Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

АРХИВ

НА ОВОЈ СТРАНИЦИ ДЕШАВАЊА У 2016.

СПКД “Просвјета” Сарајево

 

Најава VII БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА 

05.01.2017.г у Народном позоришту!

poziv_BK_2017

Поштовани чланови, сарадници и пријатељи Друштва, 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете концерту посвећеном прослави Божића у организацији СПКД Просвјета Сарајево које се одржава у Народном позоришту Сарајево. Улазнице купите на благајни Народног позоришта, 

Резервације путем телефона 033 221 682.
-резервације улазница се почињу примати седам дана прије представе, а улазнице преузимају два дана прије одржавања представе;
-радно вријеме благајне: 09-11:30 и 15:30-19:30 сати

Добро нам дошли!

 

СРЕЋНЕ БОЖИЋНЕ И НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ, ЖЕЛИ ВАМ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

SN

 

Одржана Пресс конференција у поводу премијере представе:

„Добри Људи у времену зла“

press

На конференцији за медије присутнима су се обратити домаћин Дејан Гарић предсједник Управног одбора Друштва, ауторица текста, режисер и чланови ансамбла представе: Ирена Муламухић, Јасна Берy, Аида Буква, Мирза Мушија и Нерман Махмутовић.
На основу текста ауторице Светлане Броз "Добри људи у времену зла" , ау адаптацији и режији Градимира Гојера представу "Добри људи у времену зла" организују НВО Гариwо и СПКД „Просвјета“ Сарајево, а премијерно ће бити изведена у петак 16.12. у 19 сати у просторијама „Просвјете.

Улаз слободан.

Позивамо вас на премијеру представе "Добри људи у времену зла"

gariwo

Позивамо вас да присуствујете праизведби текста Светлане Броз "Добри људи у времену зла" у адаптацији и режији Градимира Гојера.

Представу "Добри људи у времену зла" организују НВО Гариwо и СПКД „Просвјета“ Сарајево, а премијерно ће бити изведена у петак 16.12. у 19 сати у просторијама „Просвјете“.

Чланови ансамбла представе: Ирена Муламухић, Јасна Берy, Аида Буква, Мирза Мушија и Нерман Махмутовић.

Улаз слободан.

 

Посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ др. Младена Иванића и министра вањских послова БиХ Игорa Црнадка СПКД “Просвјети” Сарајево

Предсједавајући Предсједништва БиХ др. Младен Иванић и министар вањских послова БиХ Игор Црнадак посјетили су јучер СПКД „Просвјета“, гдје су разговарали с представницима неколико удружења Срба у Сарајеву о њиховим актуелним проблемима, положају и активностима

ivanic vlaski

Предсједавајући Предсједништва БиХ др. Младен Иванић рекао је да кључну одговорност за позицију Срба у Сарајеву и ФБиХ прије свега сносе власти тог ентитета и да је овај састанак увод у разговор институција БиХ с представницима Срба у ФБиХ, како би почело рјешавање њихових проблема.

Др. Иванић је рекао да је у протеклом периоду недостајало комуникације политичара и ових Људи који живе у помало специфичним околностима, те нагласио да је свјестан постојања дискриминације према Србима у Сарајеву, али и другим градовима ФБиХ.
Предсједник СПКД „Просвјета“ Саво Влашки захвалио је предсједавајућем Предсједништва БиХ и министру вањских послова БиХ за посјету и подсјетио их на отворено писмо из октобра ове године, упућено представницима међународних институција у БиХ, у којем упозоравају на проблеме с којима се Срби у Сарајеву сусрећу.
На састанку је разговарано и о проблему реституције, а Влашки је информирао предсједавајућег др. Иванића и министра Црнадка да ће за рјешавање питања имовине СПКД „Просвјета“ бити ангажиран тим адвоката, с обзиром на то да је 15 објеката у граду у власништву овог друштва.

crnadak sastanak

Састанку су, осим представника Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, присуствовали и представници Српског добротворног друштва „Добротвор“, Кола српских сестара, Еснафског механџијског друштва Срба православне вјере и Српског погребног друштва „Свети Марко“.

 

Посјета професора др. Зорана Ракића са студентом шампионом Александром Николићем!

Дана 8. децембра 2016.г. посјетили су  просторије Друштва Др. Зоран Ракић, ред. проф. предсједник Организационог и Стручног одбора Интернационалног фестивала хармонике АКОРДЕОН АРТ, декан Музичке академије и  Александар Николић студент који је освојио титулу светског. Дочекали су их представници “Просвјете” у саставу др. Саво Влашки предсједник Друштва, Дејан Гарић предсједник Управног одбора и Слободан Шоја члан Управног одбора у поводу финансирања пута за наредно такмичење..

zoran

Александар Николић прича, 28. 09. 2013. год. „Светски Трофеј за хармонику” у Самари – Русија, у великој дворани у центру Самаре, било је проглашење победника. Када су прочитали моје име био сам у исто време и шокиран и пресрећан. Тај осећај се не може описати рјечима. Мој највећи сан се управо остварио, постао сам Свјетски првак. Људи су ми честитали са свих страна, а похвалу да скоро нису чули неког са таквом техником и брзином на овом такмичењу, оставило је на мене највећи утисак. Од оснивања Музичке академије у Источном Сарајеву први сам студент са свих инструменталних смерова који је освојио титулу светског првака.”
На 20. отвореном трофеју Португалије одржаном у граду Алкобаси 29. и 30 маја 2016.г. студент 2. године Музичке академије Александар Николић из класе проф. др Зорана Ракића у категорији Сениор класик освојио је друго место. На овом двоетапном престижном такмичењу су учествовали представници Србије, БиХ, Италије, Кине, Шпаније и Португалије. И на ово такмичење студент и наставник су путовали о свом трошку.

zoran

Да то не би било поново тако, побринула се СПКД “Просвјета” Сарајево, донијета је одлука да се уплати повратна авио-карта за наредно такмичење, а сви желимо да се поново оствари највећи успјех, прво мјесто. Сретно шампионе!

 

Информација о учешћу СПКД „Просвјета“ Сарајево на 61. Међународном сајму књига у Београду

СПКД „Просвјета“ Сарајево је од Дирекције Београдског сајма књига за 61.међународни сајам књига, у периоду 23.-30. октобар 2016.г бесплатно добила штанд од 12м2 у великој арени Хале 1 на истом мјесту као што је то било и на 60. јубиларном сајму књиге.

arena police

„Просвјетин“ штанд су посјетили и овај пут Ивана Николић, начелница сектора за србистику Народне библиотеке Србије, Весна Круљац виши кустос Народног музеја у Београду, Бојана Борић Брешковић директорица Народног музеја у Београду, а  на штанду и на промоцији су нам били Радослав Марјановић члан Надзорног одбора,

savo ivana

Дејан Мастиловић, предсједник Управног одбора СПКД „Просвјета“ Београд и директор издавачке куће „Филип Вишњић“, Јован Делић, потпредсједник Организационог одбора СПКД „Просвјета“ Гацко, Мирослав Прстојевић, издавач и власник књижаре у Бечу, Стево Ћосовић, директор издавачке куће „Свет књиге“, многобројни књижевници, глумци, свештенство познате јавне личности идр...

promocija najava

Промоција наших издања била је у суботу 29.10. 2016. године у Сали „Васко Попа“од 15:00-15:50 часова.

promotori publika

Пред великим бројем посјетилаца, академика, књижевника, издавача, представника сродних друштава, уприличена је као прво, додјела Велике „Просвјетине“ Захвалнице Одбору Дирекције сајма на 60. и 61. Међународном београдском сајму књига за помоћ у промоцији и пласману „Просвјетиних“ издања која је уручена лично проф.др. Зорану Аврамовићу, предсједнику Управног одбора Дирекције Сајма, и НАРОДНОМ МУЗЕЈУ БЕОГРАД  - За професионалну сарадњу и подршку у реализацији изложбено-издавачких пројеката у 2016. години за друго допуњено издање Каталога слика Лазара ДрЉаче и Каталога „Женском руком“ допринос женског српског сликарства и вајарства умјетности Босне и Херцеговине коју је примила Бојана Борић Брешковић директорица Народног музеја у Београду, а потом су на веома успјешан начин представљена најновија књижевна издања и периодика:

zoran bojana

 1. Зорка Јањић: “Украси живота“ (етнолошка студија) ;
 2. Свјетлана Слапшак: „Преживети и уживати – о антропологији хране“ (есеји и рецепти);
 3. Изабрана поезија Душка Трифуновића, а у поводу обиЉежавања 10 година од смрти славног пјесника. Избор: Стеван Тонтић, књижевник;
 4. Аделина Паулина Ирби и Георгина Мјур Мекензи: „Путовања у словенске провинције Турске у Европи“ друго издање;
 5. Алманах , Просвјетин годишњак (нова серија) за 2015. годину;
 6. „Босанска вила“, часопис за књижевност, културу и друштвена питања – број 67-68, 69-70;
 7. Каталог изложбе „Женском руком“ - Допринос женског српског сликарства и вајарства умјетности БиХ кроз изложбу  дјела умјетница: Аделе Бер Вукић, Иве Деспић Симоновић, Мице Тодоровић , Милене Шотре и Рајке Мерћеп;

ivana kamera

Промотори „Просвјетиних“ издања су:
1.Прим.др. Саво Влашки, предсједник „Просвјете“ који говори о историјату и раду Друштва;
2.Дејан Гарић, предсједник Управног одбора модерира и промовише „Босанску вилу“ као и Каталог „Женском руком“;
3.Драгана Томашевић, књижевница, уредница издавачке дјелатности износи податке о новим издањима и раду издавштва;
4.Стеван Тонтић, књижевник укратко о збирци поезије Душка Трифуновића;
5.Слободан Шоја, главни и одговорни уредник „Алманаха Просвјете“ упознаје присутне са новим издањем годишњака.

На крају промоције додијељене су Велике „Просвјетине“ Захвалнице и издавачким кућама „Свет књиге“ коју је примио лично Стево Ћосовић директор издавачке куће и „Филип Вишњић“ коју је, такође лично, примио Дејан Мастиловић директор те издавачке куће, а за дугогодишње обогаћивање књижног фонда Библиотеке СПКД „Просвјета“ Сарајево. Дугујемо им изузетну захвалност.

Stevo dejan

Библиотека СПКД „Просвјета“ Сарајево је овај пут добила на поколон књиге, на чему им најискреније захваљујемо, од:

feniks-librisfeniks-libris

 1. Народна библиотека Србије  32 књиге;
 2. Народни музеј у Београду 58 књига
 3. Издавачка кућа „Свет књиге“ сабрана дјела Пере Слијепчевића у десет томова.
 4. Поклон издања издавачке куће „Филип Вишњић“  2 књиге
 5. Поклон издања издавачке куће „Феникс Либрис“ 4 књиге
 6. Поклон издања издавачке куће „Бернар“ 3 књиге
 7. Поклон издања издавачке куће „Укронија“ 7 књига
 8. Аутори 9 књига
 9. Остало поклон појединаца и сл. 8 књига

knjige knjige

У разговорима са г-дином Зораном Аврамовићем добили смо искрена увјеравања да ће учинити све да СПКД „Просвјета“ Сарајево  добије бесплатан штанд у  атрактивној великој  арени Хале 1  и  за 62. Међународни сајам књига у Београду 2017.г.

 

Посјета делегације СДП-а Друштву у поводу Отвореног писма упућеног властима

Дана 3. новембра 2016.г Делегација СДП-а са Миром Лазовићем на челу, посјетила је СПКД Просвјету Сарајево у поводу Отвореног писма упућеног властима  дана 20. октобра 2016. Састанак је иницирао СДП БиХ након што је Просвјета у отвореном писму властима скренула пажњу јавности на недопустиву маргинализацију и лош положај Срба у Сарајеву

prosvjeta-

"Просвјета" је  друштво неполитичног карактера, основана давне 1902. године и од тада па све до данас настоји очувати културну баштину српског народа. Друштво је фокусирано на ликовна стваралаштва, капиталне изложбе које ћемо организирати и ове године са акцентом на дјела сликарица. Такођер се бавимо издавачком дјелатношћу, и издајемо двоброј часописа 'Босанска вила' два пута и 'Алманах' једном годишње - упознао је предсједник Управног одбора овог друштва Дејан Гарић и прим.др. Саво Влашки предсједник Друштва, представнике СДП-а и додали како се друштво бави стипендирањем талентованих и надарених ученика.
У просторијама "Просвјете" се одржавају многобројне трибине, курсеви плеса и језика који су намијењени  члановима овог удружења и свима који су за то заинтересирани.
Један од захтјева Српског просвјетног и културног друштва Просвјета је и измјена текста на табли на Вијећници као и недопустиву маргинализацију и лош положај сарајевских Срба каже се у отвореном писму властима.

ploca_vijecnica

На састанку у просторијама СПКД Просвјета у Сарајеву сви су се једногласно сложили да је постојећи текст политички некоректан и да његови аутори морају бити прецизно именовани.
"Власти на свим нивоима у Сарајеву већ деценијама не успијевају створити атмосферу мултиетничког града, којим се Сарајлије поносе", наводе у закључку са састанка представници СДП-а.
Представници Просвјете упозорили су да се, због небриге власти, Срби у Сарајеву све више своде на мањину, те да се неопходно што прије супротставити томе и дискриминацији сарајевских Срба.
Истакли су још једном да је Просвјета културно, а не политичко удружење, али да су на реаговање натјерани због проблема који се годинама гомилају, а ништа се не предузима на њиховом рјешавању.

 

Oдржана Трибина "Петар Кочић као књижевни јунак"

Дана сриједа, 2. новембра, 2016.г. добитник овогодишње Андрићеве награде Вуле Журић одржао је јавну Трибину  у библиотеци СПКД  Просвјета Сарајево, гдје је говорио на тему  Петар Кочић као књижевни јунак.

vule publika

За књигу "Тајна црвеног замка" Журић је добио Андрићеву награду, док је за књигу "Република Ћопић" добио награду "Данко Поповић" за 2016. годину.
Вуле Журић је навео да књига "Тајна црвеног замка", која је објављена у марту прошле године, није наишла на громогласан дочек, али је интерес порастао након што је крајем августа саопштено да је за њу добио Андрићеву награду.
“Иако је НИН-ова награда у српској култури на књижевној сцени најзначајнија, ово се испоставило као неки “трофеј на купу”. Ово све говори колико је важно Андрићево име и његова награда, јер није изгубила на свом значају. Ова књига је веома значајна јер се познати великани помињу у њој о којима мислимо да знамо нешто, учили смо о њима, а ја сам им дао неку “трећу димензију””, рекао је Журић.
Журић је до сада књиге прича "Умри мушки", "Двије године хладноће", "У кревету са Мадоном", "Валцери и сношаји", "Мулен руж", као и романе "Благи дани затим прођу", "Ринфуз", "Тигеро", "Црне ћурке и друге књиге црних ћурки", "Мртве браве" и "Народњакова смрт".

vule soja

Према његовим ријечима, "Тајна црвеног замка" говори о животу познатих писаца и личности из бивше Југославије, попут Боре Станковића, Јосипа Броза Тита, Гаврила Принципа, Петра Кочића, Стевана Сремца, Владимира Назора, Шабана Бајрамовића и Миодрага Белодедића.
Модератор, Слободан Шоја, каже да се СПКД Просвјета  Сарајево константно труди да доведе најпознатије српске писце у Просвјету Сарајево, те представи оно што се тренутно дешава у српској књижевности, као и да направи сјајне манифестације и величанствене изложбе које су за памћење.
"Журић је ове године добио двије награде, због чега нам је велико задовољство и част што смо га вечерас угостили. Драго нам је и да се повећао број читалаца и да сви траже савремене српске писце", рекао је Шоја и додао, ми смо управо дошли са 61 Међународног Београдског сајма књиге гдје смо имали веома успјешну промоцију наших најновијих издања а посебно Алманаха Просвјете за 2015.г који је тематски посвећен Васиљу Грђићу истакнутом секретару СПКД Просвјете једног од најзаслужнијих за успјешан рад и просперитет Друштва.Сајам је прилика да се повежемо са ауторима и писцима и да направимо неки вид сарадње.
Вуле Журић је и аутор радио драма "Омча од хартије", "Човјек без перипетија", "Острво Ускоковић", "Црни глас за белу хартију" и "Бранин орфеум у зунзариној палати".
Приче су му превођене на њемачки, енглески, грчки, шпански, португалски, пољски, италијански, француски, мађарски и словеначки. Предсједник је Управног одбора Српског књижевног друштва.

 

Позивамо Вас на Трибину:
"Петар Кочић као књижевни јунак"

petar

Гост: писац Вуле Журић

Модератор: Слободан Шоја

Сарајево, сриједа, 02.11.2016.године у 18.00 часова, просторије Друштва, ул. Симе Милутиновића-Сарајлије бр. 1

 

Промоција нових "Просвјетиних" издања на 61.Међународном сајму књига у Београду које се одржава од

23.10.-31.10.2016.г.

baner

СПКД Просвјета Сарајево и ове године учествује на 61. Међународном сајму књиге у Београду. Промоцију најновијих "Просвјетиних" издања ће предводити прим.др. Саво Влашки,
који ће присутне на промоцији упознати са историјатом Друштва, посебно са издавачком
дјелатношћу, а о објавЉеним издањима ће говорити:

1.Драгана Томашевић, књижевница, уредница ових издања

2.Босанску вилу ће представити Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Друштва;

3.О новој серији Алманаха Просвјете говориће Слободан Шоја, главни и одговорни уредник.

4.Стеван Тонтић Збирка поезије Душка Трифуновића

antropologija ukrasimisirbi

bv_67_68 BV_69_70

katalog_zen_ruk

ПРОМОЦИЈА ПРОСВЈЕТИНИХ ИЗДАЊА:

1.Збирка изабране поезије Душко Трифуновић Има нека тајна веза, избор из угла Стевана Тонтића;
2.Култура као медиј памћења Зорка Јањић Украси живота
3.Књига есеја Светлане Слапшак Преживети и уживати: о антропологији хране;
4.Превод са енглеског три поглавЉа књиге Аделине Паулине Ирби: Путовање у славенске земЉе провинције Турске у Европи друго издање;
6.Алманах Просвјете, Просвјетин годишњак (нова серија) за 2015. годину;
7.Босанска вила, лист за књижевност, културу и друштвена питања-број 67-68, 69-70;
8.Каталог са изложбе Женском руком.

Међународни Београдски сајам књига једна је од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. Његов основни циЉ је пружање могућности издавачима, ауторима, књижарима, библиотекарима, дистрибутерима књига, компанијама за мултимедију и другим актерима, да успоставе контакте, размене искуства, склопе пословне договоре и остваре друге видове пословне и културне сарадње. Сви издавачи из Србије и најугледнији издавачи из региона на Сајму представЉају своју годишњу издавачку продукцију.

Видимо се на Сајму!

 

Отворено писмо СПКД Просвјета упућено челницима Града и Кантона Сарајево

Град Сарајево – градоначелник
Град Сарајево – Градско вијеће
Кантон Сарајево – Влада КС и премијер Елмедин Конаковић
Кантон Сарајево – Скупштина кантона – предсједавајућа проф. Ана Бабић
Општина Стари Град – начелник општине
Општина Стари Град – предсједавајући Вијећа
Општина Центар – начелник општине
Општина Центар – предсједавајући Вијећа

press otvor_pismo

СПКД Просвјета, као Друштво са изузетно дугом традицијом, која сеже у освит двадесетог вијека, и које је преживјело – уз забране рада, одузимања имовине и прогоне чланова и активиста – неке од најтежих периода у историји БиХ, осјећа потребу да данас, када живимо у друштву које се дичи мултиетничким карактером, демократским поретком и владавином права, укаже на све већи талас притисака и проблема у животу свих становника Сарајева и БиХ, а посебно припадника српског народа.
Историјски гледано, Сарајево можда никада није било претежно српски град, али су му у историји његови српски становници често давали печат, нарочито трговачки, интелектуални и културни. Међутим, као што су подаци пописа показали, српски народ, као један од конститутивних народа у БиХ, на подручју Федерације БиХ  данас је сведен скоро на ниво статистичке грешке, са око 2,5 % удјела у становништву. Истовремено, на подручју Кантона Сарајево, живи свега 13.300 Срба, док је на подручју четири градске општине тај број свега 10.422. Поређења ради, на подручју само ове четири општине, ужег језгра града, 1991. године је према попису живјело 92.560 становника српске националности. Однос ова два броја јасно показује демографску катастрофу која се догодила у Сарајеву, а овај град је кроз историју био, поред осталог, центар српске културе и историје на овоме подручју. Веома сликовито свједочи о томе, на примјер, званични податак да је под аустријском управом у Босни и Херцеговини било 40 српских часописа и листова, у односу на 20 муслиманских, 23 хрватска, 8 њемачких и 10 осталих, те неисцрпан попис великана књижевности, сликарства, политике, трговине, занатства, а који су своје српство уткали у неразмрсиво клупко босанскохерцеговачке мултикулуралности. Исте оне мултикултуралности која је данас постала фраза која се олако користи, а која је све мање видљива и присутна.
Обраћали смо се у неколико наврата челним људима града Сарајева, како бисмо указали на неколико ситуација у нашем граду које озбиљно пријете да наруше његову слику мултикултуралног и мултиетничког града богате традиције, и због кога се један дио грађана, посебно оних српске националности, али и велики број посјетилаца Сарајева, осјећа у најмању руку нелагодно. Сва наша добронамјерна упозорења и инсистирања остала су без одговора и резултата. За добро Града и његове традиције, данас смо принуђени иступити јавно и скренути пажњу на неке од проблема са којима се сусрећемо.

press savo

На првом мјесту је спомен плоча која је постављена на обновљеној Вијећници, здању које је понос свих грађана Сарајева, а на којој стоји „На овом су мјесту српски злочинци у ноћи 25/26. 08. 1992. запалили Националну и универзитетску бибилиотеку Босне и Херцеговине. У пламену је нестало више од 2 милиона књига, часописа докумената. Не заборавите, памтите и опомињите“. Надамо се да није постојала свјесна намјера у концепцији оваквог натписа да се цијели један конститутивни народ сведе на ниво злочинца, што је утисак који се неминовно намеће читањем. Срби овај град доживљавају као свој, и велики је број Срба које његове ратне ране боле једнако као и све остале грађане, али још више боли формулација на Вијећници, која цијели један народ поистовјећује са злочинцима. Колико је пута потребно оградити се од злодјела која су почињена од 1992. до 1995. године да би се напокон схватило да се овакви пропусти не смију догађати, уколико се жели градити заједнички живот? Апелујемо да се направи примјеренији текст како сви они који су те августовске ноћи са болом гледали пламен на Вијећници не би данас са подједнаким болом гледали таблу на обновљеном здању, те очекујемо да ће и СПКД Просвјета бити консултована приликом прилагођавања текста на Вијећници.

С друге стране када говоримо о споменима и обиљежјима, болно је то што грађани овог града који су мучки страдали од стране злочинаца у редовима Армије БиХ, који су својим злодјелима укаљали униформу коју су носили, и који су невини убијени на локалитету Казани, ни скоро двадесет и пет година након тог злочина још нису добили достојно спомен-обиљежје. Нити на самом локалитету на Казанима, нити било гдје у граду. Подсјећамо да је прије неколико мјесеци неформална група грађана у парку Ат Мејдан поставила привремено спомен обиљежје овим недужним жртвама, али та плоча је већ истога дана разбијена и уништена. Истовремено, један од инспиратора и извршилаца овог злочина Мушан Топаловић Цацо, свега неколико стотина метара одатле, на згради ОШ „Едхем Мулабдић“ има спомен плочу, међу свим осталим часним браниоцима града. Позивамо надлежне да употријебе свој ауторитет и овласти, како би невине жртве, понајвише српске националности (али и остали) што скорије добили спомен обиљежје, како би се на достојанствен начин обиљежило њихово страдање.

Посљедњи инцидент у цркви Св.Преображења у Новом Сарајеву, када је изгорио дио складишних просторија овог сакралног објекта још једном отвара питање безбједности вјерских објеката у Сарајеву. Апелујемо да власти у Сарајеву предузму све што је неопходно како би се вјерски објекти заштитили од оваквих инцидената, покривањем локација видео надзором, али и физичком присутношћу полицијских службеника. Чињеница је да сваки овакав напад, без обзира на позадину, ствара атмосферу нелагоде и страха, а то је оно што нам је у Сарајеву, и у цијелој БиХ најмање потребно.

Слиједећа ствар коју желимо истаћи јесте проблем са обиљежавањем улице Симе Милутиновића Сарајлије у којој се налази и сједиште СПКД Просвјета. За разлику од свих осталих улица које су јасно обиљежене називима улице, ова кратка, али значајна улица, нема такво обиљежје. Непознате особе су у скинуле плоче, и оне никада нису враћене. Иако смо у више наврата од представника општине Стари Град добијали увјеравања да ће овај недостатак ускоро бити ријешен, још увијек ништа није урађено.

Поред наведеног, позната је чињеница да су на мјесту одакле је 1914. године извршен атентат на надвојводу Франца Фердинанда све до 1992. године стајале стопе, које су симболизовале мјесто одакле је Гаврило Принцип тог јунског дана пуцао у надвојводу. Не улазећи у историјске и идеолошке расправе, желимо указати да су те стопе не само било какав одљевак, већ умјетнички рад, великог сликара и умјетника Воје Димитријевића, и да су годинама обиљежавале један преломни историјски тренутак, који,  не припада само нама у Босни и Херцеговини, а посебно не једном или другом народу, већ тренутак који припада цијелом свијету. Овај концептуални рад би био најбољи начин да се без имало патетике или острашћености обиљежи ово мјесто, и да оно привлачи још више пажње посјетилаца нашег града, и надамо се да ће бити учињено све што је потребно да се и овај споменик врати тамо гдје припада.

Поред обиљежавања мјеста атентата, морамо нагласити и неуређеност и запуштеност капеле у којој су сахрањени припадници „Младе Босне“, на сарајевском гробљу „Свети арханђели Георгије и Гаврило“. Ова капела је такође један од значајних споменика културе, који обилазе посјетиоци из цијелог свијета, тако да апелујемо да се што прије почне са санацијом како би се овај драгоцјени споменик сачувао од пропадања.

Још један проблем на који желимо указати јесте нестанак бисти које су се налазиле испред Академије ликовних умјетности у Сарајеву. Ради се о бистама Воје Димитријевића и Мице Тодоровић, које су прије годину дана нестале и никада нису пронађене. Индикативно је да се ради о великим босанскохерцеговачким умјетницима српске националности, као и да се локација ових бисти налази на веома прометном мјесту, у близини три амбасаде. Ипак, и поред свега, већ годину дана се не зна да ли је покренута истрага, ако јесте шта је показала, и докле се стигло у истој, као ни да ли ће се ишта подузимати у циљу поновног постављања ових споменика.

Поред наведених проблема, посљедњих неколико мјесеци примјетан је својеврстан медијски линч појединих јавних личности. Међу њима су проф. Ненад Величковић, који је од стране појединих новинара и уредника портала изложен невиђеном притиску, гдје се што директно што индиректно повезује са великосрпском идеологијом и шовинизмом, само због тога што се проф. Величковић у свом раду усудио указати на одређене недосљедности у кориштењу назива језика у нашој земљи, а посебно проблематизирања права на кориштење босанског језика, те политичке позадине која стоји иза тога. Поред овога, биле су примјетне и непримјерене прозивке новинарке и генералног секретара удружења БХ новинари Борке Рудић, која се због критика на прогон новинара у Турској, нашла на удару појединаца који сматрају да су позвани да бране систем у Турској од босанскохерцеговачких новинарских критика. Наведимо овдје и примјер новинара и историчара Вука Бачановића, који је због јавног изношења својих ставова остао без радног ангажмана на, те због накнадних притисака одлучио и да напусти Сарајево. Не желимо улазити у његов начин писања, нити увијек подржавамо ставове које износи, али сматрамо да изношење мишљења и ставова не може и не смије бити повод за притиске и пријетње. Ова три примјера нису усамљена, али јесу јасни примјери да је данас став и мишљење које се разликује од већинског под присмотром, и да је изложено критикама и нападима.

Иако је српски језик и ћирилично писмо једно од равноправних у Босни и Херцеговини, данас смо свједоци да је оно на подручју Федерације БиХ прилично маргинализовано. Непобитна је чињеница да ученици у школама, они који припадају српском народу, немају увијек могућност изучавања властитог језика, писма и културе, не у оном обиму који је гарантован равноправним положајем. Данас на подручју Кантона Сарајево ученици који изучавају православну вјеронауку броје се једноцифреним бројевима, док података за адекватно изучавање српског језика, књижевности и културе и нема. Ако се равноправношћу и мултиетничким друштвом поносимо и дичимо, онда је посљедњи тренутак да се уради нешто како би оваква ситуација била исправљена.

 

Саамтрамо да нема времена за чекање како би се наведени проблеми почели рјешавати, те се због тога на овај начин обраћамо свим надлежним институцијама и појединцима, како бисмо заједнички ријешили проблеме са којима се суочавамо. Надамо се да ће овај апел бити размотрен, и очекујемо да ћемо у наредних мјесец дана добити одговоре о томе шта је учињено по овим питањима, а за цјелокупан процес рјешавања ових, али и свих других питања, стојимо на располагању, како бисмо у складу са нашим обавезама према српском, али и свим осталим народима у Босни и Херцеговини дјеловали у циљу бољег и квалитетнијег живота на овим просторима.

 

Доставити ад информандум:

Канцеларија Високог представника у БиХ – Г. Валентин Инзко, амбасадор, Високи представник
Мисија ОЕБС-а у БиХ – Г. Џонатан Мур, амбасадор, шеф Мисије
Делегација ЕУ у БиХ – Г. Ларс Гунар Вигемарк, амбасадор, специјални представник ЕУ у БиХ
Амбасада САД у БиХ – Г-ђа Морин Кормак, амбасадор
Амбасада Србије у БиХ – Г. Станимир Вукићевић, амбасадор
Амбасада Руске Федерације у БиХ – Г. Петар Иванцов, амбасадор
Амбасада Њемачке у БиХ – Г-ђа Кристиана Хохман, амбасадор
Амбасада Француске у БиХ – Г-ђа Клер Бодоњи, амбасадор
Амбасада Италије у БиХ – Г. Руђеро Коријас, амбасадор
Амбасада Уједињеног Краљевства у БиХ – Г. Едвард Фергусон, амбасадор
Амбасада Шпаније у БиХ – Г. Хуан Боско Хименез Сориано, амбасадор
Амбасада Бугарске у БиХ – Г-ђа Августина Цветкова, амбасадор
Амбасада Грчке у БиХ – Г. Јоргос Илиопулос, амбасадор
Амбасада Аустрије у БиХ – Г. Мартин Памер, амбасадор
Амбасада Црне Горе у БиХ – Г. Милан Лакић, амбасадор
Г. Милан Дуновић – потпредсједник Федерације БиХ
Влада Федерације БиХ – Г. Фадил Новалић, премијер
Предсједништво БиХ – Г. Бакир Изетбеговић, предсједавајући предсједништва
Предсједништво БиХ – Г. Младен Иванић, члан предсједништва
Предсједништво БиХ – Г. Драган Човић, члан предсједништва

savo dejan

Са поштовањем,

Предсједник, Управни одбор и Скупштина СПКД Просвјета Сарајево

 

 

Одржана промоцијаCD-а групе:

"ДУО ЛАГРИМАС"

Четвртак, 13.октобар 2016.г.

У препуној дворани, а морамо рећи да су просторије Друштва  биле недовољне да приме све заинтересоване поклонике добре музике и пријатеље Друштва поводом промоције ЦД-а групе Дуо Лагримас у организацији Клуба жена "Мисс Ирбy", Милице Кајевић и Тања Жарковић-Тафро, које су нам приредиле једно изузетно угодно вече за све поштоваоце Просвјете.

prom tanja

Пред многобројним посјетиоцима, пријатељима „Просвјете“, извођачи су одржали сјајну вокално инструменталну изведбу у  предивно приређеном програму и на тај начин успјешно промовисали свој нови ЦД-е.  Одсвирали су пред знатижељном публиком  и бројним медијима композиције  изворне, традиционалне и класичне музике у својој интерпретацијии и аранжману,  разгаливши све присутне.  Вријеме је протекло брзо, као и и све лијепе ствари, кратко, али заиста у добром расположењу, кроз пјевање, свирање, у крајње опуштеној атмосфери у којој су посјетиоци истински уживали.  Тако да је ово била још једна успјешна манифестација и наступање са интересантним и занимљивим садржајем изузетно живе и разноврсна промоције захваљујући Милици Кајевић.

sanja publika

Дејана је све оставила без даха пјевањем пјесме а коју иначе посебно воли и коју пјева у њеном изворном облику, а овдје је урађена више у класичном стилу са драгом професорицом Данијелом Газдић-Кљајић у аранжману: Јованчић Ђорђа, а то је: “Прелетеше птице ластавице”.
Као и композиција “А што ћемо љубав крити” Дејана Хршум, сопран Данијела Газдић, хармоника Аранжман: Ђорђе Јованчић
И све остале композиције које су извеле ове двије младе умјетнице, пробране су теме из популарних пјесама и напјева чувених композитора, као и традиционалних пјесама, нумера које су увијек актуелне а посебно у изведби вокала, људског гласа као најсавршенијег иснтрумента и хармоника инструмента богатог хармонијама, а у својој обради и интерпретацији, такође су биле више него занимљиве и побудиле велику пажњу и одушевљење посјетиоца.
Можемо рећи музика је незаобилазни дио живота. Музика се памтила, свирала, пјевала. По музици смо памтили  и препознавали, познате композиторе, пјеваче, извођаче, памтићемо и Дуо Лагримас за ову сјајну изведбу за коју је публика пожељела да ово вече потраје дуже.

Милица Кајевић изузетан модератор водила је програм „Дуо Лагримас“  да је учинила ово вече још занимљивијим а све у комуникацији са посјетиоцима и гостима постављањем питања на које су одговори о начину и стилу изведбе  чинили ову манифестацију још поптунијом а у завршници веома успјелом вечери.

milica mediji

Овом приликом је и Средњој музичкој школи у Сарајеву додијељена Захвалница Просвјете за дугогодишњу успјешну сарадњу. Захвалницу је уручила испред Просвјете лично Тања Жарковић Тафро а коју је примила проф Сања Вилов испред Средње музичке школе.

dodjela zahvalnica

БИОГРАФИЈА ЧЛАНИЦА ГРУПЕ “ДУО ЛАГРИМАС”
Дејана Хршум,  рођена  16.09.1989. године  у Сарајеву. Завршила нижу музичку школу  у лсточном Сарајеву, одсјек за  соло пјевање. Након тога уписује средњу музичку школу, такође у лсточном Сарајеву, теоретски одсјек. Дипломирала на Музичкој академији  у лсточном Сарајеву, на одсјеку  за соло пјевање  у класи примадопе  мр Сање Остић, некадашње  солисткиње сарајевске опере, у чијој  класи наставља  мастер  студије,  које уписује у новембру  2012. године. Током  свог студирања учесник је на три међународна такмичења.  На такмичењу  "Бруна Шпилер" у Херцег Новом, које је одржано 2010. године, осваја прву  награду.  На такмичењу  "Петар  Коњовић"  у Београду наредне  године,  осваја трећу  награду.  За вријеме студирања  учествује на веома значајним концертима  студената Музичке академије неколико година за редом, као што су традиционални завршни годишњи  концерт  и Новогодишњи  концерт  Музичке  академије.  Један од  наступа  био је  при  Чешкој амбасади, Дом  армије  Сарајево. Затим, Ликовна  колонија Пале, 2012. године,  као и више наступа  на догађајима  које организује СПКД "Просвјета"  Сарајево.

.

dejana danijela

мр Данијела Газдић,  ред.  професор
Нижу  музичку школу "Војислав Вучковић" завршила је у Сарајеву у класи наставнице Олењук Десанке, а  средњу музичку школу "др Милоје Милојевић"  за вршава у Крагујевцу у класи професора  Радомира Томића.  Основне студије завршила је на Кијевском државном конзерваторијуму  "П.И. Чајковски" 1995. године у класи  проф. В.В . Бесфаљмиљнова  са  просјечном  оцјеном  10  у  току  студија, а магистрирала  је  на  Националној  музичкој академији Украјине у Кијеву 1997. године са највећим оцјенама у класи академика Н.А. Давидова. Данијела 1998. године започиње рад  на  Музичкој академији у лсточном Сарајеву када  и оснива  Одсјек  за хармонику, гдје   данас   предаје  у  звању  редовног  професора,  а  уједно  обавља  функцију  руководиоца  Смјера за хармонику. Од  почетка рада  на  Академији имала је  низ  запажених педагошких резултата. Студенти  из њене класе   освојили су  преко  150  награда (специјалних,  првих,  других  и  трећих)  на  домаћим  и  међународним такмичењима  и фестивалима  (Република Српска   и БиХ,  Србија, Хрватска, Мађарска, Грчка,   лталија,  Украјина, Аустрија, Русија). Поред  педагошке, Данијела се бави  и концертном дјелатношћу. Одржала је солистичке концерте у Њемачкој, Русији, Украјини, Мађарској, Србији, Црној Гори, Македонији те  у низу  градова Републике Српске и БиХ,  као  и запажене концертне наступе у сарадњи са умјетницима како  у области музике тако  и у другим областима сценског стваралаштва. У циљу  дочаравања хармонике  као  једног академског инструмента,  са богатим  арсеналом звучних и извођачких могућности снимила је СД "Сјећања" на којем  су забиљежена дјела различитих аутора и стилова. Као  плод вишегодишњих концертних  активности у области камерне музике направила је одабир и редакцију дијела за флауту и хармонику, виолину и хармонику, те  глас  и хармонику које  је објавила у збирци  под  називом "Концертни репертоар за камерну музику - 1".

Била  је члан  жирија најпрестижнијих свјетских такмичења за хармонику као  што су: Свјетски куп, Свјетски трофеј, Фестивал словенске музике, Акордеон арт, а учествовала је и у раду многобројних  домаћих и међународних жирија у  Босни  и Херцеговини, Србији, Грчкој, Кини,  лталији, Аустрији и Русији. Рецензент је  стручне литератше  за хармонику и сарадник у  више   комисија  при  Министарству  просвете и  културе Републике  Српске.
Данијела је награђена и Плакетом за најуспјешнију   жену у лсточном Сарајеву у 2006. години.

ПРОГРАМ

Г. Верди: Винска пјесма - опера Ла Травиата (транскрипција  за хармонику Данијела Газдић);

Б.Мокроусов: Усамљена хармоника;

Народна наполитанска: О соле мио;

Ђ.Јованчић: Прелетеше птице ластавице;

Ђ.Јованчић: А што ћемо љубав крити;

Ђ.Јованчић: Јовано Јованке;

Р.М. Маркес: Моје сузе (редакција за хармонику Данијела Газдић);

Ф.Ј. Обрадорс:  Ел Вито (транскрипција  за хармонику Данијела Газдић);

А. Пјацола: Либертанго (транскрипција  за хармонику Данијела Газдић).

 

СПКД "Просвјета" у организацији Клуба жена "Miss Irby"

Позивамо Вас на промоцију ЦД-a

"ДУО ЛАГРИМАС"

Учесници:

мр Дејана Хршум, сопран Источно Сарајево
мр Данијела Газдић, хармоника

са гостима.

Модератор: Милица Кајевић, проф.

Умјетнице о себи:

CD-е ,  “Дуа Лагримас,, је резултат успјешне сарадње мр . Дејане Хршум, (сопран ) и мр.  Данијеле Газдић  ( хармоника) на концертној сцени. Позитивна енергија коју смо осјетиле кроз контакт са публиком инспирисала нас је да један веома лијеп и атрактиван програм који чине дјела различитих аутора забиљежимо и овјековјечимо снимањем овог CD-а.Искрено се надамо да ће слушаоци имати могућност да уживају слушајући плод наше умјетничке сарадње и да ће осјетити заједничку енергију која је прожета кроз све забиљежене композиције. Глас као најсавршенији музички инструмент и хармоника која својим звучним и техничким могућностима дочарава вокалност у извођењу, учиниће надамо се да ,, Дуо лагримас,, постане препознатљив по начину и стилистици интерпретације.

Сарајево, четвртак, 13.10.2016.године у 18.00 часова у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића-Сарајлије бр. 1

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД Просвјета Сарајево поводом Јубилеја 20 година издавачке дјелатности Друштва: Преживети и уживати: есеји из антропологије хране

promotori matea

Учесници:

Саше Крмпотића и Матее Марушић, младих глумаца Академије сценских умјетности у Сарајеву, а о књизи говорили уредница књиге Драгана Томашевић и Кемал Башић, мр. компаративне књижевности и библиотекарства.

светлана

Светлана Слапшак

Рођена у Београду 1948. године, докторирала на Филозофском факултету београдског универзитета (1984) на Одјељењу за античке студије, лингвистички смјер. Предавала на многим југословенским, европским и америчким универзитетима; редовни професор за антропологију античких свјетова, студије рода и балканологију. Објавила (написала и/или уредила) преко 60 књига и зборника, преко 400 студија (лингвистика, античке студије, компаративна књижевност, балаканологија, студије рода), преко 1500 есеја, један роман, двије драме, неколико комада за Карађоз-позориште сјена, преводе са грчког, новогрчког, латинског, француског, енглеског и словеначког. Добитница је бројних угледних награда и стипендија. Од 1991. године живи у Љубљани.

publika dragana

Двадесет година издавачке дјелатности Српског културно просвјетног друштва Просвјета, обиљежено је низом занимљивих издања. Једно од њих је књига „Преживети и уживати: о антропологији хране – есеји и рецепти“ антропологиње Светлане Слапшак. Ауторица на много начина у књизи показује – „прича“ како су пијаце одраз друштва, колико је храна идеолошко средство, како често сјећање на пријатеље или родбину евоцирамо кроз рецепте и како на тај начин пријатељства носимо и трансгенерацијски преносимо кроз живот.

Посебан аспект књигеје политички фактор хране. др. сц. Светлана Слапшак дуго је година била запослена на Институту за књижевност и уметност у Београду, била је предсједница Одбора за слободу изражавања Удружења књижевника Србије. Донедавно је била координаторица студијских програма постдипломског факултета за хуманистику у Љубљани и деканеса. Директорица је Српског културног центра »Данило Киш« у Љубљани, директорица Института за балканске и средоземне студије и културу у Љубљани.

igrokaz igrokaz

Објавила је више од 40 књига и зборника, многобројне студије и есеје, један роман и пријеводе са бројних језика. Њена објављена књига у Сарајеву промовирана 29. септембра у оквиру Сарајевских дана поезије. Сама промоција  је неуобичајена: млади пјесници читали   стихове о храни, а студенти глуме читали дијелове из књиге Светлане Слапшак и урадили мали игроказ.

antrop

Књига се може купити у просторијама Друштва по јединственој цијени од 15 КМ.

 

У склопу манифестације 55.Сарајевски дани поезије одржан сусрет преводиоца под називом:

Умијеће превођења
– сусрет преводилаца –

СУСРЕТИ ПРЕВОДИЛАЦА
55. САРАЈЕВСКИ ДАНИ ПОЕЗИЈЕ
“УМИЈЕЋЕ ПРЕВОЂЕЊА”
Сусрет преводилаца: Јасна Шамић, Амира Садиковић, Рефик Личина, Ивана Невесињац
Модераторица: Фатима Билчевић

Сарајево, Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", 29.09.2016.

prevodioci jasna_ivana

Дана четвртак, 29.09.2016.г. у 14:00 сати у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1, одржан је Сусрет преводиоца у организацији  Друштва писаца.

Учесници:

ИВАНА НЕВЕСИЊАЦ
 Завршила Германистику и Англистику на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје предаје као асистентица на предметима Њемачка књижевност 18. вијека, Савремена њемачка драма, преглед хисторије њемачке књижевности, Њемачка књижевност и АУ медији итд. Чланица је Асоцијације за германске студије Југоситочне Европе (СüдостеуропäисцхерГерманистенвербанд). Најновија књига која је изашла у њеном пријеводу је књига МАxа Даутхендеyа  “Осам призора на језеру Бива”.

АМИРА САДИКОВИЋ
Ради као професорица на Одсјеку за англистику Филозофског факултета у Сарајеву. Преводила је бројне ауторе попут Салмана Русхдиеа, Давида Риеффа, Сеамусаа Хеанеy, Ноела Малцолма, Тонy Моррисон, итд, атим филмове и тв серије, есеје босанских аутора, различите есеје и кратке приче за  ЛИЦА, ОДЈЕК, ДИЈАЛОГ, Круг 99 итд

РЕФИК ЛИЧИНА
Рођен је 1956. године (Радманци, Црна Гора). До 1992. живио је и радио као библиотекар у Новом Пазару, а од 1994. живи у Лунду, Шведска. Пише поезију и прозу. Објавио, између осталог књиге поезије: Познавање природе, 1970, Пчеле 1983, Еx Солио, 2001, Пригодне присиле (избор из поезије) 2009, Књиговезачка улица, 2009. Објавио је и двије књиге кратке прозе - Стакленици, 2004, и Дани у Валхали, 2008, као и књигу за дјецу Приче из даљине, 2003. На шведском му је 2009. године објављен избор поезије под насловом Предикан фöр Еyрудике (Придика за Еуридику) а управо му излази из штампе избор новела Нäр нyпоноросор могнар (Кад шипурци дозријевају). Бави се превођењем са шведског, углавном поезије. Објављене су му двије књиге превода: Прислушкивања, избор пјесама Бенгта Емила Јохнсона, 2010 (награда за најбоље пријевод на Међународном сајму учила и књига у Сарајеву, 2011.) и Изабране пјесме Томаса Транстремера, 2012. У припреми су Антологија модерне шведске поезије, ОКФ, Цетиње и Изабране пјесме Магнуса Wилиам-Олссона, Меандар, Загреб.

ЈАСНА ШАМИЋ
Јасна Шамић (1949), оријенталистица, преводитељица, књижевна критичарка, књижевна хисторичарка, списатељица. У родном граду Сарајеву завршила је основну и средњу музичку школу. Завршила је студиј турског језика и књижевности и арапског језика и књижевности на Филозофском факултету у Сарајеву 1972. На истом факултету одбранила је магистарски рад под називом: Тенденције у савременом турском језику (језичка анализа два савремена писца – Решада Нурија Гунтекина и Неџатија Џумалија) (1977. Докторску дисертацију под називом: Ла Дîвâн де Кâ’имî (1630-1691/92), одбранила је на Универзитету у Паризу (Парис ИИИ – Сорбонне Ноувелле) (1984). Радила је на Одсјеку за оријенталистику Филозофског факултета у Сарајеву у периоду 1973-1992. Предавала је Турску књижевност. Радила је у Паризу на познатим радијским програмима. Предавала је на факултету у Стразбуру, Паризу, Утрехту, Греноблу и Бриселу. Живи у Паризу као слободан писац.
Јасна Шамић кроз свој научни рад бави се свестрано турском књижевношћу (књижевност на османском језику, књижевност Бошњака, исламска мистика – суфизам, модерна турска књижевност). Бави се превођењем са турског, арапског, перзијског, француског, енглеског и Италијанског језика. Узела је учешће на бројним научним и стручним скуповима у земљи и иноземству (Београд, Истанбул, Мадрид, Минхен, Принстон, Париз, Страсбур, Венеција, Јерусалем, Бамберг, Беч, Тел Авив, Берлин). Објавила је већи број радова у различитим часописима и научним гласилима (Прилози за оријенталну филологију, Одјек, Анали Гази Хусрев-бегове библиотеке, Живот, Израз). Била је уредница часописа Књижевна ријеч (Сарајево) и члан редакције часописа Културе истока (Београд). Члан је П.Е.Н. Центра БиХ.

karahasan ivana

ТЕМЕ РАЗГОВОРА:

умијеће превођења, колико се доживљава као “умијеће” и колико се у друштву цијени
колико је преведено дјело нужно интерпретација, производ личног доживљаја,
изазови превођења данас
да ли је доминација енглеског језика промијенила нешто, смањила потребу за превођење с других језика, и на које све начине?
друштвено-политичке околности
издавачке политике
да ли преводите оно што вас као преводиоце узбуђује или оно што се тражи, што ће бити продавано
колико превођење помаже у писању властите књижевности
колико је важно превођење поезије, да њен језик комуницира међу народима
аутори од којих сте највише научили
најизазовнији аутори

ivana publika

Сусрет преводиоца прошао је у угодном разговору у којем се разговарало о актуелним проблемима, износила искуства, размјењивала питања. Модератор је поставио теме у којима су преводиоци покушали дати одговоре на бројна питања, пренијети слушаоцима оно што заиста јесте њихов посао и аспекти с којих полазе приликом превођења, односно, превођење виђено њиховим очима..

 

Позивамо Вас на промоцију књиге у издању СПКД Просвјета Сарајево поводом Јубилеја 20 година издавачке дјелатности Друштва: Преживети и уживати: есеји из антропологије хране

antrop

Задовољство нам је позвати Вас на промоцију књиге: “Преживети и уживати: есеји из антропологије хране”, угледне антропологиње и есејисткиње Светлане Слапшак. Промоција ће се одржати у склопу међународног књижевног фестивала 55. Сарајевски дани поезије у организацији СПКД "Просвјета" Сарајево и Друштво писаца БиХ.

Манифестација ће се одржати уз пратњу глумачког перформанса Саше Крмпотића и Матее Марушић, младих глумаца Академије сценских умјетности у Сарајеву, а о књизи ће говорити уредница књиге Драгана Томашевић и Кемал Башић, мр. компаративне књижевности и библиотекарства.

Промоција ће бити одржана у четвртак, 29.09.2016.г. у 18:00 сати у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр1

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

Одржана је 15. изборна скупштина

У понедјељак 26. 09. 2016. године с почетком у 18.00 сати одржана је 15. изборна скупштина Друштва. Минутом ћутања је одата почаст преминулим члановима Друштва, Гојку Вукадиновићу, Драгутину Косорићу, Влади Мочевићу и Вељку Дроци. Том приликом је додијељена Велика повеља Просвјете за свеукупан рад и огроман допринос Друштву Теодору Романићу почасном предсједнику Друштва и Војиславу Вујановићу дугогодишњем члану и сараднику на бројним пројектима и изложбама. ЗахваЉујемо свим члановима Друштва који су својим присуством омогућили одржавање Скупштине и на тај начин помогли да се изаберу нови чланови руководства.

skup

ИЗАБРАНИ КАНДИДАТИ ЗА ОРГАНЕ СПКД „ПРОСВЈЕТА“ САРАЈЕВО У МАНДАТНОМ ПЕРИОДУ 2016-2020.г. СУ:

rukovodstvo

Предсједник Друштва
прим.др.Саво Влашки

Потпредсједници Друштва
Драгана Томашевић                   
Недељко Маслеша

Предсједник Управног одбора:
Дејан Гарић

Генерални секретар Друштва:
Ненад Мариловић

Чланови Управног одбора:
Слободан Шоја
Страјо Крсмановић
Георгина Јањић
Даријо Радосављевић
Анита Минић

Предсједник Надзорног одбора
Бернарда Носсе

Чланови Надзорног одбора
Радослав Марјановић
Чедомир Гојковић

Честитамо свим новоизабраним члановима руководства и желимо им успјешан рад.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

У понедјељак  26. 09. 2016. године с почетком у 18.00 сати – заказана је
XV - ИЗБОРНА СКУПШТИНА

Скупштина ће се одржати у просторијама Друштва, у улици Симе Милутиновића Сарајлије бр.1.
Молимо све чланове да обавезно присуствују сједници, хвала!

позив_15_ис

 

Свим нашим пријатељима и сарадницима исламске вјероисповјести који славе празник  од срца честитамо Курбан бајрам и да данашњи дан проведу са својим најдражим у здрављу,  миру, благостању, радости љубави и духу светости.

 

Писмо Захвале од Народног музеја у Београду

zahvalnica_NMB

У Умјетничкој галерији БиХ отворена изложба "Женском руком" у организацији СПКД “Просвјета” Сарајево

Изложба „Женском руком: допринос женског српског сликарства и вајарства умјетности БиХ", на којој су представљена најзначајнија дјела Аделе Бер, Иве Деспић, Мице Тодоровћ, Рајке Мерћеп и Милене Шотре, отворена је 02.09.2016.г.  у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине. Изложена живописна дјела женске умјетности с почетка 20.вјека.

zenskom rukom

Поставка садржи велики број дјела - уља на платну, акварела, цртежа, графика и скулптура, што свједочи о заступљености свих темељних ликовних форми.

Изложбу, која је побудила изнимно интересовање поклоника умјетности, отворио је амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини ЊЕ. Станимир Вукичевић, истакнувши да је изложба реализирана у организацији Српског просвјетно-културног друштва СПКД "Просвјета" Сарајево и Умјетничке галерије БиХ и у сарадњи с Народним музејом из Београда те музејима из Сарајева, Тузле и Требиња. Тако је овај пројекат попримио димензије међуентитетске и регионалне сарадње.

strajo savo

Подсјетио је да је током прошле године СПКД Просвјета организирала изложбу „Прашки одрази” -Српски сликари чешке школе, стипендисти “Просвјете” који су ликовну академију звршили у Прагу, а која је, такођер, била добро прихваћена, изражавајући очекивање да ће континуитет представљања умјетничких остварења бити настављен.     

Све присутне поздравили су директор Умјетничке галерије Страјо Крсмановић и предсједник СКПД Просвјета Саво Влашки, као и ликовни критичар и аутор предговора за штампани Каталог Војислав Вујановић, наглашавајући значај представљеног умјетничког опуса, као и ауторица које су властитим дјелима свједочиле настанак и развој босанскохерцеговачке модерне умјетности.

pozdrav vojo

Изложби су присуствовали поред бројних званица из јавног живота града и представници Народног музеја из Београда, директорица г-ђа Бојана Берић – Брешковић, виши кустос г-ђа Весна Круљац, као и представник  Међународне галерије портрета у Тузли, директор г-дин Џенан Јусуфовић, којима и овим путем захваљујемо на доласку јер су својим присуством увеличали отварање изложбе. Такође се захваљујемо директорици Музеја Херцеговине у Требињу, г-ђи Весељки Салатић и директору Музеја Сарајево г-дину Мирсаду Авдићу као и претходно наведеним колегама, који су нам доставили репродукције дјела умјетница из свог фундуса и на тај начин обогатили наш Каталог. Користимо ову прилику да се захвалимо и свим осталим нашим сарадницима који су директно или индиректно помогли успјешну реализацију овог пројекта.

publika zvanice

Укратко о изложби:
Аутор пројекта Љубица Жикић
Аутор изложбе и поставка Ивана Удовичић
Текст у Каталогу Војислав Вујановић

Ради се о умјетницама које су обиљежиле почетак бх. ликовне умјетности 20. стољећа, отварајући нову страницу на културној сцени ових простора.

Поједина графичка остварења, настала у периоду између два свјетска рата, сврстана су у врх југословенске графике тога времена.

Нагласимо да је поставка у Сарајеву представила дјела:

Аделе Бер, која је образовањем стеченим у Бечу 1914. године била прва школована сликарка и графичарка у БиХ. Својим уметничким опусом оставила је битан и видљив траг у настанку и развоју бх модерне уметности. Поједина графичка дјела настала у периоду између два свјетска рата, сврставали су ову, данас готово заборављену, умјетницу у врх југословенске графике тога времена.

adela

Иве Деспић, публика  има прилику да се упозна и са дјелима прве вајарке у БиХ, је академски вајар, што значи следбеник старе и вечне школе; сигурних и документованих вредности; традиције која је имала за себе и боЉа времена и више духове него што их даје данашња уметничка периода.

iva

Мице Тодоровић, на изложби је представљена и  једна од најзначајнијих бх умјетница, Мица Тодоровић. Њен опус се креће од љупкости преко монументално-декоративне строгости и озбиљности, те стиже до луцидне психолошке и типолошке карактеризације неких ликова. Цртежи које је,  након што је преживела страхоте логора направила 1945. године на обали Саве код Београда, представљају изузетно потресно виђење и документ о људском страдању.

mica

Милене Шотра, изложба у Сарајеву биће дјелом и у знаку, велике српске сликарке београдског ликовног круга, која је у доброј мјери  обиљежила и  историју српског сликарства 20. вјека. Сарита Вујковић је у књизи ”У грађанском огледалу” дала пластичну слику о Миленином начину сликања: ”Остварења Милене Шотра уклапају се у континуирани развој југословенског сликарства. Портрети, пејсажи и мртве природе, најчешћи су тематски призори које је радила у једном даху, брзим потезима, испољавајући на тај начин емоције и осјећања своје снажне личности.”

milena

Рајке Мерћеп, вајарке и керамичарке порјеклом из Билеће, за коју Азра Бегић наводи: ” Финоћа и сензибилност њеног потеза запањују: ни трага од празне виртуозности. Свјетлост и сјенке дршћу на прегибима женских облина, покрети су пуни живота и Љупкости!”

rajka


Изложба и Каталог резултат су истраживачко-изложбеног те издавачког подухвата чији је циљ да се у бх. култури истакну примјери првих ликовних умјетница, даровитих школованих жена, од којих су неке студирале или се усавршавале у Бечу, Паризу, Њујорку, Загребу и Београду.

У Каталог су, поред репродукција дјела из Умјетничке галерије БиХ, како смо навели, укључене и репродукције дјела из фундуса Народног музеја у Београду, Музеја Херцеговине Требиње, Међународне галерије портрета Тузла и Музеја Сарајева.

katalog

Каталог се може набавити у Умјетничкој галерији и просторијама друштва Просвјете по цијени од 20 КМ.

plakat


Напомињемо да посјетиоци изложбу "Женском руком" могу погледати свим данима осим недјеље од 10.00 до 20.00 сати, од 2. септембра до 1. октобра у Умјетничкој галерији БиХ.

Позивамо Вас у Умјетничку галерију БиХ Сарајево, ул. Зелених беретки бр.8, у петак, 02.09.2016. г. у 20х, на отворење изложбе:

ЖЕНСКОМ РУКОМ - Допринос женског српског сликарства и вајарства умјетности Босне и Херцеговине

zenskom_rukom

Отворено од 2. септембра - 1. октобра 2016. г. сваки дан од 10 до 20 часова, осим недјељом.

Аутор пројекта: Љубица Жикић
Аутор изложбе: Ивана Удовичић
Консултант и менаџер пројекта: Ненад Мариловић
Стручни сарадник и техничка поставка изложбе: Михрет Алибашић - Мицко

Одломак из Уводне ријечи каталога који прати ову изложбу:

"Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ Сарајево, настављајући континуирано истраживање и представљање српске ликовне баштине Босне и Херцеговине, ове године приређује изложбу са пратећим Каталогом под насловом ЖЕНСКОМ РУКОМ – допринос женског српског сликарства и вајарства историји умјетности Босне и Херцеговине (Адела Бер, Ива Деспић, Мица Тодоровић, Рајка Мерћеп и Милена Шотра).
Изложба и Каталог резултат су истраживачко–изложбено–издавачког подухвата чији је циљ да се у босанскохерцеговачкој култури истакну примјери првих ликовних умјетница, даровитих школованих жена (неке од њих су студирале или се усавршавале у Бечу, Паризу, Њујорку, Загребу, Београду), које су својим дјелима обиљежиле почетак босанскохерцеговачке ликовне умјетности 20. вијека.
Пројекат је релизован у сарадњи са Умјетничком галеријом Босне и Херцеговине у чијем ће простору бити постављена и изложба дјела умјетница из фундуса УГБиХ.
У жељи да љубитељима ликовних умјетности омогућимо шири увид у цјелокупно стваралаштво ових умјетница, у Каталог смо, поред репродукција дјела из УГБиХ, укључили и репродукције дјела из фундуса: Народног музеја у Београду, Музеја Херцеговине Требиње, Међународне галерије портрета Тузла и Музеја Сарајева. Тако је овај пројекат попримио димензије међуентитетске и регионалне сарадње." (из уводне ријечи каталога прим.др. Саве Влашког)

 

Промоција Просвјетиних издања на Сајму књига у Андрићграду

andricgrad

Дана 03.јула, недјеља, 2016.г. на првом Сајму књига у Андрићграду своју издавачку дјелатност представило је и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Сарајева. На промоцији су говорили др Саво Влашки, предсједник друштва, Слободан Шоја, главни и одговорни уредник Алманаха Просвјете, Живана Јованчић, уредница часописа Босанска вила и Дејан Гарић, предсједник Управног одбора „Просвјете“. Циљ који „Просвјета“ има пред собом, јесте да сачува од заборава српски језик и ћирилично писмо и да његује културни идентитет српског народа.

prom savo

Живана Јованчић представила је часопис Босанска вила и то број посвећен годишњици обиљежавања Андрићевог добијања Нобелове награде, подсјетивши да је управо у овом часопису Иво Андрић објавио свој прву пјесму. Саво Влашки је истакао да му је посебно драго што се промоција овог броја часописа и цјелокупне издавачке дјелатности „Просвјете“ одржава у овом храму културе, Андрићевом институту и Андрићграду, а Слободан Шоја изразио увјерење да “док цијела БиХ не прихвати умом и срцем дјело Ива Андрића, дотле неће бити њеног истинског напретка“.

zizi poklon

Дејан Гарић је скренуо пажњу на поједина издања “Просвјете“, као што су први пут објављена драма Светозара Ћоровића У мраку, превод са енглеског три поглавља књиге Аделине Паулине Ирби Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи, Украси живота Зорке Јањић Черњавски, те есеји Светлане Слапшак Преживети и уживати: о антропологији хране. Он је додао да, поред тога што се бави издавачком дјелатношћу, СПКД „Просвјета“ организује и велики број манифестација, као што су изложбе, промоције, трибине и концерти, како у Сарајеву, тако и у другим местима.

poklon

Након промоције, библиотека Андрићевог института добила је на поклон издања СПКД „Просвјета“ Сарајевo.

 

Данас, на Видовдан, подсјећање на судбоносни догађај и одавање почасти Гаврилу Принципу и свим херојима "Младе Босне"

kapela

У уторак, 28.06.2016. године, руководство Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево, представници Амбасаде Републике  Србије у БиХ, представници Српске православне цркве - Црквене општине Сарајево, Хуманитарног удружења „Добротвор“ , Кола српских сестара „Света великомученица Текла Сарајево“, као и чланови Друштва су у 11:00 сати положили вијенац на Спомен капелу припадника Младе Босне на гробљу „Свети Арханђели Георгије и Гаврило“ гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански мученици и тиме одали почаст свим учесницима Сарајевског атентата, на годишњицу овог судбоносног догађаја.

СПКД Просвјета и овим путем жели подсјетити на важност памћења историјских догађаја, како мјеста сјећања у будућности не би постала мјеста заборава.

 

Одржано предавање посвећено успомени на Васиља Грђића

васиљ

Дана, четвртак,16.06.2016.г од одржано предавање у спомен Васиљу Грђићу, а у поводу обиљежавања стогодишњице Велеиздајничког процеса у Бањалуци.

Ради се о једној посебној историјској личности која је деценијама водила Друштво Просвјету из Сарајева. Предавање је поводом стогодишњице једног судског процеса гдје је Грђић био првооптужени. То је прича о једном времену, о Просвјети, о људима посебног кова. Уједно је то поређење оног доба и оних људи са овим недобом и овим нељудима.- рекао је у уводној ријечи предавач Слободан Шоја.

Васиљ Грђић је рођен 1875-1934 у Гацку. Основну школу завршио је у Гацку и Мостару, гимназију у Сарајеву, а филозофски факултет у Бечу и Грацу.

Био је уредник листова Српска ријеч 1906. и Народ 1907. Дужност секретара СПКД Просвјета Сарајево обављао је дуги низ година  и један је од најзаслужнијих за успјешан рад и просперитет Друштва . Биран је за посланика Босанског сабора 1910.  за срезове Билећа, Гацко и Невесиње а одмах на почетку Првог свјетског рата ухапсиле су га аустроугарске власти.

група

Био је првооптужени на бањалучком велеиздајничком процесу  1915. на коме је 156 срба из аустроугарске провинције БиХ било оптужено . Заједно са њих 16 осуђен је на смрт вјешањем, али је заузимањем шпанског краља помилован. Послије рата био је члан Народног вијећа за БиХ и активан политички радник у редовима Демократске странке. Биран је за народног посланика у Скупштини  Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

 

 

Одржано Прво засједање Скупштине СПКД Просвјета на нивоу Федерације БиХ

Субота, 11.06.2016. је у Сарајеву одржано Прво засједање Скупштине СПКД Просвјета на нивоу Федерације БиХ, уз учешће делегата из Просвјета које дјелују на подручју Сарајева, Зенице и Мостара.

skupstina

На овом засједању потврђено је руководство Просвјете у Федерацији БиХ у наредном периоду, а то су предсједник прим.др. Саво Влашки, из СПКД Просвјета Сарајево, те потпредсједници Миро Јањушић из зеничке Просвјете, и Горан Косанић из мостарске Просвјете, док је предсједник Управног одбора СПКД Просвјета у Федерацији БиХ Дејан Гарић.

На овом засједању делегати су разматрали план рада за наредни период, те се сагласили да је неопходно појачати рад на организовању Просвјете на оним подручјима гдје она не постоји, а показала се потреба за њеним радом, како би се свеобухватније радило на очувању српског језика, културе и традиције на територији Федерације БиХ. Указана је и потреба за покретањем више програма унутар Друштва које би окупљало и анимирало млађе генерације, као и на преданијем заједничком раду на покретању нових манифестација које би афирмисале културне вриједности како српског, тако и осталих народа у БиХ.

skupstina

Истакнуто је да се СПКД Просвјета на подручју Федерације БиХ суочава са низом проблема, а међу њима су отежано финансирање и из године у годину све мања средства која се добијају од стране различитих нивоа власти, као и несразмјер када је у питању финансирање Просвјете и других националних културних друштава, те проблем поврата имовине, гдје је још једном наглашено да од неколико десетина некретнина које су национализацијом одузете Просвјети, још нити једна од њих није у потпуности враћена. Велики проблем овдје представља непостојање закона о реституцији, али и однос власти према овом проблему. Као још један од циљева у наредном периоду наглашена је неопходност јачања издавачке дјелатности свих Просвјета које дјелују у оквиру Друштва на нивоу Федерације, како би се очувао и популаризовао српски језик и ћирилично писмо. У закључцима Скупштине СПКД Просвјета у ФБиХ истиче се и потреба успостављања чвршће координације између свих друштава, организација и институција са српским предзнаком, те истакнутих појединаца и изабраних политичких представника из реда српског народа, како би се заједнички истакли проблеми са којима се ове организације, али и појединци, сусрећу у свакодневном животу и раду, те да би се заједнички апеловало на институције власти да се препознати проблеми ријеше, те обезбједи поштовање права на равноправност језика и писма, права на рад и запошљавање, те осталих права, како би се конститутивност народа на цијелом пордучју БиХ поштовала, не само на папиру, већ и у стварности.

 

СРПСКO ПРОСВЈЕТНО КУЛТУРНО ДРУШТВО

"ПРОСВЈЕТА" Сарајево

Поводом стогодишњице Велеиздајничког процеса у Бањалуци

позива Вас да присуствујете

ЈАВНОМ ПРЕДАВАЊУ

посвећеном успомени на

ВАСИЉА ГРЂИЋА

vasilj

Генерални секретар СПКД "ПРОСВЈЕТА" од 1907. до 1934. године првооптуженог у Процесу.

Предавање ће се одржати у четвртак, 16. јуна 2016. године, са почетком у 19.00 часова

Просторије Друштва "ПРОСВЈЕТА" Симе Милутиновића Сарајлије 1, Сарајево

О Васиљу Грђићу говори Слободан Шоја

 

Отворена изложба
СОПРОНОВА ПЕЧАТЊА
и одржана промоција истоимене књиге

savo

"Сопронова печатња" назив је отворене изложбе и промовисане књиге Биљане Бабић и Јелене Јањић, које су реализоване  у четвртак 02.06.2016.г. у просторијама Друштва а поводом 150 година савременог издаваштва у БиХ у организацији СПКД Просвјета Сарајево и ЈУ Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

jelena savo

На отворењу у уводној ријечи ауторица Јелена Јањић је рекла: “Задовољство ми је бити гост наше Просвјете, установе с традицијом дужом од вијека. Желим на почетку захвалити домаћинима на позиву и топлом пријему. – а потом наставила- Књигом Сопронова печатња и овом изложбом која је на истом трагу настојали смо представити оснивање и рад прве модерне печатње у Босни у контексту политичких, културно-просвјетних и социјалних прилика”…

posetioci milos_i_dunja

“Наиме, два кључна културноисторијска догађаја обиљежила су 1866. у БиХ: појава прве савремене штампарије -  Сопронове печатње у Сарајеву и оснивање Богословије у Бањалуци, која је образовала и свештенике и учитеље. Без сумње, оба ова догађаја дала су снажан подстицај за културни, просвјетни и књижевни  рад у Босни”… Томе су претходиле реформе Османског царства 1865.године а које су предвиђале и оснивање штампарије у сваком вилајету…. “Стога,-  појашњава Јелена-, босански валија Осман-паша, позива земунског типографа, Игњата К.Сопрона ради оснивања штампарије, те он 1866. долази у Сарајево са штампарском пресом. То путовање од Брода до Сарајево колима с коњском запрегом, забиљежио је Тодор Крушевац, "представљало је због саобраћајних и других препрека прави подвиг"...

саво дејан

“Сопрон, земунски типограф, а зашто не рећи и сарајевски, издавач, писац, преводилац и уредник првог босанскохерцеговачког листа, рођен је у Новом Саду 1821. Типографска знања је стицао у родном граду, потом  Пешти, те у Државној штампарији у Бечу, одакле траје и његово познанство са Вуком Караџићем. У Земуну је 1851. отворио књигопечатњу. Српско намјесништво одликовало је Сопрона орденом св. Саве.”
“Печатња је радила под именом Сопронова печатња. У октобру 1866. Сопрон продаје Печатњу османској влади и она наставља дјеловати као Вилајетска печатња, а потом с прољећа 1867. као Вилајетска штампарија.
Печатња је смјештена у Дугом сокаку на лијевој обали Миљацке, недалеко од данашње зграде Просвјете. Ускоро по оснивању Печатње, 7. априла по старом календару, покренут је први босанскохерцеговачки лист Босански вјестник. Уредник Вјестника био је Сопрон. У години оснивања Печатње у Бањалуци Васо Пелагић оснива Бањалучку богословију. Вијест о оснивању Богословије објављена је у Босанском вјестнику, 4. јуна 1866. у писму сарадника из Бањалуке.

публика новинари

У мају 1866. почиње излазити и Босна, прве службене новине Босанскога вилајета, а Мехмед Шаћир Куртћехајић 1868. покреће и уређује Сарајевски цвјетник, полузванични политичко-књижевни лист. У првом броју Цвјетника Куртћехајић истиче да лист носи име Цвјетник с жељом да нам завичај процвјета и „да би га више нашијех земљака читати и разумјети могли, издајемо га на турском и србском језику”. Поред Цвјетник и лист Босна излазио је двојезично.”
Како је на промоцији истакнуто, штампарија "Сопронова печатња" основана је 1866. године и прва је у БиХ од гашења чувене Горажданске штампарије 1523. године.
Пјесма "У спомен отварања прве босанске печатње" уједно је и први штампани текст ове штампарије објављен 31. марта 1866. године.

биљана новинари

“ Прве штампане књиге и први листови заслужују посебну пажњу јер осликавају дух и вријеме у коме су настали. Од почетка рада ове печатње можемо пратити културно историјска збивања читајући прве штампане радове” – закључила је Јањић.
На промоцији је наглашено да ће књига користити студентима али и научним круговима који се баве историјом.

Изложба ће бити постављена до четвртка 09.06.2016.г. и може се погледати сваким радним даном од 10 – 16:30 у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево у улици Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1.

 

СПКД “Просвјета” Сарајево и ЈУ Народна и универзитетска библиотека
Републике Српске

Позивају Вас на
 
Свечано отварање изложбе
СОПРОНОВА ПЕЧАТЊА
и промоцију књиге Сопронова печатња

сопрон

Изложба је приређена поводом стопедесетогодишњице од оснивања Сопронове печатње у Сарајеву уједно и промоција књиге Сопронова печатња Биљане Бабић и Јелене Јањић

Отварање изложбе је у Сарајеву, у четвртак, 02. јуна 2016. године у 18:30 сати
У просторијама Друштва Симе Милутиновића-Сарајлије бр. 1.

 

Гостовање представника Друштва и промоција најновијих издања "Просвјете" на фестивалу у Јајцу Пливска омаха

jajce

Дана недјеља, 08.05.2016. Јавна установа „Дом културе Јајце" Јајце, домаћин Фестивала духовне поезије и музике "Пливске омахе" и генерални покровитељ фестивала Опћина Јајце су угостили Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Сарајева. Том приликом гости су представили своју издавачку дјелатност. На промоцији су учествовали Дејан Гарић, предсједник Управног одбора „Просвјете“, Слободан Шоја, главни и одговорни уредник часописа Алманаха Просвјете, Живана Јованчић, уредница часописа Босанска вила и Драгана Томашевић предсједница Издавачке комисије Друштва.

dom_kulture

Присутне је поздравио Мевзудин Дурановић, директор Дома културе Јајце, ријечима - Овај фестивал је освјежење у културном животу, не само нашег града већ и шире. Наша задаћа је да га оснажимо и да му дамо оно што он заиста и заслужује, а даћемо му тако, што ћемо оно што се припреми, доћи и испратити у што већем броју. Овај фестивал је наше дјело, ми смо га породили у Јајцу, нико нам га није дао нити смо га насљедили и у том смислу требамо бити поносни и његовати га колико год можемо, рекао је г-дин. Мевзудин, домаћин фестивала. Уз уводну ријеч добродошлице представио је "Просвјету" у најбоље свјетлу пред елитом града Јајца која се то недјељно поподне окупила у Дому културе и додао - Овај фестивал је једна снага, фестивал траје већ 10 година, а ако нешто није добро, да ли може да траје толико, завршио је ријечима.

Mevzudin publika

Присутнима се обратио и начелник Опћине Јајце Един Хозан који је рекао:
- Сретан сам и поносан што опћина Јајце има нешто овакво. Заиста је богат садржај, за свакога од нас може бити нешто занимљиво, а прије свега да се опустимо и духовно обогатимо. Опћина ће и убудуће подржавати овакве и сличне манифестације. Ово је прилика да се једни другима још више приближимо, али мислим да нама то не мањка у Јајцу, живимо живот испуњен толеранцијом, а то морамо преносити новим генерацијиама завршио је и пожелио успјешан рад гостима из Сарајева.

promotori publika

Дејан Гарић се у име Друштва обратио присутнима и у поздравној ријечи истакао да му је посебно драго што се промоција цјелокупне издавачке дјелатности „Просвјете“ одржава на овом традиционалном јубиларном десетом по реду фестивалу. Он је додао да, поред тога што се бави издавачком дјелатношћу, СПКД „Просвјета“ организује и велики број манифестација, као што су изложбе, промоције, трибине и концерти, како у Сарајеву, тако и у другим местима. Циљ који „Просвјета“ има пред собом, јесте да сачува од заборава српски језик и ћирилично писмо и да његује културни идентитет српског народа а при том његујући заједништво и потичући узајамну сарадњу. Слободан Шоја је представио нови број годишњака Алманах Просвјете те изразио увјерење да је ово јесте прва промоција нових издања Просвјете, али и да ће Просвјета од сада бити редован гост фестивала. Драгана Томашевић је скренула пажњу на поједина врло вриједна издања “Просвјете“, као што су први пут објављена драма Светозара Ћоровића У мраку , превод са енглеског три поглавља књиге Аделине Паулине Ирби Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи, Украси живота Зорке Јањић Черњавски, те најавила нову публикацију у штампи, есеји Светлане Слапшак Преживети и уживати: о антропологији хране. Живана Јованчић представила је часопис Босанска вила и то број посвећен годишњици обиљежавања Андрићевог добијања Нобелове награде, подсјетивши да је управо у овом часопису Иво Андрић објавио свој прву пјесму и најавила да је у штампи нови број Босанске виле. Након промоције, библиотека ЈУ „Дом културе Јајце" добила је на поклон најновија издања СПКД „Просвјета“ Сарајево и обећање да ћемо понов доћи.

mlin

Назив манифестације је инспирисан народном митологијом и обићајима Ђурђевдана. Увече, уочи Ђурђевдана, у већини крајева Босне, скупљала се “омаха”, водена пјена са слапова или воденичких кола, а понегдје се вода доносила са извора. Дјевојке су, такођер, дан уочи Ђурђева, брале милодух, којег би навечер ставиле у прикупљену “омаху” и на Ђурђев, у зору, том водом прале тијело и лице. Но, код младића је постојао обичај да краду милодух од дјевојака, односно да покушавају красти, јер су дјевојке, опет, организирале својеврсне страже.

 

 

Поводом Јубилеја 20 година издавачке дјелатности Друштва, одржана промоција књиге Зорка Јањић: Украси живота

Поводом Јубилеја 20 година издавачке дјелатности Друштва, одржана промоција књиге Зорка Јањић Украси живота у склопу манифестације Дани Кантона Сарајево.

Промотори су: Драгана Томашевић уредница књиге и Страјо Крсмановић.

strajo dragana

      Зорка Јањић је читав свој радни вијек провела је у Музеју града Сарајева и истраживала начин живота у овом граду у неким давним временима. Своја истраживања је претакала у занимљиве текстове, расуте по разним часописима и нажалост, заборављене. „Просвјета“  је сакупила те текстове и објавила их у књизи под насловом Украси живота. Веома је важно да се зна да је ова књига  вриједна културно-антрополошка студија, анализа нашег свакодневног живота. Колико су такве студије важне за једну културу, није потребно ни напомињати.

publika mediji

                Зборник радова Зорке Јањић Украси живота је одлично написана и опремљена изворним фотографијама које употпуњују наше „читање свакодневнице“. У својим текстовима ауторица прецизно описује разне „украсе живота“, као нпр. ритуале уљепшавања (текст „Козметика у старом Сарајеву“), средства којим се постиже љепота у кући и на одјећи (текстови „Стари везови“), поступке обликовања животног амбијента (текст „Сарајевске башче и авлије“), показује стамбену културу старог Сарајева, говори о сатовима у прошлости, дјечијим играчкама и успаванкама, женским ручним радовима и и старој везеној орнаментици. Осим што пише како се нешто ради, даје нам и објашњења зашто и од кад је то тако.

  Укратко садржај књиге „Украси живота“ је сљедећи:
„Стамбена култура старог Сарајева“, „Сарајевске башче и авлије“, „Сеоски ручни радови из околине Сарајева“, „Женски ручни радови у старом Сарајеву“,  , „Дјечије играчке у Сарајеву и околини“ „Понешто о поздравЉању“ „Козметика у старом Сарајеву“, „Успаванке“ и „Сатови у прошлости“.

Кратка биографија: Зорка Јањић је рођена у Мостару 1927г., студирала у Београду, читав свој радни вијек провела у Музеју града Сарајева. Преминула је у Панчеву 2012. године.

Књигу можете набавити у просторијама Друштва по јединственој цијени од 15 КМ

 

Поводом Васкрса, у сриједу 4.маја, одржан наступ поетског кабареа “Иво Андрић” у организацији СПКД Просвјета Сарајево

У поводу обиљежавања православног празника Васкрса, који ове године пада у недјељу, 1. маја, Српско просвјетно култрно друштво “Просвјета” Сарајево је у сриједу сарајевској публици поклонило наступ поетског кабареа "Иво Андрић“ из Београда.

dejan dunovic

Предсједник Управног одбора СПКД “Просвјета” Дејан Гарић је поздравио све присутне најавио наступ који је организован поводом обиљежавања Васкрса.
Истакао је да ће присутни имати прилику да гледају поетски кабаре “Иво Андрић” из Београда, наиме, ради се о представи која је осмишљена прије око четири године и која за то вријеме путује, не само регионом него и широм Европе.
– Поетски кабаре доноси својеврсну посвету животу и раду нашег Нобеловца Иве Андрића – истакао је Гарић појашњавајући да у представи која траје око сат времена покушавају да дочарају живот и рад Иве Андрића кроз све оно што се зна и не зна о нашем нобеловцу, настоји се освијетлити Андрића као пјесника, човјека који је волио музику, и који је дубоко промишљао о свијету, о народу, политици, држави и култури, старости и младости, љубави и смрти.
Публика ће први пут чути и неколико пјесама које је на Андрићеве стихове компоновао Раде Радивојевић; омиљене пјесме Иве Андрића које су му пјеване у Стокхолму на додјели Нобелове награде, дио његове бесједе – О причи и причању, неколико прича о малим људима – пијачним продавцима, берберима, путујућим циркусантима, као и његову љубавну причу – тридесет година Андрић је стрпљиво волио једну жену, док му она није коначно постала супруга.
Навео је да овај својеврсни омаж Андрићу изводе глумци Народног позоришта у Београду Вјера Мујовић и Александар Срећковић Кубура, као и композитор Раде Радивојевић.
Потом је најавио предсједника Друштва, Саву Влашког.

savo publika

Предсједник Друштва је исказао задовољство великим бројем присутних,захвалио им се на њиховом доласку и повјерењу у квалитет изведбе, нагласио, да сваке године обиљежавамо васкршње празнике који прелазе у традицију, као што већ шест година организујемо и божићни концерт.
Концерте успијевамо, казао је он, одржавати, највише, захваљући помоћи пријатеља Друштва. Изразио је захвалност Министарству одбране БиХ, као и Дому Оружаних снага (ОС БиХ) која нам бесплатно даје дворану и помаже у техничкој организацији концерта, а посебно истакао захвалност Мисији ОСЦЕ-а у БиХ  која је подржала одржавање ове манифестације у потпуности.
Затим је као што спада, свим православним вјерницима честитао велики празник Васкрс традиционалним поздравом, Христос Васкрсе!

glumci vjera

Наступ је одушевио бројне посјетиоце који су громким аплаузом захвалили извођачима за сјајну изведбу, те, јер су још једном имали прилику и на овај начин, дружити се са нашим нобеловцем, Ивом Андрићем.

Хришћански празник Васкрс, којим се обиљежава Исусово васкрсење из смрти, обилује обичајима који посебно радују најмлађе.

Велики Васкршњи или Часни пост, како га још називају, траје седам седмица уочи Васкрса, а завршава се на сам празник. Током поста, вјерници се одричу свих намирница животињског поријекла, такозване масне или мрсне хране. Православље казује да пост учи покајању, праштању и правој молитви. Током поста, вјерници се суздржавају од ружних мисли, ријечи и дјела, више се моле и чине добра дјела.

Фарбање јаја уочи Васкрса обичај је који највише радује најмлађе. Јаја се фарбају у четвртак уочи Васкрса, мада се у неким дијеловима балканских земаља тај обичај практикује и на Велики петак, иако се сматра да се тај дан не треба ништа радити. Јаја се најчешће фарбају у црвену боју, а они нешто старији то раде у луковини.

На дан Васкрса јаја се “куцају”, а онај чије јаје остане читаво, сматра се побједником. Фарбана јаја поклањању се пријатељима и гостима, а обичај је и изабрати једно најљепше јаје, које ће до сљедећег Васкрса остати у својству “чуваркуће”.

 

Одржана Пресс конференција

у поводу:

Свечане манифестације којом наше Друштво обиљежава један од највећих православних празника, Васкрс!

 

press

Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Друштва је у кратким цртама изложио програм манифестације у поводу обиљежавања једног од најзначајнијих православних празника, Васкрса. То је наступ Поетског кабареа Иво Андрић који наше Друштво поклања сарајевској публици. Ради се својеврсном  омажу Иви Андрићу,о животу нашег писца, добитника Нобелове награде, кроз игроказ и музику приређену од његових текстова, говора и поезије, на чије стихове је Раде Радивојевић компоновао музику. Представу изводе глумци  Народног позоришта у Београду, Вјера Мујовић и Александар Срећковић, који су, све то успјешно искомбиновали у врло занимљиву представу.

OSCE Press

Предсједник “Просвјете” Саво Влашки истиче, да је ова манифестација обиљежавања празника Васкрса, попут Просвјетиних, Божићних концерата, такођер постала традиционална у организацији Друштва. Сада је и овдје ријеч о четвртом таквом прикладном музичком догађају. Надасве захваљујемо свима који су подржали овај концерт а посебно Министарству одбране које нам је уступило простор за извођење представе и Мисији ОЕБС-а у БиХ која је у потпуности подржала организацију овог догађаја.

СПКД „Просвјета“ Сарајево организује по четврти пут, Свечану манифестацију у поводу обилежавања празника Васкрса. Представа ће се одржати у сриједу, 04. маја 2016. године у Дому оружаних снага БиХ, са почетком у 20:30 сати.


НАПОМЕНА: Улаз је бесплатан

У радости Васкрсења Христовог радосно Вас поздрављамо древним поздравом побједе живота над смрћу:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Поводом прославе једног од највећих православних празника, Васкрса, СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити од 29.04.-05.05.2016.године!

 

Представнице Друштва положиле вијенац на гроб-стећак Лазара Дрљаче

Делегација Друштва, Љубица Жикић, пословни секретар и Драгана Томашевић, предсједница Комисије за издавачку дјелатност, су у суботу, 23. априла, 2016.г. положиле вијенац на гроб-стећак Лазара Дрљаче.

lazar

Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ Сарајево је 2012. године обиљежило 110 година свог оснивања. У оквиру тог значајног јубилеја обиљежили смо 130 година од рођења сликара Лазара Дрљаче , једног од првих стипендиста „Просвјете“ који је оставио дубоког трага , не само својим умјетничким дјелом које спада у сам врх европског сликарства, него и начином свог живота, проглашавајући себе „посљедњим богумилом“.

stecak

     У поводу ових јубилеја СПКД „Просвјета“ Сарајево је организовала  изложбу дјела Лазара Дрљаче у Галерији „Мак“ Музеја књижевности и позоришне умјетности и у Културном центру Мостара и штампала каталог изложбе у тиражу од 500 примјерака.

lazar

     Задатак који је стајао пред ауторима ове изложбе Војиславом Вујановићем и Љубицом Жикић у појединим моментима чинио се тешко остварив, бар у замисли да се дјела Лазара Дрљаче сакупе од институција и приватних власника са подручја Босне и Херцеговине. И поред ратних дешавања, гдје су из појединих институција отуђивање слике овог сликара, успјело се доћи до 62 дјела.

lazar

    Пошто је тираж од 500 примјерака распродат (велики број је поклоњен библиотекама БиХ, као и  другим библиотекама широм региона), осјећа се потреба, због великог интересовања за овим каталогом, да се штампа друго допуњено издање.

konjanici

           Допуна каталога би се састојала из:

·        Објављивање  15 слика из приватне колекције породице Бехмен из Мостара, као и одређеним необјављеним фотографијама Лазара Дрљаче са којим је ова породица била у великом пријатељству;
·        Објављивање 5 слика из фундуса Народног музеја Београд;
·        Фотографијама са отварања изложбе у Сарајеву и Мостару;
·        Пресс документацијом;
·        Дојмовима са изложби из књге утисака.

dragana

     Објављивањем другог допуњеног издања  Каталога слика Лазара Дрљаче обиљежавамо и 45 година од смрти овог изузетног умјетника.

 

СПКД „ Просвјета“ Сарајево прихватила: Позив за учешће на X Фестивалу „Пливске омахе“

jajce

ЈУ „Дом културе Јајце“ Јајце са директором Мевзудином Дурановићем на челу, је организатор традиционалне манифестације под називом: Фестивал духовне поезије и музике Пливске омахе – босанскохерцеговачко вишегласје који би ове године требао обиљежити свој јубилеј и по десети пут се одржати у граду Јајцу у времену од 03.05. – 08.05.2016.године. Дом културе Јајце ову изнимно значајну културну манифестацију организује у сарадњи са вјерским и културним институцијама из Јајца уз свесрдну подршку опћине Јајце и опћинског начелника, г-дина Едина Хозана.
Искористићемо прилику и споменти да су у Пливским омахама учешће узели и кроз град продефиловали и своје програме извели хорови као што су Понтанима из Сарајева, СПД Јединство из Бањалуке, Хор Факултета исламских наука из Сарајева, Омладински хор из Зенице те хорови Рејјан, Сејфуллах, Цорона и др. Организовани су бројни округли столови, говорило се о обичајима, традицији народа и народности у БиХ, великанима духовности ових простора. Своју поезију презентовали су босанскохерцеговачки и пјесници из окружења, одржали већи број изложби од којих се издваја Изложба цртежа фра Габријела Јуркића чији је покровитељ била тадашња предсједница ФБиХ, г-ђа Борјана Кришто, која је уз учешће и друга два члана предсједништва и отворила поменуту изложбу.
Организацијски одбор Фестивала увелико ради на осмишљавању програма јубиларних десетих по реду Пливских омаха покушавајући да избором садржаја одржи висок умјетнички ниво самог Фестивала.

Жеља нам је да у договору с Вама, каже у допису, ове године уприличимо и приредимо садржај под називом: Промоција новијих издања СПКД Просвјета из Сарајева на дан 08.05.2016.године у 18:00 сати, што смо ми једнодушно прихватили.

Видимо се у Јајцу на X Фестивалу „Пливске омахе“ у недељу 08. маја 2016.г. на промоцији најновијих издања СПКД "Просвјета" Сарајево

 

Књижевни Фестивал Књижевност сусрета

Поштовани/а, овим путем Вас информирамо и позивамо на сарадњу поводом првог бх. књижевног фестивала Књижевност сусрета који се одржава 6, 7. и 8. маја 2016. године у просторијама Арт кина Критерион. Организатор Фестивала је Удружење Анпу, које се, иначе, бави укључивањем младих у друштвене промјене те је главни циљ Фестивала промовирање савремене књижевне сцене, културе дијалога и сусрета различитости кроз књижевност. Програм Књижевности сусрета састоји се од радионица писања за које је позив отворен до 25. априла (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=215391642161140&set=rpd.100010709176095 &type=3&theater), потом јавних трибина, промоција те кампање Селфи с књигом, која је такођер у току и траје све до почетка Фестивала. Наиме, овом кампањом желимо промовирати читање, књижевност и културу дијалога преко друштвених мрежа. До сада се у кампању укључило 20 књижевника и књижевница те овим путем позивамо и остале читатеље и читатељице који/е ће нам послати свој селфие са књигом те навести разлоге због којих читају. Више информација о нашој кампањи Селфи с књигом имате на овом линку: https://www.facebook.com/Knji%C5%BEevnost-susreta-740560195991711/?fref=ts Прве вечери Фестивала говорит ћемо о академском писању, сврси научних радова те коме и зашто пишу универзитетски професори, каква је квалитета данашњих научних радова из књижевности. Том приликом представит ћемо пројекат колега који су анализирали зборник научних радова о Бранку Ћопићу као и Зборник научних радова с наше двије конференције. Другу вечер говорит ћемо о поезији, угостит ћемо младог пјесника из Београда Срђана Гагића и представити његову збирку пјесама Дјеца у излогу те Антологију младих пјесника с еx yу простора Меко ткиво. Трећу вечер представит ћемо и часопис Поезија те часопис Слово. Током дана одржат ће се радионица писања којом желимо показати везу између књижевности и свакодневног живота те полазници и полазнице радионица ће имати задатак да напишу приче о младима с потешкоћама у развоју, које ћемо преко Удружења Дајте нам шансу понудити Министраству за образовање, науку и младе Кантона Сарајево као примјер приче која би могла бити уврштена у читанке до петог разреда, али и послужити као текст којим се сузбијају предрасуде и указује на проблеме ове популације. Овом приликом смо Вас само укратко информирали о предстојећем Фестивалу те Вам стојимо на располагању за детаљнији вид сарадње. Уколико оцијените наш пројекат и Фестивал, опћенито, занимљивим и битним, можете нас контактирати на један од сљедећих начина, гдје свакако имате и више информација о наведеним активностима: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010709176095&fref=ts https://www.facebook.com/Knji%C5%BEevnost-susreta-740560195991711/?fref=ts https://knjizevnostsusreta.wordpress.com/ Srdačno, Organizacioni odbor Konferencije

Трг независности 1, 71 000 Сарајево | ТЕЛ 387 61 619 938 | e-mail: udruzenjeanpu@gmail.com Регистрациони број: 2034 | Идентификациони број: 4202110240003| СБЕРБАНК БХ д.д. 1401011130002891

 

Позивамо Вас на промоцију књиге у издању СПКД Просвјета Сарајево поводом Јубилеја 20 година издавачке дјелатности Друштва:

Зорка Јањић:Украси живота

 

ukrasi

Промоција ће се одржати у оквиру манифестације Дани Кантона Сарајево, у програму културе.

О књизи ће говорити Драгана Томашевић и Страјо Крсмановић

Промоција ће бити одржана у четвртак, 05.05.2016.г. у 19:00 сати у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр1.

 

Позивамо Вас 04.05.2016. у сриједу у 20:30 сати у Дом Оружаних снага БиХ на:

Поетски кабаре "Иво Андрић"

уз пригодно Васкршње дружење

 

kabare

У поводу обиљежавања православног празника Васкрса наше Друштво сарајевској публици поклања наступ, Поетског кабареа „Иво  Андрић“.

У поетском кабареу „Иво Андрић“, настоји се освјетлети Андрића као пјесника, човјека који је волио музику, и који је дубоко промишљао о свијету, о народу, политици, држави и култури, старости и младости, љубави и смрти. Како Андрић није био познат као пјесник публика ће први пут чути неколико пјесама које је на Андрићеве стихове компоновао Раде Радивојевић; омиљене пјесме Иве Андрића које су му пјеване у Стокхолму на додјели Нобелове награде, дио његове беседе – О причи и причању, неколико прича о малим људима – пијачним продавцима, берберима, путујућим циркусантима, као и његову љубавну причу – тридесет година Андрић је стрпљиво волио једну жену док му она није коначно постала супруга.
Овај својеврсни омаж Андрићу изводе глумци Народног позоришта у Београду, Вјера Мујовић и Александар Срећковић Кубура, као и композитор Раде Радивојевић.

Мисија ОЕБС-а у БиХ подржала је одржавање ове манифестације.

logo OSCe

Свим нашим драгим члановима, сарадницима и симпатизерима Друштва из земље и свијета желимо срећан Васкрс и тјелесну и духовну обнову!
Да вас здравље и дух добро служе, да имате добру вољу, ведрину, смиреност, мудрост И живот испуњен љубављу према ближњем.
Нека Божији благослов буде на вама уз радосни Васкршњи усклик и традиционални поздрав

ХРИСТОС ВOСКРEСЕ
Вoистину Вoскрeсе!


Вама и вашим породицама желимо срећне и благословене Васкршње празнике!

Поводом прославе великог православног празника, Васкрса, СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити 29.04-04.05.2016.године!

 

Народна библиотека Србије на XXVIII међународном сајму књиге у Сарајеву

У Сарајеву је отворен XXVIII међународни сајам књига, на којем се са својом издавачком продукцијом представља и Народна библиотека Србије. Отварању Сајма књига присуствовао је Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије, који је искористио посету Сарајеву и како би се срео са колегом др Исметом Овчином, директором Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине, са којим је разговарао о сарадњи између две институције

nbs

Том приликом су и нашем Друштву поклонили вриједна издања из најновије књижевне продукције.

nbs

Хвала тим дивним људима који мисле на наше Друштво и овако тешким временима за културу и раднике у култури који несебично помажу са једним циљем да свима буде боље.

janko_dragan

Поменућемо нашу Ивану Николић, коју нажалост нисмо видјели овог пута, а која је помогла у селекцији књига, Драгана Пуришића и Јанка Јанковића који су допремили књиге у Сарајево.

knjige

Тако се на обострано задовољство наставља сарадња нашег Друштва и једне од најважнијих институција у региону.

zoran draskovic

Желимо им успјешан наступ на сајму!

 

Гостовање Студентског позоришта Пале

nusic

Клуб жена "Мисс Ирбy" Просвјета угостио је у својим просторијама Студентско позориште Пале у четвртак, 21.04. 2016.год. у 19.часова.

nusic publika

Млади глумци, њих десетак на челу са Мирјаном Илић, директорицом позоришта и глумицом, одушевили су све присутне одабиром скечева из представе "Вечерас Нушић прича".

predsednik milica

Гледали смо и слушали Нушића како нас уводи у осам различитих причица о невјерству у браку, стању у здравству, бирократији у администрацији и страх од власти, српској чаршији и кафани, одлазак младих на школовање у Париз, квази култури. Све то је Нушић на свој својствен начин кроз смијех подцртао: људске слабости, пороке, мане, тако актуелне и данас.

Mirjanascena

Зато Нушић остаје и јесте савремен и безвремен. Нема позоришта у еx -Југославији која и данас на свом репертоару не приказује неку од Нушићевих драма.

scena scena

Зато хвала и овим младим ентузијастима који својим трудом, амбицијом и устрајношћу његују овај жанр умјетности. Ово вече, Просвјета је изгледало као право позористе и са сценографијом и са са професионалношћу игре младих глумаца.

nusic scena

Могло је бити више посјећено / 27/, али медији нису попратили ни најавом, а многи нису добили ни позиве, те се није ни знало за овај догађај. Тачно је и то, да се то вече одржавало много манифестација у нашем граду

.scena scena

scena scena

Хвала Зорану на помоћи глумцима, освјежењу послије представе и фотографисању.

 

Посјета генералног секретара СДП БиХ, Ирфана Ченгића, шефа клуба вијећника Социјалдемократске партије БиХ, Опћинског вијећа Стари Град Сарајево нашем Друштву

irfan

Дана 20. априла, 2016.г. наше Друштво је посјетио генерални секретар СДП БиХ, г-дин Ирфан Ченгић, као шеф клуба вијећника Социјалдемократске партије БиХ, Опћинског вијећа Стари Град Сарајево.
Састанак је услиједио на инцијативу г-дина Ирфана Ченгића а у поводу дописа Опћинском вијећу Стари град у вези имовинско-правних питања за сједиште СПКД “Просвјета” Сарајево у Сарајеву, са жељом да се лично упозна са ситуацијом на терену.
Г-дин Ирфана Ченгића дочекали су предсједник др.прим. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић и пословни секретар Љубица Жикић.
Том приликом представници Друштва су упознали г-дина Ирфана Ченгића са радом Друштва и најзначајнијим пројектима који су урађени на територији Опћине Стари град, такође са бројним активностима које Просвјета планира, као и са проблемима са којима се СПКД “Просвјета” Сарајево суочава.
Шеф клуба вијећника Социјалдемократске партије БиХ је отворено разговарао о свим питањима везаним за рад Друштва, са посебним освртом о рјешавању горућег питања, имовинско правних односа.
На крају исцрпног састанка г-дин Ирфан Ченгић је исказао спремност у рјешавању питања наведених током разговора, изразио наду да ће се наставити обострана сарадња и пожелио успјешан даљи рад СПКД „Просвјети“ Сарајево.

 

Клуб жена Мис Ирби позива Вас на гостовање Студентског позоришта Пале: Скечеви из представе "Вечерас Нушић прича"

nusic

Клуб жена Мис Ирби позива Вас у четвртак, 21.04.2016.г. у 19:00 сати у просторијама Друштва у ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр1, на гостовање Студентског позоришта Пале. Они ће се код нас по први пут представити са скечевима из представе "Вечерас Нушић прича".

nusic

Дођите и забавите се са хумором који је актуелан и дан данас.Улаз слободан.Добро нам дошли

XXVIII Сајам књиге

sajam

Поштовани посјетиоци,
Најављујемо одржавање XXВИИИ Сајма књиге у Сарајеву, који ће се одржати од 20.04.-25.04. 2016. године у Центру Скендерија. Преко 100 излагача из БиХ, Србије, Хрватске, Турске, Црне Горе и других земаља представит ће најновија издања. Бројне промоције, дружења са ауторима, изложбе и друге активности бит ће понуђене публици. Радно вријеме сајма је од 10:00 - 19:00 сати, улаз је бесплатан.
Искрено се надамо да ћете уживати у овогодишњем сајму.

 

Захваљујемо нашим пријатељима Друштва Крунослави Зеба Ловреновић и њеном супругу Шерифу Зеба који су нам поклонили књиге!

Хвала свим добронамјерним људима који своје књиге поклањају Друштву. Књиге и писани документи су вриједна заоставштина будућим генерацијама. Крунослави и Шерифу још једном хвала у име Друштва и у име свих будућих читаоца тих књига.

 

Одржана промоција листа:

БОСАНСКА ВИЛА Бр.67.-68.

Zizi Sejla

Дана 10.03.2016.г. у просторијама Друштва пред многобројним посјетиоцима одржана је промоција најновијег двоброја листа Босанска вила 67-68.

Промотори су били:

- Шејла Шехабовић, књижевница и
- Ивана Удовичић, кустос

Модератор на промоцији:

- Живана Јованчић, главна и одговорна уредница

Savo Raso

Промотори су говорили о најважнијем аспекту новог броја Босанске виле, актуелности, заступљености тема, савремености. Такође су се осврнули на текстове с позиције њихове књижевне вриједности као и на текстове посвећене култури.

Ново издање Босанске виле обилује новим прилозима из културе, поезије и прозе. У нашем часопису резервисане су странице и за актуелна дешавања у протеклом периоду, а посебно анализа и критика посвећених друштвеним догађањима у земљи и регији истакла је главна уредница листа Живана Жижи Јованчић.

Двоброј часописа Босанска вила - издање 67/68, који обухвата другу половину 2015. године, на страницама часописа можете прочитати слиједеће литерарне прилоге из пера знаних домаћих аутора, изабране пјесме, затим пјесме у пјесничком пролазу.
Странице за хронику и занимЉивости посвећене су анализи значајних културних дешавања у региону, а то су Књижевна признања, Нобеловка Алексејевич, Гонкур за Енарда, Тонтић и Трифуновић идр. , , Слиједе текстови који су везани за СПКД Просвјету Сарајево и највећим успјесима Друштва за 2015.г. а то су изложба слика Просвјетиних стипендиста под називом Прашки студенти у тексту Културни догађај године, као и успјешна промоција Просвјетине издавачке продукције на Јубиларном 60. међународном сајму књига у Београду у тексту са насловом Београдски сајам и Просвјета. Доносимо веома занимљив интервију са једним од најцјењенијих савремених пјесника г-дином Миле Стојићем, урадила је Андријана Цопф, под насловом Ми живимо у сумраку културе.
За наш часопис у овом издању пише и Градимир Гојер Кондензат мисаоног и поетички зрелог, а ријеч је о приказу поезије под насловом У оба рода аутора Жељка Граховца истакнутог књижевника и пјесника. Ту је и Мирсад Чукле у рубрици повод, Локална власт више ни не помиње Зуку Џумхура, о нашем чувеном ходољупцу, односно, данашњем односу локалних власти према том најпознатијем Коњичанину, космополити. У рубрици осврт текст - Успјех и хендикеп БХ. филма - пише Џевдет Тузлић, о филму бх. продукције и најзначајнијим успјесима као и о вом другом без који ни један успјех код нас не може проћи.
Рубрика страна штампа посвећена најновијем чланку новинарке Лyнн Неарy која језгровито пише о најновијем роману Орхана Памука и неуморном стваралачком духу познатог писца који говори у тексту Другачији осврт на вољени Истанбул у Нечему чудном, а у преводу са енглеског Маје Љубовић, као и Човјек испред времена, аутора Ђорђе Матића, о најпознатијем шансонијеру и композитору са ових простора, Арсену Дедићу. Ин мемориам, Стеван Тонтић на достојанствен начин говори о осебујном лику и дјелу пјесника Адмирала Махића, великог пријатеља друштва СПКД Просвјета Сарајево.
Да побројимо још и текстове ризница говорништва, Владимир Премец, затим Дарко Цвијетић повијест фотографије Онај који се смијеши, у књижевном блоку представЉена су и прозна остварења, Боривоје Адашевић У потрази за изгубљеним временом, Бојан Богдановић Прича о леденој краљици, Срђан Гавриловић Дневница, Бранко Брђанин Бајовић Памјат, Абид Јарић Писмо, као и нови рукописи ауторке Микица Илић Освит дана осмог,(одломак из новонасталог романа) и други текстови.
Културна баштина са сјајним текстом Драгане Томашевић, приказом знамените жене, сликарке Мице Тодоровић Сликарка несретних и њежних душа, и Стана Наградић о обичајима и традицији дервентског краја Коледавци и коледари у дервентском крају.
Поезија је овај пут резервисана за пјесме по избору аутора, Симу Кларића, сатиричног карактера, а ту су још, у пјесничком пролазу, Јасна шамић, Миладин Берић, Алмир Залихић и други признати пјесници.

За све остало спознајте кад прочитате часопис. Можете да купите Босанску вилу у просторијама Друштва по цијени од 5,00 КМ.

 

Позивамо Вас 10.03.2016. четвртак,
на промоцију Босанске виле,
листа за књижевност, културу и друштвена питања двоброј 67-68

bosanska vila

Промотори:
- Шејла Шехабовић, књижевница и
- Ивана Удовичић, кустос

Модератор:

- Живана Јованчић, главна и одговорна уредница

Сарајево, четвртак, 10.03.2016.године у 19.00 часова.

Просторије Друштва, ул. Симе Милутиновића-Сарајлије

 

Одржано Дружење жена поводом 8.марта у организацији Клуба жена MissIrby

Клуб жена Мис Ирби традиционално обиљежава Међународни дан жена, 8. март. Ове године баш смо жељели да то урадимо на сам дан, наш празник, тачно у подне. Окупило нас се око 32 даме + наш драги предсједник Друштва проф. др. Саво Влашки. На томе смо му захвалне, посебно на штампаној честитци исписаној на екрану, упућеној свим чланицама Просвјете. Остали мушкарци из управе Друштва не дођоше. Али, ми се добро проведосмо и без њих.

milicatanja

Тања Жарковић-Тафро поздравила је наше гошће и најавила шта слиједи и ко су учеснице/и програма.
Гина Јањић, спонтано и аналитички предочила је све значајне моменте у данашњем животу жене, изнијела је много података о кршењу женских права, мобингу, насиљу у породици, учешћу жена у политици, самохраним мајкама, неравроправности породиља у кантонима, запошљавању младих жена, и др.

savomilica

У музичком програму учествовали су:
- Хана Салиховић, сопран и Харис Калтак, хармоника, ученици Средње музичке школе Сарајево, класа проф, Сање Вилов и Мелите Чичић. Одушевили су својим надахнутим извођењем: Санта Луциа и Фуникули, фуникула.
- Јована Бојанић, сопран и Лука Новосел, хармоника, студенти Музичке академије ИС извели су три пјесме: Жуте дуње, Ђурђевдан и Теби мајко мисли лете.
- Наша чланица и сарадница Мирјана Хаџикарић, поетеса, казивала је пјесму посвећену свим женама, дирљиво, са пуно емоција.
- А млада Миљана Орашанин, гимназијалка са Пала и пјесникиња говорила је стихове из своје збирке поезије "Корак у бескрај". И њена другарица Милица помогла је Миљани да чујемо још једну пјесму из исте збирке. А проф. Невена Ћеклић  је све то оплеменила пребирањем по клавијатури.

lepoticagina

-Специјални гости нашег дружења били су плесни пар Валентина Вавра и Ранко Милановић Бланц, искусни плесачи, чланови плесног клуба Астера. Оставили су без даха све присутне плешући Аргентински танго и Аргентински валцер.

plesnastup

- Хвала свима који су учествовали у програму.
- Хвала нашој сарадници Саиди Милошевић која је својим уникатним, ручно израђеним накитом уљепшала многе чланице, њихове ћерке, пријатељице... 
- Хвала нашим Љубици и Зорану који су све припремили, сервирали богат бифе,бринули да нас музика преко разгласа забавља. 

pesma pesma pesma

- Ћаскања, шале, смијеха, плесања није мањкало  а дружење се протегло у поподневне сате.

Програм су осмислиле Милица Кајевић и Татјана Жарковић-Тафро

 

Дружење жена у СПКД "Просвјета" Сарајево

mart

Дружење жена СПКД "Просвјета" планирано је 8. марта 2016. године, у 12:00 сати у просторијама Друштва, заједно са представницама других националних удружења и НВО организација поводом обиљежавања 8. марта Међународног дана жена. Дружење жена  организује Клуб жена Мис Ирбy, а уз коктел, осмишљен је и прикладан програм.

Подсјећање, године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила 'Међународни дан жена' на приједлог славне њемачке социјалистице Цларе Зеткин. Слиједеће године је Међународни дан жена обиљежило преко милион људи у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швицарској. У предвечерје првог свјетског рата жене широм Европе су 8 марта 1913. одржале демонстрације за мир.У спомен на дешавања која су претходили празнику онаквом какав је данас:

СВИМ ЖЕНАМА ОД СРЦА ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК, 8.МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА!

 

Посјета Амбасадора Јоnathan-а Мооre-а, Шефа Мисије ОСЦЕ-А у БиХ нашем Друштву

Дана 03.03.2016.г услиједила је посјета Амбасадора Џонатана Мура, Шефа Мисије ОСЦЕ-А у БиХ са сарадницом Жељком Шулц, Шефицом Одјела за односе с јавношу којег су дочекали представници Друштва предсједник др.прим. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић и пословни секретар Љубица Жикић.

Mur zeljka

Том приликом Амбасадор је био обавјештен о активностима „Просвјете“ која се односе на преформулацију табле на Вијећници која вријеђа достојанство једног народа, поврату стопа Гаврила Принципа, као и бисти Мице Тодоровић и Пеђе Димитријевића. Мисија ОСЦЕ-А у БиХ је упозната са квалитетом „Просвјетиних“ пројеката са којима наша мала заједница обогаћује културни живот Сарајева и цијеле БиХ. Амбасадор Мооре је изразио разумјевање за проблематику у којој се налази Друштво, исказао спремност да помогне и обећао финансијску подршку нашим будућим пројектима.

 

Посјета Друштву начелника опћине Стари град

Дана 29.02.2016.г. посјета начелника општине Стари град г-дина Ибрахима Хаџибајрића које су дочекали испред Друштва предсједник др.прим. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић и пословни секретар Љубица Жикић. Том приликом уручена му је Захвалница за дугогодишњу подршку раду и помоћ у поврату имовине Друштва.

nacelnik

Захваљујем вам на повјерењу,које сте ми још једном указали позвавши ме да Вас обиђем рекао је начелник Опћине Стари Град господин Хаџибајрић у посјети нашем Друштву, а посебно на урученој Захвалници вашег Друштва јер ми је то, показатељ, стимуланс и подстрек за даљи добар рад, а Ваш рад и дјело је показатељ да сте учинили све на промовисању културе у протеклом периоду и мени, као начелнику ове Опћине, то је јако важно. У протекле четири године сте реализовали низ пројеката. Ми са наше стране подржавамо пројекте који дјелују на пољу образовања, социјално-образовне и заштите културно-хисторијског наслијеђа, којим се и ваше Друштво бави. Имајући у виду све урађено ми ћемо и даље настојати да подржавамо ваше и слична друштва која дјелују на подручју опћине Стари град. Хвала вам још једном од срца, рекао је начелник опћине!

Ibrahim poklon

Начелник Хаџибајрић се потом упознао са радом Друштва и најзначајнијим пројектима која су урађена на територији Опћине, као и са бројним активностима које Просвјета планира. Представници Друштва су упознали начелника и са проблемима са којима се СПКД Просвјета суочава, посебно нагласивши проблематику с којом се иначе суочавају сви представници и носиоци културе и чувања културне баштине, недостатак новца, при чему је истакнуто да би ситуација била вјероватно другачија када би се више новца издвајало за истински вриједне пројекте у сегментима културне дјелатности. Велики је проблем и то да се том тематиком небаве стручни људи. Један од горућих пробема је везан за закуп простора и пвратку имовине. СПКД Просвјета Сарајево, са своје стране, чини све напоре – како би се што квалитетније реализовали бројни пројекти и идеје у будућности везани за културну баштину наших народа, а која је неодјељиви и значајан дио укупне свјетске баштине.

rad djelo

Начелник Хаџибајрић је изразио наду да ће се наставити успјешан рад Просвјете, заснован управо на пројектима који су од вриједности, прије свега за Друштво а посебно за Опћину Стари град јер се ту и налази сједиште Друштва и ту се изводе најзначајнији пројекти и поводом тога исказао пуну спремност и обећао подршку у рјешавању дјела проблема у раду СПКД „Просвјета“ Сарајево. Још једном је напоменуо, да је рад Друштва од изузетног значаја, са историјског и културолошког аспекта, за очување и промовисање културне баштине наших народа на овим просторима.

 

Одржан:

Концерт ученика BASICS Школе Источно Сарајево

milica anita

Наши гости BASICS ШКОЛЕ из Источног Сарајева одушевили су све посјетиоце који су се у великом броју окупили 18.2. '16 год. у просторијама Просвјете Извођача око 20, свих узраста, више дјевојчица него дјечака. Програм разноврстан: од класике, забавне, мјузикла, црначке духовне. Њихов руководилац, диригент, композитор, пијаниста Ђорђе Јованчић, строг, духовит, професионалац мајсторски зна како радити с том дјецом. Њихови наставници клавира, соло пјевања Јелена Радович, Марија Стевановић, Сташа Дукић добро су припремили ученике.

savo pevacica

Извођачи: Ана Јованчић. Тамара Малиџан, Маја Буха, Недим, Данис и Харис Беговић солисти и многи други чланице/ови хора Basics школе освјежили су то вече својом младошћу, свирањем и пјесмом. Хвала им! хвала њиховим мамама, очевима, бакама и дједовима, сестрама који су довели дјецу и такође, уживали у програму.
Наставићемо сарадњу у будућности.

hor basics

Исто вече промовисан је Клуб младих при СПКД Просвјета Сарајево са водитељицом Анитом Минић, чланицом УО Друштва. Њихов програм се саастоји од курсева за младе, стрипа, филмова, дискусија, плеса, станд-уп комедија.

 

 

Клуб жена Мис Ирби организује:  
Концерт ученика BASICS Школе Источно Сарајево

basics

Модератор: Анита Минић

Сарајево, четвртак 18.02.2016. у 18:00 сати
Просторије Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1

basics

Школа пјевања "Basics" је основана у октобру 2013. године у Источном Сарајеву. Јавна установа Матична библиотека Источно Сарајево је препознала потенцијал овог пројекта и од самог оснивања стала уз пројекат, понудивши организационо, правно и просторно уређење, односно, рад у простору Дјечије библиотеке. Након годину дана упорности и великог залагања свих који су радили на пројекту "Басицс школа пјевања", успјели су створити мали бренд за који је интересовање расло све више из дана у дан. Све то је прерасло у један веома озбиљан и снажан пројекат. Од октобра 2014. године, прелазе у нове модерно опремљене просторије које одговарају свим правим радним условима те се оснива "Басицс музички атеље". У склопу атељеа се налазе Басицс школа и Басицс продукција која има музички студио и мултимедијални центар. Комбинацијом сва три сегмента успјевају да поставе највеће стандарде у музичком образовању наше дјеце и омладине.

 

Посјета предсједавајуће Скупштине Кантона Сарајево г-ђe Анe Бабић нашем Друштву

Дана, петак, 12.02.2016. СПКД „Просвјета“ Сарајево посјетила je предсједавајућа Скупштине Кантона Сарајево г-ђа Ана Бабић.

Током посјете нашем  Друштву, предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево Саво Влашки захвалио се предсједавајућој Скупштине КС г-ђи Ани Бабићна средствима која је донирала за одржавање ВИ Божићног концерта.
„Концерт који је одржан петог јануара ове године доживио је прави успјех. Трајао је више од једног сата, а у богат културно-музички програм смо уврстили новитете који су га освјежили и учинили занимљивијим, те тако свим љубитељима музике омогућили максимално уживање у њему“, појаснио је овом приликом прим.др.Саво Влашки.

ana dejan

„'Просвјета' је основана давне 1902. године и од тада па све до данас настоји очувати културну баштину српског народа. Друштво је фокусирано на ликовна стваралаштва, капиталне изложбе које ћемо организовати и ове године са акцентом на дјела жена у сликарској умјетности. Такођер се бавимо издавачком дјелатношћу, издајемо двоброј часописа 'Босанска вила' два пута и 'Алманах Просвјете' једном годишње“, упознао је предсједник Управног одбора Дејан Гарић предсједавајућу г-ђу Ану  Бабић и навео како се друштво бави, поред културних дјелатности и стипендирањем талентованих и надарених ученика.
У просторијама „Просвјете“ се одржавају многобројне трибине, промоције књига, манифестације који нису намијењени само члановима овог удружења, него свима који су за то заинтересовани, без обзира на пол, националну или вјерску припадност.

ana ana

„Радује ме што и данас у Сарајеву егзистира и ради друштво попут вашег, јер се на тај начин наставља његова дугогодишња традиција мултиетничког града. Наша је дужност и обавеза да очувамо дух града Сарајева, и да га као таквог оставимо у насљедство младима“, истакла је предсједавајућа г-ђа Ана Бабић, додала је да у овим новим временима када се темељне вриједности врло често занемарују и не цијене, доласком у просторије вашег друштва јави се осјећај као да боравим у оази мира и спокоја.
„Наше друштво се суочава са проблемима финансирања и неријешеним имовинским питањима. Ми имамо два стална извора финансирања која долазе са федералног и кантоналог нивоа, али на жалост, нисмо задовољни с тим. Огромне су разлике приликом издвајања средстава за наше друштво и друга слична њему која егзистирају овдје“, казао је прим.др. Саво Влашки.

zoran savo

Предсједавајућа г-ђа Бабић га је замолила да упути захтјев ка Скупштини КС и Министарству за спорт и културу, како би се пронашли додатни начини финансирања, чиме би се „Просвјета“ Сарајево изједначила са другим културним друштвима и изразила спремност да ће све учинити што је у њеној моћи да, макар по том питању, помогне нашем Друштву.
„Мој императив очување традиције и дух исконског Сарајева”, потцртала је предсједавајућа г-ђа Ана Бабић, након што је обишла библиотеку овог друштва и просторије које се налазе на првом спрату, размјењени су и пригодни поклони.

 

Посјета делегације СПКД Просвјета Сарајево градоначелнику Сарајева г-дину Иви Комшићу

Дана, сриједа, 10.02.2016. године градоначелник Сарајева Иво Комшић је у свом уреду примио  представнике СПКД Просвјета Сарајево. Делегацију су сачињавали, предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки  и предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић.

ivo

Том приликом градоначелник Комшић је упознат са историјатом „Просвјете“, као и са великим бројем манифестација организованих у протеклих 20 година од четвртог обнављања рада овог Друштва. Градоначелник је упознат и са проблемима доношења Закона о реституцији – о немогућности повратка 15 „Просвјетиних“ објеката у граду Сарајеву, као и да плаћамо закупнину као подстанари у „Просвјетином“ Дому, згради која је изворно власништво нашег друштва, гдје се од завршетка изградње објекта (1914.) налазило сједиште Друштва. У исцрпном разговору, градоначелник  се упознао са радом Друштва, и бројним активностима које Просвјета организује, те истакао да прати активности и рад Просвјете. Представници Друштва су упознали градоначелника и са проблемима са којима се СПКД Просвјета свакодневно суочава, посебно нагласивши проблематику потенцијалној маргинализацији српског народа у главном граду БиХ, гдје СПКД Просвјета чини све напоре – како би се што квалитетније реализовали бројни пројекти у будућности везани за културну баштину српског народа у овој регији, а која је неодјељиви и значајан дио баштине свих наших народа са ових простора.
Током разговора у којем је дат је кратак осврт на проблематику с којом се суочавају сви представници и носиоци културе и чувања културне баштине, недостатак новца, при чему је истакнуто да би ситуација била вјеровтно другачија када би се више новца издвајало за културу, односно, за истински вриједне пројекте у свим сегментима културне дјелатности.
Градоначелник Комшић изразио је наду да ће се наставити успјешан рад  Просвјете,  заснован на пројектима који су од вриједности за главни град БиХ, као и за ширу регију.

Многе културне активности и манифестације којима смо презентирали нашу културну баштину, наше удружење организује  захваљујући финансијској подршци бројних институција нашим пројектима с којим учествујемо у јавним позивима и конкурсма. Имамо много тога приказати и обогатити културни живот у граду“, истакао је Саво Влашки.
Градоначелник Комшић је изразио пуну спремност и обећао подршку у рјешавању проблема у раду СПКД „Просвјета“ Сарајево  јер је рад Друштва, од изузетног значаја, са историјског и културолошког аспекта, за очување и промовисање културне баштине на овим просторима која је и непорециви дио, укупне, свјетске баштине.

 

У Мостару oдржан Међународни Шантићев фестивал дјеце пјесника, поводом 92. годишњице смрти великог пјесника Алексе Шантића

Међународни Шантићев фестивал дјеце пјесника, поводом 92. годишњице смрти великог пјесника Алексе Шантића, који је одржан по трећи пут заредом у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Мостар, у граду на Неретви је ујединио креативце из свих земаља бивше Југославије. У низу програма на фестивалу судјелују дјеца пјесници из Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, Црне Горе те Босне и Херцеговине и то из девет градова држава региона,  Подгорице, Београда, Загреба, Велења, Котора, Невесиња, Прилепа, Новог Пазара, те из Мостара.

Aleksa

На фестивал је пристигло 860 радова, а стручни жири у саставу Алма Фазил Обад, Божидар Кијац и Миљенко Бухач одабрао је 15 радова , односно, петнаест финалиста који су боравили у Мостару од 01.02. до 03.02.2015. То су:  Звездана Гојковић из Подгорице, Лав Лукић из Београда, Уна Патафта из Загреба, Петар Лучић из Живиница, Сара Атанасоска из Прилепа, Хана Тртовац из Новог Пазара, Марија Пејчић из Невесиња, Алаж Бандало Магрич из Велења, Драган Пехар из Котора те Карла Топић, Анастасија Бешка Ђокић, Адна Хаџихасановић, Ема Чорбаџић, Мирза Нуспахић и Ирис Дугалић из Мостара.

festival

Током два дана, колико је трајао фестивал, дјеца пјесници имали су прилику да уче о животу Алексе Шантића, посјетили су Спомен собу Алекси Шантићу,  рецитовали његове стихове, имали прилику да разговарају са члановима жирија, а у Омладинском културном центру Абрашевић била је уприличена вечер дјечије поезије, као и забавни програм са “Рок школом”.  Положили су цвијеће на маузолеј Османа Ђикића те на гробове Алексе Шантића и Светозара Ћоровића. Такођер, дјеца пјесници су посјетили и Основну школу Мујага Комадина.

djeca publika

“Драго нам је што можемо будуће пјесничке звијезде, дивну дјецу из читаве регије довести у наш Мостар. Они су амбасадори љубави и културе који много значе нашем граду, као што ће наш фестивал значити њима у будућности”, изјавио је секретар СПКД Просвјета Мостар Горан Косанић.
Директор Фестивала Горан Косанић је с поносом истакао и  чињеницу,  како је на натјечај за овогодишњи фестивал пристигло 860 радова из Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе те Босне и Херцеговине, што само по себи говори колико је овај фестивал постао препознатљив код нас и у регији.

dunovic hor

Стручни жири, како наглашава Косанић, имао је јако тежак и не завидан посао одабрати 15 финалиста од 860 пристиглих радова, обзиром да су заиста дјеца показала изузетне вјештине писања.
Но у финалној вечери, испуњеној изузетно богатим културно-забавним програмом, након што се својим стиховима представило 15 младих пјесника награде са овог фестивала понијело је само троје најбољих. Треће мјесто освојио је Лав Лукић з Београда пјесмом “Сјећање на Ану Франк”, а друго мјесто Ирис Дугалић из Мостара с пјесмом “Обрис човјечанства”, док се титулом најбоље окитила Хана Тртовац из Новог Пазара с пјесмом “Сан о породичној срећи”.

goran lav

Иако су награде добили само троје најбољих, Косанић истиче како су заправо сви они скупа побједници, јер заједнички дух младих пјесника из свих земаља бивше Југославије у Шантићевом Мостару је тродневном манифестацијом оживио Шантићев дух, дух пјесничког Мостара по коме је град на Неретви надалеко увијек био препознатљив.

hor beska

“Ово значи пуно за цијели град. Овдје је толико пуно позитивне енергије и толико здравог духа у овим младим људима, да су оживјели наш Мостар својим дружењем и ширењем своје поезије”, рекао је Косанић, наводећи како су сви судионици овога фестивала велики амбасадори Мостара.

aleksandra most

“Сви судионици су посјетили гроб Алексе Шантића, положили су своје пјесме омотане око руже на гроб великог мостарског пјесника. Говорили о дјелима Алексе Шантића, донијели своју искрену љубав према поезији и показали велико знање о мостарском поети, али и граду на Неретви који ће без сумње бити инспирација за нова дјела као и многим познатим пјесницима”, казао је Косанић.

ljubica savo

 Да је значај Међународног Шантићевог фестивала дјеце пјесника надмашио границе Мостара и БиХ, показују бројни судионици као и они који су подржали Фестивал на било који начин као Конзулат републике Турске што је и посвједочила свечаност додјеле захвалница, а међу бројним  морамо да истакнемо још и захвалницу уручену  СПКД “Просвјета” Сарајево.

zahvalnica

 

СПКД Просвјета Мостар организује трећи интернационални:

Шантићев фестивал дјеце пјесника

festival

 

Представници кантоналних српских просвјетно-културних друштава “Просвјета” из Сарајева, Мостара и Зенице потписали су Споразум о обједињавању њиховог рада на подручју Федерације БиХ.

Уводну ријеч и поздравни говор одржао је предсједник Управног одбора СПКД Просвјета Сарајево Дејан Гарић, међу гостима на потписивању је присуствовао и амбасадор Републике Србије Њ.Е.Станимир Вукићевић и потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић

dejan gosti

Споразум су на пригодној свечаности у Сарајеву потписали предсједник СПКД “Просвјета” Сарајево Саво Влашки, предсједник СПКД “Просвјета” Зеница Миро Јањушић те генерални секретар СПКД “Просвјета” Мостар Горан Косанић.

trojac trojka

Саво Влашки је по завршетку потписивања овог документа нагласио да је одлука о обједињавању рада “Просвјете” на подручју Федерације донесена још прије четири године, након чега је услиједио рад на измјенама Статута Друштва, а коначни је циљ обједињавање рада овог друштва на нивоу државе и дијаспоре.

Zoran potpis

– “Просвјета” је једино од четири национална друштва у БиХ које није обједињено на нивоу државе. Од данас ћемо дјеловати заједнички у реализацији бројних програма, попут организирања изложби, концерата, стипендирања те очувања српског језика и културе, као и у правцу сарадње с другим друштвима – казао је он.

ambasador savo

Чин потписивања Споразума Миро Јањушић види као велики корак ка уједињавању  “Просвјете” на нивоу цијеле БиХ, што је крајњи циљ. Подсјећа да ово друштво дјелује на подручју Федерације БиХ и Републике Српске, те да његови чланови и представници не желе да се дијеле по ентитетима.
Истакао је да “Просвјету” у Зеници “држе у животу” неколико посљедњих година, јер су због тешке финансијске ситуације средства за културу умањена. Стога значај обједињавања рада Друштва на нивоу Федерације види и у финансијском сегменту.
– Желимо поништити све лоше посљедице ратова те се ујединити у циљу стварања заједничког програма и очувања традиције српског народа – устврдио је.

miro goran

Горан Косанић оцјењује да је након данашњег чина “Просвјета” постала јединствена, с великим задацима пред собом. Сматра да “Просвјета” Мостар овим добија јачину, те да ће јој тиме бити омогућена реализација бројних активности.
Потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић, који је присуствовао потписивању Споразума, мишљења је да обједињавање рада трију “Просвјета” представља позитиван примјер, уз наду да ће тај процес бити реализиран и на нивоу БиХ.
– Ово даје велики допринос у очувању српске културе и традиције, а надам се да ће то отворити неке нове могућности у вези с финансирањем, јер је лакше доћи до одређених средстава ако имате организацију на ниву Федерације или још боље на нивоу државе – казао је.
Друштво “Просвјета” основано је 1902. године, а током турбулентних ратних година прекидало је рад, те га поново обнављало. У БиХ је 1948. године забрањен рад свих националних друштава, а имовина им је одузета.

sporazum

 

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА И ПРЕСС  КОНФЕРЕНЦИЈА

     У понедјељак, 25. јануара 2016. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржаће се потписивањe “Споразума Кантоналних удружења СПКД „Просвјета“ која су регистрована и дјелују на територији Федерације БиХ„ -  чиме ће бити окончан процес обједињавања рада „Просвјета“ на подручју Федерације БиХ

Споразум ће потписати предсједници и челни људи СПКД Просвјета из Сарајева, Мостара и Зенице :

Прим.др. Саво Влашки, предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево
Горан Косанић, генерални секретар СПКД „Просвјета“ Мостар
Миро Јaњушић, предсједник СПКД „Просвјета“ Зеница

katalog

СПКД Просвјета Сарајево је од свог оснивања пролазила кроз тешке периоде, забране рада, али и обнављања рада и раст, тако да је данас ово Друштво један од препознатљивих носилаца културних, књижевних и осталих друштвених активности на нашим просторима. Нажалост, као и у цијелој држави СПКД Просвјета је талац ратних и дејтонских административних рјешења. СПКД Просвјета тако кроз различите облике организовања дјелује на подручју Сарајева, Мостара, Зенице, као и у Републици Српској. Један од корака који су кључни у обједињавању рада Друштва јесте повезивање Друштва на нивоу Федерације БиХ, као предуслова за квалитетнији рад на очувању српске традиције и културе на овом подручју и ширење подручја рада, како би српски народ, као један од конститутивних народа могао лакше да се бори за очување свог језика, традиције и културе. Дугогодишњи напори на том пољу су довршени измјенама Статута Друштва и Усвајањем Споразума на нивоу Федерације БиХ, чијим потписивањем ће бити довршено обједињавање рада на подручју овог босанскохерцеговачког ентитета.

 

Одржана XIV ванредна Скупштина

Са XIV ванредне Скупштине СПКД „Просвјета“ Сарајево одржане 11.01. 2015. године у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1.

skupstina gosti

Присутни чланови Друштва, а сједници Скупштине су присуствовали и гости: делегација СПКД Просвјета Мостар генерални секретар Горан Косанић и предсједник Управног одбора Предраг Ербез; испред СПКД Просвјета Зеница предсједник Друштва Миро Јањушић и Бошко Јефић, генерални секретар.

publika zoran

Рад XИВ ванредне Скупштине СПКД „Просвјета“ Сарајево отворио је Саво Влашки, након минуте ћутње преминулим члановима Друштва Гојку Вукадиновићу и Драгомиру Косорићу, предсједник Друштва је отпочео Сједницу, потом предао ријеч предсједнику Друштва Дејану Гарићу који је појаснио све приједлоге и измјене. Све приједоге по наведеном  Дневном реду Скупштина је једногласно усвојила.
Захваљујемо се свим члановима који су својим присуством помогли да се Сједница одржи.

 

У Народном позоришту у Сарајеву одржан свечани VI Божићни концерт!

Из Сарајева упућене честитке и жеље за мир свим грађанима свијета

sala savo

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" вечерас је у Народном позоришту Сарајево традиционално уприличило Божићни концерт..

dejan pontanima

Квалитетан и занимљив програм шестога по реду Божићнога концерта, што га је приредило СПКД “Просвјета” у дворани Народнога позоришта – Сарајево, увео нас је на најљепши начин у благданске дане који доносе пуно радости свима онима који Исусово рођење славе по јулијанском календару, али и њиховим пријатељима и свим људима добре воље…

ivanic ambasador

Овом су празничном догађају присуствовале бројне истакнуте особе из културног, политичког и јавног живота БиХ, као и представници дипломатског кора. Међу њима био је и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

maja jovana

Концерт је почео духовним композицијама у извођењу хора “Понтанима”, који ове године прославља 20 година дјеловања. Посјетитељи су имати прилику чути како хармонике звуче у другачијем и необичном аранжману.

Божићни угођај дочарали су и млади интерпретатори уз стихове Милорада Поповића Шапчанина и Милана Ракића.

violina hor

Сарајевској публици уједно се први пут представио хор “Бањалучанке” са сплетом традиционалних етно композиција.

Предсједник СПКД "Просвјета" Саво Влашки претходно је изразио задовољство чињеницом да интерес за концерт не опада с годинама.

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

- На основу члана 19 Статута Удружења грађана СПКД „Просвјета" - Сарајево сазивам:

XIV ВАНРЕДНУ СКУПШТИНУ ДРУШТВА

У понедељак, 11.јануара.2016 године у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1, у 18,00 часова. 

Материјале за Скупштину можете преузети у просторијама Друштва сваким радним даном осим празника, од 10,00 – 14,00 сати, или прије почетка Скупштине.

Молимо све чланове Друштва да неизоставно присуствују засједању Скупштине! Хвала!

Предсједник Друштва

Саво Влашки

dnevni

 

Одржана Пресс конференција у поводу одржавања VI свечаног Божићног концерта!

plakat

У понедељак, 04 јануара 2016. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржана  ПРЕСС  КОНФЕРЕНЦИЈА  у поводу одржавања VI СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА који ће се одржату у уторак, 5. јануара 2016. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 20,00 сати.

На пресс конференцији  пред бројним чувеним медијима, новинарским и ТВ кућама, у име СПКД „Просвјета“ Сарајево били су присутни:

Прим.др. Саво Влашки, предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево, Дејан Гарић, умјетнички креатор Божићног програма и Ненад Мариловић, менаџер Божићног концерта.

MEDIJI SAVO

Саво Влашки, предсједник Друштва, обавјестио је присутне новинаре да за овај VI Божићни концерт влада изузетно интересовање, како у Федерацији БиХ, тако и у Републици Српској. Овом јубиларном концерту присуствоваће и Младен Иванић, члан предсједништва Босне и Херцеговине са сарадницима, Милан Дуновић, потпредсједник Ф БиХ, многобројни амбасадори, истакнути представници власти, високо свештенство, те угледни јавни и културни радници.

press press

Дејан Гарић, који је са Милицом Кајевић умјетнички креатор Програма, упознао је представнике медија о садржају и учесницима Божићног концерта. Навести ћемо само неке, хор „Бањалучанке“ из Бања Луке, такође у програму наступа хор „Понтанима“ из Сарајева.који је већ учествоваона ранијим концертима и бројни други учесници.

      Велика нам је част и задовољство – рекао је Ненад Мариловић,  менаџер овог концерта – да се захвалимо нашем генералном партнеру БХ Телецому, многобројним спонзорима,  те медијским покровитељима – које смо истакли на билбордима, транспарентима, плакатима и позивницама.

dejan press

Посебну захвалност дугујемо и Народном позоришту у Сарајеву – који нам већ шесту годину заредом – бесплатно уступа салу.

Улазнице могу се купити на благајни Народног позоришта Сарајево у периоду од 09-11:30 и 15:30 – 19:30 сати по цијени од 10,00КМ. Обзиром да су предходни Божићни концерти били распродани, препоручујемо да заинересовани на вријеме набаве улазнице.

ПРОГРАМ ЗА VI БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ:

program

Са искреним жељама да ове свете дане проведете у миру и свакој радости, срдачно Вас поздрављамо древним поздравом Празника:

"МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!"

Поводом прославе Божића СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити петак 08.01.2016.године.

Свим вјерницима и људима добре воље честитамо Божић!

"Слава на висини Богу, и на земљи мир међу људима добре воље! (Лк 2, 14)"

 

Најава VI БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА 

05.01.2016.г у Народном позоришту!

plakat

Поштовани чланови, сарадници и пријатељи Друштва, 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете концерту посвећеном прослави Божића у организацији СПКД Просвјета Сарајево које се одржава у Народном позоришту Сарајево. Улазнице купите на благајни Народног позоришта,

Резервације путем телефона 033 221 682.
-резервације улазница се почињу примати седам дана прије представе, а улазнице преузимају два дана прије одржавања представе;
-радно вријеме благајне: 09-11:30 и 15:30-19:30 сати

Добро нам дошли!

 

СРЕЋНЕ БОЖИЋНЕ И НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ, ЖЕЛИ ВАМ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

SN

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 


.

 

.

.

 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba