Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Umjetnička galerija BiH
free counters
 

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

ARHIV

NA OVOJ STRANICI DEŠAVANJA U 2019.g

SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

SREĆAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELI VAM SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO!

cestitka

 

Učešće SPKD “Prosvjete” na Diplomatskom zimskom bazaru

dzb

Diplomatski zimski bazar je tradicionalni porodični i dobrotvorni događaj godine koji organizuju članovi diplomatske međunarodne zajednice u BiH u suradnji s lokalnim zajednicama.

prosvjeta

U KSC Skenderija u Sarajevu će 7.12.2019. od 11:00. do 17:00. sati biti održan Diplomatski zimski bazar, tradicionalni zimski dobrotvorni događaj kojeg organiziraju članovi diplomatske zajednice koji djeluju u glavnom gradu BiH.

I ovaj put da se Diplomatski zimski bazar održava u dvorani Mirza Delibašić, a zahvalјujući prošlogodišnjem uspjehu, očekuje se da će ovom izdanju Bazara prisustvovati još veći broj izlagača i posjetitelјa.  

U organizaciji ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara učestvuje ambasade, međunarodne organizacije i lokalne zajednice, a posjetitelјi će zasigurno moći naći štošta zanimlјivog na štandovima brojnih  izlagača.

prosvjeta

Na ovogodišnjem bazaru podršku daje  i SPKD “Prosvjeta” Sarajevo sa učešćem na lutriji gdje će jedna od veoma vrijednih nagrada biti upravo izdanja Društva, monografije o slikarima BiH.

Sva sredstva prikuplјena realizacijom ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara bit će namijenjena za pomoć za djeci u stanju socijalne potrebe širom BiH.

Zato, ne propustite ovogodišnji Diplomatski zimski bazar, 7. decembra u Skenderiji od 11:00 do 17:00 u dvorani Mirza Delibašić.

Ulaznica iznosi samo 5 KM, a djeca mlađa od 10 godina imaju besplatan ulaz u pratnji odrasle osobe.

Dobro došli!

 

REZULTATI KONKURSA

ZA STIPENDIRANJE SPKD „PROSVJETA" SARAJEVO

Broj:  120 /19                                                

Datum: 07.11.2019. godine.

Na osnovu  Konkursa za stipendiranje SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, Komisija za stipendije je izvršila uvid u pristigle aplikacije na Konkurs, te utvrdila rang liste, koje je potvrdio Upravni odbor SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo. Na osnovu Odluke o raspisivanju konkursa, dodjeljuje se šest (6) stipendija, i to  dvije za učenike osnovnih škola, dvije za učenike srednjih škola, te dvije za studente. Rang liste su utvrđene kako slijedi:

Osnovna škola:

1. Maša Garić                        - 75 bodova

2. Sara Muhović                   - 69 bodova

3. Berina Ličina                       - 64 boda
4. Fahrudin Džaferović            - 55 bodova
5. Muhamed Karić                  - 54 boda

Srednja škola:

1. Aldin Bulbul                      - 80 bodova

2. Jana Ostojić                       - 79 bodova

3. Sulejman Vlahovljak           - 78 bodova
4. Najda Nukić                        - 59 bodova
5. Din Bajraktarević                - 58 bodova
6. Aida Hadžiabdić                 - 50 bodova
7. Neven Rokvić                     - 44 boda

Fakultet:

1. Andrej Gradina                - 87 bodova

2. Anja Veljović                     - 86 bodova

3. Nikolina Đokić                    - 72 boda
4. Ilma Čamdžić                      - 71 bod
5. Nadan Osmanović              - 69 bodova
6. Luka Stanić                        - 59 bodova

Napomene:

Na rang listama se nalaze imena samo onih aplikanata koji su ispunili uslove konkursa, te dostavili potrebnu i potpunu dokumentaciju. Na objavljenu rang listu žalbe se podnose u roku od sedam dana, pismenim putem, naslovljeno na Upravni odbor SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo.

 

Izuzetno zapažen nastup  izdavačke djelatnosti SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo  na 64. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

stand stand_2

Srpsko prosvjetno i  kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo prisutno je već peti put sa samostalnim nastupom na Sajmu knjiga.  Društvo je  i  ove godine predstavilo svoja nova izdanja na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga sa velikim uspjehom. „Prosvjetin“  štand je već tradicionalno mjesto okupljanja starih prijatelja iz regiona -  književnika, umjetnika, filmskih i naučnih radnika   - gdje se u ugodnoj atmosferi razgovaralo o novitetima i o nekim novim, zajedničkim  projektima.

otvorenje otvorenje_2

    Ove godine Društvo je u punoj Sali „Vasko Popa“ pred mnogobrojnom publikom -  akademicima, profesorima, javnim i kulturnim radnicima, novinarima kako  grada Beograda tako i ljudima iz cijele regije, brojni prijatelji i saradnici “Prosvjete”,  predstavilo svoju novu izdavačku produkciju:

promotori publika

plakat

Aleksa Šantić “Ostajte ovdje”;
Jelica Belović “Žena u vremenu”;
Dragana Tomašević:  “Ženskom rukom bosanskom”;
Makso Despić: “Zapisi starog sarajlije”;
Miloš Lazin: „Pripovedači na sceni“;
Kataloga slika Branko Šotra 1906-1960;
„Almanah Prosvjete za 2018/ 19“
“Bosanska vila br. 73/74” i br. “75/76”
Promotori su bili: Dejan Garić, Dragana Tomašević, Svetislav Jovanov i Danilo Lučić.

publika

Da napomenemo, za dosada najveći uspjeh izdavačke produkcije “Prosvjete”, Stručni žiri 62.međunarodnog beogradskog sajma knjiga je izdavačku djelatnost SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo uvrstilo u pet najboljih izdavača Srba iz dijaspore u 2017. godini koji su  prepoznali naš napor i trud da sistematski njegujemo srpsku kulturnu baštinu koja je i svekoliki dio baštine sa ovih prostora a i šire u regiji, da je štitimo od zaborava,  kao i da uspješno pratimo rad najbolјe produkcije srpskih autora kroz redovne publikacije „Bosansku vilu“ i „Almanah Prosvjete“  kao i kroz druga naša izdanja.

savo raso

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim donatorima koji su podržavali izdavačku djelatnost „Prosvjete“ prije svega: Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Fondaciji za izdavaštvo, Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Ministrastvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, Milanu Dunoviću, potpredsjedniku Federacije BiH,  a posebno Direkciji beogradskog sajma koja nam sve ove godine  dodjeljuje besplatan štand za izlaganje naših izdanja, ali i svim drugima koji su na bilo koji način pomogli rad Društva.
Svesrdno zahvaljujemo  i svim onima koji su našu biblioteku Prosvjete obogatili  i uvećali te su na ovom Sajmu donirali probrane i veoma vrijedne knjige, a naročito ističemo slijedeće: Narodna biblioteka Srbije, Narodni muzej u Beogradu, Izdavačka kuća “Filip Višnjić”-direktor Dejan Mastilović, Izdavačka kuća “Svet knjige” – direktor Stevo Ćosović, Centar za izučavanje tradicije Ukronija – direktor Srđan Furtula, Agencija za izdavaštvo “Bernar” – direktor Mladenka Radojčić, Izdavačka kuća “Feniks Libris” , mada su tu i brojni drugi pojedinci, pjesnici, književnici itd.

egipat bazdulj

Sve ove pohvale i uspjesi su potvrda dobrog rada i pokazatelj da smo na pravom putu sa svim našim brojnim izdanjima, cjenjenim od strane pravih znalaca, ljudi od struke. Nastavljamo i dalje sa tvrdom vjerom u dobar rad i dobru sreću, da se vidimo i na slijedećem, 65. međunarodnom beogradskom sajmu knjige,  2020. godine.

 

Promocija novih "Prosvjetinih" izdanja na 64.Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koje se održava od 20.10.-27.10.2019.g

SPKD Prosvjeta Sarajevo  ove godine učestvuje na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjige. Promocija će se održati sad već, tradicionalno u Sali Vasko Popa, u subotu 26. oktobra, 2019. od 15:00 - 15:50 sati. Promociju najnovijih "Prosvjetinih" izdanja će predvoditi Dejan Garić , koji će prisutne na promociji upoznati sa istorijatom Društva,  izdavačkom  djelatnošću, i preiodici, Almanahu Prosvjete i Bosanskoj vili. Promociju će otvoriti predsjednik Društva prim.dr. Savo Vlaški., a Dragana Tomašević, književnica, urednica izdavačke djelatnosti govoriće o svim našim novim izdanjima.

plakat

Aleksa Šantić: “Ostajte ovdje“ – Zbirka pjesama

Jelica Belović: “Žena u vremenu“ –  Kultura pamćenja

Dragana Tomašević:„Ženskom rukom bosanskom“ biografske crtice o poznatim imjetnicama

Miloš Lazin: „Pripovedači na sceni“ – pozorište iz perspektive autora

Makso Despić: „Zapisi starog sarajlije“ – zbirka tekstova iz novina

„Bosanska vila“  broj 73/74 i 75/76

Almanah , Prosvjetin godišnjak (nova serija) za 2018/19. godinu;

Katalog sa retrospektivne izložbe Branko Šotra – 1906-1960

Broj štanda je 1450 u HALI 1 (Arena)

Dobro nam došli na štand i promociju. Radujemo se novom susretu sa vama.

 

Promocija novih "Prosvjetinih" izdanja na 64.Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koje se održava od 20.10.-27.10.2019.g.

logo

SPKD Prosvjeta Sarajevo  ove godine učestvuje na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjige. Promocija će se održati sad već, tradicionalno u Sali Vasko Popa, u subotu 26. oktobra, 2019. od 15-16 sati. Promociju najnovijih "Prosvjetinih" izdanja će predvoditi Dejan Garić , koji će prisutne na promociji upoznati sa istorijatom Društva,  izdavačkom  djelatnošću, a o objavlјenim izdanjima će govoriti:

Dejan Garić predsjednik Upravnog odbora o ulozi Društva danas i izdavačkoj djelatnosti;

Dragana Tomašević, književnica, urednica izdavačke djelatnosti;

Goran Karanović, glavni i odgovorni urednik „Bosanske vile“;

Želјko Grahovac, glavni i odgovorni urednik „Almanaha Prosvjete“;

PROMOCIJA PROSVJETINIH NAJNOVIJIH IZDANJA:

izdanja_nasa

bosanska

Aleksa Šantić: “Ostajte ovdje“ – Zbirka pjesama

Jelica Belović: “Žena u vremenu“ –  Kultura pamćenja

Dragana Tomašević:„Ženskom rukom bosanskom“ biografske crtice o poznatim imjetnicama

Miloš Lazin: „Pripovedači na sceni“ – pozorište iz perspektive autora

Makso Despić: „Zapisi starog sarajlije“ – zbirka tekstova iz novina

„Bosanska vila“  broj 73/74 i 75/76

Almanah , Prosvjetin godišnjak (nova serija) za 2018/19. godinu;

Katalog sa retrospektivne izložbe Branko Šotra – 1906-1960

katalog

U saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine,,Prosvjeta" je organizovala dosad sedam vrlo relevantnih i respektabilnih izložbi, a uz malu pomoć prijatelja iz BiH i Srbije, objavljen je  i vrlo bogato i   lijepo opremljen katalog Branka Šotre sa zadnje retrospektivne izložbe Branko Šotra 1906-1960.  Katalog je opremljen  vrlo kvalitetnim kolor fotografijama zastupljenih slika i grafika autora, dizajnirani znalački zastupljen stručni tekst kustosa Dragana Brkić Hodak, sadrži i istorijske podatke o nastanku i značaju likovnih djela zastupljenih na izložbi, odnosno katalogu, pa na taj način pruža mogućnost svakom ko bude proučavao istoriju i biografiju umjetnika mogu da raspolažu sa relevantnim podacima o mjestu i ulozi u istoriji umjetnosti.

Međunarodni beogradski sajam knjiga  je regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.
Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdаvаče, koji predstаvljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.
Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu Sada smo i mi dio ovog velikog dešavanja.

Vidimo se na Sajmu!

 

Održana promocija knjige Miloš Lazin: "Pripovedači na sceni"

 dejan raso

U saradnji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, u prostorijama SPKD "Prosvjeta" Sarajevo je u četvrtak, 3.10, u sklopu pratećeg programa festivala, održana promocija knjige proslavljenog pozorišnog režisera Miloša Lazina, koji nakon plodonosnog dvadesetogodišnjeg rada na prostoru nekadašnje Jugoslavije, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka odlazi u Francusku, gdje i danas živi i radi. Ova knjiga pregled je i podsjećanje na postavke nekih od najznačajnijih pripovjedača ovih prostora na pozorišne scene, upravo u režiji Miloša Lazina. Radi se o "Švabici" Laze Lazarevića, postavljenoj na sceni pozorišta u Somboru, te "Majčine sultanije" Svetozara Ćorovića, i "Varijacija na temu Gospođice Ive Andrića", koje su igrane u mostarskom Narodnom pozorištu. Knjiga "Pripovedači na sceni" značajan je doprinos proučavanju pozorišne umjetnosti na eks-jugoslovenskim prostorima, vraćajući u život djela koja su svojim postavljanjem i prikazivanjem oblikovala i neke današnje pozorišne scenariste i režisere.

promotori mediji

Pored autora, o knjizi su govorili i autor predgovora, dramaturg i selektor Sterijinog pozorja, Svetislav Jovanov, književnik, akademik prof. dr Dževad Karahasan, te direktor Umjetničke galerije BiH, i selektor brojnih pozorišnih festivala Strajo Krsmanović. Publika je uživala u prisjećanju na teatarsku scenu osamdesetih godina prošlog vijeka, a bilo je i riječi o uticaju tadašnje scene na današnje teatarske tokove, o čemu svjedoči i spremnost festivala MESS da promociju ovog značajnog djela u izdanju SPKD "Prosvjeta" uvrsti u ovogodišnji prateći program.

savo publika

knjiga

Knjigu "Pripovedači na sceni" možete nabaviti u prostorijama Društva.

 

Pozivamo Vas na promociju knjige

Miloš Lazin: Pripovedači na sceni

Promocija će se održati u okviru Međunarodnog festivala MESS, u prostorijama Društva.

Moderator: Dejan Garić
Učestvuju: Miloš Lazin, Svetislav Jovanov, Dževad Karahasan i Strajo Krsmanović

Sarajevo, četvrtak, 03. oktobar 2019. godine u 18:00 sati u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 1

lazin

„Vjerujem da bi se i oni koji Miloša Lazina ne smatraju jednim od najvažnijih teatarskih redatelja bivše Jugoslavije složili da je on bio jedan od redatelja sa najjasnije definiranom redateljskom poetikom. On nije režirao mnogo, ali je izgradio prepoznatljiv redateljski rukopis. A neke njegove predstave spadaju nesumnjivo u najbolje i najuspješnije predstave jugoslavenskog teatra. Karakteristično je da su najuspješnije među njegovim predstavama one rađene prema dramatizacijama velikih pripovjedačkih djela, a ne prema dramama. To su prije svih „Majčina sultanija“ Svetozara Ćorović (predstava nagrađivana na Sterijinom pozorju u Novom Sadu i na BITEF-u u Beogradu), „Švabica“ Laze Lazarevića (predstava nagrađivana na MESS-u u Sarajevu) i „Gospođica“ Ive Andrića. Lazinova knjiga „Pripovedači na sceni“ niz je tekstova u kojima redatelj obnavljajući svoja sjećanja na vlastiti teatarski rad, analizira procese i postupke prevođenja narativnih u dramske strukture i scenskog predstavljanja književnog djela. Ta knjiga je uzbudljiva kombinacija subjektivnog govora i analitičkog razmišljanja o mogućnostima prevođenja književnih struktura. Lazin se uistinu sjeća vlastitih iskušenja, strahova, potrage za rješenjima, a istovremeno nudi dragocjena saznanja o mogućnostima i tehničkim rješenjima u procesu dramatiziranja  proze i scenskog predstavljanja pripovjedačke književnosti.
Zato vjerujem da je ova knjiga višestruko korisna i potrebna iz više razloga. Sigurno je korisna i potrebna kao dobra „ispovjedna književnost“, ali je jednako tako korisna i potrebna studentima i svim ljudima koji se bave dramaturgijom, glumom, režijom, historijom teatra …
A možda je najvažnije to što nam iz jedne specifične perspektive daje neočekivane uvide u djelo trojice velikih pripovjedača koje uvijek iznova čitamo i kojima se uvijek iznova vraćamo – Ive Andrića, Svetozara Ćorovića i Laze Lazarevića.“ – Akademik Dževad Karahasan

Vrijedno teatrološko svjedočenje

Miloš Lazin je reditelj koji je obilježio jugoslovenski pozorišni prostor osamdesetih godina sa predstavama rađenim prema proznim djelima: Majčina sultanija Svetozara Ćorovića, Švabica Laze Lazarevića i Gospođica Ive Andrića. Mi koji se sjećamo tog vremena i tih predstava danas možemo svjedočiti o vrijednosti i  značaju tih predstava, ali, naše sjećanje je krhko, a i prepričavanje nečega što je bio živi pozorišni čin teško da može prenijeti suštinu doživljaja i značenje poruka koje su te predstave emanirale. Uostalom, to je sudbina pozorišta kao efemerne umjetnosti, koje se autentično doživljava samo u živom prisustvu i interakciji između scene i gledališta. Ali, osim sjećanja, ostaju i zapisi koji na drugi način i u drugom mediju pamte i svjedoče o živom pozorištu. Ti zapisi nam i danas koriste kao mogućnost za spoznavanje dometa u pozorištu jednog vremena, kao i za edukaciju novih naraštaja koji na taj način akumuliraju iskustvo o tradiciji ugrađenoj u ukupnu građevinu koju zovemo istorijom i teorijom pozorišta.
Vrlo vrijedan zapis te vrste jeste rukopis Miloša lazina pod nazivom „Pripovedači na sceni“ u kojem svjedoči o procesu nastanka, sadržaju dramatizacija i kritičkim zapisima o predstavama o kojima je u rukopisu riječ.  Naročito je dragocjeno svjedočenej o tome kako je Lazin dramatizovao nešto što se jako opire dramatizaciji odnosno scenskoj prezentaciji.
Sam Lazin, u rukopisu svjedoči o svojim mukama da se uhvati u koštac sa takvim zadatkom, pa između ostalog, navodi i dijalog sa rediteljem Dejanom Mijačem kojem je u jednoj prilici iznio svoje dileme i poteškoće o mogućnostima dramatizacije proza poput Ćorovićeve, Kostićeve i Andrićeve. Odgovor iskusnog Mijača je bio: „Napiši dramatizaciju!“  To je bilo ohrabrenje da se uđe u jedan proces stvaranja predloška za scensko djelo koji je puno više  od puke dramatizacije proznog djela, više od robovanja tekstu proznih autoriteata, i zapravo je otvaranje puta ka vlastitom autorskom angažmanu, na temelju ideja, emocija i književnih vrednota od kojih se polazi u procesu dramatizacije. Lazinove dramatizacije ova tri djela su na taj način postale neka vrsta mosta između književnosti i pozorišta, i po sebi su autentična umjetnička djela, ništa manje vrijedna od proznih predložaka. Sa jedne strane, Lazin crpi sokove iz književnih djela, a sa druge gradi otvoreni prostor za interakciju scene sa onim što je sadržaj i ideja djela. Tako je stvorio nešto što je vrlo teško, i u najmanju ruku nedovoljno tačno, nazvati dramatizacijom proznog djela u klasičnom smislu te vrste scenske tehnologije, već bi prije valjalo imenovati nastala djela scenarijima, predlošcima za nešto što će svoju punu vrijednost opredmetiti u scenskoj izvedbi, kada autorove zamisli budu upotpunili scenografija, kostim, muzika i, dakako, glumci kao ključni akteri scenskog događanja.
Eto, te scenarije, dramatizacije, predloške ili kako god da ih nazovemo, danas imamo prezentirane u ovom rukopisu. I kada ih čitate kao običan čitalac, osjetite njihovu snagu, a tek kada imate u vidu njihovo scensko opredmećenje, sigurno možete spoznati njihov veliki značaj.  Upotpunjene Lazinovim svjedočenjima o njihovom nastanku, njegovim mukama i dilemama da do njih dođe, te kritičkim prosudbama u to vrijeme najautoritativnijih teoretičara pozorišta, kompletiraju sliku o vrijednosti i značaju pozorišnih zahvata u koje je Lazin tada ulazio hrabro, avanturistički, ali sa dometima koji su obilježile vrijeme u kojem su nastajale.
Zbog svega toga, i zbog činjenice da teorija pozorišta ovim rukopisom biva upotpunjena, radujemo se njegovom objavljivanju, sa nadom da će poslužiti budućim pozorišnjim stvaraocima, teoretičarima i istoričarima, kao nadasve korisno djelo, ne samo kao svjedočenje, već i kao teorijski poticaj za nove iskorake. - Strajo Krsmanović

Sarajevo, četvrtak, 03. oktobar 2019. godine u 18:00 sati u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 1

Ulaz slobodan.


Koncert klavirske muzike - klavirski matine - održan je u Bošnjačkom institutu

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, Klub žena Miss Irby otvorio je svoju sezonu 2019/20 javnih manifestacija 24. septembra 2019. godine.

miica publika

Pred punom salom koncert klavirske muzike - klavirski matine - održan je u Bošnjačkom institutu.

nevena milica

Nevena Ćeklić, pijanistica, docentica na Muzičkoj  akademiji u Istočnom Sarajevu i njeni učenici i studenti priredili su posjetiocima jedno izuzetno klavirsko rano popodne.

gabrielaobrad

Program se sastojao od baroka, srpskih kompozitora i virtuoznih etida, nabrojaćemo samo neke: F. Šubert, K.M. fon veber,  J.S. Bah, D. Skarlati,  V. Mokranjac, T. Tajčević, K. Černi, F. Šopen, F. List, D. Šostaković.

nikola nikola

Nastupili su učenici:
Nikola i Andrej Blagovčanin, Milica Tomašević, Gabrijela Blaž, Obrad Gazdić, Amila Fuško, Nikola Radić i Nikola Simović. Naravno odsvirala je i njihova profesorica Nevena Ćeklić, solo kompozicju kao i duet sa Nikolom Simovićem njenim učenikom.

amila andrej

Bio je to jedan prasak klavirske muzike koji je publiku ponekad ostavljao bez daha.
Moderirala je Milica Kajević, predsjednica Kluba žena Miss Irby

nikola nevena

Nadamo se da ćemo imati prilike još jednom poslušati ove virtuoze na ovom predivnom instrumentu koji svojom izvedbom nadahnjuju slušaoce. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali koncertu.

 

Klub žena "Miss Irby", pozivamo Vas na:
"Koncert klavirske muzike

klavir

Učestvuju Nevena Ćeklić, pijanistica i učenici

Moderator i organizacija Milica Kajević

Ulaz slobodan

nevena,

Program: Bah, Šopen, Veber, List, Mokranjac,Tajčević
    
Sarajevo, utorak, 24. 09. 2019. godine u 14:00 časova, Bošnjački institut, ul. Mula Mustafe Bašeskije 21

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić posjetio „Prosvjetu“


Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 11. septembra 2019. godine zajedno sa saradnicima posjetio Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo.

nacelnik nacelnik

U prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ načelnik Ajnadžić je razgovarao sa predsjednikom „Prosvjete“ dr. Savom Vlaškim koji mu je u kratkim crtama predstavio rad Društva, najznačajnije projekte koje realiziraju, ali i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.
 -Izuzetno sam obradovan ovom posjetom i iskreno se nadam da će naša saradnja u budućnosti biti još bolja. Situacija bi bila vjerovatno mnogo bolja kada bi institucije i svi nivoi vlasti izdvajali više novca za istinski vrijedne projekte u segmentima kulturne djelatnosti, istakao je Vlaški.

saradnici predsjenik

 Načelnik Ajnadžić je izrazio čvrsto opredjeljenje Općine Centar da podržava rad kulturnih društava i zajednica  koje su od izuzetnog značaja, sa historijskog i kulturološkog aspekta, za očuvanje i promovisanje kulturne baštine svih naroda na ovim prostorima.
 Dogovoreno je se u narednom periodu potpiše sporazum o saradnji između Općine Centar i kulturnih društava Prosvjeta, Preporod, Napredak i La Benevolencija.

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo raspisuje

KONKURS

za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj 2019/2020 godini

Dana, 30. avgust, 2019. godine.

Na osnovu članova 8. i 32. Statuta SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, te članova 3. i 5.  Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima SPKD „Prosvjeta“ Upravni odbor SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo raspisuje:  

KONKURS

za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj 2019/2020 godini

I

Raspisuje se konkurs za dodjelu  stipendija za školsku/akademsku 2019/2020 godinu.

II

Stipendije se dodjeljuju za akademsku 2019/2020 godinu i isplaćivaće se za 10 (deset) mjeseci trajanja školske/akademske godine.
Iznos stipendije za učenike osnovne škole je 80 KM mjesečno (800 KM za cijelu školsku godinu).
Iznos stipendije za učenike srednje škole je 100 KM mjesečno (1000 KM za cijelu školsku godinu).
Iznos stipendije za studente je 120 KM mjesečno (1200 KM za cijelu akademsku godinu).

III

Uslovi za dodjelu stipendija su:
da je kandidat državljanin BiH,
da kandidat i članovi porodičnog domaćinstva imaju prebivalište na području kantona Sarajevo,
da je kandidat redovan učenik/student koji prvi put upisuje školsku/akademsku godinu i
da nije korisnik stipendije po drugom osnovu.

IV
Pravo učešća na konkursu imaju redovni učenici osnovnih i srednjih škola sa prosjekom ocjena 3,5 i više i redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija na jednoj od javnih visokoškolskih ustanova, sa prebivalištem na području kantona Sarajevo, sa prosjekom ocjena 7,5 i više, a koji nisu korisnici stipendija ili drugog oblika novčane naknade koja ima obilježje stipendije od nekog drugog pravnog ili fizičkog lica.

V

Stipendija može biti dodijeljena samo jednom učeniku, odnosno jednom studentu iz iste porodice. Ukoliko pravo za dobijanje  stipendije ostvare učenik i student iz iste  porodice, stipendija se dodjeljuje studentu.

VI

Uz prijavu na konkurs za dodjelu stipendija kandidati su dužni priložiti:
-           Zahtjev za dodjelu stipendije (dostupan na web stranici ili u prostorijama Društva);
-           uvjerenje o državljanstvu,
-           biografiju kandidata (za učenike srednje škole i studente)
-           uvjerenje o stalnom mjestu prebivališta (CIPS), izdatom nakon objavljivanja konkursa,
-           uvjerenje o redovnom upisu u školsku/akademsku godinu,
-           fotokopija svjedočanstva o prethodno završenom razredu ili fotokopija školske knjižice, potvrda visokoškolske ustanove o položenim ispitima i prosječnoj ocjeni kandidata ostvarenoj u prethodnoj akademskoj godini, kopija indexa sa stranicama upisanih predmeta po semestrima i ocjenama,
-           pismena izjava kandidata (ili roditelja ili staratelja ukoliko se radi o maloljetnoj osobi) da li je do sada bio korisnik stipendije, kredita ili drugog oblika novčane naknade koja ima obilježje stipendije od drugog pravnog ili fizičkog lica (obrazac izjave dostupan na web stranici ili u prostorijama Društva),
-           pismena izjava kandidata (ili roditelja ili staratelja ukoliko se radi o maloljetnoj osobi) da niko od članova porodičnog domaćinstva nije korisnik stipendije ove Fondacije,
-           dokaz o osvojenom jednom od prva tri mjesta na opštinskom, entitetskom, državnom ili međunarodnom takmičenju,
-           kućnu listu,
-           dokaz o broju članova porodičnog domaćinstva koji redovno pohađaju osnovu školu, srednju školu ili fakultet,
-           potvrda SPKD “Prosvjeta” o volontiranju ili drugoj vrsti aktivnog članstva, kao i potvrdu o plaćenoj članarini uSPKD „Prosvjeta“ za kandidata ili jednog od roditelja ili staratelja ukoliko je kandidat maloljetno lice (fotokopika potvrde o plaćenoj članarini ili članske karta),
-           dokaz o ukupnim mjesečnim primanjima/prihodima za punoljetne članove porodičnog domaćinstva (izuzev onih koji imaju status redovnog učenika ili studenta) po osnovu: radnog odnosa (platna lista za poslednji mjesec), penzije (ček od penzije za poslednji mjesec), samostalne djelatnosti (dokaz da punoljetni članovi porodičnog domaćinstva – osim onih koji imaju status redovnog učenika ili studenta -  nemaju ili imaju  samostalnu privrednu djelatnostimaju sa iskazanim mjesečnim odnosno godišnjim primanjima), boračko-invalidske zaštite (čekovi o uplatama dodatka za poslednji mjesec) i po drugim osnovama a za punoljetne i  nezaposlene članove domaćinstva uvjerenje Zavoda za zapošljavanje (a ako lice nije prijavljeno na Biro za zapošljavanje, uvjerenje ispostave Porezne uprave) i dokaz o eventualnim socijalnim naknadama,
-           dokaz za roditelje: dijete bez jednog ili oba roditelja (izvod iz matične knjige umrlih), dokaz o invaliditetu roditelja (preko 80%),
-           dokaz o ličnom invaliditetu kandidata za dodjelu stipendije (preko 60%),
-           uvjerenje o nekažnjavanju i uvjerenje da se ne vodi krivični postupak protiv podnosioca zahtjeva (ukoliko je kandidat punoljetan),
-           preporuke (ukoliko su dostupne).

VII

Konkurs ostaje otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja, a isti će biti objavljen na oglasnoj ploči i web stranici SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo.

Komisija za dodjelu stipendija razmotriće pristigle prijave na konkurs, sačiniti zapisnik o radu, izvršiti bodovanje i utvrditi privremenu rang listu kandidata koji ispunjavaju uslove propisane konkursom. Privremena rang lista kandidata za dodjelu stipendija objavljuje se na oglasnoj ploči i web stranici SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo. Na privremenu rang listu se može izjaviti prigovor Upravnom odboru Društva u roku od 7 (sedam) dana od dana objavljivanja iste. Odluka Upravnog odbora po prigovoru je konačna. Nakon rješavanja prigovora Upravni odbor utvrdiće konačnu rang listu kandidata za dodjelu stipendija, koja se objavljuje na oglasnoj ploči i web stranici SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo.
Nakon provedenog postupka biće objavljeno mjesto i vrijeme potpisivanja ugovora o stipendiranju i način isplate stipendije.

VIII

Fotokopije koje se predaju kao prateća dokumentacija na konkurs ne moraju biti ovjerene, ali kandidat je u obavezi da u slučaju dobijanja stipendije, prije zaključivanja ugovora o stipendiranju dostavi ovjerene fotokopije potrebne dokumentacije. Uvjerenje o nekažnjavanju za punoljetne kandidate nije obavezno predati prilikom prijave na konkurs, ali je kandidat u obavezi da u slučaju dobijanja stipendije, prije zaključivanja ugovora o stipendiranju dostavi navedeno uvjerenje. U slučaju neispunjavanja prethodnih stavki kandidat gubi pravo na dodjelu stipendije.

IX

Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzeti u razmatranje.

Prijave na konkurs sa dokumentacijom dostaviti na adresu:

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo
Sime Milutinovića Sarajlije 1
71000 Sarajevo

Ili lično u prostorijama Društva, svakim radnim danom od 10 do 15 časova.

Sarajevo, 30.08.2019. godine

Link materijali u pdf formatu.

Preuzmi obrasce u Word formatu.

1. Zahtjev

2. Izjava

 

 

Danas, na Vidovdan, podsjećanje na sudbonosni događaj i odavanje počasti Gavrilu Principu i svim herojima "Mlade Bosne"

kapelazvanice

U petak, 28.06.2019. godine, rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, predstavnici gradskih vlasti iz Istočnog Sarajeva, kao i članovi Društva su u 10:00 sati položili vijenac na Spomen kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ gdje su sahranjeni Gavrilo Princip i ostali Vidovdanski mučenici i time odali počast svim učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu ovog sudbonosnog događaja.

zvanicesavo

SPKD Prosvjeta i ovim putem želi podsjetiti na važnost pamćenja istorijskih događaja, kako mjesta sjećanja u budućnosti ne bi postala mjesta zaborava.

ist dejan

ist kapela

Odavanje počasti žrtvama i polaganje vijenaca ispred Kapele Vidovdanskih heroja u Sarajevu

spomen_kapela

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo i ove, kao i prethodnih godina, na Vidovdan organizuje obilazak i polaganje vijenaca ispred Kapele Vidovdanskih heroja u Sarajevu, na groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila . Na ovaj dan, želimo se još jednom prisjetiti Gavrila Principa i njegovih drugova, i njihove žrtve, te im odati počast.
Pozivamo Vas  da svojim prisustvom uveličate ovaj pomen.
Planirano vrijeme polaganja vijenaca je u 10 časova, u petak, 28.6.2019. godine.

 

Održano književno veče sa:

Stevanom Tontićem

stevan publika

Predstavljanje najnovijih književnih ostvarenja Stevana Tontića:

„Ta mjesta“  - putopisi;

„Hristova luda“ -  zbirka poezije

Knjiga pjesama Stevana Tontića Hristova luda  je objavljena u izdanju Arhipelaga u pjesničkoj ediciji Element.
Sačinjena od šest obimnih ciklusa, Tontićeva pesnička knjiga istražuje prostore egzistencijalnog iskustva, ali i književnih i filozofskih tradicija koje se takođe doživljavaju kao deo ličnog iskustva.

lejla dejan

– Hristova luda je knjiga preispitivanja i svođenja računa. Lirski subjekt iznova proživljava i rekonstruiše čitav sopstveni život, uviđajući koliko je on ispunjen ličnim i istorijskim udesima, časovima uzleta i časovima pada, najdubljim fascinacijama i saživljavanjem sa činjenicama svakodnevice i, na drugoj strani, sudarom sa nepomerivim realnostima. Obeležene naglašenim egzistencijalnim potencijalom, nove pesme Stevana Tontića jesu pjesme iskustva. Bez istinski proživljenog i skupo plaćenog iskustva takvih pjesama ne bi bilo. Otuda knjiga Hristova luda opisuje pun krug: od zrelosti do sjećanja na svjetlosti i traume detinjstva, od smrti do ljubavi, od dvostruko anatemisanog Spinoze do izabranog pjesničkog plemstva, od drame pjevanja do drame mišljenja, od Hristove lude zatečene u negostoljubivom svijetu do nezaštićenog svjedoka kao sume iskustva ovih nesmirenih, zapitanih i intenzivno dijaloških. -  … (Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga).

savo latinovic

Stevan Tontić
Objavio je pesničke knjige: Nauka o duši i druge vesele priče (Sarajevo 1970), Naše gore vuk (Novi Sad 1976), Tajna prepiska (Sarajevo 1976), Hulim i posvećujem (Beograd 1977), Crna je mati nedjelja (Beograd 1983), Prag(Sarajevo 1986), Ring (Beograd 1987), Sarajevski rukopis (Beograd 1993, dopunjeno izdanje 1998), Moj psalam/Mein Psalm (Berlin 1997), Blagoslov izgnanstva (Banja Luka 2001), Sveto i prokleto (Novi Sad 2009), Svakodnevni smak svijeta (Beograd 2013).
Autor je romana: Tvoje srce, zeko (Beograd 1998).
Objavio je i knjige eseja: Jezik i neizrecivo i Po nalozima poezije.
Prevođen je na mnoge strane jezike, dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja: Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Šantićeve, Zmajeve, Rakićeve, Kočićeve nagrade grada Banjaluke, Antićeve, kao i nagrade „Dušan Vasiljev".

raso publika

U Njemačkoj su mu dodjeljene: nagrada Bavarske akademije lijepih umjetnosti i nagrada grada Hajdelberga „Književnost u egzilu"; Nedavno dobio njemačku književnu nagradu „Rajner Kunce“ za 2019. godinu koju svake druge godine dodjeljuje Elsnic (Oelsnitz/Erzgebirge)rodni grad znamenitog njemačkog pjesnika i istočnonjemačkog disidenta Kuncea (Reiner Kunze).

mile stevan

Posle višegodišnjeg egzila u Njemačkoj (1993–2001, pretežno u Berlinu), vratio se u Sarajevo, gdje je živio kao profesionalni književnik do maja 2014, kada se nastanio u Novom Sadu

 

Pozivamo Vas na književno veče sa

Stevanom Tontićem

Učestvuju: Stevan Tontić i Mile Stojić

Sarajevo, četvrtak, 20. 06. 2019. godine u 19:30 sati, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

stevan

Stevan Tontić pjesnik i književnik. Bavi se pisanjem poezije, proze, eseja, kritika, antologija i prevođenjem sa njemačkog na srspki jezik

Biografija
Rođen je u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Studije filozofije i socijologije je završio u Sarajevu, gdje je živio od 1967. do 1993. Radio je kao urednik u izdavačkoj kući „Svjetlost“. U maju 1993. tokom rata napušta Sarajevo i odlazi u Nјemačku gdje ostaje do 2001.

Nagrade
•           Nagrada lista „Mladost“, 1971.
•           Šantićeva nagrada, 1985.
•           Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, 1987.
•           Rakićeva nagrada, 1994
•           Zmajeva nagrada za knjigu Sarajevski rukopis, 1994.
•           Nagrada grada Hajdelberga „Književnost u egzilu“, 2001.
•           Kočićeva nagrada, 2009.
•           Antićeva nagrada, 2010.

Djela (bibliografija)
•           Nauka o duši i druge vesele priče, Veselin Masleša, Sarajevo (1970)
•           Tajna prepiska, Svjetlost, Sarajevo (1976)
•           Naše gore vuk, R. Ćirpanov, Novi Sad (1976)
•           Hulim i posvećujem, BIGZ, Rad i Narodna knjiga, Beograd (1977)
•           Crna je mati nedjelјa, Nolit, Beograd (1983)
•           Tajna prepiska i druge pjesme, Svjetlost, Sarajevo (1984/85)
•           Prag, Svjetlost, Sarajevo (1986)
•           Ring, BIGZ, Beograd (1987)
•           Izabrane pjesme, Veselin Masleša, Sarajevo (1988)
•           Moderno srpsko pjesništvo (velika knjiga moderne srpske poezije od Kostića i Ilića do danas), Svjetlost, Sarajevo (1991)

•           Sarajevski rukopis, Vreme knjige, Beograd (1993) (2. dopunjeno izd. Stubovi kulture, Beograd 1998)
•           Lirika, Dnevnik, Novi Sad (1995)
•           Moj psalam (Mein Psalm), Edition Neue Wege, Berlin (1997)
•           Tvoje srce, zeko (priče raskomadanog romana), Filip Višnjić, Beograd (1998)
•           Olujno jato, Glas srpski, Banja Luka (2000)
•           Blagoslov izgnanstva, Glas srpski, Banja Luka (2001)
•           Sveto i prokleto, Izdavački centar Matice srpske, Novi Sad (2009)
•           Anđeo mi banu kroz rešetke, Kulturni centar Novog Sada (2010)

 

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo danas je predstavila rekonstruisanu i obnovljenu kapelu “Sveti Arhanđeli”

kapela kapela

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo danas je predstavila rekonstruisanu i obnovljenu kapelu “Sveti Arhanđeli” na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila (poznatu i kao Kapela Vidovdanskih Heroja), koja je duže vrijeme bila u devastiranom i u zapuštenom stanju.

pano kapela

Inicijativu za obnovu kapele pokrenulo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” u saradnji sa Crkvenom opštinom Sarajevo, a uz podršku Vlade KS i tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića obezbijeđena su finansijska sredstva za rekonstrukciju. Jedan od donatora ovog projekta bio je i g. Dragan Močević, koji je obezbjedio dio građevinskog materijala za obnovu.

dejan dragan

Kapelu na starom pravoslavnom groblju na Koševu je projektovao čuveni arhitekt i pilot – dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata, Aleksandar Deroko, koji se kao student u Parizu družio sa Picassom i Le Corbusieom. Na ulaznom portalu kapele ispisana su imena Gavrila Principa, Bogdana Žerajića, Nedeljka Čabrinovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Nedeljka Čubrilovića, Mihajla-Miška Jovanovića, Mitra Kerovića, Neđe Kerovića, Jakova Milovića i Marka Perina. Istovremeno, ova kapela, poznatija  kao Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova, koje se nekada nalazilo na mjestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta. Prilikom izgradnje kapele, dio nadgrobnih spomenika sa tog groblja iskorišten je upravo za gradnju ove kapele.

sjecanje zvanice

Ovaj veličanstveni spomenik izgrađen je 1939. godine, a 80 godina kasnije ponosno smo predstavili kapelu u njenom punom sjaju, te je Sarajevu i BiH vraćen jedan prvenstveno vjerski objekt, ali i značajan kulturno istorijski spomenik i nezaobilazna tačka za proučavanje istorije, ne samo srpskog naroda, nego i istorije cijelog regiona pa i Evrope, za sve posjetioce Sarajeva. Prilikom svečanosti predstavljanja kapele, SPKD „Prosvjeta“ je uručila zahvalnice vladi Kantona Sarajevo, u čije ime je zahvalnicu preuzeo ministar komunalne privrede i infrastrukture g. Srđan Mandić, zatim predsjedavajućem kantonalne Skupštine Elmedinu Konakoviću, kao i najzaslužnijim za izvođenje radova i donatoru i organizatoru radova g. Draganu Močeviću.

zahvalnica zahvalnica

minstar konakovic

konakovic kapela

Svečanosti su, pored navedenih, prisustvovali i ambasador Republike Srbije u BiH, Njegova Ekselencija Aleksandar Đorđević sa saradnicima, dogradonačelnik Sarajeva g. Milan Trivić, g. Boško Tomić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika,  predstavnici brojnih opštinskih, kantonalnih, entitetskih i državnih institucija, kao i medijskih kuća.

 

 

Pozivamo vas na predstavljanje obnovljene kapele „Sveti Arhanđeli“ na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila

Pozivamo vas na predstavljanje obnovljene kapele „Sveti Arhanđeli“ na sarajevskom groblju Sv. arhanđela Mihaila i Gavrila, a u kojoj se nalaze posmrtni ostaci učesnika sarajevskog atentata iz 1914. godine, koje će biti organizovano  u četvrtak, 13. juna 2019. godine u 11 sati.

kapela savo

SPKD „Prosvjeta“ je, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Sarajevo inicirala rekontrukciju i obnovu ovog značajnog spomenika kulture, koji je godinama bio zapušten i u devastiranom stanju. Uz veliko razumijevanje nadležnih iz Vlade KS, te uz pomoć donatora, ponajprije Vlade Kantona Sarajevo i tadašnjeg premijera Elmedina Konakovića, obezbjeđena su sredstva za rekonstrukciju, te dodatni neophodni građevinski materijal od strane g. Dragana Močevića.

Kapelu na starom pravoslavnom groblju na Koševu je projektovao čuveni arhitekt i pilot – dobrovoljac iz Prvog svjetskog rata, Aleksandar Deroko, koji se kao student u Parizu družio sa Picassom i Le Corbusieom. Na ulaznom portalu kapele ispisana su imena Gavrila Principa, Bogdana Žerajića, Nedeljka Čabrinovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Nedeljka Čubrilovića, Mihajla-Miška Jovanovića, Mitra Kerovića, Neđe Kerovića, Jakova Milovića i Marka Perina.

kapela kapela

Istovremeno, ova kapela, poznata i kao Kapela Vidovdanskih heroja čuva i sjećanje na pravoslavno groblje staro nekoliko vijekova, koje se nekada nalazilo na mjestu današnjeg Parlamenta BiH, u naselju Donja Hiseta. Prilikom izgradnje kapele, dio nadgrobnih spomenika sa tog groblja iskorišten je upravo za gradnju ove kapele.

Ovaj veličanstveni spomenik izgrađen je 1939. godine, a 80 godina kasnije ponosno želimo da ovu kapelu predstavimo u njenom punom sjaju, i tako vratimo još jedan kulturno-istorijski spomenik, i važan podsjetnik na minule događaje građanima ne samo Sarajeva, nego cijele Bosne i Hercegovine.

 

Književna Tribina:

Predstavljena knjiga Milana Tripkovića: "U dalekom svetu običnih ljudi"

naslov

Dana 6.juna 2019.g. u prostorijama SPKD Prosvjeta Sarajevo, predstavljena knjiga Milana Tripkovića "U dalekom svetu običnih ljudi". Knjigu predstavili Dejan Garić, kao moderator, Edin Salčinović kao promotor i Elvis Ljajić kao književni kritičar. Autor Milan Tripković je pročitao pasos iz knjige koji najbolje odslikava sadržaj knjige i po prvi put se, veoma uspješno, predstavio sa svojim djelom pred sarajevskom publikom. Izdavač je "Čarobna knjiga" iz Beograda.

dejan dragana

Nešto od djelu:

Roman Milana Tripkovića U dalekom svetu običnih ljudi građen je kao omnibus, pripovest na socijalnoj i kulturološkoj topografiji Novog Sada. U njemu se ukrštaju sudbine stanovnika grada koji su svi od reda žrtve tranzicije, ali i najboljim djelom života vezani za fenomen Jugoslavije, odnosno ustaljeni poredak i neuznemireni spokoj koji je ona oličavala. Junaci su depresivni usamljeni svaki od njih razvija zavisnost (od cigareta,seksa ili opijata koliko i uspomena i samozavaravanja, ali i ispovjedanja u širokom luku od komunikacije sa neznancima do skribomanije), a njihova lična, porodična i kolektivna nesreća vezuje se za sjećanje na bolju prošlost i idealizaciju vremena od prije raspada Jugoslavije. Naglašena, nerijetko izvještačena dobrodušnost predstavlja pokušaj mimikrije i prikrivanja mana, nedostatka socijalizacije, nesnalaženja i komprimiranog bunta. Socijalna bjeda, moralna osakaćenost, disfunkcionalnost, nedostatak empatije, ...

promo milan

Milan Tripković  odlično oslikava socijalne tipove novosadske kulturne sfere, od penzionisanih oficira i ljudi čiji je sav identitet i životni kredo bio zasnovan na radnoj i ili vojnoj uniformi i ispunjavanju zahtijeva socijalističkog društva pa do mladih delikvenata sklonih vršnjačkom nasilju, aktera i objekata javnog sramoćenja preko društvenih mreža.
Emocionalna disfunkcionalnost Tripkovićevih junaka uslovljena je socioekonomski i istorijsko–politički: oni su svi naprsle ljušture samozadovoljstva i začarane ljepotice koje se nisu probudile iz socijalističkog sna o bratstvu i jedinstvu i opštem blagostanju i jednakim šansama za sve...
(Dio iz eseja Vladislave Gordić Petković Jugoslavija u postjugoslovenskoj prozi.)

 

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige

Milan Tripković:

"U dalekom svetu običnih ljudi"

naslov

O knjizi govore:

Milan Tripković
Edin Salčinović
Elvis Ljajić
Dejan Garić

Sarajevo, četvrtak, 06. 06. 2019. godine u 19:00 sati, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

Autor koji nam dolazi u "goste", svojim prvim romanom je ušao u svijet koji izgleda veoma dobro poznaje. Knjiga je satkana od mnogo priča međusobno isprepletanih u kojima je psihologija "običnog" čovjeka izložena istovremeno i podsmjehu i sažaljenju. Humorni pesimizam kojim roman obiluje i vesela novosadska depresivnost na stranicama ove knjige, plešu uporedo s novim vremenima, u kojima se najmanje snalaze oni koji su ta vremena zazivali.

"Pred nama je knjiga koja ne pati od dečjih bolesti, knjiga istovremeno utemeljena u stvarnosti hic et nunc i dramski zaigrana. Ima u njoj nečeg od satirične oštrice rane Dubravke Ugrešić propuštene kroz filter blage ravničarske topline. Krepi i greje, kao kuvano vino.“ – Muharem Bazdulj

milan

Milan Tripković je rođen 1977. u Beogradu. Završio je, 2002. godine, studije na Katedri za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Jedan je od osnivača knjižare Bulevar Books.

 

Svim našim prijateljima i saradnicima islamske vjeroispovjesti od srca čestitamo Ramazanski bajram i da praznične dane provedu sa svojim najdražim u zdravlju,  miru, blagostanju, radosti, ljubavi i duhu svetosti.

 

 

Održana promocija knjige Dragane Tomašević:
Ženskom rukom bosanskom
(priče o slikama i slikarkama)

naslov

Promocija knjige Dragane Tomašević „Ženskom rukom bosanskom“ (priče o slikama i slikarkama) održana je u četvrtak, 30. maja,2019.g. u prostorijama SPKD „ Prosvjeta“. Na taj dan 1904. godine rođena je Rajka Merćep, kiparica i bh. umjetnica koja je ostvarila međunarodnu karijeru, živeći i stvarajući uglavnom u Parizu i Sarajevu. Rođena je u imućnoj i obrazovanoj porodici u Bileći, koja se nakon Prvog svjetskog rata seli u Sarajevo.

promocija dragana

O osnovama kiparstva učila je od kiparice Ive Despić i kipara Ante Matkovića, te je 1927. godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon samo dva semestra odlazi u Pariz, gdje upisuje Académie Colarossi, a poslije i Académie de la Grande Chaumiere kod čuvenog skulptora Émile Antoine-Bourdellea. Kuriozitet, poveznica, da se tako usklade datumi koji bi neki nazvali slučajnost.

dejan maja

Na promociji su govorili Dejan Garić kao domaćin, Dragana Tomašević autorica, Strajo Krsmanović - urednik knjige i prof. Marina Finci - promotor, a Maja Ačkar Zlatarević izvodi predivne kompozicije na klaviru i kreira predivnu atmosferu.

publika

Dejan Garić navodi da je prije tri godine ovo društvo u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine organiziralo izložbu „Ženskom rukom: doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH.“ Tim povodom objavljen je i katalog s reprodukcijama bh. bosanskohercegovačkih autorica. Izložba i katalog su izazvali veliki interes kulturne javnosti i dobili brojne pohvale. Istovremeno s pohvalama javljali su se i prijedlozi da se katalog dopuni biografijama umjetnica koje su svojim djelima ispisivale početke ženske likovne istorije Bosne i Hercegovine.

dejan publika

Tako su se u Prosvjeti odlučili objaviti knjigu kao jednu vrstu dopune kataloga i izložbe. Knjigu pod naslovom „Ženskom rukom bosanskom“ uradila je književnica Dragana Tomašević, koja se bavi istraživanjem ženske kulturne historije Bosne i Hercegovine i koja kaže:
Ova „ženska slikarska čitanka“ će širu kulturnu javnost podsjetiti da je Adela Ber prva školovana slikarka, prva grafičarka u BiH i prva slikarka čiji se kompletan slikarski opus vezuje za Bosnu; Lujza Kuzmić-Mijić, školovala se zajedno s Adelom Behr, ali nije mnogo uradila jer se veoma rano odrekla slikarstva i posvetila porodici; Iva Despić prva bosanskohercegovačka vajarka; Mica Todorović prva žena u BiH koja je postala redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH; Rajka Merčep jedina umjetnica iz BiH koja je između dva rata ostvarila međunarodnu karijeru; Milena Šotra prva hercegovačka slikarka; Nada Novaković, između ostalog uradila slavni portret narodne heroine Lepe Radić, Nada Pivac, učestvovala je u osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Širokom brijegu.

Ovi podaci ističe autorica knjige Dragana Tomašević, nisu puke zanimljivosti, nego važan dio kulturnog pamćenja, temelji likovne istorije naše zemlje i važan doprinos „ženskom pitanju“ na ovim prostorima.

dragana dragana

Osim toga, sve ove biografije su toliko zanimljive da sigurno zaslužuju da postanu priče koje će zajedno s reprodukcijama ovih 8 likovnih umjetnica iz BiH pričati priče o njima i, za žene teškom vremenu u kojem su živjele, radile i zajedno se borile za neko bolje žensko sutra.

dragana

Dragana Tomašević-Karahasan je bosanskohercegovačka književnica, književna kritičarka i novinarka, rođena u Zenici 1958. godine. Studirala je filozofiju na Filozofskom fakultetutuSarajevu. Objavljivala je kritike i eseje u OslobođenjuDijalogu, zagrebačkom Danasu i Republici, beogradskom Delu i novosadskim Poljima. Objavljuje eseje i priče u novinama i časopisima koji izlaze na njemačkom, engleskom, francuskom i italijanskom jeziku: Die ZeitFrankfurter RundschauDer StandardWelt der FrauLiteratur und KritikFreedom ReviewLes cahiers de ProsperoConfluences, Alternative. Živi u Grazu i Sarajevu sa suprugom Dževadom Karahasanom

OBJAVLJENE KNJIGE:

Briefe nach Sarajevo, Droschl Verlag, Graz, 1995;
Das Leben ist stärker (Hrsg.), Welt der Frau/Veritas, Linz, 1996. – knjiga je prodata u 6.000 primjeraka i polovina iznosa od prodaje knjige uplaćena za pomoć ženama u Bosni (za projekte pomoći silovanim ženama „Medica“ i „Viva žene“);
Lutka od riže/The rice doll, Sarajevo Publishing/Međunarodni centar za mir, Sarajevo, 1999;
Sarajevo gdje je nekad bilo (književna biografija grada), Feral/Split - Buybook/Sarajevo, 2005;
Frauen schreiben-Positionen aus Südosteuropa (Hrsg.), Leykam, Graz, 2006;
Slavne žene, Profil, Zagreb, 2008;
Izbor tekstova za knjigu: „U potrazi za Atlantidom/Auf der Suche nach Atlantis“ (Bosna i Hercegovina 1888.-2008./Bosnien und Herzegowina 1888-2008), Connectum, Sarajevo, 2008;
Sve bih zemlje za Saraj`vo dala, Dobra knjiga, Sarajevo, 2010;
Bajram ide ..., NUB Sarajevo, 2014;
Ženskom rukom bosanskom (priče o slikama i slikarkama), Prosvjeta, Sarajevo, 2019.

U PRIPREMI:

Božić bata..., Narodna i univerzitetska biblioteka BiH;
Priče o bosanskim ženama

PRIREDILA:

Laura Papo Bohoreta: Sefardska žena u Bosni, Connectum, Sarajevo, 2005. (Jedan književni biser);
Milena Mrazović: Bosanske narodne bajke, Dobra knjiga, Sarajevo,2009. (“Slavna bosanska spisateljica”);
Dževad Karahasan: Sarajevo-četiri godišnja doba, Connectum, Sarajevo, 2011. – biblioteka Pisci pišu grad;
Adelina Paulina Irby, Georgina Muir Mackenzie: Putovanja u slovenske provincije Turske u Evropi, Prosvjeta, Sarajevo, 2014. (Majka bosanske sirotinje;
Zorka janjić: Ukrasi života, Prosvjeta, Sarajevo,2016;
Milena Preindlsberger-Mrazović: Bosanska istočna željeznica, Prosvjeta, Sarajevo, 2017. (Milena i zemlja prepuna čari);
Jelica Belović Bernardžikovska: Žena u vremenu, Prosvjeta, Sarajevo, 2018. (Život za film i djelo za muzej).

Od 2014. godine Predsjednica Komisije za izdavačku djelatnost i potpredsjednica SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

 

Pozivamo Vas na promociju knjige

Dragane Tomašević:
Ženskom rukom bosanskom
(priče o slikama i slikarkama)

naslovna

Pozivamo Vas na promociju knjigeDragane Tomašević:
Ženskom rukom bosanskom- (priče o slikama i slikarkama)

Promotori:
Dejan Garić-uvodna riječ
Strajo Krsmanović - urednik
prof. Marina Finci-promotor
Dragana Tomašević-autorica
Muzički programBosanski potpourri
Maja Ačkar Zlatarević izvodi kompozicije:
Milene Mrazović Prajndlsberger: Bosanska mazurka
Nade Ludvig Pečar: Suita hexatonica (Uspavanka i bagatela)

Sarajevo, četvrtak, 30. 05. 2019. godine u 19:00 sati, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

 

U izdanju SPKD “Prosvjeta” Sarajevo
izašla je knjiga Dragane Tomašević:
ŽENSKOM RUKOM BOSANSKOM
Sarajevo, 2019 g.

 Priče o prvim bh likovnim umjetnicama

naslovna


Izdavač:
SPKD “Prosvjeta”
Urednik:
Strajo Krsmanović
----------------------------------------------------------
CIP - Katalogizacija u publikaciji
Nacionalna i univerzitetska biblioteka
Bosne i Hercegovine, Sarajevo
75.071.1-055.2]:929(497.6)
TOMAŠEVIĆ, Dragana
Ženskom rukom bosanskom / Dragana Tomašević.
- Sarajevo : SPKD
Prosvjeta, 2019. - 123 str. : ilustr. ; 21 cm
ISBN 978-9958-821-40-0
COBISS.BH-ID 27208198
----------------------------------------------------------
Knjiga je sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
/ Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture i Fondacije
za izdavaštvo Federalnog ministarstva kulture i sporta

Iz knjige:

UMJESTO PREDGOVORA

Mica Todorović: Jedan pogled na Bosnu i slikarstvo

Bosna nije vrlo vedra, ali je zanimljiva zemlja. Sa mnogo kontrasta, starinskim pjesmama „sevdahom“, teškim tradicijama, bijedom i vjerovanjem u sudbinu. Tvrdoglavo
je sačuvala konzervativnost u načinu života i originalnost pejzaža. Nikad nije u čemu umjerena, a često i od skoro svih zapostavljena, prirodno je da nije mogla normalno da se razvija. Slikarski različita, ne banalna, privlačila je da je slikaju prvo stranci pa onda mi. Slikana je npr. čaršija, gdje iz gunjeva saruka izviruju austrijska činovnička lica, i gdje se Bosna manifestuje jedino u garderobi. Tako su Bosnu donosili stranci (manje-više etnografski). Od naših slikara radili su Švrakić i Rade Bocarić, Jurkić, zatim Mazalić, Tiješić, Karlo Mijić, Roman Petrović, kasnije Sigo Sumerejer, Mica Todorović, Šotra, Las i drugi. Na koncu najmlađi, prema tome sa najviše računanja na budućnost: Ozmo, Mujezinović i Dimitrijević. Uvijek pod teškim prilikama, tačnije neprilikama, skoro svi. Izvan Bosne slikari Bosanci (odnosno Hercegovci): Bijelić, Jefto Perić, Mujadžić, Ružička, Hakman, Šeremet itd. Prava umjetnost treba da je odraz zemlje, života, prirode i prilika, - a, eto, Bosna, i pored ogromne slikarske raznolikosti, po onome što je najbitnije za nju, ostala je slikarski skoro neiskorišćena. Bijeda se u Bosni podnosi kao fatalnost, sirotinja je skrušena, bez protesta, krovovi su crni i vlažni, ceste blatnjave, a po njima se vuku mršave mačke i zamišljeni ljudi. Tamna brda sa vrhovima vječito u maglama i oblacima što se povlače. Pa kiša i vlaga. To je Bosna, - samo jedna. U suncu za čas se pretvori u treperavu sliku svjetla, sjaja i boja, čudnog šarenila, naročito u rano proljeće. Tamni kutevi netragom iščeznu, jedan pejsaž u kome vazduh titra od lakoće. Nanule, kaldrma, hanumice u šarenim dimijama, česme što stalno teku, harmonike i pjesma, kao da je pjevaju davnašnja vremena, jer se u tome, bar spolja, Bosna mnogo ne mijenja. Šume ogromne u mjesečini. Vlažni, sniježni lik kasne jeseni sa temperaturom koja se nevjerovatno brzo mijenja, i za 20 stepeni, i izgled prirode preinačuje gotovo do suprotnoga. Nije čudo što se ne mogu očekivati ljudi koji ne bi volili ekstreme. To se svakako urezuje i u lica, rijetko kada dosadna. Iz njih proviruje daleka prošlost i historija ukrštavanja. Mislim da se ne mora biti prorok, pa očekivati interesantnu budućnost. Bosna je zemlja gdje se izmjenjuje „londonska magla“ sa intenzivnim plavilom orijenta, stuštene šume mraka i vlage sa Koroovskom lakoćom proljeća, tupa, ravnodušna lica siromaštva i indolencije sa nasmijanim šarenilom dimija i jemenija (sa i bez Matis-a). Polako napreduje, puna mogućnosti. Tepsije, lica, vazduh, sve čeka i daće svoj izraz. Jer nije zemlja slikarske prošlosti nego budućnosti - divlja i pitoma u isti mah.

Žena danas, Beograd, br. 24
(august-septembar), 1939, str. 25.

 

Otvorena retrospektivna izložba:

“Branko Šotra  1906-1960"

otvorenje publika

Dana, četvrtak 09. 05. 2019. otvorena je retrospektivna izložba djela bosanskohercegovačkog umjetnika Branka Šotre  u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a u sklopu manifestacije Dani Kantona Sarajevo.

ljubicaraso

Autor projekta Izložbe: Branko Šotra 1906-1960 u ime SPKD Prosvjete Sarajevo je Ljubica Žikić. Na oko 127 slika, ikona i grafika predstavljen je dio velikog  repertoara djela bosanskohercegovačkog umjetnika Branka Šotre.

draganastrajo

Izložba, koju je otvorio direktor Umjetničke galerije BiH,  g-din Strajo Krsmanović, postavljena je u cilju podsjećanja na Šotrinu veličinu i mjesto u bh. likovnoj umjetnosti, ali i kao dug prema tom umjetniku. Krsmanović je naglasio da je Šotra umjetnik koji je cijeli život oslikaovao Bosnu, a posebno Hercegovinu sa čijeg je kamena i potekao (mjesto Kozice kod Stoca). Naveo je da je večeras otvorena izložba prva retrospektiva nakon skoro 30. godina.

strasni publika

Podsjetio je da se u vlasništvu Umjetničke galerije nalazi većina djela Branka Šotre, jednog od najrelevantnijih likovnih figura BiH uopšte.

savo publika

Izložbu 'Branko Šotra, 1906 - 1960'' organizirala je Umjetnička galerija u saradnji s SPKD "Prosvjeta", a predsjednik Društva Savo Vlaški na otvaranju je podsjetio da se izložba otvara na značajan datum 9.maj Svjetski dan pobjede nad fašizmom u čijoj je pobjedi učestvovao aktivno i sam umjetnik i koji je u svom opusu zabilježio kroz svoja djela, sa tematikom iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB) nastale nakon Drugog svjetskog rata. Umjetnik je u sebi, kao aktivan borac i komandir koji je istovremeno obavljao i političke aktivnosti i zaduženja, nosio bezbroj sjećanja i snažnih utisaka iz ofanziva i borbi s neprijateljem, uopšteno govoreći, iz partizanskog života. Iz tog razloga nije slučajno da je  i Prosvjeta na svoj način dala doprinos obilježavanju tog značajnog datuma.

dragana lena

Dragana Brkić-Hodak, autor postavke izložbe i teksta u katalogu iznijela je zanimljive podatke o životu i djelu Branka Šotre, koje posjetioci  mogu naći u katalogu. Izložba će biti otvorena do 24. maja, 2019.g. u Umjetničkoj galeriji BiH.

dejan brane

Izložbu su materijalno pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija za scenske, likovne i filmske umjetnosti, kao i Federalno Ministarstvo kulture i sporta.

posjetioci lejla

Posjetioci mogu uživati u djelima Branka Šotre izložene u Umjetničkoj galeriji do 23. maja, 2019.g i kupiti katalog izložbe sa reprodukcijama po cijeni od 30KM. Katalog se može kupiti i u prostorijama društva SPKD Prosvjeta Sarajevo u ulici Sime Milutinovića br.1 i nakon izložbe.

 

Održana konferencija za medije u povodu otvaranja retrospektivne izložbe Branka Šotre

U Umjetničkoj galeriji BiH će u četvrtak, 9. maja, u 20 sati, kao jedna od likovnih manifestacija uvrštenih u Dane Kantona Sarajevo, biti otvorena retrospektivna izložba Branka Šotre.

dragana dejan

Prošlo je 28 godina od posljednje retrospektivne izložbe Branka Šotre u Umjetničkoj galeriji BiH koju je priredila kustosica UGBIH historičarka umjetnosti Danka Damjanović 1991. godine.

"Umjetnička galerija BiH u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo, koja je nosilac projekta, ima čast i jedinstvenu priliku da nakon skoro trideset godina priredi retrospektivu ovog umjetnika na kojoj će biti izloženo 127 radova, većinom iz fundusa UGBIH kojoj je Branko Šotra poklonio svoje radove, uz posudbu određenih djela iz fundusa Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva", saopšteno je iz Umjetničke galerije BiH. 

Autorica projekta iz SPKD Prosvjeta Sarajevo je Ljubica Žikić. Autorica tekstova i selekcije radova za katalog i izložbu, te autorica likovne postavke izložbe je Dragana Brkić-Hodak, viša kustosica UGBIH i historičarka umjetnosti. 

dejan slike

Predsjednik SPKD Prosvjeta Dejan Garić na pres-konferenciji je kazao da je ovo drušvo i UGBiH "njeguju dugogodišnju saradnju i iz godine u godinu priređuju nove izložbe na kojim vraćaju sjaj starim umjetnicima i predstavljaju ih u novom svjetlu". Podsjetio je da su Prosvjeta i UGBiH do sada predstavili veliki broj zajedničkih projekata i izložbi poput "Praških odraza", "Ženskom rukom", izložbi Đoke Mazalića, Naših klasika i brojnih drugih.

- Ove godine došla je na red retrospektivna izložba Branka Šotre, koji je nakon skoro 30 godina ponovo u Sarajevo u postavci UGBiH. Izuzetno smo ponosni što ćemo ponovo imati priliku da gledamo radove jednog ovako velikog umjetnika. Nije slučajno što će izložba biti otvorena 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom. Taj datum ima veliku simboliku jer je Šotra bio aktivan učesnik NOB-e, veliki antifašista, koji je upravo tu borbu protiv fašizma oslikao u brojnim svojim grafikama i djelima - kazao je Garić.

dragana slike

Viša kustosica UGBiH i historičarka umjetnosti Dragana Brkić - Hodak kazala je da ovakve izložbe nose puno mjeseci rada te da se nada da će se vidjeti rezultat.
- Na izložbi ćemo predstaviti radove Branka Šotre koji potiču iz našeg fundusa uz pozajmicu iz Historijskog muzeja BiH, Muzeja Sarajeva. Bit će predstavljen grafički opus kao i jedan manji dio slika, sa njegovim radom u duborezu. Šotra se, također, bavio sakralnom umjetnošću, tako da imamo i dvije ikone i veliki broj grafika i crteža. Šotra je bio izuzetno vezan za svoj rodni kraj, za Hercegovinu. Na njegovim crtežima vide se da su mu inspiracija bili narod i priroda na kojim dominiraju portreti staraca, mladih djevojaka, njegov rodni kraj, krš, kamen, spržene šume, ali i vedute lijepih hercegovačkih gradova - Mostara, Počitelja, Trebinja, rodnog Stoca - rekla je Brkić - Hodak.

katalog

Ovu retrospektivnu izložbu prati obiman katalog koji broji ukupno 304 strane, sa 44 strane teksta uključujući prijevod na engleski jezik i više od 200 reprodukcija radova Branka Šotre iz već pomenutih muzeja, kao i Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Beogradu. 

dejan slike


Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja.
Izložbu i štampanje kataloga su finansijski podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Pozivamo Vas na otvaranje retrospektivne izložbe

BRANKA ŠOTRE
(1906-1960)

branko

Pozivamo Vas na otvaranje retrospektivne izložbe Branka Šotre (1906-1960), 9-23.5.2019.:

Umjetnička galerija BiH ima čast i jedinstvenu priliku da u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo priredi, nakon skoro trideset godina od posljednje, još jednu veliku izložbu retrospektivnog karaktera na kojoj su izložena djela Branka Šotre. Ovaj umjetnik je u jugoslovenskoj istoriji umjetnosti bio zastupljen prvenstveno kao grafičar, posebno sa opusom koji je nastao tokom posljednjih petnaest godina njegovog  života (1945-1960), tako da je njegovo slikarstvo nedovoljno afirmisano od strane struke. Još manje su poznati njegovi radovi u oblasti drvorezbarstva, ikonopisa i zidnog slikarstva

Slikarski opus Branka Šotre na ovoj izložbi predstavljen je sa deset slika, devet ulja na platnu i šperploči  koja se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije BiH, kao i jedno ulje koje se nalazi u vlasništvu Muzeja Sarajeva. No malo je slika uopšte ostalo iza Šotre. U pitanju su slike sa motivima bosanskih hercegovačkih sela i gradova, ruralni i urbani pejzaži nastali tokom tridesetih godina kada je umjetnik  živio u Bosni.

Izloženi plitki reljefi na ovoj izložbi potiču iz fundusa Umjetničke galerije BiH i Historijskog muzeja BiH. Dva reljefa iz Umjetničke galerije BiH su duborezne ikone Sv. Jovana Krstitelja i Sv. Save. Reljefi iz Historijskog muzeja BiH prikazuju seljake u poljskim radovima.

Crteži i grafike dominiraju na ovoj  izložbi i unutar njene postavke možemo pratiti razvojni tok ili liniju kojom se grafička umjetnost Branka Šotre razvijala. Likovna kritika smatra da je u grafici uzor Šotri bio njegov profesor Ljubomir Ljuba Ivanović koji je mu je tokom studija predavao crtanje po prirodi. Šotra se prije 1945. godine malo bavio grafikom.

Početnu grupu postavke čine crteži i grafike sa motivima koje umjetnika povezuju sa rodnom Hercegovinom i Stocem, a to su stećci. Veliku grupu unutar izloženih crteža i grafika čine gradske vedute starog Mostara, Trebinja, Počitelja, Jajca i Stoca, sa njihovim tipičnim načinom tradicionalne gradnje. Posebnu grupu čine grafike i crteži sa prikazima poljoprivrednih radova, koje nam približavaju narodne običaje, obradu zemlje i života sela u Bosni i Hercegovini.

Još jednu zasebnu grupu grafike čine grafike sa tematikom iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB) nastale nakon Drugog svjetskog rata. Umjetnik je u sebi, kao aktivan borac i komandir koji je istovremeno obavljao i političke aktivnosti i zaduženja, nosio bezbroj sjećanja i snažnih utisaka iz ofanziva i borbi s neprijateljem, uopšteno govoreći, iz partizanskog života. Vremenom će polako ljudi nestati sa grafika, a ostaće samo veličanstvena priroda koju umjetnik pamti.

Upravo  će navedena priroda postati univerzum za sebe, beskrajno polje za istraživanje i usavršavanje jednog umjetnika kakav je Šotra i to u oblasti grafike. Grafika, odnosno tehnike drvoreza i linoreza bile su medij u kojem je Šotra uspio da dočara i prikaže svu raskošnost i nemilosrdnost prirode. Pa i ono što je bilo prepoznatljivo oku kao panj, pogorjela šuma – njeni strašni, jezivi, usamljeni sprženi ostaci, ogoljena bez života, ili krš, kamen, stijena – njeni gotovo morfološki prikazani slojevi postaju polako nešto neprepoznatljivo, apstraktno, asocijacija. Grafike posjeduju neobičnu atmosferu, kao da sadrže  još jedan dodatni element, određen zvuk, a taj zvuk je ustvari neprekidna tišina. Neka od djela Šotra je upravo tako nazvao.
                                                                                                  Dragana Brkić–Hodak

branko

Branko Šotra (Kozice kod Stoca, BiH, 1906 – Stockholm, Švedska, 1960) završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Službovao u Sarajevu 1930 – 37, Loznici 1937-38, Ohridu 1938-40. i u Vršcu 1940-41. Prije rata dva puta hapšen kao komunista (1933. i 1936). Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom. Bio je načelink Vojnog muzeja u Beogradu i redovni profesor i rektor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.

katalog

Katalog djela - Branko Šotra 1906-1960

Izdavač/ Publisher
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo
Serbian Educational and Cultural Society „Prosvjeta“ Sarajevo
Za izdavača/ For the publisher
Prim. dr Savo Vlaški/ Primarius Dr. Savo Vlaški
Dejan Garić/ Dejan Garić
Selekcija djela za katalog i izložbu, tekstovi, likovna postavka/ Art selection, texts, set-up
Dragana Brkić-Hodak/Dragana Brkić-Hodak
Autor projekta/ Project author
Ljubica Žikić/Ljubica Žikić
Asistent projekta/ Project assistance
Zoran Drašković/ Zoran Drašković
Menadžer projekta/Project manager
Nenad Marilović/Nenad Marilović
Fotografije/Photographs
Lejla Volјevica-Radović/Lejla Voljevica-Radović
Ana Đikoli/Ana Đikoli
Velјko Ilić/Veljko Ilić
Dizajn kataloga i DTP/ Design and DTP
Lejla Volјevica-Radović/Lejla Voljevica- Radović
Lektura/ Proof Reader
Borjan Mitrović/Borjan Mitrović
Prevod/ Translation
Aida Čengić/ Aida Čengić
Tehnička postavka/ Tehnical set-up
Mihret Alibašić Micko/ Mihret Alibašić Micko

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe u četvrtak, 9. maja, u 20:00 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki 8.
Retrospektivna izložba Branka Šotre (1906-1960), 9-23.5.2019.

 

Pozivamo Vas na press konferenciju  povodom retrospektivne izložbe Branka Šotre koja će biti održana u srijedu 08.05.2019. u 11 sati u prostorijama UGBiH

branko

Prošlo je 28 godina od posljednje  retrospektivne izložbe Branka Šotre u Umjetničkoj galeriji BiH koju je priredila kustos UGBIH istoričar umjetnosti Danka Damjanović 1991. godine.

Umjetnička galerija BiH u saradnji sa SPKD Prosvjeta Sarajevo, koja je nosilac projekta, ima čast i jedinstvenu priliku da, nakon skoro trideset godina, priredi retrospektivu ovog umjetnika na kojoj će biti izloženo preko 100 radova, većinom iz fundusa UGBIH kojoj je Branko Šotra poklonio svoje radove, uz posudbu određenih djela iz  fundusa Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva. Autor projekta ispred SPKD Prosvjeta Sarajevo je Ljubica Žikić.

Autor tekstova i selekcije radova za katalog i izložbu, te autor likovne postavke izložbe  je Dragana Brkić-Hodak, viši kustos UGBIH, istoričar umjetnosti. 

Ovu retrospektivnu izložbu prati obiman katalog koji broji ukupno 304 strane, sa 44 strane teksta  uključujući i prevod na engleski jezik i preko 200 reprodukcija radova Branka Šotre iz  već pomenutih muzeja, kao i Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Beogradu.        

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 09.05.2019. u 20 sati, na Dan pobjede  nad  fašizmom, kao jedna  od likovnih manifestacija uvrštenih u Dane Kantona Sarajevo. Izložba će biti otvorena za javnost do 23.05.2019.

Izložbu i štampanje kataloga su finansijski podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti , Federalno ministarstvo kulture  i sporta, te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena svakim danom, osim nedjelje, u terminu 10:00-20:00 sati. Ulaz je 5KM. Ulaz za učenike, studente i penzionere je 2 KM, dok su organizovane posjete učenika i studenata sa nastavnicima i profesorima besplatne. Cijena kataloga je 30 KM.

U nadi da ćete se odazvati našem pozivu na press konferenciju i popratiti izložbu, dati joj značaj u medjima koji zaslužuje.

 

Održan koncert u povodu obilježavanja najznačajnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa

dejan nedeljko

Dana, srijeda, 24.04.2019.g. u Domu oružanih snaga BiH, a u organizaciji SPKD “Prosvjeta” Sarajevo, pred prepunom salom vokalna skupina "Ezerki" i orkestar "7/8" (sedum osmini) su održali koncert i na taj način obilježili jedan od najznačajnij hrišćanskih praznika, praznik Vaskrs, praznik duhovnog preobraženja i pobjede života nad smrću.

savo bruno

Zvanice i goste su pozdravili predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić i potpredsjednik Skupštine Društva Nedeljko Masleša.

ezerki publika

Grupa Ezerki su rijetki predstavnici makedonske muzike izvan Makedonije a koji na tako  sjajan način predstavljaju makedonsku kulturu, daleko izvan granica Makedonije. Izveli su  program sastavljen od poznatih makedonskih narodnih pjesama kao što su: Eleno kerko, Jovano Jovanke, Makedonsko devojče i mnoge druge, te bravuroznih ora ( narodnih kola ):  Komitsko , Kasapsko i oduševili sarajevsku publiku svojim nastupom...

koncert ezerki

Sastavom umjetnički rukovode Darka Kragović (zborom Ezerki) i Bruno Urlić (orkestrom 7/8) koji je pripremio izbor muzike za nastup.

7/8 solo

Na kraju su zvanice mogle uživati u vaskršnjem druženju uz prigodan koktel koji je priređen poslije koncerta.

zvanice zvanice

 

 

Održana konferencija za medije u povodu  svečanog koncerta,  obilježavanja pravoslavnog praznika Vaskrsa!

Najavljen Vaskršnji koncert  tradicionalne etno-makedonske muzike u izvedbi istaknute grupe “Ezerki” & 7/8 bit će održan u srijedu, 24. aprila u Domu Oružanih snaga BiH u organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta” Sarajevo i medijima.

најава дејан

Riječ je o koncertu koji “Prosvjeta” priređuje povodom jednog od dva najznačajnija pravoslavna praznika, a ovo je praznik obnove života, Vaskrs.
Koncert su najavili g-din Nedeljko Masleša potpredsjednik Društva i g-din Dejan Garić predsjednik Upravnog odbora.
G-din Nedeljko Masleša je pozdravio prisutne goste iz medija i zahvalio im na dosadašnjem praćenju aktivnosti i rada Društva. U kratkim crtama je objasnio povod koncerta i značaj obilježavnja praznika. Takođe je pozvao sve one koji su u mogućnosti  da dođu na koncert i prisustvuju svojevrsnom muzičkom spektaklu, te  svojim dolaskom uveličaju obilježavanje hrišćanskog  praznika Vaskrsa.  Takođe ih je pozvao i na prigodan koktel koji je organizovan poslije koncerta u vidu vaskršnjeg druženja.

G-din Dejan Garić je najavio program koji se sastoji od popularnih pjesama iz makedonskog melosa koji će gosti izvesti u svojoj obradi najpopularnijih pjesma kojie svi znamo. U povodu obilježavanja pravoslavnog praznika Vaskrsa naše Društvo sarajevskoj publici poklanja nastup vokalnoinstrumentalnog sastava “Ezerki” & 7/8.

Vokalni sastav “Ezerki” i instrumentalna grupa 7/8 imaju poseban umjetnički izraz, kombinirajući tradicionalnu makedonsku muziku u svojoj prepoznatljivoj izvedbi. Ovo će biti vrhunski umjetnički događaj, jer će se na sceni naći preko 20 izvođača.

камере nedeljko

Predsjednik Upravnog odbora  “Prosvjete” Dejan Garić je najavio završetak radova rekonstrukcije zdanja i predstavljanje obnovljene kapele Svetog Arhanđela poznate i kao kapela Vidovdanskih heroja na sarajevskom groblju sv. Arhangela Gavrila i Mihajla u Sarajevu,  te je konačno ovaj značajni kulturno-istorijski spomenik, projekat čuvenog arhitekta Aleksandra Deroka, ponovo u punom sjaju. Tačan datum i vrijeme biće naknadno objavljeni.

Napomena: Ulaz na koncert je slobodan.

 

Zakazana konferencija za medije

U utorak, 23.4., u 11 sati, u prostorijama SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, ul. Sime Milutinovića Sarajlije 1, održaće se konferencija za medije povodom manifestacija koje "Prosvjeta" organizuje a posvećenih najvećem hrišćanskom prazniku - Vaskrsu. I ove godine "Prosvjeta" organizuje koncert koji poklanja svim građanima Sarajeva, a koji će biti održan u Domu oružanih snaga BiH, 24.4. u 19 sati, te će na konferenciji za medije biti predstavljen program koncerta, na kome će nastupiti renomirana grupa "Ezerki i 7/8", koji će u Sarajevo donijeti dah juga i makedonske kulture, muzike i tradicije. Ansambl "Ezerki" i orkestar "7/8" je nastupao i sarađivao sa renomiranim muzičkim zvijezdama kao što su Vlatko Stefanovski, Kaliopi, Toše Proeski i brojni drugi...

Pored najave koncerta, javnosti će biti predstavljeni i radovi na rekonstrukciji i obnovi kapele Svetog Arhanđela, poznate i kao kapela Vidovdanskih heroja na sarajevskom groblju sv. Arhangela Gavrila i Mihajla u Sarajevu. Ova rekonstrukcija počela je u junu 2017. godine, te je konačno ovaj značajni kulturno-istorijski spomenik, projekat čuvenog arhitekta Aleksandra Deroka, ponovo u punom sjaju.

Pozivamo Vas na:

SVEČANI KONCERT U POVODU OBILJEŽAVANJA NAJVEĆEG PRAVOSLAVNOG PRAZNIKA VASKRSA!

plakat_vk_2019

Pozivamo Vas u srijedu 24.04.2019. u 19:00 sati u Dom oružanih snaga u Sarajevu na koncert u povodu obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika, praznika obnove života, Vaskrsa, a koji će izvesti  vokalna grupa "Ezerki" & orkestar 7/8 (sedum osmini).

Koncert je zamišljen kao cjelovečernji program u trajanju od oko 60 minuta. U programu je zastupljen etno makedonski melos u izvedbi vokalne skupine Ezerki & instrumentalnog sastava  7/8 (sedum osmini) koji su imali do sada brojne koncerte sa najznačajnijim muzičarima i izvođačima iz regiona i oduševili publiku gdje god su bili sa tradicionalnom popularnom makedonskom muzikom koju svi poznaju.

Dobro nam došli!

Napomena:

Ulaz na koncert će biti slobodan.

Svim našim dragim članovima, saradnicima i prijateljima Društva iz zemlje i svijeta, kao i svim ljudima dobre volje koji slave, želimo srećan hrišćanski praznik Vaskrs/Uskrs i svaku tjelesnu i duhovnu obnovu!
Da vas zdravlje i duh dobro služe, da imate dobru volju, vedrinu, smirenost, mudrost I život ispunjen ljubavlju prema bližnjem.
Neka Božiji blagoslov bude na vama uz radosni Vaskršnji usklik i tradicionalni pozdrav

„HRISTOS VASKRSE“
“VAISTINU VASKRSE”

vaskrs

Obavijest

Povodom proslave velikog pravoslavnog praznika, Vaskrsa, SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi dane na Veliki Petak 26.04., Vaskršnji ponedeljak 29.04. i utorak 30.04.2019.g, kao i državne praznike 1. i 2. maj!

 

In memoriam

teodor

Teodor Romanić (1926-2019)

Sa tugom i bolom obavještavamo članove i simpatizere da je naš dugogodišnji predsjednik, nosilac najvećeg priznanja Društva, "Velike povelje Prosvjete", akademik Teodor Romanić preminuo u 93. godini.
Rođen 4.3.1926. u Bjelovaru, diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, radio kao dirigent u Narodnom kazalištu u Varaždinu, a 1956. godine dolazi u Sarajevo, na mjesto dirigenta Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Od tada, pa sve do smrti živi i radi u Sarajevu, kao dirigent, profesor te kasnije i dekan Muzičke akademije, kao i direktor Opere i Filharmonije. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH, te
predsjednik Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije.
Za svoj rad odlikovan je sa Ordenom rada, Ordenom zasluga za narod bivše Jugoslavije, Ordenom za
Zasluge u nauci i umjetnosti Republike Austrije. Nosilac je Nagrade 6. april grada Sarajeva, Nagrade
27 juli Republike BiH, Plakete Univerziteta u Sarajevu i mnogih drugih javnih priznanja.
Iza akademika Teodora Romanića ostao je veliki broj djela i nemjerljiv doprinos muzičkom, ali i opštem kulturnom naslijeđu ne samo Sarajeva i Bosne i Hercegovine, već i mnogo šireg regiona. U SPKD "Prosvjeta" unosio je energiju i duh na kome su mu zavidili i mnogo mlađi od njega, te je jedan od najzaslužnijih za pokretanje brojnih aktivnosti, a među njima i jedne od najprepoznatljivijih - Božićnog koncerta Prosvjete. I u poznim godinama bio je zainteresovan za sva dešavanja, i uvijek spreman da da svoj doprinos. Njegovim odlaskom ostaje velika praznina u našem Društvu, i sjećanje na jednog od velikana koji su nas zadužili svojim radom.

 

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo poziva Vas na

otvaranje retrospektivne izložbe

BRANKA ŠOTRE
(1906-1960)

pozivnica

Sarajevo, četvrtak, 09.maj, 2019.g. u 20 sati u Umjetničkoj galeriji BiH, Zelenih beretki br. 8.

branko

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo nastavlјa kontinuirano istraživanje i predstavlјanje srpske likovne baštine Bosne i Hercegovine. Ove godine predstavlјa izložbu djela Branka Šotre.

ikona

Podsjećamo da je Umjetnička galerija BiH 1991. godine priredila retrospektivu izložbe ovog umjetnika sa pratećim katalogom, u kojoj se nastojalo upoznati likovnu javnost, koja je pretežno poznavala Šotrin grafički opus, sa njegovim drugim likovnim preokupacijama. Do tada su bili nepoznati, čak i u krugovima likovnih stručnjaka, čitavi segmenti njegovog rada – djela iz oblasti primijenjene umjetnosti, ikonopisa i zidnog slikarstva. Izložbu, katalog i redakciju dokumentacije uradila je istaknuti stručnjak kustos Danka Damjanović, uz pomoć Radovana Vujanovića u oblasti dokumentacije.

masline

Ova značajna retrospektiva sveobuhvatnog stvaralaštva Branka Šotre desila se u osvit raspada Jugoslavije, a potom i ratom zahvaćene zemlјe i zasigurno da joj likovni kritičari možda nisu posvetili dužnu pažnju u rasvjetlјavanju Šotrinog cjelokupnog opusa.
Iz tog razloga SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo ovaj projekat realizuje u saradnji sa UG BiH, u čijem će galerijskom prostoru biti postavlјena izložba, prvenstveno iz njihovog bogatog fundusa, ali će biti izložena i posuđena djela iz Muzeja Sarajevo i Historijskog muzeja BiH.

most

selo_trebinje

U nastojanju da lјubitelјima likovnih umjetnosti omogućimo širi uvid u stvaralački opus Branka Šotre u katalog smo, pored reprodukcije djela sa izložbe, uvrstili i djela koja se nalaze u fundusu Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Beogradu. Tako je katalog izložbe proizvod međuentitetske i regionalne saradnje.

(Iz predgovora u katalogu.)

katalog

Katalog djela - Branko Šotra 1906-1960

Izdavač/ Publisher
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo
Serbian Educational and Cultural Society „Prosvjeta“ Sarajevo
Za izdavača/ For the publisher
Prim. dr Savo Vlaški/ Primarius Dr. Savo Vlaški
Dejan Garić/ Dejan Garić
Selekcija djela za katalog i izložbu, tekstovi, likovna postavka/ Art selection, texts, set-up
Dragana Brkić-Hodak/Dragana Brkić-Hodak
Autor projekta/ Project author
Ljubica Žikić/Ljubica Žikić
Asistent projekta/ Project assistance
Zoran Drašković/ Zoran Drašković
Menadžer projekta/Project manager
Nenad Marilović/Nenad Marilović
Fotografije/Photographs
Lejla Volјevica-Radović/Lejla Voljevica-Radović
Ana Đikoli/Ana Đikoli
Velјko Ilić/Veljko Ilić
Dizajn kataloga i DTP/ Design and DTP
Lejla Volјevica-Radović/Lejla Voljevica- Radović
Lektura/ Proof Reader
Borjan Mitrović/Borjan Mitrović
Prevod/ Translation
Aida Čengić/ Aida Čengić
Tehnička postavka/ Tehnical set-up
Mihret Alibašić Micko/ Mihret Alibašić Micko
Štampa/ Printing
Dobra knjiga d.o.o/ Dobra knjiga d.o.o
Tiraž/ Circulation
500
Godina izdanja/ Year of publishing
Sarajevo, 2019./ Sarajevo 2019

CIP - Katalogizacija u publikaciji
Nacionalna i univerzitetska biblioteka
Bosne i Hercegovine, Sarajevo
75 Šotra B.(083.824)
069.02:75]:061.4(497.6)(083.824)
ŠOTRA, Branko
Branko Šotra : 1906-1960 / [Branko Šotra ; selekcija djela za katalog i izložbu, tekstovi, likovna postavka, art selection, texts,set-up Dragana Brkić-Hodak ; autor projekta, project author Ljubica Žikić ; fotografije, photographs Lejla Voljevica-Radović, Ana Đikoli, Veljko Ilić ; prevod, translation Aida Čengić]. - Sarajevo : SPKD Prosvjeta, 2019. - 304 str. : ilustr. ; 25 cm
Ćir. i lat. - Tekst uporedo na srp. i engl. jeziku
ISBN 978-9958-821-39-4
COBISS.BH-ID 26948358

Katalog možete kupiti u prostorijama SPKD "Prosvjeta" Sarajevo ul. Sime Miltutinovića Sarajlije br.1 po cijeni od 30 KM.

 

Održan koncert učenika iz klase

prof Nevene Ćeklić

U srijedu 13.3. 2019. godine u 14h održan je klavirski matine u organizaciji Kluba žena "Miss Irby" SPKD Prosvjeta Sarajevo.
Matine je održan u koncertnoj dvorani Bošnjačkog instituta-fondacija Adila Zulfikarapašića.

milica nevena

Nastupili su učenici i studenti iz klase prof. Nevene Ćeklić:blizanci Andrej i Nikola Blagovčanin, Obrad Gazdić, Amila Fuško, Nikola Simović i Nikola Radić
U akustičnoj dvorani Bošnjačkog instituta Adil Zulfikarpašić, u raznovrsnom repertoaru bisera klasične muzike i srpskih autora, izvodjači su maestralno prebirali po klavirskim dirkama tehnički uvježbano ostavljali su sve prisutne bez daha. 

nevena publika

Šubert List „Ave Maria“
u Izvedbi prof Nevene Ćeklić

andrej

Dž. F. Hendl: „Pasakalja“ iz Svite u g-molu
U izvedbi: Andreja Blagovčanina

nikola

E. Grig „Etida br. 5 fis-mol op. 83“ Omaž Šopenu
U izvedbi Nikole Blagovčanina

obrad

F. Šopen Poloneza g-mol op. posthome
U izvedbi Obrada Gazdića

amila

V. Mokranjac „Etida br.2 e-mol“
F. Šopen „Poloneza“ br.15 b-mol op. posthome
Poloneza gis-mol op.posthome
Dž. Geršvin „Preludijum br.2“
U izvedbi Amile Fuško

nikola

L. van Betoven 32 Varijacije c-mol
Stanković „Što se bore misli moje“
U izvedbi Nikole Simovića

nikola

F. Šopen „Balada As-dur br. 3 op. 47
F. List „La camapanella“
M. Tajčević „Tri Balkanske igre“
U izvedbi Nikole Radića

publika nevena

Prof. Nevena Ćeklić, posvećena muzici i pedagogiji prenijela je klavirsko umijeće i dovela do savršenstva sviranje svojih talentovanih učenika. To je bilo bajkovito rano popodne ispunjeno klavirskim kompozicijama Šuberta, Lista, Šopena Ludviga van Betovena, Vladislava Mokranjca, Milana Tajčevića i Džordža Geršvina.
Profesoricino umjetničko vodjenje pružilo je bezbroj detalja iz života gore pomenutih autora.
SPKD Prosvjeta i "Miss Irby" čestita 20.godišnjicu umjetničkog rada prof. Neveni Ćeklić i želi da se naša dugogodišnja saradnja nastavi i dalje. 

 

Održana promocija knjige zbirka pjesama: Aleksa Šantić "Ostajte ovdje"

izdanja publika

U organizaciji Narodnoga univerziteta Konjic u Bosanskoj sobi,  u ponedjeljak,  13.3.2019.g. je promovisana knjiga izabranih pjesama Alekse Šantića "Ostajte ovdje" u izdanju Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Sarajevo. O knjizi, koja je objavljena 2018. godine u povodu 150 godina od Šantićevog rođenja, govorili su urednica Dragana Tomašević, priređivač knjige prof. dr. Dijana Hadžizukić i promotorica doc. dr. Irma Marić. Dvadeset i sedmog maja 2018. godine navršilo se sto i pedeset godina od rođenja mostarskog, bosanskohercegovačkog, srpskog i južnoslavenskog pjesnika Šantića te je takav jubilej sam  po sebi dovoljan za objavljivanje Šantićeve knjige izabranih pjesama, ali i za svojevrsni osvrt  na recepciju njegove poezije kroz protekla desetljeća

promotori publika

Istaknuto je kako izbor pjesama Alekse Šantića "Ostajte ovdje" nije samo još jedan u nizu izbora vođen priređivačevim  ukusom  i njegovim književno-estetskim kriterijima nego zbir pjesama koje su se pojavljivale u izborima različitih priređivača, u različitim vremenskim i ideološkim kontekstima. U tom smislu je odabrano dvanaest  knjiga izabranih pjesama Alekse Šantića, kao i osam  antologija različitog  tipa, a koje su objavljene u drugoj polovini dvadesetog i početkom dvadeset i prvog stoljeća. Knjige ‘Izabrana djela I i II’ koje je uredio Branko Milanović poslužile su kao tekstualni korektiv i sve pjesme su štampane  prema ovom  izdanju

publika promotori

Promotori su ocijenili kako su različita književno-kritička čitanja, kao i različiti izbori Šantićeve poezije u razdoblju od 1948. do 2008. godine doveli do različitog odnosa kako prema  ideološkim i poetičkim  kriterijima kroz desetljeća, tako i prema geografskom  prostoru u kojem su zbirke štampane. Tako, na primjer, u razdoblju  nakon Drugog svjetskog  rata u izborima dominira rodoljubna  i socijalna lirika, dok su u novije vrijeme mnogo prisutnije Šantićeve ljubavne i autopoetičke pjesme. Također, kada je u pitanju književna kritika, odnos je drugačiji u Srbiji gdje je Šantić bio tek periferni pjesnik mnogo snažnije književne  matice, dok je u Bosni i Hercegovini Šantić smješten  u sam centar poetskih kretanja.

publika dragana

No svi se slažu u jednom, da je Šantić  značajan pjesnik velikog opusa, sa više od 600 pjesama, te je njegov opus omogućio i različite izbore, i različita čitanja, pa čak i potpuno različite stavove o tome koje su njegove pjesme antologijske.

 

SREĆAN 8. MART

8_mart

 Klub žena Miss Irby, pozivamo Vas na:

  Klavirski matine

klavir

Učestvuju: Studenti klavira iz klase prof. Nevene Ćeklić, pijanistice, Muzička akademija Istočno Sarajevo

nevena

Program:
Biseri klasične muzike, 
-srpski autori-

Srijeda, 13.3. 2019. godina u 14 sati, Bošnjački institut, Mula Mustafe Bašeskije 21

 

Pozivamo Vas na promociju knjige:

Aleksa Šantić

Ostajte ovdje

aleksa

Pozivamo Vas na promociju knjige, Aleksa Šantić „Ostajte ovdje“, zbirke odabrane poezije, koju je priredila prof.dr. Dijana Hadžizukić. Urednica knjige Dragana Tomašević.


Promotori: Dragana Tomašević,
prof.dr. Dijana Hadžizukić

Konjic, petak, 11. mart 2019. godine u 19:00 sati, u prostorijama Dom kulture.

 

Održana promocija broja 73-74 časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Bosanska vila“

naslovna

U četvrtak 31.1.2019. u 18h, u prostorijama SPKD „Prosvjeta“, održana je promocija broja 73-74 časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja „Bosanska vila“.

dejan publika

U ime izdavača publiku je pozdravio Dejan Garić, predsjednik UO SPKD „Prosvjeta“. Glavni i odgovorni urednik časopisa, Nikola Popović, te članovi redakcije Radoslavka Sudarušić i Borjan Mitrović, podsjetili su na značaj časopisa „Bosanska vila“ u istoriji Bosne i Hercegovine, te ukazali na otvorenost časopisa ka širem kulturnom prostoru. Predstavljeni su prilozi autora iz BiH i zemalja regiona, prevodi sa stranih jezika, te likovni prilozi u dvobroju.

publika ivana

U brojnoj publici su pored članova  „Prosvjete“ bili predstavnici umjetničke i akademske zajednice, uvaženi gosti iz ambasada Srbije i Italije, kao i predstavnici medija.

nikola publika

Uredništvo izražava zahvalnost izdavaču na izdavanju časopisa i organizovanju promocije te svima koji su svojim prisustvom doprinijeli uspjehu promocije.

tanja ambasador

redakcija publika

Nikola Popović
Glavni i odgovorni urednik „Bosanske vile“

 

Pozivamo Vas na promociju časopisa Bosanska vila br.73-74.

pozivnica

bosanska

Poštovani članovi Prosvjete, dragi prijatelјi, 
Sa radošću Vas obavještavam da je objavlјen broj Bosanske vile 73-74, koji sam sa svojom redakcijom priredio kao glavni i odgovorni urednik. Promocija broja je u četvrtak 31.01.2019.u 18 sati u prostorijama Prosvjete, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1.
Srdačan pozdrav i dobro nam došli 

Nikola Popović

uvodnik

sadrzaj

 

 

Sa iskrenim željama da ove svete dane provedete u miru i svakoj radosti, srdačno Vas pozdravljamo drevnim pozdravom Praznika:

"MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

VAISTINU SE RODI!"

Povodom proslave Božića SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi ponedeljak i utorak 07.01.-08.01.2019.godine.

Svim vjernicima i ljudima dobre volje čestitamo Božić i Novu godinu!

cestitka

"Slava na visini Bogu, i na zemlji mir među ljudima dobre volje! (Lk 2,14)"

 

Održan IX Božićni koncert

bina

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Sarajeva održalo je u subotu 5. januara 2019.g. u Narodnom pozorištu u Sarajevu  IX Božićni koncert.

zvanice vigemark

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški zahvalio je svim donatorima i prijateljima društva koji su pomogli u održavanju Božićnog koncerta, posebno istakavši Narodno pozorište u Sarajevu koje svake godine besplatno ustupi salu za održavanje koncerta. Zhvalio se i brojnim prisutnim zvanicama koje su svojim prisustvom uveličale ovu manifestaciju.  Na kraju je uputio čestitku svim pravoslavnim vjernicima, koji slave Božić drevnim pozdravom “Mir Božiji - Hristos se rodi” , a svima ostalim zaželio sretnu i uspješnu Novu godinu.

publika savo

Predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić poručio je da Božić u svima treba da probudi samislost i ljubav prema ljudima i da je ovaj praznik prilika za oprost i pomirenje. Ujedno je to i praznik koji slavi život,  praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva očinstva i materinstva.

dejan lola

Ovogodišnji koncert, koji se održava deveti put, otvorio je Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva, sa klasičnim repertoarom duhovnih božićnih kompozicija. Sarajevskoj publici se prvi put predstavio muzički sastav "Katera" iz Istočnog Sarajeva, koji izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku.

plava_grobkatera

Centralni dio manifestacije posvećen je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, čime je "Prosvjeta" željela da na muzički i umjetnički način oda počast završetku Velikog rata i dolaska mira u svijet, Evropu, ali i na prostore BiH.

kateratrio

Sastav "Katera" izveo je "Plavu grobnicu" i "Kreće se lađa francuska", duhovne pjesme "Zvijezda se zasja" vladike Nikolaja Velimirovića i "Vezak je vezla djeva Marija", te autorske kompozicije poput pjesme "Savka Čemedžinka" koji je oduševio publiku. Na koncertu je nastupio i sastav "Trio Eudiates", koji je već prethodnih godina učestvovao na Božićnom koncertu "Prosvjete" i koji se pokazao u punom sjaju.

foaje savo

dejan_jelena finci

svestenici labud

stefan dejan

raso savo

Poslije koncerta je upriličeno druženje uz prigodan koktel za sve prisutne zvanice.

 

Božićni prijem SDP Stari Grad u prostorijama SPKD Prosvjeta

U prostorijama SPKD Prosvjeta u Sarajevu, u četvrtak 3. Januara 2019., u organizaciji SDP-a Stari Grad, održano prigodno druženje povodom predstojećeg  pravoslavnog Božića.

bozic prijem

Ova skromna zakuska priređena je za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti, ali  i sve dobronamjerne građane koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju u svom punom bogatstvu njenih različitosti.

gosti zabava

Skupu se odazvalo mnoštvo članova Socijaldemokratske partije, kao i predstavnika udruženja i organizacija koje djeluju u Sarajevu a okupljaju pripadnike  pravoslavne vjeroispovijesti i sarajevske Srbe općenito.

posluzenje kraj

Na skupu je naglašeno da Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine kao svoja osnovna načela zagovara slobodu, ravnopravnost i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine. Svoj multietnički karakter ova partija, između ostalog, potvrđuje i višenacionalnim sastavom svog članstva, poštivanjem religijskih opredjeljenja i slobodom obilježavanja vjerskih praznika.
Ugodno druženje trajalo je nekoliko sati, te je želja i namjera da se u narednim godinama ovaj božićni prijem ustanovi kao tradicija.

 

Održana Press konferencija

u povodu:

IX SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA!

bozicni_koncert

 U četvrtak 03. januara 2019. godine u prostorijama Društva (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1), sa početkom u 11,00 sati održana je PRESS  KONFERENCIJA  u povodu  IX SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA koji će se održatu u subotu, 5. januara 2019. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20,00 sati Ovim koncertom se obilježava jedan od najradosnijih praznika Božić, hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, djece i roditeljstva i kao takav obilježava se najljepšim vjerskim običajima.

press press

Na press konferenciji  pred brojnim medijima, poznatim TV i novinarskim kućama, u ime SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo bili su prisutni:

Prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, Dejan Garić, umjetnički kreator Božićnog programa i Vidak Vujadinović, voditelj Muzičkog sastava „Katera“.

Najavljen je i Program koncerta:

program_bk_19

Karte se još uvijek mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Dobro nam došli!

 

Najava IX BOŽIĆNOG KONCERTA 05.01.2019.g u Narodnom pozorištu!

pozivnica

Poštovani članovi, saradnici i prijatelji Društva, 

Pozivamo Vas sa radošću da prisustvujete koncertu posvećenom proslavi Božića u organizaciji SPKD Prosvjeta Sarajevo koji se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulaznice kupite na blagajni Narodnog pozorišta, Cijena ulaznice 10KM.

Dobro nam došli!

Radno vrijeme blagajne Narodnog pozorišta:
09-11:30 i 15:30-19:30 sati
ponedjeljak – petak
tel: 033 22 16 82


SREĆAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELI VAM SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO!

cestitka

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Naša izdanja možete kupiti uz najavu na broj tel. 033/444-230, u prostorijama Društva svaki radni dan od 12 - 14 sati.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

.

.

.

.

..

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba