Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Umjetnička galerija BiH
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

PERIOD 1993 DO DANAS

OSLANJAJUĆI SE NA TRADICIJU PROŠLOSTI, PLOVIMO U SVIJETLU BUDUĆNOST

OSMA IZVJEŠTAJNO-RADNA SKUPŠTINA DRUŠTVA

 VIII izvještajna Skupštine SPKD „Prosvjeta“ – Sarajevo održala se 29. maja 2010. godine u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1 sa početkom u 11,00 sati.
Prisutni: članovi Društva.

Rad VIII izvještajne Skupštine SPKD „Prosvjeta“ otvorio je Milorad Krunić, predsjednik Društva, nakon pomena minutom ćutnje preminulim članovima Društva između dvije Skupštine, predložen je  i usvojen slijedeći

DNEVNI RED

 1. Izbor radnih tijela Skupštine;
  1. Zapisničara;
  2. Dva ovjerivača zapisnika;
  3. Verifikacione komisije.
 2. Usvajanje zapisnika sa VII izvještajne Skupštine Društva;
 3. Izvještaj o radu Društva za period maj 2009.g. – maj 2010.g.;
 4. Izvještaj Nadzornog odbora Društva za period 01.01. – 31.12.2009. godine;
 5. Program rada komisija Društva za 2010. godinu;
 6. Prijedlog: izmjena STATUTA;
 7. Tekuća pitanja – razno;

Svi predloženi dokumenti su jednoglasno usvojeni. U ekspozeu Milice Kajević, predsjednice Upravnog odbora,  dat je presjek rada Društva između dvije izvještajne skupštine:

Poštovani članovi Društva i dragi gosti,

Već drugu godinu djelujemo u ovom lijepom, proširenom prostoru u koji vole doći svi poštovaoci Prosvjete, družiti se, sresti se, a ujedno čuti ili pogledati nešto zanimljivo iz raznovrsnog programa naših pet komisija.
Svjesni smo teškog vremena koji sputava i ograničava naše aktivnosti u svim segmentima rada, ali ipak, nekako uspjevamo našim tribinama, promocijama knjiga, izložbama, filmovima, obilježavanjima značajnih godišnjica, kao i bogatim muzičkim programima privući veliki broj posjetilaca, i otrgnuti od zaborava ljepotu i tradiciju naših predaka. Nastojimo da afirmišemo i čuvamo ugled  Prosvjete u njenoj 108. godini postojanja u našem gradu, da slijedimo duhovni kontinuitet kulture Srba, i svih naših komšija s kojima smo živjeli i živimo na ovim prostorima. Bogatstvo različitosti čini nas bogatijima i jedinstvenim.
Održano je 18 javnih manifestacija u periodu izmedju dvije Skupštine.
U goste smo pozivali predavače svih generacija,  kako one starije, tako srednje i mlade.
Čuli smo i divili se ljepoti poeme stare 600 godina “Slovo ljubve” Stefana Lazarevića. Upoznali se sa svestranim književnim poslenikom Borivojem Jevtićem povodom 50 godina od njegove smrti. Pogledali prvi srpski igrani film iz 1930. godine “Grešnica bez greha” Koste Novakovića, podsjetili se ponovo vinske poezije našeg Velje Miloševića i njegove “Bagrem bašte”u kazivanju rano preminulog Milana Milidraga. /program uvršten u obilježavanju Dana kantona/.
Obilježena je i godišnjica smrti Danila Kiša, velikana pisane riječi.
Vrijedan jubilej, pola vijeka, posvetili smo doajenu našeg glumišta Vladimiru Jokanoviću. Promovisali smo knjigu akademika Dušana Kecmanovića “Psihijatrija u kritičkom ogledalu”, kao i poslušali izuzetno zanimljivu prezentaciju jednog diplomskog rada “Povratak elementarnom čovjeku”- Deset čovjekovih zapovjedi. Šta je to identitet BiH gledano iz ugla jednog individualca, kao i “Naša životna sredina i kakve nas klimatske promjene čekaju”, bila su dva izazovna kazivanja uz mnoštvo novih i nepoznatih detalja.
Rječju i muzikom dočarana nam je Atina i Havana u Sarajevu. Bilo je pravo uživanje prisustvovati tim večerima. Tri slikara, umjetnika iz Jahorinske kolonije pružili su nam praznik za oči na zidovima Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti “Mak”.
Skoro sve naše javne tribine oplemenili su muzički programi studenata i profesora Muzičke akademije iz IS, i Srednje muziičke škole iz Sarajeva.
Naši stipendisti su dali svoj doprinos obilježavanju praznika Sv. Save i Vaskrsa. Nastojimo da stipendiste uključimo u aktivnosti Prosvjete. Njih je ove godine 15. Ističem ljudski gest Dragana Duvnjaka, inž. elektrotehnike iz Sarajeva koji iz vlastitih sredstava stipendira jednog studenta Elektrotehničkog fak. u Sarajevu.
Održana je promocija jubilarnog broja “Bosanske vile” (‘94-’09). Tom prilikom promovisana su i digitalizovana izdanja Vile, u izdanju Medijacentra plan Sarajevo, na što smo ponosni.
Isti broj je promovisan i u Ćorovića kući u Mostaru, a izložen na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Beogradu i Zagrebu.
Uz velike napore redakcije i Prosvjete izašao je i dvobroj Bosanske vile, 46/47 pod rukovodstvom novog urednika Željka Grahovca, knjževnika. Uvršteni su novi sadržaji, kao i naslovi poglavlja, redizajn je Vile nešto  izmjenjen. Svaka kvalitetna promjena je dobra i poželjna.
Pisani, kao i elektronski mediji posvetili su vidnu pažnju Bosanskoj vili  (“Oslobodjenje” “Slobodna Bosna”, “Dani” i TVSA).
U ovoj godini zbog nemanja sredstava, uspjeli smo samo da budemo suizdavači”Monografije o radu i životu glumice Ines Fančović”, autora Voje Vujanovića, i da izdamo posthumno knjigu eseja “Lice i naličje Bosne” Dragomira Gajevića. Takodje smo izdali i Prosvjetin kalendar sa fotografijama za 2010. god. Ranije je objavljen katalog Prosvjetinih izdanja. 1902- 1949 i 1993-2008. godina.
Realizacija svih naših projekata zavisi od raspisanih konkursa gradskih, kantonalnih i federalnih institucija za kulturu. Tako smo do sada konkurisali za sufinansiranje sredstava kod Opštine Stari grad; Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo; Federalnog ministarstva kulture i sporta  a kod Federalnog ministarstva civilnih poslova aplicirali smo za Monografiju “Srpski slikari XX vijeka u BiH ”  dugoročni projekat autora Voje Vujanovića/ u prvoj fazi Mica Todorović/ Obratili smo se Ambasadi republike Srbije i Ambasadi kraljevine Norveške sa molbom za materijalnu podršku objavljivanja Bosanske vile.   
Ističem dobru saradnju sa TVSA, posebno, snimljenu emisiju o sarajevskoj Prosvjeti koja je emitovana u programu Tarih. I paljanska TV kuća OSM prati skoro sve naše manifestacije. Nismo zadovoljni dnevnim listom “Oslobodjenje” koje nam često ne objavi javne tribine. Reagovali smo pismeno, ali nismo dobili odgovor. Na javno upućenu pismenu inicijativu našeg člana Slobodana Stajića prema Skupštini grada, vraćene su biste Petra Kočića, Hamze Hume, Jovana Kršića i Hasana Kikića na ranije lokacije u malom parku, preko puta zgrade Predsjedništva BiH. Aktivnosti na tom polju se nastavljaju.
Prije dva dana ugostili smo studente i profesore Instituta za slavistiku Univerziteta “Karl-Franc” u Gracu-Austrija koji su na svojoj 9-dnevnoj ekskurziji  nazvanoj: Tragovima Ive Andrića, željeli da se upoznaju i sa radom SPKD Prosvjeta Sarajevo,  da nešto čuju o Ivi Andriću i srpskoj književnosti u BiH. O tome su im govorili aktivisti Prosvjete i  književnik Stevan Tontić. Rukovodilac ekskurzije je naš Sarajlija prof.dr. Branko Tošović.
U martu ove godine počela je sa radom i biblioteka Prosvjete. Raspolažemo sa fondom od 6.429 knjiga. Obogatili smo fond sa kupovinom Leksikona o Sarajevu Valerijana Žuje, 50 knjiga pisaca Nobelovaca, a izdavačka kuća Maunagić poklonila nam je 20 knjiga različitih žanrova.
Uspostavili smo kontakt sa SKD Prosvjetom - Rijeka, kao i sa članovima SGV-a iz Sanskog Mosta i Bosanske Krupe da osnuju podružnice Prosvjete, poslali potrebnu dokumentaciju, ali nažalost, to nisu realizovali do sada.
Naša web stranica, prosvjeta.com.ba prati sva dogadjanja rječju i slikom.
Sa prošlogodišnje Skupštine nismo realizovali:
1.Izdavanje “Almanaha” redovne godišnje publikacije/ nedostatak sredstava/.
2. Amatersko pozorište za mlade-stipendista Mladen Kaurin podnio je Prijedlog za realizaciju tog projekta, ali zbog zauzetosti Mladena, kao i nemanja finansijske potpore, projekat nije ostvaren. Nastavićemo da na tome radimo i dalje.
Prioriteti za dalji rad:
1. Ostaje trajni zadatak objavljivanje izabranih djela srpskih književnika u BiH u 50 knjiga. Projekat je započeo pokojni Rajko Đurica.
2. Nastavak digitalizacije “Bosanske vile”( snimljeno na CD 1885-1914)
To je već u procesu pregovora.
3. Registracija Prosvjete u državni registar.
Prosvjeta ostaje mjesto ljudskog druženja, lijepe riječi, tolerancije i uzajamnog razumijevanja i dogovora.

SEDMA IZVJEŠTAJNO-RADNA SKUPŠTINA DRUŠTVA

SPKD "Prosvjeta" je održala svoju VII izvještajno-radnu Skupštinu 23. maja 2009. godine.
               

 sedmaskupstina1 sedmaskupstina

Rezime:

    U sezoni septembar 2008 - juni/juli 2009 godina održano je 18 javnih manifestacija različitih žanrova.
- Donesena je odluka o visini godišnje članarine Društva: Od januara 2010. godine članarina će iznositi 15,00 KM za penzionere, nezaposlene, đake i studente, a 30,00 KM za zaposlene članove.
- Intenzivirati saradnju i razmjenu programa sa "Prosvjetama" iz Federacije i Republike Srpske.
- Posebnu pažnju posvetiti Komisiji za izdavačku djelatnost
- Razmotriti mogućnost nastavka izdavanja "Almanaha" Društva
- Aktivirati rad mladih

SJEĆANJE NA PROŠLOST- OBAVEZE 3A BUDĆNOST

Manifestacija povodom stogodišnjice bila je obilježena Svečanom akademijom u Domu vojske F BiH popraćeno izložbom slika pod nazivom “Naši stari” u Collegium artisticum

Dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi prijatelji!
Zvucima "7. rukoveti" besmrtnog Mokranjca započesmo, eto, svečanu Akademiju posvećenu 100-toj godini postojanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", osnovanog 1902. godine y Sarajevu. Zahvaljujemo se na dolasku predstavnicima državnih struktura, predstavnicima Prosvjete Republike Srpske, Federacije, "Preporoda", "Napretka" i "Benevolencije", diplomatskim predctavnicima, kulturnim i javnim radnicima, a posebno od srca se zahvaljujemo i pozdravljamo naše nesebične aktiviste.
Svjesni smo da ste došli na našu svečanoct sa srdačnim čestitkama i željom za daljnji prosperitet našeg društva. Svi ste nam jednako dragi i svima želimo dobrodošlicu.

akadem Teodor Romanic

Akademik prof Teodor Romanić

Dobro nam došli!

Eto danas prilike da se podsjetimo bezbrojnih pregalaca y prosvjetnoj i kulturnoj djelatnosti, dobrotvora i legatora od osnutka našeg društva do danas, a koji nisu, na žalost, prisutni među nama, da zaželimo da zajednički učestvujemo u današnjem obilježavannju našeg jubileja.
Pozivam vas da odamo počast tim ljudima, da ih se makar i nakratko sjetimo, da im zahvalimo na učinjenom i da se prisjetimo amaneta koji su nam zavještali.

Hvala im!

100 godina postojanja i rada jednog društva, makar to bilo i sa prekidima, čišenica je koja rječito govori o upornosti osnivača i daljnjih nastavljača y plemenitom radu za dobrobit svoga naroda.
Ovo je prilika da sasvim nakratko sagledamo sve ideje, sna stremljenja koji su motivirali naše već daleke pretke da priđu osnivanju organizacije kojoj je cilj bio da širi prosvjetu i kulturu. Ne treba zaboraviti da je kod osnutka "Prosvjete" 1902. godine živjelo y Bosni i Hercegovini oko 30 visoko obrazovanih ljudi srpske nacionalnosti. Poraznu prazninu trebalo je pod svaku cijenu popuniti bez obzira koliko je to napora, troškova i samoodricanja zahtijevalo. Jasno se nazirala ideja o potrebi približavanja kretanjima velikog svijeta. Bio je to pokret historijski y svakom pogledu, bilo je to y znaku nacionalnog osvješćivanja na prosvjetnom, kulturnom i opšte duhovnom planu.
Beć kod osnivanja znali su se osnovni pravci djelovanja, pravci koji su se stalno obogaćivali novim idejama, do obuhvatanja svih vidova prosvjetnog i kulturnog prisustva. Ne treba smetnuti c uma da se y svim akcijama moglo i moralo osloniti isključivo na vlastite potencijale, na vlastite izvore finansiranja, na dobrotvore, na pojedince koji su zaista štedro učestvovali y materijalnoj, a i svakoj drugoj podršci. Nije zanemarljiva činjenica da je prvi donator bila jedna kućna pomoćnica, sluškinja kod imućnih gazda. Potrebno je istaći ime te osobe, koja je smatrala svojom patriotskom obavezom da pomogne. Ime Daše Savih treba navoditi y svim prilikama, y svim analizama "Prosvjetinih" aktivnosti.

100g_prosvjete_jubilej

Pristupilo se prvenstveno osnivanju fondova za stipendiranje talentovanih i marljivih mladih ljudi na studijama u svjetskim kulturnim centrima, u Beču, Gracu, Pragu. Osnivali su se zatim domovi za učenike srednjih škola, pomagalo se školovanje učenika u ppivredi. Izdavačkoj aktivnosti posvećena je posebna pažnja. Osnivanjem biblioteka i čitaonica ca znatnim fondovnma knjiga i pod stručnim nadzorom širio se tpajan interes za sveukupna bogatstva štampane riječi. Nisu zaboravljeni ni stalni kursevi opismenjavanja, tečajevi za djevojke, pomoć seljačkim zadrugama i još mnogo toga Odbori "Prosvjete" su postepeno postajali sve bpojniji, prvo u većim, a onda i u manjim mjestima. Djelovanje “Prosvjete” bazirano je na izrazito demokratskoj osnovi uz znatan stepen decentralizovanog principa kod donošena odluka. Kontrola utrošenih sredstava bila je rigorozna, poslovalo se domaćinski i od svih korisnika materijalne pomoći traženo je zauzvrat maksimalno zalaganje u učenju i uvjerljiv uspjeh. Smatralo se normalnim da nakon završetka školovanja ostaje trajna obaveza pomaganja slijedećim generacijama.
Od osnivanja "Prosvjete", pa već i u pripremama, ocjećao se stalan nadzor austpougarskih vlasti. Ca izrazitom i nezanemarljivom dozom nepovjerenja praćene su sve aktivnosti a katkada se posezalo i za zabranama pojedinih manifestacija kao i za izrazitim ometanjem u svakodnevnom radu. Pojedini aktivicti "Prosvjete" bili su na razne načine šikanirani, progonjeni pa i hapšeni. Sve to nije ni za tpenutak obeshrabrivalo i vjerovatno je kao prkos urodilo povećanim angažmanom. Bilo je potrebno i ulagivanje vlactima kako bi se dobila odobrenja za neke akcije. Materijalna baza je unatoč svih tih nelagodnocti uvećana legatima, donacijama, oporukama i omogućila je da se aktivnosti stalno proširuju teritorijalno i po opsegu: Dom "Prosvjete", u čijem neznatnom dijelu danas djelujemo usrdno se nadajući obećanom skromnom proširenju, bio je u to vrijeme impozantna baza i poseban izvor prihoda.
Aktivnost "Prosvjete" nije se, nažaloct odvijala bez prekida. Gotovo u trajanju od pola stoljeha prekidan je normalan rad. Posebno teške trenutke doživljavalo se za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata kad je prekid bio popraćen zapljenom i uništavanjem imovine, interniranjem istaknutih pojedinaca pa i fizičkim likvidacijama. Ho poput ptice Feniks, svaki put je dolazilo do obnove. Očiti je to dokaz da je "Prosvjeta" bila neophodna, potrebna svom narodu, da je nezamislivo odsustvo prosvjetnog i kulturnog života, da je za duhovnost srpskog naroda potrebno iznova počinjati, iznova sakupljati sredstva, iznova okupljati snage, počinjati takoreći ca zgarišta kako bi se prevladale posljedice istinskih kataklizmi.

hor_100g_prosvjete

 

Gospođe i gospodo,
"Prosvjeta" je za vrijeme postojanja i ra­da bila udruženje potpuno otvoreno držeći se principa da svoje njegujemo i unapređujemo a da kulturna i prosvjetna dobra bošnjačkog, hrvatskog i jevrejskog naroda iskreno i do kraja poštujemo. To je orijentacija koja danas logično dovodi do potrebe zajedničke saradnje kod realizacije nekih projekata i ca "Preporodom" i ca "Napretkom" i sa "Benevalencijom", pa na tom treba ustrajati. Posebno i stalno izražavamo želju za što užom saradnjom, gdje već poctižemo značajne rezultate ca bratskom "Prosvjetom" Republike Srpske. potrebno je istahi da činimo napore da usaglasimo naša djelovanja ca organizacijama “Prosvjete” u Mostaru, Zenici i Tuzli.
Opšte izražena želja i potreba da danas i ubuduće značajnije proširujemo naše aktivnosti treba, pa i mora da prati ojačana materijalna osnova. Nikako ne želimo da zaobiđemo činjenicu da u ovim teškim vremenima dobijamo pomoć kako bi održali u životu "Bosansku vilu", izdavačku djelatnost, aktivnoct tribina, izložbi, poetskih dramskih, muzičkih i svih octalih manifestacija. Pomoć nam dolazi od institucija Federacije, Kantona i Grada Sarajeva, dolazi i od mnogih inostranih organizacija. Svima hvala na tome.
Živimo, međutim, u nadi predstojeće restitucije kako bismo, oslonjeni na vlactite prihode, od objekata koji su nam odavno poklonjeni, postali do kraja materijalno neovisni i slobodni u kreiranju daljnjih aktivnosti na opštu dobrobit svih koji u nama vide prijatelje.
Ovaj jubilej, pored toga, što navraća naše misli na događaje iz prošlosti, svijetle i časne, treba da usmjerava naše poglede prema budućnosti. Pravci su poznati, oni su već utvrđeni prije 100 godina. Treba ih proširiti i osavremeniti. Vođeni tim imperativom, radimo i pokušavamo da budemo dostojni nasljednici onih čestitih, hrabrih i upornih ljudi koji su se prije 100 godina okupili da bi svom narodu pomogli u svestranom razvoju i u prosvjetnom i u kulturnom i u opšte duhovnom. Oni su nas trajno zadužili.
Uvjeren sam da će ovaj jubilej dati podstreka za još snažnijim angažmanom u čemu se prvenstveno moramo osloniti na doprinos mladih ljudi, na osvježenje postojećih snaga mislimo na mlade dokaz je nastup novih snaga u muzičkom dijelu kulturnog programa, dok ćemo u dramskom dijelu pozdraviti naše već afirmisane dramske umjetnike. Želim im uspješno predstavljanje a vama, dragi prijatelji, želim da uživate u onome što su nam naši umjetnici priredili.
Uživajmo, dakle, i hvala Vam!

Akademik prof.. Teodor Romanić

 

INFORMACIJA O OSNIVANJU I RADU SPKD "PROSVJETA”-SARAJEVO

U PERIODU 1993 – 2006. GODINA


Osnivačka Skupština SPKD "Prosvjete”- Sarajevo održana je 1993. godine kada je Društvo ponovo registrovano.
Bez obzira na ratne uslove koji su vladali u ovom periodu, Društvo je, zahvaljujući entuzijazmu nekoliko pojedinaca nekako funkcionisalo .
Živjeli smo i radili u prostoru sa izgorjelim krovom, sastajali se u privatnim stanovima. Djelatnost se svodila na obnovljeno izdanje "Bosanske vile” - Lista za književnost, kulturu i društvena pitanja. Povremeno su organizovane tribine naučnih i kulturnih radnika. 1995.godina bila je nešto aktivnija. Organizovane su izložbe slika Mice Todo-rović i Đoke Mazalića, poetske večeri, okrugli stolovi i tribine sa raznom ineresantnom tematikom. U okviru izdavačke djelatnosti izdate su knjige "Ovo je Balkan draga” Velimira Miloševića i   ”Sarajevska tuga” Gorana Simića.
Rad u 1996. godini bio je sticanjem raznih okolnosti manjeg intenziteta nego prethodne godine. Glavne karakteristike tog perioda su: nedostatak finansijskih sredstava, prostora za rad i personalni problemi. I pored toga nastavljeno je izdavanje "Bosanske vile”, štampan je "Narodni almanah”, dvije zbirke pjesama "Pasternak na Mojmilu” Velimira Miloševića i "Labudov pjev” Nenada Kostića. Zatim organizovan je odlazak djece na ljetovanje u Austriju i Mađarsku. Ostvareni su stalni kontakti sa drugim nacionalnim društvima Preporodom, La Benevolencijom, Napretkom i Cankarom.
U ovih nekoliko godina, od ponovnog otpočinjanja aktivnosti SPKD "Prosvjete”, u radu smo dobijali podršku od Ministarstva za nauku, kulturu, obrazovanje i fizičku kulturu Federacije Bosne i Hercegovine, od Fondacije Otvoreno društvo BiH, Kantonalnog ministarstva za finansije i Kantonalnog ministarstva za kulturu i sport.
Na III redovnoj Skupštini SPKD "Prosvjete”- Sarajevo održanoj u junu 1977. godine izabrani su Savjet, Izvršni odbor i drugi organi Društva. U Savjetu djeluju predstavnici svih nacionalnosti.
U novembru 1997. godine, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obilježeno je 95 godina postojanja i rada SPKD "Prosvjete”- Sarajevo.
Zahvaljujući razumjevanju Opštine Stari grad, SPKD "Prosvjeta”- Sarajevo je polovinom 1998. godine uselila u dio prostora u svojoj zgradi /cca 70m/. U ulici Sime Milutinovića Sarajlije br.1
Polazeći od bogate tradicije Društva, "Prosvjeta” je svoj rad usmjeravala preko mnogobrojnih komisija ( Tribine , Komisije za likovne umjetnosti, Komisije za pozorište i film, Muzičko-horske komisije, Komisije za izdavačku djelatnost, Redakcije "Bosanske vile” i "Almanaha”, Omladinskog kluba, Aktiva žena, Komisije za povrat imovine, Komisije za obilježavanje 100 godina postojanja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Komisije za odnose sa javnošću), koje su vodili stručni ljudi kvalifikovani za njihov rad i ostvarivali zacrtane programe rada prema finansijskim mogućnostima Društva.

TRIBINA

  U ovom periodu je organizovano 61 Tribina:

Okrugli sto: "Dramsko djelo Miodraga Žalice” (učesnici: Husein Tahmiščić, Strajo Krsmanović, Bata Čengić, Radovan Marušić, Slobodan Stojanović, Gordana Muzaferija, Mišo Mrvaljević, Dragoslav Janjić).
Prof.dr. Božo Kljajić: "Ustavno organizovanje i funkcionisanje Bosne i Hercegovine”.
Prof.dr. Dejan Đurićković:  "Djelo Jovana Kršića” (povodom 100 godina od rođenja književnika) i izložba o životu i djelu Jovana Kršića koju je otvorio Aleksandar Ljiljak.
Mehmed Mešić: "Osam vijekova Hilandara”.
Književno veče: Sarajevska ratna priča (učesnici: Željko Grahovac, Dragoslav Janjić, Nenad Veličković, Damir Uzunović i Goran Samardžić).
Kreont bosanskohercegovačkog teatra – Uroš Kravljača. (učesnici: Uroš Kravljača, Vojislav Vujanović, Vlado Jokanović, Feđa Đedović i Mile Pećanac.
Dragutin Basrak: "Kako postići normalnu tjelesnu težinu”.
Prof.dr. Dejan Đurićković: "Pero Slijepčević, književnik i publicista” (povodom 100 godina od rođenja književnika).
Tribina posvećena Risti Besaroviću, naučniku i kulturnom radniku (učesnici: Aleksandar Ljiljak, Tomislav Išek, Tatjana Praštalo, Mina Kujović, Dunja Vidaković, Mira Miljanović, Dragoslav Janjić).
Promocija 14. broja "Bosanske vile” i "Almanaha” za 1998.g. (promotori: Željko Ivanković, Nenad Radanović i Muhidin Džanko).
Milorad Milić: "Prve svetosavske besjede” (povodom obilježavanja dana S. Save i 110 godina Srpskog pjevačkog društva "Sloga” (učesnici Teodor Romanić i Vojislav Vujanović).
"Pjesmom da ti kažem” - veče posvećeno muzičkom stvaralaštvu Mileta Janjića. Učesnici: Nada Đurevska, Miki Trifunov, Velimir Milošević i Dragoslav Janjić.
"Život piše romane ali nema ko da ih čita” - veče posvećeno obilježavanju 35-oj godišnjici umjetničkog rada i 55 godina života Ratka Orozovića, poznatog, televizijskog i filmskog stvaraoca (učesnici:
Gradimir Gojer, Nj.E. Filip Sidorski, ambasador Ruske Federacije, Miki Trifunov i Dragoslav Janjić).
Veče sjećanja na akademika Nedu Zeca  - u povodu 100 godina rođenja (učesnici Prof.dr. Boro Đukanović, Prof.dr. Radmilo Jovanović i Miki Trifunov, glumac).
Muzičko – poetsko veče povodom 200 godina rođenja Aleksandra Sergijeviča Puškina (učenici Bisera Alikadić, Marko Vešović, Vojka Đikić, Željko Grahovac, Nedžad Ibrišimović, Velimir Milošević, Nenad Radanović, Goran Vračar, Vladimir Nastić i Nj.E. Filip Sidorski, ambasador Ruske Federacije. U muzičkom dijelu programa učestvovali solisti hora Slovenačkog kulturnog društa "Cankar” i Milica Pap za klavirom.
Promocija knjige Dragoslava Janjića "Trovanje šampanjcem”. Izdavač: SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
Dimitrije Kalezić: "Značaj Božića”.
Milorad Milić: "Bahrija Nurihadžić o sebi, svojoj umjetnosti i svom vremenu” - sjećanje na jednu od najuspješnihih operskih diva prije drugog svjetskog rata,  prvakinjom Beogradske opere, cijenjenoj umjetnici koja je gostovala na svim velikim operskim scenama tog vremena – od Ciriha, Londona, Kaira, Varšave do Praga, Beča, Budim-pešte.
Promocija knjige "Legende iz starog Sarajeva” autora Vlajka Palavestre. Promotori: Izet Sarajlić, Dejan Đurićković, Marina Palavestra i Dragan Stojković izdavač knjige.
Promocija knjige "Na pergameni lica” Amira Brke i "Kvintni krug” Dragana Jovanovića Danilova. Promotori: Dr. Enver Kazaz i Željko Gragovac.
Poetsko veče Stevana Tontića. Učesnici: Stevan Tontić, Dejan Đurićković i Željko Grahovac.
Promocija knjige Jagode Kecman iz Splita "Akvarelom u predvorju srca”. Promotor: Vojislav Vujanović.
"Estetika Svetog Save”. Predavač Vojislav Vujanović.
Poetsko veče Dare Sekulić. Učesnici: Dara Sekulić, Nenad Radanović, Sokrat Kajević, te pijanisti Vedrana Mujkić i Nihad Krečo.
Poetsko veče pjesnika Gorana Babića iz Beograda i Vuice Rešinog Tucića iz Novog Sada. Domaćin večeri je bio književnik Stevan Tontić.
Promocija knjige "Plameni jezici nad Mostarom” autora Ratka Pejanovića iz Mostara. Promotor je bio Zlatko Serdarević, novinar iz Mostara.
"Misija Bosanske vile u prošlosti i danas”. Predavač: Prof. dr. Dejan Đurićković.
Promocija "Bosanske vile”, lista za književnost, kulturu i društvena pitanja br. 22-23 koji je veći dio svoga sadržaja posvetio proslavi 100 godina postojanja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Promotori su bili javni i kulturni radnici Sarajeva, književnici, pjesnici i saradnici časopisa.
Promocija knjige i CD-a Dragice Vujović – Braunštajn "Vetrovi Balkana”. Promotori su bili akademik Vladimir Premec i Vojislav Vujanović, književni, likovni, i pozorišni kritičar.
"Politički roman kao specifičan književni izraz”. Predavač akademik Nikola Kovač.
"Porodični korjeni Despića i lično stvaralaštvo”. Predavač gost iz Beograda akademik Dejan Despić.
Promocija knjige Velimira Miloševića "Preko srušenog mosta". Promotori: Advan Hozić i Dragoslav Janjić. Poeziju Velimira Miloševića čitali Admiral Mahić, Aida Dreca i Milan Milidrag.
Slobodan Žalica: "Dvanaest svetih noći” - predavanje iz antropozofije.
Promocija knjige Boška Kućanskog "Zelenzim”. Promotori: Dragoslav Janjić i Velimir Milošević.
Promocija knjige poezije Velimira Miloševića: "Preko srušenog mosta” u saradnji sa SPKD "Prosvjeta” - Mostar. Promotori su bili Alija Kebo, književnik i Mijo Ivo Andrić, književnik.
Promocija knjige Branislava Đurđeva "Na zastarjelim stranputicama”, priređivača Doc.dr. Vesne Mušete - Aščerić. Promotori: Akademik Vladimir Premec, prof.dr. Enes Pelidija i Željko Gragovac, književnik.
Promocija knjige Branislava Đurđeva "Na zastarjelim stranputicama".
Priređivač. Vesna Mušeta Ašćerić. Promotori: književnik Željko Grahovac, akademik Vladimir Premec i prof.dr. Enes Pelidija. Promocija je održana 13.02. 2003. godine u prostorijama Društva. SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, kao izdavač ove knjige je iz oblasti historijografije dobilo GODIŠNJU NAGRADU Poslovnog udrženja i knjižara Bosne i Hercegovine.
Prof. dr. Nenad Kecmanović, neuropsihijatar: "O (ne) moralu psihijatara, još jednom”. Tribina održana u četvrtak, 29. maja u prostorijama Društva.
Željko Ivanković, "Politička recepcija Andrićeva djela”. Tribina održana u utorak 10. juna u prostorijama Društva.
Miroslav Janjčić: "Besjeda Drugim jezikom – o iskušenjima stvaranja  na nematerijalnom jeziku”. Tribina je održana u utorak, 17. juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.
"Književnik Risto Trifković” - podsjećanje uz desetu godišnjicu smrti. Predavač: prof.dr. Dejan Đurićković. Tribina održana 18. septembra u prostorijama Društva.
Veče poezije Alije Kebe  "Od Uborka do New Yorka” i promocija književnog časopisa "Most”. Gost večeri Alija Kebo. Promotori: pjesnik Velimir-Veljo Milošević i književnik Dragoslav Janjić. Promocija održana 02.oktobra  u prostorijama Društva.
Promocija knjiga Blagoja Blaža Plemića, književnika iz Foče "U zagrljaju” i "Iza prve linije”. Promotori: književnik Esad Bajtal i književnik Velimir-Veljo Milošević. Medijator Strajo Krsmanović, teatrolog. Promocija održana 13. novembra u Multimedijalnom centru MAK u saradnji sa Bibliotekom Grada Sarajeva.
"Faktori i elementi glogalizacije”. Predavač: akademik Ljubomir Berberović. Predavanje održano 27. novembra u prostorijama Društva.
Humorista i satiričar starog Sarajeva: Savo Skarić-Zembilj (povodom 125. godina od rođenja).
Veče ozbiljne poezije po kazivanju Branka Čučka, pjesnika – "Poezija s kraja stoljeća”. Medijator Stevo Latinović. Manifestacija održana 27. 01. 2004. godine u prostorijama Društva.
Filmsko – poetsko veče "Živim od nedostatka dokaza”, organizovano povodom 60 godina života i 40 godina umjetničkog rada Ratka Orozovića, filmskog i pozorišnog režisera. Promotori (besjedili) Vladimir Premec, akademik i Gradimir Gojer, teatrolog. Medijator Stevo Latinović. Manifestacija održana 25. 02. 2004. godine u prostorijama Društva.
Promocija knjige Milorada Kostića "Zapisano u zvezdama”. Promotori Admiral Mahić, književnik i Ratko Orozović, filmski i pozorišni reditelj.
Veče balada i šansona "Noćas se moje čelo žari”. Autor muzike Muhamed Zlatan Hrenovica – izvođač Miki Trifunov, glumac. Manifestacija održana u prostorijama Društva 31. 03. 2004. godine.
Promocija knjige Dragoslava Janjića "Drame” i javno slušanje nagrađene radio drame "Ljudi na čekanju”. Promotori Gradimir Gojer, teatrolog, Željko Ivanković, književnik i Žarko Turubatović, režiser. Medijator Stevo Latinović. Manifestacija održana 29. 04. u Muzeju Sarajeva – "Despića kuća”.
Promocija jubilarnog 30. broja časopisa "Bosanska vila” povodom desetogodišnjice njenog novog života. Promotori prof. dr. Dejan Đuričković i Željko Grahovac, književnik. Promocija je održana 10. 06. 2004. godine u prostorijama Društva.
52.Promocija knjige Nenada Radanovića "Antologija fantastičke pipovijetkeu Bosni i Hercegovini”. Izdavač: SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Promotori prof. dr. Dejan Đuričković i Željko Grahovac, književnik. Promocija je održana 24. 06. u prostorijama Društva, kao i 03. 07. 2004. godine u Mostaru u Ćoroviča kući.
Život i djelo preminulog pjesnika Vese Radumila, najmlađeg zatočenika koncentracionog logora Jasenovac. Predavač Nenad Radanović, moderator Stevo Latinović
Historija i priča: Književno djelo Ive Andrića. Predavač: prof. dr. Dejan Đuričković, moderator Stevo Latinović.
Obilježavanje 50. predstave "Memoari Prote Mateje Nenadovića”. Izvođač: Pavle Ilić. Moderator Stevo Latinović.
Devedeset godina od smrti Mihajla Pušare. Predavači: Pavle Ilić, prof. dr. Dejan Đuričković. Moderator Stevo Latinović.
Književno veče pjesnika Dragana Kolundžije  u povodu 50-godišnjce umjetničkog stvaralaštva. Uvodna riječ: Stevan Tontić.
Promocija knjige Velimira Miloševića "Bagrem bašta” (Veče vinske poezije. Promotori Dragoslav Janjić i Vojislav Vujanović. Moderator Stevo Latinović.
Promocija "Bosanske vile” (dvobroj 33-34) u povodu 120 godina od    izlaska prvog broja. Promotori:  prof. dr. Dragomir Gajević, prof. dr. Novak Kilibarda i Dragoslav Janjić.
Život i rad Nikole Tesle. Predavač: Radoslav Elez.
Poetsko veče posvećeno Dušku Trifunoviću. O pjesniku govorio Stevan Tontić, književnik. Interpretacija stihova Milan Milidrag uz muzičku pratnju Borislava Veljkovića.

KOMISIJA ZA LIKOVNE UMJETNOSTI

       Skromni prostori SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo su ipak omogućavali organizovanje likovnih izložbi. Bile su to izložbe do tridesetak eksponata.  Usmjerenje je bilo ka afirmaciji manje poznatih i, češće, mladih likovnih stvaralaca, stvaralaca čijoj se afirmaciji htjelo pomoći, skrenuti pažnju na njihovo stvaralaštvo koje bi ostalo, možda, zatvoreno u privatnim prostorima u kojima je i nastajalo. Pored prostorija SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo korišteni su i izložbeni prostori Galerije "Novi hram” i Galerije "Mak”.
"Osamsto godina postojanja manastira Hilandar”. Izložba je organizovana u saradnji sa Republikom Srpskom, postavljena je bila u Galeriji "Novi hram", Izložbu je otvorio Mitropolit Dabobosanski Gospodin Nikolaj.
Izložba lavirunga "Otmica Evrope” Slobodana Bijeljca, umjetnika koji živi i stvara u Parizu (otvaranje izložbe u Galeriji Novi hram i performans povodom zatvaranja izložbe. Učesnici: Vojislav Vujanović, likovni kritičar, Miki Trifunov, glumac i Prof. Jevgenij Ksaverijev, violončelo).
Izložba Slika Slobodana Perišića (koji je tih godina boravio i stvarao u Švedskoj) u Galeriji Novi Hram. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
"Ab ovo", izložba Biljane Žakule, umjetnice koja trenutno živi i radi u Danskoj. Izložba pod simboličnim nazivom "Ab ovo" postavljena u Galeriji "Mak" predstavlja jedan novi početak u stvaranju ove autorice, početak rada na novim materijalima poput svile i porculana. Izložbu je otvorip Nenad Radanović, književnik i slikar.
Izložba slika Milana Vasiljevića u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba minijatura slikara Jovana Bijelića" organizovana u prostorijama SPKD "Prosvjeta" - Sarajevo u saradnji sa Galerijom "Paleta". Izložbu su otvorili Vojislav Vujanović i Dragoslav Janjić.
Izložba ikona u bakru Slavoljuba Radovanovića Srbina organizovana u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba "Beli anđeo” (detalji mileševskih freski) Ibrahima Durakovića, ikonopisca iz Srbije. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba slika Gustija Gonzalesa, Argentinca, koji trenutno živi i radi u Švedskoj. Pored Vojislava Vujanovića, izložbu je otvorio i Nj.E. gospodin Nils Eliasson, ambasador Kraljevine Švedske u BiH. Izložba je organizovana u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
Izložba slika Milana Arežine, mladog slikara iz Republike Srpske. Izložba je organizovana u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović-
Izložba slika Radmile Lizdek, apsolventa Akademije likovne umjetnosti iz Trebinja. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba slika Mitra Devića koja je organizovana u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović
Treća samostalna izložba Nenada Radanovića, književnika u prostorijama SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Izložbu je otvorio Vojislav Vuhanović.
Izložba slika (torzo) Jelene Karišik, asistenta Akademije likovnih umjetnosti iz Banja Luke, koja je organizovana u Galeriji "Novi hram”. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba kaligrafskih radova Šukrije Gavranovića održana u Galeriji "Mak” u Sarajevu. Ista postavka izložbe je prenesena i u Mostar i izložena u Galeriji "Ćorovića kuća”.
Izložba o životu glumice Jelene Kešeljević postavljene u Galeriji "Gabrijel" u saradnji sa Festivalom "Sarajevska zima”. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Izložba "Naši stari” -  Srpski slikari iz BiH – prva polovina XX vijeka postavljena (autora Vojislava Vujanovića) u Galeriji "Collegium artisticum” koja je predstavila 51 umjetnika sa 140 djela. Izložbu su otvorili akademik Nikola Kovač i Fuad Halihalilović. Po mnogima, ova izložba upriličena u povodu 100 godina postojanja SPKD "Prosvjeta" - Sarajevo bila je kulturni događaj u 2002. godini.
Izložba slika Boška Kućanskog postavljena u SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
Izložba eksponata porodice Ceković u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH. Izložbu priredila Svjetlana Bajić
Izložba slika žena amatera: Vere Kulenović, Borjane Masal i Enide Mališević. Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović.
Prva zajednička izložba slika slikara amatera Verice Kulenović, Borjane Masal i Enide Mališević. Izložbu je otvorio akademik Boško Kućanski 06. marta u prostorijama Društva. Izložba je organizovana na inicijativu Kluba žena "Mis Irbi”, a u povodu obilježavanja 8. marta Dana žena.
Izložba fotografija "Vrijeme je stalo” autora Dragana Ressnera. Izložba je organizovana 19. juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložbu je otvorila Tatjana Žarković-Tafro, a o umjetniku je govorio Ratko Orozović, režiser.
Izložba slika Saide Milošević, slikara amatera. Izložbu je postavio i    otvorio Vojislav Vujanović 23.12.2003. godine u prostorijama Društva.
U saradnji sa SPKD "Prosvjeta” - Mostar organizovana je izložba slika "Portret Starog mosta” , mostarskog slikara Seada Vladovića Guče. Izložba je postavljena u Galeriji "Mak” od 22. – 30. 06. 2004. godine. Izložbu su otvorili Ratko Pejanović, potpred-sjednik SPKD "Prosvjeta” - Mostar i Vojislav Vujanović, likovni kritičar.
Izložba slika Ajnuše Horozović, pjesnikinje i slikara pod nazivom "Likovno i poetsko”. Izložba je postavljena u prostorijama Društva u periodu od 08. 07. -   Izložbu je otvorio Vojislav Vujanović, likovni kritičar.
Izložba skulptura Lejle Ćehajić održana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.
Izložba akvarela Dragoslava Husara iz Pančeva – SCG održana u muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.
SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je izdala i reprezentativne kataloge za izložbe Radoslava Tadića, Slobodana Bijeljca, Biljane Žakule, za izložbu "Naši stari” izlaganje eksponata porodice Ceković, a ostale izložbe su popraćene prigodnim afišama.
Predsjednik Komisije za likovne umjetnosti je Vojislav Vujanović, književni, likovni i pozorišni kritičar.

KOMISIJA ZA POZORIŠTE I FILM

      Komisija za pozorište i film i Narodno pozorište Mostar su u koprodukciji realizovali dramski projekat "U mraku” autora Svetozara Ćorovića. Riječ je o drami za koju se donedavno smatralo da nije u cjelosti napisana ili da se jedan njen dio izgubio, jer je historija pozorišta nala samo za prvi čin ove drame. Međutim, prof. dr. Kemal Bakaršić je pod veoma neobičnim okolnostima, spasavajući biblioteku Zemaljskog muzeja u Sarajevu, ratne 1993. godine kada se ta biblioteka našla na prvoj liniji fronta, pronašao originalni Ćorovićev rukopis drame u cjelini. Drama je izvedena u ambijentu ruševina Srpske pravoslavne crkve u Mostaru. Predstavu je režirao Slobodan Stojanović, dramaturg je bio Strajo Krsmanović, scenograf Oma Arslanagić, kostimograf Amela Vidić, lektor Zdravko Šipka. Kao glumci su se pojavili, osim članova mostarskog Narodnog pozorišta i gostujući glumci Dragan Marinković, Uroš Kravljača, Sabina Kulenović i Baisa Baki. Predstava je nekoliko puta reprizirana na Federalnoj TV.
U okviru ove Komisije osnovana je "Mala scena Prosvjete”. Promociju "Prosvjetine” Male scene u prostorijama Društva otvorio je gost iz Beograda Tomo Kuruzović, poznati glumac, izvodeći legendarnu monodramu "Petar Pepo Bandić” na osnovu teksta Branka Ćopića. U saradnji sa "Prosvjetom” iz Republike Srpske prikazana je predstava "Balkan – Pitsburg” u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.
Evropska unija je na osnovu projekta Komisije donirala značajna sredstva za realizaciju monodrame "Memoari Prote Mateje Nenadovića” u izvođenju glumca Pavla Ilića i komedije "Hotel Majna” koje predstavlja prvo premijerno izvođenje na osnovu teksta Vlade Dijaka. Glumci u ovoj predstavi su bili: Mišo Mrvaljević, Ines Fančović i Ajla Frljukčić. Predstava "Hotel Majna” je zbog nedostatka materijalnih sredstava samo doživjela premijerno izvođenje u prostorijama Društva, ali je monodrama  "Prota Mateja Nenadović” predstava koja živi i danas. Već sutradan, nakon premijernog izvođenja u prostorijama Društva, reprizirana u crkvi S. Tekla u Sarajevu, prikazivana je nekoliko puta u Srpskom Sarajevu. Monodrama je izvođena i u Visokom, Brčkom, Doboju, Tesliću, Čelincu, Srpskom brodu i Tuzli.
Na osnovu prijedloga Komisije na Svečanoj akademiji učestvovali su i glumci Vesna Mašić i Zoran Bečić. Evropska unija je Društvu donirala i video bim, tako da su se stekli uslovi i za kino projekcije. U saradnji sa ambasadom Federacije Rusije premijerno je prikazan film "Amerikanka” i "Kraljevski lov”. Premijerno izvođenje monodrame "Vuk Stefanović Karađić” autora Milovana Vitezovića u izvođenju glumca Ljube Božovića. Monodrama je izvedena 07. maja 2003. godine u prostorijama Društva. Izvođenje drame Vlade Dijaka "Hotel majna”; Revija nagrađenih filmova Ratka Orozovića povodom jubileja 40 godina umjetničkog rada i 60 godina života; Prikazivanje filma "Bolji život divljih svinja”. Književno dramsko veče "Svedok glume” Tome Kuruzovića. Gost večeri je bio Tomo Kuruzović, glumac iz Beograda. Promotor Ratko Orozović. Medijator Stevo Latinović. Manifestacija održana 12. 05. 2004. godine u prostorijama Društva. Premijera ruskog filma "Zvijezda” u saradnji sa Ambasadom Ruske federacije u BiH.
Poetsko-muzička monodrama "Bagrem bašta” (Veče vinske poezije) u interpretaciji Milana Milidraga koji je napisao scenario, komponovao muzičke songove i režirao predstavu). Ista predstava je igrana u Bačkoj Topoli , Crvenki, kući "Đure Jakšića” na Skadarliji, a uvrštena je u takmičarski deo Festivala monodrame i malih pozorišta Republike Srpske.

MUZIČKO-HORSKA KOMISIJA

     SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je u proteklom periodu organizovala dva solistička klavirska koncerta poznatih pijanistica Aleksandre Romanić i Milice Pap, a u okviru muzičko entitetske saradnje organizovan je koncert u Brčkom (realizacija projekta Milice Pap "Muzika bez granica” finansiran donacijom od UNESCA), gdje su pored Milice Pap učestvovale još i Ana Pokrklić, flauta i Belma Tuzović-Mujkić, gitara. Ova Komisija je dala i značajan doprinos organizaciji Svečane akademije upriličene u povodu 100 godina postojanja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, gdje su u muzičkom dijelu programa učestvovali: Hor Muzičke akademije Srpsko Sarajevo, Milica Pap, klavir, Sanja Ostić, sopran, Nevena Ćeklić, klavir, Tatjana Romanić, viola i Aida Dreca, klavir. Uz muzičku pratnju, nastupali su i poznati sarajevski glumci Vesna Mašić i Zoran Bečić.
Komisija je u saradnji sa Muzičkom akademijom iz Sarajeva organizovala koncert Vladimira Nikolića, gitariste iz Beograda, a u saradnji sa Muzičkom akademijom iz Srpskog Sarajeva i nastup muzičke grupe "Rusalke” koje su nastupale na otvorenju izložbe žena amatera. Organizovala koncert Kamernog hora i solista studenata Muzičke akademije iz Srpskog Sarajeva. Koncert je održan 03. juna u Domu vojske Federacije BiH i Gostovanje grupe "Renesans” iz Savezne države Srbije i Crne Gore: Harmonikaški recital – Aleksandar Pupovac.

KOMISIJA ZA IZDAVAČKU DJELATNOST

      Izdavačka djelatnost "Prosvjete" govori da je ovo Društvo od početka svoga rada zauzelo stanovište da je pisana riječ najbolji oblik kulturno-prosvjetnog rada u narodu, pa je stoga, uz pomoć vlastite štamparije, u periodu do 1949. godine objavljeno preko 350 knjiga, kao i nekoliko časopisa. Od 1993. godine ponovo je pokrenuto izlaženje "Bosanske vile”, lista za književnost, kulturu i društvena pitanja, kao i "Amanaha". Od 1996. godine do danas objavljeni su slijedeći naslovi:
Velimir Milošević: "Pasternak na Mojmilu” (zbirka poezije). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 1996.godine.
Nenad Kostić: "Labudov pijev” (zbirka poezije). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 1997. godine.
Teodor Romanić Dirigent – publikacija posvećena 45 – godišnjici umjetničkog, pedagoškog i društvenog angažmana jedne osebujne, briljantne i nadasve plodotvorne karijere prezentirane od strane Ivana Čavlovića. SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 1998. godine.
Dragoslav Janjić: "Trovanje šampanjcem” (zbirka pripovjedaka). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo i Udruženje pisaca BiH, Sarajevo, 2000. godine.
Ljiljana Beljkašić-Hadžidedić: "Srpska nošnja u Sarajevskom polju” (etnološka studija). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2001. godine.
Mladen Subotić: "Embrijeva priča” (kratki roman). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2001. godine.
Amir Brka: "Na pergameni lica” (izbor od 100 pjesama iz pjesničkog stvaralaštva od 1990-2000. godine. Ova knjiga štampana je zajedno sa knjigom Dragana Jovanovića Danilova "Kvintni krug” kao zajedničko izdanje, odnosno duologija. SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2001. godine.
Dragan Jovanović Danilov: "Kvintni krug” (100 pjesama – izbor)- SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, 2001. godine. SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2002. godine.
"Dvadeset pet godina rada prosvjete 1902-1927” - izdanje Društva "Prosvjete” - Sarajevo, 1927. godine. Reprint izdanje (izdanje finansirala Opština Centar-Sarajevo), SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2002. godine.
Vojislav Vujanović: "Jelena Kešeljević”. SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo i "Festival Sarajevska zima”, Sarajevo, 2002. godine.
Mirjana Popović: "Sve je u ovoj kući” (zbirka poezije). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2002. godine.
Velimir Milošević: "Preko srušenog mosta” (zbirka poezije). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2002. godine.
Boško Kućanski: "Zelenzim” (reprint izdanje poetske proze ilustrovano vlastitim crtežima). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2002. godine.
Branislav Đurđev:"Na zastarjelim stranputicama” (metodološka i filozofsko istorijska pitanja – izbor neobjavljenih radova sačinila Vesna Mušeta – Ašćerić). SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, Sarajevo, 2003. godine.
Dragoslava Janjić: "Drame” 
Milorada Kostiće: "Zapisano u zvezdama”- zbirka pjesama.
Nenada Radanović: "Antologiju fantastičke pripovijetke u Bosni i Hercegovini”.
Boško Kućanski: "Uzdarja”.
Ljubica Žikić : "Slike raspuklog vremena” /Knjiga je nagrađena na Konkursu Fondacije za izdavaštvo/nakladništvo Vlade Federacije BiH za 2005. godinu.
Velimir Milošević: "Bagrem bašta” - (Veče vinske poezije).
"Bosanska vila”, list za književnost, kulturu i društvena pitanja. Izdavač SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
SPKD "Prosvjeta” je izdavač "Bosanske vile”, lista za književnost, kulturu i društvena pitanja. List je pokrenut 1885. godine i izlazio je do 1914. godine. Ponovo je pokrenut 10. maja 1994. godine i do sada je izašlo 34 brojeva. "Bosanska bila” je jedini časopis u Federaciji koji izlazi na ćirilici. Po ocjeni meritorne kritike svrstan je u najuglednije časopise u BiH. U 2000. godini "Bosanska vila” proslavlja značajan jubilej – 115 godina od izlaska prvog broja. U kooperaciji i saradnji sa Fondacijom "Heinrich Böll” iz SR Njemačke (Regionalni ured – Sarajevo) Redakcija časopisa je ostvarila promociju u  gradovima BiH: Mostaru, Zenici, Tešnju, Tuzli, Banjoj Luci i Srpskom Sarajevu.
Šest brojeva  "Bosanske vile” izašle u periodu od maja 1994. do aprila 1977. godine kao glavni i odgovorni urednici potpisivali su Goran Simić, prof. dr. Božo Kljajić i mr. Borislav Spasojević. Novu seriju lista od broja 7-8 do broja 14 uređivao je prof. dr. Dejan Đurićković, a od broja 15 do broja 26 list uređuje Dragoslav Janjić, književnik.
U 2000. godini dostojno je obilježena 115- ta godišnjica od izlaska prvog broja "Bosanske vile”. Potpomognuta od Fondacije ”Heinrich Böll” iz SR Njemačke (Regionalni ured Sarajevo), Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Skupštine grada, redakcija časopisa sa mnogobrojnim uglednim promotorima (Dejan Đurićković, Borislav Spasojević, Željko Grahovac, Amir Brka, Vojislav Vujanović, Mirjana Popović-Milković, Novak Kilibarda, Mladen Subotić, Ranko Risojević, Admiral Mahić) je promovisala "Bosansku vilu” (brojeve 18, 19-20 i 21) u Mostaru, Zenici, Tešnju, Tuzli, Novom Sadu, Podgorici, Cetinju, Zagrebu i Banja Luci. Bio je to svojevrsni kulturološki poduhvat, izuzetno medijski popraćen, koji je imao za cilj dugoročno učvršćivanje međunacionalne i međuregionalne saradnje i kulturne povezanosti eks-jugoslovenskog prostora.
Svaki broj "Bosanske vile” je promovisan u prostorijama Društva, nekoliko puta i u Mostaru, a uspješno je prezentiran i na Frankfurtskom sajmu knjiga.
Bitno je još istaći da je "Bosanska vila” objavila značajan broj tekstova iz istorije "Prosvjete”, kao i iz njenih današnjih aktivnosti (autori: Teodor Romanić, Goran Simić, Božo Kljajić, Borislav Spasojević, Dejan Đurićković, Vojislav Vujanović, Ratko Orozović, Stevo Latinović, Ljubica Žikić…) koji će zasigurno predstavljati značajnu građu za izradu monografije o deset godina rada ovog Društva.
Do sada je izašlo 34. brojeva "Bosanske vile”.

"Almanah” - periodična publikacija SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.

      Nastavljajući tradiciju objavljivanja "Almanaha” "Prosvjete” koji je pokrenuo Pero Slijepčević, SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je objavila u periodu 1996-2002  četiri "Almanaha”. Prvi za 1996. godinu uredio je prof.dr. Božo Kljajić , a preostala tri (za 1997., 1998. i 2001.) prof.dr. Dejan Đurićković.
"Almanah” je koncipiran kao redovna godišnja publikacija (ali zbog nedostatka materijalnih sredstava izlazi periodično), posvećen je njegovanju srpske nacionalne kulture, dijelom i naše zajedničke multikulturalne tradicije i sa željom da okuplja ugledne saradnike iz svih oblasti kulture i društvenih nauka – profesore univerziteta, naučne radnike, pisce, kritičare i umjetnike, nastojeći da, prilozima koje objavljuje, bude ogledalo naše prošlosti i naše sadašnjosti.
Urednik "Almanaha” je bio prof.dr. Dejan Đurićković.

OMLADINSKI KLUB SPKD "PROSVJETA” - SARAJEVO

      Podržan donacijom Fondacije SOROŠ, Omladinski klub je pokrenuo "Glasnik Prosvjete putem interneta”, koji je sažeto prikazivao sva događanja u SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo. Dvanaest brojeva ovog "Glasnika” razaslan je na oko 60 adresa širom svijeta. Nažalost, zbog nedostatka materijalnih sredstava "Glasnik” je prestao sa radom. U saradnji sa Komisijom za pozorište i film organizovana je kino projekcija- premijerno izvođenje filma "Amerikanka”. U pripremi je i izdavanje muzičkog CD-a, snimljenog muzičkog materijala koji bi sadržavao originalnu muziku stvorenu s namjerom ukrštanja nekoliko muzičkih različitih pravaca u savremenoj muzici.
Predsjednik Omladinskog kluba je Dubravko Jeremić, novinar.
U namjeri da pokrene "Prosvjetinu video produkciju” Omladinski klub je dobio od Ambasade Grčke u BiH  donaciju za digitalnu montažu. Radi se o kompjuteru konfiguracije neophodne za montiranje snimljenog materijala.

Klub žena "Mis Irbi”

      U saradnji sa Pokretnim pozorištem Senada Arslanagića održana je predstava "Za velike i male”, a u povodu obilježavanja pravoslavne nove godine. Na ovoj priredbi su djeci svih nacionalnosti podjeljeni novogodišnji paketići. Isto pozorište je održalo još jednu predstavu u prostorijama Društva, te prisutnoj djeci darivalo prigodne poklone. Darovane igračke i odjeću od Fondacije "Les perssonel de la Base Aerienne” iz Solenzara, Aktiv žena je podjelio djeci slabog materijalnog stanja. Aktiv žena je obilježavao i 8. mart Dan žena. Prigodnim izletom i predavanjem obilježen je i tradicionalni Uranak, i organizovano predavanje iz Centra za ženske studije u Beogradu. Aktiv žena je bio domaćin susreta ženskih udruženja "Žene ženama”, "Abraham”, "La Benevolencije” sa gošćama ekumenske ženske akademije iz Ciriha.

Aktivnosti:

Prva zajednička izložba slika slikara amatera Verice Kulenović, Borjane Masal i Enide Mališević. Izložbu je otvorio akademik Boško Kućanski 06. marta u prostorijama Društva. Izložba je organizovana  u povodu obilježavanja 8. marta Dana žena.
Predavanje "Teorija izbora- psihologija osobne slobode”. Predavač: Ranka Katalinski, profesorica pedagogije i psihologije, specijalista traumatske psihologije. Predavanje održano 05. novembra u prostorijama Društva.
Predavanje "Bosanske heroine i heroine Bosne”. Predavač Tatjana     Žarković-Tafro.
"Žena u pravoslavlju”. Predavač Vanja Jovanović, sveštenik. Medijator Milica Kajević. Predavanje održano 17. 02 2004. godine u prostorijama Društva.
Veče poetesa Sarajeva. Učestvovale Bisera Alikadić, Mirjana-Popović Milković i Maja Knežević. Promotor Nenad Radanović. Poetsko veče održano 07. 05. 2004. godine u prostorijama Društva.
Predavanje "Homeopatija – kakva je to medicina”. Predavač dr. Jovanka Huseinbeg-ović. Medijator Milica Kajević. Predanje održano 08. 07. 2004. godine u prostorijama Društva.
Predavanje "O savremenoj sociolingvističkoj situaciji”. Predavač prof. dr. Hanka Vajzović. Medijator Milica Kajević. Predavanje održano 15. 07. 2004. godine u prostorijama Društva.
Znamenite žene Sarajeva u 20. vijeku. Predavač: Tatjana Žarković - Tafro. Moderator: Milica Kajević. (mart mjesec).
Veče sa dramskim umjetnicama Kaćom Dorić i Nadom Đurevski. Muzička pratnja: Ana Pokrklić, flauta i Belma Tuzović-Mujkić, gitara. Moderator: Milica Kajević.
Naše sugrađanke: Staka Skenderova i Dr. Ševala Zildžić-Iblizović uz muzičku pratnji sevdalinki i gradskih pjesama.
Porodična medicina – Gerijatrija – problemi trećeg doba. Predavač: dr. Vera Rundić-Mihaljčić, moderator Milica Kajević.
Pokrenuta inicijativa za zajedničkim programima između nacionalnih kulturnih društava.

KOMISIJA ZA POVRAT IMOVINE

      Komisija za povrat imovine je u svom dosadašnjem radu svoj rad usmjeravala na slijedeće aktivnosti:
Sakupljala iz Arhiva Federacije i iz drugih izvora sve relevantne podatke koji se odnose na imovinu Društva.
Aktivno je uzimala učešća u radu Koordinacionog odbora nacionalnih kulturnih društava, dajući svoje stavove i mišljenje o prijedlogu Zakona o restituciji.
Uputila Informaciju Visokom predstavniku o neravnopravnom položaju SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo i cjelokupne imovine Društva.
Održala konferenciju za štampu na temu neravnopravnog položaja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo i cjelokupne imovine Društva.
Obavještavala javnost u sredstvima javnog informisanja o neravnopravnom tretmanu Društva, te je vodila polemiku o neistinitim navodima o imovinskom stanju Društva.
S obzirom na dugogodišnje otezanje sa donošenjem Zakona o restituciji, Komisija je ulagala posebne napore s ciljem da se "Prosvjeti" da na korištenje Prosvjetin dom, odnosno njegov najveći dio, pa je u tom pravcu neprestano kontaktirala opštinu Stari grad i tražila iseljenje "Šumaprodukta”. Redovno je praćen tok događaja u vezi sudskog spora koji se vodi u vezi tretiranja nacionalnih kulturno-prosvjetnih drušava. Nažalost, još nema rezultata, jer aktuelna vlast nema političke volje da jednako tretira kulturno-prosvjetna društva.
U aktivnostima oko povrata imovine "Provjete” Komisija je na zadovoljavajući način sarađivala sa odgovarajućim organima Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.
Na prijedlog HKD "Napredak” - SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je bila organizator i domaćin sastanka Koordinacionog odbora nacionalnih kulturnih i prosvjetnih društava (HKD "Napredak”, BZK "Preporod”, "La benevolencija”) i predstavnika Udruženja vlasnika nacionalizovane i konfiskovane imovine, razmatrajući aktuelno stanje u vezi donošenja zakona o restituciji. Tom prilikom zaključeno je da s obzirom na novoizabranu vlast treba pokrenuti novi ciklus aktivnosti na nivou entiteta i države, kako bi se poslije 12 godina očekivanja stvorili zakonski preduslovi za vraćanje nacio-nalizovane i kofiskovane imovine u zemlji. Udruženje vlasnika nacionalizovane  imovine dalo je ovom pitanju novu dimenziju izradivši tekst "Okvirni zakon o restituciji BiH”. Povoljno je primljena informacija da i u Republici Srpskoj djeluje nekoliko udruženja građana sa istim ciljem. Predsjednici nacionalnih i kulturno-prosvjetnih društava, te predsjednik Udruženja odlučili su posjetiti najviše funkcionere federacije Federacije BiH, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika u BiH, kako bi ih upoznali sa ovom problematikom.
O ovom sastanku održanom 09.04.2003. godine u prostorijama Društva obaviještena su sredstva javnog informisanja, a molba za sastanak i razmatranje ove teme upućeni su Nj.E. Paddy Ashdown-u, Visokom predstavniku u BiH, Adnanu Terziću , Predsjedavajućem Vijeću ministara, Ahmetu Hadžipašiću, Premijeru Vlade Federacije BiH, Sulejmanu Tihiću, članu Predsjedništva BiH, te Borislavu Mikereviću, Premijeru Vlade Republike Srpske. Uz molbu za sastanak, dostavljen je i inicijalni radni tekst "Okvirnog zakona o restituciji BiH”.
Molba za prijem kod Visokog predstavnika sa potpisima predsjednika sva četiri nacionalna društva je ponovo upućena 06. juna 2003. godine.
Na inicijativu Franje Topića, Predsjednika HKD "Napredak”, organizovana je radna večera sa predsjednicima svih nacionalnih-kulturnih društava, a na temu zauzimanja zajedničkog stava o zakonu o restituciji.
HKD "Napredak” je u svojim prostorijama 01. septembra organizovao sastanak Koordinacionog odbora. Na sastanku su  predstavnici KO informisani o toku aktivnosti i reakcijama na Okvirni zakon o restituciji u Bosni i Hercegovini koji je u parlamentarnoj proceduri.

KOMISIJA ZA OBILJEŽAVANJE 100 GODINA POSTOJANJA SPKD "PROSVJETA” - SARAJEVO

Komisija je inicirala donošenje Programa rada svih komisija Društva za obilježavanje ove značajne godišnjice i realizovala sve planirane manifestacije tokom 2002. godine posvećene godišnjici Društva.
Predsjednik Komisije je bio Teodor Romanić, predsjednik Društva.

KOMISIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

Komisija je u svom radu svoje aktivnosti usmjeravala na slijedeće aktivnosti: Organizovala 4 konferencije za štampu sa slijedećim sadržajima:
Stanje i položaj Društva u sadašnjem trenutku;
Predstavljanje rada Komisije za likovne umjetnosti i najava izložbe Milana Vasiljevića;
Predstavljanje rada Komisije za pozorište i film i najava monodrame "Memoari Prote Mateje Nenadovića” i komedije "Hotel Majna” Vlade Dijaka.
Najavila centralne manifestacije "Svečanu akademiju” i izložbu "Naši stari” u povodu obilježavanja 100 godina postojanja i rada SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
U saradnji sa mnogim medijima pripremala prezentaciju rada Društva (Federalnom i Kantonalnom TV,  TV Hajat, TV OBN, TV Studio 99, TV Vogošća, TV Pale,TV SRNA Radio Fern, Radio Diss, Radio Stari grad, Federalni radio, Radio BiH, Radio Glas nade, Radio Slobodna Evropa, u dnevnoj štampi: "Oslobođenje”, "Jutarnje novine”, "Dnevni avaz”, "SAN”, Srpske novine, "Politika”, "Borba”, "Beogradske večernje novine”, sedmična štampa: "Naši dani”, "Slobodna Bosna”,  "Ljiljan”.
Promovisala posjete politačara koji su posjećivali Društvo (Živka Radišića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njegovih saradnika, gradonačelnika Rasima Gačanovića, Muhidina Hamamdžića, Mustafe Mujezinoviča, predsjednika Kantona Sarajevo, Esme Hadžagić, ministrice kulture i sporta Kantona Sarajevo, Halime Hadžijamaković, Načelnica Opštine Fehima Škaljića, Načelnika Opštine Stari grad i dr.).
U saradnji sa predsjednikom Omladinskog kluba Dubravkom Jeremićem (koji je inače pružao dragocjenu saradnju ovoj Komisiji), organizovana je sveobuhvatno medijsko praćenje svih aktivnosti u povodu obilježavanja 100 godina postaojanja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo, a naročito Svečane akademije i izložbe "Naši stari” .
Aktivno obavještavala sva sredstva informisanja o svim manifestacijama društva, o čemu svedoči uredno vođen press cliping sa bogatom dokumentacijom od preko 200  referenci o radu Društva iz štampe.
Predsjednik Komisije za odnose sa javnošću je Stevo Latinović, novinar.

BIBLIOTEKA

      Jedna od izuzetno važnih "Prosvjetinih” djelatnosti u prošlosti bilo je i osnivanje biblioteka. Poznato je da je "Prosvjetina” Centralna biblioteka posedovala nekada bibliotečki fond od preko 50.000 knjiga. U toku samog rata, mnogobrojni građani, članovi, simpatizeri društva i poznati pisci i umjetnici darovali su "Prosvjeti” svoje knjige, tako da danas književni fond prema izrađenom inventarnom katalogu ima preko 5.000 knjiga i značajnu periodiku. Značajno je istaći da je 738 knjiga legat gospođe Ane Bubalo koja je svoju kućnu biblioteku sa policama testamentom zavještala Društvu. Pored inventarnog kataloga, kao i izrade kartica knjiga, biblioteka je i kompjuterski obrađena, i smještena u zastakljenim policama.
Pored bibliotečkog fonda Biblioteka raspolaže i bogatom audio i video dokument-acijom.

OSTALE AKTIVNOSTI

      SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je ostvarila uspješnu i plodotvornu saradnju sa SPKD "Prosvjeta” iz Mostara, Zenice i Tuzle u smislu organizovanja izložbi, promocija knjiga i "Bosanske vile”, pozorišnih predstava, kao i drugih manifestacija. SPKD "Prosvjeta” je pomagala ova društva u skladu sa svojim mogućnostima.
SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je putem svojih predstavnika insistirala na saradnji sa SPKD "Prosvjeta” iz Republike Srpske. Predstavnici obje "Prosvjete” su organizovali mnogobrojne sastanke, gdje su se dogovarali o saradnji putem razmjena programa rada. Najaktivnija saradnja se ostvarila sa SPKD "Prosvjeta” iz Istočnog Sarajeva. Zahvaljujući ovoj saradnji organizovana je izložba "800 godina postojanja manastira Hilandar”, prikazana monodrama "Petar Pepo Bandić” u izvođenju beogradskog glumca Tome Kuruzovića, kao i predstava "Balkan-Pitsburg” uzvedena u Kametnom teatru 55 u Sarajevu.
Neosporno je da SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo uživa veliki ugled u svojoj sredini, ostvarujući značajne kontakte sa Predsjedništvom BiH, svim ambasadorima akreditovanim u BiH, predsjednicima nacionalnih društava, organima vlasti, te drugim značajnim kulturnim ustanovama i institucijama. Posebnu pažnju je Društvo posvjećivalo saradnji sa vjerskim zajednicama u BiH. Tako su i mnogobrojni ambasadori, te predsjednici nacionalnih društava, istaknuti političari, kao i javni i kulturni radnici posjećivali prostorije Društva, gdje ih je rukovodstvo upoznavalo sa radom i problemima SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je u saradnji sa ostalim nacionalnim kulturnim društvima HKD "Napredak”, BZK "Preporod” i "La benevolencijom” organizovala Okrugli sto na temu Kulturni identitet u BiH. Na ovoj tribini zapažena izlaganja su imali i delegirani predstavnici našeg Društva: Teodor Romanić, Dejan Đurićković, Jasna Šamić, Nenad Radanović, Željko Grahovac  Mladen Subotić i Vojislav Vujanović.
SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je uz prigodne manifestacije organizovala proslavu Božića, Vaskrsa, kao i šahovske turnire, a obilježavala je i dan Svetog Save – velikog prosvjetitelja.
U okviru obilježavanja Vaskrsa, a u povodu 10-godišnjice obnavljanja rada "Prosvjete” - Sarajevo, Društvo je osnivačima, istaknutim aktivistima, donatorima i prijateljima dodijelilo zahvalnice, kao priznanje doprinosa rada SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo.
Povodom umjetničkog uspjeha režisera Ratka Orozovića, člana Izvršnog odbora Društva i predsjednika Komisije za pozorište u film na filmskim festivalima u Beogradu i Moskvi Društvo je organizovalo prigodno druženje. Tom prilikom premijerno je prikazan film "Bolji život divljih svinja”. Druženje i projekcija su održani 26.juna u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

DODJELJIVANJE ĐAČKIH STIPENDIJA

      Jedna od prvih aktivnosti utemeljivača "Prosvjete” je bila stipendiranje đaka i studenata. S obzirom na nedostatak finansijskih sredstava SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je iznašla mogućnosti da dodjeli od 2003-2006 godine više stipendija u iznosu od 100,00 KM stipendistima: Igoru Abduloviću, Jeleni Rađenović, Aleksandri Ristić, Amili Zlatar, Jeleni Davidović, Ivani Pantelić, Mirjani Pantelić, Aniti Minić, Anji Veljović, Miroslavu Šornu i Mladenu Kaurinu. Stpendije će se povećati na 120,00 KM.
Ovi učenici su, na veliku radost i ponos Društva, završavali školske godine sa odličnim uspjehom.
Značajno je istaći da je veliki broj aktivnosti, kao i nabavku tehničke opreme za rad, finansiran donacijama na osnovu Projekata Društva koji su donacijama potpomognuti od: Fondacija SOROŠ (za realizaciju drame "U mraku” Svetozara Ćorovića u kopro-dukciji sa Narodnim pozorištem u Mostaru, za štampanje nekoliko brojeva "Bosanske vile”, dopunu zbirke biblioteke  "Srpske književne zadruge”, realizaciju 12 brojeva "Glasnika” - "Prosvjete” putem interneta").
Evropska unija (za razvoj biblioteke - nabavku tehničkih sredstava i kupovinu novih polica i njihovo zastakljivanja, za realizaciju monodrame "Memoari Prote Mateje Nenadovića” i komedije  "Hotel Majna” Vlade Dijaka, te nabavku video BIM-a za rad Komisije za pozorište i film).
UNESCO (za realizaciju koncerta u Brčkom pod nazivom "Muzika bez granica”.
Fondacija "Heinrich Böll" - Regionalni ured u Sarajevu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo za promociju "Bosanske vile” u povodu obilježavanja 115-te godišnjice  "Bosanske vile”.
Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Ambasada Kanade ( za kupovinu tehničkih sredstava za rad biblioteke).
Grad Sarajevo i Opština Stari grad (za kupovinu tehničke opreme za rad Društva).
Opština Centar ( za štampanje reprint izdanja "Dvadeset i pet godina postojanja i rada "Prosvjete” 1902-1927").
Fondacija za izdavaštvo/nakladništvo Federacije BiH ( za štampanje tri broja "Bosanske vile”.
Federalno ministarstvo finansija BiH ( za štampanje duologije – zbirki poezija Amira Brke "Na pergameni lica” i "Kvintni krug” Dragana Jovanovića Danilova, za pomoć u realizacija programa za obilježavanje 100 godina postojanja SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo).
   Za svoj doprinos u njegovanju vlastite nacionalne tradicije i kulture, kao i predstavljenje i valorizovanje kulturne baštine drugih naroda, SPKD "Prosvjeta” - Sarajevo je dobila i značajno priznaje - Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva u 2002. godini.

 

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 


 
 
 

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba