Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Umjetnička galerija BiH
free counters
 

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

ARHIV

NA OVOJ STRANICI DEŠAVANJA U 2018.g

SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

Najava IX BOŽIĆNOG KONCERTA 05.01.2019.g u Narodnom pozorištu!

pozivnica

Poštovani članovi, saradnici i prijatelji Društva, 

Pozivamo Vas sa radošću da prisustvujete koncertu posvećenom proslavi Božića u organizaciji SPKD Prosvjeta Sarajevo koji se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulaznice kupite na blagajni Narodnog pozorišta, Cijena ulaznice 10KM.

Dobro nam došli!

Radno vrijeme blagajne Narodnog pozorišta:
09-11:30 i 15:30-19:30 sati
ponedjeljak – petak
tel: 033 22 16 82


SREĆAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELI VAM SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO!

cestitka

 

PRESS  KONFERENCIJA

U POVODU ODRŽAVANJA  IX  BOŽIĆNOG KONCERTA

 U četvrtak, 03. januara 2019. godine u prostorijama Društva (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1), sa početkom u 11,00 sati održaće se Press  konferencija.

Na press konferenciji biće prisutni:

Prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Društva;
Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta;
Josip Katavić, dirigent Mješovitog kamernog hora „Lola“;
Vidak Vujadinović, voditelj Muzičkog sastava „Katera“.

Molimo Vas da ovu informaciju objavite i pošaljete Vašeg novinara, fotoreportera, TV ili radio ekipu, koji će dobiti sve relevantne podatke o organizaciji i umjetničkom programu IX  Božićnog koncerta koji će se održati u u subotu, 5. januara 2019. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20,00 sati.

Radujemo se novoj, uspješnoj,saradnji sa medijima! Dobro nam došli!.

PRESS SLUŽBA

 

Klub žena "Miss Irby"

Obilježeno

Naših 15 godina rada

Klub žena "Miss Irby "obilježio je 15 godina od svog osnivanja, u četvrtak, 20. 12. 2018. godine.

tanja milica

Osnivačice Kluba su:
Tatjana Žarković-Tafro, Milica Kajević, Ljubica  Žikić, Zorica Vujisić, Vesna Cakeljić, Mira Skert, Duška Bosnić. Beba Mahić, Mirjana Milković-Popović i Novka Agić,  
Klub žena "Miss Irby" djeluje u  okviru SPKD "Prosvjete" Sarajevo. Zvanično je počeo sa radom 7. 10. 2003.godine.

beba andrej

Milica Kajević je izabrana za predsjednicu Kluba koja tu funkciju obavlja i danas.
Jubilarno veče je proteklo u prijatnoj i svečanoj atmosferi.

Tanja Žarković-Tafro je moderirala te večeri. U jednom nadahnutom, jezgrovitom istorijskom vremeplovu prošla je kroz život, misiju, posvećenost, uporan trud, humanost,  smrt i sahranu "plemenite gospođe" Adeline Pauline Irby i objasnila zašto su osnivačice odlučile da se Klub nazove baš njenim imenom.

mama_andrej dusko

Prosvjeta je i izdavač tri, prvi put kod nas prevedena poglavlja knjige Adeline Pauline Irbi i Georgine Mjur Mekenzi "Putovanja u slovenske provincije Turske u Evropi" Milica Kajević, prevoditeljica za knjigu sa engleskog jezika, a Dragana Tomašević  urednica.
Milica Kajević je navela imena predavačica/ča iz različitih profesija ili hobija koje su  kroz izložbe, poeziju, glumu, medicinu, homeopatiju, teologiju ili neku drugu zanimljivu temu učestvovale na javnim manifestacijama u organizaciji našeg Kluba.

merita publika

Spomenuta je i saradnja sa nacionalnim društvima, nevladinim organizacijama, muzičkim školama i muzičkim akademijama iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala.
Sve javne manifestacije su popraćene muzičkim numerama.
Kroz sliku i dokumente na tri dobro osmišljena panoa pokazali smo rad našeg Kluba za ovih 15 godina.

tanja savo

U muzičkom dijelu učestvovali su:
Andrej Gradina,  naš nekadašnji stipendista   i  Merima Hubijer, su na gitari i flauti odsvirali dvije kompozicije, a Merita Bavčić, solo glas i Hektor Morić, gitara, izveli su francusku, kubansku i dvije bosanske narodne pjesme i oduševili sve prisutne.
Poželjeli smo svim bolesnim članicama  našeg Kluba, kao i svim članovima Prosvjete brz i uspješan oporavak.
Uz ukusne delicije i ćaskanje posjetioci su se družili i otišli, nadamo se zadovoljni. 

 

Klub žena "Miss Irby"

Pozivamo Vas na obilježavanje:

Naših 15 godina rada

Uz izložbu, poeziju i muziku.

Voditelji programa: Milica Kajević i Tanja Žarković Tafro

Učestvuju u muzičkom djelu programa: Andrej Gradina, Merima Hubijer, Merita Bavčić i Hektor Morić

Sarajevo, četvrtak, 20.12.2018.g, u 18 sati, u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br1.

Klub žena Miss Irby Povodom Jubileja 15 godina rada.  

Klub žena Miss Irby bavi se ženskim pitanjima i aktuelnim zbivanjima na polju kulture i umjetnosti, obilježavanjem značajnih datuma vezanih za rad Kluba, kao što je obilježavanje  praznika 8.marta, Međunarodnog dana žena.
Aktivistice se u radu susreću sa drugim klubovima i udruženjima, najviše sa aktivnim mladim ljudima koji zaista vjeruju u mogućnost promjene i rado provode svoje vrijeme radeći stvari koje vole, pjevaju, sviraju, recituju, stvaraju, ne samo u školi nego i na brojnim nastupima. Klub žena je uradio mnogo da na brojna dešavanja u  učestvuju  upravo takvi mladi ljudi, umjetnici. Jako je inspirativno svakodnevno biti okružen tolikim brojem svjesnih i motivisanih mladih ljudi koji konstantno rade na poboljšanju samog sebe kao i taj podstrek da jednog dana budu i odgovorni pojedinci. Trenutno ima oko dvadesetak članica Kluba, predanih volonterki a veliki broj ih je za ovaj dugi period prošao kroz Klub. Naravno, riječ je o jednom određenom broju članova Društva, jer uvijek postoji i veliki broj onih koji su i dalje pasivni i neinspirisani. Doprijeti do njih je i najveći cilj kroz rad, nastupima i organizacijom u radu Kluba pokazati im da zaista postoji nešto u šta mogu vjerovati i čemu se mogu nadati čak i u našoj državi. No, kroz strpljivost i istrajnost  pokazujemo kako je promjena moguća, te da im vratimo davno izgubljeno povjerenje. Zato je obilježavanje ovog Jubileja 15 godina rada bitna da se svi podsjetimo kroz vrijeme i obnovimo sjećanje na sve one koji su doprinijeli da ovaj Klub danas bude ono što jeste. Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate našu manifestaciju.

Miss Adeline Paulina Irby

mis_irbi

„Kad sam došla u Bosnu, upoznala sam jedan divan i dobroćudan narod, čija je bijeda u meni probudila osjećaje  suosjećanja te sam im stoga odlučila posvetiti svoj cijeli život kako bih liječila njihove patnje i umanjila bijedu“.  Miss Adeline Paulina Irby

Iz pera Petra Mirkovića, ličnog pratioca Miss Adeline Paulina Irby: Četrdeset i pet godina navršilo se 2. (15.) septembra 1911. kako je u najvećoj skromnosti u zatišju radila neumorno na prosvjetnom i humanom polјu, među srpskim narodom u Bosni i Hercegovini ta plemenita anđeoska duša, obavita sunčanim sjajem u gornji naslov, a možda mnogi Srbin i Srpkinja nijesu ni čuli to blaženo ime i bezime (prezime), koje je od rane mladosti svoje neumorno radilo u vinogradu sreće Arbinove. Dobrotvorstva kao karakterološka odrednica srpskog čovjeka je, u različitim istorijskim fazama, imalo svoj poseban obrazac, manifestiran i u okviru religijskih dogmi , posebno vezanih za ličnost Rastka Nemanjića, poslije Svetoga Save, preko epske narodne poezije do neposrednog istorijskog oblika milosrđa. U vremenskom smislu, oni slijede jedni za drugima, dok, u smisaonom pogledu, oni se kreću od čistih božanskih zamisli i literarnih fikcija, preko kolektivne žudnje za spasenjem, do neposrednih manifestacija neposrednog spasenja. To su mogući obrasci ili ekstrakt srpske istorije koji se može izvesti iz toka zbivanja koji je srpski narod proživlјavao u različitim fazama svoje opstojnosti. A djelatnost Mis Irbi među Srbima u jednom od najstravičnijih perioda stradanja njihovog, mora se  apostrofirati kao čudesno stablo koje je izraslo na biću srpskih patnji i ne smije se ni na koji način pomaći ustranu, čak, milosrdno Djelo Mis Irbi bi moralo biti svjetionikom pred kojim bi, za vječna vremena, moralo gorjeti kandilo!

 

Obavjest o promociji lista Bosanska vila br. 73-74.

Poštovani članovi i prijatelji SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, obavještavamo Vas da se promocija broja 73-74 časopisa „Bosanska Vila“, koja je bila zakazana za 13.11.2018. odgađa. O novom terminu promocije bićete blagovremeno obavješteni.

 

BOSANSKA VILA Br.73-74.

bosanska

Poštovani članovi Prosvjete, dragi prijatelјi, 
Sa radošću Vas obavještavam da je objavlјen broj Bosanske vile 73-74, koji sam sa svojom redakcijom priredio kao glavni i odgovorni urednik. Promocija broja je u utorak 13.11.2018.u 18 sati u prostorijama Prosvjete, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1.
Srdačan pozdrav i dobro nam došli 

Nikola Popović

uvodnik

sadrzaj

 

Svim našim prijateljima i saradnicima islamske vjeroispovjesti koji proslavljaju praznik, od srca čestitamo Kurban-bajram i da praznične dane provedu sa svojim najdražim u zdravlju,  miru, blagostanju, radosti, ljubavi i duhu svetosti.

 

Danas, na Vidovdan, podsjećanje na sudbonosni događaj i odavanje počasti Gavrilu Principu i svim herojima "Mlade Bosne"

 

kapela

opelo svestenik

U četvrtak, 28.06.2018. godine, rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, predstavnici Ambasade Republike  Srbije u BiH, predstavnici Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo, Humanitarnog udruženja „Dobrotvor“ , Kola srpskih sestara „Sveta velikomučenica Tekla Sarajevo“, kao i članovi Društva su u 11:00 sati položili vijenac na Spomen kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ gdje su sahranjeni Gavrilo Princip i ostali Vidovdanski mučenici i time odali počast svim učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu ovog sudbonosnog događaja.

svestenici svi

SPKD Prosvjeta i ovim putem želi podsjetiti na važnost pamćenja istorijskih događaja, kako mjesta sjećanja u budućnosti ne bi postala mjesta zaborava

 

Održana promocija u Mostaru:

Aleksa Šantić

Ostajte ovdje

aleksa

Dana, 21.juna, 2018. četvrtak, predstavljena je knjiga, zbirka odabrane poezije: Aleksa Šantić "Ostajte ovdje". Zbirku priredila Dijana Hadžizukić, a urednica ove knjige je Dragana Tomašević u izdanju SPKD “Prosvjeta”.

kuca smokve

U povodu 150 rođendana velikog pjesnika Alekse Šantića među brojnim aktivnostima tokom maja i juna u Mostaru, večeras je u Čorovića kući gdje je pjesnik radio i stvarao upriličena promocija njegove knjige "Ostajte ovdje".

Promocija knjige velikog pjesnika održana je u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar i SPKD Prosvjeta Sarajevo kao svojevrsni poklon pjesniku, ali i kao podsjetnik na njegovo stvaralaštvo.
Urednica knjige i predsjednica Izdavačke komisije u SPKD Prosvjeta Sarajevo Dragana Tomašević ističe da je ova knjiga poklon za rođendan Aleksi Šantiću.

"Znamo svi da je 27. maja 150 rođendan, a ja sam mislila da se svi autori čak i na onome svijetu raduju i da osjete kad im izađe knjiga. Tako sam vjerovala da je ovo najljepši poklon pjesniku za njegov 150. rođendan, a nama prilika da se prisjetimo njegove poezije koja srećom nije zaboravljena, koja živi još uvijek i pjeva se često kao anonimna, kao narodna pjesma što mislim da je najveći kompliment jednom pjesniku“, navela je Tomašević.

knjige publika

Dijana Hadžizukić koja je knjigu priredila ističe kako je planirano napraviti izbor Šantićevih pjesama, a pošto je ove godine značajan rođendan ona je htjela da to ne bude tek još jedan u nizu izbora pjesama, nego je napravljen presjek recepcije Šantićevih pjesama, tumačenje i pregled različitih izbora koji su urađeni za sve ovo vrijeme.

"Uzela sam zbirke od 1948. godine do 2008. i pogledala šta se sve to biralo iz ogromnog Šantićevog opusa s oko 700 pjesama. Primijetila sam da su različiti ljudi učitavali u njegovu poeziju svoje vrijeme i svoje stavove. Tako primjerice nakon Drugog svjetskog rata dominira rodoljubna poezija, ljubavna pjesma je tek poneka i pri kraju knjige. 2000-godina posebice u zbirkama koje su obavljene u Sarajevu i Mostaru dominira ljubavna i pejzažna poezija, a rodoljubivih pjesama je tek po nekoliko na kraju knjige. Tako da sam ja napravila izbor svih tih izbora, tako da su ovo na svojevrstan način sabrana i izabrana djela koja pokazuju šta se to sve objavljivalo i na koji način se Šantić čitao kroz ovih nekoliko 80 godina“, pojasnila je Hadžizukić.

goran harmonika

Generalni sekretar SPKD ”Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić ističe kako je promocija knjige Alekse Šantića u Mostaru samo dio aktivnosti kojim se obilježava 150 rođendan velikog pjesnika.

"Želimo i ovim putem da se sjetimo velikog Alekse Šantića, da mu i ovim putem posvetio dio sjećanja jer taj čovjek je zaslužio definitivno i knjigom i pričom i lijepom poezijom i muzikom koju mu večeras poklanjamo da ga se prisjetimo“, kazao je Kosanić.

pesma dragana

O Šantiću su s velikim nadahnućem govorili Lejla Žujo-Marić i Irma Marić, a promociju knjige glazbenim programom obogatio je Mustafa Šantić, a stihove su interpretirali Milica Mihić i Sejo Đulić.

Književnoj večeri u Ćorovića kući gdje je Aleksa Šantić živio i stvarao velika djela nazočili su brojni građani i gosti iz javnog života iz grada na Neretvi i oživjeli sjećanja na kulturno nasljeđe koje je Šantić ostavio rodnom gradu, ali i čitavoj regiji.

 

OBAVJEŠTENJE!

U utorak  19. 06. 2018. godine s početkom u 18.00 sati – zakazana je
XVI - IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

Skupština će se održati u prostorijama Društva, u ulici Sime Milutinovića Sarajlije br.1.
Molimo sve članove da obavezno prisustvuju sjednici, hvala!

poziv

 

Održana promocija knjige:

Aleksa Šantić

Ostajte ovdje

aleksa

Dana, 17.maja, 2018. četvrtak, predstavljena je knjiga, zbirka odabrane poezije: Aleksa Šantić "Ostajte ovdje", a u povodu obilježavanja 150. rođendana pjesnika Alekse Šantića. Zbirku priredila Dijana Hadžizukić, a urednica ove knjige je Dragana Tomašević u izdanju SPKD “Prosvjeta”.

dragana dunovic

Promocija knjige održana je pred velikim brojem ljubitelja ovog pjesnika u prostorijama Društva. Pored brojnih istaknutih ličnosti bio je prisutan i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović  sa suprugom.

dragan lejla

Uvodnu riječ je održao Dejan Garić, kao domaćin predstavio goste koji su kreirali predivnu atmosferu. Stihove iz zbirke, recitovao je sjajan glumac i prvak drame Kamernog teatra 55, Dragan Jovičić, a kompletan ugođaj je napravila Lejla Čaušević koja je otpjevala ukomponovane stihove Alekse Šantića.

dragana publika

Dragana Tomašević kao urednica knjige i predsjednica Komisije za izdavašatvo u SPKD Prosvjeti je objasnila obavezu i značaj objavljivanja ove knjige za "Prosvjetu".Između ostalog istakla je slijedeće: “Ne treba ni napominjati da je Aleksa Šantić jedan od najvažnijih srpskih pjesnika 20. stoljeća i jedan od najpopularnijih pisaca koje je Bosna i Hercegovina ikad imala. Iz toga je jasno koliko je 150-a godišnjica njegovog rođenja značajan datum za našu kulturu i datum koji obavezuje sve kulturne institucije. Međutim, „Prosvjeta“ ima dodatnu obavezu da dostojno obilježi godišnjicu Šantićevog rođendana. Ta obaveza proističe i iz njegovog prosvjetnog rada prvenstveno zato što je Aleksa Šantić  bio jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik kulturnog društva „Gusle“ iz Mostara koje je njegovalo, istraživalo i afirmiralo kulturne tradicije srpskog naroda. S druge strane, svojim javnim djelovanjem snažno je obilježio kulturni razvoj Mostara i otvarao taj grad za evropske kulturne uticaje. Šantićev angažman u kulturnom društvu „Gusle“ i na tom planu u cjelini dodatna je obaveza za „Prosvjetu“ da dostojno obilježi ovu značajnu godišnjicu pjesnikovog rođenja.

dijana milan

Dijana Hadžizukić, vrstan poznavalac života i djela Alekse Šantića,  koja je priredila ovu zbirku poezije je govorila sa stručne strane i kritički, o pjesniku Aleksi i njegovom djelu:

“Izabrane pjesme koje donosi ova knjiga grupisane su u pet tematskih cjelina, a na temelјu njihova pojavlјivanja u knjigama izabranih pjesama Alekse Šantića koje su poslužile kao korpus: autopoetičke i pjesme melanholičnih raspoloženja, lјubavne pjesme, pjesme hercegovačkog zavičaja, socijalne i rodolјubive pjesme.

Za Aleksu Šantića možemo reći da je pisao mnogo i da je dobro što je pisao mnogo pa je svako vrijeme, svaka ideologija i svaki autor izbora njegovih pjesama mogao posegnuti za onim pjesmama koje odgovaraju trenutku i vlastitom književnoumjetničkom ukusu. A kako su svi pomenuti autori ipak i samo čitatelјi umjetničkog djela, njegove semantičke silnice stvaraju se i multipliciraju upravo u tom služenom spletu recepcijskih relacija. Svaki tumač Šantićeva djela, kao i svaki priređivač njegovih izabranih pjesama u poslјednjih je šezdeset godina uveo u svoj rad i vlastiti položaj u povijesti pretvorivši čitanje Šantićeva opusa u veliki Dijalog sa vremenom i historijom. Zahvalјujući tome, Šantić je popularan pjesnik od 1891. godine do danas, a, kako smo vidjeli, književna kritika i historija mu, kako vrijeme odmiče, daju sve značajnije mjesto, pogotovo u historiji književnosti Bosne i Hercegovine.

Neka ova knjiga sabranih izabranih pjesama Alekse Šantića objavlјena u povodu njegovog sto i pedesetog rođendana posluži budućim istraživačima kao polazište za nove dijaloge sa starim, velikim pjesnikom.”

aleksa

Aleksa Šantić

je jedan od najpoznatijih pjesnika novije srpske lirike. Rođen je 1868. godine u Mostaru , gradu u srcu Hercegovine, gdje je proveo veći dio svog života. Otac Risto mu je rano umro pa je staranje nad njim preuzeo stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, i sestru Radojku koja se udala za pjesnika i Aleksinog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živio je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumjevanja za njegov talenat, pa se, poslije završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vraća se u rodni Mostar.
Stvarao je na razmeđu dva vijeka i više nego drugi pjesnici svog naraštaja povezivao je idejne i pjesničke patnje XIX i XX vijeka. U njegovom pjesničkom stasavanju najviše udjela su imali srpski pjesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović-Zmaj a od stranih najvažniji uticaj je imao Hajnrih Hajne koga je i prevodio. Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme. Šantićeva poezija je puna snažnih emocija , ljubavne tuge a i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kome je i sam pripadao. Njegova muza je na razmeđu ljubavi i rodoljublja, idealne drage i napaćenog naroda.
Rodoljubiva poezija je poezija rodne grude i domaćeg ognjišta ("Moja otadžbina"). U nekim od svojih najpotresnijih pjesama Šantić pjeva o patnji onih koji zauvjek napuštaju domovinu i odlaze u tuđi svijet ( "Ostajte ovdje" , "Hljeb" ). Šantić naglašava patnju i mučeništvo kao najvažnije momente u istorijskoj sudbini srpskog naroda ("Mi znamo sudbu" ).
Ljubavna poezija mostarskog pjesnika razvila se pod jakim uticajem muslimanske ljubavne pjesme, sevdalinke. Ambijent njegovih ljubavnih pjesama je ambijent bašta, behara, hamama, šedrvana,... Djevojke koje su u njima pojavljuju se okićene đerdanima, bajne su i izazovne ali ipak skrivene ljepote. Takva je pjesma "Emina", a duh te pjesme je toliko pogođen da je pjesma ušla u narod i pjeva se kao sevdalinka a samo rijetki znaju da ju je Šantić napisao. U ljubavnim pjesmama najčešći motiv je čežnja. Pjesnik sve svoje drage posmatra iz prikrajka pa čežnja najčešće prerasta u tugu zbog neostvarene ljubavi i promašenosti muškog života.
Šantić je bio je jedan od osnivača kulturnog lista "Zora" kao i predsjednik Srpskog Pjevačkog Društva "Gusle". Tu je upoznao i družio se sa poznatim pjesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Ðikićem,...
Poznati pjesnik je umro 2. februara 1924. godine u rodnom Mostaru od, tada neizlječive bolesti, tuberkuloze.

 

Pozivamo Vas na promociju knjige:

Aleksa Šantić

Ostajte ovdje

aleksa

U čast 150. rođendana Alekse Šantića pozivamo Vas na promociju knjige, Aleksa Šantić „Ostajte ovdje“, zbirke odabrane poezije, koju je priredila prof.dr. Dijana Hadžizukić. Urednica knjige Dragana Tomašević.

Uvodna riječ: Dejan Garić
Promotori: Dragana Tomašević,
prof.dr. Dijana Hadžizukić
Muzička pratnja: Lejla Čaušević
Recituje: Dragan Jovičić

Sarajevo, četvrtak, 17. maj 2018. godine u 19:00 sati, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

 

Održana promocija knjige

Jelica Belović-Bernadžikovska

Žena u vremenu

 

naslovnica

Uvodna riječ: Dejan Garić
Promotori: Dragana Tomašević, Edina Kamenica
Muzička pratnja: Lejla Čaušević

prom pjesma

Dana 03.05.2018., četvrtak, predstavljeno je novo izdanje SPKD Prosvjete, knjiga, Jelica Belović-Bernadžikowska: Žena u vremenu. Riječ je o knjizi sabranih tekstova koja govori o izuzetnoj ženi i njenom radu, ženi koja je govorila devet jezika i objavljivala tekstove u renomiranim časopisima tog vremena, kao i prvoj začetnici moderne etnologije i prvim pedagoškim piscem kod nas.

promocija dragana

Iz predgovora Dragane Tomašević u knjizi “Žena u vremenu”:

“„Srpska i hrvatska žena ispisala je obilne stranice slovenske kulturne istorije... sitnom bilјur-iglom po prefinu svome platnu.” Prema njenom mišlјenju, u istoriji srpskog veza bilo je 5 faza: mitološka, hrišćanska, turska, klasična i moderna. Zlatno doba je bilo 11–12. vek i dok je turski period donio nove, orijentalne motive, oni nisu nikada bili zaista prihvaćeni. Vez je zadržao svoj slovenski identitet tokom otomanske vladavine, i pojavio se u modernim vremenima kao jedinstvenost, autonomnost. U svakom slučaju, tekstilna umetnost, njeni oblici, boje tehnike i kombinacije ovih elemenata po njoj su izrazi određenih prirodnih, društvenih i istorijskih uslova i okolnosti. I uvek su izrađeni ženskim rukama.” (Knjiženstvo) Ornamenti (stilizovani i apstraktni, pa ipak  prepoznatlјivi) i boje, su instrumenti magije, umjetničke i praktične. Simbolička značenja šara poput paukova i svetih buba ili drugih zaštitnih motiva, osnažena su bojama: bijela označava nevinost, crvena nosi snagu lјekovitosti, plava je za zavođenje...; boje treba znati kombinovati da bi imale svoje značenje i autentičnu lјepotu U svojim tekstovima o vezu Jelica nam zapravo ispreda uzbudlјive priče o vezu kao ženskoj primjenjenoj umjetnosti i otkriva kako i mi možemo „čitati” vezove, po izboru starih mustratorki, sačuvane da nam ispričaju historiju južnih Slovena.”

Jelica

Jelica Belović-Bernadžikowska:

Rođena je u Osijeku 25. februara 1870. godine. Njeni obrazovani roditelji (otac porijeklom Crnogorac, majka Njemica) željeli su da i svu svoju djeca školuju. Nižu gimnaziju započinje u Đakovu, u Zavodu biskupa Josipa Juraja Štrosmajera kojeg je Jelica poznavala, a jednom je i izjavila da ju je on nadahnuo ilirskim duhom. U Zagrebu je pohađala samostansku učiteljsku školu, a studije je završila u Beču i u Parizu.
Živjela je u dvije monarhije (Austro-Ugarska i Kralјevina Jugoslavija) i preživjela dva svjetska rata. Bila je veoma obrazovana, govorila devet stranih jezika, objavila preko 50 knjiga i preko 800 tekstova iz raznih oblasti te u mnogo čemu važnom bila prva na ovim prostorima; smatra se začetnicom moderne etnologije na prostorima Južnih Slovena i prvim pedagoškim piscem kod nas.
Apsolutno otvorena prema svemu što je bio izazov, društveni i stvaralački, Jelica je tako na djelu pokazala šta znači biti stvarno angažovana osoba, a ne salonski ušuškana. Njeni radovi, u kojima slobodno, bez ikakvih ograničenja, razmatra posebno tzv. žensko pitanje, svrstavaju je među začetnice feminizma u Evropi. No, to nije nikad bio feminizam elitnog kroja kojim se i danas u hladovini mnogi zaklanjaju, to su bili istinski životni problemi svake žene, od kojih Jelica Belović-Bernadžikowska nije bježala. Naprotiv.

Radila je kao učiteljica u Zagrebu, u Osijeku, u Rumi, u Mostaru, potom dolazi u Sarajevo gdje je profesorica u Trgovačkoj školi, a potom je u Banja Luci upravnica Više djevojačke škole.
U 26. godini se udala za Poljaka, grofa Janka Bernadžikowskog, službenika mostarskog Okružnog suda. Penzionisana je, prisilno, u 39. godini života, a vlasti u Austro-Ugarskoj, koje nisu gledale nimalo blagonaklono na njene brojne  kritike, zabranile su joj da se uopće pojavljuje u javnosti. Zbog toga je i pisala pod pseudonimima.
Pisala je o pedagogiji, književnosti i etnologiji – folkloru kod Srba i Hrvata. Njen etnografski rad je posebno bio priznat u Evropi i imala je odličan odnos sa stranim etnografima i folkloristima.
 Umrla je u Novom Sadu 30. juna 1946. godine. ( Edina Kamenarević)

Knjigu možete kupiti u prostorijama Društva.

 

Pozivamo Vas na promociju knjige:

Jelica Belović-Bernadžikovska

Žena u vremenu

naslovnica

U povodu obilјežavanja Dana Kantona Sarajevo 02-09. maj, 2018.godine, pozivamo Vas na promociju knjige: Jelica Belović-Bernadžikovska: „Žena u vremenu“.

Uvodna riječ: Dejan Garić
Promotori: Dragana Tomašević, Edina Kamenica
Muzička pratnja: Lejla Čaušević

Sarajevo, četvrtak, 03. maj 2018. godine u 18:00 sati, u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1.

 

Podsjećanje na godišnjicu smrti Gavrila Principa i odavanje počasti svim herojima “Mlade Bosne”

spomen_kapela

U subotu, 28. aprila 2018. godine, rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, predstavnici Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo i članovi Društva su u 12:00 sati položili cvijeće na Spomen kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ gdje su sahranjeni Gavrilo Princip i ostali Vidovdanski mučenici i time odali počast svim učesnicima Sarajevskog atentata, a na godišnjicu smrti Gavrila Principa.

savo svi

SPKD Prosvjeta i ovim putem želi podsjetiti na važnost pamćenja istorijskih događaja, Ova divna mladost ne zaslužuje zaborav. 

gavrilo

Gavrilo Princip (25. jula, 1894. - 28. aprila 1918.) rođen je u Obljaju, u blizini Bosanskog Grahova, u velikoj srpskoj porodici. Bio je jedno od devetoro dece, premda je šestoro dece porodice Princip preminulo u ranom detinjstvu. Upravo zbog toga je i dobio ime Gavrilo - sveštenik je savetovao njegove roditelje da ga nazovu po anđelu Gavrilu kako bi preživeo.

Gavrilo je, uprkos očevom protivljenju, pošao u školu, gdje se prilično istakao. U trinaestoj godini se preselio u Sarajevo, gdje je pohađao trgovačku školu, a u godinama koje su uslijedile se zbližio s Ivom Kranjčevićem, s kojim je kasnije bio član tajne organizacije Mlada Bosna.
U februaru 1912. godine je učestovao na studentskim i đačkim demonstracijama protiv mađarskog nasilja u Hrvatskoj i protivzakonitih akata, a tom prilikom je lakše povređen. Princip se trudio da se demonstracijama pridruže i ostali srpski učenici i zalagao se za srpsko-hrvatsko prijateljstvo.

Iste te godine, 1912. se preselio u Beograd, gdje se školovao do 1914. Kada je objavljena vijest da će Franc Ferdinand naslijediti prijesto Austrougarske i posjetiti Sarajevo, s ostalim pripadnicima organizacije Mlade Bosne  započeo je pripreme za atentat. Što se tiče motiva, sam Princip je na suđenju nakon atentata rekao:"Ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva će biti država, samo da bude slobodna od Austrije."

 

 

Održan koncert u povodu obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa

Ovo je prvi vaskršnji koncert za Zeničane uz zajedničku organizaciju „Prosvjeta“ iz Zenice, Sarajeva i Mostara.

publika govor

Na koncertu koji je održan 13.04.2018.g. u zeničkom pozorištu,  učestvovao je Omladinski hor Zenica, pod dirigentskom palicom maestra Milenka Karovića, trio harmonika „LMA“ sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, grupa „Accordion Saturday“ iz Zenice, te etno grupa „Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja.

dejan hor

Program je obuhvatio različite muzičke pravce, od klasičnih djela, preko etno i duhovnih pjesama, pa do prepoznatljivih popularnih muzičkih kompozicija.

harmonika etno

Publika je bila oduševljena priređenim programom a na kraju koncerta je upriličen i prigodan koktel u foajeu pozorišta i druženje u tradicionalnom duhu obilježavanja praznika Vaskrsa, sa nadom u bolje sutra.

publika foaje

 

Pozivamo Vas 13.04.2018. u petak u 19:30 sati u Bosansko narodno pozorište u Zenici na koncert u povodu obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa

SPKD „Prosvjeta“ i ove godine organizuje koncert povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa. Nakon što je pet godina održavan u Sarajevu, sad već tradicionalni Vaskršnji koncert, biće po prvi put održan u Zenici, u sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, uz zajedničku organizaciju „Prosvjeta“ iz Zenice, Sarajeva i Mostara.

plakat_vaskrs

Koncert će biti održan 13. aprila, u 19:30, a učestvovaće Omladinski hor Zenica, pod dirigentskom palicom maestra Milenka Karovića, te trio harmonika „LMA“ sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, ansambl „Accordion Saturday“ iz Zenice, i etno grupa „Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja. Program će obuhvatiti različite muzičke pravce, od klasičnih djela, preko etno i duhovnih pjesama, pa do prepoznatljivih popularnih muzičkih kompozicija.

Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajednički budemo dio ovog muzičkog i scenskog događaja. Ulaz na koncert je slobodan

Organizovan je besplatan prevoz autobusom za članove Društva. Zbog ograničenog broja mjesta u autobusu, potrebna je potvrda prisustva na broj 033 444 230 ili na e-mail: prosvjeta@bih.net.ba.

Polazak je u 17 sati ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a povratak je isti dan oko 22:30 iz Zenice.

Dobro nam došli!

U radosti Vaskrsenja Hristovog radosno Vas pozdravljamo drevnim pozdravom pobjede života nad smrću:

HRISTOS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!

hristos

Povodom proslave praznika, Vaskrsa, SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi od 06.04.--09.04.2018.godine!

 

Održano predavanje:
"Nepoznati Evlija i nepoznata Bosna"

Dana, srijeda,14.03.2018.g. u prostorijama Društva održano predavanje na temu "Nepoznati Evlija i nepoznata Bosna"

predavac publika

U uvodnom dijelu, gost predavač, dr Slobodan Ilić  nas upoznaje sa biografijom. Evlija Čelebija, putopisac, ili kako je sam sebe nazivao Evlija Muhamed Zilli sin Dervišev (sejjahi alem) rodio se u Istanbulu 10. muharema 1020. godine (25. marta 1611.), a umro 1679. godine. U toku od 40 godina (1631. -1670.) organizovao je više velikih putovanja po tadašnjem Osmanskom carstvu i izvan njega te učestvovao i u ratovima pod vladavinom sultana Ibrahima i Mehmeda IV.
Evlija je bio i hafiz – znao je cijeli Kur`an napamet, a školovao se na dvoru sultana Murata IV. Čelebi, odnosno Efendi, su konvencionalni staleški nazivi, koji su se u to vrijeme davali obrazovanim ljudima, a oba naziva znače – gospodin. 1640. godine pošao je na svoje prvo putovanje izvan Istanbula i do kraja života putovao je širom Osmanskog carastva, postavši neka vrsta svjetskog putnika koji cijelo vrijeme vodi svoj dnevnik i marljivo bilježi sve zanimljivo što opazi. Putovao je sam ili u pratnji znamenitih državnika, a najviše kao pouzdanik i pratilac svog rođaka Melek Ahmed-Paše, koji je i odgovoran za najveći dio Evlijinih putovanja po Balkanu.
O svima svojim opažanjima i doživljajima u miru i ratu napisao je opsežno djelo u 10 knjiga pod imenom Sejahatnama (Putopis) ili Tarihi sejjah.

Putopisi Evlije Čelebije imaju velikog značaja za istoriografiju. U njegovim putopisima ima interesantnih opisa balkanskih zemalja iz sedamnaestog vijeka. Ostavio je i brojne zabilješke o Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

predavac publika

Govoreći o Čelebiji kao najpoznatijem svjetskom putopiscu, dr Slobodan Ilić je rekao da je on više od 40 godina svoga života posvetio putovanju, većim djelom jašući i pišući na konju. Smatra se da je prešao oko 350.000 kilometara, tragajući za novim prostorima, ljudima i običajima. Obišao je cijelo osmansko carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta. Tokom putovanja bilježio je sve pojedinosti o životu i običajima ljudi koje je sretao, opisivao je do detalja mjesta koja je obilazio, historiju, građevine, običaje, tradiciju, kao i značajne ličnosti. On nije zapisivao samo ono što je vidio već i priče koje je sakupljao iz naroda.
Veliki dio svoga života, preko 20 godina, Čelebija je posvetio Balkanu. Dr Slobodan je, kao kuriozitet rekao, da se ne zna tačan datum njegove smrti, niti mjesto gdje je sahranjen. Njegova putovanja je finansirao ujak Melek Ahmet paša, koji je bio bosanski vezir.

slobodan publika

Krajem avgusta 1660. godine Evlija Čelebija prvi put dolazi u Bosnu. Vrlo opširan dio njegovog Putopisa odnosi se upravo na Bosnu i Bošnjake: “Narod se u ovim krajevima u narodnom govoru zove Bošnjaci (Bošnjak). Samo draže im je kad se kaže ‘Bosanci’ (Bosnevi). Kao što je čist njihov jezik, tako su, zaista, i oni bistri ljudi koji sve ispravno prosuđuju. Jezik im je blizak latinskom”, pisao je Evlija kada je opisivao. Iz ovog putopisa vidi se da su se u Evlijino vrijeme u Sarajevu, pored domicilnog bosanskog govorili i mnogi strani jezici: “Narod govori bosanski, turski, srpski, latinski, hrvatski i bugarski.”
“Učenjaci i pjesnici šeher-Sarajeva napisali su jedan rječnik na bosanskom jeziku u stihovima, po uzoru na perzijsku knjigu Šahidi, iz koga su ovdje prenesena dva metruma.” pisao je Evlija o prvom Rječniku bosanskoga jezika, iz 1631.

slobodan publika

Jedan od prevoda putopisa na naš jezik pod naslovom Putopis, preveo je Hazim Šabanović, izdavač, Sarajevo – Publishing,1996.

Dr. Slobodan Ilić se u nastavku predavanja, osvrnuo na prevode i pojasnio neke greške do kojih je i na koji način moglo doći u prevodu, zatim, izostavljena i neprevedena mjesta  iz orginala koji čine najinteresantniji dio čitavog predavanja.

Na kraju je ovo lijepo, prije svega informativno i poučno predavanje završilo sa pitanjima i odgovorima u razgovoru sa posjetiocima.

 

Pozivamo Vas na predavanje:
"Nepoznati Evlija i nepoznata Bosna"

Putopis Evlije Čelebije kroz Bosnu i Dalmaciju u jesen 1660. u svjetlu fragmenata izostavlјenih
u štampanim izdanjima.

Predavač: Slobodan Ilić, profesor na Near East University u Nikoziji
Moderator: Slobodan Šoja

Sarajevo, srijeda, 14.03.2018.godine u 18.00 časova prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

 

Klub žena Miss Irby obilježio praznik 8. Mart

Klub žena Miss Irby obilježio je praznik 8. Mart, Međunarodni dan žena, 7. marta u 12h u prostorijama SPKD Prosvjeta, kao i prošle godine.
To je još jedan doprinos našeg Kluba u dosadašnjoj tradiciji i obilježavanju 15 godina od osnivanja.

hor publika

Okupilo se 24 članice iz NVO, i Bohorete, Fondeka, DPGS, Centra za zdravo starenje Centar.

hor publika

Hor "Osmjeh" sa 12 njihovih članica pozdravli su nas sve pjesmama Santa Lučija. Kraj jezera i Kad palme njišu grane- Dirigent Slobodan Kosanović, korepetitorka na klaviru Azra Kavazović, Enisa Čurčilović, takođe horistica, toplo je kazivala pjesmu Majka Branka Ćopića.

student publika

prof. mr. Danijela Gazdić- Kljajić sa Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva dovela nam je svoja dva studenta Mirzu Maguda i Slobodana Samardžiju koji su odsvirali na harmonici kompozicije: "Koraci" Viktora Vlasova i "Sonatu 3. stav" Vjačeslava Semjonova. 

Studenti su oduševili sve prisutne svojom virtuoznošću i emocionalnošću sviranja. Oni idu u Beograd na Međunarodno takmičenje harmonikaša. Poželjeli smo im visok plasman.

milica hor

Milica Kajević je podsjetila na Međunarodnu konferenciju žena 1910. god. u Kopenhagenu kada je 8. mart proglašen za Dan žena u čast pokreta za prava žena, tj. jednakopravnost u odlučivanju
U BiH žene su prvi put proslavile svoj "ženski dan" 1913.god. Okupilo se 2000 žena.
Milica Kajević je svim prisutnim poželjela da: žive jednostavno, vole velikodušno, brinu duboko, pričaju o svemu, a za sve ostalo, život se sam brine. 

publika publika

Uz prijatnu atmosferu, smijeh, priču dogovor o susretima, žene su se počastile i sretne  otišle iz prostora Prosvjete.
Zahvaljujemo se domaćinu Zoranu Draškoviću koji se brinuo o zakusci, muzici, fotografisanju.
Predsjednik Društva, dr. Savo Vlaški posalo nam je čestitku, ali nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga. (tekst: Milica Kajević)

 

Druženje žena u SPKD "Prosvjeta" Sarajevo povodom obilježavanja 8.Marta

mart


Druženje žena SPKD "Prosvjeta" planirano je 7. marta 2018. godine, u 12:00 sati u prostorijama Društva, zajedno sa predstavnicama drugih nacionalnih udruženja i NVO organizacija povodom obilježavanja internacionalnog praznika 8. Marta Međunarodnog dana žena. Druženje žena  organizuje Klub žena Mis Irby, a uz koktel, osmišljen je i prikladan program.

Podsjećamo, godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U predvečerje prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8 marta 1913. održale demonstracije za mir. U spomen na dešavanja koja su prethodili prazniku onakvom kakav je danas:

SVIM ŽENAMA OD SRCA ČESTITAMO PRAZNIK, 8.MART, MEĐUNARODNI DAN ŽENA!

 

Održana promocija
Almanaha Prosvjete za 2016/17.g.

almanah_2016


U ponedjeljak 26.2.2018.g., održana je promocija Almanaha Prosvjete za 2016/17.g. sa tematskim sadržajem posvećenom Petru Kočiću, stogodišnjica od smrti, zatim Čuvari srpske duhovne tradicije i kulture i Dušan T. Bataković In memoriam.

promo gosti

Na promociji su govorili
- Valentina Dutina;
- Nikola Popović
- Ivana Ilić
- Đorđe Kovačević

publika gina

- Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik Almanaha koji je naglasio da Almanah ima veliki značaj u istoriji BiH, u kojem su svoje radove objavljivali mnogi istaknuti pisci, među kojima i Petar Kočić, Ivo Andrić i drugi…",
Slobodan Šoja  ujedno i domaćin promocije pozdravio je sve prisutne i poslije kraćeg uvoda predao riječ gostima.

citanje nikola

Izdvajamo od rečenog, da se u ovom časopisu mogu pročitati tekstovi različitih žanrova, od podsjećanja svjedočanstava o ljudima, događajima preko poezije u kojoj defiliraju mladi srpski pjesnici i pisci iz BiH pa do vrlo pažljivoga odnosa prema dojučerašnjim savremenicima.
Posebno nadahnuto je govorio Nikola Popović, koji je u širem kontekstu rekao da kvalitetni prevodi imaju značajnu ulogu u časopisima poput ovog.

gosti publika

“Naglašavamo da je Alamanah časopis koji se sa veoma laganom mogućnošću identificiranja može uzeti u ruku i čitati bez obzira na pozadinu, nacionalnu ili neku drugu".
Glavni i odgovorni urednik Almanaha Slobodan Šoja kazao je da su u Almanahu i ovaj put, sakupljeni najbolji tekstovi i da je iz broja u broj Almanah sve bolji.
Čitavo to prijatno veče je začinjeno i čitanjem tekstova Ivane Ilić i Đorđa Kovačevića.

publika soja

Almanah Prosvjete možete kupiti u prostorijama Društva po cijeni od 10,00KM

 

Pozivamo Vas na promociju:

"Almanaha Prosvjete" za 2016/17. godinu

almanah_2016

Govore:

- Valentina Dutina;
- Nikola Popović
- Ivana Ilić
- Đorđe Kovačević
- Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik Almanaha.

Sarajevo, ponedjelјak, 26. februar 2018.g. u 18 sati, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 1

 

U organizaciji Kluba žena Miss Irby održano predavanje na temu: "Uloga alternativne medicine u poboljšanju zdravlja"

U utorak, 20. februara, 2018.g., organizaciji Kluba žena Miss Irby održano je predavanje na temu "Uloga alternativne medicine u poboljšanju zdravlja" govorila dr Zagorka Prodanović- Zovko. Moderator Milica Kajević, prof.

zovko publika

Dr Zagorka Prodanovic- Zovko nas je upoznala sa ulogom alternativne medicine u poboljšanju zdravlja, kroz objašnjenje termina integrativna medicina  i upoznavanje sa magnetoterapijom kao jednom od uspješnih metoda iz široke lepeze mogućnosti alternativne medicine, a u uvodu je naglasila razliku i praksu između moderne zapadne medicine s jedne strane i metode alternativne medicine sa druge strane.

publika milica

U kratkim crtama, sadašnji zdravstveni sistemi funkcionišu tako što čekaju da se pojave simptomi, umjesto da se pažnja posveti prevenciji bolesti tako da se ti zdravstveni problemi uopšte i ne pojave. Kontinuum zdravlje-bolest opisuje se sa "biti odlično", "osjećati blagostanje u odsustvu bolesti" i osjećati "manje simptome", sa jedne strane i "višestruki/hronični simptomi", "akutna/uznapredovala bolest" i "terminalni stadijum/smrt" sa druge.

simptomi celija

Moderna zapadna medicina, koristi redukcionistički pristup koji se fokusira na fizičke i objektivne osnove bolesti i uz pomoć najnovijih naučnih dostignuća i hirurških procedura koje spasavaju život, moderna zapadna medicina uspješno tretira onu drugu stranu spektra zdravlje-bolest. Međutim, problem ovakvog pristupa je njegova nesposobnost da se posveti prvom dijelu spektra, odnosno održanju zdravlja i unapređenju blagostanja - što se djelom ogleda i u broju pacijenata koji se okreću alternativnim metodama zbog nezadovoljstva sadašnjim sistemom.

eitrociti cirkulacija

Znači, klasična moderna medicina se praktično bavi simptomima bolesti, ne ulazeci duboko u uzroke nastanka iste. Takodje, ima fokus na oboljelom organu, a ne na organizmu kao cijelini. Nasuprot tome, holistički pristup u liječenju podrazumjeva liječenje oboljele osobe kao cjeline tretiranje i tjela i uma i duše, a ne “liječenje” samih simptoma oboljenja.U liječenju podrazumijeva i iznalaženje uzročnog/uzročnih faktora koji se nalaze u korjenu oboljenja kod svake osobe.

energija kalcij

Integrativna medicina se pojavila kao rješenje u ovoj problematici i nije sinonim za komplementarnu i alternativnu medicinu . integrativna medicina  se zasniva na upotrebi nekonvencionalnih metoda i terapija, kao što je akupresura, ili alternativnih medicinskih sistema, kao što je tradicionalna kineska medicina, bilo kao dopuna konvencionalne zapadne medicine (komplementarna), ili kao zamjena konvencionalne zapadne medicine (alternativna).
Da razumijemo, "komplementarna medicina" znači dodavanje drugih zdravstvenih modaliteta konvencionalnoj medicini, pri čemu ovi modaliteti imaju samo sekundarnu ulogu, dok "alternativna medicina" podrazumeva upotrebu metoda koje u potpunosti zamjenjuju uobičajenu biomedicinsku praksu, među njima se nalaze aromaterapija, Ajurvedanska medicina, homeopatija, akupunktura, naturopatska medicina, Tradicionalna kineska medicina, energetska terapija, meditacija, savjetovanje o ishrani, savjetovanje u vezi vrste i dinamike fizicke aktivnosti, molitva, reiki, kvantna medicina, magnetoterapija…

magnetna bakar

Integrativna medicina, ponavljamo,  je medicina usmerena na izliječenje koja uzima u obzir pacijenta kao cjelinu (tijelo, um i duh), uključujući sve aspekte životnog stila. Ona naglašava terapeutski odnos između pacijenta i lekara i koristi odgovarajuće terapije, kako konvencionalne tako i alternativne. Krajnji cilj je da pacijent bude bolje, kroz upotrebu efikasnih, bezbednih i manje invazivnih intervencija, kad god je to moguće.

voda

Dakle, svaka terapija koja je tipično isključena iz konvencinalne medicine zove se alternativna. Alternativna praksa koja se primjenjuje zajedno sa konvencionalnom zove se komplementarna. Dakle, definicija integrativne medicne bila bi slijedeća: integrativna medicina nastaje kombinacijom konvencionalne medicinske terapije i komplementarne terapije koja zadovoljava kriterije medicine osnovane na dokazima za sigurnost i djelotvornost. Drugim riječima Integrativna medicina koristi najbolje, iz oba svijeta.(Fotografije su vezane za uticaj i djelovanje magnetne terapije sa predavanja i informativnog su karaktera)

 

 

Prof. Pupovac i prof. Tatalović su održali tribinu o položaju Srba u Hrvatskoj


Dana 19. 02.2018.g. prof. Pupovac i prof. Tatalović su  na tribini koju je organizovalo sarajevsko srpsko prosvjetno i kulturno udruženje "Prosvjeta", govorili o položaju Srba u Hrvatskoj.

pupovac ambasador

Gosti su najprije, u uvodu, podsjetili na "značajan istorijat  organiziranja srpskog naroda koji je živio na prostorima današnje Hrvatske", a potom i o tome kakva su prava i položaj Srba u Hrvatskoj danas. Istaknuto je kako je u posljednjih nekoliko godina došlo do zastoja kada je u pitanju ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj. Naglasili su je da je u ovom trenutku za srpsku zajednicu u Hrvatskoj najvažnije sačuvati dostignuta prava i ne dopustiti njihovo dalje ugrožavanje. Ona prava koja su obnovljena, nerijetko su predmet novih osporavanja, zatim, da institucije srpske zajednice moraju dobiti status manjinskih samouprava, da Srbi budu više zastupljeni u državnim i javnim službama i da se osigura ostvarivanje prava na jezik, pismo i obrazovanje kao osnove očuvanja nacionalnog identiteta. To nije samo dobro za Srbe to je ujedno zalaganje za, zaista, demokratsku i slobodnu Hrvatsku, pojašnjavajući da je fokus na razvoju i jačanju institucija važnih za Srbe, ali i na saradnji s hrvatskom vladom, što ujedno jača i proklamuje demokratiju i donosi jednaka prava za sve građane.

tatalovic dodjela

Mi kao Srbi očekujemo da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno sarađivati na realizaciji ciljeva s izabranim predstavnicima Srba i njihovim organizacijama te da će tako stvoriti pretpostavke za nesmetano ostvarivanje prava i afirmiran položaj Srba u Republici Hrvatskoj. Tu su takođe od ogromne važnosti i trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije. Ono što je bitno, istakli su gosti, da postoji dijalog i želja za razumijevanjem i da to može voditi dodatnoj normalizaciji odnosa, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji.

proglasenje zajedno

Nakon veoma zanimljivog predavanja, domaćini iz SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo su na maloj, prigodnoj svečanosti, prof. Miloradu Pupovcu uručili počasnu člansku kartu, te odluku o proglašenju počasnim članom, kao priznanje za dugogodišnji rad na zaštiti i promociji srpske kulturne baštine, čuvanju jezičkog i kulturnog identiteta,  te za unaprjeđivanje kulturnih i ostalih veza sa Srbima u Bosni i Hercegovini.

 

Posjeta delegacije SKD “Prosvjeta” Zagreb

Dana 19.02.2018.g.  povodom posjete delegacije SKD “Prosvjeta” Zagreb, upriličen je sastanak između dva srodna udruženja iz Zagreba i Sarajeva,  u prostorijama Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, ulica Sime Milutinovića Sarajlije broj 1.

pupovac sinisa

Sastanku su prisutvovali ispred SKD „Prosvjeta“ Zagreb: prof. dr Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, predsjednik Srrpskog nacionalnog vijeća, član Savjeta za nacionalne manjine, član Glavnog odbora SKD „Prosvjeta“ Zagreb i prof. dr Siniša Tatalović, potpredsjenik SKD „Prosvjeta“ Zagreb.
Ispred SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo: prim.dr Savo Vlaški, predsjednik Društva, Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora, Georgina Janjić, potredsjednica Upravnog odbora, članovi Upravnog odbora dr Slobodan Šoja, Strajo Krsmanović, kao i Dragana Tomašević, predsjednica Komisije za izdavačku djelatnost Društva.

savo ljubica

Predstavnici obje „Prosvjete“ su govorili  o svom dosadašnjem radu, aktivnostima, kao i položaju Srba u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Razgovor se vodio  većim djelom  o bilateralnim odnosima i mogućem sporazumu, težište prema svim vidovima saradnje  s ciljem razmjene kulturnih aktivnosti, uzajamne podrške i pomoći. Najvažniji segment bi bio izrada  nacrta, odnosno platforme buduće saradnje i zajedničkih projekata uz nezaobilaznu razmjenu obostrane bogate izdavačke djelatnosti.

 

Pozivamo Vas na predavanje:
"Položaj Srba u Hrvatskoj"

pupovac

Gost: prof. dr Milorad Pupovac

Moderator: Dejan Garić

Sarajevo, ponedjelјak, 19.02.2018.godine u 18:30 časova, prostorije Društva, ul. Sime Milutinovića-Sarajlije br. 1

 

Održana promocija knjige “Bosanska istočna željeznica” u rezidenciji ambasade Austrije u BiH

Dana 14.02.2018.g. održana promocija knjige “Bosanska istočna željeznica” u rezidenciji ambasade Austrije u BiH ili kako je pruga od Sarajeva do Višegrada promijenila život tadašnjih ljudi.

ambasador savo

Knjiga “Bosanska istočna željeznica” Milene Prajndlsberger-Mrazović koja govori o ‘nevjerovatnoj’ trasi uskotračne pruge u Bosni i Hercegovini, od Sarajeva prema Višegradu i granici sa Srbijom, o bosanskim krajolicima i društvu sa početka 20. vijeka, promovirana je večeras u rezidenciji austrijske ambasade u Sarajevu.

djevad publika

Originalno je napisana na njemačkom jeziku pod naslovom Die Bosnische Ostbahn, a objavljena je 1908. godine u Beču i Lajpcigu.
Kako je istakla urednica i promotorica knjige Dragana Tomašević, knjiga je značajno svjedočanstvo izgradnje uskotračne pruge kroz Bosnu i Hercegovinu i ilustrovani vodič na bosanskohercegovačkim željezničkim linijama  Sarajevo – Uvac i Međeđa – Vardište.

dragana zlatan

Po njenim riječima, knjiga predstavlja prelijepo ispisan tekst autorice koja osjeća prugu kao nešto što će promijeniti život ljudi kuda prođe.
"Istovremeno, knjiga je pisana sa žalom o ljudima koji neće vidjeti prednosti novog vremena. Mladima će pruga donijeti puno – školovat će se, lakše će trgovati i putovati. Jako sam željela da se knjiga prevede i objavi te da nam osvijetli naš život i taj period bosanskohercegovačke prošlosti", istakla je Tomašević.
Ističe da je autorica knjigu podijelila na geografske regije, a sve je ilustrovano fotografijama.
"Tu ima slika koje je radio tada slavni Evald Art, naprimjer naslovna strana je njegova,  ima i nekih drugih, koje nisu potpisane, a ima i amaterskih fotografija. Sve smo preuzeli iz originalnog izdanja", naglasila je Tomašević

inzko publika

Zanimljivo je kod Milene Mrazović da je ona svega nekoliko tekstova napisala na našem jeziku, a knjige je uglavnom pisala na njemačkom."Ona je Bosnu zaista dobro poznavala jer je, većinom na konju, proputovala cijelu zemlju i tako doprla u najzabitija mjesta. Zalazila je u kuće bogataške i sirotinjske, razgovarala sa svima, raspitivala se za sve pa je tako saznala i zabilježila mnogo toga što bi inače propalo. Sakupljala je i bilježila legende, bajke, zagonetke, narodne običaje, recepte", dodala je Tomašević i naglasila, Milenа Prajndlsberger-Mrazović je rasvjetljavala dijelove života unutar bosanskih porodica.

maja lana

Milene Prajndlsberger-Mrazović je pored svega ostalog bila i prva žena kompozitor, istakla je Lana Paćuka, jedna od promotora i pojasnila uslove života i rada u tom vremenu gdje se Milena nosila sa izrazito muškim svijetom u tda rezervisanim muškim poslovima.

Maja Ačkar Zlatarević, je i odsvirala tri Milenine kompozicije i time dočarala ambijent i atmosferu vremena u kojem je živjela i radila Milena Prajndlsberger-Mrazović.

 

Promocija knjige

Milene Prajndlsberger - Mrazović "Bosanska istočna željeznica"

naslovna

Knjiga “Bosanska istočna željeznica” Milene Prajndlsberger-Mrazović nastavlja putovanje - nakon promocije u prostorijama Prosvjete, knjigu o nevjerovatnoj trasi uskotračne pruge u Bosni i Hercegovini, od Sarajeva prema Višegradu i granici sa Srbijom, o bosanskim krajolicima i društvu sa početka XX vijeka, publika će imati priliku upoznati i na promociji u rezidenciji austrijske ambasade u Sarajevu

Promotori:

Dragana Tomašević, urednica knjige
dr. Lana Paćuka

Muzički blok, pijanstica Maja Ačkar Zlatarević

Promocija knjige Milena Prajndlsberger Mrazović, "Bosanska istočna željeznica" je u srijedu,14.02.2018. u 18:30 sati, u Rezidenciji Austrijske ambasade, Džidžikovac 7, Sarajevo.

 

Posjeta Društvu načelnika općine Stari grad

Dana, utorak, 06.02.2018.g. dogovorena  je posjeta načelnika općine Stari grad g-dina Ibrahima Hadžibajrića koje su dočekali ispred Društva predsjednik dr.prim. Savo Vlaški, potpredsjednica Upravnog odbora Georgina Janjić  i poslovni sekretar Ljubica Žikić.

nacelnik savo

Zahvaljujem  vam na povjerenju,koje ste mi još jednom ukazali pozvavši me  da Vas obiđem i ja to rado činim, rekao je načelnik Općine Stari Grad gospodin Hadžibajrić  u posjeti našem Društvu.  Vaš rad  i djelo je pokazatelj da ste  učinili mnogo na promovisanju kulture  u proteklom periodu i meni, kao načelniku ove Općine, to je jako važno. U protekli godinama ste realizovali niz projekata. Mi sa naše strane podržavamo projekte koji djeluju na polju obrazovanja, socijalno-obrazovne i zaštite kulturno-istorijskog naslijeđa, kojim se i vaše Društvo bavi. Imajući u vidu sve urađeno mi ćemo i dalje nastojati da podržavamo vaše i slična društva koja djeluju na području općine Stari grad. Hvala vam još jednom od srca, rekao je načelnik Općine!

gina savo

Načelnik Hadžibajrić se potom upoznao sa radom Društva  i sa  brojnim aktivnostima koje Prosvjeta planira. Predstavnici Društva su podsjetili načelnika i sa problemima sa kojima se SPKD Prosvjeta suočava, posebno naglasivši problematiku s kojom se inače suočavaju svi predstavnici i nosioci kulture i čuvanja kulturne baštine, nedostatak novca, pri čemu je istaknuto da bi situacija bila vjerovatno drugačija kada bi se više novca izdvajalo za istinski vrijedne projekte u  segmentima kulturne djelatnosti. Jedan od gorućih probema je vezan za zakup prostora i pvratku imovine. SPKD Prosvjeta Sarajevo, sa svoje strane, čini sve napore – kako bi se što kvalitetnije realizovali brojni projekti i ideje u budućnosti vezani za kulturnu baštinu naših naroda, a koja je neodjeljivi i značajan dio ukupne svjetske baštine.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio nadu da će se nastaviti uspješna saradnja između Općine koju on predstavlja i  Prosvjete. Da ta saradnja i ubuduće ostane  zasnovana na ravnopravnosti kao zajedničkih partnera na polju kulture i čuvanja tradicije. Povodom toga je iskazao punu spremnost da da podršku u rješavanju problema sa kojima se suočava SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo. Još jednom je napomenuo, da je rad Društva od izuzetnog značaja, sa istorijskog i kulturološkog aspekta, za očuvanje i promovisanje kulturne baštine naših naroda na ovim prostorima.

 

Peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika SPKD "Prosvjeta" Mostar

MOSTAR - Peti međunarodni Šantićev festival djece pjesnika biće održan u četvrtak i petak, 1. i 2. februara, u Mostaru, a na konkurs je pristiglo 1.470 radova iz svih zemalja regiona.

Iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar, koje je organizator Festivala, naveli su da je stručni žiri odabrao 22 finalista koji će učestvovati u ovogodišnjem programu.
Učesnici Festivala, koji se održava povodom 94 godine od smrti pjesnika Alekse Šantića - 2. februara, dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Grčke i BiH.

Program festivala počinje u četvrtak, 1. februara, u 16.00 časova u Ćorovića kući, gdje će biti održan školski čas o Šantićevom životu, te razgovor učesnika Festivala sa članovima žirija.
Veče dječije poezije, uz muzički program, biće održano od 18.00 časova u Muzičkom centru "Pavaroti".

Za petak, 2. februara, najavljeno je polaganje cvijeća na Mauzolej Osmana Đikića, te na grob Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića na pravoslavnom groblju Bjelušine.

Nakon toga, planirana je posjeta Centru za djecu s posebnim potrebama "Los Rosales", Šantićevoj rodnoj kući, te otvaranje izložbe Alekse Šantića u zbirci Muzeja Hercegovine.

festival

Finalno veče Festivala, na kojem će biti dodijeljene nagrade najboljim mladim pjesnicima, biće održano od 19.00 časova u Centru za kulturu u Mostaru.

 

Održano predavanje:

Sveti Sava - školska slava

sv_sava

tanja tanja

Rastko Nemanjić ( 1174. - 1236.), crkveno Sveti Sava, je bio raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača.

publika milica

Rastko Nemanjić se rodio 1174. u mjestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara, u Raškoj oblasti. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i njegove supruge kneginje Ane.

1190. godine, Savu je sa petnaestak godina otac postavio za humskog župana, no tu ostaje manje od godinu dana. Hum je bio oduzet Nemanjinom bratu Miroslavu.

Godine 1191, kad je imao sedamnaest godina, Rastko je otišao na Svetu Goru (u današnjoj Grčkoj), jedan od najznačajnijih centara istočnopravoslavnog monaštva, gde postaje monah. Hagiografski pisci navode da se najmlađi Nemanjin sin Rastko toliko zaljubio u pravoslavnu veru da je napustio položaj princa, pobegao na Svetu Goru i zamonašio se. No, kritička istorija smatra da je Nemanjina odluka da najmlađega sina pošalje na Atos prvenstveno politički potez, jer je Raški župan znao da mu država ne može napredovati od županije do kraljevstva ako ne postigne autokefalnost Crkve.[2] Na Atosu, Sava ostaje narednih nekoliko godina.

Savi će se pridružiti i njegov otac Stefan Nemanja, koji je u 1196. godine abdicirao u korist srednjeg sina Stefana. Iako je po tadašnjim opće prihvaćenim evropskim pravilima nasljednik vladar bio najstariji sin Stefan Nemanja je dao Vukanu na upravljanje Duklju, dok je izabrao drugorođenog sina Stefana Prvovenčanog za nasljednika srpske krune. Nemanja i Sava su potom oživeli zapusteli manastir Hilandar 1198. godine.

tanja svirka

Dan svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao "školska slava" u Srbiji i Republici Srpskoj.

sveti_sava

Pozivamo Vas na predavanje:

Sveti Sava - školska slava

sveti_sava

U organizaciji Kluba žena "Mis Irbi" pozivamo Vas na predavanje Sveti Sava -školska slava koje će biti održano u petak, 26.01.2018.g. u 11 sati, u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1

Besjedi: Tatjana Žarković - Tafro, prof.

Sveti Sava (oko 1175—14. januar 1236) je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog.

Kao mladić dobio je od oca na upravu Zahumlјe (1190. ili 1191). Ubrzo 1192. ili 1193. godine Rastko je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gdje je dobio ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon (vjerovatno 25.3.1196), podigao manastir Hilandar (1198-99), prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

Istovremeno se bavio prosvjetitelјskim radom, nastojeći približiti svojim sunarodnicima osnove vjerske i svjetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu goru. Godine 1219. Sava I Srpski je ubedio Vaselјenskog patrijarha i cara u Nikeji da odobre autokefalnost (samostalnost) srpske crkve sa statusom arhiepiskopije. Vaselјenski patrijarh Manojlo I Carigradski je imenovao Savu I za prvog arhiepiskopa Srbije. Sava ostao je arhiepiskop sve do 1233. godine, da bi ga tada zamjenio njegov učenik Arsenije I Sremac. Dva puta je putovao u Palestinu. Na povratku sa drugog od tih hodočašća u Svetu zemlјu, smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prjestonici Velikom Trnovu 14. januara 1236. Nјegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov nećak, kralј Stefan Vladislav I.

Sava je ostavio više pisanih djela. Zato je bio jednan od značajnijih pisaca i pravnika iz srednjeg vjeka kod Srba. Nјegova najznačajnija pisana djela su „Žitije Svetog Simeona“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i „Studenički tipik“, kao i „Zakonopravilo“. Obrazujući buduće službenike Hristove crkve stekao je velike zasluge za razvoj školstva i prosvjete kod Srba u srednjem vjeku. U Srbiji i Republici Srpskoj se dan njegove smrti (27. januar po novom kalendaru) obilјežava kao Dan prosvjete.

 

Komemoracija

„Sjećanje na Voju“

vojo

Vojislav Vujanović
13.04.1937-10.01.2018.

porodica publika

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjaluci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
Radio je kao novinar u "Oslobođenju", "Večernjim novinama" i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista "Naši dani", časopisa "Pozorište", Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa "Stećak".

komemoracija gina

Poeziju je počeo da piše od rane mladosti, a kasnije se opredijelio za pisanje pozorišne, likovne i književne kritike. Studije, eseje i kritike objavljivao je u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u BiH i bivšoj Jugoslaviji.
Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

voditelji familija

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor", aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD "Prosvjeta" Sarajevo, član redakcije lista "FondekoSvijet", te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma "Bosna".

povelja vojo

Dobitnik najvećeg priznanja "Velike povelje Prosvjete" za neizmjeran doprinos radu Društva.

vojo vojo

Počivaj u miru prijatelju.

Amir Brkan, pjesma posvećena Voji

VOJINA POSMRTNA PJESMA

Slikati, glumiti, plesati, režirati, pjevati - to vam san
moj od iskona bješe. Ali meni dato ne bi nijedno od
toga, već da k sublimnosti, koju daroviti dostizahu,
ja prizivam ljude, u močvaru dnevnog uronjene.
U misiji takvoj, samopostavljenoj, za svrhom sam
svojom ustrajno kročio.

Beskrajne su niske mojih rečenica, i u knjige su se
slile, uz nejasnu, no gorljivu nadu: prolazniku da ću,
ma baš i jednome, rukav ja dotaći. Užurban, i sluđen,
taj ne bi li stao, načas mene čuvši - sebe zapitao...

Dva i podrug desetljeća zadnja- zažarenost moja
sa danom je svakim snažnija bivala: govorih i pisah,
nisam prestajao... I nizašta drugo vremena ni glasa
svoga ja ne davah, jer Bosanci postajahu što nikad
i nigdje ljudi bili nisu.

A moment konačni kad je pristupio - u spoznanju
punom zabludjelost moja lucidno se prokazala... Jer,
gle: plodom ne urodi ni višnje poslanje onog što kroz
srca roda Adamova ljubav htje uskrisit...  Pa kako bi,
onda, i ufanje i pregnuće mene, sirotoga, do čovjeka,
i jednoga barem, dosegnuti moglo...?

U zemljicu, evo, rodnoga Lijevča položen sam sada.
Poje hirotonisani, i nada mnom kade, a na dlanu kćeri,
moj lik, osmjehnuti, pred vama je... No, čuste li
što govornik groboslovni kaza...? Da ne bi ni trena
u kojemu, iz dna oka blagopočivšega, tračak tuge,
skrivan, ali nezatomljiv, svijet motrio nije...

I, sad, što god sa mnom zbivalo se dalje - ja treperim
zbog vas, koji u svoj život opet odlazite...  Na obrazu
mome, koji ne vidite, grimasa je jezna nespokoja.

Ali, ali... Čujem li to kako šumi Sava...? Da, da, jeste...
Utjehu mi nosi ona, dok polako teče, kao vrijeme
kraju svome...

(Greda, Bosanska Gradiška, 17.1. 2018.)

„Sjećanje na Voju“

vojo

Vojislav Vujanović
13.04.1937-10.01.2018.

U srijedu, 24.01.2018., u 11 sati u prostorijama SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, ul. Sime Milutinovića Sarajlije 1, predstavnici SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, te SHU "Dobrotvor" prisjetiće se aktiviste i dragog prijatelja Vojislava Vujanovića, te mu odati zasluženu počast.

 Vojislav Vujanović, likovni i pozorišni kritičar, književnik, preminuo je u Sarajevu, 10.01.2018. u 81 godini života, a sahranjen je u rodnoj Gredi kod Gradiške. Ovaj skup je prilika da se podsjetimo nemjerljivog doprinosa koji je radu naših udruženja i institucija kulture darivao naš Vojislav Vujanović, bez čijeg rada bi i naše djelovanje u proteklim decenijama bilo neiskazivo praznije i siromašnije.

 

Održan VIII Božićni koncert

pozoriste

Božićni koncert SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, osmi po redu, održan 05.01.2018.g., u 20 časova, u Narodnom pozorištu Sarajevo..

savo dejan

Savo Vlaški, predsjednik SPKD “Prosvjeta“, u pozdravnoj riječi, iskoristio je priliku da zahvali brojnim donatorima i sponzorima koji su zaslužni za održavanje koncerta. Prije svih je istakao Narodno pozorište Sarajevo, koje svake godine besplatno ustupi salu za održavanje koncerta, te generalnim pokroviteljima BH telecomu i BH pošti. Na kraju je uputio čestitku svim pravoslavnim vjernicima, koji slave Božić.

sloga katarina

Program koncerta, obilježavanjem najvećeg hrišćanskog praznika, je i ovaj put veoma brižljivo koncipiran s cijem da odgovara kontekstu zbog kojeg se održava, kako je predviđeno, početak koncerta obilježen je duhovnom, liturgijskom muzikom u izvođenju Srpskog pjevačkog društva "Sloga" kojim diriguje Stefan Mojsilović, a koje ove godine obilježava 130 godina postojanja.  Potom nastavljeno univerzalnom duhovnom pjesmom koju je komponirao gvardijan Franjevačkog samostana ‘Svetog Ante’ fra Slavko Topić, a završen je divnim ruskim romansama.
Osim duhovnog kao prelaz između ova dva dijela koncerta, duhovnog i romantičnog, tu je i izvođenje ekumenske kompozicije, soprana solista Opere Narodnog pozorišta  Katarine Kikić i klavirskom pratnjom Danijela Žontara.

zontar marko

Zatim će, kao romantični uvod u nastavak koncerta, Selma Hrenovica na violončelu i Danijel Žontar na klaviru, izvesti jednu staru rusku kompoziciju „Ja vstretil Vas“.

dario marko

Drugi dio koncerta, izveli su bariton i prvak sarajevske opere Marko Kalajanović i mladi kompozitor Toni Toplan, koji je radio orkestraciju za ruske romanse, te Gudački orkestar SPKD “Prosvjeta“ pod dirigentskom palicom maestar Daria Vučića.

publika ivan

Član Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta“ Slobodan Šoja izjavio je u najavi koncerta, da je ovogodišnja koncepcija koncerta simbolička, te da je želja sarajevskih Srba da kroz kulturu i duhovnost na početku 2018. godine podare svom voljenom gradu veliki kulturni događaj.

ambasadorsavo_ana

SPKD "Prosvjeta"  će se potruditi da ova kalendarska godina bude posebna po sadržajima koji se planiraju i organizuju povodom jubileja 25. godina od ponovnog obnavljanja rada Društva, a osmi Božićni koncert je uvod u to.

savodario

- SPKD „Prosvjeta“ osnovano, 1902. godine u Sarajevu, predstavlja jednu od najznačajnijih institucija koje su Srbi stvorili kroz istoriju na ovom prostoru. Preko „Prosvjete” i njenih fondova, srpska intelektualna elita uvek je želela usmeriti mlade i talentovane Srbe ka prosvećivanju i kulturi. U Društvu su aktivno delovali veliki intelektualci među kojima su bili Petar Kočić, Aleksa Šantić, Jovan Dučić, i mnogi drugi. Ukinuta 1949. i obnovljena 1993, današnja sarajevska „Prosvjeta“ pokušava održati makar uspomenu na jedan period velikog prosvjetnog i kulturnog prosperiteta – rekao je Slobodan Šoja.

 

Božićni prijem u prostorijama SPKD "Prosvjeta" u organizaciji SDP Stari Grad

Dana 3. januara 2018. g. je u prostorijama SKPD Prosvjeta u Sarajevu, u organizaciji SDP-a Stari Grad, održano prigodno druženje povodom predstojećeg Božića. Ova skromna zakuska priređena je za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti, ali i sve dobronamjernih građane, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom u svom bogatstvu njenih različitosti, što i jeste osnovni moto cjelokupnog društvenog djelovanja socijaldemokrata.

prijem prijem

Skupu se odazvalo mnoštvo članova Socijaldemokratske partije, kao i predstavnika dobrotvornih i prosvjetnih organizacija koje okupljaju Sarajlije pravoslavne vjeroispovijesti i sarajevske Srbe općenito. Pozdravnim govorom, skupu su se obratili Željko Ler, potpredsjednik SDP Stari Grad Sarajevo, Savo Vlaški, predsjednik SKPD Prosvjeta i Irfan Čengić, Generalni sekretar SDP BiH i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.
Božićnom druženju su, između ostalih, prisustvovali i Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik humanitarnog udruženja Dobrotvor Aleksa Ćebić, nekadašnja članica Predsjedništva RBiH Tatjana Ljujić-Mijatović, potpredsjednik SDP BiH Miro Lazović, predsjednik Glavnog odbora SDP BIH Saša Magazinović, predsjednik KO SDP Sarajevo Damir Mašić, rukovodstvo SDP Stari Grad na čelu s Malikom Garibijom, te brojni drugi istaknuti partijski i društveni aktivisti. Kako je Savo Vlaški naglasio u uvodnom obraćanju, posebno je radovao veliki odziv mladih ljudi.

prijem prijem

Na skupu je naglašeno da Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine kao svoja osnovna načela zagovara slobodu, ravnopravnost i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine. Svoj multietnički karakter ova partija, između ostalog, potvrđuje i višenacionalnim sastavom svog članstva, poštivanjem religijskih opredjeljenja i slobodom obilježavanja vjerskih praznika. Ugodno druženje trajalo je nekoliko sati, te je naglašena želja i namjera da se u narednim godinama ovj božićni prijem ustanovi kao tradicija.

 

Održana Press konferencija

u povodu održavanja:

VIII SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA!

poziv_BK_2017

 U srijedu 03. januara 2018. godine u prostorijama Društva (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1), sa početkom u 11,00 sati održana PRESS  KONFERENCIJA  u povodu  VIII SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA koji će se održatu u petak, 5. januara 2018. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20,00 sati.

Na press konferenciji  pred brojnim medijima, poznatim TV i novinarskim kućama, u ime SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo bili su prisutni:

Prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora Društva, Slobodan Šoja,koordinator na programu, Toni Toplan kompozitor i Marko Kalajanović, solista.

 dejan

Savo Vlaški, predsjednik Društva, obavjestio je prisutne novinare da za ovaj VIII Božićni koncert vlada izuzetno interesovanje, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj. Ovom osmom po redu,koncertu najavili su svoje prisustvo i Mladen Ivanić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministri Šarović i Crnadak, sa saradnicima i mnogobrojni ambasadori, istaknuti predstavnici vlasti, visoko sveštenstvo, te ugledni javni i kulturni radnici.

trio trio

Predstavnici Društva i orgaizatori koncerta, upoznali su predstavnike medija o sadržaju i učesnicima Božićnog koncerta. posebno su se zahvalili našem generalnom partneru BH Telecomu i BH Pošti, kao i mnogobrojnim sponzorima,  te medijskim pokroviteljima – koji su istaknuti na bilbordima, transparentima, plakatima i pozivnicama. Posebnu zahvalnost dugujemo i Narodnom pozorištu u Sarajevu – koji nam već osmu godinu zaredom – besplatno ustupa salu izjavili su za Pressi.

Ovaj koncert je i uvod u niz planiranih aktivnosti za 2018.godinu u kojoj "Prosvjeta" obilježava 25. godina rada od obnavljanja Društva.

Ulaznice mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u periodu od 09-11:30 i 15:30 – 19:30 sati po cijeni od 10,00KM. Obzirom da su predhodni Božićni koncerti bili rasprodani, preporučujemo da zaineresovani na vrijeme nabave ulaznice.

PROGRAM ZA VIII BOŽIĆNI KONCERT:

program

 

Povodom proslave Božića SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi ponedjeljak 08.01.2018.godine.

Svim vjernicima i ljudima dobre volje čestitamo Božić!

cestitka

 

Najava VIII BOŽIĆNOG KONCERTA 05.01.2018.g u Narodnom pozorištu!

pozivnica

Poštovani članovi, saradnici i prijatelji Društva, 

Pozivamo Vas sa radošću da prisustvujete koncertu posvećenom proslavi Božića u organizaciji SPKD Prosvjeta Sarajevo koje se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulaznice kupite na blagajni Narodnog pozorišta, 

Rezervacije putem telefona 033 221 682.
-
-radno vrijeme blagajne: 09-11:30 i 15:30-19:30 sati

Dobro nam došli!

 

SREĆAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELI VAM SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO!

sretna

 

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Naša izdanja možete kupiti uz najavu na broj tel. 033/444-230, u prostorijama Društva svaki radni dan od 12 - 14 sati.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

.

.

.

.

..

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba