca. Neka pitanja o kojima se diskutovalo: Da li je žena u različitim religijama tretirana različito? Da li su religije štitile ženu, ili su je iskorištavale za svoje ciljeve? Šta je sa ženom, sveštenim licem u pravoslavlju? Uloga vjerskih zajednica u našem društvu, itd. Moderirala: Milica Kajević
DECEMBAR, 2003.
HEROINE BOSNE - BOSANSKE HEROINE- Predavačica: Tatjana Žarković - Tafro, profesorica istorije. Prisutno 25 posjetilaca. Predavanje obuhvatilo poznate žene iz bosansko-hercegovačke prošlosti (19. vijek), pripadnice svih nacionalnosti, bez obzira da li su potekle iz Bosne ili su došle iz drugih krajeva, djelovale i ostavile traga na ovom tlu.

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

  
 
 

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba