Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Stomatološka ordinacija"Pirović"
Umjetnička galerija BiH
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

ZNAČAJNIJE MANIFESTACIJE I NOVOSTI

 

Pozivamo Vas na promociju nove knjige u izdanju SPKD Prosvjeta Sarajevo:

Ukrasi života

ukrasi

U povodu manifestacije Dani Kantona Sarajevo, u programu kulture učestvuje i SPKD Prosvjeta sa novom objavljenom knjigom Ukrasi života autorice Zorke Janjić Černjavski.

Promocija će biti održana u četvrtak, 05.05.2016.g. u 19:00 sati u prostorijama Društva ul. Sime Milutinovića Sarajlije br1.

 

Posjeta Ambasadora Jonathan-a Moore-a, Šefa Misije OSCE-A u BiH našem Društvu

Dana 03.03.2016.g uslijedila je posjeta Ambasadora Jonathan-a Moore-a, Šefa Misije OSCE-A u BiH sa saradnicom Željkom Šulc, Šeficom Odjela za odnose s javnošu kojeg su dočekali predstavnici Društva predsjednik dr.prim. Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić  i poslovni sekretar Ljubica Žikić.

Mur zeljka

Tom prilikom Ambasador je bio obavješten o aktivnostima „Prosvjete“ koja se odnose na preformulaciju table na Vijećnici koja vrijeđа dostojanstvo jednog naroda, povratu stopa Gavrila Principa, kao i bisti Mice Todorović i Peđe Dimitrijevića. Misija OSCE-A u BiH je upoznata sa kvalitetom  „Prosvjetinih“ projekata sa kojima naša mala zajednica obogaćuje kulturni život Sarajeva i cijele BiH. Ambasador Moore je izrazio razumjevanje za problematiku u kojoj se nalazi Društvo, iskazao spremnost da pomogne i obećao finansijsku podršku našim budućim projektima.

 

Posjeta Društvu načelnika općine Stari grad

Dana 29.02.2016.g. posjeta načelnika opštine Stari grad g-dina Ibrahima Hadžibajrića koje su dočekali ispred Društva predsjednik dr.prim. Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić  i poslovni sekretar Ljubica Žikić. Tom prilikom uručena mu je Zahvalnica za dugogodišnju podršku radu i pomoć u povratu imovine Društva.

nacelnik

Zahvaljujem  vam na povjerenju,koje ste mi još jednom ukazali pozvavši me  da Vas obiđem rekao je načelnik Općine Stari Grad gospodin Hadžibajrić  u posjeti našem Društvu, a posebno na uručenoj  Zahvalnici vašeg Društva jer mi je to, pokazatelj, stimulans i podstrek za dalji dobar rad, a Vaš rad i djelo je pokazatelj da ste  učinili sve na promovisanju kulture  u proteklom periodu i meni, kao načelniku ove Općine, to je jako važno. U protekle četiri godine ste realizovali niz projekata. Mi sa naše strane podržavamo projekte koji djeluju na polju obrazovanja, socijalno-obrazovne i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, kojim se i vaše Društvo bavi. Imajući u vidu sve urađeno mi ćemo i dalje nastojati da podržavamo vaše i slična društva koja djeluju na području općine Stari grad. Hvala vam još jednom od srca, rekao je načelnik općine!

Ibrahim poklon

Načelnik Hadžibajrić se potom upoznao sa radom Društva i najznačajnijim projektima koja su urađena na teritoriji Općine, kao  i sa  brojnim aktivnostima koje Prosvjeta planira. Predstavnici Društva su upoznali načelnika i sa problemima sa kojima se SPKD Prosvjeta suočava, posebno naglasivši problematiku s kojom se inače suočavaju svi predstavnici i nosioci kulture i čuvanja kulturne baštine, nedostatak novca, pri čemu je istaknuto da bi situacija bila vjerovatno drugačija kada bi se više novca izdvajalo za istinski vrijedne projekte u  segmentima kulturne djelatnosti. Veliki je problem i to da se tom tematikom nebave stručni ljudi. Jedan od gorućih probema je vezan za zakup prostora i pvratku imovine. SPKD Prosvjeta Sarajevo, sa svoje strane, čini sve napore – kako bi se što kvalitetnije realizovali brojni projekti i ideje u budućnosti vezani za kulturnu baštinu naših naroda, a koja je neodjeljivi i značajan dio ukupne svjetske baštine.

rad djelo

Načelnik Hadžibajrić je izrazio nadu da će se nastaviti uspješan rad  Prosvjete,  zasnovan upravo na projektima koji su od vrijednosti, prije svega za Društvo a posebno za Općinu Stari grad jer se tu i nalazi sjedište Društva i tu se izvode najznačajniji projekti i povodom toga iskazao punu spremnost i obećao podršku u rješavanju djela problema u radu SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo. Još jednom je napomenuo, da je rad Društva od izuzetnog značaja, sa istorijskog i kulturološkog aspekta, za očuvanje i promovisanje kulturne baštine naših naroda na ovim prostorima.

 

Predstavnici kantonalnih srpskih prosvjetno-kulturnih društava “Prosvjeta” iz Sarajeva, Mostara i Zenice potpisali su Sporazum o objedinjavanju njihovog rada na području Federacije BiH

Uvodnu riječ i pozdravni govor održao je predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta Sarajevo Dejan Garić, među gostima na potpisivanju je prisustvovao i ambasador Republike Srbije Nj.E.Stanimir Vukićević i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.

dejan ambasador

Sporazum su na prigodnoj svečanosti u Sarajevu potpisali predsjednik SPKD “Prosvjeta” Sarajevo Savo Vlaški, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Zenica Miro Janjušić te generalni sekretar SPKD “Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić.

savo goran

Savo Vlaški je po završetku potpisivanja ovog dokumenta naglasio da je odluka o objedinjavanju rada “Prosvjete” na području Federacije donesena još prije četiri godine, nakon čega je uslijedio rad na izmjenama Statuta Društva, a konačni je cilj objedinjavanje rada ovog društva na nivou države i dijaspore.

zoran zavrseno

– “Prosvjeta” je jedino od četiri nacionalna društva u BiH koje nije objedinjeno na nivou države. Od danas ćemo djelovati zajednički u realizaciji brojnih programa, poput organiziranja izložbi, koncerata, stipendiranja te očuvanja srpskog jezika i kulture, kao i u pravcu saradnje s drugim društvima – kazao je on.

Stanimirsavo

Čin potpisivanja Sporazuma Miro Janjušić vidi kao veliki korak ka ujedinjavanju  “Prosvjete” na nivou cijele BiH, što je krajnji cilj. Podsjeća da ovo društvo djeluje na području Federacije BiH i Republike Srpske, te da njegovi članovi i predstavnici ne žele da se dijele po entitetima.
Istakao je da “Prosvjetu” u Zenici “drže u životu” nekoliko posljednjih godina, jer su zbog teške finansijske situacije sredstva za kulturu umanjena. Stoga značaj objedinjavanja rada Društva na nivou Federacije vidi i u finansijskom segmentu.
– Želimo poništiti sve loše posljedice ratova te se ujediniti u cilju stvaranja zajedničkog programa i očuvanja tradicije srpskog naroda – ustvrdio je.

mirogoran

Goran Kosanić ocjenjuje da je nakon današnjeg čina “Prosvjeta” postala jedinstvena, s velikim zadacima pred sobom. Smatra da “Prosvjeta” Mostar ovim dobija jačinu, te da će joj time biti omogućena realizacija brojnih aktivnosti.
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, koji je prisustvovao potpisivanju Sporazuma, mišljenja je da objedinjavanje rada triju “Prosvjeta” predstavlja pozitivan primjer, uz nadu da će taj proces biti realiziran i na nivou BiH.
– Ovo daje veliki doprinos u očuvanju srpske kulture i tradicije, a nadam se da će to otvoriti neke nove mogućnosti u vezi s finansiranjem, jer je lakše doći do određenih sredstava ako imate organizaciju na nivu Federacije ili još bolje na nivou države – kazao je.
Društvo “Prosvjeta” osnovano je 1902. godine, a tokom turbulentnih ratnih godina prekidalo je rad, te ga ponovo obnavljalo. U BiH je 1948. godine zabranjen rad svih nacionalnih društava, a imovina im je oduzeta.

sporazum

 

 

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan svečani VI Božićni koncert!

Iz Sarajeva upućene čestitke i želje za mir svim građanima svijeta

sala savo

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo tradicionalno upriličilo Božićni koncert..

dejan pontanima

Kvalitetan i zanimljiv program šestoga po redu Božićnoga koncerta, što ga je priredilo SPKD “Prosvjeta” u dvorani Narodnoga pozorišta – Sarajevo, uveo nas je na najljepši način u blagdanske dane koji donose puno radosti svima onima koji Isusovo rođenje slave po julijanskom kalendaru, ali i njihovim prijateljima i svim ljudima dobre volje…

ivanic ambasador

Ovom su prazničnom događaju prisustvovale brojne istaknute osobe iz kulturnog, političkog i javnog života BiH, kao i predstavnici diplomatskog kora. Među njima bio je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

maja jovana

Koncert je počeo duhovnim kompozicijama u izvođenju hora “Pontanima”, koji ove godine proslavlja 20 godina djelovanja. Posjetitelji su imati priliku čuti kako harmonike zvuče u drugačijem i neobičnom aranžmanu.

Božićni ugođaj dočarali su i mladi interpretatori uz stihove Milorada Popovića Šapčanina i Milana Rakića.

violina hor

Sarajevskoj publici ujedno se prvi put predstavio hor “Banjalučanke” sa spletom tradicionalnih etno kompozicija.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški prethodno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da interes za koncert ne opada s godinama.

PROGRAM ZA VI BOŽIĆNI KONCERT:

program

 

 Učešće SPKD „ Prosvjeta“ Sarajevo na Jubilarnom 60. međunarodnom sajmu knjige u Beogradu

kusta

baner

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo je od Direkcije Beogradskog sajma knjiga za Jubilarni 60.međunarodni sajam knjiga, besplatno dobila štand od 12m2 u Velikoj areni Hale 1.

stand Zoran

Odmah nakon svečanog otvaranja, „Prosvjetin“ štand su posjetili prof.dr. Zoran Avramović, predsjednik Upravnog odbora Direkcije Sajma i Mladen Vesković, Šef Odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zatim Đorđe Aleksić, samostalni savjetnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ivana Nikolić, načelnica sektora za srbistiku Narodne biblioteke Srbije.

Ivana Mladen

Gosti na štandu, kao i na promociji su nam bili Radoslav Marjanović, Dejan Mastilović, predsjednik Upravnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Beograd, Čedomir Višnjić, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Zagreb, Rade Adamović, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Pariz, Jovan Delić, potpredsjednik Organizacionog odbora SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Zavod za izdavanje udžbenika Republike Srpske, Aca Vidić, glavni urednik časopisa „Brankovina“, Miroslav Prstojević, izdavač i vlasnik knjižare u Beču, protojerej stavrofor  Dragomir Ubiparipović, Arhijerejski namjesnik vračarsko-gročanski i paroh V parohije hrama „Svetog Save“ na Vračaru, Stevo Ćosović, direktor izdavačke kuće „Svet knjige“, mnogobrojni književnici, glumci, sveštenstvo i poznate javne ličnosti ...

Dejan Radoslav

Promocija naših izdanja bila je u subotu 31.10. 2015. godine u Sali „Vasko Popa“ od 14:00-16:00 časova.

izdanjaStevan

Pred više od 30 posjetilaca, akademika, književnika, izdavača, predstavnika srodnih društava, predstavljena su najnovija književna izdanja i periodika:

 1. Zbirka poezije Velimira Miloševića Nacrtaj mi kuću tata“(objavljena posthumno);
 2. Do sada  neobjavljenu dramu  Svetozara Ćorovića U mraku ( rukopis drame je 1990. godine pronašao prof.dr. Kemal Bakaršić u Zemaljskom muzeju jer je bila  inventarisana u fascikli pod drugim nazivom);
 3. Knjigu prof. dr. Dejana Đuričkovića Književnost i njeno tumačenje;
 4.  Prevod sa engleskog tri poglavlja knjige Adeline Pauline Irbi Putovanje u slavenske zemlje provincije Turske u Evropi;
 5. Zbirka poezije Stevana Tontića Bezumni plamen;
 6. Almanah Prosvjete , godišnjak (nova serija) za 2014. godinu;
 7. Bosanska vilu, list za književnost, kulturu i društvena pitanja – broj 61-62, 63-64, 65-66;
 8. Monografija sa izložbe „PRAŠKI ODRAZI“.

ZiziDragana

Promotori su bili: prof. dr. Dejan Đuričković, Stevan Tontić, književnik, Dragana Tomašević, predsjednica Komisije za izdavačku djelatnost, Živana Jovančić, urednica Bosanske vile,  Slobodan Šoja,  urednik Almanaha Prosvjete., i Zoran Drašković, sekretar redakcije.
Na kraju, više nego uspješne promocije, Zoran Drašković se u svoje ime i u ime SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo zahvalio svima koji su omogućili prisustvo našeg Društva i predstavljanje izdavačke produkcije na Jubilarnom 60.međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu: i to prije svega, Direkciji beogradskog sajma knjiga u Beogradu, zatim, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Narodnoj biblioteci Srbije i na kraju svim prisutnim koji su svojim dolaskom uveličali promociju najnovijih Prosvjetinih izdanja. Završio je  sa porukom i vjerom, da će Prosvjeta i naredne godine biti prisutna na jednom ovako velikom kulturnom međunarodnom događaju, jer ona to po svom dosadašnjem radu a djelovanjem i ubuduće potpuno zaslužuje predstavljanje i promociju na ovako velikim skupovima.

posetioci svestenstvo

Posjetioci Sajma su najviše bili zainteresovani za kupovinu monografija „Naši klasici“ i „Praški odrazi“, te periodike lista „Bosanske vile“, putopisa Adeline Pauline Irbi „Putovanje u slovenske provincije Turske u Evropi“,  a interesovanja je bilo i za naša druga izdanja.
Biblioteka SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo je dobila na pokolon, na čemu im najljepše zahvaljujemo od:

ivanauprava

filip_visnjicsvet_knjige

 1. Narodna biblioteka Srbije  100 knjiga;
 2. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu 143 knjiga
 3. Izdavačka kuća Steve Ćosovića „Svet knjige“, sabrana djela Pere Slijepčevića u deset tomova.
 4. Poklon 70 najnovijih izdanja izdavačke kuće Dejana Mastilovića „Filip Višnjić“

U razgovorima sa Zoranom Avramovićem i Mladenom Veskovićem dobili smo iskrena uvjeravanja da će SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo  dobiti besplatan štand u  atraktivnoj Velikoj  areni Hale 1  i  za 61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu u 2016.g.

VIDIMO SE NA SLIJEDEĆEM SAJMU KNJIGE!

 

 

Otvorena izložba Praški odrazi

galerija

Dana 13.08.2015.g. u 20 sati otvorena je izložba Praški odrazi u Nacinalnoj galeriji BiH. Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Sarajevo je u periodu nakon svog osnivanja, od 1902. do 1924. godine, stipendiralo 25 umjetnika koji su likovne akademije završavali u mnogim značajnim likovnim centrima Evrope, kakvi su Pariz, Minhen, Beč ili Prag. Kulturna klima u Evropi s početka 20. vijeka učinila je Prag jednim od značajnih centara likovne umjetnosti – gdje su sve značajne izložbe iz Pariza odmah bile prenesene u ovaj grad. Tako su studenti Likovne akademije i praška kulturna javnost bili upoznati sa djelima Ogista Rodena, Edvarda Munka, francuskih impresionista i postimpresionista, Henrija Matisa, Pabla Pikasa...

galerija otvorenje

U začecima bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, dakle na samom njenom početku, bilježe se imena školovanih slikara koje je stipendirala ili na drugi način pomagala Prosvjeta, a koji su svoje umjetničko zrenje vezali za Likovnu akademiju u Pragu i profesora, velikog hrvatskog umjetnika i pedagoga Vlahu Bukovca. Riječ je o Peri Popoviću, Todoru Švrakiću, Branku Raduloviću, Jovanu Bijeliću i Kosti Hakmanu.

Pero Popović, Todor Švrakić i Branko Radulović će 1907. godine u Srpskoj školi u Sarajevu otvoriti prvu izložbu domaćih slikara u Bosni i Hercegovini, pod patronatom i u organizaciji Srpskog prosvjetnog društva Prosvjeta. O toj izložbi je mnogo pisano, i ona uistinu predstavlja kamen temeljac u razvoju domaćeg slikarstva i likovne kritike.

ambasador ljubica

Autorica  izložbe Ivana Udovičić izjavila je da je izloženo oko 100 djela autora Pere Popovića, Todora Švrakića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića i Koste Hakmana, od kojih je većina rađena tehnikom ulje na platnu, kao i određen broj crteža, skica i akvarela.
Dodala je da su na izložbi zastupljeni svi periodi i najreprezentativniji dio opusa petorice autora - od đačkih radova i prvih skica do remek djela koja su uvrštena u antologiju bh. slikarstva. Riječ je o zbirci Umjetničke galerije BiH, čiji se pojedini eksponati ubrajaju u antologijska ostvarenja bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Takođe, neka djela izlagana su iznimno rijetko, tako da predstavljaju svojevrsno osvježenje i daju cjelovitiji uvid u opuse pojedinih autora.

Osim što predstavlja djela bogate galerijske kolekcije te raskriva pojedinačne umjetničke opuse, izložba je koncipirana na način da dočara atmosferu Praga s početka 20. vijeka, da ukaže na karakter Praške akademije i njezine najvažnije profesore, te na značaj te institucije u formiranju i razvoju ovih slikara za vrijeme njihovog boravka u Pragu

Autor predgovora za katalog izložbe Vojislav Vujanović istakao je da umjetnici čija su djela izložena svojom vrijednošću i stvaralačkom snagom urastaju u vertikalu duhovnih vrijednosti čitavog bosanskohercegovačkog prostora..

gosti deca

Katalog izložbe u boji, će biti nezaobilazna literatura u proučavanju značaja i uticaja Praške likovne akademije na početak i razvoj srpskog slikarstva, a time i na razvoj slikarstva u Bosni i Hercegovini.U prodaji je na izložbi po jedinstvenih 10,00 KM Fotografije u katalogu uredila Lejla Voljevica.

Autor Projekta Ljubica Žikić;

Autor izložbe: Ivana Udovičić;

Uvodni esej u Katalogu: Vojislav Vujanović;

Tehnička postavka izložbe: Mihret Alibašić – Micko;

 

press kamere

Autorica izložbe Ivana Udovičić ističe da Umjetnička galerija BiH rado ugošćuje ovako velike likovne događaje kao što je izložba nekadašnjih "Prosvjetinih" stipendista.

Izložba je sufinansirana sredstvima Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

OSNOVNI BIOGRAFSKI PODACI O PROSVJETINIM PROSLAVLJENIM STIPENDISTIMA – SLIKARIMA KOJI SU SE ŠKOLOVALI NA LIKOVNOJ AKADEMIJI U PRAGU (1904 – 1920)

Todor Švrakić

Todor Švrakić (Prijedor, 10. mart 1882.- Sarajevo, 5. decembar 1931.) bio je prvi školovani slikar sa prostora Bosne i Hercegovine koji je 1906. godine završio likovnu akademiju u Pragu .
Sa 16 godina odlazi u Beograd gdje pohađa privatnu slikarsku školu Riste i Bete Vukanović, da bi školovanje produžio kod Paje Jovanovića u Beču, a kasnije i u Pragu.
Godine 1911. u Sarajevu otvara slikarsku školu, prvu te vrste u Bosni i Hercegovini.
Radio je kompozicije  portrete i  pejsaže, od kojih je najpoznatiji zvanični i jedini portret  Nikole Pašića, predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije. Izlagao je 1911. godine u Pragu, i na svim izložbama „Medulića“, zatim u Rimu 1911. i na svim jugoslovenskim izložbama u to vrijeme. Smatran je jednim od najboljih srpskih akvarelista.

Branko Radulović

Branko Radulović  (Mostar, 1885. – Skoplje 1916.) je prva znanja stekao u Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi u Beogradu, koja je upotpunio na Likovnoj akademiji u Pragu i naknadnim usavršavanjem u Parizu. Počeo je slikati u duhu akademskog realizma, a onda je usvojio poentilistički potez kista. Neka njegova djela rađena početkom druge decenije među najboljim su primjerima impresionizma u bosanskohercegovačkom slikarstvu. Slikao je motive iz Praga, Mostara i Pariza. Njegove portrete odlikuje profinjenost i skladan kolorit. Bio je zastupljen na izložbi „Plenerista“ u Beogradu 1960.

Pero Popović

Pero Popović (Prijedor 1881. – Sarajevo 1941.) diplomirao je na Likovnoj akademiji u Pragu 1909. godine. Nakon završetka studija bavio se slikarstvom i pedagoškim radom. Radio je kao profesor u banjalučkoj, a potom sarajevskoj gimnaziji.

Kosta Hakman

Kosta Hakman (Bosanska Krupa, 1899.- Opatija 1961.). Poslije studija Likovne akademije u Pragu, usavršavanje nastavlja u Beču, Krakovu i Parizu. Od 1930. godine radi kao profesor crtanja na arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Beogradu, a zatim i kao profesor Akademije likovnih umjetnosti. Glavni dio njegovog opusa čine pejzaži, mrtve prirode i interijeri u duhu „poetskog realizma“. Bavio se grafikom. Samostalno je izlagao u Beogradu (1929, 1931., i 1936.). Posmrtna izložba mu je priređena u Beogradu 1963. godine.

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić (Bosanski Petrovac 1886. Beograd, 1964.) je dvije godine učio slikanje kod Čeha Jana Karela Janovskog. Godine 1909. odlazi u Krakov, gdje je upisao Akademiju likovnih umjetnosti i pohađao ju je do 1913.godine. Potom je otišao u Prag gdje je studirao na tamošnjoj Akademiji. Od 1919. godine živio je u Beogradu i poznat je kao izvrstan pedagog i kroz njegov atelje prošla je čitava plejada mladih srpskih slikara. Između dva svjetska rata Bijelić je učestvovao na svim važnijim jugoslovenskim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

praski_odrazi

    Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo je u periodu od svog osnivanja 1902 – 1924. godine stipendirala 25 umjetnika koji su likovne akademije završavali u mnogim značajnim likovnim centrima Evrope: Pariz, Minhen,  Beč  ili Prag.  Kulturna klima u Evropi s  početka 20. vijeka učinila je Prag  jednim od značajnih centara likovne umjetnosti – gdje su sve značajne izložbe iz Pariza  odmah bile prenesene u ovaj grad. Tako su studenti Likovne akademije i praška kulturna javnost bili upoznati sa djelima Ogista Rodena, Edvarda Munka, francuskih impesionista i postimpresionista, Henri Matisa, Pabla Pikasa...

      U formiranju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i na samom njenom početku bilježe se  imena školovanih slikara koje je stipendirala ili na drugi način pomagala „Prosvjeta“, a koji su svoje umjetničko zrenje bili vezali za Likovnu akademiju u Pragu i njihovog profesora, velikog hrvatskog umjetnika i pedagoga, Vlahu Bukovca. Riječ je o Peri Popoviću, Todoru Švrakiću, Branku Raduloviću, Jovanu Bijeliću i Kosti Hakmanu...  

Pred nama je Katalog ,koji će biti nezaobilazna literatura u proučavanju značaja i uticaja Likovne akademije u Pragu na početak i razvoj srpskog slikarstva, pa samim tim i na razvoj bosanskohercegovačkog slikarstva.(dio iz predgovora predsjednika Društva prim.dr. Save Vlaškog u katalogu sa izložbe "Praški odrazi".)

Mala igra magije: Hercegovina je rađala pjesnike, Krajina – likovne umjetnike. I, ako se poslužimo vizuelnom metaforikom, onda smo u situaciji da kažemo kako su krajiški likovni umjetnici, svojim mjestom rođenja, oblikovali izvjesni mjesečev srp. Srp čiji se početni rog začeo u Banjoj Luci podržavajući imena nekoliko slikara, među kojima spominjemo samo neke – Božidara Nikolića, te čuvenu banjalučku četvorku: Duška Simića, Bekira Misirlića, Alojza Ćurića i Envera Štalju. Hrbatom srpa stižemo do Prijedora u kojem nam se odzivaju: Pero Popović, Todor Švrakić, Milan Četić, Sreten Stojanović, Branko Miljuš, Veso Sovilj; sljedeća nam je stanica Novi Grad sa imenom Stojana Ćelića, potom, preko Lazara Drljače iz Blatne, stižemo do Bosanske Krupe i imena Envera Krupića, Boška Karanovića, Zdravka Vajagića i Koste Hakmana. Hrbat srpa se zatim naginje prema Petrovcu iz kojega su se u orbitu vinuli Jovan Bijelić, Hakija Kulenović i Mersad Berber, da bi se drugi rog svinuo u Drvar i predstavio nam Miloša Bajića. (iz Uvoda likovnog kritičara i publiciste Vojislava Vujanovića u katalogu sa izložbe "Praški odrazi")

Katalog

Izložbu "Praški odrazi" prati i katalog koji će biti u prodaji po promotivnoj cijeni od 10,00 KM.

 

 

Održana promocija knjige u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo od Svetozara Ćorovića „U mraku u Mostaru:

corovic kuca

U  sklopu obilježavanja  140.godišnjice rođenja Svetozara Ćorovića, 29. 05. 2015. godine, , delegacija SPKD Prosvjeta položila je cvijeće na njegov grob a u večernjim satima, s početkom u 19 sati, u bašti Ćorovića kuće uz prigodan program u kojem su učestvovali učenici OŠ Mujaga Komadina, koji su, zahvaljujući svom nastavniku jezika i književnosti, ovih dana obnovili sjećanja na život i djela Svetozara Ćorovića , održana je i promocija knjige Ćorovićeve drame "U mraku", u izdanju SPKD Prosvjeta Sarajevo.

djeca iskra

Ono što posebno raduje je to što je brojna omladina Mostara bila prisutna na događanju kao i podatak da mladi iz ovog grada redovno i zainteresovano prate ove i slične manifestacije što je pokazatelj, kvalitetno obrazovno-odgojnog rada sa mladima.  Događaj su zajednički organizirali mostarska Prosvjeta, u suradnji s Prosvjetom Sarajevo.

goran priprema

Generalni sekretar SPKD Prosvjeta - Mostar Goran Kosanić, rekao je, "Ćorović je knjigu napisao početkom 20. stoljeća, međutim, rukopis je bio zagubljen, a nakon što se ponovo pojavio napisana je knjigu... Mnogi veliki ljudi koji su doprinjeli razvoju kulturnog života našeg grada i sredine vremenom bivaju zaboravljeni. Zbog toga smo odlučili da ove godine obilježimo godišnjicu rođenja i bar malo oživimo sjećanje na velikog Svetozara Ćorovića",

sveto

Podsjetimo se u crticama,  o našem velikanu, na današnji dan, 1875. godine, u Mostaru je rođen Svetozar Ćorović, bosanskohercegovački i srpski književnik i kulturni radnik. Predstavlja jednu od najmarkantnijih ličnosti mostarskog omladinskog pokreta toga doba, a sa suvremenicima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem činio je nadaleko čuvenu mostarsku književnu i kulturnu trojku. U Mostaru je završio osnovnu i trgovačku školu. Brzo je izrastao u eminentnog srpskog kulturnog i javnog radnika i proznog pisca, koji će danonoćno pisati crtice, pripovijetke, romane i drame i u njima faktografski vjerno slikati život u Hercegovini i ljude svih staleža, vjera i narodnosti. Kako je najveći dio svog života proveo u svom rodnom gradu, njegova djela nadahnuta su Mostarom i Hercegovinom, a njegove priče govore o životima malih, običnih ljudi, od trgovaca i zanatlija do vojnika, sveštenika i bivših plemića.  Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima kao što su Golub, Neven, Bosanska Vila, Luč, Otadžbina i Brankovo kolo. Bio je aktivan član Mostarskog društva Gusle. Za vrijeme aneksione krize 1908. izbjegao je u Italiju. Godine 1910. je izabran u Bosanski sabor kao zastupnik. Po izbijanju rata uhapšen je i odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u Mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17. aprila 1919. godine. Njegova najpoznatija djela su: "Ženidba Pere Karantana", "Majčina sultanija", "Stojan Mutikaša", "U ćelijama", "U mraku", "Jarani", "Zulumćar", "Kao vihor", "Među svojima", "Bogojavljenska noć", "Pod pećinama", "Poremećen plan" i "Izdaje stan pod kiriju".

dragana strajo

O knjizi "U mraku" govorili su Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD Prosvjeta i urednica knjige, teatrolog Strajo Krsmanović i književnik Almir Bašović.  
Dragana Tomašević izrazila je zadovoljstvo što je ova Komisija uspjela dobiti besplatno prava za Ćorovićev tekst od Marine Katnić-Bakaršić, udovice Kemala Bakaršić  i istakla: “Večerašnja promocija je zaista svečanost za naš grad jer se često ne događa da se objavljuje nepoznati rukopis tako velikog pisca, kao što je bio Ćorović …„Danas je 140. rođendan našeg velikog pisca Svetozara Ćorovića, i mislim da ga ni on za života ljepše nije proslavio, kao što ćemo mi danas da ga obilježimo, sa ovoliko lijepih mladosti i njihovog doprinosa ovoj večeri. Znamo da svaki grad ima svoga pisca, tako i Mostar ima svoga Ćorovića. Potrudili smo se da podsjetimo na ovog velikog pisca objavljivanjem ove drame koja je bila zagubljena”.

kosanic promotori

 Teatrolog Strajo Krsmanović  istakao je da „Ćorović u ovoj drami izlazi na scenu, osjećajući na fantastičan način puls života malog hercegovačkog čovjeka. Ćorović svojim senzibilitetom za socijalnim, jako ubjedljivo, sugestivno iznosi jednu snažnu priču i povrđuje se kao izvanredan pisac socijalnog miljea.“..” Ova drama objavljena je 1909. godine u Srpskom književnom glasniku i smatrala se izgubljenim rukopisom.Ratne 1993. godine otkrio je Kemal Bakaršić, jer je bila nes(p)retno uložena u rukopisnoj biblioteci Zemaljskog muzeja BiH u pogrešnu fasciklu. Od njegnog otkrića do scenske praizvedbe u Narodnom pozorištu u Mostaru 1998. godine do ovog izdanja literalnog i teatrološkog je nadasve neobičan put.” Naglasio je da je ovo izdanje knjige „U mraku“ urađeno i opremljeno maksimalno profesionalno i to s predgovorom – teatrološkom analizom Almira Bašovića, bibliotečkom analizom Kemala Bakaršića i orginalnom oštampanom dramom. " To je pokazatelj kako bi trebalo da se radi u našem izdavaštvu i teatrologiji i jedan od pozitivnih primjera"

publika dragana

Krsmanović je ispričao priču o praizvedbi predstave "U mraku" 1998. godine u Mostaru, koja je sačuvana i kao snimak u arhivi BH televizije „Osjećam se ponosno i ponizno što danas mogu biti akter ovog po svemu značajnog kulturološkog događaja. Svetozar Ćorović je klasik naše literature, klasik kakvim bi se ponosila i puno veća literatura od naše. Naša obaveza je da njegujemo sjećanje na takvog literatu i da promovišemo njegova djela. Priča o promociji njegove drame „U mraku“ je jedna nevjerovatna, pomalo triler priča. Smatralo se da Svetozar Ćorović nije završio ovu dramu...

strajo basovic

Zemaljski muzej u Sarajevu u ratu se nalazio na prvoj liniji. Njegovi uposlenici i svi koji su mogli da pomognu bavili su se sklanjanjem njegovih nevjerovatno vrijednih zbirki, da se to ne uništi u ratu. Prof. dr. Kemal Bakaršić je na nevjerovatan način došao do rukopisa ove drame. Naime, rukopis je bio uložen u rukopisnoj biblioteci, što bi danas rekli, u krivom fajlu, i ispao je, a sretna okolnost je da je profesor Kemal Bakaršić, posvećenik i znalac literature, prepoznao o čemu se radi i otkrio da je to drama koju je Ćorović napisao.“ 

omladina knjiga

 Predgovor za ovu knjigu napisao je pozorišni, filmski i književni kritičar i književnik Almir Bašović. „Mislim da je Ćorović jako dobro vladao zanatom pisanja melodrame. Bilo je vrijedno objaviti ovu knjigu da se vidi u kojem je redu Ćorović pisac i ove forme“, izjavio je on.

djeca omladina

 

Održana promocija knjige u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo:

od Svetozara Ćorovića „U mraku

Moderator:   Dragana Tomašević,
predsjednica komisije za  izdavačku djelatnost i urednica knjige
Promotori:  Strajo Krsmanović, teatrolog
Želјko Grahovac, književnik

sveto

Kemal Bakaršić:
Zaboravlјena drama Svetozara Ćorovića “U mraku”

kemal

Sažetak:
Istog dana kada je zbirka ‘Književnog arhiva Bosanaca i Hercegovaca dobila pjesme Avde
Karabegovića Hasanbegova (opisane u prethodnom poglavlјu) Svetozar Ćorović je poklonio i rukopis sopstvene neizvedene drame u tri čina, čija je početna scena objavlјena, a za koju se smatralo da je izgublјena. Drama u tri čina U mraku premijerno je izvedena 1. jula. 1998 godine u Mostaru.

scena

Rukopis i njegova poleđina
Autograf rukopisa drame U mraku Svetozara Ćorovića, čiji je početak objavlјen 1909. godine u
Srpskom književnom glasniku i do sada se smatrao izgublјenim rukopisom, pronađen je početkom oktobra 1991. godine u rukopisnoj zbirci Biblioteke Zemalјskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Rukopis je pronađen slučajno prilikom rutinskog premještanja dijelova rukopisne zbirke Biblioteke iz podrumskih prostorija i inventariranja fondova koji su isklјučivo pripadali zbirkama bivšeg Instituta za proučavanje Balkana dr. Karla Patscha. Za rukopisom nisam tragao i njegov slučajan pronalazak nije predstavlјao zasluženu nagradu za godine upornog istraživanja i discipliniranog rada.
1 Kemal Bakaršić “Fragmenti kulturne historije Bosne i Hercegovine.Poglavlјe 5 Zaboravlјena drama Svetozara Ćorovića U mraku

dragana publika

Za rukopis koji je u rukopisnoj zbirci bio nedostupan osamdeset godina pogledu istraživača (prvenstveno kao poslјedica činjenice da je njegova fascikla bila pogrešno uložena unutar jedne od arhivskih kutija) slučaj je nehotična greška, a njegovo otkriće gotovo svakodnevnica bibliotekarovog posla u velikoj i bogatoj biblioteci. Ćorovićev rukopis nalazio se u arhivskoj kutiji dokumentacije Instituta, u jednoj od šest sačuvanih fascikli registrature i prateće dokumentacije, koji se čuva u rukopisnoj zbirci Biblioteke Zemalјskog muzeja.

u mraku

Knjigu možete nabaviti u prostorijama Društva po jedinstvenoj cijeni od 12,00 KM.

 

Poklon od NBS od oko dvije stotine novih knjiga našem Društvu!

zoran bibliotekar

Posjeta NBS XXVII Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu koje je trajalo od 22-27. aprila 2015.g upriličila je i novu radost našem Društvu. Pored radosti što ponovo vidimo stare prijatelje tu je i nova donacija od skoro 200 novih naslova, pomno probranih knjiga od strane  NBS, preciznije Ivane Nikolić iskrenog prijatelja ove kuće načelnice selektivne nabavke NBS, a dostavljenu preko svojih saradnika, Načelnikom u odijelu za izdavaštvo i plasman knjige Draganom Purešićem i Janko Jankovićem bliskim saradnikom iz istog odjela, koji su taj neizmjerno dragocjeni poklon dopremili u naše prostorije.

knige evandjelje

Učinili su nam veliku čast samim tim, što nas nisu zaboravili. Nama je nemjerljivo žao što nisu imali više vremene zbog velikog obima svojih poslova da  budu dragi gosti makar malo duže i da podijelimo radost viđenja kroz izmjenu iskustava i sugestije.

knjige knjige

Izuzetno cjenimo i pozdravljamo nastavak naše saradnje, to pokazuje iskrenu zainteresovanost NBS za naš rad i trud da nas pomognu na bilo koji dostupan način. Trudimo se da iz ovih stvari izvučemo pouke i opravdamo povjerenje o  međusobnoj saradnji. Imamo mnogo stvari u kojima imamo iste ciljeve i programski rad. Što nam daje neslućene mogućnosti saradnje i obostrane koristi. Donacija knjiga i ponovna posjeta NBS je dokaz ispravnog mišljenja i ogromnog uloženog truda.

knjigeknjige

Povezanost jedne od najznačajnijih institucija na Balkanu i našeg Društva govori o tome da je to jednaka vizija  zamišljena od ljudi kojima je knjiga bila na prvom mjestu. Uspjeh se u životu ne dešava slučajno, iza njega stoji predan rad i uloženo znanje kao i duhovni, fizički i emotivni napor.  Uspjeh je ono što nam daje snage da istrajemo. Naša biblioteka i rad našeg Društva, mada skromna daje svoj doprinos opštoj tradiciji i kulturi. Trudimo se  da učinimo i doprinesemo više  opravdanih vrijednosti ciljevima za koje se borimo.
Danas imamo istovjetne uloge, saradnja sa NBS dobija tim vise na važnosti, sa ljudima u struci koji shvataju vrijednost kojima se bavimo ali i teškoće sa kojima se susrećemo  u današnjim vremenima i sa kojima se borimo. Složenost odnosa modernog doba i globalnih zbivanja, učvršćuje naše pozicije. Svjetski trend je u obezvređivanju znanja i kulture. Ljudi koji imaju znanje i želju da pomognu i da nastave u očuvanju tradicija i kulture našeg naroda su od ogromne važnosti. Značaj biblioteke kao „riznice znanja“, dobija još više na vrijednosti. Pohranjena pisana riječ stoji a ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo.

knjige zoran

Zahvaljujemo NBS na posjeti, prijateljstvu, ohrabrenju i dragocjenim knjigama. Dali ste nam podstrek da prilegnemo zdušno svim silama na nove projekte. Na nama svima je  čuvanje ove zajedničke intelektualne baštine. Da podržimo i omogućimo svakom pojedincu koji želi da uči i spoznaje istine iz svih oblasti u književnosti, nauci, umjetnosti, itd. I još jednom posebno, veliko hvala Ivani Nikolić i njenom izuzetnom timu saradnika, na pažnji i iskrenom interesovanju koje iskazuje za naš rad kroz konkretnu i nesebičnu pomoć u svakoj prilici.

Zadnje, ali ne i najmanje važno,naprotiv. Jedna od ključnih osoba za saradnju  koja je svojim radom   obezbjedila redovan doprinos novih izdanja, trenutno aktuelnih kniga iz NBS,  a slobodno možemo reći i utemeljiteljem ove biblioteke Prosvjete kakvu poznajemo  danas je izuzetna žena, koju moramo pomenuti jer bez njenog zalaganja sve ovo ne bi bilo moguće ili, makar ne u ovom obimu, je Ljubica Žikić poslovni sekretar  našeg Društva. U moje lično ime u ime Društva i u ime budućih generacija kojima ostaje ovo veliko intelektualno blago, jedno veliko HVALA.

 

Tribina, održano je predavanje na temu: Stare srpske porodice koje su živjele u Varoši : Milojka Ceković i drugi

cekovic


U prostorijama Društva,29.04.2015.g. održana je tribina na temu: Stare srpske porodice koje su živjele u Varoši : Milojka Ceković i drugi. Predavač Svjetlana Bajić.Veče posvećeno starim srpskim porodicama koje su živjele na Varoši, proteklo je u neobično prijatnoj i spontanoj atmosferi.
Prisutno oko tridesetak posjetilaca.
Postavljena je i prigodna skromna izložba starih predmeta iz kuće Anke Karan.
Područje na Varoši obuhvatalo je kuće koje su se nalazile blizu Stare pravoslavne crkve, uglavnom namjenjene za sveštenički živalj. U okviru Bosanskog sandžaka 1485. god. zabilježeno je da u Sarajevu ima 42 muslimanske, 103 hrišćanske i 8 kuća dubrovačkih građana. Mahale su imale svoje nazive. I tako je ova mahala dobila ime na Varoši. Zanimljivo je da se danas Kraljevića sokak ponovo zove Varoš. Tu su stanovale porodice Srndović, Malović, Perišić, Ceković. I danas neki od njihovih potomaka žive u Sarajevu.

predavanje publika

Milica Kajević, domaćica večeri govorila je o svojoj baki "majki" Anki Kalufčić Karan, rođ. 1884, umrla 1971. god.

Anka Karan

Rodila se, život provela i umrla u kući u ul. Miloša Obilića 6. Bila je poznata i cijenjena u čaršiji, velika humanitarka i jedna od osnivačica Doma za siročad u Sarajevu, zajedno sa Jokom Šiljak i drugim poznatim Sarajkama. Veoma religiozna, imala "svoju" stolicu u crkvi, poštovana kako od vjernika, tako i od svih komšija bez obzira na vjeru i nacionalnost. Mnoge Sarajlije su je posjećivale i tražile savjet od nje, i tako je dobila nadimak "Anka, Božija majka"

anka_kuca stara_crkva

“Naša kuća za vrijeme praznika bila je puna gostiju, visokog sveštenstva i uglednih domaćina iz čaršije. Poslije praznika, hrana se raznosila siromašnim majkama, u studentske domove na Bjelavama.

anka_milica

Anka Karan je bila izuzetna žena puna mudrosti i savjeta za svakoga kome je trebalo pomoći. Ona nije bila samo ličnost, ona je bila institucija.

anka_prijateljice

I sada, ako svratite u slastičarnicu Tip-Top gdje se pije dobra boza, čućete mnogo toga lijepoga o mojoj majki”- kaže Milica Kajević
                                                  Skraćeni izvod iz prezentacije Omaž mojoj baki Anki Karan, pročitan na Islamističkom fakultetu u Sarajevu, 20.4. 2008

Izvod iz predavanja o Cekovićima:
„Sredinom  XIX vijeka  iz Bijelog Polja u Sarajevo dolazi  Petar (Mije) Ceković rodonačelnik porodice. Kao i svi njemu slični, koji su „trbuhom za hljebom” dolazili u veća mjesta poput Sarajeva, započeo je sa dna socijalne ljestvice. Od prvih dana, kao podstanar živi kod dobro stojeće udovice Jovanke Hadžimarković (rođene Crnčević) koja je stanovala u sjevernom kraju čaršije u Kraljevića sokaku. Jovanka je, po tadašnjem običajnom pravu, kao udovica, naslijedila trećinu imovine od pokojnog muža i kupila kuću u Patkama.

halja halja

Nakon izvjesnog vremena Petar i Jovanka sklapaju brak. U braku su imali petero djece: dva sina Mihajla i Ristu i tri kćerke: Saru, Sofiju i Jelu...
… Drugi Petrov sin Risto rodio se 1865. godine. I on se kao i otac uspješno bavio trgovinom, trgujući robom i sa istoka i sa zapada. To je mogao samo neko ko je dobro poznavao situaciju i na evropskom i na osmanskom tržištu, ko je imao trgovačke „žice” odnosno pronicljivosti i upornosti. On je svoje trgovačko umijeće sticao kod svog oca. No, Petar, rekli bi, nije živio i radio po onoj narodnoj – „pleti kotac kao otac”. Bio je ne samo vrijedan trgovac nego moderan, jer je na takav način vodio knjigovodstvo u deftere, bilježio sva primanja i izdatke.
U blizini stare Pravoslavne crkve zakupio je magazu (skladište) i dućan u kojem se obavljala razmjena robe i trgovina. Posao se razvijao, kapital se uvećavao,  pa više nije stanovao kod roditelja nego je 1901. godine kupio kuću od Stjepe Srškića na Varoši (danas ulica Mula Mustafe Bašeskije br. 49).

kosulja halja

U ovoj kući, je prema kazivanjima gospođe Ceković kao i istraživanjima primarne izvorne građe dr. Ibrahima Tepića, 19. oktobra 1858. godine otvorena djevojačka škola Stake Skenderove. U prizemlju danas veoma oronule zgrade, obitovala je Stakina porodica. Na spratu se nalazila učionica, jedna manja prostorija za ručni rad i radna soba Stake Skenderove. Broj učenica i ugled škole rasli su iz godine u godinu (1868. školu je pohađalo 60 učenica u tri odjeljenja, a 1870. godine 120 učenica u pet odjeljenja). Škola je od prvobitne vjerske prerasla u svjetovnu, pa su je pohađale i kćeri uglednih turskih činovnika. Svojevrstan je kuriozitet da su Stakine učenice bile i dvije kćeri čuvenog valije Topal Osman paše. „

milica pevanje

Tribinu Kluba žena Miss Irby oplemenile su i dvije studentice Muzičke akademije u Sarajevu: Lejla Čaušrević i Adna Mahić, otpjevavši dvije sevdalinke.

 

 

Održan Vaskršnji koncert
SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

Koncert tradicionalne muzike i predanja pod nazivom
"Himna lјubavi"
u izvođenju Snežane Spasić i grupe Naissa Sarajevo, 16. april 2015.
Dom oružanih snaga BiH

dejan savo

Predsjednik Društva Savo Vlaški uz prigodne riječi dobrodošlice svim prisutnim I riječi  zahvalnosti svim onima koji su pomogli u organizaciji i izvođenju koncerta priređenog  u povodu obilježavanja jednog od najvećih hrišćanskih praznika, svim pravoslavnim vjernicima  čestitao praznik Vaskrs drevnim pozdravom


„HRISTOS VASKRSE“
“VAISTINU VAKRESE”

snezana publika

Koncert je izveden kao cjelovečernji program u trajanju od oko 100 minuta. U programu, koji je vizuelno i režijski osmišlјen kao kombinacija muzike i poezije i narodnog predanja, učestvovali su vokal, muzičari i jedan glumac.

svirac grupa

Vezivna nit koncerta je predanje, najuzvišeniji lјubavni stihovi ikada napisani, a zabilјeženi su u Svetom pismu kao ”Prva poslanica Apostola Pavla Korinćanima”, broj 13. (Himna lјubavi) koja govori o lјubavi, univerzalnoj, uzvišenoj lјubavi, o kojoj je u Bibliji govorio i Sveti Apostol Pavle.
Tradicionalne pjesme u kombinaciji sa fragmentima iz Biblije, iz Kurana, kao i Solomonovih spisa, su otpjevani I ispričani  na različitim jezicima. Tako su, osim tradicionalnih srpskih pjesama, bile izvedene  i pjesme koje govore o lјubavi na ruskom, bugarskom, makedonskom, grčkom, aramejskom jeziku.

plavo naissa

Sam program je izuzetnog umjetničkog ali i edukativnog karaktera, jer sadrži pored muzičkih numera (rijetko izvođenih narodnih pjesama), i poeziju koja govori o univerzalnoj lјubavi (između muškarca i žene, roditelјa i djece, o rodolјublјu, šale na račun lјubavi, o gordosti u lјubavi, o samolјublјu i sujeti...), uz koju smo  vidjeli i  osmišlјenu garderobu za tu priliku I čuli oko 20 različitih instrumenata koji najvećim djelom potiču sa balkanskih prostora.
Svi izvođači su pravi profesionalni umjetnici, koji su, i  ovom prilikom to dokazali, a publika je bila oduševljena. Zadnju numeru su otpjevali zajedno publika i izvođači.


Naissu čine:
1.            Snežana Spasić, vokal
2.            Slobodan Jevtić, violina, vokal
3.            Marjan Radevski, oboa, makedonska tambura, goč, vokal
4.            Aleksandar Vasov, kaval, brač, tambura, gajde, frula, okarina, dvojnice, vokal
5.            Srđan Đorđević, klavijature, vokal
6.            Goran Đorđević, perkusije, tarabuka, def, bendir, bongosi, zvona...
7.            Dejan Cicmilović, glumac, Prvak drame Narodnog pozorišta iz Niša

 

Posjeta potpredsjednika Federacije BiH našem Društvu

Na poziv SPKD „Prosvjete“ Sarajevo – gosp. Milan Dunović, potpredsjenik Federacije BiH je sa saradnicima, Srđan Sužnjević savjetnik za NVO I Sandrom Filipović savjetnicom za medije u srijedu 1.aprila posjetio Srpsko prosvjetno kulturno Društvo „Prosvjeta“ Sarajevo. Potpredsjenika  su dočekali prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Društva, Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora i Ljubica Žikić, poslovni sekretar.

Milan

Tom prilikom je gosp. Milan Dunović  upoznat sa istorijatom „Prosvjete“ od njenog osnivanja 1902. do danas, kao i sa velikim brojem manifestacija organizovanih u proteklih 20 godina od četvrtog obnavljanja rada ovog Društva. Potpredsjednik FBiH je upoznat i sa problemima donošenja Zakona o restituciji – o nemogućnosti povratka 15 „Prosvjetinih“ objekata u gradu Sarajevu, kao i da plaćamo zakupninu kao podstanari u „Prosvjetinom“ Domu, zgradi koja je izvorno vlasništvo našeg društva, gdje se od završetka izgradnje objekta (1914.) nalazilo sjedište Društva. Povratkom imovine omogućio bi veći broj zaposlenih, kao i još produktivniji rad Društva
Potpredsjednik FBiH  je obećao da će učiniti sve što je u  njegovoj moći da pomogne u radu SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo  jer je rad Društva od izuzetnog značaja sa istorijskog I kulturoškog značaja za očuvanje I promovisanje kulturne baštine na ovim prostorima.  

 

Posjeta našem Društvu, Nj. E. g-đa. Claire Bodonyi, ambasadorica Republike Francuske u BiH!

bodony claire

Ambasadorica Republike Francuske u BiH, Nj.E. Claire Bodonyi posjetila je u srijedu, 18.02. 2015.g. prostorije SPKD Prosvjeta u Sarajevu, gdje se upoznala sa istorijatom i radom jednog od najstarijih nacionalnih  društava u našoj zemlji. Uz ambasadoricu Bodonyi u delegaciji su bili i  prvi sekretar ambasade Remy Queney, te Nermina Halkić ispred Francuskog  instituta u BiH. U ime SPKD Prosvjeta visoke goste su pozdravili predsjednik Društva dr Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić, te član UO dr Slobodan Šoja, nekadašnji ambasador BiH u  Francuskoj i poslovni sekretar Društva prof. Ljubica Žikić.

francuska biblioteka

        U jednosatnom razgovoru Ambasadorica Bodonyi se upoznala sa radom Društva, i brojnim aktivnostima koje Prosvjeta organizuje, te istakla da iako je tek nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini već prati aktivnosti i rad Prosvjete, a posebno se zainteresovala za stipendiranje đaka i studenata, što je i jedna od važnih aktivnosti Društva. Predstavnici Društva su Njenu Ekselenciju upoznali i sa problemima sa kojima se SPKD Prosvjeta svakodnevno suočava, posebno naglasivši probleme povrata imovine, budući da najveći dio nacionalizovane imovine Prosvjete još uvijek nije vraćen izvornim vlasnicima. Ambasadorica Bodonyi je istakla da je Francuska ambasada zainteresovana za što bolju saradnju sa SPKD Prosvjeta – kako bi se što kvalitetnije realizovali brojni projekti u budućnosti, te kako bi se mladi stipendisti iz naše zemlje upoznali sa svojim vršnjacima i načinom i sistemom obrazovanja i života u Francuskoj, ali i obratno. Ambasadorica je tokom posjete obišla i biblioteku Društva, te izrazila zadovoljstvo svim aktivnostima SPKD Prosvjeta.

 

Dodjela II dijela stipendija stipendistima Društva u školskoj 2013/2014.g

  Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, prigodnim programom i druženjem je u utorak sa početkom u 11 sati, 27. januara 2015. godine, obilježilo praznik Svetoga Save, velikog prosvjetitelja.

press gosti

Pred brojim medijima I gostima, učenici su otpjevali himnu u čast prosvjetitelju Savi, te govorili o njegovom životu i misiji, a svojim umijećem i prigodnom muzikom oduševili su sve prisutne.

himna gosti

Također, u okviru svojih skromnih materijalnih mogućnosti Društvo Prosvjeta nastavlja tradiciju stipendiranja učenika i studenata, te na taj način, slijedeći jednu od osnovnih misija Društva ustanovljenu početkom prošlog stoljeća 1902.godine, danas su dodijeljene stipendije za 19 stipendista nažalost sa zakašnjenjem zbog nedostatka finasijskih sredstava .

savo dragan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 27. januara proslavljaju Svetog Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva. Sveti Sava, srpski prosvjetitelj i srpski arhiepiskop, rodio se kao Rastko (Nemanjić) 1169. u mjestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara, a umro je 1236. u mjestu Veliko Trnovo, glavnom gradu Drugog bugarskog carstva.

andrej srdjan

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva, a u Studenici je 1209.  osnovao prvu bolnicu na području srpske države i smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

tijana Zoran

Njegova djela "Nomokanon” (1220.) i "Sinodik pravoslavlja” (1221.) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.
"Bolji je jedan koji čini volju Gospodnju, nego množina bezbožnika" (Hilandaraski tipik)

stipendisti

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan svečani V Božićni koncert!

Iz Sarajeva upućene čestitke i želje za mir svim građanima svijeta

NP bina

Kvalitetan i zanimljiv program petoga po redu Božićnoga koncerta, što ga je priredilo SPKD “Prosvjeta” u dvorani Narodnoga pozorišta – Sarajevo, uveo nas je na najljepši način u blagdanske dane koji donose puno radosti svima onima koji Isusovo rođenje slave po julijanskom kalendaru, ali i njihovim prijateljima i svim ljudima dobre volje…
Glazbena večer započela je pjesmom – molitvom “Oče naš”, u izvođenju zbora Srpskoga pjevačkoga društva Srbadija iz Bijeljine, pod ravnanjem prof. dr. Desanke Trakilović, od koje je, tijekom koncerta, povremeno dirigentsku palicu preuzimala i mr. Jelena Milićević-Trakilović.
Među najboljima na svijetu
Ansambl, koji se nalazi na popisu sto najboljih zborova na svijetu, potom je otpjevao, uz sudjelovanje Mirka Milanovića – tenora i Siniše Pajića – baritona te Dejana Perkovića na harmonici, još nekoliko prigodnih skladbi: “Gospodi spasi blagočestivija” Miodraga Govedarice, “Ne otvrati lica Tvojego” Artema Lukjanoviča Vedelja, te “Izvod iz liturgije”, “Carska jektenija” i “Božićni tropar: Roždestvo Tvoje”…

ivanic hor

U doba Prvoga svjetskoga rata, čija je stota obljetnica osobito obilježavana u Sarajevu tijekom 2014. godine, stvarali su mnogi glasoviti skladatelji i pjesnici. Među njima se našao i Jakov Gotovac, čiju nam je pjesmu, komponiranu na stihove Đure Jakšića, “Na noćištu”, otpjevao u nastavku programa Timur Vilić, bariton, uz glasovirsku pratnju Belinde Krnić. (“Natoči mi čašu vina iz podruma svog, poljubi me, zagrli me, pomog’o ti Bog”)… A Kristina Ljevak i Ognjen Blagojević govorili su stihove Borivoja Jevtića, člana Mlade Bosne, pod nazivom “Oseka”, objavljene 15. studenoga 1911.u “Bosanskoj vili”. Uslijedila je popularna skladba “Gdje si dušo, gdje si rano”, što ju je na stihove Branka Radičevića skladao Davorin Jenko, u izvođenju sopranistice Dejane Hršum i pijanistice Nevene Ćeklić.
I etno glazba
U bloku programa posvećenom etno-glazbi, publiku je ugodno iznenadio nastup Đorđa i Ane Jovančić, koji su uz pratnju Tria Eudiates otpjevali “Zaspo Janko pod jablanom”. Potom smo, u izvedbi spomenutoga Tria, slušali “Balkansku impresiju” Bogdana Štarca – kompoziciju koja je svojom ritmičnošću, ali i lirskim pasažima, osvojila srca posjetitelja.

trio klapa

Treći programski blok donio nam je nastup vokalne skupine Klapa Panon iz Novoga Sada, koja je otpjevala potpuri pjesama iz Hrvatske, Srbije i Rusije. Zajedno s njima, pjevali smo “Zelenu granu s tugom žuta voća”, “Projdi vilo”, “Ja sam rođen tamo, na salašu”, “Djevojko mala”, i “V temnom lese”. Na kraju koncerta, ponovno smo se susreli s članovima zbora Srbadija, koji su izveli nekoliko srpskih narodnih pjesama (“Ja se penjem na gložđe”, “Aj, ima majka”, “Ja ho hoj, kolika je zelena livada”, “Ja u bašti”), zatim omiljenu rusku “Oči čornije” i “Jihav kozak” – ukrajinsku narodnu pjesmu, da bi se od svih nas oprostili pjevajući “Na mnogaja ljeta”…
Predsjednik SPKD-a “Prosvjeta” dr. Savo Vlaški pozdravio je sve prisutne, u doista prepunoj kazališnoj dvorani, među kojima se nalazio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i čestitao Božić tradicionalnim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi! Uputio je i čestitke u povodu nove 2015. godine “svim građanima svijeta”.
Širimo kulturu cijele BiH
Evo što nam je o zboru SPD-a Srbadija kazala dirigentica prof. dr. Desanka Trakilović: “Zbor je osnovan daleke 1899. godine, a rad mu je obnovljen 1992., u Bijeljini. Ja sam na čelu ansambla od same obnove… Dobili smo do danas puno nagrada, ne samo zahvaljujući dirigentima, već i zahvaljujući motivaciji svih članova, rođenoj iz potrebe da društvo očuva tradicionalnu glazbu, crkvenu i onu domaćih autora. Širili smo kulturu cijele BiH – radili smo, primjerice, i zapise dr. Cvjetka Rihtmana… Imamo i dječji zbor pa se svake godine regrutira i pomladak… Čuvamo djecu od poroka suvremenoga doba, što nas sve kao roditelje brine. Uputili smo mnogo mladih na glazbene akademije, u velike glazbene kuće (poput Stevice Krajinovića, Ivane Milošinović, Gorana Stevanovića, Siniše Pajića…, sve su to savršeni pjevači). Godine 2002. utemeljili smo Festival zborova “Svibanjske muzičke svečanosti”, na koji nam dolaze ansambli sa svih strana. Riječju, želimo pokazati svijetu da smo mi fini bosanskohercegovački narod koji ima kulturu pjevanja, kulturu mišljenja, tekstova koji su sadržajni… i svijet to prepoznaje. Od 2000. godine dobili smo na desetke prvih i drugih nagrada kamo smo god krenuli!”, kazala nam je Trakilović.
Piše: Vesna Hlavaček
Izvor(http://dnevni-list.ba/web1/iz-sarajeva-upucene-cestitke-i-zelje-za-mir-svim-gradanima-svijeta/)

PROGRAM ZA V BOŽIĆNI KONCERT:

Pozdravna riječ – dr Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta

1.  HOR SCPD SRBADIJA
(dirigenti: prof. dr Desanka Trakilović i mr Jelena Milićević-Trakilović
solisti:  Mirko Milanović i Siniša Pajić
harmonika: Dejan Perković)

Oče naš
Miodrag Govedarica: Gospode spasi blagočestivija
Artem Lukjanovič Vedelj: Ne otvrati lica tvojego
Izvod iz liturgije
N.N.: Carska jektenija
Božićni tropar: Roždestvo tvoje

2.      KAZUJEMO I PJEVAMO SRPSKE PJESNIKE
Timur Vilić
Đura Jakšić – Jakov Gotovac: NA NOĆIŠTU

Kristina Ljevak i Ognjen Blagojević
Borivoje Jevtić: OSEKA

Dejana Hršum, sopran; Nevena Ćeklić, klavir
Branko Radičević – Davorin Jenko: GDJE SI DUŠO, GDJE SI RANO

Đorđe Jovančić i Ana Jovančić
etno kompozicija: ZASP'O JANKO POD JABLANOM (aranžman Pedja Hart)

Trio Eudiates (Vanja Danilović, harmonika; Nikolina Čolović, violina; Sara Mićić, klavir)
Bogdan Štarc: BALKANSKA IMPRESIJA

3.  Vokalna grupa „Klapa Panon“ (M.Tolimir, N.Brett, S.Radivojević, N.Uzelac, S.Gez, P.Šepelj, N.Lukić, N.Miličević)

Zelenu granu s tragom žuta voća
Projdi vilo
Ja sam rođen tamo na salašu
Djevojko mala
V temnom lese

4. Hor SCPD Srbadija

Ja se penjem na gložđe, Aj' ima majka, Ja ho hoj kolika je zelena livada, Ja u bašti (srpske narodne pjesme)
Oči čornije (ruska narodna pjesma)
Jihav Kozak (ukrajinska narodna pjesma)

DOBRO NAM DOŠLI!

 

 

Održana promocija knjige:

PUTOVANJA U SLOVENSKE PROVINCIJE  TURSKE U EVROPI u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

Pred prepunom salom u prostorijama Društva u ulici Sime Milutinovića Sarajlije br1, u sjajnoj atmosferi održana je promocija knjige na kojoj su glavni akteri:

- Dragana Tomašević, urednik knjige

- Mina Nuhić, recezent

- Milica Kajević, prevodilac knjige

PUTOVANJA U SLOVENSKE PROVINCIJE  TURSKE U EVROPI
Drugo revidirano izdanje, London 1877
Naslov originala:
Travels in the Slavonic provinces of Turkey in Europe

nas_knjige

Veći dio teksta prvog izdanja napisala je Georgina Mjur Mekenzi. A za ovo II izdanje Adelina Paulina Irbi izvršila je reviziju i dodala  tri poglavlja:
„Bosna 1875. godine“,
„Putovanje u Bosnu u avgustu 1875“ i
„Bosna 1876 i 1877. godine“

misIrby

Dio iz predgovora urednice, Dragane Tomašević:
Iako rođena miljama daleko od Sarajeva, Engleskinja Mis Irbi (Miss Irby) svojim se životom i radom upisala u istoriju ovog grada i odavno
postala njegova. Jedna ulica u samom centru grada od 10. januara 1919. godine nosi njeno ime. Jedino za vrijeme okupacije u periodu od 1941. do 1945. godine ova “velika dobrotvorka srpskog življa u Bosni,
Hercegovini i Dalmaciji” nije imala svoju ulicu u Sarajevu...
Mis Adelina Paulina Irbi, bogata Engleskinja, došla je u Bosnu i probleme tih stranih i dalekih ljudi osjetila kao svoje. Ona sama je to opisala ovako: “Kad sam došla u Bosnu, upoznala sam divan
i dobroćudan narod, čija je bijeda u meni probudila saosjećanje, te sam im stoga odlučila posvetiti cijeli svoj život kako bih liječila njihove patnje i umanjila im bijedu.”
... u prvom izdanju koje je preveo Čedomilj Mijatović nije bilo mno-
go govora o Bosni. Drugom izdanju su dodana i tri poglavlja o Bosni i ona su do sada samo djelimično prevođena na naš jezik. Iako je taj tekst pisan prije više od 100 godina, odlučili smo da ga prevedemo i objavimo kao knjigu. Prije svega, smatramo da to doprinosi boljem poznavanju naše prošlosti, zatim jednom vrstom duga prema ženi koja je cio svoj život posvetila Bosni trudeći se da ne ostane stranac (odlično je naučila naš jezik, upoznala se sa istorijom i geografijom, etnografijom i arheologijom). Osim toga, pravo mjesto za objavljivanje njenih tekstova o Bosni je upravo sarajevsko Srpsko kulturno prosvjetno društvo
“Prosvjeta”, jer je ona testamentom svu svoju ogromnu imovinu ostavila SKPD Prosvjeti i Dobrotvornoj zadruzi Srpkinja (koja je kasnije nazvana “Kolo srpskih sestara”)...“

Ostatak teksta kao i sjajan prevod možete pročitati u knjizi koju možete nabaviti u prostorijama Društva po jedinstvenoj cijeni od 10,00 KM.

 

Održana Tribina posvećena obilježavanju 100 godina od rođenja Branka Ćopića

branko copic

SPKD PRosvjeta Sarajevo u četvrtak, 9.oktobra, u 19 sati održala Tribinu posvećenu Branku Ćopiću, jednom od najvećih književnika naših prostora.

dejan publika

1. januara navršiće se stotinu godina od rođenja pisca i pjesnika koji je obilježio djetinjstvo brojnih generacija stasalih na području bivše Jugoslavije - književnog "oca" Nikoletine Bursaća, mačka Toše i brojnih drugih likova uz čije smo doživljaje odrastali, tvorac neprolaznih djela poput "Orlovi rano lete", "Bašta sljezove boje", "Osma ofanziva", "Ne tuguj bronzana stražo" i brojnih drugih. Rođen je 1.1.1915. u Hašanima kod Bosanske Krupe, a život je okončao samoubistvom u Beogradu 26.3.1984.

Na Tribini posvećenoj stogodišnjici rođenja Branka Ćopića o njegovom književnom djelu govorila je magistrica filoloških nauka Vedrana Mijović-Pantelić, a o njegovom životu novinarka Merima Kurtović-Pašalić.

 

Rukovodstvo, stipendisti i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Sarajevo, danas, na Vidovdan, su položili vijenac na Spomen kapelu Gavrilu Principu i svim herojima "Mlade Bosne" na stogodišnjicu najglasnijeg pucnja

kapela

"Ja sam jugoslavenski nacionalista koji teži ka ujedinjenju svih Jugoslovena i nije mi važno kako će se država zvati, ali mi je važno da bude slobodna od Austrije", citirao je riječi Gavrila Principa sa suđenja predsjednik SPKD Prosvjeta Savo Vlaški na groblju "Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo" u naselju Ciglane u Sarajevu.

delgacija savo


"Okupili smo se da odamo poštu mladim ljudima koji su svoje živote dali za slobodu i jedinstvo svoje zemlje. Poručio bih mladim generacijama da historiju trebaju pamtiti i obilježavati. Poslije 100 godina mi živimo u slobodnoj zemlji i predivno je to što ćemo umjesto pucnjeva večeras slušati Bečku filharmoniju", rekao je Vlaški na današnjem okupljanju.
Dodao je da je to najbolji način kako se na osnovu loših historijskih događaja gradi svjetlija budućnost.

ploca imena


Milica Kajević, predsjednica Udruženja "Mis Irbi", …”mi smo se uvijek okupljali 28. juna, na Vidovdan. Dolazili smo ispred SPKD Prosvjeta, kao članice Kluba žena 'Mis Irbi'. Kada dođemo na njen grob, odamo poštu i Vidovdanskim herojima. Poštujem ove mlade ljude koji su bili intelektualci, revolucionari i obrazovani i veliki prijatelji, utopisti i htjeli su da mijenjaju svijet, nisu bili svjesni mogu li to oni ili ne mogu, ali treba im odati priznanje", rekla je Kajević .

milica

Danas na Vidovdan kada se desio taj herojski čin, je na spomen ploču ostavljeno nekoliko vijenaca i buketa cvijeća, a veliki broj turista iz zemlje i svijeta, je došao obići spomen ploču i Principov grob.

 

Povodom  posjete Narodne biblioteke Srbije našem Društvu i jubileju 101. godina od osnivanja Srpske centralne biblioteke SPKD Prosvjeta Sarajevo

Predan dugogodišnji rad urodio je divnim plodovima. Izlazak iz svakodnevice odlazak na sajam  dao je jedno novo svijetlo našem Društvu i predstavio nas većem broju ljudi. Obezbjedio nam je velikodušnu donaciju u brojnim knjigama od strane  NBS i Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vlade Republike Srbije.

nbs raso

Nastavak ove divne priče je uslijedio ubrzo nakon toga.  Dolaskom ekipe iz NBS na čelu sa Ivanom Nikolić  Načelnicom selektivne nabavke (Odsek pokloni), zatim, Slaven Popara, Dejan Vukićević, Jamina Trifunac, Jelena Glišović i Jelena Mitrović, uspostavljen je lični kontakt i učvšćena međusobna saradnja. Učinili su nam veliku čast da dođu u prostorije našeg Društva, budu dragi gosti makar na kratko i podijelimo dragocjena iskustva. Tom prilikom smo im uručili i zvanično našu Zahvalnicu za izuzetan doprinos našem Društvu.

ivana zahvala

Izuzetno cjenimo i pozdravljamo taj čin direktnog susreta, to pokazuje iskrenu zainteresovanost saradnika i dobru volju da nas upoznaju. Na taj način stekli smo niz prednosti. Na licu mjesta su mogli da se upoznaju sa radom i djelovanjem Društva. Izvrše procjenu i daju sugestije o međusobnoj saradnji. Imamo mnogo sličnosti ali i toliko stvari u kojima se naše djelovanje isprepliće. To nam daje nebrojene mogućnosti saradnje i obostrane koristi. Donacija knjiga i sama posjeta NBS je nama poslužila kao  povod i podstrek za reorganizaciju biblioteke koji smo dugo planirali. Ono što čitavoj stvari daje posebnu draž i ovu priču čini zanimljivijom je da smo obnavljajući saradnju i zajednički kontakt napravili to upravo na stogodišnjicu od osnivanja Centralne biblioteke SPKD Prosvjeta!

ivana poseta

Ako ćemo slobodno tumačiti po Jungu, zakon sinhroniciteta. Povezanosti na jednom višem nivou. Srpska centralna biblioteka zamišljena od ljudi kojima je knjiga bila jednako važna kao i hljeb, zvanično je počela sa radom početkom daleke 1913.g . Sajam na kojem smo učestvovali baš 2013.g., na stogodišnjicu od osnivanja, možemo nazvati sudbonosnim. Posjet NBS, dakle, ravno nakon 101. godine, ponovnog kontakta pokazuje da se u životu ništa ne dešava slučajno. Možemo posmatrati sa aspekta kao jedan povoljan znak viših sila, Božijim planovima, usklađenost s principima kosmičkog djelovanja, vodstvu naših predaka kroz aktivnosti koje činimo i sl.. U duhu pozitivnog razmišljanja želimo tako da vjerujemo, što nam daje snage da istrajemo. Naša biblioteka, skromna u odnosu na onaj sjaj i veličinu  grandiozno zamišljene i ostvarene, danas suštinski, gravitira svom početku. Postoji  nostalgična težnja vraćanju prvobitne namjene i vrijednosti.

biblio citaona

Da se  vrati dio starog ugleda i značaja koju je imala sa početka priče ranih godina dvadesetog vijeka. No, sa dolaskom modernog vremena svrha i značaj se mjenjaju u skladu sa novim trendovima. Biblioteke danas imaju drugu ulogu. Utoliko saradnja sa NBS dobija na važnosti, sa ljudima u struci koji shvataju vrijednost biblioteke u današnjim vremenima. To su ljudi koji imaju znanje i želju da pomognu pogotovo onima koji istinski teže da uspostave put spoznaje i da nastave u očuvanju tradicija i kulture našeg naroda. Mnogima je teško da shvate značaj biblioteke kao „riznice znanja“, ne kao puke fraze, nego upravo danas u vremenu mogućnosti iznošenja raznih neistina, gdje smo svjedoci da putem interneta mnogi dobijaju nezasluženu pažnju, gdje se lažira i prilagođava istorija, gdje se izvrću činjenice. Upravo u tome se krije istinska vrijednost i značaj biblioteke danas. Pohranjena pisana riječ stoji kao  takva i koja jeste temeljna istina, ne svrstava se ni na jednu stranu, „Ni po babi ni po stričevima“.  Saradnja sa NBS olakšava našu misiju zato zahvaljujemo NBS na posjeti, prijateljstvu, pruženoj pomoći i ohrabrenju u našem radu. Znamo da nismo sami.

NBS logo

Dali ste nam podstrek da nastavimo svoju misiju s novim poletom. Na nama je da  čuvamo i razvijamo naše odnose, kao jednu svetu obavezu. Čuvanje naše zajedničke baštine i intelektualnog znanja, kao i informacija, od iskrivljavanja činjenica i onih koji bi željeli da to znanje izbrišu, da ne postoji, iz ko zna kakvih pobuda. Toliko je toga što vrijedi čuvati ali ne ljubomorno samo za sebe nego naprotiv, otvoreno svima na uvid da ko god poželi, može da vidi veličanstvena djela naših predaka u književnosti, nauci, umjetnosti. Velikane koji su nama ostavili u amanet da to čuvamo i proslijedimo dalje za neke naše buduće naraštaje. To nam je misija tog treba da se držimo. I još jednom iskreno i veliko hvala Ivani Nikolić i njenom izuzetnom timu saradnika, na nesebičnoj pomoći i nadahnuću za još istrajniji rad.

ugbih

Ovom prilikom da istaknemo i zahvalimo se na pomoći Umjetničkoj galeriji BiH i našim dragim prijateljima, direktoru Straji Krsmanoviću  i ekspertu  Mihretu Alibašiću. Ponudili su se i pomogli nam oko transporta knjiga iz NBS. Hvala im na predusretljivosti, nesebičnoj pomoći kao i u spoznaji da na njih možemo uvijek da računamo u ovakvim situacijama.

strajo micke

Pismo zahvalnosti Narodne biblioteke Srbije:

pismo_NBS

 

Predstavljena zbirka pjesama

knjiga

"Nacrtaj mi kuću, tata"

veljo

Velimira Velje Miloševića (2004-2014)
i obilježena 10-godišnjica
smrti ovog značajnog pjesnika

 

Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" Sarajevo predstavilo je knjigu pjesama pod naslovom "Nacrtaj mi kuću, tata", autora Velimira Velje Miloševića i na taj način obilježilo deset godina od smrti tog pjesnika.

veljo prom

Velimir Velja Milošević pripada generaciji najistaknutijih pjesnika Bosne i Hercegovine. Iza sebe je ostavio dostojan pjesnički opus, od „Bele molitve“, do knjiga „Ovo je Balkan, draga“ i „Preko srušenog mosta“. Kao dječiji pjesnik, sa dvanaest knjiga za najmlađe, njegove pjesme zastupljene su i u školskoj lektiri. Za svoj rad dobio je brojna značajna književna priznanja i nagrade. Njegova poezija nalazi se u mnogim antologijama i izborima poezije, prevođena na nekoliko svjetskih jezika.

publ recitacija

Sjećajući se dragog poete i dragog čovjeka, sarajevska „Prosvjeta“ objavila je postuhumno tri pjesničke zbirke Velimira Velje Miloševića: „Bagrem bašta“ – Veče vinske poezije, „Pohvala slavuju“ i najnoviju „Nacrtaj mi kuću, tata“. „Tematski, to je najvećim dijelom rodoljubiva poezija iz koje će proizaći i ljubavna lirika“, uvodne su riječi recenzenta Mirsada Bećirbašića koji je naglasio „Za autora pjesma je prostor bivanja u kojem se živi. Sve jeste pjesma, ali ona to uistinu postaje tek kada je pjesmom imenuje pjesnik.

Na toj večeri sjećanja kompozitor Muhamed Zlatan Hrenovica prisjetio se perioda saradnje sa Velimirom Miloševićem i vremena kad je komponirao pjesme na njegove stihove te istaknuo da ga za tog pjesnika vežu radosni trenutci.  U znak sjećanja na Velimira Miloševića, izveo muzički omaž, a Sead Arslanagić recitirao naslovnu pjesmu "Nacrtaj mi kuću, tata".

zlatan promoteri

Na jednom od sedam odmorišta nazvanih po poznatim pjesnicima, na stepeništu Kaptol, ispisani su stihovi Velimira Miloševića, pjesnika koji je mnogo volio Sarajevo i u njemu proveo značaj dio života.                                 

Iz knjige „Nacrtaj mi kuću, tata“, za ovu priliku izdvojili smo dvije pjesme: Očeva zvezda i Ruka koja piše pesme

Očeva zvezda

Tata, kada si
Visok do neba –
Skini mi zvezdu,
Noćas mi treba.

Nek je ubere
Tvoja ruka,
Da sanja ispod
Mog jastuka.

A sutra, kad sunce
Svod pozlati,
Nek se ta zvezda
Na nebo vrati.

I neka nebo
Sanja i svetli –
Naša mu zvezda
U san leti.

Tata, diži me
U visine,
Da i ja tebi
Zvezdu skinem.

U noći punoj
Zla i mraka
Nek te ta zvezda
Brani od straha.

A sutra, kada
Dođe sloboda,
Nek naša zvezda
Sja sred svoda.

Nek se sloboda
Ničeg ne boji –
Brane je snovi
Tvoji i moji.

 

Ruka koja piše pesme

Ruka koja piše pesme
Čas zasvetli, čas procveta,
Čas jagode, a čas zvezde,
Bere dok u pesmi šeta.

U zanosu – okrilati,
Bude ptica, leptir laki,
Bude sunčev osmeh, zlatni,
I mak što u žitu plamti.

Zalјubi se, neosetno,
I ništa joj jasno nije,
U tome joj prođe leto
Ljubavi i poezije.

Malo sanja, malo bunca,
Malo bunca, malo sanja,
U očima zasvetluca
Neka čudna luda tajna.

Od nežnosti, kao travka,
Zadrhturi, zatreperi,
Svaka čestica, i javka,
Nešto sluti, nešto želi.

Ruka koja piše pesme –
Ova ruka, zasanjana,
Sme i ne sme, sme i ne sme
Da ti piše svakog dana.

 

Održano književno veče sa piscima iz Srbije

Domaćini, moderator  i voditelj večeri urednik Tribine  SPKD Prosvjeta Sarajevo, Dejan Garić, promotor,  poznati književnik i esejista, Stevan Tontić

stevan ambasador

Veče ispunjeno lijepom besjedom i riječi, druženje sa piscima iz Srbije pred brojnom publikom i uvaženim gostima u okrilju Prosvjetinog doma u uluci Sime Milutinovića Sarajlije 1 protekao je u ugodnom razgovoru i novim saznanjima. Predstavljeni su pisci mlađe generacije, tako da je priča o njima i sa njima, zapravo, priča o savremenoj književnosti u Srbiji. Ukratko o našim gostima iz Srbije:

svi publika

Mladen Vesković

m_v

Šef Odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Mladen Vesković rođen je u Zemunu 1971. godine. Osnovne i master studije srpske i opšte književnosti završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Knjževni kritičar, esejista, urednik. Radi u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije. Autor dvije  knjige kritika i eseja.

Vuleta Žurić

v_z

Vuleta Žurić je rođen u Sarajevu 1969.godine. Godine 1993.dolazi u Beograd.
Do sada je objavio:
Knjige priča: Umri muški (1991), Dvije godine hladnoće (1995), U krevetu sa Madonom (1998), Valceri i snošaju (2001), Mulijin ruž (2003), Katenačo (2013);
Romani: Blagi dani zatim prođu (2001), Rinfuz (2003), Tigrero (2005), Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki (2006), Mrtve brave (2008), Narodnjakova smrt (2009), Nedelja pacova (2010);
Dobitnik nagrade „Stevan Sremac“ za roman Nedelja pacova (prvi partizanski krimić).
Radio drame: Omča od hartije  posvećena životu i smrti Bore Stankovića, Čovek bez peripetija, posvećena Milanu Rakiću, Ostrvo Uskoković, posvećena Milutinu Uskokoviću, Crni glas za belu hartiju, posvećena Emanuilu Jankoviću i Branin orfeum u zunzarinoj palati, posvećene Brani Cvetkoviću.
Priče su mu prvođene na nemački, engleski, grčki, španski, portugalski, poljski, italijanski,francuski,mađarski i slovački jezik.
Živi u Pančevu i piše za Novi magazin.

Alen Bešić

a_b

Alen Bešić rođen je 1975. godine u Bihaću. Diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Objavio je: dvije knjige poezije Golo srce i dvije knjige izabranih književnih kritika i eseja„Labirinti čitanja“ (2006) i Nepouzdani obrazac ((2012).

Bavi se književnom kritikom, esejistikom i prevodi sa engleskog jezika. Za prevod je 2010. godine dobio nagradu Društva književnika Vojvodine.
Od 2007. godine radi kao urednik časopisa za teoriju književnosti Polja  u kojem sarađuju brojni autori iz regije. Upravo zbog svestranog djelovanja u području  književnosti, ali i zbog poticaja saradnje autora različitih generacija iz razičitih država predložen je za nagradu 16. Međunarodnog susreta izdavača „Put u središte Evrope“ u Pazinu. 

Srđan Srđić

s_s

Srđan Srdić rođen je 1977. godine u Kikindi. Diplomirao na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje se trenutno nalazi na doktorskim studijama.
Prvu nagradu za prozu na konkursu zrenjaninskog časopisa Ulaznica dobio je 2007. godine, kao i nagradu „Laza Lazarević“ za najbolju neobjavljenu srpsku pripovjetku 2009. godine. Dobitnik je stipendije „Borislav Pekić“ za 2010. godinu.
Objavljena djela:
Romani: Mrtvo polje (2010) i Satori (2013).
Za zbirku priča  Espirando (2013.) dobio je nagrade „Biljana Jovanović“ i „Edo Budiša“.
Priče Srđana Srdića prevedene su na mađarski, rumunski, ukrajinski poljski i albanski jezik.

 

Veče ispunjeno prazničnim duhom i muzikom!

konc


Koncert, drugi put povodom vaskršnjih praznika, organizira Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" iz Sarajeva, a ovaj put koncert je posvećen stogodišnjici od kada je preminuo najpoznatiji srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac.

Savo publika

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški kazao je da je Ministarstvo odbrane BiH ustupilo Dom Oružanih snaga BiH besplatno za održavanje ovog koncerta.
- Kultura nema granica i mi angažirajući umjetnike iz oba entiteta uspostavljamo mostove saradnje i prijateljstva jer kultura uz sport daleko više od politike može učiniti u tom cilju - istaknuo je Vlaški. – Čestitajući praznik svim prisutnim, drevnim pozdravom Hristos voskrese-Vaistinu voskrese!

ambas elita

Umjetnička organizatorica koncerta Milica Kajević kazala je da je koncert spoj sakralne i svjetovne muzike, ističući da već postoji ustaljena saradnja s Muzičkom akademijom u Istočnom Sarajevu kao i sa muzičkim školama budući da „Prosvjeta“ organizuje i božićne koncerte.

trio rusalke

Svoj rad na koncertu predstavili su MBA ''Art Vivo'' iz Sarajeva, Trio ''Eudiates'' Istočno Sarajevo i Vokalni ansambl ''Rusalke'' Istočno Sarajevo.

Koncertu je prisustvovao veći broj ljudi iz kulturnog i javnog života BiH, među kojima su bili potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

pudar publ

Stevan Stojanović Mokranjac bio je srpski kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike i centralna ličnost srpske muzike na prijelazu iz 19. stoljeća u 20. stoljeće. Zaslužan je za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umjetničku muziku.

Stevan

Najpoznatija djela su mu ''Rukoveti'' - petnaest spletova pjesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih dijelova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske, ''Primorski napjevi'', duhoviti skerco ''Kozar'', kao i muzika za pravoslavna bogoslužja ''Liturgija'', iz koje je najpoznatija ''Heruvimska pjesma'', najznačajnije ostvarenje korske muzike, ''Opelo'' u fis-molu, ''Tri statije'', ''Tebe Boga hvalim'' i ''Veličanje svetom Savi''.

Umro je 28. septembra 1914. u Skoplju.

 

U povodu poklonјenih knјiga Biblioteci SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo na 58.Međunarodnom sajmu knjige Beograd


OBNAVLJANJE I USPOSTAVLJANJE SARADNJE SA INSTITUCIJAMA: KANCELARIJA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIJI I NBS – ISKRENA ZAHVALNOST SVIM NAŠIM DARODAVCIMA  I SARADNICIMA


Hvala svima koji su pomogli da Biblioteka SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo bude ono što je danas, sa iskrenim poštovanjem, darodavcu-saradniku, koji je svojom dragocjenom saradnjom i vrijednim poklonima – knjigama, časopisima, fotografijama, rukopisima, nosačima zvuka i slike, tehničko-materijalnim ili novčanim sredstvima – potpomogao rad biblioteke, dao značajan doprinos popunjavanju bibliotečkog fonda, njegovom obnavlјanju i uvećanju cjelokupnog knjižnog blaga društva.

Ovim putem, javno, zahvalnost upućujemo Narodnoj biblioteci Srbije koja nam je svojom izuzetnim poklonom od preko 700 naslova najprobranijih knjiga, neprocjenjive vrijednosti, od posebnog značaja za tematiku kojom se naše Društvo bavi, obogatila naš fond! Takođe iskrenu  zahvalnost upućujemo i našoj dragoj saradnici Ivani Nikolić, Načelnici selektivne nabavke (Odsek pokloni) u NBS, a koja je svojim zalaganjem i trudom obezbjedila ovaj izuzetan poklon kao i incijativu kojom nam Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vlade Republike Srbije, posredstvom Narodne biblioteke Srbije donira u martu 2014. godine od preko stotinu knjiga za našu, Biblioteku Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, pojedinačne zahvale takođe upućujemo, gospođi Slavki Drašković, gospođi Tanji Garčević, gospodinu Rastku Jankoviću, kao  i svim njihovim saradnicima. (izvod iz teksta, link na kompletan tekst)

 

Posjeta našem Društvu, Nj. E. gosp. Stanimira Vukićevića, ambasadora Republike Srbije u BiH!

Na poziv SPKD „Prosvjete“ Sarajevo – Nj.E. gosp. Stanimir Vukičević, ambasador Republike Srbije u BiH je sa Gordanom Božić, otpravnicom poslova ambasade, u petak 7. marta posjetio Srpsko prosvjetno kulturno Društvo „Prosvjeta“ Sarajevo. Ambasadora su dočekali prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Društva, Radoslav Marjanović, predsjednik Upravnog odbora i Nenad Marilović, generalni sekretar.

nj_e_ambasad

Tom prilikom je Nj.E. gosp. Stanimir Vukičević bio upoznat sa istorijom „Prosvjete“ od njenog osnivanja 1902. do danas, kao i sa velikim brojem manifestacija organizovanih u proteklih 20 godina od četvrtog obnavljanja rada ovog Društva. Ambasador je upoznat i sa problemima donošenja Zakona o restituciji – o nemogućnosti povratka 15 „Prosvjetinih“ objekata u gradu Sarajevu, kao i da plaćamo zakupninu kao podstanari u „Prosvjetinom“ Domu, zgradi koja je izvorno vlasništvo našeg društva, gdje se od završetka izgradnje objekta (1914.) nalazilo sjedište Društva. Povratkom imovine omogućio bi veći broj zaposlenih, kao i još produktivniji rad Društva.

sl1 sl2

Istaknuta je i izuzetno plodna saradnja sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i sa Narodnom bibliotekom Srbije.
Ambasador Stanimir Vukićević je obećao da će pomoći da SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo uspostavi još veću saradnju sa kulturnim institucijama Republike Srbije, razmjenu zajedničkih manifestacija i  programa  koji će znatno obogatiti kulturne sadržaje u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

 

 

Dodjela I dijela stipendija stipendistima  Društva u školskoj 2013/2014.g

Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta"- nastavlja svijetlu tradiciju stipendiranja učenika i studenata. Komisija za stipendiranje u skladu sa članom 11. Pravilnika o stipendiranju,  donosi Odluku o stipendiranju 19 (devetnaest) đaka i studenata u skladu sa finansijskim mogćnostima Društva. Na taj način, slijedeći jednu od osnovnih misija Društva, još od njegovog osnivanja, je u četvrtak 06.03.2014.g, uručen prvi dio stipendija za izabranih devetnaest  stipendista. Za ovu priliku, izuzetno cijenimo i pozdravljamo dar g-dina Rajka Crnogorca koji je u okviru svojih mogućnosti donirao dio novca u fond za stipendiranje. Zahvaljujemo još jednom  u naše i ime naših stipendista.

triostipendisti

U uvodnoj riječi  na svečanoj dodijeli stipendija, prof.dr. Savo Vlaški je rekao:  Naš prioritet je da mlade ljude što više okupljamo, radi njih živimo, oni su naša budućnost, naša perspektiva, perspektiva našeg društva i naše zemlje. Ulažemo u mladost i znanje, to je jedini znak da ova zemlja može imati perspektivu i može prosperirati - još jednom istakao- da ove stipendije znače priznanje za njihov dosadašnji rad i novi poticaj za ulaganje  još većeg napora u učenje samim tim u njihovu i našu budućnost. Stipendije su podijeljene pred medijima i mnogobrojnim gostima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj

grupna

 

 

Klub žena Miss Irby održana tribina: PODSJEĆANJE NA XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

 

Klub žena Miss Irby SPKD Prosvjeta Sarajevo organizovali su PODSJEĆANJE NA XIV ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE ODRŽANE U SARAJEVU PRIJE 30 GODINA.

ucesnici gordana

Interesovanje članova i simpatizera Prosvjete bilo je izuzetno veliko. Te večeri, 4.2. '14 u 18h bilo je veoma živo i zanimljivo u prostorijama Prosvjete. Klub žena je s razlogom stavio ovu temu na svoj program, jer mnogi članovi Prosvjete učestvovali su u organizaciji Olimpijade u Sarajevu. Podnaslov na pozivnici: Sarajlije pričaju o svojim sjećanjima, animirao je veliki broj posjetitelja da to veče prisustvuju i nešto kažu o svojim impresijama danas, poslije 30 godina i davne '84 kada su bili angažovani u raznim segmentima organizacije na Olimpijskim igrama.
Emocije su proradile, govornici uzbudjeni, kao da su to juče proživjeli: Sarajevo je blistalo, čisto, uredno, ljudi svih boja, rasa, vjera iz 49 zemalja svijeta slili su se u sarajevsku kotlinu. Sarajlije ljubazne na svakom koraku spremne da pomognu u svakom trenutku, ako je bilo potrebno. Sve je funkcionisalo do perfekcionizma. Duh olimpizma širio se ulicama grada. Snijeg je pao baš kad je i trebao, ." Ljepotice Jahorina i Bjelašnica i ljepotani Trebević i Igman, i sportski hramovi Zetra i Skenderija čekali su takmičare da bi ispričali jednu bajku".( Slobodan Stajić).
Samo, kad bi ta bajka vječno trajala!!!

savo_ljubo publika

U takvom raspoloženju govorili su: Nidžara Beganović, Radmila Stojadinović, Gordana Kordić,  Milica Kajević, Ibrahim Spahić, Ljubiša Zečević, Nedeljko Masleša, Ljuba Ristić, Milka...i.....
Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Inspirativan film je slikom pratio govornike na Plazmi. Proteče sat i nešto više. Tek se tad osvjetismo da je blizu 20 sati i da nas napolju čeka topla i vedra noć, neuobičajena za ovo doba godine. Možda se opet desi čudo i snježne pahuljice proveju 8. ili 9-tog februara. Uljepšaće i Sarajevsku zimu. (tekst Milica Kajević)

 

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan svečani Božićni koncert!

U Narodnom pozorištu u Sarajevu u subotu 4. januara, 2014. godine je, u organizaciji Srpskog prosvjetno kulturnog društva "Prosvjeta", upriličen svečani Božićni koncert.

Božić, praznik rođenja Isusova, Božijeg Sina, koji se žrtvova za nas i koji: “Radi bezmjernog Svoga čovjekoljublja Bog se ovaplotio da bismo se mi obožili. Bog Logos usvaja ono što je naše, a nas čini udioničarima ono što je Njegovo. Sin Božiji postaje Sinom Čovječijim, da bi nas ljude učinio sinovima Božijim, uzdižući rod naš po blagodati u ono što je On sam po prirodi, rađajući nas odozgo blagodaću Svetog Duha darujući nam da Carstvo  nebesko  imamo unutra u nama.”, riječi su Mitropolita Dabrobosanskog Nikolaja (izvod iz ovogodišnje čestitke za Božić upućene svim pravovjernima).

savo gosti

Sarajevska “Prosvjeta” je kao u tri prethodna koncerta, za koje se tražila karta više, u potpunosti ispunila dvoranu  do poslјednjeg mjesta, a brojna publika među kojima je bilo prisutno visoko sveštenstvo i mnogobrojne uvažene ličnosti iz društvenog  i političkog života u BiH, pa i šire, uživala u izvođenju brižljivo pripremljenog programa.

publika publika

Koncert je otvorio i pozdravio počasne goste i sve prisutne predsjednik Društva prim. dr. Savo Vlaški izražavajući zahvalnost prije svega svim donatorima koji su omogućili realizaciju koncerta i zahvaljujući svim prisutnima koji su uveličali ovogodišnje Božićno slavlje svojim prisustvom, čestitajući im praznik tradicionalnim pozdravom: “Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”

savo_vlaskipublika

Na koncertu je nastupilo srpsko pjevačko društvo Sloga, najstarije pjevačko društvo u Sarajevu, koje egzistira i radi sa pojedinim prekidima još od davne 1888. godine,  a koje je prošle godine  obilježilo 125. godina postojanja. U prvom dijelu koncerta, pod dirigentskom palicom Stefana Mojsilovića,  izveli su nekoliko duhovnih kompozicija, božićnih antifona, posvećenih duhu praznika Božića i to: "Heruvimska pjesma", te kompozicije Stevana Mokranjca ("Božićni tropar", "Molitvami Bogorodici", "Jelici vo Hrista"). 

scena sloga

Poslije recitacije koju je izvela Andrea Aković od P.P. Njegoša, “Ljetnje kupanje na Jadranu”, drugi dio koncerta bio je obilježen svjetovnom muzikom, u izvođenju Omladinskog hora RKUD Proleter, dirigenta Dušana Eraka,  sa popularnim kompozicijama koje su oduševile prisutnu publiku i izmamile gromoglasan aplauz,

zum_hor dusan_hor

zatim nastupom violinistica Sanja Manov i pijanistica Divna Radonjić izvedbom klasičnih kompozicija koje plijene svojim zvucima, a na kraju je nastupio vokalni ansambl Prijatelji – sa nekoliko starogradskih pjesama, vrativši nas u realnost.

andrea sanja_divna

I ove godine kroz koncert nas je vodio sjajni  Dejan Garić približivši nam kroz interesantne detalje kompozicije njihovo porijeklo i njihovu svrhu uvodeći nas u svijet njihova nastanka da bi se uživjeli u njihovu izvedbu.

prijatelji dejan

Zahvaljujemo, najprije svim učesnicima koji su se odazvali i svojim učešćem i sjajnim performansom uljepšali ovaj praznik Božića.
Posebnu zahvalnost iskazujemo  onima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji koncerta: predsjedništvu Društva, na čelu sa prim. dr. Savom Vlaškim,  koji se izuzetno zalagao i davao svoju punu podršku  koncertu, Upravnom odboru Društva, a posebno predsjedniku Radoslavu Marjanoviću,  podpredsjedniku Dejanu Gariću i gđi Milici Kajević, koji su učestvovali u osmišljavanju programa koncerta, tehničkoj realizaciji koncerta, kontaktu sa donatorima, press službama i inim, generalnom sekretaru Nenadu Mariloviću i poslovnom sekretaru Ljubici Žikić , kao i tehničkoj podršci za sve ostale “nevidljive” poslove našem  Dejanu Rosiću.

SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

PROGRAM:

prog_konc

 

 

 

Na 58. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu dobili smo na poklon nove knjige za Biblioteku SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo!

 

Knjige su nam poklonili:

Dejan Mastilović, izdavačka kuća "Filip Višnjić" Beograd, koji su izdvojili preko 60 knjiga na poklon.

Stevo Ćosović izdavačka kuća "Svet knjige" Beograd, koji su pripremili i poklonili preko 20 potpuno novih izdanja.

Najtoplije zahvaljujemo darodavcima na prekrasnim knjigama, zatim u obnavljanju i uspostavljanju saradnje.

Biblioteka SPKD "Prosvjeta" Sarajevo

Izdvojili smo neke najinteresantnije naslove od preko 70 novih knjiga u ponudi koje možete pogledati na našoj stranici "Biblioteka"!

 

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo – Tribina:
Održana promocija knjiga!

 

Dragoslava Janjića  Dno poljupca  (putopisna proza) i
Velimira Miloševića  Pohvala slavuju  (zbirka poezije)

Promotori: Željko Ivanković, književnik;
                  Mirsad Bećirbašić, književnik;
                  Željko Grahovac, književnik;
                  Dejan Garić, publicist.

dvor_pub promotori

U prepunoj dvorani pred mnogobrojnim posjetiocima, prijateljima „Prosvjete“ u prostorijama Društva, promotori su održali sjajnu besjedu o liku i djelu autora. Istakla su važnost rada i doprinos njihovog stvaralaštva kako Duštvu i za Društvo,  tako i cjelokupnom književnom  stvaralaštvu BiH.

povelja_d_j povelj_V_M

Ovom prilikom posthumno je dodjeljeno najveće priznanje Društva „VELIKU POVELJU PROSVJETE“ Velimiru Miloševiću i Dragoslavu Janjiću za izuzetna dostignuća u oblasti kulturno-prosvjetnog i umjetničkog stvaralaštva.

Na X izbornoj skupštini Društva održanoj 21. juna 2012. godine usvojen je prijedlog da se na osnovu člana 18. Statuta i člana 2 Pravilnika o nagradama i priznanjima  posthumno dodijeli Velika povelja Prosvjete,  Dragoslavu Janjiću, dugogodišnjem članu Upravnog odbora, predsjedniku Tribine, glavnom i odgovornom uredniku  „Bosanske vile“, za izuzetna dostignuća u oblasti prosvjetno-kulturnog i umjetničkog stvaralaštva;

georgina

Predsjednik Društva Savo Vlaški je povelju lično uručio Georgini Janjić, supruzi Dragoslava Janjića.

Na XI izvještajnoj skupštini . sjednici  održanoj 21. juna 2013. godine  usvojen je  prijedlog  da se na osnovu člana 18. Statuta i člana 2 Pravilnika o nagradama i priznanjima SPKD “Prosvjeta” Sarajevo poshumno  dodjeli  Velika povelja Prosvjete  Velimiru Miloševiću,  dugogodišnjem članu Društva i uredniku u “Bosanskoj vili”, listu za književnost, kulturu i društvena pitanja, za izuzetna dostignuća u oblasti prosvjetno-kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

seida

Predsjednik Društva Savo Vlaški je povelju personalno uručio Saidi Milošević,  supruzi Velimira Miloševića.

„Prosvjeta“ se i na ovaj način, štampanjem knjiga, njihovom promocijom i dodijelom najvećih priznanja Društva, djelomice, odužila i zahvalila na radu i besmrtnim djelima ova dva velikana pisane riječi.

 

Učestvovanje Društva na 58. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu!

 

mskb_plakat

PRIČA O SAJMU!

sajamhala

S ponosom možemo da kažemo da je naše Društvo povodom obilježavanja dvostrukog jubileja, 20 godina obnovljenog rada Društva i 111. godina od osnivanja, prisustvovalo na 58. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu i to napominjemo, kao svojevrstan uspjeh, sa samostalnim štandom kao direktan učesnik. Na Sajmu na kojem je učestvovalo preko 490 direktnih učesnika iz 16 zemalja (Poljske, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Austrije, Španije, Japana, Kine, Indije, Rusije, Belorusije, Irana, Makedonija, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore), i koje je posjetilo preko 150.000 posjetilaca, dostojno smo i reprezentativno predstavili svoja izdanja kao i cjelokupan rad Društva.

stand otvorenje

Sajam je bio i izuzetno medijski propraćen. Dešavanja na Sajmu pratilo je 1.324 akreditovanih novinara, od kojih 1.255 iz Srbije i 69 iz inostranstva.
Sajam je pratio i bogat programski sadržaj. Opet u brojkama, održano je, impozantnih 423 programa u organizaciji Sajma knjiga i izdavača, a samo u organizaciji Sajma knjiga realizovano je 89 programa. Postavljeno je i 6 sjajnih izložbi posvećenih književnicima, knjizi i pismu.

(Sajam u brojkama, prema zvaničnim podacima organizatora sajma, preuzeto sa sajta; http://www.beogradskisajamknjiga.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/21675.html)

Navedeni rezultati potvrđuju da je Međunarodni beogradski sajam knjiga najveća manifestacija ove vrste u regionu i jedna od najznačajnijih u Evropi

vuckovic stand_knjige

Izlazak iz okvira matrice i odlazak na Sajam bio je pun pogodak. Vidjeli smo i bili viđeni. Uspostavljeni su brojni kontakti i dogovarana je saradnja kako sa poznatim i priznatim imenima iz svijeta književnosti i kulture, tako i sa brojnim organizacijama, udruženjima i institucijama.  Iznijeli smo ovaj  ogroman poduhvat na svojim plećima, prije svega zahvaljujući timskom i organizovanom radu. Uz dvije tek izašle knjige iz štampe i dva potpuno nova kataloga, jedan posvećen izdavačkoj oblasti Društva a drugi kao prateći katalog grandiozne izložbe „Naši klasici“ i časopisom za književnost kulturu u i društvena pitanja Bosanska vila, kao i sa ostalim djelima naše kuće, došli smo na Sajam da promovišemo svoj rad, uspostavimo kontakte i pokažemo rezultate našeg djelovanja u svijetu književnosti i kulture.To smo i uradili. Na najbolji moući način pokazali smo svima da jedno malo društvo, malo po broju uposlenih, a veliko po srcu, sposobnostima i htijenju, koje uz skromne finansijske prihode, može i hoće da stoji rame uz rame ravnopravno u tom svijetui sa svim onima koji žele da čuvaju paze i sačuvaju od zaborava svoju baštinu i intelektualne vrijednosti; da stječu nove spoznaje otvaraju nove horizonte i vidike. Sve to, najviše zahvaljujući samoprijegornom radu i trudu upravo tih, vrijednih, radinih ljudi, tih malobrojnih zaposlenika, koje skupljaju i pohranjuju blago, odvajajući žito od kukolja. Posebno mjesto među njima zauzima Ljubica Žikić, osoba sa renomeom, idejni tvorac i realizator mnogih uspješnih projekata. Ona neoborivo stoji na bastionu odbrane pravih vrijednosti i žive ideje predaka. Ostali saradnici pokušavaju da prate sva ta dešavanja, realizuju kompleksne ideje i zahtjevne projekte, naravno,  u okvirima svojih mogućnosti. Hvala svima koji su nas pratili u našoj namjeri da izdvojimo najbolje. Takođe zahvaljujemo na  izdašnoj pomoći volontera, dobronamjernika i prijatelja Društva, bez kojih ovo ne bi mogli da uradimo

pultstand

U našoj priči o Sajmu moramo nešto reći.i o zbivanjima koja su se dešavala i programu koji smo realizovali sa dosta uspjeha. Na našem štandu smo dostojanstveno predstavili i ponudili, najnovija izdanja:

„Katalog izdavačke djelatnosti“ koji je priredila Ljubica Žikić,  koji je upotpunio i zaokružio dosadašnji rad komisije za izdavačku djelatnost. Osvrnuo se na kratak istorijat rada izdavaštva našeg Društva od samih početaka i obuhvatio  sva izdanja i objedinio ih na jednom mjestu

Katalog „Naši klasici“ prati grandioznu izložbu, koja je vrhunski organizovana, i koja je bila prava gozba za oči, izložba koje se ne bi postidio ni sam Luvr, a u sklopu proslave dvostrukog jubileja Društva. Katalog je pobudio najveće interesovanje na sajmu. Bogato ilustriran, sa fotografijama u boji najznačajnijih djela srpskih slikara izloženih u galeriji NUBIH za vrijeme trajanja izložbe, sa kojih je barem taj kratki period skinuta prašina godina i izložena pogledima ljubitelja vrhunske umjetnosti otrgnuta iz tame mračnih skladišnih prostora iznesena na svijetlo dana. Isti predstavlja pregled najznačajnijih „Naših klasika“, naših slikara i vajara i njihovih djela iz perioda 1896-1955.

ekipapublika

Također moramo istaći i pohvaliti izvrstan rad tročlane, za ovu priliku posebno odabrane ekipe koja je radila na promociji naših izdanja na sajmu. Promocija je održana u hali Slobodan Selenić pred mnogobrojnim gostima, uvaženim ličnostima u književnosti,  kulturi, novinarstvu kao i svim ostali ljubiteljima lijepe pisane riječi. Na čelu te ekipe je moderator i domaćin promocije, naš  istaknuti predsjednik Upravnog odbora  Radoslav Marjanović, koji je uz par prigodnih dosjetki i uz zanimljivo predstavljanje Društva i promotora pridobio pažnju i simpatije mnogih slušaoca koji su pomno pratili dešavanja.
Izdanja koja su promovisana tom prilikom:
- „Dno poljupca“- putopisi  DragosIava Janjića i „Pohvala slavuju“ – zbirka poezije Velimira Miloševića, koje je  sjajno izložio i slušatelje uveo u priču o djelima Stevan Tontić, čuveni književnik i publicista jedan od najznačajnih pisaca sa ovih prostora.
- Bosansku vilu časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja, najnoviji dvobroj 57-58, predstavila je Živana Jovančić, glavni i odgovorni urednik, prva žena na mjestu glavnog i odgovornog urednika časopisa Bosanska vila.

gosti zizi

Štand su posjećivali mnogi; znani i neznani, svih uzrasta iz raznih krajeva, brojni ljubitelji lijepe pisane riječi i umjetnosti, ljubitelji knjige i naravno svi ostali znatiželjnici.

trioraso

Na kraju još jednom zahvaljujemo svima koji su pomogli da se naše Društvo nađe na jednom takom velikom međunarodnom sajmu i u sjajnom svjetlu prikaže široj čitalačkoj publici. Posebna zahvala ide Upravnom odboru  odnosno svim članovima UO, koji su našli snage da donesu nimalo lake odluke i dali nesebičnu podršku da se ovaj odlazak na sajam realizuje. Zahvaljujmo i svima koji su bili dio našeg tima te svojim savjetima, sugestijama, moralnom podrškom i na bilo koji drugi način doprinijeli da ovaj težak poduhvat izvedemo na najbolji mogući način. Ovim putem zahvaljujemo i svim saradnicima koji su potpomogli na bilo koji način naš boravak i rad na Sajmu

Za vas smo pripremili i zanimljivu foto storiju "Priča o Sajmu" koju možete pogledati na linku ispod:

http://www.youtube.com/watch?v=ZspxhZWIWq4&feature=youtu.be

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

 

Obilježavanje 10 godina rada Kluba žena ''Miss Irby''

U prepunoj sali u prostorijama Društva, za sve članice Kluba žena "Miss Irby" kao i za sve dobrodošle prijatelje "Prosvjete", organizovan je prigodan program i druženje, povodom obilježavanja jubileja "10 godina rada Kluba žena "Miss Irby"". Organizatori druženja su Milica Kajević i Tanja Žarković-Tafro. Vrijeme je proteklo u lijepom druženju, recitalima, pjevanju, sviranju, i na taj način dostojanstveno je obilježen jubilej postojanja i rada Kluba! Hvala svim prisutnim što su svojim prisustvom uveličali naš jubilej!

milica tanja

publika harmonik

 

ozinn

klavir marijana

aida nn2

 

 

Izložba "NAŠI KLASICI" povodom obilježavanja dva jubileja, 20. godina od obnavljanja rada i 111. godina od osnivanja Društva.

 

Izložba srpskog slikarstva i vajarstva u Bosni i Hercegovini iz prve polovine XX vijeka biće otvorena u četvrtak 17.10.2013.g, sa početkom u 19 sati u prostorijama Umjetničke galerije BiH.
Izložba će biti otvorena svaki dan (osim nedjelje) od 10-18h. Cijena ulaznice 2 KM

plakat

 

Povodom proslave jubileja 20 godina rada Društva, izložbu prati i katalog koji će biti u ponudi po promotivnoj cijeni od 10,00 KM.

kat_nasl

 

 

 

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo
Komisija za stipendiranje:

Dodjela II dijela stipendija stipendistima  Društva u školskoj 2012/2013.g

 

komisija srdjan

mk kamere

Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta"- Sarajevo u okviru svojih skromnih mogućnosti nastavlja tradiciju stipendiranja učenika i studenata. Na taj način, slijedeći jednu od osnovnih misija Društva, ustanovljenu početkom prošlog stoljeća, je u srijedu 17.07.2013.g, uručilo i drugi dio stipendija za osamnaest  stipendista. Stipendije su podijeljene pred medijima i mnogobrojnim prisutnim gostima koji su svojim dolaskom uveličali događaj. Stipendije su primili:

I OSNOVNA ŠKOLA

 1. Dragutin Vujisić završio VI razred sa odličnim uspjehom.
 2. Andrej Gradina završio VII razred sa odličnim uspjehom.
 3. Dejan Drašković završio VII razred sa vrlo dobrim uspjehom.
 4. Srđan Tešanović završio VIII razred sa odličnim uspjehom.

II SREDNJA ŠKOLA

 1. Tijana Siljanović završila I rared gimnazije u Katoličkom školskom centru sa odličnim uspjehom.
 2. Tijana Pejičić završila II razred Srednje medecinske škole sa dobrim uspjehom.
 3. Anđela Aćimović završila II razred gimnazije u Katolikom školskom centru sa vrlo dobrim uspjehom.
 4. Emil Ninković završio II razred srednje ekonomske škole sa odličnim uspjehom.
 5. Jelena Davidović završila III razred Srednje ekonomske škole sa dobrim uspjehom.
 6. Adis Bulbul završio III razred Srednje ekonomske škole sa odličnim uspjehom.
 7. Mirjana Pantelić završila IV razred Srednje medicinske škole u Katoličkom školskom centru sa vrlo dobrim uspjehom.
 8. Ana Rajić završila IV razred Druge gimnazije u Sarajevu sa odličnim uspjehom.
 9. Sofija Vučićević završila IV razred gimnazije SSŠ Istoča Ilidža sa vlo dobrim uspjehom.
 10. Sara Marić završila IV razred gimnazije SSŠ Istoča Ilidža sa odličnim uspjehom.

III FAKULTET

 1. Ana Veljović završila I godinu Filozofskog fakulteta na Grupi engleski jezik i književnost.
 2. Sara Đurić završila I godinu Filozofskog fakulteta na Grupi pedagogija i istorija umjetnosti.
 3. Velimir Oborina student  I godine Mašinskog fakulteta, na Grupi odbrambene tehnologije.
 4. Anita Minić završila II godinu Pravnog fakulteta.

anja dragutin

stipendisti

 

 

Književna scena Društva pisaca Bosne i Hercegovine i SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo održala književnu večer posvećenu DRAGOSLAVU JANJIĆU

nura bojan_aida

Dana 22.05.2013.g u Domu pisaca u Sarajevu održana književna večer posvećenu Dragoslavu Janjiću. Povod: godišnjica smrti i nova knjiga iz Janjićeve književne ostavštine drama „Veleposlanik“.

zeljko georgina

U uvodnom govoru Željko Ivanković i Ljubica Ostojić, a u književnom dijalogu Željko Grahovac, Hadžem Hajdarević, Georgina Janjić i Enver Kazaz.
Urednica i voditeljica programa  Fadila Nura Haver, sjajno, kao i uvjek, je vodila program.

 

 

Održan svečani VASKRŠNJI KONCERT

U organizaciji Ambasade R. Bugarske i UG SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo održan je 2. Maja u Domu Oružanih snaga BiH. Ovaj koncert je još jedan u nizu manifestacija kojim društvo „Prosvjeta“ obilježava jubilej 20 godina od ponovnog osnivanja.

ambasador savo_vlaski

U pozdravnoj riječi i kratkog uvodnog govora, Nj.E. Angel Alexandrov Angelov, ambasador Republike Bugarske u BiH i predsjednik Društva g-din Savo Vlaški su prisutnim čestitali praznik tradicionalnim pozdravom „Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!“.

dejan_garic izvodjaci

U ulozi domaćina, Dejan Garić, član Upravnog odbora, sjajno je vodio program i dao svoj puni doprinos svečanoj atmosferi. Koncert je počeo klavirskim ciklusom „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog u interpretaciji  pijanistice Marije Karakuševe, a nastavio izvodima iz djela i poznatim arijama čuvenih kompozitora Sergeja Rahmanjinova, Đuzepe Verdija, Žak Ofenbaha u izvedbi sopranistice Plamene Griginove.

publika koktel

U prepunoj dvorani pred brojnim medijima,  čuvene bugarske umjetnice oduševile su svojim performansom. Koncert je pobrao brojne povoljne kritike i pohvale, a izvođači su nagrađeni burnim aplauzom. Na kraju koncerta posjetioci su, u duhu drevnog folklornog običaja, darivani vaskršnjim jajetom uz prigodan koktel.

Izvođači: pijanistica Marija Karakuševa i
Sopranistica Plamena Griginova

Učesnici koncerta: Plamena Girginova - sopran; Marija Karakuševa - klavir

Plamena Maria

 

 

Druženje žena SPKD "Prosvjeta" održano je 7. marta 2013. godine., zajedno sa predstavnicama drugih nacionalnih udruženja i NVO organizacija povodom obilježavanja 8. marta.

 

milica bariton

Žene su se još jednom podsjetile na značaj 8. marta Međunarodnog dana žena i naglasile ulogu žene u svim segmentima života, od poštovanja sebe, osvješćenosti, podizanja glasa protiv svih nepravdi koje se čine prema njoj: diskriminacije, zlostavljanja u porodici, mobinga na poslu. Ženi pripadaju ista prava kao i muškarcima.

tanjarenkasara

U kratkom programu koje su osmislile Tanja Žarković-Tafro, Milica Kajević i Renka Žunić, sve prisutne dame su uživale i prijatno se osjećale, uz učenike i profesore Srednje muzičke škole Sarajevo:Sare Amadee Tomić, sopran( arija Suzet iz Male Florami), Timura Vilića, bariton ( arija Don Žuana i "Ruse kose" narodna). Korepetitorke na klaviru bile su:prof. Belinda Krnić i Mimoza Stroil. Solo pjevači su učenici prof. Sanje Vilov Bijedić.

aida_dreca mirjana

Poeziju Đure Jakšića i Ljermontova čitala je Renka Žunić, Prosvjetina saradnica, a članice Prosvjete Aida Dreca i Mirjana Hadžikarić govorile su svoje pjesme.

Naša saradnica Saida Milošević izložila je svoj unikatni nakit.

 

Održano veče posvećeno obiljžavanju 20 godina od obnavljanja rada SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo (1993 – 2013) koju su zajedno organizovali Društvo pisaca BiH i SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

 

publika dejan

U prepunim prostorijama “ Doma pisaca“, sinoć je održana promocija udruženja građana  SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo povodom jubileja 20 godina od obnavljanja rada Društva u organizaciji Društva pisaca BiH. Voditelj programa i domaćin je sjajna književnica Fadila Nura Haver.

nura savo

“ U svečarskoj godini, 20 godina od ponovnog osnivanja Društva, uspjeli smo u proteklom periodu uraditi niz kvalitetnih priredbi, interesantnih manifestacija, prvoklasnih  izložbi, objavljivanja značajnih knjiga, zanimljivih književnih, kulturnih i naučnih sadržaja  u časopisu Bosanska vila...  i  na to smo ponosni ...“ govorili su o Prosvjeti , predsjednik Društva prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora g-din Radoslav Marjanović,  zamjenik predsjednika UO g-din.  Dejan Garić, predsjednica Kluba žena „Mis Irbi“ g-đa  Milica Kajević. Članovi i brojni saradnici, Aida Dreca, Jasmina Hanjalić, Admiral Mahić su čitali svoja, pomno odabrana djela, objavljena  u renomiranom časopisu Bosanska vila i time priredili sjajnu atmosferu i obogatili veče svojim nastupom.

erak srdjan

.U muzičkom dijelu promocije učestvovali su maestro Dušan Erak na gitari i Srđan Tešanović virtuoz na harmonici...
Zahvaljujemo svim  posjetiocima što su svojim prisustvom uveličalu našu promociju.

 

 

Obilježen praznik Sv. Save i dodijeljene stipendije!

sveti_Sava


Učenici su otpjevali himnu u čast prosvjetitelju Savi, te govorili o njegovom životu i misiji, a svojim melodičnim glasovima su otpjevali i prigodne pjesme

stipendisti

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta (SPKD), prigodnim programom i druženjem, danas je obilježilo praznik Svetoga Save, velikog prosvjetitelja.
Učenici su otpjevali himnu u čast prosvjetitelju Savi, te govorili o njegovom životu i misiji, a svojim melodičnim glasovima su otpjevali i prigodne pjesme.
Također, u okviru svojih skromnih materijalnih mogućnosti Društvo Prosvjeta nastavlja tradiciju stipendiranja učenika i studenata, te na taj način, slijedeći jednu od osnovnih misija Društva ustanovljenu početkom prošlog stoljeća 1902.godine, danas su dodijeljene stipendije za 18 stipendista u vrijednosti od 100 i 150 KM.
- Naš prioritet je da mlade ljude što više okupljamo, radi njih živimo, oni su naša budućnost, naša perspektiva, perspektiva našeg društva i naše zemlje. Ulažemo u mladost i znanje, to je jedini znak da ova zemlja može imati perspektivu i može prosperirati - rekao je za Fenu prof.dr. Savo Vlaški, predsjednik društva.

raso_savo publika_har

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 27. januara proslavljaju Svetog Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva, a običaj nalaže da ko god toga dana dođe na kućni prag, domaćin dočeka riječima "Dobrodošli".
Sveti Sava, srpski prosvjetitelj i srpski arhiepiskop, rodio se kao Rastko (Nemanjić) 1169. u mjestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara, a umro je 1236. u mjestu Veliko Trnovo, glavnom gradu Drugog bugarskog carstva
Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva, a u Studenici je 1209.  osnovao prvu bolnicu na području srpske države i smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.
Njegova djela "Nomokanon” (1220.) i "Sinodik pravoslavlja” (1221.) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.
"Bolji je jedan koji čini volju Gospodnju, nego množina bezbožnika" (Hilandaraski tipik).


S. GUBELIĆ (tekst preuzet „Oslobođenja“ http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/obiljezen-praznik-svetog-save-i-dodjeljene-stipendije-foto

 

Održan:

BOŽIĆNI KONCERT

Sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održan treći božićni koncert povodom pravoslavnog Božića i obilježavanja 110 godina postojanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta Sarajevo.

konc_sl1 harmonika

Na koncertu su se predstavili već afirmisani izvođači, ali i oni koji su prvi put izašli na scenu. Akademski ženski hor Gaudeamus uz dirigenticu Amnu Husejnagić otpočeo je koncert s četiri kompozicije Stevana Mokranjca i Feliksa Mendelsona Bartoldija („Tebe pojem", "Božićni tropar", "Jesenja pjesma" i "Ljubavna pjesma"), zatim kvintet harmonika (sa kompozicijama "Fragment" i "Romantični preludijum"), te sopranistica Jelena Čamur i pijanistica Nevena Ćeklić, koje su izvele kompozicije "Molitva" i "Tamno višnjeve boje šal“.

Pjesnik i glumac Mladen Kaurin izveo je odlomak iz dramskog epa "Gorski vijenac" Petra Petrovića Njegoša, dok je etno-grupa Vizantijska zora nastupila sa tri kompozicije - "Bogorodice Djevo", "Lijepe moje crne oči" i"Nano, boli me glava".
Udruženje umjetnika Bellarte nastupilo je s "Plesnom minijaturom" (na sceni su bili Tamara Ljubičić, Jovana Milosavljević  i Nadža Pušilo). Akademski ansambl tradicionalnih igara i pjesama “Seljo“   predstavio se pjesmama i igrama sa sijela u starom Sarajevu.

seljo publika

- Održavanjem koncerta SPKD- a Prosvjeta na neki način krunišemo uspješnu 2012.g, u kojoj je kroz različite programe, koncerte, tribine i predstave obilježeno sve ono što tradicionalno čini postojanje Društva, istakao je Dejan Garić, potpredsjednik Upravnog odbora Prosvjete.
Kao i na prethodna dva koncerta, i ovaj treći je izazvao veliko interesovanje Sarajlija, tako da je dvorana Narodnog pozorišta bila prepuna. Koncertu su prisustvovali predstavnici javnog i političkog života, te zvaničnici diplomatskog kora u BiH. Prisutnima je na koncertu pozdravnu riječ uputio Savo Vlaški, predsjednik SPKD- a Prosvjeta.

savo_vlaski dejan_garic

Generalni partner božićnog koncerta je bio BH Telecom, a sponzori: potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, općine Centar Sarajevo, Ilidža, Stari Grad i Vogošća.
(Navod iz teksta dnevnih novina „Oslobođenje“ od 06.01.2013.g)

 

Održana promocija knjiga poezije Dare Sekulić
„Udari mora“ (poema) i „Viseći most“
(Izdavač SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo)

 

dara

Gost večeri: pjesnikinja Dara Sekulić
Promotor: Stevan Tontić, književnik

publika trio

Juče je na Osmom zimskom salonu knjige u klubu Collegium Artisticum gostovala pjesnikinja Dara Sekulić. Bila je to prilika da jedna od najvećih poetesa balkana promovira najnovije knjige poezije. Riječ je o poemi „Udari mora“ i zbirka pjesama „Viseći most“. Izdavač je SPKD „Prosvjeta“ iz Sarajeva. Promotor književnik Stevan Tontić.
Dara Sekulić, svojim impozantnim književnim opusom  od 26 objavljenih  knjiga (Odsanjani dom, Grlom u jagode, Gorak konak, Blisko bilo, Licem od zemljice, Oblik studi, Duh pustoši, Licem prema suncu, Brat moj Tesla, Reč se igra, Ni velik ni mali, Kameni kašalj…) i mnogobrojnim književnim nagradama (Zlatna struna 1972, Zmajeva nagrada,1997, Pečat varoši sremskokarlovačke, Brankovo kolo 2002.,Nagrada „Savo Mrkalj“, Nagrada književnih susreta na Kozari,2010, Kočićevo pero, 2011., Književne nagrade „Aleksa Šantić, 2012.g.), zastupljena je u brojnim antologijama u zemlji i svijetu.

 

Istorijat SPKD "Prosvjeta" Sarajevo

(1902.-2012.)

 

Četvrtak, 13.12.2012.g. održaće se Tribina, kao završna manifestacija obilježavanja 110 godina postojanja Društva. Prof.dr. Dejan Đuričković će govoriti o istorijatu  SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo (1902 -2012).

dejan_dj

Predavanje će pratiti video prezentacija o svim predsjednicima Društva od Riste Hadži-Damjanovića do Save Vlaškog.

risto ... savo

Predavanje će biti održano u prostorijama Društva u ul. Sime Milutinovića -Sarajlije br.1 u 19 sati

Tekst pod nazivom „SVI NAŠI PREDSJEDNICI“ – Primus inter paris, autorice Ljubice Žikić, sa fotografijama i biografijama biće objavljen u narednom broju „Bosanske vile“.

 

 

Otvorena izložba Lazara Drljače u Mostaru u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i SPKD "Prosvjeta" Mostar!

U prisustvu velikog broja ljubitelja slikarstva, u Centru za kulturu u Mostaru sinoć je otvorena izložba djela akademskog slikara Lazara Drljače (1882.-1970.), koju je pripremilo Srpsko prosvjetno kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Sarajeva, povodom 130 godina od rođenja slikara, 110 godina djelovanja SPKD „Prosvjeta“ i povodom 50 godina od posljednje izložbe Lazara Drljače koja je održana u Mostaru.

ratko predsednik

 

vojo gosti

O slikarskom opusu Lazara Drljače govorio je Vojislav Vujanović, likovni, književni i pozorišni kritičar, a izložbu je otvorio Savo Vlaški, predsjednik SPKD „Prosvjete“ BiH.

Izložba, čiji su autori književnica Ljubica Žukić i likovni kritičar Vojislav Vujanović, biće otvorena sedam dana, od 7 do 19 sati.

tri musketara

posetioci izlozba

Pripremila: Elvisa Tatlić
Lazar Drljača je ostavio duboki trag, ne samo svojim umjetničkim djelom koje spada u sam vrh evropskog slikarstva nego i načinom svog života, zbog kojeg ga još nazivaju i posljednjim bosanskim bogumilom. U okviru obilježavanje godišnjice Prosvjete i 50 godina od njegove posljednje izložbe u Mostaru, još jednom ćemo se podsjetiti na ovog vrsnog umjetnika kroz 62 djela koje su autori izložbe prikupili od institucija i iz privatnih zbirki.
On potječe iz jednog sela simboličnog imena - Blatna. Iz te Blatne, u to doba, rođen u jednoj siromašnoj porodici, on je stigao do Beča, do Pariza. To je možda jedinstven slučaj u ljudskoj povijesti, kazao je Vojislav Vujanović, autor izložbe.
Drljača je svjetla grada zamijenio za šumske krajolike Boračkog jezera, svoj dom u kojem je proveo 40 godina. Živio je u osami, stvarajući za sebe i ne pokazujući svoja djela nikome. Osim ovom izložbom, Prosvjeta će 110. godišnjicu obilježiti nizom kulturnih događaja i tribina, koje će se održavati tokom čitave godine.

 

Otvorena izložba slika Lazara Drljače!


Otvorenom izložbom radova akademskog slikara Lazara Drljače u sarajevskoj Galeriji Mak, SPKD Prosvjeta obilježava jubilej 110 godina postojanja i 130 godina od rođenja istaknutog umjetnika i jednog od prvih stipendista ovog Društva, kao i 50 godina od zadnje izložbe radova ovog po svemu neobičnog i talentovanog slikara. 

otvorenje otvorenje

Autori postavke su Vojislav Vujanović i Ljubica Žikić. 

Lazar Drljača, kojeg nazivaju i posljednjim bosanskim bogumilom, iako rođen u krajnjem siromaštvu, stigao je do Beča i Pariza. 

"Danas o Lazaru možemo govoriti kao o jednom od najznačajnijih slikara u BiH i jednoj veličini koja nije pridonosila etnikumu kojem je pripadao i Prosvjeti, već duhovnoj energiji i snazi onoga što zovemo duhovna moć Bosne i Hercegovine. 

To je jedan od najvećih istorijskih pologa naše pa i svjetske baštine koji je našem prostoru dao snagu i vjeru da se može ići uzlaznom putanjom bez obzira na to kakve su nas istorijske tegobe opterećivale", rekao je Vujanović. 

aida dreca ljubica

U Galeriji Mak izložena su 62 djela Lazara Drljače, koja su autori izložbe prikupili od institucija i privatnih vlasnika, izložba je otvorena do 19. Oktobra, 2012.g. 

posjetioc kamera


Lazar Drljača rođen je 10. oktobra 1882. u zaseoku Blatna  kod Bosanske Krupe. Preminuo je 13. jula 1970. u 87. godini u Konjicu
Biće održano i predavanje o životu i radu akademskog slikara Lazara Drljače u četvrtak 18. Oktobra, 2012.g u 19 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo, Sime Milutinovića Sarajlije br. 7.

Priprema izložbe slika Lazara Drljače!

Dio atmosfere sa postavke izložbe koja se otvara 10. oktobra 2012.godine u 19 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. Istinska veličina i sadašnji majstori u jednom trenutku.

muzej slika

radna_atmos radna_atmos2

 

Press povodom izložbe slika Lazara Drljače.

 

pres_1 pres_2

-Priprema najave otvaranja izložbe pod velikom medijskom pažnjom. Ova značajna izložba za Društvo, a i za regiju u cjelini, dočekana je s pažnjom koju istinski zaslužuje. Jedan od autora izložbe, gospodin Vojislav Vujanović, na koferenciji za štampu ukratko je iznio osnovne detalje o životu i djelu akademskog slikara Lazara Drljače. Posebno je istakao njegovu vrijednost i značaj i u današnjem vremenu, i odgovorio na brojna pitanja novinara o njegovom posebnom životu. Priča je izuzetno zanimljiva. Posjetite ovu izložbu i sa nama podijelite radost proslave jubileja.

"Lazar Drljača (Blatna kod Bosanske Krupe, 10. oktobar 1882. - Konjic, 13. juli 1970.) ostavio je dubokog traga, ne samo svojim umjetničkim djelom koje spada u sam vrh evropskog i svjetskog slikarstva, nego i načinom svog života, zbog kojeg ga još nazivaju i posljednjim bosanskim bogumilom. 

Iako rođen u krajnjem siromaštvu, stigao je do Beča i Pariza, za šta su mu, prema riječima autora izložbe Vojislava Vujanovića, trebala volja i upornost.

"Zahvaljujući tome danas o Lazaru možemo govoriti kao o jednom od najznačajnijih slikara u BiH i jednoj veličini koja nije pridonosila etnikumu kojem je pripadao i Prosvjeti, već duhovnoj energiji i snazi onoga što zovemo duhovna moć Bosne i Hercegovine. To je jedan od najvećih povijesnih zaloga koji je našem prostoru dao snagu i vjeru da se može ići uzlaznom putanjom bez obzira na to kakve su nas povijesne tegobe opterećivale", kazao je Vujanović na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Prosvjete u Sarajevu. 

Vujanović je ispričao kako je Lazar svjetla velegrada zamijenio za šumske krajolike Boračkog jezera, za svoj dom u kojem je proveo 40 godina.

"Obilazeći okolinu Sarajeva u jednom trenutku je prešao preko Prenja i ugledao Boračko jezero i poslije Beča, Pariza, Sardinije, Korzike, Rima... rekao je 'ovo je prostor na kojem mogu živjeti'". 

Živio je u osami, stvarajući za sebe i ne pokazujući svoja djela nikome. Doživljavao je niz neugodnosti, ali i ljubavnih trauma. U svojoj 80. godini zaljubio se u 60 godina mlađu učiteljicu. Zbog neuzvraćene ljubavi je bio toliko očajan da je pomišljao na samoubistvo. 

U Galeriji Mak sutra će biti izložena 62 djela Lazara Drljače, koja su autori izložbe, Vojislav Vujanović i Ljubica Žikić, prikupili od institucija i privatnih vlasnika s područja BiH. 

Osim ovom izložbom, Prosvjeta će svoju 110. godišnjicu obilježiti nizom kulturnih događaja i tribina, koje će se održavati tokom čitave godine. (izvod iz vijesti http://www.klix.ba/vijesti/kultura/lazar-drljaca-je-bio-posljednji-bosanski-bogumil/121009061)"

Izložba se održava u galerijskom prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u ul. Sime Milutinoviča sarajlije br7.

autori_izlozbeplakat

Autori izložbe (s lijeva na desno) Vojislav Vujanović, Ljubica Žikić i predsjednik UO Društva, Radoslav Marjanović

foto

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 


 
 
 

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba