Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

ДОБРО ДОШЛИ НА СТРАНИЦЕ ДРУШТВА СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

kipv

НАЈАВА МАНИФЕСТАЦИЈА И НОВОСТИ

СПКД “Просвјета” Сарајево

Позивамо вас на традиционални Васкршњи концерт

СПКД "Просвјета" Сарајево и ове године организује традиционални Васкршњи концерт.
Концерт ће се одржати у уторак, 07.05.2024. године, с почетком у 20 сати, у Дому Оружаних снага БиХ.

iva

Овогодишњи Васкршњи концерт доноси нешто посебно - наступ једне од најтраженијих вокално-инструменталних група из наше земље, етно групе "Ива" из Добоја.

Етно група "Ива", основана 2004. године, носи дубоку симболику свог имена које потиче од љековите траве ива која расте на оближњој планини Озрен. Са визионарским проф. др Сашом Павловићем као идејним творцем и умјетничким руководиоцем, "Ива" је више од музичке групе - они су чувари традиције који кроз свој аутентични израз спајају прошлост и садашњост.

Етно група ''Ива'' има за циљ очување традиционалног музичког блага у оригиналном облику али и кроз модерне аранжмане у стилу wорлд мусиц (етхно фусион). На репертоару етно групе "Ива" налазе се дјела првенствено из области српске народне и духовне музике, али и традиционалне музике других народа са простора Балкана.

Улаз на концерт је слободан.

Напомена:

СПКД “Просвјета” неће радити за празник у петак, 3. маја и у понедељак, 6. маја 2024. г.

 

Додјељена престижна награда на Сајму књига у Сарајеву “Признање за умјетност и архитектуру” за књигу:

“Старине Босне” – Ђоко Мазалић

nagrada

На тек завршеном сајму књига и учила у Сарајеву, књига “Старине Босне”, великог сликара и историчара умјетности Ђоке Мазалића, а коју је приредила Драгана Томашевић, добитник је награде сајма за област умјетност и архитектура. Овом наградом је препозната вриједност овог капиталног дјела, изузетно значајног за очување културне баштине Босне и Херцеговине…

starine strane

СПКД “Просвјета” из Сарајева је након дуготрајног рада на обради обимне грађе, крунисаласвој пројекат и објавила књигу “Старине Босне” Ђоке Мазалића У овом дјелу први пут обједињује све текстове великог Ђоке Мазалића објављиване искључиво у Гласнику Земаљског музеја, од тридесетих година XX вијека. Књигу је приредила Драгана Томашевић.

knjiga

Иако Мазалића најчешће поистовјећујемо са сликарством, он је био врстан истраживач босанскохерцеговачке прошлости и писац и аутор. Деценијама је обилазио занимљиве локалитете широм Босне и Херцеговине, те је написао изузетно вриједне текстове у којима на себи својствен начин открива дотад неоткривене драгуље наших крајева. Сви текстови су обогаћени уникатним илустрацијама самог аутора, као и скицама и тлоцртима.

knjige

Књига је у тврдом увезу, богато илустрована, на скоро 500 страница, и узбудљиво је путовање Босном и Херцеговином.

Књига се може набавити у просторијама СПКД “Просвјета” у Сарајеву по јединственој цијени од 50,00 КМ.

 

Објављена нова књига у издању СПКД “Просвјета” Сарајево:

“Старине Босне” – Ђоко Мазалић

starine

Представљамо вам најновију књигу у издању СПКД “Просвјета”: “Старине Босне” Ђоке Мазалића. Ово капитално дјело први пут обједињује све текстове великог Ђоке Мазалића објављиване искључиво у Гласнику Земаљског музеја, од тридесетих година XX вијека. Иако Мазалића најчешће поистовјећујемо са сликарством, он је био врстан истраживач босанскохерцеговачке прошлости и писац и аутор. Деценијама је обилазио занимљиве локалитете широм Босне и Херцеговине, те је написао изузетно вриједне текстове у којима нам на себи својствен начин открива неоткривене драгуље наших крајева. Сви текстови су обогаћени уникатним илустрацијама самог аутора, као и скицама и тлоцртима.

knjige

Откријте прошлост, али и заборављене бисере Босне у овој књизи, коју можете пронаћи на Међународном сајму књига у сарајевској Скендерији. Књига је у тврдом увезу, богато илустрована, на скоро 500 страница, и узбудљиво је путовање Босном и Херцеговином. Искористите ову посебну прилику, јер ово изузетно дјело вас чека на штанду СПКД “Просвјета”, само до понедјељка 22.04.2024. по посебној, акцијској и сајамској цијени од 30 КМ.

 

СПКД “Просвјета” на XXXV Међународном сајму књига

sajam

СПКД „Просвјета“ Сарајево је и ове године одлучила да се представи на 35 Међународном сајму књига у Скендерији у Сарајеву. Не тако велику, по броју објављених наслова могло би се рећи, скромну, продукцију, али по садржају и занимљивости, веома богату издавачку дјелатност.

stand stand

Искористите ову прилику и посјетите Просвјетин штанд на сајму књига у Скендерији, и обогатите своју библиотеку, да набавите по сајамским, акцијским цијенама сјајна издања.

sajam sajam

Препоручујемо:

– “Приче о босанским женама” – Драгана Томашевић

– “Старине Босне” – Ðоко Мазалић

– “Записи старог Сарајлије” – Максо Деспић

– “Босанска источна жељезница” – Милена Мразовић

– “Пољско цвијеће” – приче из Босне и Херцеговине, Јелица Беловић

– “Вампири на Балкану” – Драгана Томашевић

– Монографије познатих босанскохерцеговачких умјетника (Лазар Дрљача, Бранко Шотра, Мица Тодоровић, Адела Бер, Тодор Швракић, Јован Бијелић…)

Видимо се на Сајму! Добро дошли!

 

Одржана промоција књиге “Поезија Миодрага Жалице” и отворена изложба "Поезија" - Исмара Жалице

plakat

У суботу, 13. априла, у просторијама Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Сарајево одржана је промоција збирке “Поезија Миодрага Жалице”. Овом збирком се сјећамо и удаљавамо од заборава једног од највећих југословенских и босанскохерцеговачких пјесника и писаца, Миодрага Жалице. Колекција је додатно обогаћена илустрацијама које је за ово издање израдио његов унук, један од најбољих фотографа и дизајнера млађе генерације, Исмар Жалица.

dijana dinoismar

Посјетиоци су уживали у поезији у интерпретацији Јасне Жалице, а врло емотивно су говорили пјесников син, књижевник Антоније Жалица, те аутор илустрације и дизајнер књиге, Исмар Жалица, као и професорица књижевности Дијана Хаџизукић, која је такођер урадила избор пјесама за ову збирку, те написала предговор, као и проф. Емма Мазрак и проф. Фикрет Либовац, уз пратњу гитаре композитора Дине Шукала.

izlozba izlozba

Уз саму промоцију отворена је изложба графика и илустрација из књиге, која ће у наредне двије седмице бити постављена у галерији СПКД “Просвјета” Сарајево, у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1, а можете је посјетити радним данима, од 10 до 14 сати, а можете купити и књигу “Поезија Миодрага Жалице”, као и остала Просвјетина издања.

ninoteta

publika gina

 

Позивамо вас на промоцију књиге

„Поезија Миодрага Жалице“ и

Отварање изложбе илустрација

„Поезија“ - Исмара Жалице

Драги пријатељи, поштоваоци лијепе ријечи и љубитељи умјетности, сретни смо да се још једном заједно можемо сјетити великог пјесника и писца, погледати га и разумјети очима нових генерација, с тога, позивамо вас на промоцију књиге „Поезија Миодрага Жалице“ и отварање изложбе илустрација „Поезија“ Исмара Жалице.

Мјесто и вријеме одржавања: просторије СПКД Просвјета, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1, у суботу 13.04.2024. у 18:00 сати.

poziv

Промотори:

проф. др. Дијана Хаџизукић, професорица књижевности
Антоније Нино Жалица, писац
Исмар Жалица, дизајнер
проф. др. Ема Мазрак, хисторичарка умјетности
проф. мр. Фикрет Либовац, академски вајар

Учествује: Дино Шукало композитор и гитариста

Модератор: Дејан Гарић

 

Oдржана је промоција монографије "Два дијела театарског срца"

knjiga

У просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, у понедјељак, 25.3. одржана је промоција монографије "Два дијела театарског срца", аутора Градимира Гојера, о позоришним умјетницима Оливери Костић-Марковић и Звонимиру Марковићу.

jasna publika

О њиховом доприносу позоришној умјетности, али и о њиховом педагошком раду и животу говорили су Јасна Диклић, Дино Мустафић, Алија Пирић, и њихов син Александар Марковић без чије иницијативе и залагања ово дјело не би угледало свјетлост дана. Велики број присутних је уживао у сјећањима, фотографијама и одломцима из радио-драма које је овај театарски пар стварао.

sasa publika

У музичком дијелу наступио је Армин Смајић, ученик 4. разреда Средње музичке школе Сарајево у класи проф. Белме Тузовић-Мујкић.

svirac

Хвала свима који су својим присуством увеличали ову промоцију!

 

Позивамо вас на промоцију књиге - "Два дијела театарског срца"

Са задовољством вас позивамо на промоцију књиге - театрологијског записа - "Два дијела театарског срца", аутора Градимира Гојера, посвећене истакнутим драмским умјетницима Оливери Костић – Марковић и Звонимиру Марковићу.

Ова књига истражује богато умјетничко насљеђе Оливере Костић – Марковић и Звонимира Марковића на сценама Народног позоришта Београд, Осјечког народног казалишта, Малог позоришта Сарајево (касније Камерног театра 55), Народног позоришта Сарајево, као и њихову улогу на радију и телевизији. Кроз низ ликова из класичне и савремене драмске литературе, ови умјетници су оставили неизбрисив траг на театарској сцени Босне и Херцеговине и шире.

Промотори:

Јасна Диклић - драмска умјетница,
Дино Мустафић - редитељ и директор НПС,
Проф. др Алија Пирић - књижевни критичар и есејист.
Модератор промоције је Саша Делић.

Придружите нам се на промоцији која ће се одржати у просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1, 25. марта 2024. године, с почетком у 19 часова.

Ваша присутност увеличат ће овај важан догађај посвећен умјетничком насљеђу и животном дјелу Оливере Костић – Марковић и Звонимира Марковића.

 

Отворена изложба

"Повратак: Умјетност и Природа"

Изложба је отворена у суботу 16.03.2024. у просторијама СПКД "Просвјета" у Сарајеву, у склопу фестивала "САРАЈЕВСКА ЗИМА". Придружите нам се на путовању и повезивању поново с природом на изложби "Повратак".

plakat

Савремени умјетници кроз своја дјела подстичу дијалог о етичким дилемама очувања околине, изазивајући дубоко промишЉање код посматрача.

Изложба нуди разнолике перспективе о нашој повезаности с природним свијетом, пружајући огледало за рефлексију и инспирацију за стварање одрживе будућности обликоване креативношћу.

Ова изложба није само скуп умјетничких дјела, већ је, крик, позив, на размишЉање о суштинском односу између умјетности и природе те њиховом заједничком потенцијалу за подстицање еколошких акција.

slika

Ова изложба није само скуп умјетничких дјела, већ је, крик, крајњи позив, на размишЉање о суштинском односу између умјетности и природе те њиховом заједничком потенцијалу за подстицање еколошких акција.

Кроз разноврсне умјетничке форме, млади умјетници нас воде на пут у будућност, истичући снагу креативности и енергије младих као кЉучног фактора у промјени нашег односа према природном окружењу.

Кроз ову изложбу видимо да су умјетност и креативност, заправо, наша карта за повратак у будућност.

Добро дошли!

Позивамо Вас на отворење колективне изложбе - "Повратак"

plakat

Срдачно вас позивамо на отворење колективне изложбе, која ће се одржати у галеријском простору СПКД "Просвјета", у суботу 16.03.2024. са почетком у 19х. ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1

Добродошли!

Клуб жена Мис Ирби обиљежио 8. март

Клуб жена "Мис Ирби" Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" је за све чланице, пријатељице и симпатизере "Просвјете" организовао дружење поводом Међународног дана жена.

balerine publika

Бројни окупљени су заједно разговарали о важности и положају жена у прошлости и данас, подијелили искуства и уживали у изузетно богатом програму овим поводом.

balerina ivana recitacija

Наравно, овај позив је био отворен не само за жене, већ и за све остале који су жељели да буду дио једне предивне приче, атмосферу можете видјети на фотографијама.

hor publika

pjevacica pjesma

karanfili elita

tanja sneza trio

 

Позивамо вас на дружење поводом 8. марта - Дана жена

Са задовољством вас позивамо на дружење поводом Дана жена, које организује Клуб жена "Мис Ирби". У част свих жена, како онима које су оставиле неизбрисив траг у историји, тако и онима које свакодневно показују неизмјерну снагу, храброст и инспирацију.

poziv

Овај посебан догађај ће бити попраћен богатим програмом.
Уз свечани дочек и топлу добродошлицу, очекује вас изузетан музички програм.

Поред музичког програма, имаћемо инспиративни говор о важности солидарности и подршке међу женама.

Ово вече ће бити прилика да заједно прославимо женску снагу, достигнућа и безграничну љубав која нас повезује.

Позивамо вас да нам се придружите у овом посебном догађају док заједно прослављамо Међународни дан жена.

Срдачно,
Клуб жена "Мис Ирби"

Датум и вријеме: Четвртак, 7. марта, с почетком у 17:00 часова
Локација: СПКД "Просвјета", Сарајево

 

Ново издање СПКД “Просвјета” Сарајево Поезија Миодрага Жалице

naslovna

Миодраг Жалица нас уводи у свој поетични свијет кроз књигу поезије која истражује дубине људских емоција.

uvod skakavac

Његове пјесме истражују љубав, бунт и надахнуће на начин који ће вас очарати и потакнути на размишљање. Кроз игру ријечима, Жалица ствара јединствени свијет који ће вас заинтригирати и инспирисати.

zena dolazak

Ова књига нуди читаоцима прилику да открију невјероватну снагу поетичног израза и уживају у путовању кроз маштовити свијет овог талентованог пјесника. Илустрацију књиге радио је Исмaр Жалица.

''У цјелини, Жалицина поезија представља једно од најзнаковитијих остварења босанскохерцеговачке модерне.
Ханифа Капиџић – Османагић

''За Миодрага Жалицу је човјек одиста ‘грађа од које се праве снови’.''
Јосип Лешић

''О каквом се пјеснику ради казује и то да су лексеме љубав, вољети и њихове изведенице око себе формирале више од четрдест стихова, док ријеч мржња/мрзити једноставно не постоји у пјесничком језику Миодрага Жалице''
(…)
Миодраг Жалица је припадао нараштају којем је рат одузео дјетињство и одрастање. Када се рат завршио имао је осамнаест година, вјеровао у љубав и писао пјесме о љубави. Умро је у окупираном дијелу Сарајева уз своју љубав, 1992. године, у времену испуњеном мржњом. Зато ови његови давни стихови звуче готово пророчански: Сви смо дјеца љубави / Која су од љубави изгубила. ''
 Из предговора Дијане Хаџизукић

Видео прича СWФ "40+"

Драги љубитељи културе и умјетности, у склопу Фестивала "Сарајевска зима" у просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, биће приказана пројекција документарног филма - Видео прича SWF "40+".

plakat

Придружите нам се у четвртак, 22. фебруара, у 17 часова, просторије СПКД “Просвјета”, гдје ћемо свечано обиљежити четири деценије постојања и богатства Међународног фестивала "Сарајевска зима" уз изузетну пројекцију филма "Видео прича SWF 40+"!

Овај посебан филм представља ретроспективу 40 година фестивала који је неизбрисиво обиљежио културну сцену града Сарајева. Кроз низ емотивних и инспиративних тренутака, "Видео прича SWF 40+" пружит ће вам увид у богату историју фестивала, истичући незаборавне тренутке, умјетничке досеге и утицај који је имао на наш град.

Будите с нама док се враћамо у прошлост и обнављамо сјећања на спектакуларне догађаје, умјетнике и све оне који су допринијели стварању ове невјеројатне фестивалске приче.

Видимо се на пројекцији!

Интернационални фестивал Сарајево “Сарајевска зима” је традиционални сусрет умјетника и грађана свијета.

Прва сезона фестивала “Сарајевска зима” реализована је од 21.12.1984 до 6.4.1985. године. За све ове протекле године постојања Фестивал је постао неодвојив дио живота града и његових становника. У току 1727 фестивалских дана “Сарајевске зиме” изведено је 4,639 перформанса, радионица и пројеката са више од 3.620.000 посјетилаца са слободним приступом програмима и 44.500 учесника у земљи и свијету. Фестивал “Сарајевска зима” одржава се без престанка током свих протеклих година и постао је симбол слободе, стваралаштва и упознавања са различитим културама и цивилизацијама свијета.

ИПЦ-Сарајевска зима” припрема пројект под називом “Сарајево је свјетски центар олимпијске културе 2024/2025.када ће се обиљезити 40.SWF и XIV ЗОИ 84. од 7.2.2024. до 7.2. 2025. под мотом КРЕАТИВНО, АЛТЕРНАТИВНО , ФАНТАСТИЧНО!

Интернационални фестивал Сарајево “Сарајевска зима” је добитник бројних међународних признања и најзначајније награде града Сарајева “Шестоаприлска Награда Града Сарајева”.

Фестивал се одржавао под покровитељством Генералног Секретара Савјета Европе, Генералног Директора УНЕСЦО-а, Предсједништва БиХ, Федерације БиХ, Вијећа министара БиХ, Кантона Сарајево и Града Сарајева

Ибрахим Спахић
Директор интернационалног фестивала Сарајево
“Сарајевска зима”

 

Отворена изложба Арт фотографије под називом: “Фасаде и интеријери градова свијета”

izlozba

У оквиру ''Међународног Фестивала Сарајевска Зима", отворена самостална изложба Арт фотографије под називом "Фасаде и интеријери градова свијета".

otvaranje panel

Изложба фотографија под називом "Фасаде и интеријери градова свијета", доноси изванредан приказ љепоте архитектуре и живота из различитих дијелова свијета. Кроз објектив умјетнице и архитектице Азре Хајрадиновић , градови постају више од мјеста - постају инспирација, прича и симбол разноликости.

pano foto

Фасада је лице сваке грађевине јер је представља вањском свијету. Но, осим те естетске функције, ту је и пружање сигурности и угодности корисницима. Са друге стране, интеријери нас привлаче својим детаљима и оригиналним рјешењима и идејама.

njujork

Изложба је отворена у четвртак, 15.02.2024. у просторијама СПКД "Просвјета" на адреси Симе Милутиновића Сарајлије 1, Сарајево, и траје до 29.фебруара 2024.г. Радујемо се Вашем доласку како бисмо заједно прославили љепоту умјетности и креативности.

 

Позивамо Вас на изложбу:

"Фасаде и интеријери градова свијета"

izlozba

У оквиру ''Међународног Фестивала Сарајевска Зима", представљамо вам самосталну изложбу Арт фотографије под називом "Фасаде и интеријери градова свијета".

Фасада је лице сваке грађевине јер ју представља вањском свијету.

Но, осим те естетске функције, битнија је она заштитна, а то је пружање сигурности и угодности корисницима те заштита носиве конструкције од вањских услова.

Са друге стране, интеријери нас привлаче својим детаљима и оргиналним рјешењима и идејама.

Изложба ће се одржати у четвртак, 15.02.2024. у просторијама СПКД "Просвјета" на адреси Симе Милутиновића Сарајлије 1, Сарајево, са почетком у 19 часова.

 

 

Поклон из Опће библиотеке Вареш

knjige

Хвала колегама из Опће библиотеке Вареш, прије свега, на лијепим ријечима, а посебну захвалност исказујемо на узвратном поклону у књигама.

Сваки поклон је веома драгоцјен кад се даје од срца, а поготово када се ради о вриједним и значајним књигама које смо ми примили од колега из Вареша.

Повезао нас је репринт “Сутон Ташлихана” – Новак Симић, аутор који је рођен у рударском граду Вареш. Умјетност, култура, књижевност повезују људе на све могуће начине. Књиге су те које повезују људе и мјењају живот. Кажу: “Колико си књига прочитао, толико си живота проживио.” Читајмо књиге и мјењајмо свој живот на боље.

Хвала још једном колегама на том драгоцјеном поклону.

Желимо наставити ову успјешну сарадњу, на обострано задовољство, и у будуће.  

Доле, текст из Опће библиотеке Вареш упућен нама:

knjige

Обиљежавање 100 година од смрти пјесника Алексе Шантића

aleksadejan

СПКД "Просвјета" Мостар и СПКД "Просвјета" Сарајево је у петак, 2. фебруара 2024. обиљежила стогодишњицу смрти једног од својих најистакнутијих чланова - једног од највећих пјесника Мостара, Херцеговине, и цијелога региона - Алексе Шантића. Ова стогодишњица је била прилика да се окупимо у Шантићевом родном Мостару, и да се у Центру за културу Мостар присјетимо његовог живота, и његовог књижевног дјела, које је и данас живо као и прије више од једнога вијека.

publika publika

Центар за културу је био премален да прими све оне које су те фебруарске вечери били жељни лијепе ријечи, и присјећања на нашег Алексу. Преко двије стотине присутних је уживало у поезији Алексе Шантића коју је надахнуто говорио глумац Игор Скварица. О нераскидивој вези Шантића и Мостара је говорио Дејан Гарић из сарајевске "Просвјете", док је о његовом пјесничком дјелу, некада и данас говорила проф. др Дијана Хаџизукић. Све је употпунио дует "Зерделија" са музичким програмом.

aleksa dijana

Након званичног дијела програма, многобројни Мостарци окупљени око Шантићевог имена и дјела имали су прилику обогатити и своју библиотеку са двије књиге које је издала СПКД "Просвјета" Сарајево - збирку пјесама "Остајте овдје" по избору Дијане Хаџизукић, и репринт издања родољубиве поезије Алексе Шантића из 1920. године "На старим огњиштима" која је и посебно принтана поводом обиљежавања 100 година од смрти, али и уз то да уживају у изложби посвећеној Шантићу, коју је припремио Музеј Херцеговине из Мостара. Уз мостарску и сарајевску "Просвјету", партнери у организацији су били Центар за културу Мостар, Народно позориште Мостар и Музеј Херцеговине.

aleksa_poezija

ostajte

 

Одржан Свечани концерт поводом православног празника Божића

Српско просвјетно културно друштво “Просвјета” Сарајево приредило је 05.01.2024. године у Народном позоришту Сарајево традиционални Божићни концерт, а као гости су ове године наступили чланови Хора Српског пјевачког друштва “Јединство” из Котора (Црна Гора).

lola lola

Предсједник СПКД “Просвјета” НедеЉко Маслеша претходно је нагласио да се концертом придружују обиЉежавању Божића, а нада се да ће овај догађај употпунити и празничну атмосферу која је у Сарајеву традиционална на истеку старе и почетку нове календарске године.
– Желимо да овај културни догађај, на свој начин, буде допринос чувању и његовању традиције међусобног разумијевања, уважавања и поштовања, што је одувијек красило начин живота на овим просторима – нагласио је Маслеша.

lola publika

Концерт су отворили чланови КУД “Лола” из Сарајева духовним композицијама и фолклорним играма, док су чланови Хора српског пјевачког друштва “Јединство” из Котора (Црна Гора) извели духовне и традиционалне божићне пјесме.

nejradejan

Снимак концерта биће приказан у недељу, 07.01.2024. године на програму БХТ 1 у 21:30 сати и на програму ТВСА у 23:00 сата. Захваљујемо свима који су били са нама и свима који нас подржавају током свих ових година. Такође, захваЉујемо медијима који редовно прате наше манифестације. Свим православним вјерницима честитамо празник Божић традиционалним поздравом “Мир Божији, Христос се роди” !

 

Покровитељ XIV Божићног концерта

ЈП БХ ПОШТА д.о.о. Сарајево

Полако одбројавамо посљедње сате. Све је већ спремно и за традиционални Божићни концерт СПКД "Просвјета" Сарајево, који ће се одржати 5. јануара, 2024.године у 19:30 сати у Народном позоришту у Сарајеву. А концерт су омогућили и наши покровитељи ЈП БХ Пошта д.о.о. Сарајево.

logo

Хвала нашим дугогодишњим покровитељима ЈП БХ Пошта Сарајево, који су омогућили да се концерт одржи!

 

Одржана ПРЕСС конференција поводом свечаног Божићног концерта

Одржана Пресс конференција поводом свечаног Божићног концерта најава програма.

press press

Наступају реномирани извођачи и то:

КУД “Лола” из Сарајева наступа са духовним композицијама и фолклорним играма,

Хор српског пјевачког друштва “Јединство” из Котора (Црна Гора), изводе духовне и традиционалне божићне пјесме.

Снимак концерта ће преносити јавни сервис БХРТ1 на дан Божића у 20 сати.

Надамо се да ће посјетиоци уживати у програму и атмосфери божићних празника.

Добро нам дошли!

 

Најава Пресс конференције поводом свечаног Божићног концерта

У сриједа, 03. јануара 2024. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржаће се

ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ОДРЖАВАЊА XИВ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА

На пресс конференцији биће присутни представници организатора СПКД "Просвјета", умјетнички руководиоци програма, као и учесници на концерту.

plakat

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара, фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и умјетничком програму XИВ Божићног концерта, који ће се одржати у у петак, 5. јануара 2024. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19,30 сати, као и о одржавању Божићног пријема.

За све додатне информације стојимо Вам на располагању на тел/фаx: 033 444-230.

 

Отворена изложба “Господин Милош Миладиновић – пројектант, архитект, градитељ”

Изузетно нам је задовољство и част обавијестити Вас да је у четвртак, 28. 12. 2023. године у 13:00 х отворена изложба у организацији Хисторијског архива Сарајево и СПКД "Просвјета" Сарајево под називом: "Господин Милош Миладиновић - пројектант, архитект, градитељ".

sl1 sl2

"Изложба има за циљ направити значајан искорак у односу на оно што је записано у досијеу фонда под ознаком ММ-383 те отворити врата истраживачима и потакнути их на истраживање и оживљавање лика и дјела овог углађеног грађанина и градитеља, човјека који је својим радом и друштвеним ангажманом Босанцима и Херцеговцима, српском народу у Босни и Херцеговини, те понајвише граду Сарајеву и његовим грађанима, оставио значајан градитељски опус. Милош Миладиновић је незаобилазни дио мозаика развоја урбаног и грађанског духа, те градске културе Сарајева. Стога је ово уједно и прилика да се на деведесету годишњицу његове смрти сјетимо овог човјека и на један скроман начин захвалимо му на ономе што је иза себе оставио... "

(Из уводног паноа изложбе)

sl3 sl4

Изложба је постављена у просторијама СПКД "Просвјета", на адреси Симе Милутиновића Сарајлије 1, Сарајево.

sl5 sl6

Љубазно захваљујемо свима који су својим присуством увеличали овај догађај.

sl7 sl8

Напомена: Због планираних активности у наредном периоду у просторијама СПКД “Просвјета” Сарајево, изложба ће бити привремено уклоњена и то од 29. децембра – 9. јануара 2024. године. Изложбу ћете поново моћи погледати кад буде постављена, у периоду од 10. – 25. јануара, 2024. године.

Одсјек за научно-истраживачку и културно-образовну дјелатност Хисторијски архив Сарајево и СПКД “Просвјета” Сарајево.

 

Најава отварања изложбе

Изузетно нам је задовољство и част обавијестити Вас да ће у четвртак, 28. 12. 2023. године у 13:00 сати бити уприличено отворење изложбе у организацији Хисторијског архива Сарајево и СПКД “Просвјета” Сарајево: “Господин Милош Миладиновић – пројектант, архитект, градитељ”.

izlozba

Изложба има за циљ направити значајан искорак у односу на оно што је записано у досијеу фонда под ознаком ММ-383 те отворити врата истраживачима и потакнути их на истраживање и оживљавање лика и дјела овог углађеног грађанина и градитеља, човјека који је својим радом и друштвеним ангажманом Босанцима и Херцеговцима, српском народу у Босни и Херцеговини, те понајвише граду Сарајеву и његовим грађанима, оставио значајан градитељски опус. Милош МИладиновић је незаобилазни дио мозаика развоја урбаног и грађанског духа, те градске културе Сарајева. Стога је ово уједно и прилика да се на деведесету годишњицу његове смрти сјетимо овог човјека и на један скроман начин захвалимо му на ономе што је иза себе оставио… ” (Из уводног паноа изложбе)

plakat

Изложба ће бити постављена у просторијама СПКД “Просвјета” Сарајевона адреси Симе Милутиновића Сарајлије 1, Сарајево.

Љубазно Вас позивамо да својим присуством увеличате овај догађај.

Одсјек за научно-истраживачку и културно-образовну дјелатност Хисторијски архив Сарајево и СПКД "Просвјета" Сарајево

 

Најава концерта

У току су завршне припреме за XIV Божићни концерт у организацији СПКД "Просвјета" Сарајево. И овог Божића смо на истоме мјесту, у Народном позоришту у Сарајеву, 5. јануара 2024. године, у 19:30. Будите дио ове празничне чаролије, да заједнички уљепшамо ове свечарске дане, и дочекамо Божић. 

najava

Међу учесницима овогодишњег концерта, имаћемо част угостити један од најстаријих хорова цијеле регије, хор СПД "Јединство" из Котора (Црна Гора), основаног још давне 1839. године. Улазнице ће у продаји бити од наредне седмице - на благајни Народног позоришта. Очекујемо вас да са радошћу и срећом започнемо још једну годину и обиљежимо радост Божића.

Молимо Вас да улазнице, потражите на благајни Народног позоришта.

Цијена улазница је 10КМ.

Радно вријеме благајне је:

Сваким радним даном од 9 - 15 сати;

На дан извођења представе:

Два термина од 9:00-11:30 и 15:30-19:30 сати

Благајна / Box Office
+387 33 221 682
E-mail: boxoffice@nps.ba

Добро дошли!   

Изашла нова књига: Сутон Ташлихана - Новак Симић

suton

Ново издање у издавачкој продукцији СПКД "Просвјета" Сарајево : Новак Симић - Сутон Ташлихана.

Један од најзначајнијих писаца БиХ, рођен у Варешу, живио и радио у Загребу, Хрватска.

Из биографије:

Симић, Новак, (Вареш, БиХ, 14. И. 1906 – Загреб, 19. XИ. 1981). Трговачку академију завршио у Сарајеву, 1927. Након ИИ. свјетског рата радио је у накладничком предузећу Зора у Загребу. Књижевни живот започео је пјесмама у часопису Вијенац те сарадњом у лирском алманаху Књига другова (1929). Иако је започео као пјесник, најзначајнија је његова приповједачка дјелатност. Збирке Непозната Босна (1937) и Сутон Ташлихана (1937) исказују његове главне тематске и стилске преокупације – ликови сељака и интелектуалаца сензибилни су индивидуалци у сукобу с околином у којој живе. Код њих не превладава активистичка, него пасивно побуњеничка црта, што је у складу с поетском рефлексивношћу и лирским изразом којему је Симић склон у прози. Психопортрет његових ликова индивидуалаца смјештен је у контекст реалистичког оквира у којем оцртава социјалне процесе у босанском селу и урбаним срединама прошлости и својега доба.

 

 

Позивамо Вас на промоцију књиге: "Пољско цвијеће"

Са задовољством Вас позивамо на промоцију репринта збирке народних приповједака из Босне и Херцеговине "Пољско Цвијеће" аутора Јелице Беловић, коју организује СПКД "Просвјета" Сарајево. Ова посебна манифестација ће се одржати у понедељак, 27.11.2023. године, с почетком у 13 часова, у просторијама Друштва. Симе Милутиновића Сарајлије 1..

pozinicaПоред представљања књиге, имаћемо част да угостимо двије изузетне умјетнице - Татјану Шојић и Жељку Лемез из удружења "Бајака". Оне ће нам уљепшати догађај својим читањем бајки, доносећи магију ријечи и маштовите свјетове до нас.

Радујемо се вашем присуству.

 

Позивамо Вас на концерт САЗВУЧЈА

Част нам је и задовољство позвати Вас на свечани концерт темељних организација културе народа Босне и Херцеговине – Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Бошњаче заједнице културе „Препород“, Хрватског културног друштва „Напредак“ и Јеврејског Културно-просвјетног и хуманитарног друштва „Ла Беноваленција“ поводом Дана државности Босне и Херцеговине..

koncert


Концерт ће се одржати 24.11.2023. године у Градској вијећници у Сарајеву с почетком у 20:00 часова, под покровитељством Града Сарајева и Кантона Сарајево.

Радујемо се вашем присуству.

 

Одржано предавање: "Женски мировни активизам, глобалне и локалне приче, мушкост и женскост на испиту"

Дана, четвртак, 26.10.2023., одржано предавање, у најкраћем, "мушкост и женскост на испиту", у сјајној атмосфери, са предавачицом проф. др. Зилком Спахић - Шиљак и модераторицом: проф. Татјаном Жарковић Тафро.

zilka tanja

Ослушкујући мали милион “оправданих” и неоправданих изговора и разлога, закључујемо, жене још увијек немају довољан утицај у друштву. Човјек се не може отети дојму да то и није, тако случајно. Једно је сигурно, у овом тренутку се не пружа тако идиличан поглед на права жена каквим их замишљамо. Кроз историју су жене тражиле своја права и налазиле начин да их дјеломично или у потпуности остваре.

publika publika

Данас, на први поглед, иако изгледа да су та права природно ту, односно, да сви имају једнака права и по "слову закона", заправо, у реалним околностима то још увијек није тако. Ради тога и упркос свему, наставља се борба жена за своја права, а посебно на утицај у друштву путем активизма.

Хвала свима који су присуствовали овом значајном предавању o женском питању и активизму.

 

Клуб жена "Мис Ирби" позива Вас на предавање

Клуб жена "Мис Ирби" организује предавање на тему: "Женски мировни активизам, глобалне и локалне приче, мушкост и женскост на испиту".

poziv

Предавачица: проф. др. Зилка Спахић - Шиљак

Модераторица: проф. Татјана Жарковић Тафро

Предавање ће се одржати у четвртак, 26.10.2023., у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1. у 18 сати.

Добро нам дошли!

 

Обиљежавање 120. година од оснивања Друштва

dejan mediji

Српско просвјетно друштво „Просвјета“ Сарајево, је прошле године обиљежило 120 година постојања и рада. У част тог јубилеја друштво је провело акцију пошумљавања Требевића. Обиљежавање ове значајне акције уприличено је данас, понедељак, 02. октобра, 2023. свечаним откривањем табле о важности еколошке одговорности и друштвеног ангажмана СПКД “Просвјета”.

nedeljko tanja

Идеју за пошумљавање дале су чланице Клуба жена Мис Ирби које, ове године у октобру, такође славе јубилеј, 20. година од оснивања и рада. Пожелимо им још пуно успјешних и плодних година рада и убудуће.

govor clanice

Хвала свима који су дошли и својим присуством увеличали овај догађај.

 

Отворена изложба

У четрвтак, 07.09.2023. у 19 сати отворена је изложба: “Арт симпозијум Јахорина” у склопу Арт Фестивала ГРАД! Изложбу су отворили Ибрахим Спахић у име Фестивала Град, Дејан Гарић у име СПКД "Просвјета" Сарајево, Лазо Савић и др Александар Грандић у име Арт Симпозијум Јахорина.

art_jahorina

Међународна ликовна манифестација: "Арт симпозијум Јахорина", својим 19. по реду сазивом изнова је потврдила чињеницу да је реч о једном од најзначајнијих ликовних догађаја ове врсте како у Републици Српској тако и у Босни и Херцеговини.

otvaranje aleksa_i_lazo

Идејни творац и покретач АСЈ ликовни умјетник Лазо Савић упркос бројним изазовима и овога пута успео је да окупи уметнике из: Индије, Грчке, Северне Македоније, Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

publika gosti

У плодотворној атмосфери Пала настајала су ликовна дела плошног и просторног аспекта. Управо то обједињавање оба сегмента ликовне уметности основна је карактеристика АСЈ по којој се и издваја од осталих сличних манифестација.

aleksandar posjetioci


Плошне ликовне уметности: цртеж, акварел, уЉе на платну, графика, акрилик на платну биле су у опсервацији уметника из: Индије, Мадан Лал, Грчке: Ифигеније Васдари, Афродите Караманли и Јаниса Христакидиса, Северне Македоније:

slika slika_2

Гоца Божурског, Аните Огњановске, Владимира Темкова и Димитара Димитрова, Србије: БиЉане Вуковић, Лидије Тилић, Звонка Тилића, Слободана Кнежевића и Бранислава Марковића, Републике Српске и Босне и Херцеговине: Наталије Цимеше, Миливоја Унковића, Златка Девића и најмлађе учеснице, студента Анастасије Остојић.

slika_3 slika_4

Просторна ликовна уметност, вајарство у камену и дрвету, била је заступљена у делима вајара из Србије Михаила Глигорића, вајара из Северне Македоније Слободана Милошеског и Драгана Батинића из Републике Српске, Босне и Херцеговине.

slika_5 slika_6

Изложба остаје отворена у просторијама СПКД "Просвјета" и може се погледати до

четвртка, 21.09.2023.

slika_7

Учесници изложбе су:

1. Биљана Вуковић (1949), Србија, графика, "Студеница", 29x20
2. Гоце Божурски (1956), Сјеверна Македонија, графика, "Шкрабарт", 70x100
3. Анастасија Остојић (2003), Босна и Херцеговина, акрилик, "Играоница на Јахорини", 90x70
4. Наталија Цимеша (1972), Босна и Херцеговина, акрилик, "Тореадор", 90x90
5. Бранислав Марковић (1955), Србија, акварел, "Без назива" 29x39
6. Златко Девић (1955), Босна и Херцеговина, акрилик, "Гнијезда" 60x80
7. Слободан Кнежевић (1948), Србија, акватинта-бакропис, "Време ИИ", 18x24
8. Миливоје Унковић (1944), Босна и Херцеговина, акрилик, "Романија", 60x70
9. Мадан Лал (1964), Индија, акрилик, "Урбан Мyтхологy", 160x200
10. Иоаннис Цхристакидис, Грчка, уље на платну, "Флигхт wитхин", 160x120
11. Афродите Караманли (1958), Грчка, акрилик, "Околина", 160x120,
12. Ипхигениа Васдари (1967), Грчка, акрилик, "Форма", 80x60
13. Звонко Тилић (1953), Србија, уље на платну, "Мала барка", 100x80
14. Лидија Тилић (1960), Србија, уље на платну, "Пролеће", 80x60
15. Владимир Темков (1959), Сјеверна Македонија, акрилик, "Птице", 100x100
16. Димитар Димитров (1973), Сјеверна Македонија, акрилик, "Пејзаж", 90x70
17. Анита Огњановска (1972), Сјеверна Македонија, акрилик, "Спокојство", 110x90
18. Драган Батинић (1985), Босна и Херцеговина, камен, "Сплет", 172x82x28
19. Михаило Глигорић Глиша (1952), Србија, камен, "Вила", 190x75x45
20. Слободан Милошески (1977), Сјеверна Македонија, дрво, "Понос", 210x43x43

 

Позивамо вас на изложбу

Поштовани љубитељи умјетности

Срдачно вас позивамо на отварање изложбе “Арт симпозијум Јахорина” у склопу Арт Фестивала ГРАД!

art_pozivnica

Изложба ће се одржати 7. септембра у просторијама СПКД "Просвјета” Сарајево", на адреси Симе Милутиновића Сарајлије 1, са почетком у 19 часова.

Очекује вас незаборавно вече испуњено умјетничким дјелима која ће вас инспирисати и дотакнути. Придружите нам се док заједно истражујемо различите изразе креативности и дубину умјетничког духа.


Добро дошли,

СПКД “Просвјета” Сарајево

 

Нова књига у издању СПКД "Просвјета"

"Пољско цвијеће" - Збирка народних приповиједака из Босне и Херцеговине

Репринт

naslovna

Напомена:

Лагано зврчи вретено виле причалице о драги, домаћи под . . .  Ево Ти, драга омладино, књижице пуне пољскога цвијећа — цвијећа из башћа, с њива и горица Твога завичаја. Све то цвијеће дише мирисом дубока, топла, искрена осјећаја. Брала сам га вазда у колу својих, ученица; оне су ми доносиле цвијетак по цвијетак, како су га гдје нашле, а ја сам га само у китицу свела и укитила. Ово се цвијеће гајило на пољу љубави, пријатељства, шале, радости, али и боли и болести. Љуби га драга омладино, воли то цвијеће више и њежније него оно туђе и пресађено на нашу земљу, макар да ти се оно гдјекад љепшим чинило; ама ово је цвијеће твога милога народа! А онај цвијетак, чији ти је мирис најслађи, оним се накити, оним си млађахну душу окити, као што ти је то пјесник зажелио:
„Нек ти душу ките руже и љиљани
И босиок мирис просипава:
Бистром росом Бог то цв’јеће храни;
С тог му цв’јећа проноси се слава!"

На први прољетни дан године 1899.

Јелица

 

Објава резултата Конкурса за стипендирање

Дана 08.06.2023. Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево објављује  ранг листу кандидата за стипендије.

На основу Конкурса за стипендирање СПКД „Просвјета“ Сарајево, Комисија за стипендије је извршила увид у пристигле апликације на конкурс, те утврдила ранг листе, које је потврдио Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево.

На основу одлуке Управног одбора, додјељује се  дванаест (12) стипендија, и то пет за ученике основних школа, четири за ученике средњих школа, те три за студенте. Ранг листе су утврђене како слиједи:

Основна школа:

Кандидат                     бодова

1. Сара Муховић  -        64
2. Стефани Лучић  –     54
3. Аријан Механовић - 50
4. Лана Покрклић –       47
5. Бакир Зуко  –            51

 

Средња школа

Кандидат                    бодова

1. Максим Јовановић - 70
2. Адријан Кајевић -     61
3. Златан Османовић - 48
4. Ивана Пржуљ -         40

Факултет:

Кандидат                       бодова

1. Василије Јовановић - 57
2. Борис Јовановић –     56
3. Мирко Влашки –          50

Управни одбор је додатно, уз редовне стипендије донио одлуку и о додјели двије ванредне стипендије, за ученике средње школе Калајџић Бориса и Калајџић Ивону.

Напомене: На ранг листама се налазе имена апликаната који су испунили услове конкурса, те доставили потребну и потпуну документацију. Апликације које нису садржавале потпуну документацију, те апликанти који нису испуњавали основне услове конкурса нису узети у разматрање.

На објављену ранг листу жалбе се подносе у року од седам дана, писменим путем, насловљено на Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево.

Честитамо свим кандидатима на успјеху и добијеним стипендијама.

СПКД "Просвјета" Сарајево

Семинар

„Заједно против токсичних наратива“

Међукултурно вијеће БиХ (ЈКПХД „Ла Беневоленција“, СПКД „Просвјета“, БЗК „Препород“ и ХКД „Напредак“) организују семинар „Заједно против токсичних наратива“, у Теслићу (Бања Врућица) од 25.5. до 28.5.2023. године.

plakat

Семинар се организује у сарадњи са НДИ (Натионал Демоцратиц Институте ин БиХ). Циљ овог скупа је скренути пажњу на све присутнији говор мржње у јавном простору у БиХ, посебно на присуство ксенофобије у различитим облицима у свим сегментима друштва.

На семинару ће учествовати млади чланови и симпатизери четири темељне организације културе народа БиХ, и то из свих дијелова Босне и Херцеговине. Предавачи и говорници ће бити представници Међукултурног вијећа БиХ (проф. др Сањин Кодрић, др Никола Чича, Владимир Андрле и Дејан Гарић), те Сандра Чуле и др Зилка Спахић-Шиљак. Семинар ће покрити теме токсичних наратива у јавном простору, са фокусом на борбу против говора мржње, те теме о антисемитизму, исламофобији, хришћанофобији и ксенофобији уопште. Током скупа је планирано и оснивање групе младих Међурелигијског вијећа БиХ и дефинисање њихових будућих активности.

Позивамо заинтересоване медијске екипе да у суботу, 27.5.2023. у 11:30, у хотелу Кардиал (Бања Врућица – Теслић) присуствују конференцији и изјавама за медије организатора и предавача, као и самих учесника скупа.

Добро дошли!

 

Одржана промоција књига

"Народно благо I i II"

СПКД "Просвјета" Сарајево је одржала промоцију у понедјељак, 8.маја у 20 сати, у просторијама "Просвјете", ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1, свог новог издања, репринта, капиталног дјела Николе Кашиковића - "Народно благо", штампано у два тома.

naslov_1 naslov_2

Ово дјело оригинално штампано 1922. године, и након једног вијека побуђује велику пажњу. Оно је још и занимљивије, јер даје увид у прошлост, у умотворине, пјесме и записе једног прохујалог времена, наше баштине, усмене и писане ријечи, као и историје. Данас је "Народно благо" скрајнуто, заборављено и изгубљено, и скоро је немогуће пронаћи оригиналне примјерке, тако да је овај репринт повратак публицистичког рада Николе Кашиковића данашњим генерацијама, и још један допринос очувању традиције и културе српског народа на подручју Босне и Херцеговине.

Marijana publika

На промоцији је о етнолошком значају очувања од заборава обичаја и историје говорио етнолог и антрополог Бранко Пјевић, а о самој књизи, раду и дјелу Николе Кашиковића, Маријана Петронић, библиотекар савјетник у Матичној библиотеци Источно Сарајево. Сазнали смо много нових детаља о животу и раду Николе Т. Кашиковића, а и о његовом дјелу „Народно благо“, које у истину то и јесте, право благо, интелектуалне баштине.

publika pjevic

Промоцију је, успјешно и виртуозно као и увијек,  водио, Дејан Гарић предсједник Управног одбора СПКД "Просвјета" Сарајево.

 

Позивамо Вас на промоцију књига "Народно благо I и II",
Николе Т. Кашиковића - репринт

pozivnica

СПКД "Просвјета" Сарајево представља репринт капиталног дјела Николе Кашиковића - "Народно благо" у два тома, а у којима је чувени публициста, издавач и сакупљач народних умотворина на једном мјесту објавио велики број народних пјесама и умотворина из свих крајева БиХ. О Николи Кашиковићу и његовом дјелу, као и самој антологији и значају прикупљања заборављених умотворина говоре:

Бранко Пијевић, етнолог и антрополог
Маријана Петронић, билиотекар савјетник у Матичној библиотеци Источно Сарајево
Дејан Гарић, СПКД "Просвјета"

Промоција ће се одржати у понедјељак, 8.маја, 2023.г у 20 сати, у просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1

Премијерно приказана пројекција монодраме

„Волио сам Емину опасно по живот“

У просторијама СПКД „Просвјета“ Сарајево, премијерно је приказана пројекција монодраме „Волио сам Емину опасно по живот“ у режији Ратка Орозовића.

ratko publika

Пред бројном публиком поново је „оживио“  Алекса и поново су заплесали његови стихови  зраком у сјајној изведби глумца Славена Видака у улози нашег великог пјесника.
Присјетили смо се са носталгијом љубави, заноса и слатког дрхтаја, тлапње и ишчекивања коју описује Шантић у својим пјесмама.  То су нека прошла времена која су одавно прохујала са вихором, али Шантићева поезија остаје за сва времена.

Сјајна глума и још боља режија, учиниле су и ово вече у „Просвјети“, незаборавним.

raso nedeljko

Алекса Шантић био је босанскохерцеговачки и српски пјесник и један од најпознатијих представника новије лирике у БиХ.
Највећи дио живота провео је у родном Мостару. Након што му је умро отац бригу о породици преузео је строги стриц. Имао је два брата, Јефтана и Јакова, те сестру Персу, која се удала за његовог пријатеља, Светозара Ћоровића, док му је друга сестра, Зорица, умрла још као беба. Живио је у трговачкој породици, у којој нису имали разумијевања за његов талент. Након завршетка трговачке школе у Трсту и Љубљани вратио се у Мостар.

Позивамо Вас на премијерну пројекцију драме "Волио сам Емину опасно по живот"

plakat

У оквиру манифестације Дани Кантона Сарајево, а у поводу обиљежавања 155. година од рођења нашег чувеног пјесника Алексе Шантића и 60. година умјетничког рада Ратка Орозовића, премијерно ће бити приказана пројекција драме „Волио сам Емину опасно по живот“.

Дивна поетска драма о љубави једног од највећих пјесника наших простора Алекси Шантићу.

Драматизација и режија: Ратко Орозовић.

Улоге: Славен Видак као Алекса Шантић и Аида Шошић као Емина. Костимограф Берина Карахасан.

Пројкеција драме ће се одржати у четвртак, 04.05.2023. у 19:19 сати, у просторијама СПКД „Просвјета“ Сарајево, ул Симе Милутиновића Сарајлије 1.

Улаз је слободан.

Добро нам дошли.

 

У Дому оружаних снага одржан традиционални васкршњи концерт СПКД "Просвјета" Сарајево

У Дому оружаних снага одржан је традиционални васкршњи концерт на којем су духовну, али и свјетовну музику, изводили чланови Камерног хора смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву којим диригује маестро Раде Радовић.

Прије самог концерта Дејан Гарић, предсједник Управног одбора СПКД "Просвјета" казао је да друштво већ осми пут организује васршњи концерт, након паузе за вријеме двије пандемијске године када нисмо могли организовати овај концерт.

hor hor2

"Прво смо кренули с божићним који има дужу традицију, а ево сада и васкршњи који доживљава своје осмо издање. То су концерти на којима светкујемо наше најрадосније и највеће празнике, као што је празник васкрсења Христовог који желимо прославити са свим грађанима Сарајева и посјетиоцима овога града - на један заједнички начин доживјети ту радост и то весеље које ови празнични дани доносе", поручио је Гарић.

На овогодишњем васкршњем концерту наступао је Камерни хор смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву којим диригује маестро Раде Радовић.

rade publika

"То је хор који постоји већ неких 20-ак година и који је - морам рећи - један од најбољих, ако не и најбољи на овим просторима који изводи искључиво духовну музику. Ради се о професионалцима који су јако добро упућени у црквену музику и појање", казао је Гарић.

Прва половина програма садржавала је духовне композиције  а у другом дијелу концерта изведене су и бројне композиције свјетовног карактера које су повезане с нашом традицијом.

 

Позивамо Вас на Свечани концерт у поводу обиљежавања највећег

ПРАВОСЛАВНОГ ПРАЗНИКА ВАСКРСА!

plakat

У сусрет Васкрсу најављујемо овогодишњи Просвјетин Васкршњи концерт - и позивамо Вас да нам се придружите у четвртак, 20. априла, у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву, у 20 сати. Очекује Вас предивно вече, испуњено хорском музиком у извођењу Камерног хора Музичке академије из Источног Сарајева.

Подијелимо заједно радост празника - уз музику, дружење, и традиционална васкршња јаја.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Свима оним који прослављају празник Васкрс желимо честитати:

Сретан Васкрс

Свим нашим драгим члановима, сарадницима и пријатељима Друштва из земље и свијета, као и свим људима добре воље који славе, желимо срећан хришћански празник Васкрс/Ускрс празник над празницима, свепразник побједе вјере и живота над смрћу, празник Васкрсења Христовог, али и васкрсења Људске природе, васкрсења сваког човјека!
Да вас здравље и дух добро служе, да имате добру вољу, ведрину, смиреност, мудрост и живот испуњен љубављу према ближњем.

jaja

Нека Божији благослов буде на вама уз радосни Васкршњи усклик и традиционални поздрав:

„ХРИСТОС ВОСКРСЕ“
“ВОИСТИНУ ВОСКРСЕ”

isus

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" НА 34. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ САРАЈЕВСКОМ САЈМУ КЊИГА И УЧИЛА

Позивамо Вас на традиционални Интернационали сарајевски сајам книга и учила!

sajam

Сајам књиге у сарајевској Скендерији је отворен и трајаће до 17.4. Ваша Просвјета вас чека, посјетите наш штанд, и пронађите неки наслов за своју библиотеку, по изузетно повољним цијенама.

stand jaja

. Чекамо вас!

 

Објављен Конкурс за додјелу стипендија

Дана 04.04.2023. објављен је Конкурс за додјелу стипендија. Конкурс остаје отворен наредних 15 дана. Све додатне информације можете добити на телефон 033 444 230, сваким радним даном од 10-15 сати, или доласком у просторије Друштва можете добити материјале.

Материјали за Конкурс су на линковима:

Изјава

Конкурс

Захтијев

Обиљежавање 8. марта у организацији Клуб Жена "Мис Ирби"

Клуб жена "Мис Ирби" организовало вече у поводу обиљежавања 8. марта Међународног празника, Дана жена ,под називом „Хероине прохујалог доба“
Предавач је био Слободан Стајић, аутор књига „Афродитин архипелаг“ и „Триптихон о женама“
Текст читао Дејан Гарић, а музички програм изводе ученици Средње музичке школе Сарајево. Модератор и аниматор вечери је сјајна Татјана Жарковић Тафро.

tanja slobodan

orkestar publika

dejan beba

 

Божићни концерт 5.1.2023.

Част нам је позвати Вас на концерт посвећен Божићу у организацији СПКД “Просвјета” Сарајево, у Народном позоришту у Сарајеву, 5.1.2023., у 19.30.

poziv_BK2023

Припреме за традиционални Божићни концерт приводимо крају. И ове године вас очекујемо у Народном позоришту у Сарајеву, у четвртак 5. јануара 2023. у 19:30. Заједно са вама припремићемо се за овај велики празник - уз еминентне извођаче - те вечери са нама ће бити домаћини, Камерни ансамбл "Теодор Романић", са изведбом духовних композиција, затим из Бањалуке етно-група "Траг", те гости из Београда, женски Абрашевићев хор - "Огрлица од бисера".

Приход од улазница и ове године одлази у "Просвјетин" Фонд за стипендирање ђака и студената, а улазнице су већ у продаји, по цијени од десет КМ, на благајни Народног позоришта у Сарајеву. Набавите своје улазнице на вријеме, и будите дио ове празничне атмосфере.

program_konc_2023

Молимо Вас да улазнице, потражите на благајни Народног позоришта.

Цијена улазница је 10КМ.

Радно вријеме благајне:

Сваким радним даном од 9:00 до 15:00 сати.

На дан извођења представе:

Два термина од 9:00-11:30 и 15:30-19:30 сати.

Благајна / Box Office
+387 33 221 682
boxoffice@nps.ba

Добро дошли! 

 

Oдржана ПРЕСС конференција

Концерт који ће бити одржан у четвртак, 5. јануара у Народном позоришту Сарајево бит ће круна обиљежавања 120 годишњице СПКД Просвјета, а организује се поводом обиљежавања једног од највећих хришћанских празника - Православног божића.

press

Тим поводом је данас у просторијама "Просвјете" одржана конференција за новинаре на којој су подијељене информације о организацији и умјетничком програму овогодишњем и 13. Божићног концерта, којим се истовремено завршавају активности обиљежавања 120 година постојања СПКД "Просвјета". Божићни концерт у четвртак заказан је за 19:30 сати.

“Нашим традиционалним концертом ћемо на свечан начин заокружити обиљежавање 120 година од оснивања нашег друштва. Надамо се да ће тај музичко-сценски догађај на одређен начин употпунити празничну атмосферу која иначе у овом периоду влада у нашем граду”, казао је предсједник СПКД "Просвјета” Недељко Маслеша. Нагласио је како сматра да “Просвјета” овим својим концертом доприноси разноликости и посебности културних догађања у Сарајеву те како вјерује да ће публика уживати у програму. “У име Просвјете желим свим грађанима свако добро у новој 2023. години а православне вјернике поздрављам древним хришћанским поздравом ‘Христос се роди’”, завршио је Маслеша.

nedeljko press

Дејан Гарић, предсједник УО СПКД "Просвјета", подсјетио је како је цијена концерта остала иста, без обзира на инфлацију, а износи 10 КМ, подсјећајући да комплетан приход од концерта иде у Фонд за стипендирање ученика широм БиХ. Карте је могуће купити на благајни Народног позоришта.

Осврнувши се и на сам умјетнички програм концерта, Гарић је казао како концерт започињу духовном музиком, како и приличи божићним празницима, у изведби Камерног ансамбла "Теодор Романић" а под диригентском палицом Јосипа Катавића.
“Из Бање Луке нам долази етно група ‘Траг’, која ће извести шест традиционалних композиција из свих крајева не само БиХ, него и Балкана. Гости који ће затворити концерт су из Београда, они су саставни дио КУД-а Абрашевић из Београда, то је вокални ансамбл ‘Огрлица од бисера’ с диригентицом Јасном Васиљевић-Милановић. Они ће такођер извести шест композиција етно и традиционалном карактера”, казао је Гарић.

press press

Православни вјерници, чија црква поштује стари јулијански календар, Божић прослављају 7. јануара. Претходи му божићни пост који траје од 28. новембра до 6. јануара. Посљедњи дан прије Божића и уједно посљедњи дан поста је Бадњи дан.

Улазнице за концерт могуће је купити на благајни Народног позоришта по цијени од 10 КМ

        

Заказана Пресс конференција
у поводу одржавања XIII Божићног концерта


У уторак, 03. јануара 2023. године, у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије , са почетком у 11:00 сати одржаће се ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА. На конференцији за медије говориће организатор, умјетнички координатор концерта и учесници.

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара, фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и умјетничком програму XИИ Божићног концерта, који ће се одржати у у четвртак, 5. јануара 2023. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19:30 сати, у оквиру обиљежавања 120 година постојања СПКД "Просвјета".

Добро нам дошли!

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево
Вам жели срећне предстојеће празнике и успјешну Нову 2023. годину!


Свим вјерницима  православне вјероисповјести честитамо Божић древним ријечима:

Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља!
Мир Божији – Христос се роди! Заиста се роди!

2023

У Новој 2023. години нека Вас прати здравље, у животу и раду успјех    и у свему томе - благослов Божји.

Обавјештење: СПКД "Просвјета" Сарајево неће радити на дане празника 6. и 9. јануар, 2023. године.

 

Обавјештење

Трибина: Округли сто са темом: 120 година "Просвјете" - одгођена због болести учесника.

Накнадно ћемо Вас обавјестити о новом термину.

Хвала на разумјевању.

СПКД "Просвјета" Сарајево

 

Изведена представа:

„Има нека тајна веза“

Глумац Милан Димић извео је монодраму “Има нека тајна веза”, која је његов ауторски пројект и коју је посветио пјеснику Душку Трифуновићу, у просторијама СПКД “Просвјета” Сарајево, у четвртак, 15.12.2022. увече, изведена у оквиру обиљежавања 120 година “Просвјете”.

плакат

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета" Сарајево, у просторијама Друштва одиграна је монодрама посвећена великом пјеснику Душку Трифуновићу.

Млади глумац Милан Димић представио се публици монодрамом „Има нека тајна веза" укојој прати живот Душка Трифуновића кроз лијепе и срећне тренутке, па све до оних тешких животних момената исказаних кроз стихове, анегдоте, пјесме. Било је то лијепо подсјећање на незаборавне стихове који су и вечерас измамили понеки уздах. Маестралну глуму допунили су тактови познатих пјесама.

dejan sanja

Душко Трифуновић рођен је 1933. године у Сијековцу код Брода, један је од најомиљенијих пјесника ових простора. Објавио 84 збирке поезије и четири романа. Двије стотине и тридесет његових пјесама је компоновано и снимљено.
Преминуо је 28. јануара 2006. године у Новом Саду. Према сопственој жељи сахрањен је у Сремским Карловцима

publika publika

Част ми је било играти у простору СПКД “Просвјета” Сарајево, казао је након изведбе Димић. Пред публиком у “Просвјети” се нашао први пут. Треме, како каже, није било, али би поново желио наступити у просторијама Друштва, када се за то пружи прилика.
Чини ми се да сам се за ово извођење много одговорније припремо у односу на период када сам често изводио ову монодраму. Мислим да је то и публика “препознала”, навео је Димић.

За настанак монодраме Милан Димић био је инспирисан ликом и дјелом легендарног српског пјесника Душка Трифуновића. Поред протагонисте који води причу у овој монодрами појављује још пет ликова којима глумац суптилно и вјешто публици приближава Трифуновића кроз најважније периоде његовог живота. Представа је одиграна близу 70 пута до сада.

publika

Милан Димић из Пала рођен је 22. јула 1995. године. Тренутно живи и ради у Бањалуци. Похађао је Академију умјетности у Бањалуци (2014-2018) у класи Јелене Трепетове Костић.
Заа крај и закључак, једно лијепо и угодно вече испуњено успоменом на славног пјесника, а како се чини, та чудесна нит тајне везе са Душком Трифуновићем траје и данас.

Позивамо Вас на представу:

„Има нека тајна веза“

плакат

Позивамо Вас у четвртак, 15. децембра 2022. године са почетком у 19.00 часова на монодраму „Има нека тајна веза“. Монодрама је ауторски рад глумца Милана Димића, који је био инспирисан ликом и дјелом легендарног пјесника Душка Трифуновића.

prolog

Представа се игра у просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1, у четвртак 15.12.2022. у 19:00 сати.

Улаз слободан.

Добро дошли!

Отворена изложба: “Општински избори у Сарајеву 1928. године”

Изложбу “Општински избори у Сарајеву 1928. године” отворили су данас у просторијама СКПД “Просвјета” министар културе и спорта Кантона Сарајево Самир Авдић, в.д. директорица Хисторијског архива Сарајево Исмета Џигал-Берковац и ауторица изложбе Александра Пијук Пејчић.

Поставка има за циљ упознавање јавности са првим демократским општинским изборима у Сарајеву и представљање богатства примарних историјских извора Хисторијског архива Сарајево и Архива Босне и Херцеговине који су незаобилазни у проучавању политичке историје Сарајева и Босне и Херцеговине.

otvorenje publika

Вршитељица дужности директорице Хисторијског архива Сарајево Исмета Џигал-Берковац казала је да се изложбом даје допринос обиљежавању Дана архива БиХ, као и архивске службе која се инститиционирала прије тачно 75 година, када су донесени и први закони с циљем да регулишу архивску дјелатност.

Уједно се изложба “Општински избори у Сарајеву 1928. године” реализује и у склопу обиљежавања 120 година рада СПКД “Просвјета”.
Из више од 11 километара архивске грађе похрањене у депоу Хисторијског архива Сарајево изложили смо мали дио хисторијских чињеница који говори о начину гласања у то вријеме. Тада је било више од 80 посто неписмене популације, која је тадашњим избором опћинских вијећника тежила ка бољим увјетима живота – казала је Џигал-Берковац.
Она је навела да су први демократски избори требали бити одржани непосредно након Првог свјетског рата када је дошло до распада Аустроугарске управе на тлу Босне и Херцеговине, али су због државне политике пролонгирани до 1928. године

publika publika

Ауторица изложбе виша архивистица Александра Пијук-Пејчић казала је да се одлучила на ову изложбу јер се ради о теми која је неистражена и о којој не постоје никакви научни радови.
Изложба прати вријеме од расписивања избора до изборних резулата. Тада је било у Сарајеву укупно 13 пријављених листи. То, како појашњава ауторица, нису само странке, него и дисиденти (они који се унутар странака нису слагали па су правили своје листе), као и одређене групе.

Изложба свједочи о томе шта се дешавало током избора, о раду бирачких одбора, различитим неправилностима које су се дешавале на сам дан избора. Од тога да су на бирачким листама биле особе које су већ одавно умрле до покушаја да једна особа гласа два или више пута – навела је она.
Александра Пијук-Пејчић истакла је да се тад гласало куглицама које су убациване у кутије, те да је гласао само мушки дио становништва, јер су жене право гласа добиле тек након Другог свјетског рата.

(FENA/HAS; Foto: HAS)

Изложба ће бити отворена до 22. децембра, 2022.г.

 

Позивамо Вас на изложбу

plakat

ЈУ Хисторијски архива Сарајево ставља на знање грађанству града Сарајева да ће 13. 12. 2022. године у 14:00 х у просторијама СПКД „Просвјета“ Сарајево ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1, бити отворена изложба „ОПШТИНСКИ ИЗБОРИ У САРАЈЕВУ 1928. ГОДИНЕ аутора мр Александре Пијук-Пејчић, вишег архивисте.

Улаз слободан

Добро дошли!

Свечанa академијa и концерт

Свечаном академијом и концертом у Дому Оружаних снага БиХ, одржаног 11.12.2022. у Сарајеву, Просвјета је обиљежила 120 година постојања и рада. Предсједник Друштва Недељко Маслеша је присутне званице упознао са историјатом и мисијом Просвјете, а након тога су додијељена и највећа признања, Велике повеље Просвјете - и то партнерским и пријатељским националним организацијама културе народа БиХ - ЈКХПД Ла Беневоленција, ХКД Напредак и БЗК Препород

dejan nedeljko

У кратком говору предјседника СПКД „Просвјета“ Сарајево господина Недељка Маслеше. осврт је на прављен на оснивање Друштва, његов рад и улога коју је "Просвјета" одиграла у ових 120 година рада, некад веома бурних, а понекад стихијских, али и веома успјешних. Ширење моћи знања у основи као што то само име Друштва каже: ПРОСВЈЕТА – посвећено просвјећености!

dodjela napredak

Поред веома великог рада „Просвјета“ је имала огроман утицај и на културно-историјска дешавања, а веома смо поносни и на међукулутрну сарадњу сродних националних друштава од самих почетака. „Просвјета“ је оставила дубок траг и у раду на родној/полној равноправности кроз стипендирање ученица, организовањем разних курсева и школа за жене, а данас у „Просвјети“ ради Клуб жена Мис Ирби који се кроз свој рад, поред осталог, бави и актуелним женским питањима.

preporod slika

Предсједник Друштва Недељко Маслеша завршио је говор ријечима: „СПКД „Просвјета“, Сарајево ће, и у времену које је испред нас, упркос многим изазовима и потешкоћама, својим дјеловањем и активностима, и уз подршку коју нам пружају органи власти на свим нивоима, као и наши многобројни партнери, наставити са својом мисијом његовања и промовисања културе, обичаја и традиције српског народа на овом простору. Тиме ћемо, увјерени смо, на најбољи начин доприносити, да Сарајево, као наш град, остане мјесто међусобног уважавања и поштовања, али и мјесто сусрета и мјесто својеврсног преплитања разноликих културних дешавања.

publika publika

Академију су увеличали и чланови великог гудачког оркестра "Camerata Academica", који је 2007.године основао некадашњи предсједник Просвјете акадeмик Теодор Романић, а оркестром је дириговала Тијана Вигњевић.

publika orkestar

Свим гостима захваљујемо што су својим присуством увеличали обиљежавање значајног Јубилеја 120 година од оснивања!

Пресс конфернција поводом 120 годишњице СПКД „Просвјета“ Сарајево

Дана 09.12.2022., петак, одржана је Пресс конфернција поводом 120 годишњице СПКД „Просвјета“ Сарајево. На Пресс конференцији су били присутни предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево, Недељко Маслеша, предсједник Управног одбора друштва, Дејан Гарић и представници оркестра „Camerata Academica“

Послије уводног поздрава предсједник Друштва господин Недељко Маслеша се обратио новинарима, представио настанак и рад Друштва, и рекао:

press press

"Давне 1902. године, угледни грађани Сарајева, тог времена, основали су СПКД „Просвјету“ са циљем чувања и његовања културе, обичаја и традиције Српског народа на овом простору.
Друштво је, са свим својим активностима, још од тог давног времена до данас, чврсто повезано са Сарајевом, са његовом историјом и начином живота. Поносни смо на чињеницу да смо проглашени друштвом од посебног значаја за наш Град, а добитници смо његове шестоаприлске награде, као и плакете Кантона Сарајево.

Ми смо у протеклим мјесецима, организовали низ различитих манифестација, које смо посветили 120-тој годишњици постојања нашег Друштва. Ипак, желимо да при истеку ове године, на пригодан начин, обиљежимо овај велики јубилеј.“

press press

Предстојећем програму обиљежавања 120 година СПКД „Просвјета“ Сарајево слиједе наредне манифестације и дешавања:

-11.12.22 Свечана академија, концерт класичне музике и пријем у Дому О.С. у 18 сати;

- Представљање Спомен-парка Просвјете Требевић гдје је засађено 120 стабала, симболичних 120 година од оснивања и рада Друштва (датум ће бити одређен љепшим временским условима);

-15.12.22. Монодрама „Има нека тајна веза“ у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1

-20.12.22. Округли сто – 120 година „Просвјете“ у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1

- 05.01.23 Божићни концерт, Народно позориште у Сарајеву у 20 сати.

Добро дошли на све манифестације!

 

Свечана Академија

СПКД “Просвјета” Сарајево ове године обиљежава 120 година свога постојања и рада, те нам је изузетна част и задовољство позвати Вас на свечаност.

poziv

С радошћу очекујемо да нам се придружите и увеличате наш Јубилеј својим присуством.

Свечана Академија и пријем поводом обиљежавања јубилеја, биће приређена у недјељу 11.12.2022. године у 18:00 сати у Дому Оружаних снага БиХ, ул. Зелених беретки 2, Сарајево.

Обзиром да је број мјеста гдје ће се одржати Академија ограничен, молимо Вас да Вашу потврду о доласку или изостанку доставите на е-маил:  prosvjeta@bih.net.ba   или на број телефона 033 444 230 најкасније до 09. децембра 2022. до 14:00 сати.

Добро нам дошли!

С поштовањем,
СПКД “Просвјета” Сарајево

Ново издање "Просвјете":

Ристо Трифковић - "Приповјетке"

Уредница издања: Драгана Томашевић, приредила Дијана Хаџизукић.

Приповједач, романописац, есејист, књижевни критичар и књижевни хисторичар, Ристо Трифковић (1924 – 1992) рођен је у Горажду, а живот провео у Сарајеву. Као гимназијалац се 1943. године прикључио НОБ-е, те су његове прве приповијетке тематски везане за ратни период.

naslov

Из предговора:

…у бити ствари остају то што јесу, што морају бити
без обзира како их и на какав начин обликовали и исказали:
вјечно људске, као и сам живот који је свему подстицај и праизвор,
страсти, љубав, пороци, гени, интереси, болест,
користољубље, похлепа, похота, лак живот, каријере…
Смјењују се епохе као кулисе, декор, шарена сценографија,
као у позоришту, а и можда још понешто,
а човјек – категорички изјављујем – човјек – не!

... У тексту "Послијератна приповијетка у Босни и Херцеговини (1945 – 1975)" из 1976. године, Ненад Радановић са истинским одушевљењем пише о прози Ристе Трифковића сматрајући га „најзаокруженијом физиономијом међу послијератним босанскохерцеговачким приповједачима“. Набрајајући његове ликове који припадају различитим друштвено-социјалним и интелектуалним просторима он тврди да то нису само малограђани, те да је и критика, а и сам аутор потенцирајући тај феномен, ограничила значења ових проза. У питању је дехуманизирана стварност која ствара отпаднике у свим сферама друштва. Протагонисти су људи који не посједују вољу, како каже Радановић, „Њима се манипулише, као с предметима, живе стихијно, и у ситним рачунима, јер су силе над човјеком моћније од њега, појединац је аутомат и извршитељ туђих наредби. Тај човјек само у сну припрема буне и доживљава људску афирмацију.“...

... У књизи Послератна српска књижевност 1945–1870. Предраг Палавестра критички оштро оцјењује бројне књижевнике и књижевне појаве, но о прозама Ристе Трифковића има позитивно мишљење: „Реалност света у коме се крећу и у коме трају његови јунаци сасвим је померена и помућена. Своју трошност и своју подложност времену ти људи доживљавају као неминовност пред којом нема ни отпора ни спаса. Све је у чекању и одлагању, у очекивању оног што никада неће доћи. Служећи се поступком који бизарно и фантастично преводи на језик грубе реалности са дна живота, Трифковић је у својим приповеткама створио један необичан, болестан, нестварно ружан и посувраћен свет несреће и бола, свет усамљеника и манијака, разједених временом без будућности.“

Трифковићево писање о малограђанштини у различитим видовима испољавања прокоментарисао је и Дејан Ђуричковић: „Тај феномен Трифковић приказује у бескрајним варијацијама, модулацијама, транспозицијама његових сижејних модела, духовних и моралних садржаја, у форми која варира од фељтонског записа, козерије, хумореске, новинске приче, до дуже приповијетке и до романа...

Дијана Хаџизукић

Саопштење за јавност

    СПКД "Просвјета" Сарајево са жаљењем обавјештава јавност да је прије неколико ноћи, од стране непознатих лица,оштећен улаз у зграду Друштва, приликом којег су циљано уништене плоче на којима је на оба званична писма у Босни и Херцеговини било исписано име нашег Друштва - Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Сарајево, те назив Просвјетине библиотеке.

    Напомињемо да је сама зграда, која је изграђена 1912. године, национални споменик Босне и Херцеговине, те да је недавно обновљена и отворена библиотека једна од најстаријих јавних библиотека у Сарајеву и Босни и Херцеговини, која је кроз прошлост служила свим становницима Сарајева и БиХ, те била мјесто сусрета, просвјећивања и промоције културе.

    Искрено се надамо да ће надлежне институције пронаћи и казнити извршиоца или извршиоце, посебно ако имамо у виду да се Просвјетин дом, као једно од најрепрезентативнијих здања града Сарајева, налази у самој централној градској језгри, те сматрамо да је једно овакво антивцивилизацијско дјело, уствари чин неодговорних појединаца. СПКД "Просвјета" и у тешким временима деведесетих година прошлог вијека је настављала свој рад у Сарајеву, без бојазни и задршке, као што то чинимо и данас.

    Истовремено, СПКД "Просвјета" остаје опредјељена свом циљу и даље, а то је очување баштине и традиције, чување и промоција српског језика, културе и ћириличног писма, што је и неодвојивио дио историје, баштине и културе Босне и Херцеговине и свих њениох народа, и да ћемо и даље наставити радити у блиској сарадњи и пријатељству са осталим темељним организацијама културе народа Босне и Херцеговине, у оном духу сарадње и заједничког рада који нас води већ 120 година.

    Ово саопштење, уз СПКД "Просвјета", подржавају и супотписују предсједници друштава које чине Међукултурно вијеће БиХ - БЗК "Препород", ХКД "Напредак" и ЈХКПД "Ла Беневоленција".

Предсједник СПКД “Просвјета” Сарајево - Недељко Маслеша

БЗК "Препород" – др Сањин Кодрић
ХКД "Напредак" – др Никола Чича
ЈХКПД "Ла Беневоленција" – Владимир Андрле

Линк_Саопштење

Нова књига у издању СПКД "Просвјета" Сарајево - Марио Лигуори: Слике о Сарајеву

naslovna

Град и приповиједање су нераскидиво повезани. Приповиједање настаје у сусрету говорника, рецимо приповједача, с Другим, с неким ко му је толико други да га логично или нужно води до питања о себи самоме. Приповиједање се рађа онда кад себе више не можемо подразумијевати, кад схватимо да наш идентитет, наше мјесто у свијету и сам тај свијет како га ми видимо нису неупитни и једино могући, јер смо се суочили с неким идентитетом и свијетом који се битно разликују од наших. А таква суочења су могућа једино у граду...

Сарајево има низ значајних или чак великих аутора који су га приповиједали – Иву Андрића, Исака Самоковлију, Ћамила Сијарића, Мешу Селимовића и низ других. У тај низ уписује се књигом „Слике о Сарајеву“ Марио Лигуори...

Наслов Лигуоријеве књиге упућује веома јасно на њезин концепт, јер јасно дефинира вањску перспективу и казује да књига која слиједи читаоцу не нуди приповиједање Сарајева (или о Сарајеву) изнутра, из самога града, од некога ко град познаје и може се идентифицирати с њим, него му нуди слике о граду, предоџбе које о граду има неко ко стоји вани. То су углавном слике о Сарајеву странца који Сарајево воли и настоји га што је могуће боље упознати, тако да своје предоџбе о граду темељи на исказима његових знаменитих становника (текстовима писаца који су говорили о граду, исказима глумаца и других јавних личности), али и исказима анонимних Сарајлија које аутор сусреће у Босни или у иноземству, с којима разговара о Сарајеву или га обилази... (из рецензије академика Џевада Карахасана)

 

Са Свечане академије Архива ФБиХ и додјеле награда

На свечаној академији Архива Федерације БиХ 13. октобра 2022. у Сарајеву додијељена су највећа признања из области архивске дјелатности за изузетан допринос у памћењу босанскохерцеговачке прошлости у различитим областима друштвеног живота за 2022. годину.
Додијељена су сљедећа признања:

  • Плакета „Краљ Твртко Први Котроманић”
  • Плакета „Повеља Кулина бана”
  • Захвалница

позив

Овогодишњи лауреати су; Флоренце Хартманн, Амор Машовић, Авдо Хусеиновић и др. Емир Суљагић. Такођер, признања ће бити додјељена и националним друштвима;  Бошњачкој заједници културе “Препород”, Хрватском културном друштву “Напредак”, Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета” и Јеврејском културно-просвјетном и хуманитарном друштву “Ла Беневоленција”.

slika

Плакета „Краљ Твртко Први Котроманић“ у 2022. години додјељена је колективима: Јеврејско културно–просвјетно и хуманитарно друство  “Ла Беневоленција”, Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, Хрватско културно друштво “Напредак” и Бошњачка заједница кутуре “Препород”.   

Формирање добротворних и културно-просвјетних друштава било је једна од најзначајнијих друштвених промјена које су се десиле доласком Аустроугарске управе на подручје Босне и Херцеговине. Формирана су четири културно-просвјетна друштва: Јевреји су формирали друштво Ла Беневоленција, Срби „Просвјету“, Хрвати „Напредак“ и Бошњаци (муслимани) „Гајрет“.

Друштва су имала готово идентичне програме и циљеве – помагати школовање младих нараштаја, те ширити културу и традицију. Сва четири друштва су у склопу својих редовних активности имала и издавачку дјелатност. Издавали су периодичне публикације у циљу информисања својих чланова о активностима у друштву и преглед годишњег пословања друштва (преузето са :https://hayat.ba/svecana-akademija-u-sarajevu-arhiv-fbih-dodijelio-priznanja-za-doprinos-u-pamcenju-bh-proslosti/782856/)

.

СПКД „Просвјета“ добитник престижног признања Плакета „Краљ Твртко Први Котроманић“

            Са великим задовољством Вас желимо обавијестити да је наше Друштво добитник престижног признању Плакета „Краљ Твртко Први Котроманић“, која у складу са Уредбом о заштитном знаку Архива Федерације и врсти, критеријима и поступку додјеле признања у области архивске дјелатности („Службене новине Федерације Босне и Херцеговине“, број 29/18), коју додјељује Премијер Федерације Босне и Херцеговине, за коју је директор Архива Федерације донио одлуку да овогодишње  босанскохерцеговачко признање  Плакета „Краљ Твртко Први Котроманић“ буде додијељено Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ Сарајево.

odluka_dodjele

Додјела признања бит ће уприличена 13.октобра 2022. године, у Дому младих - Скендерија, са почетком у 19:00 сати.

            С изразима дубоког поштовања исказујемо велику захвалност за указану част и додијељено признање одличном господину, директору Архива ФбиХ, мр.сц. Хајрудин Ћуприји, као и свима онима који су указали повјерење и подржали одлуку.

 

Одржано предавање на тему

„Градитељско наслијеђе сарајевског подручја“

У поводу обиљежавања 120. година СПКД „Просвјета“ Сарајево, Клуб жена Мис Ирби организовао је и одржао предавање „Градитељско наслијеђе сарајевског подручја“ дана 29.09.2022. у 18 сати.

tanja publika

Предавање проф. др. Тања Неидхардт одржано је у простору новоотворене Библиотеке, присутни учесници предавања били су одушевљени новим простором, опремљеношћу и великим избором књига у библиотеци Друштва.

Предавачица др. Тања Неидхардт излагала је надахнуто са изврсним познавањем материје, градитељског подручја од најраније хисторије до најсавременијих токова градитељства у архитектури.

Предавање се креће кроз историјске периоде:

Праисторијски период до I в.н.е.
Римски период од II до VII в.
Период средњег вијека од VIII до XV в.
Османски период од 1463. до 1878.г
Аустро-угарски период од 1878. до 1918.г.
Период између два свј. рата 1918. до 1945.г
Период послије II свј. рата од 1945.г до 1990.
Период од 1994. .., а завршава у садашњем добу у којем се могу уочити два основна правца:

…Интернационални стил који се веже за Модерну и функционализам изражен у моту: “облик слиједи функцију”,на примјер дјела архитекте Ивана Штрауса – Електропривреда, Унисови небодери; Авазов небодер Фарука Капидзица и др.

tanja predsjednik

…други који изражава тежњу да се оствари континуитет “босанског стила” (од Поспишила, Ванцаша, касније Грабријана...) те повеже традиционални израз и савремени архитектонски ријечник, што доводи до стварања властитог регионалног израза (дјела архитекте Јураја Неидхардта, Петерчића, Јурића, Чичин-Шаина, Златка Угљена и архитеката нове генерације Амира Вука Зеца, Мирсада Хаџировића, Мевлудина Зечевића и других).

… Проблем градова у БиХ данас је бесправна изградња и непоштовање градског простора и његових природних и изграђених капацитета – пренасељеност, вода, енергија, канализациони системи, загађење ваздуха, саобраћај,
-недостатак зелених површине, дјечјих игралишта, шетница, рекреационих површина И подручја...

Предавање је попраћено занимљивим фотографијама и акварелима аутора презентације на ТВ-екрану.

Модератор Тања Жарковић Тафро упознала је присутну публику са улогом и значајем СПКД „Просвјета“ Сарајево у протеклом дугогодишњем периоду. Такође  и важном доприносу у раду и настанку Клуба жена Мис Ирби, те изузетне енглескиње која је дошла у БиХ да отвори школе, да описмени и образује младе дјевојке из свих слојева друштва.
Била је то прилика да се сјетимо и дугогодишње предсједнице Клуба жена, упокојене Милице Кајевић и одамо признање за труд и успјешан рада Клуба жена Мис Ирби.

Публика је задовољна и са осмјехом напустила „Просвјетину“ библиотеку.

Да се подсјетимо, оснивачка Скупштина Друштва је одржана 18. августа 1902. године.

 

Позивамо Вас на предавање на тему „Градитељско наслијеђе сарајевског подручја“

Клуб жена "Мис Ирби" у поводу 120 година од оснивања Друштва, организује и позива на предавање       са     темом      „Градитељско наслијеђе сарајевског подручја“.

Предавач: проф. др. Татјана Неидхардт
Модератор: Татјана Жарковић Тафро

Предавање ће се одржати у четвртак, 29.09. 2022.године у 18.00 часова у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1

Улаз слободан.

Добро нам дошли!

 

Отворена изложба:

"Сјећање на Алексу Микића"

СПКД "Просвјета" Сарајево, у сарадњи са Архивом Брчко Дистрикта БиХ, и Просвјетом Брчко, уприличила је отварање изложбе посвећене књижевнику Алекси Микићу, а у склопу обиљежавања 120. година од оснивања Друштва.

dejan publika

Отварање изложбе – оживјело је сјећање на писца и новинара који је обликовао дјечији свијет својим дјелима, као и својим радом на уређивању рубрике за дјецу у "Ослобођењу", те покретањем најзначајнијег часописа за дјецу и младе у СФРЈ - "Мале новине".

cazim publika

Отворена изложба "Сјећање на Алексу Микића" је постављена у просторијама СПКД "Просвјета" Сарајево, у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1, и доступна је посјетиоцима сваким радним даном од 10:00 – 16:00, током наредних десет дана. Улаз слободан.

Позивамо вас на отварање изложбе посвећене Алекси Микићу:

"Сјећање на Алексу Микића"

СПКД "Просвјета" вас позива на отварање изложбе посвећене Алекси Микићу - "Сјећање на Алексу Микића". (27.09.2022. у 19:00 часова)

Алекса Микић (Брчко, 11. јуна 1912. − Сарајево, 22. новембра 1986.) је босанскохерцеговачки писац и новинар. Добитник је награде Друштва писаца Босне и Херцеговине за Мале приче о великој дјеци (1957.) и Двадесетседмосрпањске награде (1986).

plakat

СПКД "Просвјета" Сарајево је домаћин и суорганизатор изложбе коју су организовали и приредили Служба за архив Одјељење за јавни регистар, Влада Брчко дистрикта БиХ и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Брчко.

Отварање изложбе је 27.септембра 2022. године у 19:00 часова у просторијма Друштва у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1

 

Отворена изложба

Бранко Грковић - Партитура живота

Отворена је изложба о Бранку Грковићу, у оквиру "Башчаршијских ноћи", пред многобројним појетиоцима и бројним знатижељним туристима.

plakat

СПКД "Просвјета" Сарајево организатор је изложбе о Бранку Грковићу, овом великом умјетнику и његовом дјелу, која је отворена у оквиру Башчаршијских ноћи у суботу, 30.7.2022. у 20 сати, у галерији Мак, у улици Симе Милутиновића Сарајлија број 7.

galerija eksponati

Аутор изложбе је Амина Абдичевић, а наши сарадници у организацији изложбе су колеге из Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ. Након Сарајева планирано је да изложба посјети Мостар, родни град Бранка Грковића.

kaput eksponati

Бранко Грковић (Мостар 1920 - Сарајево 1982) - композитор, пијаниста, музички критичар и есејиста, једна је од најзначајнијих личности свијета музике у Босни и Херцеговини.

note sveska

Добитник је шестоаприлске награде града Сарајева, као и бројних других награда, а поводом стогодишњице његовог рођења, мала балетна дворана Народног позоришта Сарајево носи његово име.

Изложба је отворена до 10.08.2022. године.

 

Позивамо Вас на изложбу

Бранко Грковић - Партитура живота

pozivnica

СПКД "Просвјета" вас позива на свечано отварање изложбе посвећене Бранку Грковићу - "Партитура живота". (30.07.2022. у 20 сати)
Бранко Грковић (Мостар 1920 - Сарајево 1982) - композитор, пијаниста, музички критичар и есејиста, једна је од најзначајнијих личности свијета музике у Босни и Херцеговини. Добитник је шестоаприлске награде града Сарајева, као и бројних других награда, а поводом стогодишњице његовог рођења, мала балетна дворана Народног позоришта Сарајево носи његово име.

Аутор изложбе је Амина Абдичевић.

Галерија "Мак", Симе Милутиновића Сарајлије број 7. у 20 сати!

Добро дошли!

Одржан концерт "Сазвучја"

Драги пријатељи,
СПКД "Просвјета" и ове године, заједно са својим партнерима - БЗК "Препород", ХКД "Напредак" и ЈХКПД "Ла Беневоленција" одржала је заједнички концерт - "Сазвучја".02.07.2022.

plakat

Били смо у Брчком, на Тргу младих, гдје се у име "Просвјете" представио наш камерни ансамбл "Теодор Романић".

koncert hor

Снимак концерта можете гледати - 24.07.2022., у 23 сата и 10 минута на програму Телевизије Босне и Херцеговине (БХТ1). Уживајте!

publika bina

dario dejan

 

Концерт "Сазвучја"

Драги пријатељи,
У суботу 02.07.2022. у 20 сати, на Тргу младих у Брчком, одржаће се трећи по реду концерт националних организација културе - "Просвјета", "Препород", "Напредак" и "Ла Беневоленција"...
СПКД "Просвјета" представља наш камерни ансамбл "Теодор Романић", којим диригује Јосип Катавић. Након Сарајева и Мостара, "Сазвучја" су ове године на обали Саве. Концерт ће емитовати БХРТ, а о тачном термину емитовања ћемо вас информисати накнадно.
Добродошли на "Сазвучја", добродошли у Брчко!

poziv

 

Програм концерта:

:

program

Позивамо Вас да дођете и уживате!

Добро нам дошли!

Улаз слободан.

 

Нова књига: Вампири на Балкану

Најстарији сачувани писани документи о вјеровању у вампире! Већ од 1342.г.у Србији у указу цара Стефана Душана међу првим писаним документима.

knj_vampir_nas

IИ сама ријеч "вампир" настала је у Србији. Познати су и детаљни описи појаве! Многе приче потичу са Балканског полуострва. Све то и много више у фасцинантној књизи "Вампири на балкану"! Издавач СПКД "Просвјета" Сарајево, књигу приредила Драгана Томашевић.

 

Одржана промоција књига аутора Слободана Стајића "Ноћ књига"

Поштовани пријатељи и чланови СПКД "Просвјета", одржана је промоција и представљање нових књига нашег уваженог члана, дугогодишњег новинара и путописца Слободана Стајића - "Дипломатија без протокола (први дио)" и "Дипломатски коктел".

senad publika

Аутор и промотори су нас, на један несвакидашњи начин, провели кроз свијет савремене дипломатије, из специфичне новинарске визуре Слободана Стајића. Ово посебно вече зачинио је и музички гост Сенад Бостанџић, а поред аутора о књигама су говорили некадашњи дипломата и амбасадор Недељко Маслеша, издавач Горан Микулић, то дивно вече сјајно је водио модератор промоције Дејан Гарић.

naratori publika

На крају као посебно изненађење вечери говорио је о књигама и Ахмед Боснић уредник бројних издања аутора, са позиције уредника а и са позиције дугогодишњег пријатеља са аутором, Слободаном Стајићем.

publika ahmed

Све у свему, истински, једно дивно, незаборавно вече, набијено емоцијама и бројним анегдотама и информацијама из свијета дипломатије.

 

Позивамо Вас на „Ноћ књиге" аутора Слободана Стајића

Дођите да заједно уживамо у бесједи о књигама и милозвучним звуцима гитаре за незаборавну ноћ у просторијама Друштва.

pozivnica

Представљање ће се одржати у четвртак, 9. јуна 2022. у 19:30 сати у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1.

Добро нам дошли!

 

 

Представљена књига "Стево Калуђерчић"

и отворена изложба:

"Заборављени сарајевски Срби"

poziv

СПКД „Просвјета“ Сарајево и Матична библиотеке Источно Сарајево, у четвртак 26.05.2022., у просторијма Друштва представили књигу „Стево Калуђерчић: просвјетни, културни и политички радник /1864-1948/“ уз отворену изложбу „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“.

dejan publika

Изложба „Заборављени сарајевски Срби – Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач“ остаје отворена у просторијама СПКД „Просвјета“ у Сарајеву до 9. јуна, коју можете погледати сваким радним даном понедељак – петак, од 10 - 16 сати.

Приређивач књиге „Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/“ Ивана Куљанин подсјетила је да је ријеч о зборнику који је објављен прошле године, наводећи да је на овој књизи радила пуне четири године.

direktorica promotori

„Идеја да се направи овакав зборник датира још од 2016. године када је у издању Матичне библиотеке у Источном Сарајеву издата књига Павла Калуђерчића `Сјећање на људе и догађаја`“, рекла је Куљанинова и додала да је цијело поглавље у тој књизи посвећено породици Калуђерчић, чија је централна личност Стево.

Она је подсјетила да је Павле Калуђерчић запосленима у Матичној библиотеци Источно Сарајево поклонио приватне фотографије свог дједа, тако да су имали добар основ за изложбу која је имала запажен резултат.

Ivana kaludjercic

„У Матичној библиотеци смо се потрудили да детаљније урадимо и запишемо о Стеви Калуђерчићу, тако да је овај зборник доказ наше посвећености да не желимо да заборавимо људе који су много учинили за Србе у Сарајеву с краја 19. и почетка 20. вијека“, навела је Куљанинова.

Зборник је подијељен у неколико поглавља тако да први дио садржи приповијетке Стеве Калуђерчића, други дио његов преводилачки рад, затим педагошке и просвјетне радове, те говоре и излагања, као и шта су савременици писали о њему.

borjan izlozba_prva

Борјан Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да промоција зборника о Стеви Калуђерчићу представља одличну прилику за грађане Сарајева да се упознају са историјом, животом и дјелатношћу овог културног радника, веома значајног за културу, књижевност и општу јавну дјелатност Срба у овом граду у другој половини 19. и почетком 20. вијека.

izlozba_druga izlozba_treca

Радица Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву изразила је задовољство што је овом књигом од заборава отргнут човјек који је био заслужан у многим културним и просвјетним дјелатностима.

Стево Калуђерчић био је учитељ, приповједач, преводилац, културни, просвјетни и политички радник који је живио у Сарајеву с краја 19. и почетком 20. вијека.

izlozba_cetiri izlozba_pet

Био је активан члан у свим тадашњим културним и друштвеним организацијама, часописима и удружењима.

Један је од оснивача и уредника „Босанске виле“ са његовим графичким рјешењем насловне странице.

Био је активни члан „Просвјете“, написао је Историју српског народа која је била уџбеник у основним и грађанским школама све до 1914. године.

Такође, био је хоровођа и члан црквеног хора у Старој православној цркви у Сарајеву, редактор алманаха „Нови Требевић“, иницијатор оснивања Музеја Старе православне цркве у Сарајеву, предсједник Српског учитељског удружења у БиХ, народни посланик у Босанско-херцеговачком сабору, члан сарајевског Соколског друштва „Душан Силни“, један од оснивача и члан хора „Слога“.

Промоција књиге:

СТЕВО КАЛУЂЕРЧИЋ и
Изложба:

ЗАБОРАВЉЕНИ САРАЈЕВСКИ СРБИ

Матична библиотека Источно Сарајево и СПКД „Просвјета“ Сарајево Вас позивају на промоцију књиге:
Стево Калуђерчић
просвјетни, културни и политички радник (1864-1948)
и изложбу
ЗАБОРАВЉЕНИ САРАЈЕВСКИ СРБИ
Стево Калуђерчић, учитељ и васпитач

poziv

О књизи ће говорити:
мр Ивана Куљанин, приређивач
проф. Др Радица Сударушић
мср Борјан Митровић

Стево Калуђерчић је био учитељ, приповједач, преводилац, културни, просвјетни и политички радник с краја 19. и почетком 20. вијека. Калуђерчић је по много чему задужио српски народ у БиХ, а поготово Србе у Сарајеву. Дошао је у Босну 1883. године, када је добио посао учитеља у основној школи у Сарајеву. Био је члан већине оновремених просвјетних, хуманих и културних друштава. Памтимо га и као једног од учитеља заслужних за покретање српског књижевног часописа “Босанска вила“. Први број „Босанске виле” изашао је 16. децембра 1885. године са његовим графичким рјешењем насловне стране.

Четвртак, 26. мај 2022. године са почетком у 19. часова у просторијама СПКД “Просвјета” Сарајево, Симе Милутиновића Сарајлије 1

Добро дошли!

СПКД "Просвјета" Мостар организује 9. Шантићев фестивал дјеце пјесника

poziv_mostar

Прољетни мјесеци у Мостару обилују културним манифестацијама, попут оне “Мај у башти Ћоровића куће”, коју организује СПКД Просвјета Мостар. И овај пут припремљен је разноврстан књижевни, ликовни и музички програм.

Изложба фотографија, докумената и оригиналних рукописа мостарског пјесника Алексе Шантића репрезентативан је приказ хетерогене и богате грађе фундуса Музеја Херцеговине. Изложба нуди одабран приказ књижевних материјала и Шантићевих пјесничких издања.

„Имамо факсимиле оригиналних рукописа, његова издања. Ту свакако треба истаћи, то је нешто што је красило Шантића, да су све његове књиге издате у Мостару у познатим књижарама“, наводи Ибрахим Диздар, савјетник у Музеју Херцеговине Мостар.
Сви програми – музички, ликовни и драмски, увод су у финале манифестације када ће бити одржан 9. Шантићев фестивал дјеце пјесника.

„Првих седам година смо одржавали у фебруару, када је Алекса Шантић умро, али и због короне и потребе за отвореним простором прошле године, да смо то помјерили на мај и да обиљежимо дан када је рођен Алекса Шантић, дакле финале фестивала је на дан рођења Алексе Шантића што је и веселије него дан његове смрти тако да ће дјеца уживати и у овом простору“, истакао је Горан Косанић, главни секретар СПКД Просвјета Мостар.

И ове године фестивал ће окупити младе талентоване пјеснике из свих крајева БиХ и земаља окружења у част пјеснику који је својевремено свој родни Мостар чинио средиштем свих културних дешавања.

 

Представљање Библиотеке СПКД “Просвјета”

Након више од седамдесет година библиотека Просвјете се вратила у простор у којем је припадала. На истом мјесту гдје је 1911. године рођена идеја о универзалној јавној и народној библиотеци, доступној свима. Просвјетитељској кући Дом Просвјете у Сарајеву, на првом спрату, у четвртак, 5.5.2022. свечано је обиљежен повратак Библиотеке  у њене просторије. Ово је велики дан и достигнуће на које смо сви поносни. Посљедње три године су прошле у радовима и припремама за повратак библиотеке, али прича о њеном повратку је много дужа.

dejan nacelnik

Не смијемо заборавити све оне велике људе који су били срце и душа некадашње "Централне просвјетитељске библиотеке", почевши од Владимира Ћоровића, и наравно незаобилазног Ђорђа Пејановића, који је био први библиотекар, а потом и библиотекар све до њеног укидања 1949. године. Просвјетина библиотека прошла је тешке године - прво 1914. године, затим затварање и уништавање књижног фонда 1941. године, а онда нова обнова након ратних разарања и коначно затварање 1949., када комплетан сачувани фонд књиге и издања преузима тадашња Народна библиотека Босне и Херцеговине, а тај фонд је један од темеља данашње Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине.

publika otvaranje

На самом отварању  предсједник Друштва Недељко Маслеша и предсједник Управног одбора Дејан Гарић, те министар културе и спорта Кантона Сарајево Самир Авдић, заступник НУБ БиХ Биљана Зарић, и предсједник БЗК "Препорода" Сањин Кодрић су да ли свој прилог кратким говорима о значају, учешћу и важности Библиотеке и њеног фонда од оснивања до данас. Свечано, откривањем плоче са натписом библиотеке на улазу у зграду, у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1, предсједник "Просвјете" Недељко Маслеша отворио је библиотеку за јавност.

nacelnik djecije

Библиотека је у периоду између два свјетска рата била највећа јавна библиотека у цијелој Босни и Херцеговини, а управљала је бројним огранцима, међу којима 15 у Сарајеву, и то у тадашњој Земаљској болници, Гајрету студенским домовима, Учитељска школа и бројне друге институције. У том периоду Библиотека Просвјете објављује и „Приручник за оснивање и организацију јавних библиотека“ који ће деценијама остати једини стручни библиотекарски приручник на подручју Босне и Херцеговине.

dejan nedeljko

Данас је библиотека "Просвјете" захваљујући упорном раду бројних упосленика, чланова и симпатизера "Просвјете" у посљедњих 30 година достигла бројку од око 20.000 наслова, међу њима значајан број у посебном фонду "старе и ријетке књиге". Отварањем библиотеке и читаонице, које ће бити доступне свим посјетиоцима, првенствено истраживачима и студентима ставља се на располагање богати књижни фонд, а  садржај фонда ускоро ће бити доступан на сајту Просвјете.

vila predsjednici

Добро нам дошли!

 

 

 

Позивамо вас на
Свечано отварање Просвјетине библиотеке и читаонице

plakat

1911. године у Сарајеву је представљена и почела са радом Централна библиотека Просвјете, која је тако била једна од првих јавних библиотека у Сарајеву и Босни и Херцеговини. У периоду између два свјетска рата Просвјетина библиотека је била једна од највећих јавних библиотека, са преко 70.000 наслова и више од 100.000 свезака. Највећи дио ове књижне грађе (онај дио који је сачуван након уништења током ИИ светског рата) је 1949. године постао основ и темељ књижног фонда данашње Националне и универзитетске библиотеке БиХ. Деведесетих година прошлог вијека почело је обнављане фонда библиотеке, и данас имамо част и задовољство позвати вас на отварање нових просторија Просвјетине библиотеке, читаонице и друштвеног центра, у просторијама Просвјете, у улици Симе Милутиновића Сарајлије 1, у Сарајеву, на мјесту гдје је и првобитно постојала.

Данас ова библиотека има велики број старих и ријетких књига, посебних колекција које ће бити доступне свим грађанима Сарајева и БиХ,посјетиоцима, а посебно истраживачима и студентима. Друштвени центар ће бити мјесто организовања сусрета књижевника и љубитеља писане ријечи, књижевних вечери и различитих радионица.

Отварање библиотеке, читаонице и друштвеног центра је у четвртак, 5.5.2022. у 18 сати, а на отварању ће се поред представника СПКД "Просвјета" обратити и представници НУБ БиХ, Министарства културе и спорта КС, општине Стари Град, те представници осталих националних културних друштава.

Добро дошли.

 

Потписивање уговора о стипендирању

Уз овогодишње празнике СПКД "Просвјета" је данас, 28.04.2022., организовала и потписивање уговора и додјелу стипендија за надарене ученике и студенте за школску/академску 2021/2022 годину. Иако је у протеклом периоду било изазовно и на бројне начине тешко за рад на подручју културе и образовања, СПКД "Просвјета" Сарајево је и ове академске године одлучила да подржи напоре, рад и талент дјевојака и младића, те да им и на тај начин покаже да учење и труд могу и морају бити препознати.

andjela gabrijela

Ове године, у складу са финансијским могућностима, додијељено је једанаест стипендија, од ученика основних школа до апсолвената мастер студија, као и двије „специјалне“ стипендије, за двоје ученика без родитеља.

lukamaksim

Сви ови талентовани, али понајприје вриједни ученици и студенти су данашњом додјелом стипендија постали дио широке Просвјетине породице, и настављачи дугог низа стипендиста који сеже још на сам почетак двадесетог вијека, а СПКД "Просвјета" се нада, и сигурна је, да ће у будућности неке нове генерације управо у њима проналазити инспирацију.

sara vasilije

Драго нам је што смо могли помоћи и надамо се, охрабрити, на њиховом путу стицања знања и зрелости, а "Просвјета" ће наставити да и даље наставља своју мисију,

stipendisti

чији је један од најважнијих циљева управо препознавање талентованих и перспективних младих људи и пружати им подршку.

 

Одржан традиционални Просвјетин "Васкршњи концерт"

У препуној дворани, са бројним личностима из јавног и политичког живота, одржан Традиционални Просвјетин "Васкршњи концерт", уторак, 26. априла у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву, након пуне двије године паузе. На концерту је наступио Мјешовити камерни хор "Лола", којим диригује Јосип Катавић.

milansala

Предсједник СПКД “Просвјета “Недељко Маслеша у поздравном говору је истакнуо да ће концерт на свој начин допринијети традицији узајамног разумијевања и поштовања.

publika sala

Предсједник Управог одбора Друштва, Дејан Гарић у уводном говору је подсјетио да наше Друштво ове године обилљежава 120 година од оснивања, те да се припрема разноврстан прогам обиљежавања.
Хор је и овом приликом показао да спада у ранг најквалитетнијих, најбољих хорова у Босни и Херцеговини, па и регији.

nedeljkohor

На програму Васкршњег концерта су изведена дјела инспирисана народним мотивима, а компоновали су их Нермања Савић, Стеван Ст. Мокрањац, Драгана Величковић, Владимир Бердеровић, Тодор Скалавски, Добри Христов, Emil Cossetto...

drustvosanjin_nenad

Након концерта дуго смо се дружили уз традиционална ускршња јаја, пријатан разговор и добро расположење, уз жељу да овакво вече поновимо.

Позивамо Вас на Свечани концерт у поводу обиљежавања највећег

ПРАВОСЛАВНОГ ПРАЗНИКА ВАСКРСА!

plakat

Позивамо Вас у уторак 26.04.2019. у 20:00 сати у Дом оружаних снага у Сарајеву на концерт у поводу обиљежавања највећег хришћанског празника, празника обнове живота, Васкрса, а који ће извести Камерни мјешовити хор "ЛОЛА".

Концерт је замишљен као цјеловечерњи програм. У програму је заступљен етно и духовна музика. Добро нам дошли!

Напомена:

Улаз на концерт ће бити слободан.     

Сретан Васкрс

Свим нашим драгим члановима, сарадницима и пријатељима Друштва из земље и свијета, као и свим људима добре воље који славе, желимо срећан хришћански празник Васкрс/Ускрс празник над празницима, свепразник побједе вјере и живота над смрћу, празник Васкрсења Христовог, али и васкрсења Људске природе, васкрсења сваког човјека!
Да вас здравље и дух добро служе, да имате добру вољу, ведрину, смиреност, мудрост И живот испуњен љубављу према ближњем.     

jaja

Нека Божији благослов буде на вама уз радосни Васкршњи усклик и традиционални поздрав

„ХРИСТОС ВОСКРСЕ“
“ВОИСТИНУ ВОСКРСЕ”

vaskrs

Обавијест

Поводом прославе празника, Васкрса, СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити од 20.04-27.04 ради 32. Интернационалног сарајевског сајма књига и због првомајског празника од 29.04 - 04.05.2022.године!

 

СПКД "Просвјета" Сарајево добитник једне од награда на 33. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила

СПКД “Просвјета” Сарајево се по други пут представила широј сарајевској читалачкој публици, на Сајму књига, које се традиционално одржава сваке године “некако с прољећа”.

stand sajam

Том приликом смо представили наша нова издања “Приче о босанским женама”, ауторице Драгане Томашевић и репринт издање “Из старе махале и чаршије” Владислава Скарића.
На нашу општу радост, посјетитељи су били веома заинтересовани за наш штанд и наша издања. Примили смо пуно похвала за наш рад. Наш труд је награђен и једном од награда Сајма.

sajam sajam

Одлуком Сајамског жирија СПКД “Просвјета” Сарајево добитник је значајне Награде за очување и валоризацију књижевне баштине за дјело “Приче о босанским женама”, ауторице Драгане Томашевић, а награду је на Свечаности затварања сајма преузео Недељко Маслеша, предсједник Скупштине Друштва.

publika nedeljko

Додјелом награда и посебних сајамских признања  у Центру Скендерија завршен је 33. Интернационални сарајевски сајам књига и учила 2022 “Моћ књиге”.

dejan_nagrada

Захваљујемо свим члановима и пријатељима Друштва који су посјетили наш штанд и на тај начин нас подржали у нашем раду. Посебно захваљујемо нашим члановима Управног одбора и стипендистима који су узели учешћа у раду Друштва  и  волонтерски помагали на штанду током трајања Сајма. Захваљујемо и свим нашим вриједним сарадницима који су преданим радом омогућили да се на овако лијеп начин припремимо и представимо сајамској публици.

nagrada

Са  жељом и надом да се видимо и на слиједећем сајму!

 

Задовољство нам је саопштити Вам наше учешће на
33. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила 2022.

СПКД "Просвјета" Сарајево учествује на 33. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила 2022. који ће се одржати у традиционалном термину од 20. до 25. априла 2022. године у КЈП Центар "Скендерија" д.о.о. Овогодишњи сајам одржава се под мотом „МОЋ КЊИГЕ“.

sajam

На 33. Сарајевском сајму књига на посебан начин ће се обиљежити 23. април, Међународни дан књиге и ауторских права. У оквиру Сајма огранизоваће се специјални програм и изложба посвећена најзначајнијим рукописима и књигама које су обиљежиле савремене цивилизације.

sajam

Сајам ће додјелити награде најбољим ауторима и издавачима и посебну пазњу посветити издаваштву за дјецу и младе, новим технологијама и медијима, универзитетском и цијеложивотном образовању.

Сајам ће за посјетиоце бити отворен од 10:00 до 19:00 сати.

Улаз је слободан.

 

Објава резултата Конкурса за стипендирање

Дана 31.03.2021. Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево објављуе  ранг листу кандидата за стипендије. На основу конкурса за стипендирање СПКД „Просвјета“ Сарајево, Комисија за стипендије је извршила увид у пристигле апликације на конкурс, те утврдила ранг листе, које је потврдио Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево. На основу одлуке о расписивању конкурса, додјељује се једанаест (11) стипендија, и то четири за ученике основних школа, три за ученике средњих школа, те четири за студенте. Ранг листе су утврђене како слиједи:

Основна школа:

1. Сара Муховић - 74 бода
2. Габријела Требић – 59 бодова
3. Стефани Лучић - 55 бодова
4. Златан Османовић – 53 бода
----------
5. Лана Покрклић – 51 бод 

 

Средња школа:

1. Максим Јовановић - 83 бода
2. Адријан Кајевић - 61 бод
3. Ханан Покрклић - 48 бодова

 

Факултет:

1. Анђела Аћимовић - 87 бодова
2. Василије Јовановић – 77 бодова
3. Борис Јовановић – 70 бодова
4. Лука Станић - 65 бодова
---------
5. Алдин Булбул - 53 бода
6. Бењамин Покрклић - 43 бода

 

Управни одбор је додатно, уз редовне стипендије донио одлуку и о додјели двије ванредне стипендије, за ученике средње школе Калајџић Бориса и Калајџић Ивону.

Напомене: На ранг листама се налазе имена само оних апликаната који су испунили услове конкурса, те доставили потребну и потпуну документацију. Апликације које нису садржавале потпуну документацију, те апликанти који нису испуњавали основне услове конкурса нису узети у разматрање. На објављену ранг листу жалбе се подносе у року од седам дана, писменим путем, насловљено на Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево.

 

Нова књига "Из старе махале и чаршије"

Поштовани чланови Друштва, сарадници и пријатељи, са нама је још једно ново издање.
Искрено и од срца се радујемо нашем најновијем успјешно завршеном подухвату.
Из штампе је изашла књига Владислав Скарић - "Из старе махале и чаршије".

naslov_mahala

Из предговора:
Од 1899. године обрађене фељтонски и штампано у службеном Сарајевском Листу анегдоте, већином шаљиве, које су се по Сарајеву причале о старим људима и догађајима. Тих фељтона је до 1908. изашло осам. Иако једном публиковани ја их поново објављујем стога, што је то било доста давно, па, ко их је једанпут већ читао, поборавио их је, а новој су генерацији и тако нови. – пише Скарић и још додаје  - Ради особитости уздам се да ће књига изазвати такво интересовање и код данашњих потомака старих Сарајлија и других Босанаца.
Вл. Скарић
Књигу можете набавити у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1. од 10-14сати уз најаву путем телефона: 033 444 230.

Добро нам дошли.

 

Клуб жена "Мис Ирби" обиљежавање годишњице

Посјета спомен-обиљежја и евоцирање успомена.

milica

Представнице Клуба жена “Мис Ирби”, у специфичним околностима модерног времена, пандемије и одјека разних вијести свјетских медија, скромним полагањем цвијећа на спомен-обиљежја обновили сјећања на хероине нашег и не тако давно прохујалог времена на овим просторима. Тако на примјерен начин евоцирали успомене на јединствену предсједницу Клуба жена, Милицу Кајевић, а такође и на племениту Аделину Паулину Мис Ирби и Стаку Скендерову. На обиљежјима цвијеће, као претходних година, нијемо одаје почаст и на тај начин наставља се традиција његовања културе сјећања која чува наше хероине од заборава.

staka

Истакнуто је, да је обиљежавање на овај дан, као симбол вјере у једно боље сутра, подсјећа, опомиње и наређује незаборав

misirbi

Ми који смо свједоци најмилосрднијих почињених дјела у најхуманијој намјери, помоћи  граду, помоћи потребитима, мислити на оне који су слабији и узети их у заштиту.

milica

Ми данас имамо обавезе и одговорност а то је  подсјећати на оне који су били прије нас и који су нама утрли трагове и пут за вјечност.

Посјета Амбасадорице Кејтлин Кавалец, шефица Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини

Амбасадорица Катхлеен Кавалец, шефица Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини, састала се 11. марта 2022. године у Сарајеву с представницима Међукултурног вијећа Босне и Херцеговине, међуинституционалне координације коју чине темељне организације културе народа Босне и Херцеговине – Бошњачка заједница културе „Препород“, Хрватско културно друштво „Напредак“, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и Јеврејско културно-просвјетно и хуманитарно друштво „Ла Беневоленција“.

кавалец

На састанку, представници Међукултурног вијећа упознали су амбасадорицу Кавалец с радом недавно успостављеног Међукултурног вијећа, као и с радом свих темељних организација културе народа Босне и Херцеговине појединачно и с њиховом више од једног стољећа дугом традицијом. У разговору је посебно наглашена историјска и савремена улога споменутих организација у афирмирању и развоју културе и идентитета како појединих народа Босне и Херцеговине, тако и Босне и Херцеговине као мултиетничке и интеркултурне цјелине. Са свијешћу да се у култури обликује идентитет сваког народа појединачно, али и да култура спаја људе и народе међусобно, посебно је истакнута важност ових организација у његовању босанскохерцеговачке плуралности као једне од најзначајнијих вриједности културе и друштва Босне и Херцеговине уопће.

Такођер, представници Међукултурног вијећа амбасадорицу Кавалец упознали су и с проблемима везаним за статус и начин финансирања рада и дјеловања темељних организација културе народа Босне и Херцеговине и Међукултурног вијећа као цјелине, укључујући и проблем имовине која је овим организацијама недемократски одузета 1949. године. Посебно је истакнута потреба да се на адекватан законски начин ријеши статус и начин финнсирања рада и дјеловања ових организација, што је примарни проблем чијем је рјешавању потребно журно приступити, без одлагања, а како би споменуте организације могле неометано вршити своју важну културну и ширу друштвену улогу.

састанак

Амбасадорица Кавалец истакла је да Босна и Херцеговина његује вијековно искуство заједничког живота на овим просторима и чува богату заједничку баштину својих народа. „Темељне организације културе народа Босне и Херцеговине битан су актер у очувању и промовисању културе заједничког живота и мира, што доприноси и јачању друштвене заједнице. Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини подржава формирање Међукултурног вијећа и пружит ће подршку активностима које афирмирају и промовишу заједништво као један од темеља босанскохерцеговачког  друштва“, закључила је амбасадорица Кавалец

 

Свим дамама упућујемо најискреније честитке поводом 8. марта међународног празника дана жена

.

март

 

Промоција нове књиге "Приче о босанским женама"

СПКД "Просвјета" Сарајево и БЗК "Препород" имају част позвати Вас на промоцију књиге "Приче о босанским женама" Драгане Томашевић, те на пригодно дружење поводом међународног дана жена, у просторијама "Просвјете", улица Симе Милутиновића Сарајлије 1, у Сарајеву, у уторак, 8.3., у 19 сати.

позив

На овај начин желимо се присјетити десетина и стотина жена које су обликовале историју Босне и Херцеговине, и оставиле неизбрисив траг. Ове хероине су у великом броју случајева неоправдано заборављене, и ова књига је наш заједнички допринос сјећању на њих, и на њихово дјело. Драгана Томашевић је у овој књизи отргла од заборава просвјетитељке, краљице, књижевнице, научнице, добротворке, умјетнице, све оне велике жене без којих би наше поднебље и наше вријеме били сиромашнији. Књига је наставак заједничке едиције "Препорода" и "Просвјете".

наслов

На промоцији ће поред ауторке, Драгане Томашевић, о књизи и босанским женама 
говорити Амина Шиљак-Јесенковић и Сањин Кодрић, за музички дио су задужене Лејла Чаушевић и Марина Ђорђевић, а модератор вечери је Дејан Гарић.

корице

Уз промоцију, позвани сте и на заједничко дружење у духу неких прохујалих времена, гдје ћемо вас уз угодан разговор и добро расположење послужити донекле заборављеним специјалитетима некадашњих окупљања - а то су боза, сок од ружа, халва и домаћа пецива.

Добро нам дошли!

КОНКУРС

за додјелу  стипендија за школску/академску 2021/2022 годину.

14. фебруар, 2022. године.
На основу чланова 8. и 32. Статута СПКД „Просвјета“ Сарајево, те чланова 3. и 5.  Правилника о додјели стипендија ученицима и студентима СПКД „Просвјета“ Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево расписује: 

КОНКУРС

за додјелу стипендија ученицима и студентима у школској/академској 2021/2022 години

I
Расписује се конкурс за додјелу  стипендија за школску/академску 2021/2022 годину.

II
Стипендије се додјељују за академску 2021/2022 годину и исплаћиваће се за 10 (десет) мјесеци трајања школске/академске године.
Износ стипендије за ученике основне школе је 80 КМ мјесечно (800 КМ за цијелу школску годину).
Износ стипендије за ученике средње школе је 100 КМ мјесечно (1000 КМ за цијелу школску годину).
Износ стипендије за студенте је 120 КМ мјесечно (1200 КМ за цијелу академску годину).

III
Услови за додјелу стипендија су:
да је кандидат држављанин БиХ,
да кандидат и чланови породичног домаћинства имају пребивалиште на подручју кантона Сарајево,
да је кандидат редован ученик/студент који први пут уписује школску/академску годину и
да није корисник стипендије по другом основу.
IV

Право учешћа на конкурсу имају редовни ученици основних и средњих школа са просјеком оцјена 3,5 и више и редовни студенти првог и другог циклуса студија на једној од јавних високошколских установа, са пребивалиштем на подручју кантона Сарајево, са просјеком оцјена 7,5 и више, а који нису корисници стипендија или другог облика новчане накнаде која има обиљежје стипендије од неког другог правног или физичког лица.
V
Стипендија може бити додијељена само једном ученику, односно једном студенту из исте породице. Уколико право за добијање  стипендије остваре ученик и студент из исте  породице, стипендија се додјељује студенту.
VI
Уз пријаву на конкурс за додјелу стипендија кандидати су дужни приложити:
-   попуњен захтјев за додјелу стипендије (доступан на wеб страници или у просторијама Друштва);
-   увјерење о држављанству,
-   биографију кандидата (за ученике средње школе и студенте)
-   увјерење о сталном мјесту пребивалишта (ЦИПС), издатом након објављивања конкурса,
-   увјерење о редовном упису у школску/академску годину,
-   фотокопија свједочанства о претходно завршеном разреду или фотокопија школске књижице (за ученике), потврда високошколске установе о положеним испитима и просјечној оцјени кандидата оствареној у претходној академској години, копија индеxа са страницама уписаних предмета по семестрима и оцјенама (за студенте),
-    писмена изјава кандидата (или родитеља или старатеља уколико се ради о малољетној особи) да ли је до сада био корисник стипендије, кредита или другог облика новчане накнаде која има обиљежје стипендије од другог правног или физичког лица (образац изјаве доступан на wеб страници или у просторијама Друштва – попунити и потписати),
-   доказ о освојеном једном од прва три мјеста на ентитетском, државном или међународном такмичењу,
-  кућну листу,
-  доказ о броју чланова породичног домаћинства који редовно похађају основу школу, средњу школу или факултет,
-   потврда СПКД “Просвјета” о волонтирању или другој врсти активног чланства, као и потврду о плаћеној чланарини у СПКД „Просвјета“ за кандидата или једног од родитеља или старатеља уколико је кандидат малољетно лице (фотокопија потврде о плаћеној чланарини или чланске карте),
-  доказ о укупним мјесечним примањима/приходима за пунољетне чланове породичног домаћинства (изузев оних који имају статус редовног ученика или студента) по основу: радног односа (платна листа за последњи мјесец), пензије (чек од пензије за последњи мјесец), самосталне дјелатности (доказ да пунољетни чланови породичног домаћинства – осим оних који имају статус редовног ученика или студента -  немају или имају  самосталну привредну дјелатностимају са исказаним мјесечним односно годишњим примањима), борачко-инвалидске заштите (чекови о уплатама додатка за последњи мјесец) и по другим основама а за пунољетне и  незапослене чланове домаћинства увјерење Завода за запошљавање (а ако лице није пријављено на Биро за запошљавање, увјерење испоставе Порезне управе) и доказ о евентуалним социјалним накнадама,
-  доказ за родитеље: дијете без једног или оба родитеља (извод из матичне књиге умрлих), доказ о инвалидитету родитеља (преко 80%),
-   доказ о личном инвалидитету кандидата за додјелу стипендије (преко 60%),
-   препоруке (уколико су доступне).
VII
Конкурс остаје отворен 15 (петнаест) дана од дана објављивања, а исти ће бити објављен на огласној плочи и веб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево.

Комисија за додјелу стипендија размотриће пристигле пријаве на конкурс, сачинити записник о раду, извршити бодовање и утврдити привремену ранг листу кандидата који испуњавају услове прописане конкурсом. Привремена ранг листа кандидата за додјелу стипендија објављује се на огласној плочи и wеб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево. На привремену ранг листу се може изјавити приговор Управном одбору Друштва у року од 7 (седам) дана од дана објављивања исте. Одлука Управног одбора по приговору је коначна. Након рјешавања приговора Управни одбор утврдиће коначну ранг листу кандидата за додјелу стипендија, која се објављује на огласној плочи и wеб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево.
Након проведеног поступка биће објављено мјесто и вријеме потписивања уговора о стипендирању и начин исплате стипендије.

VIII
Фотокопије које се предају као пратећа документација на конкурс не морају бити овјерене, али кандидат је у обавези да у случају добијања стипендије, прије закључивања уговора о стипендирању достави овјерене фотокопије потребне документације. У случају неиспуњавања претходних ставки кандидат губи право на додјелу стипендије.


IX
Неблаговремене и непотпуне пријаве неће се узети у разматрање.
Пријаве на конкурс са документацијом доставити на адресу:

СПКД „Просвјета“ Сарајево
Симе Милутиновића Сарајлије 1
71000 Сарајево

Или лично у просторијама Друштва, сваким радним даном од 10 до 14 часова.
Сарајево, 14.02.2022. године

Линк: Конкурс

Линк: Захтијев

Линк: Изјава

 

Нова књига Драгане Томашевић:

"Приче о босанским женама"

Поштовани чланови Друштва, сарадници и пријатељи, са нама је још једно ново издање.

Искрено и од срца се радујемо нашем новом успјешно завршеном подухвату.

Из штампе је изашла књига Драгане Томашевић - "Приче о босанским женама" - Женска
читанка, из Едиције: Женска лица Босне.

naslovna


То је још једно наше, репрезентативно издање, овај пут урађено у сарадњи
са нашим партнерима БЗК "Преопродом".

Све похвале уредницима, нашој Драгани Томашевић и Сањину Кодрићу, као и
свим сарадницима који су радили на књизи.

korice.

Ово ће бити још једна сјајна посластица љубитељима лијепе ријечи и наше књижевности.

Књигу можете набавити у просторијама Друштва, улица Симе Милутиновића Сарајлије 1 у Сарајеву.

 

Одржан традиционални XII Божићни концерт у Народном позоришту Сарајево

Концерт је отворио предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић. У уводној ријечи је споменуо и идејног творца Божићног концерта, преминулу чланицу Друштва и предсједницу Клуба жена "Мис Ирби", која је својим радом и прегалаштвом заслужна да је ово Друштво данас то што јесте. За њен изузетан рад и залагање, постхумно јој је додијељна "Велика Повеља Просвјете" која је уручена њеном сину Дејану Кајевићу.

dejan dodjela

У уводној ријечи, предсједник Друштва Недељко Маслеша, поздравио је све присутне, захвалио се спонзорима, партнерима, донаторима и сарадницима, а у наставку је рекао да концертним програмом желимо побудити осјећај среће и радости, због предстојећег празника, хришћанског Православног Божића.

nedeljko KATRP

"Желимо такођер да овај свечани догађај допринесе чувању и његовању традиције међусобног разумјевања, уважавања и поштовања, што овај празник и представља", додао је Маслеша, потом је упутио свим вјерницима традиционални поздрав ријечима: "Христос се роди - заиста се роди"

На концерту је наступио новоформирани Камерни ансамбл друштва "Теодор Романић" под диригентском палицом Јосипа Катавића. Ансамбл носи име по великану музичке сцене и некадашњем предсједнику друштва.

katera beograd

Поред њих, на вечерашњем концерту наступио је и музички састав из Источног Сарајева "Катера.

Први пут на "Просвјетиним" концертима је гостовао и Градски хор "Београд".

Концерт је веома добро примљен код публике. Бројни медији су пратили сва дешавања око концерта као и сам концерт и примјерено извјештавали, на чему смо им неизмјерно захвални.

 

Божићни концерт 5.1.2022.

bk_2022

Част нам је позвати Вас на концерт посвећен Божићу у организацији СПКД “Просвјета” Сарајево, у Народном позоришту у Сарајеву, 5.1.2022., у 19.30.

Молимо Вас да улазнице, потражите на благајни Народног позоришта.

Цијена улазница је 10КМ.

Радно вријеме благајне је

понедељак 27.12.2021.г. од 9 до 15 sati;

уторак, сриједа и четвртак 28.12. - 30.12. 2021. од 9-11:30 и 15:30-19:30;

петак 31.12. 2021.г. 9-12 сати;

уторак и сриједа 04.01. - 05.01.2022.г. од 9-11:30 и 15:30-19:30 сати.

Напомињемо да је улаз у Народно позориште, због актуелне епидемиолошке ситуације, дозвољен особама које су преболиле Ковид19, вакцинисаним или тестираним особама.

Добро дошли! 

 

ОДРЖАНА ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА

У ПОВОДУ ОДРЖАВАЊА XII БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА

Изјава поводом Божићног концерта, предсједник Друштва господин Недељко Маслеша:

СПКД "Просвјета" Сарајево и ове године организује концерт којим обиљежава један од највећих хришћанских празника, Православни божић, а који се одржава у сриједу 05.01.2022.г. у 19:30 у Народном позоришту у Сарајеву,  у складу са важећим епидемиолошким мјерама и уз присуство редуцираног броја званица и гостију.

press najava

Ми смо увјерени да овим Божићним концертом доприносимо празничној атмосфери која у Сарајеву влада на истеку старе и почетку нове године.

Може се рећи да "Просвјета" и овим концертом као и другим нашим музичко сценским манифестацијама доприноси обогаћивању укупне културне сцене у граду Сарајеву па према томе и у цијелој Босни и Херцеговини.  

Увјерени смо да и овај концерт  доприноси чувању и његовању духа међусобног разумјевања, уважавања и поштовања што је од увијек представљало и красило начин живота у нашем Сарајеву.

Ово је 12 година за редом да СПКД "Просвјета" Сарајево организује Божићни концерт. . Одржавање овога концерта као и свих 11 претходних су великодушно помогли бројни наши спонзори, којима се овом приликом искрено захваљујемо. При томе додатну захвалност дугујемо управи Народног позоришта Сарајево који су и ове године омогућили да се наш коцерт одржи у овом можемо слободно рећи, храму културе.

press press

Требамо посебно истаћи, улогу медија који прате наш рад и који увијек, у оваквим приликама, својим гледаоцима, слушаоцима и читаоцима пренесу атмосферу која влада на нашим концертима, а као резултат такве сарадње је чињеница да ће и ове године бити омогућено да се наш концерт прати у цијелој Босни и Херцеговини.

У име нашег друштва, СПКД "Просвјета" Сарајево и у своје лично име, желио бих да свима зажелим добро здравље и успјешну нову 2022. годину,  а вјернике који Православни божић прослављају 7.јануара поздрављам традиционалним поздравом:
"Христос се роди и заиста се роди!"

Хвала!       

Програм концерта:

програм

У овој години се обиљежава и 120 година од оснивања и рада СПКД „Просвјете“, што ће бити обиљежено и пропраћено бројним манифестацијама, а биће, такође и заједничких манифестација са сродним, националним друштвима, који, наравно, ове године славе и обиљежавају 120 година од оснивања и рада као и наше Друштво.

 

ЗАКАЗАНА ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА

У ПОВОДУ ОДРЖАВАЊА XII БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА

У понедјељак, 03. јануара 2022. године, у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије , са почетком у 11:00 сати одржаће се ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА. На конференцији за медије говориће организатор, умјетнички координатор концерта.

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара, фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и умјетничком програму XII Божићног концерта, који ће се одржати у у сриједу, 5. јануара 2022. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19:30 сати, такође добиће и информацију о обиљежавању 120 година постојања СПКД "Просвјета"

Добро нам дошли!

     

СПКД „Просвјета“ Сарајево

Вам жели срећне празнике и успјешну Нову 2022.

Свим вјерницима православне вјероисповјести честитамо Божић древним ријечима:

Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља!
Мир Божији – Христос се роди! Заиста се роди!

cestitka_2021

У Новој 2022. години нека Вас прати здравље, у животу и раду успјех и у свему томе - благослов Божји.

Обавјештење: СПКД "Просвјета" Сарајево неће радити на дане празника 7. и 10. јануар, 2022. године.

 

Одржана Сједница Скупштине Друштва

У Сарајеву је одржана  XVII извјештајна и XVIII изборно-извјештајна скупштина СПКД “Просвјета” Сарајево. 

skupstina

Како због епидемиолошке ситуације у прошлој години није могло бити одржано редовно засједање скупштине СПКД “Просвјета” Сарајево, у четвртак, 11.11.2021., чланови скупштине су се окупили у просторијама друштва, у Просвјетином дому у Сарајеву, те одржали сједнице извјештајне, те извјештајно-изборне скупштине. На овој сједници делегати су разматрали рад Друштва у протеклом четворогодишњем периоду, са посебним освртом на отежан рад у пандемијским условима 2020. и 2021. године. Скупштина је позитивним оцијенила извјештаје о раду и пословању Просвјете у претходном периоду. Закључено је да је и поред тешких услова, те немогућности одржавања свих манифестација и програма који су планирани, СПКД “Просвјета” Сарајево одржала висок ниво својих активности, посебно када је у питању издавачка дјелатност, те институционално и унутрашње оснаживање Друштва. Посебно је истакнут одличан рад руководства Просвјете на јачању веза са осталим националним културним друштвима у Босни и Херцеговини, те потписивање споразума о оснивању и раду Међукултуралног вијећа БиХ. 

nedeljko dejan

На засједању скупштине изабрано је и руководство за наредни четворогодишњи период. За предсједника Друштва, у периоду 2021-2025 изабран је Недељко Маслеша, који је у својству вршиоца дужности предсједника у посљедњих годину дана обављао ту дужност. Г. Недељко Маслеша је дугогодишњи члан и активиста Просвјете, иза којег стоји и каријера у међународним односима у дипломатији, гдје је био амбасадор Босне и Херцеговине у Израелу, те нерезидентни амбасадор за Кипар, као и помоћник министра спољних послова БиХ за европске интеграције, те помоћник директора дирекције за европске интеграције (ДЕИ) Босне и Херцеговине. Потпредсједници Просвјете, у наредном периоду, биће књижевница Драгана Томашевић, те Милан Тривић, некадашњи директор Телевизије Босне и Херцеговине и ранији доградоначелник града Сарајева. 

tanja neso

За период 2021-2025 година изабран је и нови састав Управног одбора, извршног и оперативног тијела у периоду између засједања скупштине, чији предсједник ће и у наредне четири године бити Дејан Гарић. У саставу Управног одбора су и генерални секретар друштва Ненад Мариловић, те чланови Управног одбора  проф. Татјана Романић, проф. Татјана Жарковић-Тафро, Даријо Радосављевић, Саша Станић и Анита Минић. 

За предсједницу Надзорног одбора СПКД “Просвјета” Сарајево изабрана је Снежана Гарић, а за чланове овог тијела су изабрани Анђела Аћимовић и Зоран Драшковић. 

Скупштина Просвјете је поздравила и планове за наредни период, који ће зависити и од епидемиолошких услова, а који поред редовних активности, укључују и отварање реновиране и обновљене библиотеке, читаонице и друштвеног центра Просвјете на прољеће наредне године, те обиљежавање 120 година постојања друштва, као и опсежне припреме за велику, 125-годишњицу, и припреме на раду монографије о раду Просвјете 1902-1927. 

 

Позив

Број: 119/21
Датум: 01.11.2021.

На основу члана 19. Статута СПКД “Просвјета” Сарајево сазивам

XVII ИЗВЈЕШТАЈНУ И XVIII ИЗБОРНО-ИЗВЈЕШТАЈНУ СКУПШТИНУ СПКД “ПРОСВЈЕТА” САРАЈЕВО

која ће се одржати у четвртак, 11. новембра 2021. године у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије 1 у Сарајеву, са почетком у 17:30.

За скупштину предлажем слиједећи

Дневни ред:

1. Избор радних тијела скупштине:

а) радног предсједништва
б) верификационе комисије
ц) записничара и овјеривача записника;

2. Извјештај Управног одбора о раду СПКД “Просвјета” између двије скупштине;

3. Извјештај о финансијском раду СПКД “Просвјета”;

4. Избори:

а) Предсједника и потпредсједника СПКД “Просвјета” Сарајево
б) Генералног секретара СПКД “Просвјета” Сарајево
ц) Предсједника и чланова Управног одбора СПКД “Просвјета” Сарајево
д) Предсједника и чланова Надзорног одбора СПКД “Просвјета” Сарајево

5. Текућа питања

Напомена: Материјале за скупштину можете преузети на дан одржавања скупштине, или у просторијама Друштва сваким радним даном од 10 до 14  сати.

Предсједник
Недељко Маслеша

poziv

СПКД "Просвјета" Сарајево добитник једне од награда Сајма

Уручена награда на 32. Интернационалном сарајевском сајму књига

nagrada

Додјелом награда и посебних сајамских признања у Центру Скендерија завршен је 32. Интернационални сарајевски сајам књига и учила 2021 “Кључ мудрости и здравља”.

dobitnici nagrade

Одлуком сајамског жирија СПКД “Просвјета” Сарајево добитник је велике награде у категорији за Најбољи издавачки подухват године са дјелом “Роман о Александру Великом”, а награду је на свечаности затварања сајма преузео Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Друштва.

primanjeDejan

Овогодишње учешће на Сајму било је прво представљање СПКД “Просвјета” Сарајево на Интернационалном сарајевском сајму књига, овај пут с јасном намјером да се сајамској публици, прије свега, приближе и представе сва новија издања СПКД “Просвјете”, а посебно издања везана за очување културне баштине, традиције и обичаја Срба у Босни и Херцеговини.

nagradadejan_dragana

Ту се прије свега истичу новитети, односно, четири нова издања у издавачкој продукцији “Просвјете” и то: “Роман о Александру Великом”, (добитник награде), затим, репринт “Сарајке – српске женске народне пјесме” из збирке Милана Бугариновића, потом, репринт Нике Бесаровића: “Приповјетке” и на крају, али не и мање важна, књига Ранко Бугарски: “О Весни”.

dejan publika

Овим наступом СПКД “Просвјета” Сарајево настојила је обогатити овогодишњу сајамску понуду, посветити пажњу очувању интелектуалне баштине, културе и обичаја, отргнути од заборава лик и дјело знаменитих личности из наше историје, подсјетити и потицати људе на размишљање о традиционалним вриједностима.

Lejla dejan

Интернационални сарајевски сајам књига и учила 2021, 32. по реду, посјетило је више од 30.000 људи у протеклих шест дана, казао је директор КЈКП Центар Скендерија Амер Капо на церемонији додјеле награда.

publika publika

Стручни жири који чине предсједница Лејла Алимановић и чланови Александар Кнежевић и Сарина Бакић донио је одлуке о најбољим у чак 15 категорија као и о добитницима посебних и специјалних сајамских признања.

nagrade publika

“Труд и усмјереност ка заједничком циљу организатора, аутора, издавача, али и медија и грађана, посјетитеља сајма, послали су свима обећавајућу поруку оптимизма. У протеклом периоду који су обиљежили и чести лоцкдоwни, књига је многе од нас сачувала, било да смо је писали, радили на њеној припреми за објаву или да смо је читали. Књига је заиста била и стат ће, кључ мудрости и здравља што је био мото овогодишњег Сајма”, казала је Алимановић.

nagrade nagrade

Чланица жирија Сарина Бакић истакла је да су на сајму имали велики број врло квалитетних и провокативних издања те врхунски дизајнираних књига:

- Култура није привилегија и нема већег и племенитијег задатка једног друштва од тога да гради културне потребе. Жири је имао привилегију гледати ученике и студенте како посјећују штандове и Сарајево заиста заслужује да буде центар културе - казала је.

nagrade publika

Захваљујемо свим члановима и пријатељима Друштва који су посјетили наш штанд и тако нас подржали у нашем раду. Посебно захваљујемо нашим стипендистима и члановима Управног одбора који су узели учешћа у раду Друштва и вриједно помагали на штанду током читавог Сајма. Захваљујемо и свим нашим вриједним сарадницима који су преданим радом омогућили да се на овако лијеп начин припремимо и представимо широј сајамској публици.

Са жељом и надом да се видимо и на слиједећем сајму!

 

Промовисана књига: "Приповјетке" Нике Х. Бесаровића

Сарајлија Нико Хаџи Пере Бесаровића (Сарајево, 1841 - Сарајево, 1887), почиње свој књижевни рад биљежењем народних умотворина. Први штампани рад, народна приповијетка "Бабино опијело и сто и један гријех", објављен је у "Босанској вили" (1886). Затим долазе "црте из босанског живота", "Мула Мехо" и "Ариф, велики везир" (1887) и "Џенетска хурија" (1888). Потом је оригиналне радове, на првом мијесту приповијетке, објављивао у "Босанској вили". Његова приповетка „Мула Мехо" изашла је и у њемачком преводу (»Боснисцхе Пост«, 1887). Умро је у Сарајеву 1887.г

niko niko

Бесаровић је био велики добротвор српског културног друштва "Просвјета" у Сарајеву. Међу именима легатора друштва "Просвјета" налазе се и имена Нике Бесаровића и његових синова, који су кућу и земљиште на којем се данас налази Просвјетин дом у Сарајеву завјештали "Просвјети".

niko niko

Збирка његових приповједака, које су објављиване у "Босанској вили" у периоду 1886-87. објављена је 1888. постхумно. СПКД “Просвјета” тргајући од заборава и чувајући сјећање на приповједача, добротвора и легатора Друштва, Нику Х. Бесаровића, као и његов књижевни рад, штампа поново ову збрку као репринт. Збирка је сачувани дио културне традиције приповједања насталих на овим просторима, и са поносом је представљамо ширем аудиторијуму управо на 32. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила.

 

Промоција књиге: Сарајке - Српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904.

Један од важних задатака издавачке дјелатности СПКД „Просвјета“ је очување и истраживање културне традиције, форми понашања и живљења на овим просторима. Након неколико наслова из културне антропологије, ове године смо објавили репринт издање књиге „Сарајке - српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904

sarajke sarajke

Књига је права богата ризница народног блага која нам „прича“ занимљиве приче из свакодневног живота града Сарајева. Млади истраживач Милан Бугариновић доста је пјесама забиљежио од своје мајке, познате казивачице Ане Бугариновић. Међутим, по његовим биљешкама може се закључити да је „Сарајке“ највише забиљежио од „старог Ахмедаге Кисељаковића“.

sarajke sarajke

„Сарајке“ нам откривају живот у том далеко времену тако да описују мушку и женску моду, правила понашања и сл.:

Промоција: Књига о Весни - прва из едиције Женска лица Босне


У Сарајеву је промовисана Књига о Весни - монографско издање о Весни Бугарски, нашој првој школованој архитектици. Ријеч је о првом наслову из едиције Женска лица Босне, коју су покренули Бошњачка заједница културе Препород и Српско просвјетно-културно друштво Просвјета.

vesna vesna

На тлу БиХ живјеле су и стварале бројне знамените жене, међу њима и Весна Бугарски – прва дипломирана архитектица и врхунски стручњак у области унутрашњег уређења простора. Радом и знањем разбијала је табуе о типично мушкој професији, живећи далеко испред свог времена.

vesna vesna

“Мислим да не смијемо заборавити све те жене које су биле храбре, а биле и остале босанске. Мало је превише онога да су све Босанке сједиле у кући закључане, биле неписмене и глупе. То напросто није тачно”, каже Драгана Томашевић, уредница књиге.

vesna vesna

“Едиција је замишљена на начин да буде до краја отворена. Она има свој почетак, али јој не желимо видјети крај. Јер, заправо, она је отворена све док постоји материјал, грађа - све док постоје оне жене о којима се вриједи и мора писати”, истиче проф. др. Сањин Кодрић, предсједник БЗК Препород.

vesna vesna

Предсједник Управног одбора СПКД Просвјета Дејан Гарић напомиње: Довољно је да проходате градовима - свега десетак улица носи имена познатих жена, а требало би да их буде десет пута више”.

 

Промоција нашег издања

"Роман о Александру Великом"

на 32. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила

Промоција нашег најновијег издања, "Роман о Александру Великом", на 32. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила протекла је у сјајном амбијенту, на наше опште задовољство, можемо рећи да се представио сарајевској публици у пуном сјају. Промоција је самим тим значајнија јер је одржана на једној тако великој међународној манифестацији у присуству бројних издавача, а роман је конкурисао и за награду на Сајму: "За најбољи издавачки подухват године".

promotori promo

Први савремени превод берлинског рукописа српске Александриде. Ово значајно дјело је припремано већ дуже од годину дана - превод са црквенословенског језика и прилагодбу савременом српском језику је радила проф. др Лејла Накаш, уз помоћ бројних сарадника на припреми овог издања. "Александриде" су значајна средњовјековна дјела, и њихови рукописи су прави филолошки и историјски бисери, и надамо се да ће и ово издање бити драгуљ у бројним библиотекама.

promoto promot

Учесници на промоцији који су сјајно говорили пред бројном публиком су: др Лејла Накаш, Драгана Томашевић И Дејан Гарић.

Књигу "Роман о Александру Великом" на сајму, по промотивној сајамској цијени од 15КМ, можете набавити на штанду СПКД “Просвјете” Сарајево до 11. Октобра 2021.

Први купац нашег капиталног издања "Роман о Александру Великом", као и нашег издања репринт збирке "Српске народне женске пјесме" из 1904. - "Сарајке" био је наш познати умјетник Божо Врећо (чланак у потпуности преносимо са портала: www.faktor.ba)

aleksandrida sarajke

"Међу првим купцима на Сајму срели смо умјетника Божу Врећу.

- Драго ми је да у нашем граду постоји један вид оваквог окупљања издавача и људи који воле књигу, од којих сам један и ја. Увијек кренем у потрагу за нечим археолошким тако да сам засад купио двије књиге – "Сарајке: српске женске народне пјесме" Милана Бугариновића што ће ми пуно значити за моје севдалинке и даље стварање. Бит ће ту нешто проткано са пјесмама које стварам, са детаљима које узмем из те баштине, а оно што је изашло скоро је роман о Александру Великом, то сам купио, и мислим да свака кућа треба да има. Мени као хисторичару, као архивару и археологу и некоме ко севдалинку дише, пише и живи, јако је битно да прожимам негдје те сегменте и да могу пуно тога што имам кући да сачувам, искористим и купим дупликате за све оне које волим јер своје књиге заиста не дам – казао је добро расположени Врећо. (извор https://faktor.ba/vijest/poceo-32-sajam-knjiga-i-ucila-znacajni-popusti-u-ponudi-novi-i-stari-naslovi-druzenja-s-autorima/140158 )

 

СПКД "Просвјета" на 32. сајму књиге у сарајевској Скендерији

stand stand

Од данас, па до 11.10. посјетите Просвјетин штанд на сајму књиге у Скендерији. Можете набавити наша најновија издања - попут "Александриде", "Приповјетки Нике Бесаровића", "Књиге о Весни" (биографије Весне Бугарски), збирке пјесама "Сарајке", али и ранија издања  "Записи старог Сарајлије" хаџи Максе Деспића, "Босанске источне жељезнице", те бројне друге наслове. Улаз на сајм је бесплатан, сваког дана од 10 до 19 сати. Добро нам дошли!

bozo publika

Просвјетин штанд на сајму и први купци наших издања

Mihneta NUBBiH

Наши другари и сарадници на Сајму, Музеј књижевности и позоришне умјетности и НУББиХ

NUB knjige

Атмосфера Сајма

otvorenje otvorenje

Отворење Сајма

otvorenje dvojac

Сређивање лијепих утисака након првог дана 

Добро нам дошли!

 

Задовољство нам је саопштити Вам наше учешће на
32. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила 2021.

СПКД "Просвјета" Сарајево учествује на 32. Интернационалном сарајевском сајму књига и учила 2021.   који ће се одржати у термину од 06. до 11.10.2021. године у КЈП Центар "Скендерија" д.о.о. Овогодишњи сајам, на којем учествује више од 100 издавача, одржава се под мотом "КЉУЧ МУДРОСТИ И ЗДРАВЉА".

plakat

Промоције и сусрети са ауторима одржаваће се на централном презентационом простору „Босанска кућа“, који ће као и претходних година бити у фокусу интересовања излагача, посјетилаца и медија, али и мјесто гдје ће се додијелити сајамске награде.

Желимо да Вас обавјестимо о сљедећем:
- наш излагачки простор (штанд) је под ознаком А5 ;
- свечано отварање сајма је у сриједу 6.11.2021. године у 18:00 сати у централном презентационом простору дворане – „Босанска кућа“;

Промоције наших издања су у простору дворане - "Босанска кућа" у терминима:

08.10., петак 18,30-19,00 – промоција нашег капиталног издања "Роман о Александру Великом" - према берлинском рукопису српске Александриде

Промотори др Лејла Накаш, Драгана Томашевић и Дејан Гарић

10.10., недјеља су на програму двије промоције:

прва у 12,30-13,00 – промоција збирке пјесама “Сарајке - српске народне женске пјесме” из збирке Милана Бугариновића(репринт) и “Приповјетке” Нико Х. Бесаровић (репринт)

Промотори Драгана Томашевић и Дејан Гарић и

друга промоција у 17,45-18,15 - "Књига о Весни" Ранко Бугарски

Промотори др Сањин Кодрић, Драгана Томашевић и Дејан Гарић

Сајам је отворен за посјету од 10:00 до 19:00 сати, улаз је слободан;

У складу са наредбама и препорукама Министарства здравства Федерације БиХ биће подузете потребне мјере осигурања у циљу заштите сигурности и здравља излагача и посјетиоца на Сајму. Молимо вас да поштујте епидемиолошке мјере заштите.

Сарајевски сајам књига је значајан културни догађај у Босни и Херцеговини који упркос изазовима времена остаје у фокусу зналаца и широке публике. Током протеклих година потврдила се као истински културни празник. Идеално је то мјесто да издавачи прикажу свој опус, да аутори промовишу дјела, да своје културно и умјетничко наслијеђе представе страни културни центри директно посјетиоцима, читаоцима, ученицима, студентима, пословним људима и широј јавности. 

Добро дошли на 32. Интернационални сарајевски сајам књига и учила 2021. и штанд СПКД “Просвјета” Сарајево

 

Књиге које ће бити промовисане на Сајму!

Задовољство нам је представити најновије издање СПКД "Просвјета" - "Роман о Александру Великом" - први савремени превод берлинског рукописа српске Александриде. Ово значајно дјело је припремано већ дужи период - превод са црквенословенског језика на савремени српски језик је урадила проф. др Лејла Накаш, уз помоћ својих сарадника на припреми овог издања.

aleksandar

Највећа вриједност "Александриде" су значајна средњовјековна дјела, и њихови рукописи, који су прави историјски драгуљи, и надамо се да ће овај драгуљ красити бројне библиотеке. (најава)

У едицији Женска лица Босне, под уредничким вођством Драгане Томашевић и Сањина Кодрића Препород и Просвјета публикују овај мали прозор у богати животни и стваралачки пут архитектице Бугарски.

vesna

Препознатљива по свему што је радила, по гарду, ходу и гардероби Весна Бугарски је по многима била прва дама Сарајева тих времена…
… Књига на понос издавачима чува спомен на жену свијета која је красила амбијент негдањег Сарајева.

Српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904.
Један од важних задатака издавачке дјелатности СПКД „Просвјета“ је очување и истраживање културне традиције, форми понашања и живљења на овим просторима. Након неколико наслова из културне антропологије, ове године смо објавили репринт издање књиге „Сарајке - српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904 у новој Едицији Сарајево. (из рецензије)

sarajke

Књига је права богата ризница народног блага која нам „прича“ занимљиве приче из свакодневног живота града Сарајева. Млади истраживач Милан Бугариновић доста је пјесама забиљежио од своје мајке, познате казивачице Ане Бугариновић. Међутим, по његовим биљешкама може се закључити да је „Сарајке“ највише забиљежио од „старог Ахмедаге Кисељаковића“, за којег касније записује да је умро.

„Сарајке“ нам откривају живот у том далеко времену тако да описују мушку и женску моду, правила понашања и сл.:

СПКД "Просвјета" учествује на сарајевском сајму књиге, у Скендерији, од 6.10. до 11.10., ту вас очекујемо, на нашем штанду гдје ћете моћи набавити ово, као и бројна друга нова а и ранија издања "Просвјете".(из рецензије)

Добро нам дошли.

 

Одржан  концерт  “Сазвучја”

koncert

Одржан заједнички концерт националних културних друштава “Сазвучја”у Мостару предивном граду на Неретви.

jevrejka

 СПКД "Просвјета" је и ове године, са остала три национална културна друштва - БЗК "Препород", ХКД "Напредак" и ЈПХКД "Ла Беневоленција", била дио заједничког концерта "Сазвучја".

organizatori predstavnici

Након прошлогодишњег потписивања споразума и оснивања Међукултурног вијећа БиХ и концерта у Сарајеву, ове године, заједно смо били у Мостару, и граду на Неретви поклонили концерт, као залог заједничког рада, будућности и разумијевања. На концерту су наступили дуо "Џенана и Џенана", трио "Сенсо", Зорана & етхно орцхестра и етно група "Свети Димитрије".

djeenanasenso

Овогодишњем концерту подршку су дали градоначелник и градско вијеће Мостара, те влада ХНК, а посебно се захваљујемо Радио-телевизији Босне и Херцеговине (БХРТ) која нас прати у свим нашим пројектима.

zoranaSv_Dimitrije

Сви ви који нисте могли у петак бити у Мостару, будите у недјељу, 19.9. у 21 сат уз програм БХТ1, и уживајте у концерту "Сазвучја".

izvodjacihor_spkd_prosvjeta

Хвала свим пријатељима и сарадницима Друштва који су уз нас све ове године!

 

Концерт националних организација културе:

"Сазвучја"

koncert

Драги пријатељи,
у петак вас СПКД "Просвјета" Сарајево и СПКД "Просвјета" Мостар позивају у град на Неретви: четири национална културна друштва - СПКД "Просвјета", БЗК "Препород", ХКД "Напредак" и "Ла Беневоленција" организују концерт "Сазвучја", у петак 17.9. у 18 сати, на тргу испред дома Косача. Дођите да будемо дио ове лијепе заједничке приче.

koncert

Конференција за медије ће бити одржана у просторијама "Просвјете" у Мостару, у башти Ћоровића куће у четвртак, 16.9. у 11 сати, а сви ви који не будете могли бити са нама у петак, можете снимак концерта погледати већ у недјељу, 19.9. у 21 сат, на програму Телевизије Босне и Херцеговине (БХТ1).

Видимо се.

 

Сусрет са високим представником Кристијаном Шмитом

Високи представник Кристијан Шмит (Christian Schmidt) састаје се са представницима Интеркултуралног вијећа

visoki

Високи представник Christian Schmidt састао се у недјељу са члановима Интеркултуралног вијећа, представницима четири културна удружења народа Босне и Херцеговине: Бошњачког културног друштва „Препород“, Хрватског културног друштва „Напредак“, Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, и Јеврејско културно, образовно и хуманитарно удружење „Ла Беневоленција“.
Високи представник Шмит је нагласио важност ових удружења као чувара наслијеђа, традиције и културе у земљи са тако богатом историјом и традицијом, те похвалио њихову одлуку о формирању јединственог тијела за добробит цијелог друштва и свих грађана БиХ.

(преузето: http://www.ohr.int/high-representative-christian-schmidt-meets-representatives-of-intercultural-council/)

Обавјест о радном времену

Поштовани пријатељи и чланови Друштва, сарадници, путници намјерници,

Из разлога опреза и препорука мјера заштите Кризног штаба, а у овим лошим епидемиолошким условима, молимо Вас, да по могућности, сваку посјету просторијама Друштва, најавите путем телефона или мејла и договорите термин. Поред разлога безбједности, може се десити да смо и службено одсутни. Најавом избјегавамо наћи закључана врата, неспоразум, и помисао да "Просвјета" из неког разлога не ради. "Просвјета" је радила, ради и радиће, а термин рада са странкама је у периоду од 10 - 14 сати. Информације и најаве у току радног времена на број телефона 033 444 230 или на e-mail адресу: prosvjeta@bih.net.ba.

Хвала Вам на разумијевању.

С поштовањем Ваша

СПКД "Просвјета" Сарајево

 

У Мостару манифестација "Мај у башти Ћоровића куће"

poziv

Манифестација "Мај у башти Ћоровића куће", у оквиру које ће овога мјесеца бити уприличен низ квалитетних и занимљивих културних догађаја, отвара се у сриједу 05.05.2021. са поставком "Алекса Шантић у збирци Музеја Херцеговине".

Организатор манифестације "Мај у башти Ћоровића куће" је СПКД Просвјета Мостар, а главни секретар Удружења Горан Косанић позвао је све Мостарце и Мостарке да посјете неки од планираних догађаја.

''Најљепши мјесец у најљепшем граду треба искористити за најљепше манифестације, а овом манифестацијом пружамо шансу младим људима да се покажу и искажу. Манифестација "Мај у башти Ћоровића куће" доноси низ занимљивих садржаја, међу којима, промоција књиге, изложба, поетска вечер и глума'' - истакнуо је Косанић. У склопу манифестације 10. маја планирана је музичка вечер "Шантић пјева Шантићеве стихове" на којој ће музичар Мустафа Шантић пјевати стихове великог мостарског пјесника. Мостарски театар младих 14. маја извест ће представу "Мир" у режији Сеада Ђулића, а 17. маја планирана је промоција збирке поезије Аземине Мехремић уз изложбу радова ученика центра Лос Росалес. "Мај у башти Ћоровића куће" наставит ће се изложбом академске умјетнице Ане Васић из Бања Луке 22. маја те пјесничком вечери младих мостарских пјесникиња - Иване Косорчић, Лубне Ћурчић и Хане Диздаревић, која је на програму 26. маја. Манифестација ће завршити 27. маја финалном вечери 8. Шантићевог фестивала дјеце пјесника.

Улаз на све догађаје је слободан.        

 

Потпис уговора о стипендирању

Уз овогодишње васкршње празнике СПКД "Просвјета" је данас, 4.5.2021., организовала и потписивање уговора и додјелу стипендија за надарене ученике и студенте за школску/академску 2020/2021 годину. Иако је протеклих годину дана било изазовно и на бројне начине тешко за рад на подручју културе и образовања, што се осјетило и на финансијама не само нашег друштва, већ и бројних других организација, СПКД "Просвјета" Сарајево је и ове године одлучила да подржи напоре, рад и талент дјевојака и младића, те да им и на тај начин покаже да учење и труд могу и морају бити препознати.

stipendisti stipendisti

Ове године, у складу са финансијским могућностима, додијељено је девет стипендија, од ученика основних школа до апсолвената мастер студија.

stipendisti stipendisti

Сви ови талентовани, али понајприје марљиви ученици и студенти су данашњом додјелом стипендија постали дио широке Просвјетине породице, и настављачи дугог низа стипендиста који сеже још на сам почетак двадесетог вијека, а СПКД "Просвјета" се нада, и сигурна је, да ће у будућности неке нове генерације управо у њима проналазити инспирацију.

stipendisti stipndisti

Уједно, жао нам је што су нас финансијска средства ограничила, те онемогућила да још бројним другим дјевојкама и младићима чије су пријаве стигле на конкурс, додијелимо стипендије. Ипак, надамо се да их то неће обесхрабрити на њиховом путу, а "Просвјета" ће наставити да и даље наставља своју мисију, чији је један од најважнијих циљева управо препознавање талентованих и перспективних младих људи и пружати им подршку.

 

Сретан Васкрс

Драги чланови, сарадници и  пријатљи Друштва,
желимо честитати свим православним вјерницима празник Васкрс, празник над празницима, свепразник побједе вјере и живота над смрћу, празник Васкрсења Христовог, али и васкрсења људске природе, васкрсења сваког човјека.

jaja

Нека Вам предстојећи Васкршњи празник донесе радост и мир, у нади да ћемо  се ускоро поново видјети срца испуњених великом радошћу!

Христос Васкрсе!

Поводом прославе празника, Васкрса, СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити од 30.04.--04.05.2021.године!

 

 

IN MEMORIAM - ДАРА СЕКУЛИЋ

(1930-2021)

dara

У Сарајеву је, у 91. години преминула пјесникиња Дара Секулић, дугогодишњи сарадник СПКД “Просвјета”. Дара Секулић рођена је 1930. године у Кордунском Љесковцу, а школовала се у Рујевцу на Банији, те Сплиту, Карловцу, Сиску, Загребу, Италији и Сарајеву, у коме је живјела од 1953. Године. 

dara_1

Дара Секулић је добитник више пјесничких награда: Први добитник награде Саво Мркаљ, Награда Златна струна за 1972. годину, Змајева награда за 1997. годину, Печат вароши сремскокарловачке за 2002. годину, награда СПКД “Просвјета”, Награда Књижевни сусрети на Козари 2010. године, Кочићево перо, и бројне друге награде и признања.

knjige_dare promocija_dara

Објавила је 28 књига поезије, а СПКД “Просвјета” је изузетно поносна што је дио тих књига изашао узправо под окриљем “Просвјете”, попут поеме “удари мора”, збирке пјесама “Висећи мост” и других... Поред тога, бројне пјесме су објављене и у другим издањима СПКД “Просвјета”.

dara_salon_knjiga-promo

Са великом тугом се опраштамо од Даре Секулић, свјесни да ће њен пјеснички дар, и мјесто на књижевном небу Босне и Херцеговине и некадашње Југославије остати да надахњује поклонике поетске ријечи.

Сахрана ће се одржати у четвртак, 15.04.2021. на гробљу "Св. Марко" у 13:00 сати.

Посљедни поздрав и бројни телеграми саучешћа истакнутој чланици нашег Друштва

telegram

poslednji_pozdrav

milica

Поштовани чланови, драги пријатељи СПКД "Просвјета", са тугом вас обавјештавамо да је јутрос у Сарајеву, након краће болести, преминула наша дугогодишња чланица, активиста, некадашња предсједница Управног одбора Друштва, чланица Управног одбора и предсједница Клуба жена "Мис Ирби", наша драга проф. Милица Кајевић.

milica

Милица Кајевић је деценијама била покретач бројних активности Просвјете, и њена енергија је носила многе активности нашег друштва. Проф. Кајевић је најзаслужнија за покретање сада већ традиционалних Божићних и Васкршњих концерата, који већ више од деценије обогаћују дух и куклтурну сцену града Сарајева. Поред тога, била је окосница рада клуба жена "Мис Ирби" у оквиру Просвјете, те на тај начин давала посебан допринос афирмацији женског стваралаштва у БиХ, али и шире. Поред СПКД "Просвјета", проф. Кајевић је била и активиста и члан "Друштва пријатеља града Сарајева", круга "99" и бројних других организација и друштава, и несебично је обогаћивала друштвени и културни живот Сарајева и Босне и Херцеговине.

milica

Рођена је у Сарајеву. Дипломирала на Филозофском факултету у Сарајеву -Одсјек англистике: Енглески језик са књижевношћу и српскохрватски језик. Била је и дио музичке породице, и то наслијеђе је носила кроз цијели живот. Завршила је Средњу музичку школу -Одсјек за клавир. Предавала енглески језик у Основној школи «Веселин Маслеша» и 13 година у сарајевској Другој гимназији, гдје је радила све до одласка у пензију 1994. године.

Бавила се превођењем литературе и поезије са енглеског језика и обратно. Превела и објавила двије књиге са женском тематиком «Женске студије» од Јоy Магезис и «Мушкарци, жене и насиље» од Пер Елис Елиассон, као и превод раније необјављених поглавља путописа Аделине Паулине (Мис) Ирби, које су објављене у издању Просвјете. Прије рата објављивала преводе поезије индијских, малезијских, турских, грчких, британских, америчких и других пјесника за многе часописе из република бивше Југославије. У току рата 92-95 преводила поезију за Сарајевске вечери поезије.

milica

Одласком проф. Милице Кајевић, СПКД "Просвјета" је на неизрецивом губитку, али њен траг и њен активизам ће још дуго пламтити и бити дио Просвјете.

Сахрана проф. Милице Кајевић је сутра (12.3.2021) у 13:00 сати на Барама. Почивај у миру.

 

Свим дамама упућујемо најискреније честитке поводом 8. марта међународног празника дана жена

.

март

 

 

Објава резултата конкурса за стипендирање

Дана 26.02.2021.г објављена ранг листа кандидата за стипендирање. На основу конкурса за стипендирање СПКД „Просвјета“ Сарајево, Kомисија за стипендије је извршила увид у пристигле апликације на конкурс, те утврдила ранг листе, које је потврдио Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево. На основу одлуке о расписивању конкурса, додјељује се девет (9) стипендија, и то двије за ученике основних школа, пет за ученике средњих школа, те двије за студенте. Ранг листе су утврђене како слиједи:

Основна школа:

1. Сара Муховић - 80 бодова
2. Стефани Лучић - 69 бодова
----------
3. Златан Османовић - 60 бодова
4. Клара Бошњак - 54 бода

 

Средња школа:

1. Алдин Булбул - 78 бодова
2. Василије Јовановић - 75 бодова
3. Маша Гарић - 74 бода
4. Борис Јовановић - 73 бода
5. Максим Јовановић - 72 бода
---------
6. Аиша Цамовић - 70 бодова
7. Бекир Ченгић - 67 бодова
8. Сузан Алсаyек - 66 бодова
9. Мелина Алић - 65 бодова
10. Азур Лело - 64 бода
11. Неира Јолдић - 60 бодова
12. Ениса Алић - 56 бодова
13. Амар Цоцалић - 48 бодова
14. Ведад Грбо - 45 бодова

 

Факултет:

1. Анђела Аћимовић - 70 бодова
2. Лука Станић - 68 бодова
---------
3. Александра Куреш - 60 бодова
4. Керима Агановић - 56 бодова
5. Тони Ковачевић - 46 бодова

Напомене: На ранг листама се налазе имена само оних апликаната који су испунили услове конкурса, те доставили потребну и потпуну документацију. Апликације које нису садржавале потпуну документацију, те апликанти који нису испуњавали основне услове конкурса нису узети у разматрање. На објављену ранг листу жалбе се подносе у року од седам дана, писменим путем, насловљено на Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево.

 

РЕПРИНТ Сарајке,

Српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904.

       Један од важних задатака издавачке дјелатности  СПКД „Просвјета“ је очување и истраживање културне традиције, форми понашања и живљења на овим просторима. Након неколико наслова из културне антропологије, ове године смо објавили репринт издање књиге „Сарајке -  српске народне женске пјесме (из збирке Милана Бугариновића), Мостар, 1904 у новој  Едицији Сарајево.

sarajke

      Књига је права богата ризница народног блага која нам „прича“ занимљиве приче из свакодневног живота града Сарајева.
Млади истраживач Милан Бугариновић доста је пјесама забиљежио од своје мајке, познате казивачице Ане Бугариновић. Међутим, по његовим биљешкама може се закључити да је „Сарајке“ највише забиљежио од „старог Ахмедаге Кисељаковића“, за којег касније записује да је умро.

Типографски радник и заљубљеник у народно благо није много наџивио „свога“ Ахмедагу. „Једна обична прехлада свали га у постељу, а за тијем и у гробницу. Дана 18. фебруара 1902. год. престаде куцати његово племенито срце, а малакса његов храбри и неуморни дух.“ (Сава Ждраловић у Предговору).

milan_b

      „Сарајке“ нам откривају живот у том далеко времену тако да описују мушку и женску моду, правила понашања и сл.:
„Пошетала сарајка ђевојка, На њојзи је свила и кадифа, Мор димије на шерите златне...“;
„Синоћ мени долазио драги, Баш на врата и два и три пута, Ја не смјела на врата изаћи, Јер је бабо затворио врата...Сахат куца, моје срце пуца, А залуду, не смједох изаћи.“

Велика вриједност ове књиге је у томе да она доказује да је и у нашем старом, изразито патријархалном друштву постојало „женско питање“, али не као пуко теоризирање, него потпуно уклопљено у живот. Треба примјетити да никоме није засметало што се у томе друштву са самог почетка 20. стољећа објављује књига ЖЕНСКИХ пјесама. Жене нису имале многа „вањска“ права, али се подразумијевало да имају другачији (ни бољи ни лошији), женски  поглед на свијет и живот, тј. „другачије жена гледа на свијет и живот, другачије мушкарац и та особеност је велика вриједност од које се не смије одступити“, како каже Јелица Беловић Бернарџиковска, жена која је прва употријебила термин „женско писмо“. (СПКД „Просвјета“ је објавила њену књигу „Жена у времену“, 2018.).

Објављивањем „Сарајки“  свакако доприноси  бољем разумијевању прошлости на овим просторима и  употпуњава  културну историју Града, надасве, занимљиво штиво за читање и пјевање, те размишљање о вриједности  и значењима своје властите прошлости перципиране из женског угла.

 

КОНКУРС

за додјелу  стипендија за школску/академску 2020/2021 годину.

25. јануар, 2021. године.
На основу чланова 8. и 32. Статута СПКД „Просвјета“ Сарајево, те чланова 3. и 5.  Правилника о додјели стипендија ученицима и студентима СПКД „Просвјета“ Управни одбор СПКД „Просвјета“ Сарајево расписује: 

КОНКУРС

ЗА ДОДЈЕЛУ СТИПЕНДИЈА УЧЕНИЦИМА И СТУДЕНТИМА У ШКОЛСКОЈ/АКАДЕМСКОЈ 2020/2021 ГОДИНИ

I
Расписује се конкурс за додјелу  стипендија за школску/академску 2020/2021 годину.

II
Стипендије се додјељују за академску 2020/2021 годину и исплаћиваће се за 10 (десет) мјесеци трајања школске/академске године.
- Износ стипендије за ученике основне школе је 80 КМ мјесечно (800 КМ за цијелу школску годину).
- Износ стипендије за ученике средње школе је 100 КМ мјесечно (1000 КМ за цијелу школску годину).
- Износ стипендије за студенте је 120 КМ мјесечно (1200 КМ за цијелу академску годину).

III
Услови за додјелу стипендија су:
да је кандидат држављанин БиХ;

да кандидат и чланови породичног домаћинства имају пребивалиште на подручју Кантона Сарајево;
да је кандидат редован ученик/студент који први пут уписује школску/академску годину и
да није корисник стипендије по другом основу.

IV
Право учешћа на конкурсу имају редовни ученици основних и средњих школа са просјеком оцјена 3,5 и више и редовни студенти првог и другог циклуса студија на једној од јавних високошколских установа, са пребивалиштем на подручју кантона Сарајево, са просјеком оцјена 7,5 и више, а који нису корисници стипендија или другог облика новчане накнаде која има обиљежје стипендије од неког другог правног или физичког лица.

V
Стипендија може бити додијељена само једном ученику, односно једном студенту из исте породице. Уколико право за добијање  стипендије остваре ученик и студент из исте  породице, стипендија се додјељује студенту.

VI
Уз пријаву на конкурс за додјелу стипендија кандидати су дужни приложити:
-   захтјев за додјелу стипендије (доступан на wеб страници или у просторијама Друштва);
-   увјерење о држављанству;
-   биографију кандидата (за ученике средње школе и студенте);
-    увјерење о сталном мјесту пребивалишта (ЦИПС), издатом након објављивања конкурса;
-    увјерење о редовном упису у школску/академску годину;
-   фотокопија свједочанства о претходно завршеном разреду или фотокопија школске књижице;
-  потврда високошколске установе о положеним испитима и просјечној оцјени кандидата оствареној у претходној академској години, копија индеxа са страницама уписаних предмета по семестрима и оцјенама;
-    писмена изјава кандидата (или родитеља или старатеља уколико се ради о малољетној особи) да ли је до сада био корисник стипендије, кредита или другог облика новчане накнаде која има обиљежје стипендије од другог правног или физичког лица (образац изјаве доступан на wеб страници или у просторијама Друштва);
-   писмена изјава кандидата (или родитеља или старатеља уколико се ради о малољетној особи) да нико од чланова породичног домаћинства није корисник стипендије ове Фондације;
-   доказ о освојеном једном од прва три мјеста на општинском, ентитетском, државном или међународном такмичењу;
-    кућну листу;
-  доказ о броју чланова породичног домаћинства који редовно похађају основу школу, средњу школу или факултет;
-   потврда СПКД “Просвјета” о волонтирању или другој врсти активног чланства, као и потврду о плаћеној чланарини у СПКД „Просвјета“ за кандидата или једног од родитеља или старатеља уколико је кандидат малољетно лице (фотокопија потврде о плаћеној чланарини или чланске карта);
-  доказ о укупним мјесечним примањима/приходима за пунољетне чланове породичног домаћинства (изузев оних који имају статус редовног ученика или студента) по основу: радног односа (платна листа за последњи мјесец), пензије (чек од пензије за последњи мјесец), самосталне дјелатности (доказ да пунољетни чланови породичног домаћинства – осим оних који имају статус редовног ученика или студента
-  немају или имају  самосталну привредну дјелатностимају са исказаним мјесечним односно годишњим примањима), борачко-инвалидске заштите (чекови о уплатама додатка за последњи мјесец) и по другим основама а за пунољетне и  незапослене чланове домаћинства увјерење Завода за запошљавање (а ако лице није пријављено на Биро за запошљавање, увјерење испоставе Порезне управе) и доказ о евентуалним социјалним накнадама;
-  доказ за родитеље: дијете без једног или оба родитеља (извод из матичне књиге умрлих), доказ о инвалидитету родитеља (преко 80%);
-   доказ о личном инвалидитету кандидата за додјелу стипендије (преко 60%);
-   препоруке (уколико су доступне).

VII
Конкурс остаје отворен 15 (петнаест) дана од дана објављивања, а исти ће бити објављен на огласној плочи и wеб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево.

Комисија за додјелу стипендија размотриће пристигле пријаве на конкурс, сачинити записник о раду, извршити бодовање и утврдити привремену ранг листу кандидата који испуњавају услове прописане конкурсом. Привремена ранг листа кандидата за додјелу стипендија објављује се на огласној плочи и wеб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево. На привремену ранг листу се може изјавити приговор Управном одбору Друштва у року од 7 (седам) дана од дана објављивања исте. Одлука Управног одбора по приговору је коначна. Након рјешавања приговора Управни одбор утврдиће коначну ранг листу кандидата за додјелу стипендија, која се објављује на огласној плочи и wеб страници СПКД „Просвјета“ Сарајево.
Након проведеног поступка биће објављено мјесто и вријеме потписивања уговора о стипендирању и начин исплате стипендије.

VIII
Фотокопије које се предају као пратећа документација на конкурс не морају бити овјерене, али кандидат је у обавези да у случају добијања стипендије, прије закључивања уговора о стипендирању достави овјерене фотокопије потребне документације. У случају неиспуњавања претходних ставки кандидат губи право на додјелу стипендије.

IX
Неблаговремене и непотпуне пријаве неће се узети у разматрање.
Пријаве на конкурс са документацијом доставити на адресу до 8.фебруара, дана закључивања Конкурса:

СПКД „Просвјета“ Сарајево
Симе Милутиновића Сарајлије 1
71000 Сарајево

Или лично у просторијама Друштва, сваким радним даном од 10 до 14 часова.
Сарајево, 25.01.2021. године

линк: Изјава

линк: Захтијев

линк: Конкурс

линк: Правилник о додјели стипендија

Одржана Пресс конфренција у поводу одржавања XI Божићног концерта

nedeljko dejan

У Народном позоришту Сарајево одржана је пресс конференција у сусрет Божићу, те организовано снимање 11. Божићног концерта СПКД "Просвјета" Сарајево, који ће премијерно бити приказан на БХТ1, у четвртак, 7.1. 2021. године у 20 часова. 

milica vokal

На конференцији за медије Предсједник Друштва Недјељко Маслеша је истакао да су Божићним концертом прошле године свечано заокружили првих 10 година божићне концертне традиције. Тада, како је казао, нису ни слутили да ће овогодишњи концерт бити одржан у сасвим новом и необичном окружењу без препуне сале Народног позоришта у Сарајеву и без срдачних честитки лицем у лице. 

dejannedeljko

 “Жао нам је што ћемо наступати пред празном салом, али сам сигуран да ћемо и ове године донијети радост Божића. Због пандемије смо одустали од великих хорова и група с већим бројем извођача како бисмо испоштовали све епидемиолошке мјере”, казао је предсједник УО Друштва Дејан Гарић. 

hor solista

На концерту наступају ансамбл Про Мусика, којим диригује маестро Јосип Катавић, затим професорице Татјана Романић (виола) и Милица Пап (клавир), као и студентица Милица Ивановић с Музичке академије у Источном Сарајеву. 
Такођер, наступит ће и женски вокални ансамбл Корона, који постоји већ дуго времена и препознатљив је у БиХ, а и шире.   

tatjana milica

Također, nastupit će i ženski vokalni ansambl Corona, koji postoji već dugo vremena i prepoznatljiv je u BiH, a i šire.   

hor hor

Предсједница Просвјетиног клуба жена “Мис Ирби”, професорица Милица Кајевић је подсјетила присутне на протеклу деценију и одржавање првог концерта 2011. Године, и ентузијазма са којим се ушло у овај пројекат, те додала да се свих ових година радило са жељом да се увежу извођачи из свих дијелова Босне и Херцеговине, како би се на тај начин показало богатство културе и музичке традиције којим ова земља обилује. 

plakat ekipa

Концерт ће бити емитован на дан Божића, на програму БХТ1, у 20 часова, а наредних дана и у програмима осталих партнерских медија, попут ТВСА и осталих.

ПРОГРАМ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА:

program

Креатори умјетничког дјела XI Божићног концерта су Дејан Гарић и Милица Кајевић.

Медијска кампања и оргнизација Ненад Мариловић.

 

Покровитељ XI Божићног концерта

"ЈП БХ ПОШТА" д.о.о. Sarajevo

Полако одбројавамо посљедње сате. Све је већ спремно и за традиционални Божићни концерт СПКД "Просвјета" Сарајево, који ћете моћи пратити на програму БХТ1, 7. јануара, 2021.године у 20 сати. А концерт су омогућили и наши покровитељи.

posta

postazastavice

 

ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА

Најава Божићног концерта

У уторак, 05. јануара 2021. године у просторијама Народног позоришта у Сарајеву (Бијела сала), са почетком у 12:30 сати одржаће се

ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА У ПОВОДУ ОДРЖАВАЊА XI БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО

На конференцији за медије говориће организатори, умјетнички координатори концерта и извођачи.

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара,
фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и
умјетничком програму XIБожићног концерта који ће ове године, сходно актуелној епидемиолошкој ситуацији бити одржан у “online” и телевизијском издању 7.1.2021.

Пресс конференција ће бити одржана уз поштивање свих епидемиолошких препорука и наредби. 

За све додатне информације стојимо Вам на располагању на тел/фаx 033/ 444-230.

ПРЕСС СЛУЖБА

Генерални партнер Божићног концерта 2021г. БХ Телеком

logo_bhtelecom

Божићни концерт

Четвртак 7. јануар 2021. године

на програму БХТ1 у 20.00 сати

plakat

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево

Вам жели срећне наступајуће празнике и успјешну 2021. годину!

Свим вјерницима  православне вјероисповјести честитамо Божић древним ријечима:

Слава на висини Богу и на Земљи мир, међу људима добра воља!
Мир Божији – Христос се роди! Заиста се роди!

cestitka_2021

У Новој 2021. години нека Вас прати здравље, у животу и раду успјех, и на свему томе -  благослов Божји.

Обавјештење: СПКД „Просвјета“ Сарајево неће радити у дане празника православног Божића 7. и 8. јануар, 2021. године.

 

Заједнички пројект СПКД “Просвјета” Сарајево и БЗК “Препород” Сарајево

СПКД “Просвјета” Сарајево и БЗК “Препород” Сарајево објавили прву књигу из заједничке едиције – “Женска лица Босне”   Едиција “Женска лица Босне” жели подсјетити на све знане и незнане жене које су исписивале хисторију ове земље – на прве учитељице и добре жене које су финансирале школе, на прве лијечнице и архитектице, на стотине заборављених […]

korice

СПКД “Просвјета” Сарајево и БЗК “Препород” Сарајево објавили прву књигу из заједничке едиције – “Женска лица Босне”

Едиција “Женска лица Босне” жели подсјетити на све знане и незнане жене које су исписивале хисторију ове земље – на прве учитељице и добре жене које су финансирале школе, на прве лијечнице и архитектице, на стотине заборављених жена без којих би наш данашњи живот био неупоредиво сиромашнији. Све оне су својом писменошћу, образовањем и отвореношћу рушиле усвојене (нажалост, и данас раширене) заблуде о неписмености и потчињености жена на овим просторима. Желимо испричати приче о првим пјесникињама, учитељицама, првим школованим архитектицама, лијечницама…, о Босанкама и странкињама које су разумјеле и завољеле Босну.

“Женска лица Босне” почињу Књигом о Весни, тј. причом о Весни Бугарски (Сарајево, 1930. – Сарајево,1992.), првој дипломираној босанскохерцеговачкој архитектици и ликовној умјетници. Сретна околност је да смо тај портрет добили од њеног брата. То сретна околност зато што нам професор Бугарски представља архитектицу и ликовну умјетницу као особу, даје нам увид у њезин свакодневни живот, емотивно биће и трајање јер човјек је уједно особа и дјело. Ове године је и деведесет година од њеног рођења па је и то један од разлога да подсјетимо на жену која је у многоме била испред свога времена. Паметна, успјешна, самоувјерена, жена која живи “по своме” и храбро закорачи у, до тада наглашено “мушки свијет” архитектуре и опстане у њему. Баш као што је и сарајевска пјесникиња Умихана Чувидина, у народу позната као Севда (Сарајево, око 1794. – Сарајево, око 1850.) имала снаге живјети против тадашњих правила и одбила удају након погибије свога вјереника Чамџи Мује. Тугу за њим претакала је у стихове и тако постала прва босанскохерцеговачка пјесникиња. А њени стихови, кажу истраживачи, још увијек живе и пјевају се као народне пјесме. Прва наша учитељица и по данашњим мјерилима прва феминисткиња на овим просторима, хаџи Стака Скендерова (Сарајево, 1828. – Илиџа код Сарајева, 1891.) основала је и дуго година водила прву школу за дјевојчице. Своју слободу исказивала је и тако што је носила мушко одијело, сама ишла на хаџ у Јерузалем и још много тога. Живјеле су своје снове и “мушки” се избориле за своје мјесто у патријархалном друштву које је женама наметало много ограничења. И није мало оних које се баш нимало не уклапају у слику сироте, често у кући заробљене жене без икаквих права у том друштву. Наравно, било је и таквих. Али њих има свугдје на свијету и у свим временима, не само “на брдовитом Балкану” и у патријархалним друштвима. За њих сви знамо, али морамо упознати и упамтити и оне које су својим животима и радом постављале темеље овој нашој култури у којој женама више не припада рубна позиција у друштву. Надамо се да ће њихове приче бити инспирација женама са ових простора да и оне остварују снове.

Представљајући портрете свих тих сјајних жена јасније ћемо видјети и оно јединство разноликости које је карактеристично за Босну. Та разноликост ни на који начин не доводи у питање разлике у оквиру тога јединства и истовремену нераскидивост веза међу појединим елементима тога јединства. Осим тога, подсјећамо да не морамо бити прије свега национално дефинисани као што се данас углавном ради, него да можемо размишљати и у оквиру наше полне дефинисаности, разумијевајући разлике и успостављајући дијалог, који је увијек најбољи начин за упознавање.

Портрети које ћемо у овој серији нудити читаоцима желе бити цјеловити, а портрет је цјеловит кад освјетљава дјело, особу и њихово међусобно прожимање. Дјело једног човјека се неће тачније оцијенити ако познајемо особу, али ће се боље и дубље разумјети. Зато ћемо се трудити да, кад год је то могуће “Женска лица Босне” представимо као особе, судбину и дјело. А онда кад то није могуће, представљаћемо их само као дјело тражећи одговоре на питање шта нама то дјело данас значи. Овдје треба напоменути да су жене исписале женску и културну хисторију Босне не само својом руком исписаним текстовима него и текстовима који говоре о њима, у којима су оне главне јунакиње као што су нпр. бројне легенде и народне пјесме па ћемо и њих покушати портретисати и разумјети њихове „упамћене“ и опјеване вриједности за које често умиру и тим чином селе из живота у легенду. Јасно је да се преко њих представљају вриједности епохе у којој су живјеле и често јуначки умирале.

Едиција “Женска лица Босне” жели понудити и једно ново “читање” босанскохерцеговачке прошлости, па самим тим и боље разумијевање овог нашег “тамног вилајета” и положаја и улоге жене у њему. (преузето са сајта: www.biserje.ba link https://www.biserje.ba/zajednicki-projekt-spkd-prosvjeta-sarajevo-i-bzk-preporod-sarajevo/)

СПКД “Просвјета” Сарајево
БЗК “Препород” Сарајево

 

Најбољи су међу нама

Наша стипендисткиња Маша Гарић проглашена учеником генерације у ОШ КШЦ" Св. Јосип" у Сарајеву за школску 2019/2020 годину.

Драга Машо честитамо на успјеху, прије свега,  теби лично, али такође и твојим родитељима који су увијек били ту уз тебе, давали подршку и усмјеравали те. Знамо да се до признања не долази лако. Потребно је много труда и одрицања. Образовање нам нуди не само знање из различитих области и наука, него и прилику да стекнемо искуство у ономе што нас интересује и да се на тај начин изградимо као личности. Највећа награда јесте могућност да истражујемо и својим радом чинимо свијет бољим мјестом за живот.

diploma

Желимо ти од срца да устрајеш, будеш најбоља у свему што пожелиш и да налазиш задовољство у стварима које радиш.

СПКД “Просвјета” Сарајево

 

 

 

Подсјећање на судбоносни догађај и одавање почасти Гаврилу Принципу и свим херојима "Младе Босне"

kapela

У недељу, 28.06.2020. године, представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево, представници Српског хуманитарног удружења "Добротвор" представници градских власти из Источног Сарајева, свештенство СПЦ су у 11:00 сати положили цвијеће на Спомен капелу припадника Младе Босне на гробљу „Свети Арханђели Георгије и Гаврило“ гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански мученици и тиме одали почаст свим учесницима Сарајевског атентата, на годишњицу овог судбоносног догађаја.

Служби у капели "Видовданских хероја" присуствовао је и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.
Гробље и споменик Принципу посјетили су и млади представници хуманитарне организације "Срби за Србе" из свих дијелова Републике Српске и малобројни Срби у овом граду који су остали да ту живе.

У СУСРЕТ ВАСКРСУ

paketi paketi

СПКД „ПРОСВЈЕТА“ Сарајево је уз своје чланове и у вријеме изолације

У овим данима, када је због пандемије вируса Цовид-19 највећи дио становништва принуђен на изолацију, смањено кретање, и када су сва она дешавања која су још до јуче чинила нашу свакодневницу обустављена и одгођена, када не можемо заједнички уживати у изложбама и концертима, дружењима и прославама, СПКД "Просвјета" Сарајево је и даље са својим члановима и пријатељима.

paketi

Како је због свега наведеног ове године изостала организација већ традиционалног Просвјетиног Васкршњег концерта, у којима смо уживали претходних година, радујући се највећем хришћанском празнику, и обиљежавајући васкрсење Исуса Христа, СПКД "Просвјета"Сарајево је одлучила да тај угођај заједништва на концерту покушамо бар мало надомјестити једним знаком пажње за наше најстарије чланове. У сусрет Васкрсу, члановима и чланицама друштва, старијим од 65 година, као и стипендистима Просвјете, подијељени су пакети не само са основним потрепштинама, већ и са оним малим детаљима који су нам потребни да прославимо и обиљежимо празнике, и као подсјетник да је Просвјета и даље ту уз своје чланове, и да се спремамо да након ове пандемије и повратка редовним активностима, поново, и још више и чешће будемо заједно, у разним приликама.

Подијељено је више од 50 пакета, уз помоћ млађих чланова и активиста. Желимо Вам срећан и благословен Васкрс.

vaskrs

Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Поштовани чланови и сарадници, драги пријатељи,

Сходно ситуацији у Европи, а везано за ширење Корона вируса ( COVID-19), морамо Вас обавијестити да смо и ми принуђени спроводити мјере заштите јавног здравља према инструкцијама Кризног штаба ФБиХ и одлукама Владе ФБиХ. Овом приликом Вас обавјештавамо, да у складу са тим,  Друштво неће вршити планиране активности, нити радити са странкама до даљњег.  О промјени таквог стања бићете информисани на нашем веб сајту и фејсбук профилу.

Све додатне информације можете потражити на Фејсбук профилу нашег Друштва СПКД Просвјета Сарајево или послати упит на е-mail: prosvjeta@bih.net.ba

Хвала на разумјевању,

Руководство СПКД “Просвјета” Сарајево

Клуб жена Мис Ирби обиљежио је Међународни Дан жена 8. март

У просторијама СПКД Просвјета Сарајево Клуб жена Мисс Ирбy обиљежио је Међународни Дан жена 8. март.
Кратки програм извели су Занета Мединцева, клавир, Тијана Арнаутовић, виолинисткиња, Ванеса Глођо, глумица и Мубера Инсанић, рецитаторка. Опјевана је највећа и најтрагичнија љубав Исидоре Данкан и Сергеја Јесењина. Занет је пјевала уз клавир о тој љубави на руском, Ванеса казивала о њиховој љубави на босанском језику а Мубера рецитовала Јесењинове стихове. Сви присутни су пажљиво слушали и уживали.
Затим је Тамара Чапељ, пјесникиња и директорица Планет поезије казивала своју поезију. И још једна чланица Планет поезије је такође наступила са ауторским пјесмама.
А хор Осмијех из Центра за здраво старење Центар извео је неколико популарних пјесама .
Дошле су нам и представнице друштва "Цанкар" и "Бохорета".
Дружење се наставило уз пригодан коктел.

 

Клуб жена МисИрби организује дружење поводом обиљежавања 8. марта Међународног празника дана жена

Клуб жена МисИрби организује дружење својих чланица и чланица сродних удружења поводом обиљежавања 8. марта Међународног празника дана жена у просторијама Друштва у недељу 8. марта у 12:00 сати уз пригодан програм.

март

Сарајево, недеља, 8. март, 2020. године у 12:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Позивамо Вас на вече посвећено култури и традицији причања и приповjедања бајки

poziv

Приповједа глумица Татјана Шојић.

Сарајево, 27. фебруар 2020. године у 19:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Позивамо Вас на промоцију књиге:
Хаџи Максо Деспић:

„Записи старог Сарајлије“

makso

Позивамо Вас на промоцију књиге: Хаџи Максо Деспић: „Записи старог Сарајлије“(приредила Драгана Томашевић); mини представу играју студенти глуме са Академије сценских умјетности из Сарајева говоре: Драгана Томашевић и Мирсад Авдић
модерира: Дејан Гарић; пјева: Лејла Чаушевић

Сарајево, 13. фебруар 2020. године у 19:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Завршен Седми интернационални Шантићев фестивал дјеце пјесника који се одржава у Мостару

Додјелом награда и признања уз пригодну свечаност у Народном позоришту Мостар је завршено седмо издање Шантићевог фестивала дјеце пјесника.
Тиме је завршено и обиљежавање 96 годишњице смрти великог мостарског и бх. пјесника Алексе Шантића, које је у граду на Неретви окупило младе из читаве регије.

aleksa aleksa

Главну награду овогодишњег фестивала освојила је Елена Мајсторовић из Београда, док је другонаграђени Драган Бобан из Мостара.

Награде су додијељене и у категорији најмлађих пјесника до петог разреда, а прво мјесто освојио је Махир Јашаревић из Благаја код Мостара, док је другонаграђена Сташа Ђуловић из Подгорице.

goran goran

Директор фестивала Горан Косанић је с поносом казао да је на овогодишњи фестивал пристигло око 2.000 радова младих пјесника из читаве регије, што је како истиче показатељ колико је значајан овај фестивал постао.

Иако су награде додијељене најбољим учесницима како је устврдио признање заслужују сви који су учестовали, што је и публика подржала снажним аплаузом.

hor djeca

Но, како је нагласио за ужи круг финалиста стручни жири који чине Божо Кијац, Соња Јурић и Аднан Жетица су имали тешку задаћу да међу сјајним радовима изаберу 30 најбољих.

"Млади пјесници су дошли у Мостар из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и Словеније. Ово је доказ да дјеца шире добру енергију и да су добри амбасадори поезије у нашем граду", рекао је Косанић.

ucesnik proglas

Подсјетио је и да је вечер била испуњена осмијесима, лијепим пјесмама, позитивном енергијом и дружењем, а то је како је нагласио дух Алексе Шантића који овај фестивал чува и његује.

“Алекса је живио за Мостар. Ми требамо живјети као Алекса да би опет имали благостање”, поручио је Косанић, те нагласио како то млади најбоље раде И како се треба на њих угледати, јер су током фестивала оживјели тај дух у граду на Неретви.

urucenje kraj

Поред младих пјесника из региона, као Алекса Шантић наступио је Емир Спахић, а својим наступом програм су обогатиле Мостарске кише и Плесни клуб 'Мо-старс'.

Фестивал се одржао у знаку сјећања на великог мостарског пјесника, а прије финалне вечери фестивала у холу Народног позоришта Мостар отворена је изложба 'Алекса Шантић у збирци Музеја Херцеговине'.

Фестивал је одржан 1. и 2. фебруара у склопу обиљежавања годишњице смрти Алексе Шантића у организацији Српског културног друштва Просвјета уз подршку Града Мостара и пријатеља којима су током свечаности додијељене и захвалнице, између осталих и нашем друштву СПКД “Просвјета” Сарајево.

 

Седми интернационални Шантићев фестивал дјеце пјесника који се одржава у Мостару

santic

Српско просвјетно и културно друштво СПКД “Просвјета” Мостар седму годину заредом организира међународни Шантићев фестивал дјеце пјесника, који ће бити одржан суботу  и недељу, 1. и 2. фебруара у Мостару, а поводом обиљежавања годишњице  од смрти Алексе Шантића.

plakat

На натјечај фестивала који се одржава у част великог мостарског пјесника Алексе Шантића стигло је више од 1.500 радова ученика основних школа из свих држава регије.

poziv

Жири је одабрао 30 младих пјесника који ће доћи у Мостар из Београда, Загреба, Подгорице, Скопља, Ковиља, Раковице, Крагујевца, Прилепа, Рисна, Котора, Живиница, Добоја, Дрвара, Доброваца, Тузле, Блажуја, Благаја и Велења, поред домаћих аутора из Мостара.

 

Обиљежен празник Свети Сава и потписани уговори о стипендирању

dejan publika

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (СПКД), такође, пригодним програмом и дружењем, је обиљежило празник Светога Саве, великог просвјетитеља.

У оквиру својих скромних материјалних могућности Друштво Просвјета наставља традицију стипендирања ученика и студената, те на тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва установљену почетком прошлог стољећа 1902.године, данас су додијељене стипендије за 8 стипендиста и потписани уговори.

savo vlado

- Наш приоритет је да младе људе што више окупљамо, ради њих живимо, они су наша будућност, наша перспектива, перспектива нашег друштва и наше земље. Улажемо у младост и знање, то је једини знак да ова земља може имати перспективу и може егзистирати – рекао је проф.др. Саво Влашки, предсједник Друштва.

Модератор Дејан Гарић је истакао да је свечаност прославе Светог Саве уназад неколико године уско везана и за стипендисте СПКД Просвјете, а овај пут и свечаним потписивањем уговора са добитницима стипендије обезбјеђена су средства, за неколико талентованих ученика/студената. Основна мисија Просвјете не смије бити заборављена.

publika publika

СПКД Просвјета том приликом, угостила је у просторијама Просвјете посебног госта: протојереј ставрофор Владимир Топаловић, декан Богословског факултета у Фочи. Он је у кратким цртама поновио значај и улогу дјела Светог Саве као утемељитеља аутокефалности Српске православне цркве. Отац Топаловић одржао је кратко теолошко предавање, о значају вјере, Богу створитељу свијета и човјека на земљи, Богу који, иако невидљив све види, прати нас увијек, присутан увијек и на сваком мјесту. О одласку или неодласку људи у цркву, гријесима којим смо сви подложни, страдању српског народа кроз вијекове, рушењу српских богомоља. Враћању вјери, враћању цркви. У оквиру тог теолошко филозофског казивања, рекао нешто и о аутокефалности српске православне цркве и о борби Светог Саве за просвјетитељство и значај празника за свеколики српски народ у данашњем времену.

sava sava

Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169. у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара, а умро је 1236. у мјесту Велико Трново, главном граду Другог бугарског царства

bulbul jana

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква, а у Студеници је 1209.  основао прву болницу на подручју српске државе и сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

andrej luka

stipendisti

Његова дјела "Номоканон” (1220.) и "Синодик православља” (1221.) постала су правни и духовни стубови српске државност.

 

Позивамо Вас на
Свечану додјелу стипендија
и бесједу о Светом Сави

sveti_sava

Бесједи:
Протојереј ставрофор проф. др Владислав Топаловић декан Православног богословског факултета у Фочи
 
Сарајево, четвртак, 23.01.2020.године у 18.00 часова, просторије Друштва, ул. Симе Милутиновића-Сарајлије бр. 1

 

Генерални партнер Божићног концерта 2020.

logo_bhtelecom

 

Одржан Јубиларни 10. Божићни концерт

pozoriste

Јубиларни 10. Божићни концерт који организује Српско просвјетно и културно друштво  “Просвјета” Сарајево, одржан је 4. јануара у Народном позоришту у Сарајеву. Велики број гостију присуствовао је овој свечаности поводом обиљежавања  православног празника Божића.

savo milan

И овај концерт задржао је концепт  претходних година, комбинацију духовног и свјетовног, етно традиције и обичаја.

hor hor

Част да овај свечани концерт отворе имао је реномирани хор Српског пјевачког друштва “Вила” из Приједора, Мокрањчевим Божићним тропаром “Рождество твоје”. Имала је публика прилику вечерас чути и композиције “Маријо славна”, непознатог аутора, “Божић, Божић” и “Анђели пјевају”, непознатих аутора, а у аранжманима Душана Покрајчића, “Богородице дјево”, Сергеја Васиљевича Рахмањинова те “Тијело Христово”, Миодрага Говедарице. Приказом српских игара из Сарајевског поља, “Просвјетин” овај јубилеј обиљежио је и Академски културни центар “Сељо” из Сарајева, који је прошле године прославио 70 година постојања.

publika hor

На сцени Народног позоришта, између осталог, вечерас је изведено и неколико дуета из најпопуларнијег божићног балета “Крцко Орашчић”, Петра Иљича Чајковског. Под диригентском палицом Јосипа Катавића концерт је затворио сарајевски Мјешовити камерни хор “Лола”. Они су се представили композицијама из Украјине, Русије, Грузије, Бугарске и Македоније, а у једној нумери наступила је и балерина сарајевског Балета Јована Милосављевић.

savo dejan

Предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки послије уводног говора и обраћања присутним, те захвалности свим спонзорима и учесницима концерта, поздравио је све оне који славе празник пригодним поздравом "Христос се роди - Ваистину се роди". Предсједник Управног одбора СПКД “Просвјета” Сарајево и умјетнички креатор концерта Дејан Гарић, казао је да је у протеклих девет година на божићним концертима наступило девет реномираних хорова из Босне и Херцеговине, 14 група и амсамбала, те више од 40 солиста.

savo nenad

publika nenad

anita publika

pop mama

andrej_nikola hor

 

Одржана Пресс конференција у поводу:

ЈУБИЛАРНОГ 10. СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА!

poziv_bk_2020

У петак 03. јануара 2020. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржана је ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА у поводу ЈУБИЛАРНОГ 10. СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА који ће се одржату у суботу, 4. јануара 2020. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19,30 сати Овим концертом се обиљежава један од најрадоснијих празника Божић, хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. То је празник рођења новог живота, дјеце и родитеЉства и као такав обиљежава се најљепшим вјерским обичајима.

press press

На пресс конференцији пред бројним медијима, познатим ТВ и новинарским кућама, у име СПКД „Просвјета“ Сарајево били су присутни:

press press

Дејан Гарић, умјетнички креатор Божићног програма и Јосип Катавић, диригент Мјешовитог камерног хора „Лола“.

Најава

У суботу, 4.1. у 19:30 дружићемо се десети, јубиларни пут, на Просвјетином Божићном концерту. Славићемо овај најрадоснији хришћански празник, сјетићемо се традиције и обичаја, али и подсјетити претходних девет Божића, и бројних учесника који су били дио ове предивне приче у организацији СПКД "Просвјета" Сарајево.
У ових десет година наши гости били су чланови девет врхунских хорова, четрнаест група и преко тридесет солиста и појединаца; што значи да је скоро пет стотина умјетника и извођача постало дио ове традиције, и што је још важније, да су сви ти људи постали наши пријатељи, и жао нам је што не можемо сви бити заједно на овом јубилеју.
Очекујемо вас у Народном позоришту у Сарајеву у суботу увече, а улазнице можете купити на позоришној благајни у петак и суботу, од 9:00 до 11:30 и од 15:30 до 19:30. А након концерта, остајемо у позоришту на пригодном Божићном коктелу.

program

program


Добро дошли!

 

Јубиларни 10. Божићни концерт 04.01.2020.г у Народном позоришту!

plakat

Генерални партнер Божићног концерта 2020.

logo_bhtelecom

plakat

 

ЗАКАЗАНА ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА

У ПОВОДУ ОДРЖАВАЊА ЈУБИЛАРНОГ 10. БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА

У петак, 03. јануара 2020. године у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1, са почетком у 11,00 сати одржаће се Пресс конференција.

На пресс конференцији биће присутни:

Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Друштва и умјетнички креатор концерта;
Јосип Катавић, диригент Мјешовитог камерног хора „Лола“;

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара, фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и умјетничком програму Јубиларног 10. Божићног концерта који ће се одржати у у суботу, 4. јануара 2020. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19,30 сати.

Радујемо се новој, успјешној,сарадњи са медијима! Добро нам дошли!.

 

Позив на Божићни пријем СДП Стари Град у просторијама СПКД Просвјета

Позив на Божићни пријем у просторијама СПКД Просвјета у Сарајеву, у организацији СДП-а Стари Град.

sdp sdp

(Архивски снимци 2019.)

Као и до сада, СДП-а Стари Град приредиће пригодно дружење поводом предстојећег православног празника Божића. Обиљежавање празника намјењено је за припаднике православне вјероисповијести, али и све добронамјерне грађане са подручја Општине Стари град а и шире, који Босну и Херцеговину доживљавају својом домовином у свом богатству њених различитости.

Добро нам дошли на Божићни пријем - СДП Стари град

 

Најава Јубиларног 10. Божићног концерта 04.01.2020.г у Народном позоришту!

poziv_bk_2020

Поштовани чланови, сарадници и пријатељи Друштва, 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете Јубиларном десетом концерту посвећеном прослави Божића у организацији СПКД Просвјета Сарајево које се одржава у Народном позоришту Сарајево. Улазнице су у продаји и можете их купити на благајни Народног позоришта, Цијена улазница 10 КМ.

Резервације путем телефона 033 221 682.

-радно вријеме благајне: 09-11:30 и 15:30-19:30 сати

ПРОГРАМ

Хор СПЦПД „Вила“ – Приједор
(диригент – Аљоша Новаковић)
Рождество твоје (Божићни тропар)
Стеван Ст. Мокрањац

Водитељ:                  Дејан Гарић
Поздравна ријеч: др Саво Влашки
предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево

Хор СПЦПД „Вила“ – Приједор
(диригент – Аљоша Новаковић)
Маријо славна
(***)
Божић, Божић
(*** аранжман Душан Покрајчић)
Богородице дјево
(Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов)
Анђели пјевају
(*** аранжман Душан Покрајчић)
Тијело Христово
(Миодраг Говедарица)

 Невена Ћеклић и Никола Симић (клавир)
Валцер бр.2 из свите за jazz оркестар
(Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич)

Никола Благовчанин и Андреј Благовчанин (клавир)

Плес виле Шећерке
(из балета „Крцко Орашчић“)
(Пётр Ильи́ч Чайко́вский)

Академски културни центар Универзитета у Сарајеву „Сељо“
Ансамбл игара и пјесама

Српске игре из Сарајевског поља
(кореограф Рефик Кулић
аранжман Марио Катавић)

Камерни мјешовити хор „Лола“ – Сарајево
(диригент – Јосип Катавић)

Шчедрик
(украјинска традиционална)
Цицинатела
(грузијска традиционална; соло: Јована Шупић,
клавир: Кристијан Вукадин, плес: Јована Милосављевић-Ловреновић)
Кавал свири
(бугарска традиционална)
Ах ты, степь широкая
(руска традиционална; аранжман – Тони Топлан)
Македонско оро
(Тодор Скаловски)

list

 

Добро нам дошли!

Просвјета ради празника неће радити 6 и 7 јануара 2020. године

СРЕЋАН БОЖИЋ И НОВУ ГОДИНУ ЖЕЛИ ВАМ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

cestitka

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Наша издања можете купити уз најаву на број тел. 033/444-230, у просторијама Друштва сваки радни дан од 12 - 14 сати.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 
 

.

.

 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba