Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Стоматолошка ординација "Пировић"
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

НАЈАВА МАНИФЕСТАЦИЈА И НОВОСТИ

 

Позивамо Вас на промоцију нове књиге у издању СПКД Просвјета Сарајево:

Украси живота

 

ukrasi

У поводу манифестације Дани Кантона Сарајево, у програму културе учествује и СПКД Просвјета са новом објављеном књигом Украси живота ауторице Зорке Јањић Черњавски.

Промоција ће бити одржана у четвртак, 05.05.2016.г. у 19:00 сати у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр1.

 

Посјета Амбасадора Јоnathan-а Мооre-а, Шефа Мисије ОСЦЕ-А у БиХ нашем Друштву

Дана 03.03.2016.г услиједила је посјета Амбасадора Џонатана Мура, Шефа Мисије ОСЦЕ-А у БиХ са сарадницом Жељком Шулц, Шефицом Одјела за односе с јавношу којег су дочекали представници Друштва предсједник др.прим. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић и пословни секретар Љубица Жикић.

Mur zeljka

Том приликом Амбасадор је био обавјештен о активностима „Просвјете“ која се односе на преформулацију табле на Вијећници која вријеђа достојанство једног народа, поврату стопа Гаврила Принципа, као и бисти Мице Тодоровић и Пеђе Димитријевића. Мисија ОСЦЕ-А у БиХ је упозната са квалитетом „Просвјетиних“ пројеката са којима наша мала заједница обогаћује културни живот Сарајева и цијеле БиХ. Амбасадор Мооре је изразио разумјевање за проблематику у којој се налази Друштво, исказао спремност да помогне и обећао финансијску подршку нашим будућим пројектима.

 

Посјета Друштву начелника опћине Стари град

Дана 29.02.2016.г. посјета начелника општине Стари град г-дина Ибрахима Хаџибајрића које су дочекали испред Друштва предсједник др.прим. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић и пословни секретар Љубица Жикић. Том приликом уручена му је Захвалница за дугогодишњу подршку раду и помоћ у поврату имовине Друштва.

nacelnik

Захваљујем вам на повјерењу,које сте ми још једном указали позвавши ме да Вас обиђем рекао је начелник Опћине Стари Град господин Хаџибајрић у посјети нашем Друштву, а посебно на урученој Захвалници вашег Друштва јер ми је то, показатељ, стимуланс и подстрек за даљи добар рад, а Ваш рад и дјело је показатељ да сте учинили све на промовисању културе у протеклом периоду и мени, као начелнику ове Опћине, то је јако важно. У протекле четири године сте реализовали низ пројеката. Ми са наше стране подржавамо пројекте који дјелују на пољу образовања, социјално-образовне и заштите културно-хисторијског наслијеђа, којим се и ваше Друштво бави. Имајући у виду све урађено ми ћемо и даље настојати да подржавамо ваше и слична друштва која дјелују на подручју опћине Стари град. Хвала вам још једном од срца, рекао је начелник опћине!

Ibrahim poklon

Начелник Хаџибајрић се потом упознао са радом Друштва и најзначајнијим пројектима која су урађена на територији Опћине, као и са бројним активностима које Просвјета планира. Представници Друштва су упознали начелника и са проблемима са којима се СПКД Просвјета суочава, посебно нагласивши проблематику с којом се иначе суочавају сви представници и носиоци културе и чувања културне баштине, недостатак новца, при чему је истакнуто да би ситуација била вјероватно другачија када би се више новца издвајало за истински вриједне пројекте у сегментима културне дјелатности. Велики је проблем и то да се том тематиком небаве стручни људи. Један од горућих пробема је везан за закуп простора и пвратку имовине. СПКД Просвјета Сарајево, са своје стране, чини све напоре – како би се што квалитетније реализовали бројни пројекти и идеје у будућности везани за културну баштину наших народа, а која је неодјељиви и значајан дио укупне свјетске баштине.

rad djelo

Начелник Хаџибајрић је изразио наду да ће се наставити успјешан рад Просвјете, заснован управо на пројектима који су од вриједности, прије свега за Друштво а посебно за Опћину Стари град јер се ту и налази сједиште Друштва и ту се изводе најзначајнији пројекти и поводом тога исказао пуну спремност и обећао подршку у рјешавању дјела проблема у раду СПКД „Просвјета“ Сарајево. Још једном је напоменуо, да је рад Друштва од изузетног значаја, са историјског и културолошког аспекта, за очување и промовисање културне баштине наших народа на овим просторима.

 

Представници кантоналних српских просвјетно-културних друштава “Просвјета” из Сарајева, Мостара и Зенице потписали су Споразум о обједињавању њиховог рада на подручју Федерације БиХ.

Уводну ријеч и поздравни говор одржао је предсједник Управног одбора СПКД Просвјета Сарајево Дејан Гарић, међу гостима на потписивању је присуствовао и амбасадор Републике Србије Њ.Е.Станимир Вукићевић и потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић

dejan gosti

Споразум су на пригодној свечаности у Сарајеву потписали предсједник СПКД “Просвјета” Сарајево Саво Влашки, предсједник СПКД “Просвјета” Зеница Миро Јањушић те генерални секретар СПКД “Просвјета” Мостар Горан Косанић.

trojac trojka

Саво Влашки је по завршетку потписивања овог документа нагласио да је одлука о обједињавању рада “Просвјете” на подручју Федерације донесена још прије четири године, након чега је услиједио рад на измјенама Статута Друштва, а коначни је циљ обједињавање рада овог друштва на нивоу државе и дијаспоре.

Zoran potpis

– “Просвјета” је једино од четири национална друштва у БиХ које није обједињено на нивоу државе. Од данас ћемо дјеловати заједнички у реализацији бројних програма, попут организирања изложби, концерата, стипендирања те очувања српског језика и културе, као и у правцу сарадње с другим друштвима – казао је он.

ambasador savo

Чин потписивања Споразума Миро Јањушић види као велики корак ка уједињавању  “Просвјете” на нивоу цијеле БиХ, што је крајњи циљ. Подсјећа да ово друштво дјелује на подручју Федерације БиХ и Републике Српске, те да његови чланови и представници не желе да се дијеле по ентитетима.
Истакао је да “Просвјету” у Зеници “држе у животу” неколико посљедњих година, јер су због тешке финансијске ситуације средства за културу умањена. Стога значај обједињавања рада Друштва на нивоу Федерације види и у финансијском сегменту.
– Желимо поништити све лоше посљедице ратова те се ујединити у циљу стварања заједничког програма и очувања традиције српског народа – устврдио је.

miro goran

Горан Косанић оцјењује да је након данашњег чина “Просвјета” постала јединствена, с великим задацима пред собом. Сматра да “Просвјета” Мостар овим добија јачину, те да ће јој тиме бити омогућена реализација бројних активности.
Потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић, који је присуствовао потписивању Споразума, мишљења је да обједињавање рада трију “Просвјета” представља позитиван примјер, уз наду да ће тај процес бити реализиран и на нивоу БиХ.
– Ово даје велики допринос у очувању српске културе и традиције, а надам се да ће то отворити неке нове могућности у вези с финансирањем, јер је лакше доћи до одређених средстава ако имате организацију на ниву Федерације или још боље на нивоу државе – казао је.
Друштво “Просвјета” основано је 1902. године, а током турбулентних ратних година прекидало је рад, те га поново обнављало. У БиХ је 1948. године забрањен рад свих националних друштава, а имовина им је одузета.

sporazum

 

У Народном позоришту у Сарајеву одржан свечани VI Божићни концерт!

Из Сарајева упућене честитке и жеље за мир свим грађанима свијета

sala savo

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" вечерас је у Народном позоришту Сарајево традиционално уприличило Божићни концерт..

dejan pontanima

Квалитетан и занимљив програм шестога по реду Божићнога концерта, што га је приредило СПКД “Просвјета” у дворани Народнога позоришта – Сарајево, увео нас је на најљепши начин у благданске дане који доносе пуно радости свима онима који Исусово рођење славе по јулијанском календару, али и њиховим пријатељима и свим људима добре воље…

ivanic ambasador

Овом су празничном догађају присуствовале бројне истакнуте особе из културног, политичког и јавног живота БиХ, као и представници дипломатског кора. Међу њима био је и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

maja jovana

Концерт је почео духовним композицијама у извођењу хора “Понтанима”, који ове године прославља 20 година дјеловања. Посјетитељи су имати прилику чути како хармонике звуче у другачијем и необичном аранжману.

Божићни угођај дочарали су и млади интерпретатори уз стихове Милорада Поповића Шапчанина и Милана Ракића.

violina hor

Сарајевској публици уједно се први пут представио хор “Бањалучанке” са сплетом традиционалних етно композиција.

Предсједник СПКД "Просвјета" Саво Влашки претходно је изразио задовољство чињеницом да интерес за концерт не опада с годинама.

ПРОГРАМ ЗА VI БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ:

program

 

Учешће СПКД „ Просвјета“ Сарајево на Јубиларном 60. међународном сајму књиге у Београду

 

kusta

baner

СПКД „Просвјета“ Сарајево је од Дирекције Београдског сајма књига за Јубиларни 60.међународни сајам књига, бесплатно добила штанд од 12м2 у Великој арени Хале 1.

stand Zoran

Одмах након свечаног отварања, „Просвјетин“ штанд су посјетили проф.др. Зоран Аврамовић, предсједник Управног одбора Дирекције Сајма и Младен Весковић, Шеф Одсјека за међународну сарадњу Министарства културе и информисања Републике Србије, затим Ђорђе Алексић, самостални савјетник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Ивана Николић, начелница сектора за србистику Народне библиотеке Србије.

Ivana Mladen

Гости на штанду, као и на промоцији су нам били Радослав Марјановић, Дејан Мастиловић, предсједник Управног одбора СПКД „Просвјета“ Београд, Чедомир Вишњић, генерални секретар СКД „Просвјета“ Загреб, Раде Адамовић, предсједник СПКД „Просвјета“ Париз, Јован Делић, потпредсједник Организационог одбора СПКД „Просвјета“ Гацко, Завод за издавање уџбеника Републике Српске, Аца Видић, главни уредник часописа „Бранковина“, Мирослав Прстојевић, издавач и власник књижаре у Бечу, протојереј ставрофор Драгомир Убипариповић, Архијерејски намјесник врачарско-грочански и парох В парохије храма „Светог Саве“ на Врачару, Стево Ћосовић, директор издавачке куће „Свет књиге“, многобројни књижевници, глумци, свештенство и познате јавне личности ...

Dejan Radoslav

Промоција наших издања била је у суботу 31.10. 2015. године у Сали „Васко Попа“ од 14:00-16:00 часова.

izdanjaStevan

Пред више од 30 посјетилаца, академика, књижевника, издавача, представника сродних друштава, представљена су најновија књижевна издања и период

1.Збирка поезије Велимира Милошевића Нацртај ми кућу тата“(објављена постхумно);

2. До сада необјављену драму Светозара Ћоровића У мраку ( рукопис драме је 1990. године пронашао проф.др. Кемал Бакаршић у Земаљском музеју јер је била инвентарисана у фасцикли под другим називом);

3.Књигу проф. др. Дејана Ђуричковића Књижевност и њено тумачење;

4.Превод са енглеског три поглавља књиге Аделине Паулине Ирби Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи;

5.Збирка поезије Стевана Тонтића Безумни пламен;

6.Алманах Просвјете , годишњак (нова серија) за 2014. годину;

7.Босанска вилу, лист за књижевност, културу и друштвена питања – број 61-62, 63-64, 65-66;

8.Монографија са изложбе „ПРАШКИ ОДРАЗИ“.

ZiziDragana

Промотори су били: проф. др. Дејан Ђуричковић, Стеван Тонтић, књижевник, Драгана Томашевић, предсједница Комисије за издавачку дјелатност, Живана Јованчић, уредница Босанске виле, Слободан Шоја, уредник Алманаха Просвјете., и Зоран Драшковић, секретар редакције.
На крају, више него успјешне промоције, Зоран Драшковић се у своје име и у име СПКД „Просвјета“ Сарајево захвалио свима који су омогућили присуство нашег Друштва и представљање издавачке продукције на Јубиларном 60.међународном сајму књига у Београду: и то прије свега, Дирекцији београдског сајма књига у Београду, затим, Министарству културе и информисања Републике Србије и Народној библиотеци Србије и на крају свим присутним који су својим доласком увеличали промоцију најновијих Просвјетиних издања. Завршио је са поруком и вјером, да ће Просвјета и наредне године бити присутна на једном овако великом културном међународном догађају, јер она то по свом досадашњем раду а дјеловањем и убудуће потпуно заслужује представљање и промоцију на овако великим скуповима.

posetioci svestenstvo

Посјетиоци Сајма су највише били заинтересовани за куповину монографија „Наши класици“ и „Прашки одрази“, те периодике листа „Босанске виле“, путописа Аделине Паулине Ирби „Путовање у словенске провинције Турске у Европи“, а интересовања је било и за наша друга издања.
Библиотека СПКД „Просвјета“ Сарајево је добила на поколон, на чему им најљепше захваљујемо од:

ivanauprava

filip_visnjicsvet_knjige

 1. Народна библиотека Србије 100 књига;
 2. Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону 143 књига
 3. Издавачка кућа Стеве Ћосовића „Свет књиге“, сабрана дјела Пере Слијепчевића у десет томова.
 4. Поклон 70 најновијих издања издавачке куће Дејана Мастиловића „Филип Вишњић“

У разговорима са Зораном Аврамовићем и Младеном Весковићем добили смо искрена увјеравања да ће СПКД „Просвјета“ Сарајево добити бесплатан штанд у атрактивној Великој арени Хале 1 и за 61. Међународни сајам књига у Београду у 2016.г.

ВИДИМО СЕ НА СЛИЈЕДЕЋЕМ САЈМУ КЊИГЕ!

 

Отворена изложба

Прашки Одрази

galerija

Дана 13.08.2015.г. у 20 сати у Националној галерији БиХ отворена је изложба Прашки одрази:Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Сарајево је у периоду након свог оснивања, од 1902. до 1924. године, стипендирало 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе, какви су Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импресиониста и постимпресиониста, Хенрија Матиса, Пабла Пикаса...

galerija otvorenje

У зачецима босанскохерцеговачке ликовне умјетности, дакле на самом њеном почетку, биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала “Просвјета”, а који су своје умјетничко зрење везали за Ликовну академију у Прагу и професора, великог хрватског умјетника и педагога Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману.

Перо Поповић, Тодор Швракић и Бранко Радуловић ће 1907. године у Српској школи у Сарајеву отворити прву изложбу домаћих сликара у Босни и Херцеговини, под патронатом и у организацији Српског просвјетног друштва “Просвјета”. О тој изложби је много писано, и она уистину представља камен темељац у развоју домаћег сликарства и ликовне критике.

ambasador ljubica

Ауторица  изложбе Ивана Удовичић изјавила је да је изложено око 100 дјела аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Бранка Радуловића, Јована Бијелића и Косте Хакмана, од којих је већина рађена техником уље на платну, као и одређен број цртежа, скица и акварела.
Додала је да су на изложби заступљени сви периоди и најрепрезентативнији дио опуса петорице аутора - од ђачких радова и првих скица до ремек дјела која су уврштена у антологију бх. сликарства. Ријеч је о збирци Умјетничке галерије БиХ, чији се поједини експонати убрајају у антологијска остварења босанскохерцеговачке ликовне умјетности. Такође, нека дјела излагана су изнимно ријетко, тако да представљају својеврсно освјежење и дају цјеловитији увид у опусе појединих аутора.

Осим што представља дјела богате галеријске колекције те раскрива појединачне умјетничке опусе, изложба је конципирана на начин да дочара атмосферу Прага с почетка 20. вијека, да укаже на карактер Прашке академије и њезине најважније професоре, те на значај те институције у формирању и развоју ових сликара за вријеме њиховог боравка у Прагу.

Аутор предговора за каталог изложбе Војислав Вујановић истакао је да умјетници чија су дјела изложена својом вриједношћу и стваралачком снагом урастају у вертикалу духовних вриједности читавог босанскохерцеговачког простора.

gosti deca

Каталог изложбе у боји, ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Прашке ликовне академије на почетак и развој српског сликарства, а тиме и на развој сликарства у Босни и Херцеговини.У продаји је на изложби по јединственој цјени од 10,00 КМ. Фотографије у каталогу Лејла Вољевица.

Аутор Пројекта Љубица Жикић;
Аутор изложбе: Ивана Удовичић;
Уводни есеј у Каталогу: Војислав Вујановић;
Техничка поставка изложбе: Михрет Алибашић – Мицко;

press kamere

Ауторица изложбе Ивана Удовичић истиче да Умјетничка галерија БиХ радо угошћује овако велике ликовне догађаје као што је изложба некадашњих "Просвјетиних" стипендиста.

Изложба је суфинансирана средствима Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Владе Федерације Босне и Херцеговине.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОСВЈЕТИНИМ ПРОСЛАВЉЕНИМ СТИПЕНДИСТИМА – СЛИКАРИМА КОЈИ СУ СЕ ШКОЛОВАЛИ НА ЛИКОВНОЈ АКАДЕМИЈИ У ПРАГУ (1904 – 1920)

Тодор Швракић

Тодор Швракић (Приједор, 10. март 1882.- Сарајево, 5. децембар 1931.) био је први школовани сликар са простора Босне и Херцеговине који је 1906. године завршио ликовну академију у Прагу .
Са 16 година одлази у Београд гдје похађа приватну сликарску школу Ристе и Бете Вукановић, да би школовање продужио код Паје Јовановића у Бечу, а касније и у Прагу.
Године 1911. у Сарајеву отвара сликарску школу, прву те врсте у Босни и Херцеговини.
Радио је композиције  портрете и  пејсаже, од којих је најпознатији званични и једини портрет  Николе Пашића, предсједника Владе Краљевине Југославије. Излагао је 1911. године у Прагу, и на свим изложбама „Медулића“, затим у Риму 1911. и на свим југословенским изложбама у то вријеме. Сматран је једним од најбољих српских акварелиста.

Бранко Радуловић

Бранко Радуловић  (Мостар, 1885. – Скопље 1916.) је прва знања стекао у Српској цртачкој и сликарској школи у Београду, која је употпунио на Ликовној академији у Прагу и накнадним усавршавањем у Паризу. Почео је сликати у духу академског реализма, а онда је усвојио поентилистички потез киста. Нека његова дјела рађена почетком друге деценије међу најбољим су примјерима импресионизма у босанскохерцеговачком сликарству. Сликао је мотиве из Прага, Мостара и Париза. Његове портрете одликује профињеност и складан колорит. Био је заступљен на изложби „Пленериста“ у Београду 1960.

Перо Поповић

Перо Поповић (Приједор 1881. – Сарајево 1941.) дипломирао је на Ликовној академији у Прагу 1909. године. Након завршетка студија бавио се сликарством и педагошким радом. Радио је као професор у бањалучкој, а потом сарајевској гимназији.

Коста Хакман

Коста Хакман (Босанска Крупа, 1899.- Опатија 1961.). Послије студија Ликовне академије у Прагу, усавршавање наставља у Бечу, Кракову и Паризу. Од 1930. године ради као професор цртања на архитектонском одјелу Техничког факултета у Београду, а затим и као професор Академије ликовних умјетности. Главни дио његовог опуса чине пејзажи, мртве природе и интеријери у духу „поетског реализма“. Бавио се графиком. Самостално је излагао у Београду (1929, 1931., и 1936.). Посмртна изложба му је приређена у Београду 1963. године.

Јован Бијелић

Јован Бијелић (Босански Петровац 1886. Београд, 1964.) је двије године учио сликање код Чеха Јана Карела Јановског. Године 1909. одлази у Краков, гдје је уписао Академију ликовних умјетности и похађао ју је до 1913.године. Потом је отишао у Праг гдје је студирао на тамошњој Академији. Од 1919. године живио је у Београду и познат је као изврстан педагог и кроз његов атеље прошла је читава плејада младих српских сликара. Између два свјетска рата Бијелић је учествовао на свим важнијим југословенским изложбама у земљи и иностранству.

 

plakat

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Сарајево је у периоду од свог оснивања 1902 – 1924. године стипендирала 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе: Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импесиониста и постимпресиониста, Хенри Матиса, Пабла Пикаса...

У формирању босанскохерцеговачке ликовне умјетности и на самом њеном почетку биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала „Просвјета“, а који су своје умјетничко зрење били везали за Ликовну академију у Прагу и њиховог професора, великог хрватског умјетника и педагога, Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману...

Пред нама је Каталог ,који ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Ликовне академије у Прагу на почетак и развој српског сликарства, па самим тим и на развој босанскохерцеговачког сликарства. (дио из предговора предсједника Друштва прим.др. Саве Влашког у каталогу са изложбе "Прашки одрази".)

Мала игра магије: Херцеговина је рађала пјеснике, Крајина – ликовне умјетнике. И, ако се послужимо визуелном метафориком, онда смо у ситуацији да кажемо како су крајишки ликовни умјетници, својим мјестом рођења, обликовали извјесни мјесечев срп. Срп чији се почетни рог зачео у Бањој Луци подржавајући имена неколико сликара, међу којима спомињемо само неке – Божидара Николића, те чувену бањалучку четворку: Душка Симића, Бекира Мисирлића, Алојза Ћурића и Енвера Штаљу. Хрбатом српа стижемо до Приједора у којем нам се одзивају: Перо Поповић, Тодор Швракић, Милан Четић, Сретен Стојановић, Бранко Миљуш, Весо Совиљ; сљедећа нам је станица Нови Град са именом Стојана Ћелића, потом, преко Лазара Дрљаче из Блатне, стижемо до Босанске Крупе и имена Енвера Крупића, Бошка Карановића, Здравка Вајагића и Косте Хакмана. Хрбат српа се затим нагиње према Петровцу из којега су се у орбиту винули Јован Бијелић, Хакија Куленовић и Мерсад Бербер, да би се други рог свинуо у Дрвар и представио нам Милоша Бајића. (из Увода ликовног критичара и публицисте Војислава Вујановића у каталогу са изложбе "Прашки одрази")

katalog

Изложбу "Прашки одрази" прати и каталог који ће бити у продаји по промотивној цијени од 10,00КМ

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево од Светозара Ћоровића „У мраку“ у Мостару:

corovic kuca

У склопу обиљежавања 140.годишњице рођења Светозара Ћоровића, 29. 05. 2015. године, делегација СПКД Просвјета положила је цвијеће на његов гроб а у вечерњим сатима, с почетком у 19 сати, у башти Ћоровића куће уз пригодан програм у којем су учествовали ученици ОШ Мујага Комадина, који су, захваљујући свом наставнику језика и књижевности, ових дана обновили сјећања на живот и дјела Светозара Ћоровића , одржана је и промоција књиге Ћоровићеве драме "У мраку", у издању СПКД Просвјета Сарајево.

djeca iskra

Оно што посебно радује је то што је бројна омладина Мостара била присутна на догађању као и податак да млади из овог града редовно и заинтересовано прате ове и сличне манифестације што је показатељ, квалитетно образовно-одгојног рада са младима. Догађај су заједнички организирали мостарска Просвјета, у сурадњи с Просвјетом Сарајево.

goran priprema

Генерални секретар СПКД Просвјета - Мостар Горан Косанић, рекао је, "Ћоровић је књигу написао почетком 20. стољећа, међутим, рукопис је био загубљен, а након што се поново појавио написана је књигу... Многи велики људи који су доприњели развоју културног живота нашег града и средине временом бивају заборављени. Због тога смо одлучили да ове године обиљежимо годишњицу рођења и бар мало оживимо сјећање на великог Светозара Ћоровића".

sveto

Подсјетимо се у цртицама, о нашем великану, на данашњи дан, 1875. године, у Мостару је рођен Светозар Ћоровић, босанскохерцеговачки и српски књижевник и културни радник. Представља једну од најмаркантнијих личности мостарског омладинског покрета тога доба, а са сувременицима Алексом Шантићем и Јованом Дучићем чинио је надалеко чувену мостарску књижевну и културну тројку. У Мостару је завршио основну и трговачку школу. Брзо је израстао у еминентног српског културног и јавног радника и прозног писца, који ће даноноћно писати цртице, приповијетке, романе и драме и у њима фактографски вјерно сликати живот у Херцеговини и људе свих сталежа, вјера и народности. Како је највећи дио свог живота провео у свом родном граду, његова дјела надахнута су Мостаром и Херцеговином, а његове приче говоре о животима малих, обичних људи, од трговаца и занатлија до војника, свештеника и бивших племића. Од 1887. објављивао је радове у многим листовима и часописима као што су Голуб, Невен, Босанска Вила, Луч, Отаџбина и Бранково коло. Био је активан члан Мостарског друштва Гусле. За вријеме анексионе кризе 1908. избјегао је у Италију. Године 1910. је изабран у Босански сабор као заступник. По избијању рата ухапшен је и одведен у таоце, потом мобилизиран и као војник послан у Мађарску. Тешко болестан вратио се у Мостар 1917. године. Светозар Ћоровић је умро у Мостару 17. априла 1919. године. Његова најпознатија дјела су: "Женидба Пере Карантана", "Мајчина султанија", "Стојан Мутикаша", "У ћелијама", "У мраку", "Јарани", "Зулумћар", "Као вихор", "Међу својима", "Богојављенска ноћ", "Под пећинама", "Поремећен план" и "Издаје стан под кирију".

dragana strajo

О књизи "У мраку" говорили су Драгана Томашевић, предсједница комисије за издавачку дјелатност СПКД Просвјета и уредница књиге, театролог Страјо Крсмановић и књижевник Алмир Башовић.

Драгана Томашевић изразила је задовољство што је ова Комисија успјела добити бесплатно права за Ћоровићев текст од Марине Катнић-Бакаршић, удовице Кемала Бакаршић и истакла: “Вечерашња промоција је заиста свечаност за наш град јер се често не догађа да се објављује непознати рукопис тако великог писца, као што је био Ћоровић …„Данас је 140. рођендан нашег великог писца Светозара Ћоровића, и мислим да га ни он за живота љепше није прославио, као што ћемо ми данас да га обиљежимо, са оволико лијепих младости и њиховог доприноса овој вечери. Знамо да сваки град има свога писца, тако и Мостар има свога Ћоровића. Потрудили смо се да подсјетимо на овог великог писца објављивањем ове драме која је била загубљена”.

kosanic promotori


 Театролог Страјо Крсмановић истакао је да „Ћоровић у овој драми излази на сцену, осјећајући на фантастичан начин пулс живота малог херцеговачког човјека. Ћоровић својим сензибилитетом за социјалним, јако убједљиво, сугестивно износи једну снажну причу и поврђује се као изванредан писац социјалног миљеа.“..” Ова драма објављена је 1909. године у Српском књижевном гласнику и сматрала се изгубљеним рукописом.Ратне 1993. године открио је Кемал Бакаршић, јер је била нес(п)ретно уложена у рукописној библиотеци Земаљског музеја БиХ у погрешну фасциклу. Од његног открића до сценске праизведбе у Народном позоришту у Мостару 1998. године до овог издања литералног и театролошког је надасве необичан пут.” Нагласио је да је ово издање књиге „У мраку“ урађено и опремљено максимално професионално и то с предговором – театролошком анализом Алмира Башовића, библиотечком анализом Кемала Бакаршића и оргиналном оштампаном драмом. " То је показатељ како би требало да се ради у нашем издаваштву и театрологији и један од позитивних примјера"

publika dragana

Крсмановић је испричао причу о праизведби представе "У мраку" 1998. године у Мостару, која је сачувана и као снимак у архиви БХ телевизије „Осјећам се поносно и понизно што данас могу бити актер овог по свему значајног културолошког догађаја. Светозар Ћоровић је класик наше литературе, класик каквим би се поносила и пуно већа литература од наше. Наша обавеза је да његујемо сјећање на таквог литерату и да промовишемо његова дјела. Прича о промоцији његове драме „У мраку“ је једна невјероватна, помало трилер прича. Сматрало се да Светозар Ћоровић није завршио ову драму...

strajo basovic

Земаљски музеј у Сарајеву у рату се налазио на првој линији. Његови упосленици и сви који су могли да помогну бавили су се склањањем његових невјероватно вриједних збирки, да се то не уништи у рату. Проф. др. Кемал Бакаршић је на невјероватан начин дошао до рукописа ове драме. Наиме, рукопис је био уложен у рукописној библиотеци, што би данас рекли, у кривом фајлу, и испао је, а сретна околност је да је професор Кемал Бакаршић, посвећеник и зналац литературе, препознао о чему се ради и открио да је то драма коју је Ћоровић написао.“ 

omladina knjiga

 Предговор за ову књигу написао је позоришни, филмски и књижевни критичар и књижевник Алмир Башовић. „Мислим да је Ћоровић јако добро владао занатом писања мелодраме. Било је вриједно објавити ову књигу да се види у којем је реду Ћоровић писац и ове форме“, изјавио је он.

djeca omladina

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево:

од Светозара Ћоровића „У мраку“

Модератор:   Драгана Томашевић,
предсједница комисије за  издавачку дјелатност и уредница књиге
Промотори:  Страјо Крсмановић, театролог
Жељко Граховац, књижевник

sveto

Кемал Бакаршић:
Заборављена драма Светозара Ћоровића “У мраку”

kemal

Сажетак:
Истог дана када је збирка ‘Књижевног архива Босанаца и Херцеговаца добила пјесме Авде
Карабеговића Хасанбегова (описане у претходном поглављу) Светозар Ћоровић је поклонио и рукопис сопствене неизведене драме у три чина, чија је почетна сцена објављена, а за коју се сматрало да је изгубљена. Драма у три чина У мраку премијерно је изведена 1. јула. 1998 године у Мостару.

scena

Рукопис и његова полеђина
Аутограф рукописа драме У мраку Светозара Ћоровића, чији је почетак објављен 1909. године у
Српском књижевном гласнику и до сада се сматрао изгубљеним рукописом, пронађен је почетком октобра 1991. године у рукописној збирци Библиотеке Земаљског музеја Босне и Херцеговине у Сарајеву. Рукопис је пронађен случајно приликом рутинског премјештања дијелова рукописне збирке Библиотеке из подрумских просторија и инвентарирања фондова који су искључиво припадали збиркама бившег Института за проучавање Балкана др. Karla Patscha. За рукописом нисам трагао и његов случајан проналазак није представљао заслужену награду за године упорног истраживања и дисциплинираног рада.
1 Кемал Бакаршић “Фрагменти културне хисторије Босне и Херцеговине.Поглавље 5 Заборављена драма Светозара Ћоровића У мраку

dragana publika

За рукопис који је у рукописној збирци био недоступан осамдесет година погледу истраживача (првенствено као посљедица чињенице да је његова фасцикла била погрешно уложена унутар једне од архивских кутија) случај је нехотична грешка, а његово откриће готово свакодневница библиотекаровог посла у великој и богатој библиотеци. Ћоровићев рукопис налазио се у архивској кутији документације Института, у једној од шест сачуваних фасцикли регистратуре и пратеће документације, који се чува у рукописној збирци Библиотеке Земаљског музеја.

u mraku

Књигу можете набавити у просторијама Друштва по јединственој цијени од 12,00 КМ.

 

Поклон од НБС од око двије стотине нових књига нашем Друштву!

zoran bibliotekar

Посјета НБС XXVII Међународном сајму књиге у Сарајеву које је трајало од 22-27. априла 2015.г уприличила је и нову радост нашем Друштву. Поред радости што поново видимо старе пријатеље ту је и нова донација од скоро 200 нових наслова, помно пробраних књига од стране  НБС, прецизније Иване Николић искреног пријатеља ове куће начелнице селективне набавке НБС, а достављену преко својих сарадника, Начелником у одијелу за издаваштво и пласман књиге Драганом Пурешићем и Јанко Јанковићем блиским сарадником из истог одјела, који су тај неизмјерно драгоцјени поклон допремили у наше просторије.

.knige evandjelje

Учинили су нам велику част самим тим, што нас нису заборавили. Нама је немјерљиво жао што нису имали више времене због великог обима својих послова да  буду драги гости макар мало дуже и да подијелимо радост виђења кроз измјену искустава и сугестије.

knjige knjige

Изузетно цјенимо и поздрављамо наставак наше сарадње, то показује искрену заинтересованост НБС за наш рад и труд да нас помогну на било који доступан начин. Трудимо се да из ових ствари извучемо поуке и оправдамо повјерење о  међусобној сарадњи. Имамо много ствари у којима имамо исте циљеве и програмски рад. Што нам даје неслућене могућности сарадње и обостране користи. Донација књига и поновна посјета НБС је доказ исправног мишљења и огромног уложеног труда.

knjigeknjige

Повезаност једне од најзначајнијих институција на Балкану и нашег Друштва говори о томе да је то једнака визија  замишљена од људи којима је књига била на првом мјесту. Успјех се у животу не дешава случајно, иза њега стоји предан рад и уложено знање као и духовни, физички и емотивни напор.  Успјех је оно што нам даје снаге да истрајемо. Наша библиотека и рад нашег Друштва, мада скромна даје свој допринос општој традицији и култури. Трудимо се  да учинимо и допринесемо више  оправданих вриједности циљевима за које се боримо.
Данас имамо истовјетне улоге, сарадња са НБС добија тим висе на важности, са људима у струци који схватају вриједност којима се бавимо али и тешкоће са којима се сусрећемо  у данашњим временима и са којима се боримо. Сложеност односа модерног доба и глобалних збивања, учвршћује наше позиције. Свјетски тренд је у обезвређивању знања и културе. Људи који имају знање и жељу да помогну и да наставе у очувању традиција и културе нашег народа су од огромне важности. Значај библиотеке као „ризнице знања“, добија још више на вриједности. Похрањена писана ријеч стоји а оно што није записано као да није ни постојало.

knjige zoran

Захваљујемо НБС на посјети, пријатељству, охрабрењу и драгоцјеним књигама. Дали сте нам подстрек да прилегнемо здушно свим силама на нове пројекте. На нама свима је  чување ове заједничке интелектуалне баштине. Да подржимо и омогућимо сваком појединцу који жели да учи и спознаје истине из свих области у књижевности, науци, умјетности, итд. И још једном посебно, велико хвала Ивани Николић и њеном изузетном тиму сарадника, на пажњи и искреном интересовању које исказује за наш рад кроз конкретну и несебичну помоћ у свакој прилици.

Задње, али не и најмање важно, напротив. Једна од кључних особа за сарадњу  која је својим радом   обезбједила редован допринос нових издања, тренутно актуелних книга из НБС,  а слободно можемо рећи и утемељитељем ове библиотеке Просвјете какву познајемо  данас је изузетна жена, коју морамо поменути јер без њеног залагања све ово не би било могуће или, макар не у овом обиму, је Љубица Жикић пословни секретар  нашег Друштва. У моје лично име у име Друштва и у име будућих генерација којима остаје ово велико интелектуално благо, једно велико ХВАЛА.

 

Трибина одржано је предавање на тему: Старе српске породице које су живјеле у Вароши : Милојка Цековић и други

 

cekovic

У просторијама Друштва,29.04.2015.г. одржана је трибина на тему: Старе српске породице које су живјеле у Вароши : Милојка Цековић и други. Предавач Свјетлана Бајић. Вече посвећено старим српским породицама које су живјеле на Вароши, протекло је у необично пријатној и спонтаној атмосфери.
Присутно око тридесетак посјетилаца.
Постављена је и пригодна скромна изложба старих предмета из куће Анке Каран.
Подручје на Вароши обухватало је куће које су се налазиле близу Старе православне цркве, углавном намјењене за свештенички живаљ. У оквиру Босанског санџака 1485. год. забиљежено је да у Сарајеву има 42 муслиманске, 103 хришћанске и 8 кућа дубровачких грађана. Махале су имале своје називе. И тако је ова махала добила име на Вароши. Занимљиво је да се данас Краљевића сокак поново зове Варош. Ту су становале породице Срндовић, Маловић, Перишић, Цековић. И данас неки од њихових потомака живе у Сарајеву.

predavanje publika

Милица Кајевић, домаћица вечери говорила је о својој баки "мајки" Анки Калуфчић Каран, рођ. 1884, умрла 1971. год.

Anka Karan

Родила се, живот провела и умрла у кући у ул. Милоша Обилића 6. Била је позната и цијењена у чаршији, велика хуманитарка и једна од оснивачица Дома за сирочад у Сарајеву, заједно са Јоком Шиљак и другим познатим Сарајкама. Веома религиозна, имала "своју" столицу у цркви, поштована како од вјерника, тако и од свих комшија без обзира на вјеру и националност. Многе Сарајлије су је посјећивале и тражиле савјет од ње, и тако је добила надимак "Анка, Божија мајка"

anka_kuca stara_crkva

Наша кућа за вријеме празника била је пуна гостију, високог свештенства и угледних домаћина из чаршије. Послије празника, храна се разносила сиромашним мајкама, у студентске домове на Бјелавама.

anka_milica

Анка Каран је била изузетна жена пуна мудрости и савјета за свакога коме је требало помоћи. Она није била само личност, она је била институција.

anka_prijateljice

И сада, ако свратите у сластичарницу Тип-Топ гдје се пије добра боза, чућете много тога лијепога о мојој мајки.
                                                  Скраћени извод из презентације Омаж мојој баки Анки Каран, прочитан на Исламистичком факултету у Сарајеву, 20.4. 2008

Извод из предавања o Цековићима:
„Средином  XIX вијека  из Бијелог Поља у Сарајево долази  Петар (Мије) Цековић родоначелник породице. Као и сви њему слични, који су „трбухом за хљебом” долазили у већа мјеста попут Сарајева, започео је са дна социјалне љествице. Од првих дана, као подстанар живи код добро стојеће удовице Јованке Хаџимарковић (рођене Црнчевић) која је становала у сјеверном крају чаршије у Краљевића сокаку. Јованка је, по тадашњем обичајном праву, као удовица, наслиједила трећину имовине од покојног мужа и купила кућу у Паткама.

halja halja

Након извјесног времена Петар и Јованка склапају брак. У браку су имали петеро дјеце: два сина Михајла и Ристу и три кћерке: Сару, Софију и Јелу...
… Други Петров син Ристо родио се 1865. године. И он се као и отац успјешно бавио трговином, тргујући робом и са истока и са запада. То је могао само неко ко је добро познавао ситуацију и на европском и на османском тржишту, ко је имао трговачке „жице” односно проницљивости и упорности. Он је своје трговачко умијеће стицао код свог оца. Но, Петар, рекли би, није живио и радио по оној народној – „плети котац као отац”. Био је не само вриједан трговац него модеран, јер је на такав начин водио књиговодство у дефтере, биљежио сва примања и издатке.
У близини старе Православне цркве закупио је магазу (складиште) и дућан у којем се обављала размјена робе и трговина. Посао се развијао, капитал се увећавао,  па више није становао код родитеља него је 1901. године купио кућу од Стјепе Сршкића на Вароши (данас улица Мула Мустафе Башескије бр. 49).

kosulja halja

У овој кући, је према казивањима госпође Цековић као и истраживањима примарне изворне грађе др. Ибрахима Тепића, 19. октобра 1858. године отворена дјевојачка школа Стаке Скендерове. У приземљу данас веома оронуле зграде, обитовала је Стакина породица. На спрату се налазила учионица, једна мања просторија за ручни рад и радна соба Стаке Скендерове. Број ученица и углед школе расли су из године у годину (1868. школу је похађало 60 ученица у три одјељења, а 1870. године 120 ученица у пет одјељења). Школа је од првобитне вјерске прерасла у свјетовну, па су је похађале и кћери угледних турских чиновника. Својеврстан је куриозитет да су Стакине ученице биле и двије кћери чувеног валије Топал Осман паше. „

milica pevanje

Трибину Клуба жена Мiss Irby оплемениле су и двије студентице Музичке академије у Сарајеву: Лејла Чаушревић и Адна Махић, отпјевавши двије севдалинке.

 

 

Одржан Васкршњи концерт
СПКД „Просвјета“ Сарајево

Концерт традиционалне музике и предања под називом
"Химна Љубави"
у извођењу Снежане Спасић и групе Наисса Сарајево, 16. април 2015.
Дом оружаних снага БиХ

dejan savo

Предсједник Друштва Саво Влашки уз пригодне ријечи добродошлице свим присутним И ријечи  захвалности свим онима који су помогли у организацији и извођењу концерта приређеног  у поводу обиљежавања једног од највећих хришћанских празника, свим православним вјерницима  честитао празник Васкрс древним поздравом


„ХРИСТОС ВАСКРСЕ“
“ВАИСТИНУ ВАКРЕСЕ”

snezana publika

Концерт је изведен као цјеловечерњи програм у трајању од око 100 минута. У програму, који је визуелно и режијски осмишЉен као комбинација музике и поезије и народног предања, учествовали су вокал, музичари и један глумац.

svirac grupa

Везивна нит концерта је предање, најузвишенији Љубавни стихови икада написани, а забиЉежени су у Светом писму као ”Прва посланица Апостола Павла Коринћанима”, број 13. (Химна Љубави) која говори о Љубави, универзалној, узвишеној Љубави, о којој је у Библији говорио и Свети Апостол Павле.

Традиционалне пјесме у комбинацији са фрагментима из Библије, из Курана, као и Соломонових списа, су отпјевани И испричани  на различитим језицима. Тако су, осим традиционалних српских пјесама, биле изведене  и пјесме које говоре о Љубави на руском, бугарском, македонском, грчком, арамејском језику.

plavo naissa

Сам програм је изузетног умјетничког али и едукативног карактера, јер садржи поред музичких нумера (ријетко извођених народних пјесама), и поезију која говори о универзалној Љубави (између мушкарца и жене, родитеЉа и дјеце, о родоЉубЉу, шале на рачун Љубави, о гордости у Љубави, о самоЉубЉу и сујети...), уз коју смо  видјели и  осмишЉену гардеробу за ту прилику И чули око 20 различитих инструмената који највећим дјелом потичу са балканских простора.
Сви извођачи су прави професионални умјетници, који су, и  овом приликом то доказали, а публика је била одушевљена. Задњу нумеру су отпјевали заједно публика и извођачи.


Наиссу чине:
1.            Снежана Спасић, вокал
2.            Слободан Јевтић, виолина, вокал
3.            Марјан Радевски, обоа, македонска тамбура, гоч, вокал
4.            Александар Васов, кавал, брач, тамбура, гајде, фрула, окарина, двојнице, вокал
5.            Срђан Ђорђевић, клавијатуре, вокал
6.            Горан Ђорђевић, перкусије, тарабука, деф, бендир, бонгоси, звона...
7.            Дејан Цицмиловић, глумац, Првак драме Народног позоришта из Ниша

 

Посјета потпредсједника Федерације БиХ нашем Друштву

На позив СПКД „Просвјете“ Сарајево – госп. Милан Дуновић, потпредсјеник Федерације БиХ је са сарадницима, Срђан Сужњевић савјетник за НВО И Сандром Филиповић савјетницом за медије у сриједу 1.априла посјетио Српско просвјетно културно Друштво „Просвјета“ Сарајево. Потпредсјеника  су дочекали прим.др. Саво Влашки, предсједник Друштва, Дејан Гарић, предсједник Управног одбора и Љубица Жикић, пословни секретар.

Milan

Том приликом је госп. Милан Дуновић  упознат са историјатом „Просвјете“ од њеног оснивања 1902. до данас, као и са великим бројем манифестација организованих у протеклих 20 година од четвртог обнављања рада овог Друштва. Потпредсједник ФБиХ је упознат и са проблемима доношења Закона о реституцији – о немогућности повратка 15 „Просвјетиних“ објеката у граду Сарајеву, као и да плаћамо закупнину као подстанари у „Просвјетином“ Дому, згради која је изворно власништво нашег друштва, гдје се од завршетка изградње објекта (1914.) налазило сједиште Друштва. Повратком имовине омогућио би већи број запослених, као и још продуктивнији рад Друштва
Потпредсједник ФБиХ  је обећао да ће учинити све што је у  његовој моћи да помогне у раду СПКД „Просвјета“ Сарајево  јер је рад Друштва од изузетног значаја са историјског И културошког значаја за очување И промовисање културне баштине на овим просторима.  

 

Посјета нашем Друштву, Њ. Е. г-ђа. Claire Bodonyi, амбасадорица Републике Француске у БиХ!!

bodony claire

Амбасадорица Републике Француске у БиХ, Њ.Е. Claire Bodonyi посјетила је у сриједу, 18.02. 2015.г. просторије СПКД Просвјета у Сарајеву, гдје се упознала са историјатом и радом једног од најстаријих националних  друштава у нашој земљи. Уз амбасадорицу Бодонyи у делегацији су били и први секретар амбасаде Remy Queney, те Нермина Халкић испред Француског  института у БиХ. У име СПКД Просвјета високе госте су поздравили предсједник Друштва др Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић, те члан УО др Слободан Шоја, некадашњи амбасадор БиХ у Француској и пословни секретар Друштва проф. Љубица Жикић.

francuska biblioteka

               У једносатном разговору Амбасадорица Bodonyi се упознала са радом Друштва, и бројним активностима које Просвјета организује, те истакла да иако је тек неколико мјесеци у Босни и Херцеговини већ прати активности и рад Просвјете, а посебно се заинтересовала за стипендирање ђака и студената, што је и једна од важних активности Друштва. Представници Друштва су Њену Екселенцију упознали и са проблемима са којима се СПКД Просвјета свакодневно суочава, посебно нагласивши проблеме поврата имовине, будући да највећи дио национализоване имовине Просвјете још увијек није враћен изворним власницима. Амбасадорица Бодонyи је истакла да је Француска амбасада заинтересована за што бољу сарадњу са СПКД Просвјета – како би се што квалитетније реализовали бројни пројекти у будућности, те како би се млади стипендисти из наше земље упознали са својим вршњацима и начином и системом образовања и живота у Француској, али и обратно. Амбасадорица је током посјете обишла и библиотеку Друштва, те изразила задовољство свим активностима СПКД Просвјета.

 

Додјела II. дијела стипендија стипендистима Друштва у школској 2013/2014.г

  Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (СПКД), пригодним програмом и дружењем је у уторак са почетком у 11 сати, 27. јануара 2015. године, обиљежило празник Светога Саве, великог просвјетитеља.

press gosti

Пред медијима и бројним гостима, ученици су отпјевали химну у част просвјетитељу Сави, те говорили о његовом животу и мисији, а својим умијећем и пригодном музиком одушевили су све присутне.

himna gosti

Такођер, у оквиру својих скромних материјалних могућности Друштво Просвјета наставља традицију стипендирања ученика и студената, те на тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва установљену почетком прошлог стољећа 1902.године, данас су додијељене стипендије за 19 стипендиста нажалост са закашњењем због недостатка финасијских средстава .

savo dragan

Српска православна црква и вјерници 27. јануара прослављају Светог Саву, утемељивача Српске цркве, државе и школства. Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169. у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара, а умро је 1236. у мјесту Велико Трново, главном граду Другог бугарског царства

andrej srdjan

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква, а у Студеници је 1209.  основао прву болницу на подручју српске државе и сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

tijana Zoran

Његова дјела "Номоканон” (1220.) и "Синодик православља” (1221.) постала су правни и духовни стубови српске државности.
"Бољи је један који чини вољу Господњу, него множина безбожника" (Хиландараски типик)

grup_stipend

 

У Народном позоришту у Сарајеву одржан свечани V Божићни концерт!

Из Сарајева упућене честитке и жеље за мир свим грађанима свијета!

NP bina

Квалитетан и занимљив програм петога по реду Божићнога концерта, што га је приредило СПКД “Просвјета” у дворани Народнога позоришта – Сарајево, увео нас је на најљепши начин у благданске дане који доносе пуно радости свима онима који Исусово рођење славе по јулијанском календару, али и њиховим пријатељима и свим људима добре воље…
Глазбена вечер започела је пјесмом – молитвом “Оче наш”, у извођењу збора Српскога пјевачкога друштва Србадија из Бијељине, под равнањем проф. др. Десанке Тракиловић, од које је, тијеком концерта, повремено диригентску палицу преузимала и мр. Јелена Милићевић-Тракиловић.
Међу најбољима на свијету

ivanic hor

Ансамбл, који се налази на попису сто најбољих зборова на свијету, потом је отпјевао, уз судјеловање Мирка Милановића – тенора и Синише Пајића – баритона те Дејана Перковића на хармоници, још неколико пригодних складби: “Господи спаси благочестивија” Миодрага Говедарице, “Не отврати лица Твојего” Артема Лукјановича Ведеља, те “Извод из литургије”, “Царска јектенија” и “Божићни тропар: Рождество Твоје”…
У доба Првога свјетскога рата, чија је стота обљетница особито обиљежавана у Сарајеву тијеком 2014. године, стварали су многи гласовити складатељи и пјесници. Међу њима се нашао и Јаков Готовац, чију нам је пјесму, компонирану на стихове Ђуре Јакшића, “На ноћишту”, отпјевао у наставку програма Тимур Вилић, баритон, уз гласовирску пратњу Белинде Крнић. (“Наточи ми чашу вина из подрума свог, пољуби ме, загрли ме, помог’о ти Бог”)… А Кристина Љевак и Огњен Благојевић говорили су стихове Боривоја Јевтића, члана Младе Босне, под називом “Осека”, објављене 15. студенога 1911.у “Босанској вили”. Услиједила је популарна складба “Гдје си душо, гдје си рано”, што ју је на стихове Бранка Радичевића складао Даворин Јенко, у извођењу сопранистице Дејане Хршум и пијанистице Невене Ћеклић.
И етно глазба
У блоку програма посвећеном етно-глазби, публику је угодно изненадио наступ Ђорђа и Ане Јованчић, који су уз пратњу Триа Еудиатес отпјевали “Заспо Јанко под јабланом”. Потом смо, у изведби споменутога Триа, слушали “Балканску импресију” Богдана Штарца – композицију која је својом ритмичношћу, али и лирским пасажима, освојила срца посјетитеља.

trio klapa

Трећи програмски блок донио нам је наступ вокалне скупине Клапа Панон из Новога Сада, која је отпјевала потпури пјесама из Хрватске, Србије и Русије. Заједно с њима, пјевали смо “Зелену грану с тугом жута воћа”, “Пројди вило”, “Ја сам рођен тамо, на салашу”, “Дјевојко мала”, и “В темном лесе”. На крају концерта, поновно смо се сусрели с члановима збора Србадија, који су извели неколико српских народних пјесама (“Ја се пењем на гложђе”, “Ај, има мајка”, “Ја хо хој, колика је зелена ливада”, “Ја у башти”), затим омиљену руску “Очи чорније” и “Јихав козак” – украјинску народну пјесму, да би се од свих нас опростили пјевајући “На многаја љета”…
Предсједник СПКД-а “Просвјета” др. Саво Влашки поздравио је све присутне, у доиста препуној казалишној дворани, међу којима се налазио и предсједатељ Предсједништва БиХ Младен Иванић и честитао Божић традиционалним поздравом: Мир Божји, Христос се роди – Ваистину се роди! Упутио је и честитке у поводу нове 2015. године “свим грађанима свијета”.
Ширимо културу цијеле БиХ
Ево што нам је о збору СПД-а Србадија казала диригентица проф. др. Десанка Тракиловић: “Збор је основан далеке 1899. године, а рад му је обновљен 1992., у Бијељини. Ја сам на челу ансамбла од саме обнове… Добили смо до данас пуно награда, не само захваљујући диригентима, већ и захваљујући мотивацији свих чланова, рођеној из потребе да друштво очува традиционалну глазбу, црквену и ону домаћих аутора. Ширили смо културу цијеле БиХ – радили смо, примјерице, и записе др. Цвјетка Рихтмана… Имамо и дјечји збор па се сваке године регрутира и помладак… Чувамо дјецу од порока сувременога доба, што нас све као родитеље брине. Упутили смо много младих на глазбене академије, у велике глазбене куће (попут Стевице Крајиновића, Иване Милошиновић, Горана Стевановића, Синише Пајића…, све су то савршени пјевачи). Године 2002. утемељили смо Фестивал зборова “Свибањске музичке свечаности”, на који нам долазе ансамбли са свих страна. Ријечју, желимо показати свијету да смо ми фини босанскохерцеговачки народ који има културу пјевања, културу мишљења, текстова који су садржајни… и свијет то препознаје. Од 2000. године добили смо на десетке првих и других награда камо смо год кренули!”, казала нам је Тракиловић.
Пише: Весна Хлавачек
Извор(хттп://дневни-лист.ба/wеб1/из-сарајева-упуцене-цеститке-и-зеље-за-мир-свим-граданима-свијета/)

ПРОГРАМ ЗА V БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ:

Поздравна ријеч – др Саво Влашки, предсједник СПКД Просвјета

1.  ХОР СЦПД СРБАДИЈА
(диригенти: проф. др Десанка Тракиловић и мр Јелена Милићевић-Тракиловић
солисти:  Мирко Милановић и Синиша Пајић
хармоника: Дејан Перковић)

Оче наш
Миодраг Говедарица: Господе спаси благочестивија
Артем Лукјанович Ведељ: Не отврати лица твојего
Извод из литургије
Н.Н.: Царска јектенија
Божићни тропар: Рождество твоје

2.    КАЗУЈЕМО И ПЈЕВАМО СРПСКЕ ПЈЕСНИКЕ
Тимур Вилић
Ђура Јакшић – Јаков Готовац: НА НОЋИШТУ

Кристина Љевак и Огњен Благојевић
Боривоје Јевтић: ОСЕКА

Дејана Хршум, сопран; Невена Ћеклић, клавир
Бранко Радичевић – Даворин Јенко: ГДЈЕ СИ ДУШО, ГДЈЕ СИ РАНО

Ђорђе Јованчић и Ана Јованчић
етно композиција: ЗАСП'О ЈАНКО ПОД ЈАБЛАНОМ (аранжман Педја Харт)

Трио Еудиатес (Вања Даниловић, хармоника; Николина Чоловић, виолина; Сара Мићић, клавир)
Богдан Штарц: БАЛКАНСКА ИМПРЕСИЈА

3.  Вокална група „Клапа Панон“ (М.Толимир, Н.Бретт, С.Радивојевић, Н.Узелац, С.Гез, П.Шепељ, Н.Лукић, Н.Миличевић)

Зелену грану с трагом жута воћа
Пројди вило
Ја сам рођен тамо на салашу
Дјевојко мала
В темном лесе

4. Хор СЦПД Србадија

Ја се пењем на гложђе, Ај' има мајка, Ја хо хој колика је зелена ливада, Ја у башти (српске народне пјесме)
Очи чорније (руска народна пјесма)
Јихав Козак (украјинска народна пјесма)

 

Одржана промоција књиге:

ПУТОВАЊА У СЛОВЕНСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ  ТУРСКЕ У ЕВРОПИ у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево

публика публика

Пред препуном салом у просторијама Друштва у улици Симе Милутиновића Сарајлије бр1, у сјајној атмосфери, одржана је промоција на којој су главни учесници били:

- Драгана Томашевић, уредник књиге

- Мина Нухић, рецезент

- Милица Кајевић, преводилац књиге

актери актери

 Књига ПУТОВАЊА У СЛОВЕНСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ  ТУРСКЕ У ЕВРОПИ
Друго ревидирано издање, Лондон 1877
Наслов оригинала:
Travels in the Slavonic provinces of Turkey in Europe

наслов

Већи дио текста првог издања написала је Георгина Мјур Мекензи. А за ово II издање Аделина Паулина Ирби извршила је ревизију и додала  три поглавља:
„Босна 1875. године“,
„Путовање у Босну у августу 1875“ и
„Босна 1876 и 1877. године“

мисИрби

Дио текста из предговора уреднице, Драгане Томашевић:
Иако рођена миљама далеко од Сарајева, Енглескиња Мис Ирби (Мисс Ирбy) својим се животом и радом уписала у историју овог града и одавно
постала његова. Једна улица у самом центру града од 10. јануара 1919. године носи њено име. Једино за вријеме окупације у периоду од 1941. до 1945. године ова “велика добротворка српског живља у Босни,
Херцеговини и Далмацији” није имала своју улицу у Сарајеву...
Мис Аделина Паулина Ирби, богата Енглескиња, дошла је у Босну и проблеме тих страних и далеких људи осјетила као своје. Она сама је то описала овако: “Кад сам дошла у Босну, упознала сам диван
и доброћудан народ, чија је биједа у мени пробудила саосјећање, те сам им стога одлучила посветити цијели свој живот како бих лијечила њихове патње и умањила им биједу.”

... у првом издању које је превео Чедомиљ Мијатовић није било мно-
го говора о Босни. Другом издању су додана и три поглавља о Босни и она су до сада само дјелимично превођена на наш језик. Иако је тај текст писан прије више од 100 година, одлучили смо да га преведемо и објавимо као књигу. Прије свега, сматрамо да то доприноси бољем познавању наше прошлости, затим једном врстом дуга према жени која је цио свој живот посветила Босни трудећи се да не остане странац (одлично је научила наш језик, упознала се са историјом и географијом, етнографијом и археологијом). Осим тога, право мјесто за објављивање њених текстова о Босни је управо сарајевско Српско културно просвјетно друштво
“Просвјета”, јер је она тестаментом сву своју огромну имовину оставила СКПД Просвјети и Добротворној задрузи Српкиња (која је касније названа “Коло српских сестара”)...

Остатак текста као и сјајан превод можете прочитати у књизи коју можете набавити у просторијама Друштва по јединственој цијени од 10,00 КМ.

 

Одржана Трибина посвећена обиљежВњу 100 година од рођења Бранку Ћопићу

бранко цопиц

СПКД ПРосвјета Сарајево у четвртак, 9.октобра, у 19 сати одржала Трибину посвећену Бранку Ћопићу, једном од највећих књижевника наших простора.

гариц публика

1. јануара навршиће се стотину година од рођења писца и пјесника који је обиљежио дјетињство бројних генерација стасалих на подручју бивше Југославије - књижевног "оца" Николетине Бурсаћа, мачка Тоше и бројних других ликова уз чије смо доживљаје одрастали, творац непролазних дјела попут "Орлови рано лете", "Башта сљезове боје", "Осма офанзива", "Не тугуј бронзана стражо" и бројних других. Рођен је 1.1.1915. у Хашанима код Босанске Крупе, а живот је окончао самоубиством у Београду 26.3.1984.

На Трибини посвећеној стогодишњици рођења Бранка Ћопића о његовом књижевном дјелу говорила је магистрица филолошких наука Ведрана Мијовић-Пантелић, а о његовом животу новинарка Мерима Куртовић-Пашалић.

 

Руководство, стипендисти и чланови Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Сарајево данас, на Видовдан, су положили вијенац на Спомен капелу Гаврилу Принципу и свим херојима "Младе Босне" на стогодишњицу најгласнијег пуцња

 

kapela

"Ја сам југославенски националиста који тежи ка уједињењу свих Југословена и није ми важно како ће се држава звати, али ми је важно да буде слободна од Аустрије", цитирао је ријечи Гаврила Принципа са суђења предсједник СПКД Просвјета Саво Влашки на гробљу "Свети Арханђели Георгије и Гаврило" у насељу Циглане у Сарајеву.

delgacija savo

"Окупили смо се да одамо пошту младим људима који су своје животе дали за слободу и јединство своје земље. Поручио бих младим генерацијама да хисторију требају памтити и обиљежавати. Послије 100 година ми живимо у слободној земљи и предивно је то што ћемо умјесто пуцњева вечерас слушати Бечку филхармонију", рекао је Влашки на данашњем окупљању.
Додао је да је то најбољи начин како се на основу лоших хисторијских догађаја гради свјетлија будућност.

ploca imena


Милица Кајевић, предсједница Удружења "Мис Ирби", …”ми смо се увијек окупљали 28. јуна, на Видовдан. Долазили смо испред СПКД Просвјета, као чланице Клуба жена 'Мис Ирби'. Када дођемо на њен гроб, одамо пошту и Видовданским херојима. Поштујем ове младе људе који су били интелектуалци, револуционари и образовани и велики пријатељи, утописти и хтјели су да мијењају свијет, нису били свјесни могу ли то они или не могу, али треба им одати признање", рекла је Кајевић .

milica

Данас на Видовдан када се десио тај херојски чин, је на спомен плочу остављено неколико вијенаца и букета цвијећа, а велики број туриста из земље и свијета, је дошао обићи спомен плочу и Принципов гроб.

 

Поводом  посјете Народне библиотеке Србије нашем Друштву и јубилеју 101. година од оснивања Српске централне библиотеке СПКД Просвјета Сарајево

Предан дугогодишњи рад уродио је дивним плодовима. Излазак из свакодневице одлазак на сајам  дао је једно ново свијетло нашем Друштву и представио нас већем броју људи. Обезбједио нам је великодушну донацију у бројним књигама од стране  НБС и Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону владе Републике Србије

nbs raso

. Наставак ове дивне приче је услиједио убрзо након тога.  Доласком екипе из НБС на челу са Иваном Николић  Начелницом селективне набавке (Одсек поклони), затим, Славен Попара, Дејан Вукићевић, Јамина Трифунац, Јелена Глишовић и Јелена Митровић, успостављен је лични контакт и учвшћена међусобна сарадња. Учинили су нам велику част да дођу у просторије нашег Друштва, буду драги гости макар на кратко и подијелимо драгоцјена искуства.Том приликом смо им уручили и званично нашу Захвалницу за изузетан допринос нашем Друштву. Изузетно цјенимо и поздрављамо тај чин директног сусрета, то показује искрену заинтересованост сарадника и добру вољу да нас упознају.

ivana zahvala

На тај начин стекли смо низ предности. На лицу мјеста су могли да се упознају са радом и дјеловањем Друштва. Изврше процјену и дају сугестије о међусобној сарадњи. Имамо много сличности али и толико ствари у којима се наше дјеловање испреплиће. То нам даје небројене могућности сарадње и обостране користи. Донација књига и сама посјета НБС је нама послужила као  повод и подстрек за реорганизацију библиотеке који смо дуго планирали. Оно што читавој ствари даје посебну драж и ову причу чини занимљивијом је да смо обнављајући сарадњу и заједнички контакт направили то управо на стогодишњицу од оснивања Централне библиотеке СПКД Просвјета!

ivana poseta

Ако ћемо слободно тумачити по Јунгу, закон синхроницитета. Повезаности на једном вишем нивоу. Српска централна библиотека замишљена од људи којима је књига била једнако важна као и хљеб, званично је почела са радом почетком далеке 1913.г . Сајам на којем смо учествовали баш 2013.г., на стогодишњицу од оснивања, можемо назвати судбоносним. Посјет НБС, дакле, равно након 101. године, поновног контакта показује да се у животу ништа не дешава случајно. Можемо посматрати са аспекта као један повољан знак виших сила, Божијим плановима, усклађеност с принципима космичког дјеловања, водству наших предака кроз активности које чинимо и сл.. У духу позитивног размишљања желимо тако да вјерујемо, што нам даје снаге да истрајемо. Наша библиотека, скромна у односу на онај сјај и величину  грандиозно замишљене и остварене, данас суштински, гравитира свом почетку. Постоји  носталгична тежња враћању првобитне намјене и вриједности.

biblio citaona

Да се  врати дио старог угледа и значаја коју је имала са почетка приче раних година двадесетог вијека. Но, са доласком модерног времена сврха и значај се мјењају у складу са новим трендовима. Библиотеке данас имају другу улогу. Утолико сарадња са НБС добија на важности, са људима у струци који схватају вриједност библиотеке у данашњим временима. То су људи који имају знање и жељу да помогну поготово онима који истински теже да успоставе пут спознаје и да наставе у очувању традиција и културе нашег народа. Многима је тешко да схвате значај библиотеке као „ризнице знања“, не као пуке фразе, него управо данас у времену могућности изношења разних неистина, гдје смо свједоци да путем интернета многи добијају незаслужену пажњу, гдје се лажира и прилагођава историја, гдје се изврћу чињенице. Управо у томе се крије истинска вриједност и значај библиотеке данас. Похрањена писана ријеч стоји као  таква и која јесте темељна истина, не сврстава се ни на једну страну, „Ни по баби ни по стричевима“.  Сарадња са НБС олакшава нашу мисију зато захваљујемо НБС на посјети, пријатељству, пруженој помоћи и охрабрењу у нашем раду. Знамо да нисмо сами.

NBS logo

Дали сте нам подстрек да наставимо своју мисију с новим полетом. На нама је да  чувамо и развијамо наше односе, као једну свету обавезу. Чување наше заједничке баштине и интелектуалног знања, као и информација, од искривљавања чињеница и оних који би жељели да то знање избришу, да не постоји, из ко зна каквих побуда. Толико је тога што вриједи чувати али не љубоморно само за себе него напротив, отворено свима на увид да ко год пожели, може да види величанствена дјела наших предака у књижевности, науци, умјетности. Великане који су нама оставили у аманет да то чувамо и прослиједимо даље за неке наше будуће нараштаје. То нам је мисија тог треба да се држимо. И још једном искрено и велико хвала Ивани Николић и њеном изузетном тиму сарадника, на несебичној помоћи и надахнућу за још истрајнији рад.

ugbih

Овом приликом да истакнемо и захвалимо се на помоћи нашим драгим пријатељима из Умјетничке галерије БиХ, директору Страји Крсмановићу  и експерту  Михрету Алибашићу. Понудили су се и помогли нам око транспорта књига из НБС. Хвала им на предусретљивости , несебичној помоћи као и у спознаји да на њих можемо увијек да се ослонимо у оваквим ситуацијама.

strajo micke

Писмо захвалности упућено из НБС:

pismo_NBS

 

Представљена збирка пјесама

knjiga

"Нацртај ми кућу, тата"

veljo

Велимира Веље Милошевића (2004-2014)
и обиљежена 10-годишњица
смрти овог значајног пјесника

Српско просвјетно културно друштво "Просвјета" Сарајево представило је књигу пјесама под насловом "Нацртај ми кућу, тата", аутора Велимира Веље Милошевића и на тај начин обиљежило десет година од смрти тог пјесника.

veljo prom

Велимир Веља Милошевић припада генерацији најистакнутијих пјесника Босне и Херцеговине. Иза себе је оставио достојан пјеснички опус, од „Беле молитве“, до књига „Ово је Балкан, драга“ и „Преко срушеног моста“. Као дјечији пјесник, са дванаест књига за најмлађе, његове пјесме заступљене су и у школској лектири. За свој рад добио је бројна значајна књижевна признања и награде. Његова поезија налази се у многим антологијама и изборима поезије, превођена на неколико свјетских језика.

publ recitacija

Сјећајући се драгог поете и драгог човјека, сарајевскa „Просвјетa“ објавилa je постухумно три пјесничке збирке Велимира Веље Милошевића: „Багрем башта“ – Вече винске поезије, „Похвала славују“ и најновију „Нацртај ми кућу, тата“. „Тематски, то је највећим дијелом родољубива поезија из које ће произаћи и љубавна лирика“, уводне су ријечи рецензента Мирсада Бећирбашића који је нагласио „За аутора пјесма је простор бивања у којем се живи. Све јесте пјесма, али она то уистину постаје тек када је пјесмом именује пјесник.
На тој вечери сјећања композитор Мухамед Златан Хреновица присјетио се периода сарадње са Велимиром Милошевићем и времена кад је компонирао пјесме на његове стихове те истакнуо да га за тог пјесника вежу радосни тренутци.  У знак сјећања на Велимира Милошевића, извео музички омаж, а Сеад Арсланагић рецитирао насловну пјесму "Нацртај ми кућу, тата".

zlatan promoteri

На једном од седам одморишта названих по познатим пјесницима, на степеништу Каптол, исписани су стихови Велимира Милошевића, пјесника који је много волио Сарајево и у њему провео значај дио живота.                                 

Из књиге „Нацртај ми кућу, тата“, за ову прилику издвојили смо двије пјесме: Очева звезда и Рука која пише песме

Очева звезда

Тата, када си
Висок до неба –
Скини ми звезду,
Ноћас ми треба.

Нек је убере
Твоја рука,
Да сања испод
Мог јастука.

А сутра, кад сунце
Свод позлати,
Нек се та звезда
На небо врати.

И нека небо
Сања и светли –
Наша му звезда
У сан лети.

Тата, дижи ме
У висине,
Да и ја теби
Звезду скинем.

У ноћи пуној
Зла и мрака
Нек те та звезда
Брани од страха.

А сутра, када
Дође слобода,
Нек наша звезда
Сја сред свода.

Нек се слобода
Ничег не боји –
Бране је снови
Твоји и моји.

 

Рука која пише песме

Рука која пише песме
Час засветли, час процвета,
Час јагоде, а час звезде,
Бере док у песми шета.

У заносу – окрилати,
Буде птица, лептир лаки,
Буде сунчев осмех, златни,
И мак што у житу пламти.

ЗаЉуби се, неосетно,
И ништа јој јасно није,
У томе јој прође лето
Љубави и поезије.

Мало сања, мало бунца,
Мало бунца, мало сања,
У очима засветлуца
Нека чудна луда тајна.

Од нежности, као травка,
Задрхтури, затрепери,
Свака честица, и јавка,
Нешто слути, нешто жели.

Рука која пише песме –
Ова рука, засањана,
Сме и не сме, сме и не сме
Да ти пише сваког дана.

 

Одржано књижевно вече са писцима из Србије

Домаћини, модератор и водитељ вечери уредник Трибине СПКД Просвјета Сарајево, Дејан Гарић, промотор, познати књижевник и есејиста, Стеван Тонтић

stevan ambasador

Вече испуњено лијепом бесједом и ријечи, дружење са писцима из Србије пред бројном публиком и уваженим гостима у окриљу Просвјетиног дома у улуци Симе Милутиновића Сарајлије 1 протекао је у угодном разговору и новим сазнањима. Представљени су писци млађе генерације, тако да је прича о њима и са њима, заправо, прича о савременој књижевности у Србији. Укратко о нашим гостима из Србије:

svi publika

Младен Весковић

m_v

Шеф Одсјека за међународну сарадњу Министарства културе и информисања Републике Србије
Младен Весковић рођен је у Земуну 1971. године. Основне и мастер студије српске и опште књижевности завршио је на Филолошком факултету у Београду. Књжевни критичар, есејиста, уредник. Ради у Министарству културе и информисања Републике Србије. Аутор двије књиге критика и есеја.

Вулета Журић

v_z

Вулета Журић је рођен у Сарајеву 1969.године. Године 1993.долази у Београд.
До сада је објавио:
Књиге прича: Умри мушки (1991), Двије године хладноће (1995), У кревету са Мадоном (1998), Валцери и сношају (2001), Мулијин руж (2003), Катеначо (2013);
Романи: Благи дани затим прођу (2001), Ринфуз (2003), Тигреро (2005), Црне ћурке и друга књига црних ћурки (2006), Мртве браве (2008), Народњакова смрт (2009), Недеља пацова (2010);
Добитник награде „Стеван Сремац“ за роман Недеља пацова (први партизански кримић).
Радио драме: Омча од хартије посвећена животу и смрти Боре Станковића, Човек без перипетија, посвећена Милану Ракићу, Острво Ускоковић, посвећена Милутину Ускоковићу, Црни глас за белу хартију, посвећена Емануилу Јанковићу и Бранин орфеум у зунзариној палати, посвећене Брани Цветковићу.
Приче су му првођене на немачки, енглески, грчки, шпански, португалски, пољски, италијански,француски,мађарски и словачки језик.
Живи у Панчеву и пише за Нови магазин.

Ален Бешић

a_b

Ален Бешић рођен је 1975. године у Бихаћу. Дипломирао је и магистрирао на Одсјеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.Објавио је: двије књиге поезије Голо срце и двије књиге изабраних књижевних критика и есеја„Лабиринти читања“ (2006) и Непоуздани образац ((2012).

Бави се књижевном критиком, есејистиком и преводи са енглеског језика. За превод је 2010. године добио награду Друштва књижевника Војводине.
Од 2007. године ради као уредник часописа за теорију књижевности Поља у којем сарађују бројни аутори из регије. Управо због свестраног дјеловања у подручју књижевности, али и због потицаја сарадње аутора различитих генерација из разичитих држава предложен је за награду 16. Међународног сусрета издавача „Пут у средиште Европе“ у Пазину. 

Срђан Срђић

s_s

Срђан Срдић рођен је 1977. године у Кикинди. Дипломирао на катедри за општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету у Београду, гдје се тренутно налази на докторским студијама.
Прву награду за прозу на конкурсу зрењанинског часописа Улазница добио је 2007. године, као и награду „Лаза Лазаревић“ за најбољу необјављену српску приповјетку 2009. године. Добитник је стипендије „Борислав Пекић“ за 2010. годину.
Објављена дјела:
Романи: Мртво поље (2010) и Сатори (2013).
За збирку прича Еспирандо (2013.) добио је награде „Биљана Јовановић“ и „Едо Будиша“.
Приче Срђана Срдића преведене су на мађарски, румунски, украјински пољски и албански језик. (аутор прилога Љубица Жикић проф.)

 

ВЕЧЕ ИСПУЊЕНО ПРАЗНИЧНИМ ДУХОМ И МУЗИКОМ!

konc


Концерт, други пут поводом васкршњих празника, организира Српско просвјетно културно друштво "Просвјета" из Сарајева, а овај пут концерт је посвећен стогодишњици од када је преминуо најпознатији српски композитор Стеван Стојановић Мокрањац.

Savo publika

Предсједник СПКД "Просвјета" Саво Влашки казао је да је Министарство одбране БиХ уступило Дом Оружаних снага БиХ бесплатно за одржавање овог концерта.
- Култура нема граница и ми ангажирајући умјетнике из оба ентитета успостављамо мостове сарадње и пријатељства јер култура уз спорт далеко више од политике може учинити у том циљу - истакнуо је Влашки. – Честитајући празник свим присутним, древним поздравом Христос воскресе-Ваистину воскресе!

ambas elita

Умјетничка организаторица концерта Милица Кајевић казала је да је концерт спој сакралне и свјетовне музике, истичући да већ постоји устаљена сарадња с Музичком академијом у Источном Сарајеву као и са музичким школама будући да „Просвјета“ организује и божићне концерте.

trio rusalke

Свој рад на концерту представили су МБА ''Арт Виво'' из Сарајева, Трио ''Еудиатес'' Источно Сарајево и Вокални ансамбл ''Русалке'' Источно Сарајево.

Концерту је присуствовао већи број људи из културног и јавног живота БиХ, међу којима су били потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

pudar publ

Стеван Стојановић Мокрањац био је српски композитор и музички педагог, класик српске музике и централна личност српске музике на пријелазу из 19. стољећа у 20. стољеће. Заслужан је за увођење српског националног духа у умјетничку музику.

Stevan

Најпознатија дјела су му ''Руковети'' - петнаест сплетова пјесама заснованих на фолклорним мотивима из различитих дијелова Србије, Босне, Македоније, Бугарске, ''Приморски напјеви'', духовити скерцо ''Козар'', као и музика за православна богослужја ''Литургија'', из које је најпознатија ''Херувимска пјесма'', најзначајније остварење корске музике, ''Опело'' у фис-молу, ''Три статије'', ''Тебе Бога хвалим'' и ''Величање светом Сави''.

Умро је 28. септембра 1914. у Скопљу.

 

У поводу поклоњених књига Библиотеци СПКД „Просвјета“ Сарајево на 58.Међународном сајму књиге Београд

ОБНАВЉАЊЕ И УСПОСТАВЉАЊЕ САРАДЊЕ СА ИНСТИТУЦИЈАМА: КАНЦЕЛАРИЈА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИЈИ И НБС – ИСКРЕНА ЗАХВАЛНОСТ СВИМ НАШИМ ДАРОДАВЦИМА  И САРАДНИЦИМА


Хвала свима који су помогли да Библиотека СПКД „Просвјета“ Сарајево буде оно што је данас, са искреним поштовањем, дародавцу-сараднику, који је својом драгоцјеном сарадњом и вриједним поклонима – књигама, часописима, фотографијама, рукописима, носачима звука и слике, техничко-материјалним или новчаним средствима – потпомогао рад библиотеке, дао значајан допринос попуњавању библиотечког фонда, његовом обнављању и увећању цјелокупног књижног блага друштва.

Овим путем, јавно, захвалност упућујемо Народној библиотеци Србије која нам је својом изузетним поклоном од преко 700 наслова најпробранијих књига, непроцјењиве вриједности, од посебног значаја за тематику којом се наше Друштво бави, обогатила наш фонд! Такође искрену  захвалност упућујемо и нашој драгој сарадници Ивани Николић, Начелници селективне набавке (Одсек поклони) у НБС, а која је својим залагањем и трудом обезбједила овај изузетан поклон као и инцијативу којом нам Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону владе Републике Србије, посредством Народне библиотеке Србије донира у марту 2014. године од преко стотину књига за нашу, Библиотеку Српског просвјетног културног друштва „Просвјета“ Сарајево, појединачне захвале такође упућујемо, госпођи Славки Драшковић, госпођи Тањи Гарчевић, господину Растку Јанковићу, као  и свим њиховим сарадницима. (извод из текста линк на комплетан текст)

 

Посјета нашем Друштву, Њ. Е. госп. Станимира Вукићевића, амбасадора Републике Србије у БиХ!

На позив СПКД „Просвјете“ Сарајево – Њ.Е. госп. Станимир Вукичевић, амбасадор Републике Србије у БиХ је са Горданом Божић, отправницом послова амбасаде, у петак 7. марта посјетио Српско просвјетно културно Друштво „Просвјета“ Сарајево. Амбасадора су дочекали прим.др. Саво Влашки, предсједник Друштва, Радослав Марјановић, предсједник Управног одбора и Ненад Мариловић, генерални секретар.

nj_e_ambasad

Том приликом је Њ.Е. госп. Станимир Вукичевић био упознат са историјом „Просвјете“ од њеног оснивања 1902. до данас, као и са великим бројем манифестација организованих у протеклих 20 година од четвртог обнављања рада овог Друштва. Амбасадор је упознат и са проблемима доношења Закона о реституцији – о немогућности повратка 15 „Просвјетиних“ објеката у граду Сарајеву, као и да плаћамо закупнину као подстанари у „Просвјетином“ Дому, згради која је изворно власништво нашег друштва, гдје се од завршетка изградње објекта (1914.) налазило сједиште Друштва. Повратком имовине омогућио би већи број запослених, као и још продуктивнији рад Друштва.

sl1 sl2

Истакнута је и изузетно плодна сарадња са Министарством културе Републике Србије, Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и са Народном библиотеком Србије.
Амбасадор Станимир Вукићевић је обећао да ће помоћи да СПКД „Просвјета“ Сарајево успостави још већу сарадњу са културним институцијама Републике Србије, размјену заједничких манифестација и  програма  који ће знатно обогатити културне садржаје у граду Сарајеву и Босни и Херцеговини.

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево
Комисија за стипендирање:

Додјела I. дијела стипендија стипендистима Друштва у школској 2013/2014.г

 

Српско просвјетно културно друштво "Просвјета"- наставља свијетлу традицију стипендирања ученика и студената. Комисија за стипендирање у складу са чланом 11. Правилника о стипендирању,  доноси Одлуку о стипендирању 19 (деветнаест) ђака и студената у складу са финансијским могћностима Друштва. На тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва, још од његовог оснивања, је у четвртак 06.03.2014.г, уручен први дио стипендија за изабраних деветнаест  стипендиста. За ову прилику, изузетно цијенимо и поздрављамо дар г-дина Рајка Црногорца који је у оквиру својих могућности донирао дио новца у фонд за стипендирање. Захваљујемо још једном  у наше и име наших стипендиста.

triostipendisti

У уводној ријечи  на свечаној додијели стипендија, проф.др. Саво Влашки је рекао:  Наш приоритет је да младе људе што више окупљамо, ради њих живимо, они су наша будућност, наша перспектива, перспектива нашег друштва и наше земље. Улажемо у младост и знање, то је једини знак да ова земља може имати перспективу и може просперирати - још једном истакао- да ове стипендије значе признање за њихов досадашњи рад и нови потицај за улагање  још већег напора у учење самим тим у њихову и нашу будућност. Стипендије су подијељене пред медијима и многобројним гостима који су својим доласком увеличали овај догађај.

grupna

 

Клуб жена Мис Ирби одржана Трибина:

ПОДСЈЕЋАЊЕ НА 14. ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ:

 

Клуб жена Мисс Ирбy СПКД Просвјета Сарајево организовали су ПОДСЈЕЋАЊЕ НА XIV ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ ОДРЖАНЕ У САРАЈЕВУ ПРИЈЕ 30 ГОДИНА.

ucesnici gordana

Интересовање чланова и симпатизера Просвјете било је изузетно велико. Те вечери, 4.2. '14 у 18х било је веома живо и занимљиво у просторијама Просвјете. Клуб жена је с разлогом ставио ову тему на свој програм, јер многи чланови Просвјете учествовали су у организацији Олимпијаде у Сарајеву. Поднаслов на позивници: Сарајлије причају о својим сјећањима, анимирао је велики број посјетитеља да то вече присуствују и нешто кажу о својим импресијама данас, послије 30 година и давне '84 када су били ангажовани у разним сегментима организације на Олимпијским играма.
Емоције су прорадиле, говорници узбудјени, као да су то јуче проживјели: Сарајево је блистало, чисто, уредно, људи свих боја, раса, вјера из 49 земаља свијета слили су се у сарајевску котлину. Сарајлије љубазне на сваком кораку спремне да помогну у сваком тренутку, ако је било потребно. Све је функционисало до перфекционизма. Дух олимпизма ширио се улицама града. Снијег је пао баш кад је и требао, ." Љепотице Јахорина и Бјелашница и љепотани Требевић и Игман, и спортски храмови Зетра и Скендерија чекали су такмичаре да би испричали једну бајку".( Слободан Стајић).
Само, кад би та бајка вјечно трајала!!!

savo_ljubo publika

У таквом расположењу говорили су: Ниџара Бегановић, Радмила Стојадиновић, Гордана Кордић,  Милица Кајевић, Ибрахим Спахић, Љубиша Зечевић, Недељко Маслеша, Љуба Ристић, Милка...и.....
Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Инспиративан филм је сликом пратио говорнике на Плазми. Протече сат и нешто више. Тек се тад освјетисмо да је близу 20 сати и да нас напољу чека топла и ведра ноћ, неуобичајена за ово доба године. Можда се опет деси чудо и сњежне пахуљице провеју 8. или 9-тог фебруара. Уљепшаће и Сарајевску зиму. (текст, Милица Кајевић)

 

У Народном позоришту у Сарајеву одржан свечани Божићни концерт!

У Народном позоришту у Сарајеву у суботу 4. јануара, 2014. године је, у организацији Српског просвјетно културног друштва "Просвјета", уприличен свечани Божићни концерт.
Божић, празник рођења Исусова, Божијег Сина, који се жртвова за нас и: “Ради безмјерног Свога човјекољубља Бог се оваплотио да бисмо се ми обожили. Бог Логос усваја оно што је наше, а нас чини удионичарима оно што је Његово. Син Божији постаје Сином Човјечијим, да би нас људе учинио синовима Божијим, уздижући род наш по благодати у оно што је Он сам по природи, рађајући нас одозго благодаћу Светог Духа дарујући нам да Царство  небеско  имамо унутра у нама.”, ријечи су Митрополита Дабробосанског Николаја (извод из овогодишње честитке за Божић упућене свим правовјернима).

savo gosti

Сарајевска “Просвјета” је као у три претходна концерта, за које се тражила карта више, у потпуности испунила дворану  до посЉедњег мјеста, а бројна публика међу којима је било присутно високо свештенство и многобројне уважене личности из друштвеног  и политичког живота у БиХ, па и шире, уживала у извођењу брижљиво припремљеног програма.

publika publika

Концерт је отворио и поздравио почасне госте и све присутне предсједник Друштва прим. др. Саво Влашки изражавајући захвалност прије свега свим донаторима који су омогућили реализацију концерта и захваљујући свим присутнима који су увеличали овогодишње Божићно славље својим присуством, честитајући им празник традиционалним поздравом: “Христос се роди! Ваистину се роди!”

savo_vlaskipublika

На концерту је наступило српско пјевачко друштво Слога, најстарије пјевачко друштво у Сарајеву, које егзистира и ради са појединим прекидима још од давне 1888. године,  а које је прошле године  обиљежило 125. година постојања. У првом дијелу концерта, под диригентском палицом Стефана Мојсиловића,  извели су неколико духовних композиција, божићних антифона, посвећених духу празника Божића и то: "Херувимска пјесма", те композиције Стевана Мокрањца ("Божићни тропар", "Молитвами Богородици", "Јелици во Христа"). 

scena sloga

Послије рецитације коју је извела Андреа Аковић од П.П. Његоша, “Љетње купање на Јадрану”, други дио концерта био је обиљежен свјетовном музиком, у извођењу Омладинског хора РКУД Пролетер, диригента Душана Ерака,  са популарним композицијама које су одушевиле присутну публику и измамиле громогласан аплауз.

zum_hor dusan_hor

затим наступом виолинистица Сања Манов и пијанистица Дивна Радоњић изведбом класичних композиција које плијене својим звуцима, а на крају је наступио вокални ансамбл Пријатељи – са неколико староградских пјесама, вративши нас у реалност

andrea sanja_divna

И ове године кроз концерт нас је водио сјајни  Дејан Гарић приближивши нам кроз интересантне детаље композиције њихово поријекло и њихову сврху уводећи нас у свијет њихова настанка да би се уживјели у њихову изведбу.

prijatelji dejan

Захваљујемо, најприје свим учесницима који су се одазвали и својим учешћем и сјајним перформансом уљепшали овај празник Божића.
Посебну захвалност исказујемо  онима који су помогли у организацији и реализацији концерта: предсједништву Друштва, на челу са прим. др. Савом Влашким,  који се изузетно залагао и давао своју пуну подршку  концерту, Управном одбору Друштва, а посебно предсједнику Радославу Марјановићу,  подпредсједнику Дејану Гарићу и гђи Милици Кајевић, који су учествовали у осмишљавању програма концерта, техничкој реализацији концерта, контакту са донаторима, пресс службама и иним, генералном секретару Ненаду Мариловићу и пословном секретару Љубици Жикић , као и техничкој подршци за све остале “невидљиве” послове нашем  Дејану Росићу.

СПКД “Просвјета” Сарајево

ПРОГРАМ:

prog_konc

 


НА 58. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГЕ У БЕОГРАДУ ДОБИЛИ СМО НА ПОКЛОН НОВЕ КЊИГЕ ЗА БИБЛИОТЕКУ СПКД „ПРОСВЈЕТА“ САРАЈЕВО!

Књиге су нам поклонили:

Дејан Мастиловић, издавачка кућа "Филип Вишњић" Београд, који су издвојили преко 60 књига на поклон.

Стево Ћосовић издавачка кућа "Свет књиге" Београд, који су припремили и поклонили преко 20 потпуно нових издања.

Најтоплије захваљујемо дародавцима на прекрасним књигама, затим у обнављању и успостављању сарадње.

Библиотека СПКД "Просвјета" Сарајево

Издвојили смо неке од најинтересантнијих наслова од преко 70 нових књига у понуди коеј можете погледати на нашој страници "Библиотека"!

 

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО – ТРИБИНА:
ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА  КЊИГА

Драгослава Јањића  Дно пољупца  (путописна проза) и
Велимира Милошевића  Похвала славују  (збирка поезије)

Промотори: Жељко Иванковић, књижевник;
                    Мирсад Бећирбашић, књижевник;
                    Жељко Граховац, књижевник;
                    Дејан Гарић, публициста.

dvor_pub promotori

У препуној дворани пред многобројним посјетиоцима, пријатељима „Просвјете“ у просторијама Друштва, промотори су одржали сјајну бесједу о лику и дјелу аутора. Истакла су важност рада и допринос њиховог стваралаштва како Душтву и за Друштво,  тако и цјелокупном књижевном  стваралаштву БиХ.

povelja_d_j povelj_V_M

Овом приликом постхумно је додјељено највеће признање Друштва „ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ПРОСВЈЕТЕ“ Велимиру Милошевићу и Драгославу Јањићу за изузетна достигнућа у области културно-просвјетног и умјетничког стваралаштва.

На X изборној скупштини Друштва одржаној 21. јуна 2012. године усвојен је приједлог да се на основу члана 18. Статута и члана 2 Правилника о наградама и признањима  постхумно додијели Велика повеља Просвјете,  Драгославу Јањићу, дугогодишњем члану Управног одбора, предсједнику Трибине, главном и одговорном уреднику  „Босанске виле“, за изузетна достигнућа у области просвјетно-културног и умјетничког стваралаштва;

georgina

Предсједник Друштва Саво Влашки је повељу лично уручио Георгини Јањић, супрузи Драгослава Јањића.

На XИ извјештајној скупштини . сједници  одржаној 21. јуна 2013. године  усвојен је  приједлог  да се на основу члана 18. Статута и члана 2 Правилника о наградама и признањима СПКД “Просвјета” Сарајево посхумно  додјели  Велика повеља Просвјете  Велимиру Милошевићу,  дугогодишњем члану Друштва и уреднику у “Босанској вили”, листу за књижевност, културу и друштвена питања, за изузетна достигнућа у области просвјетно-културног и умјетничког стваралаштва.

сеида

Предсједник Друштва Саво Влашки је повељу персонално уручио Саиди Милошевић,  супрузи Велимира Милошевића.

„Просвјета“ се и на овај начин, штампањем књига, њиховом промоцијом и додијелом највећих признања Друштва, дјеломице, одужила и захвалила на раду и бесмртним дјелима ова два великана писане ријечи.

 

УЧЕСТВОВАЊЕ ДРУШТВА НА 58. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГЕ У БЕОГРАДУ!

mskb_plakat

ПРИЧА О САЈМУ!

sajamhala

С поносом можемо да кажемо да је наше Друштво поводом обиљежавања двоструког јубилеја, 20 година обновљеног рада Друштва и 111. година од оснивања, присуствовало на 58. Међународном сајму књиге у Београду и то напомињемо, као својеврстан успјех, са самосталним штандом као директан учесник. На Сајму на којем је учествовало преко 490 директних учесника из 16 земаља (Пољске, Велике Британије, Француске, Немачке, Аустрије, Шпаније, Јапана, Кине, Индије, Русије, Белорусије, Ирана, Македонија, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе), и које је посјетило преко 150.000 посјетилаца, достојно смо и репрезентативно представили своја издања као и цјелокупан рад Друштва.

stand otvorenje

Сајам је био и изузетно медијски пропраћен. Дешавања на Сајму пратило је 1.324 акредитованих новинара, од којих 1.255 из Србије и 69 из иностранства.
Сајам је пратио и богат програмски садржај. Опет у бројкама, одржано је, импозантних 423 програма у организацији Сајма књига и издавача, а само у организацији Сајма књига реализовано је 89 програма. Постављено је и 6 сјајних изложби посвећених књижевницима, књизи и писму.

(Сајам у бројкама, према званичним подацима организатора сајма, преузето са сајта; http://www.beogradskisajamknjiga.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/21675.html)

Наведени резултати потврђују да је Међународни београдски сајам књига највећа манифестација ове врсте у региону и једна од најзначајнијих у Европи

vuckovic stand_knjige

Излазак из оквира матрице и одлазак на Сајам био је пун погодак. Видјели смо и били виђени. Успостављени су бројни контакти и договарана је сарадња како са познатим и признатим именима из свијета књижевности и културе, тако и са бројним организацијама, удружењима и институцијама. Изнијели смо овај огроман подухват на својим плећима, прије свега захваљујући тимском и организованом раду. Уз двије тек изашле књиге из штампе и два потпуно нова каталога, један посвећен издавачкој области Друштва а други као пратећи каталог грандиозне изложбе „Наши класици“ и часописом за књижевност културу у и друштвена питања Босанска вила, као и са осталим дјелима наше куће, дошли смо на Сајам да промовишемо свој рад, успоставимо контакте и покажемо резултате нашег дјеловања у свијету књижевности и културе.То смо и урадили. На најбољи моући начин показали смо свима да једно мало друштво, мало по броју упослених, а велико по срцу, способностима и хтијењу, које уз скромне финансијске приходе, може и хоће да стоји раме уз раме равноправно у том свијетуи са свим онима који желе да чувају пазе и сачувају од заборава своју баштину и интелектуалне вриједности; да стјечу нове спознаје отварају нове хоризонте и видике. Све то, највише захваљујући самопријегорном раду и труду управо тих, вриједних, радиних људи, тих малобројних запосленика, које скупљају и похрањују благо, одвајајући жито од кукоља. Посебно мјесто међу њима заузима Љубица Жикић, особа са реномеом, идејни творац и реализатор многих успјешних пројеката. Она необориво стоји на бастиону одбране правих вриједности и живе идеје предака. Остали сарадници покушавају да прате сва та дешавања, реализују комплексне идеје и захтјевне пројекте, наравно, у оквирима својих могућности. Хвала свима који су нас пратили у нашој намјери да издвојимо најбоље. Такође захваљујемо на издашној помоћи волонтера, добронамјерника и пријатеља Друштва, без којих ово не би могли да урадимо

pultstand

У нашој причи о Сајму морамо нешто рећи.и о збивањима која су се дешавала и програму који смо реализовали са доста успјеха. На нашем штанду смо достојанствено представили и понудили, најновија издања:
„Каталог издавачке дјелатности“ који је приредила Љубица Жикић, који је употпунио и заокружио досадашњи рад комисије за издавачку дјелатност. Осврнуо се на кратак историјат рада издаваштва нашег Друштва од самих почетака и обухватио сва издања и објединио их на једном мјесту
Каталог „Наши класици“ прати грандиозну изложбу, која је врхунски организована, и која је била права гозба за очи, изложба које се не би постидио ни сам Лувр, а у склопу прославе двоструког јубилеја Друштва. Каталог је побудио највеће интересовање на сајму. Богато илустриран, са фотографијама у боји најзначајнијих дјела српских сликара изложених у галерији НУБИХ за вријеме трајања изложбе, са којих је барем тај кратки период скинута прашина година и изложена погледима љубитеља врхунске умјетности отргнута из таме мрачних складишних простора изнесена на свијетло дана. Исти представља преглед најзначајнијих „Наших класика“, наших сликара и вајара и њихових дјела из периода 1896-1955.

ekipapublika

Такођер морамо истаћи и похвалити изврстан рад трочлане, за ову прилику посебно одабране екипе, која је радила на промоцији наших издања на сајму. Промоција је одржана у хали Слободан Селенић пред многобројним гостима, уваженим личностима у књижевности, култури, новинарству као и свим остали љубитељима лијепе писане ријечи. На челу те екипе је модератор и домаћин промоције, наш истакнути предсједник Управног одбора Радослав Марјановић, који је уз пар пригодних досјетки и уз занимљиво представљање Друштва и промотора придобио пажњу и симпатије многих слушаоца који су помно пратили дешавања.
Издања која су промовисана том приликом:
- „Дно пољупца“- путописи ДрагосИава Јањића и „Похвала славују“ – збирка поезије Велимира Милошевића, које је сјајно изложио и слушатеље увео у причу о дјелима Стеван Тонтић, чувени књижевник и публициста један од најзначајних писаца са ових простора.

- Босанску вилу часопис за књижевност, културу и друштвена питања, најновији двоброј 57-58, представила је Живана Јованчић, главни и одговорни уредник, прва жена на мјесту главног и одговорног уредника часописа Босанска вила.

gosti zizi

Штанд су посјећивали многи; знани и незнани, свих узраста из разних крајева, бројни љубитељи лијепе писане ријечи и умјетности, љубитељи књиге и наравно сви остали знатижељници.

trioraso

На крају још једном захваљујемо свима који су помогли да се наше Друштво нађе на једном таком великом међународном сајму и у сјајном свјетлу прикаже широј читалачкој публици. Посебна захвала иде Управном одбору односно свим члановима УО, који су нашли снаге да донесу нимало лаке одлуке и дали несебичну подршку да се овај одлазак на сајам реализује. Захваљујмо и свима који су били дио нашег тима те својим савјетима, сугестијама, моралном подршком и на било који други начин допринијели да овај тежак подухват изведемо на најбољи могући начин. Овим путем захваљујемо и свим сарадницима који су потпомогли на било који начин наш боравак и рад на Сајму

За вас смо припремили и занимљиву фото сторију "Прича о Сајму" коју можете погледати на линку испод:

http://www.youtube.com/watch?v=ZspxhZWIWq4&feature=youtu.be

СПКД „Просвјета“ Сарајево

 

Обиљежавање 10 година рада Клуба жена ''Мiss Irby''

У препуној сали у просторијама Друштва, за све чланице Клуба жена "Мiss Irby" као и за све добродошле пријатеље "Просвјете", организован је пригодан програм и дружење, поводом обиљежавања јубилеја "10 година рада Клуба жена "Мiss Irby"". Организатори дружења су Милица Кајевић и Тања Жарковић-Тафро. Вријеме је протекло у лијепом дружењу, рециталима, пјевању, свирању, и на тај начин достојанствено је обиљежен јубилеј постојања и рада Клуба! Хвала свим присутним што су својим присуством увеличали наш јубилеј!

milica tanja

publika harmonik

 

ozinn

klavir marijana

aida nn2

 

Изложба "НАШИ КЛАСИЦИ" поводом обиљежавања два јубилеја, 20. година од обнављања и 111. година од оснивања Друштва.

Изложба српског сликарства и вајарства у Босни и Херцеговини из прве половине XX вијека биће отворена у четвртак 17.10.2013.г, са почетком у 19 сати у просторијама Умјетничке галерије БиХ.
Изложба ће бити отворена сваки дан (осим недјеље) од 10-18х. Цијена улазнице 2 КМ

plakat

Поводом прославе јубилеја 20 година рада Друштва, изложбу прати и каталог који ће бити у понуди по промотивној цијени од 10,00 КМ.

kat_nasl

 

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево
Комисија за стипендирање

ДОДЈЕЛА II. ДИЈЕЛА СТИПЕНДИЈА СТИПЕНДИСТИМА  ДРУШТВА У ШКОЛСКОЈ 2012/2013. ГОДИНИ

 

komisija srdjan

mk kamere

Српско просвјетно културно друштво "Просвјета"- Сарајево у оквиру својих скромних могућности наставља традицију стипендирања ученика и студената. На тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва, установљену почетком прошлог стољећа, је у сриједу 17.07.2013.г, уручило и други дио стипендија за осамнаест  стипендиста. Стипендије су подијељене пред медијима и многобројним присутним гостима који су својим доласком увеличали догађај. Стипендије су примили:

I ОСНОВНА ШКОЛА

 1. Драгутин Вујисић завршио VI разред са одличним успјехом.
 2. Андреј Градина завршио VII разред са одличним успјехом.
 3. Дејан Драшковић завршио VII разред са врло добрим успјехом.
 4. Срђан Тешановић завршио VIII разред са одличним успјехом.

II СРЕДЊА ШКОЛА

 1. Тијана Сиљановић завршила I раред гимназије у Католичком школском центру са одличним успјехом.
 2. Тијана Пејичић завршила II разред Средње медецинске школе са добрим успјехом.
 3. Анђела Аћимовић завршила ИИ разред гимназије у Католиком школском центру са врло добрим успјехом.
 4. Емил Нинковић завршио II разред средње економске школе са одличним успјехом.
 5. Јелена Давидовић завршила III разред Средње економске школе са добрим успјехом.
 6. Адис Булбул завршио III разред Средње економске школе са одличним успјехом.
 7. Мирјана Пантелић завршила IV разред Средње медицинске школе у Католичком школском центру са врло добрим успјехом.
 8. Ана Рајић завршила IV разред Друге гимназије у Сарајеву са одличним успјехом.
 9. Софија Вучићевић завршила IV разред гимназије ССШ Источа Илиџа са вло добрим успјехом.
 10. Сара Марић завршила IV разред гимназије ССШ Источа Илиџа са одличним успјехом.

III ФАКУЛТЕТ

 1. Ана Вељовић завршила I годину Филозофског факултета на Групи енглески језик и књижевност.
 2. Сара Ђурић завршила I годину Филозофског факултета на Групи педагогија и историја умјетности.
 3. Велимир Оборина студент  I године Машинског факултета, на Групи одбрамбене технологије.
 4. Анита Минић завршила II годину Правног факултета.

anja dragutin

stipendisti

 

Књижевна сцена Друштва писаца Босне и Херцеговине и СПКД „Просвјета“ Сарајево одржала књижевну вечер посвећену ДРАГОСЛАВУ ЈАЊИЋУ

nura bojan_aida

Дана 22.05.2013.г у Дому писаца у Сарајеву одржана књижевна вечер посвећену Драгославу Јањићу. Повод: годишњица смрти и нова књига из Јањићеве књижевне оставштине драма „Велепосланик“.

zeljko georgina

У уводном говору Жељко Иванковић и Љубица Остојић, а у књижевном дијалогу Жељко Граховац, Хаџем Хајдаревић, Георгина Јањић и Енвер Казаз.
Уредница и водитељица програма  Фадила Нура Хавер, сјајно је водила програм.

 

ОДРЖАН СВЕЧАНИ ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ

 

У организацији Амбасаде Р. Бугарске и УГ СПКД „Просвјета“ Сарајево одржан је 2. Маја у Дому Оружаних снага БиХ. Овај концерт је још један у низу манифестација којим друштво „Просвјета“ обиљежава јубилеј 20 година од поновног оснивања.

ambasador savo_vlaski

У поздравној ријечи и кратког уводног говора, Њ.Е. Ангел Алеxандров Ангелов, амбасадор Републике Бугарске у БиХ и предсједник Друштва г-дин Саво Влашки су присутним честитали празник традиционалним поздравом „Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!“.

dejan_garic izvodjaci

У улози домаћина, Дејан Гарић, члан Управног одбора, сјајно је водио програм и дао свој пуни допринос свечаној атмосфери. Концерт је почео клавирским циклусом „Слике са изложбе“ Модеста Мусоргског у интерпретацији  пијанистице Марије Каракушеве, а наставио изводима из дјела и познатим аријама чувених композитора Сергеја Рахмањинова, Ђузепе Вердија, Жак Офенбаха у изведби сопранистице Пламене Григинове.

publika koktel

У препуној дворани пред бројним медијима,  чувене бугарске умјетнице одушевиле су својим перформансом. Концерт је побрао бројне повољне критике и похвале, а извођачи су награђени бурним аплаузом. На крају концерта посјетиоци су, у духу древног фолклорног обичаја, даривани васкршњим јајетом уз пригодан коктел.

Извођачи: пијанистица Марија Каракушева и
Сопранистица Пламена Григинова

Учесници концерта: Пламена Гиргинова - сопран; Марија Каракушева - клавир

Plamena Maria

 

Дружење жена СПКД "Просвјета" одржано је 7. марта 2013. године., заједно са представницама других националних удружења и НВО организација поводом обиљежавања 8. марта.

milica bariton

Дружење жена СПКД "Просвјета" одржано је 7. марта 2013. године., заједно са представницама других националних удружења и НВО организација. Жене су се још једном подсјетиле на значај 8. марта Међународног дана жена и нагласиле улогу жене у свим сегментима живота, од поштовања себе, освјешћености, подизања гласа против свих неправди које се чине према њој: дискриминације, злостављања у породици, мобинга на послу. Жени припадају иста права као и мушкарцима.

tanjarenkasara

У кратком програму које су осмислиле Тања Жарковић-Тафро, Милица Кајевић и Ренка Жунић, све присутне даме су уживале и пријатно се осјећале, уз ученике и професоре Средње музичке школе Сарајево:Саре Амадее Томић, сопран( арија Сузет из Мале Флорами), Тимура Вилића, баритон ( арија Дон Жуана и "Русе косе" народна). Корепетиторке на клавиру биле су:проф. Белинда Крнић и Мимоза Строил. Соло пјевачи су ученици проф. Сање Вилов Биједић.

aida_dreca mirjana

Поезију Ђуре Јакшића и Љермонтова читала је Ренка Жунић, Просвјетина сарадница, а чланице Просвјете Аида Дреца и Мирјана Хаџикарић говориле су своје пјесме.

Наша сарадница Саида Милошевић изложила је свој уникатни накит.

 

Одржано вече посвећено обиљжавању 20 година од обнављања рада СПКД „Просвјета“ Сарајево (1993 – 2013) коју су заједно организовали Друштво писаца БиХ и СПКД „Просвјета“ Сарајево

 

publika dejan

У препуним просторијама “ Дома писаца“, синоћ је одржана промоција удружења грађана  СПКД „Просвјета“ Сарајево поводом јубилеја 20 година од обнављања рада Друштва у организацији Друштва писаца БиХ. Водитељ програма и домаћин је сјајна књижевница  Фадила Нура Хавер.

nura savo

“ У свечарској години, 20 година од поновног оснивања Друштва, успјели смо у протеклом периоду урадити низ квалитетних приредби, интересантних манифестација, првокласних  изложби, објављивања значајних књига, занимљивих књижевних, културних и научних садржаја  у часопису Босанска вила...  и  на то смо поносни ...“ говорили су о Просвјети , предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки, предсједник Управног одбора г-дин Радослав Марјановић,  замјеник предсједника УО г-дин.  Дејан Гарић, предсједница Клуба жена „Мис Ирби“ г-ђа  Милица Кајевић. Чланови и бројни сарадници, Аида Дреца, Јасмина Хањалић, Адмирал Махић су читали своја, помно одабрана дјела, објављена  у реномираном часопису Босанска вила и тиме приредили сјајну атмосферу и обогатили вече својим наступом.

erak srdjan

.У музичком дијелу промоције учествовали су маестро Душан Ерак на гитари и Срђан Тешановић виртуоз на хармоници...
Захваљујемо свим  посјетиоцима што су својим присуством увеличалу нашу промоцију.

 

ОБИЉЕЖЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ САВЕ И ДОДИЈЕЉЕНЕ СТИПЕНДИЈЕ

 

sveti_Sava

Ученици су отпјевали химну у част просвјетитељу Сави, те говорили о његовом животу и мисији, а својим мелодичним гласовима су отпјевали и пригодне пјесме

stipendisti

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (СПКД), пригодним програмом и дружењем, данас је обиљежило празник Светога Саве, великог просвјетитеља.
Ученици су отпјевали химну у част просвјетитељу Сави, те говорили о његовом животу и мисији, а својим мелодичним гласовима су отпјевали и пригодне пјесме.
Такођер, у оквиру својих скромних материјалних могућности Друштво Просвјета наставља традицију стипендирања ученика и студената, те на тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва установљену почетком прошлог стољећа 1902.године, данас су додијељене стипендије за 18 стипендиста у вриједности од 100 и 150 КМ.
- Наш приоритет је да младе људе што више окупљамо, ради њих живимо, они су наша будућност, наша перспектива, перспектива нашег друштва и наше земље. Улажемо у младост и знање, то је једини знак да ова земља може имати перспективу и може просперирати - рекао је за Фену проф.др. Саво Влашки, предсједник друштва.

raso_savo publika_har

Српска православна црква и вјерници 27. јануара прослављају Светог Саву, утемељивача Српске цркве, државе и школства, а обичај налаже да ко год тога дана дође на кућни праг, домаћин дочека ријечима "Добродошли".
Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169. у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара, а умро је 1236. у мјесту Велико Трново, главном граду Другог бугарског царства
Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква, а у Студеници је 1209. основао прву болницу на подручју српске државе и сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.
Његова дјела "Номоканон” (1220.) и "Синодик православља” (1221.) постала су правни и духовни стубови српске државности.
"Бољи је један који чини вољу Господњу, него множина безбожника" (Хиландараски типик).

С. ГУБЕЛИЋ (текст преузет „Ослобођења“http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/obiljezen-praznik-svetog-save-i-dodjeljene-stipendije-foto

 

ОДРЖАН БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ

Синоћ је у Народном позоришту у Сарајеву одржан трећи божићни концерт поводом православног Божића и обиљежавања 110 година постојања Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Сарајево.

konc_sl1 harmonika

На концерту су се представили већ афирмисани извођачи, али и они који су први пут изашли на сцену. Академски женски хор Гаудеамус уз диригентицу Амну Хусејнагић отпочео је концерт с четири композиције Стевана Мокрањца и Феликса Менделсона Бартолдија („Тебе појем", "Божићни тропар", "Јесења пјесма" и "Љубавна пјесма"), затим квинтет хармоника (са композицијама "Фрагмент" и "Романтични прелудијум"), те сопранистица Јелена Чамур и пијанистица Невена Ћеклић, које су извеле композиције "Молитва" и "Тамно вишњеве боје шал“.

Пјесник и глумац Младен Каурин извео је одломак из драмског епа "Горски вијенац" Петра Петровића Његоша, док је етно-група Византијска зора наступила са три композиције - "Богородице Дјево", "Лијепе моје црне очи" и"Нано, боли ме глава". Удружење умјетника Белларте наступило је с "Плесном минијатуром" (на сцени су били Тамара Љубичић, Јована Милосављевић  и Наџа Пушило). Академски ансамбл традиционалних игара и пјесама “Сељо“   представио се пјесмама и играма са сијела у старом Сарајеву.

seljo publika

- Одржавањем концерта СПКД- а Просвјета на неки начин крунишемо успјешну 2012.г, у којој је кроз различите програме, концерте, трибине и представе обиљежено све оно што традиционално чини постојање Друштва, истакао је Дејан Гарић, потпредсједник Управног одбора Просвјете.

Као и на претходна два концерта, и овај трећи је изазвао велико интересовање Сарајлија, тако да је дворана Народног позоришта била препуна. Концерту су присуствовали представници јавног и политичког живота, те званичници дипломатског кора у БиХ. Присутнима је на концерту поздравну ријеч упутио Саво Влашки, предсједник СПКД- а Просвјета

.savo_vlaski dejan_garic

Генерални партнер божићног концерта је био БХ Телецом, а спонзори: потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић, Кантон Сарајево, Град Сарајево, опћине Центар Сарајево, Илиџа, Стари Град и Вогошћа.
(Навод из текста дневних новина „Ослобођење“ од 06.01.2013.г)

 

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ ДАРЕ СЕКУЛИЋ
„Удари мора“ (поема) и „Висећи мост“
(Издавач СПКД „Просвјета“ Сарајево)

dara

Гост вечери: пјесникиња Дара Секулић
Промотор: Стеван Тонтић, књижевник

publika trio

Јуче је на Осмом зимском салону књиге у клубу Collegium Artisticum гостовала пјесникиња Дара Секулић. Била је то прилика да једна од највећих поетеса балкана промовира најновије књиге поезије. Ријеч је о поеми „Удари мора“ и збирка пјесама „Висећи мост“. Издавач је СПКД „Просвјета“ из Сарајева. Промотор књижевник Стеван Тонтић.
Дара Секулић, својим импозантним књижевним опусом  од 26 објављених  књига (Одсањани дом, Грлом у јагоде, Горак конак, Блиско било, Лицем од земљице, Облик студи, Дух пустоши, Лицем према сунцу, Брат мој Тесла, Реч се игра, Ни велик ни мали,Камени кашаљ…) и многобројним књижевним наградама (Златна струна 1972, Змајева награда,1997, Печат вароши сремскокарловачке, Бранково коло 2002.,Награда „Саво Мркаљ“,Награда књижевних сусрета на Козари,2010, Кочићево перо, 2011., Књижевне награде „Алекса Шантић, 2012.г.), заступљена је у бројним антологијама у земљи и свијету.

 

ИСТОРИЈАТ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО (1902.-2012.)

Четвртак, 13.12.2012.г. одржаће се Трибина, као завршна манифестација обиљежавања 110 година постојања Друштва. Проф.др. Дејан Ђуричковић ће говорити о историјату СПКД „Просвјета“ Сарајево (1902 -2012).

dejan_dj

Предавање ће пратити видео презентација о свим предсједницима Друштва од Ристе Хаџи-Дамјановића до Саве Влашког.

risto ... savo

Предавање ће бити одржано у просторијама Друштва у ул. Симе Милутиновића -Сарајлије бр.1 у 19 сати

Текст под називом „СВИ НАШИ ПРЕДСЈЕДНИЦИ“ – Примус интер парис, ауторице Љубице Жикић, са фотографијама и биографијама биће објављен у наредном броју „Босанске виле“

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ У МОСТАРУ

У присуству великог броја љубитеља сликарства, у Центру за културу у Мостару синоћ је отворена изложба дјела академског сликара Лазара Дрљаче (1882.-1970.), коју је припремило Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ из Сарајева, поводом 130 година од рођења сликара, 110 година дјеловања СПКД „Просвјета“ и поводом 50 година од посљедње изложбе Лазара Дрљаче која је одржана у Мостару.

ratko predsednik

 

vojo gosti

О сликарском опусу Лазара Дрљаче говорио је Војислав Вујановић, ликовни, књижевни и позоришни критичар, а изложбу је отворио Саво Влашки, предсједник СПКД „Просвјете“ БиХ.
Изложба, чији су аутори књижевница Љубица Жукић и ликовни критичар Војислав Вујановић, биће отворена седам дана, од 7 до 19 сати.

tri musketara

posetioci izlozba

Припремила: Елвиса Татлић
Лазар Дрљача је оставио дубоки траг, не само својим умјетничким дјелом које спада у сам врх европског сликарства него и начином свог живота, због којег га још називају и посљедњим босанским богумилом. У оквиру обиљежавање годишњице Просвјете и 50 година од његове посљедње изложбе у Мостару, још једном ћемо се подсјетити на овог врсног умјетника кроз 62 дјела које су аутори изложбе прикупили од институција и из приватних збирки.
Он потјече из једног села симболичног имена - Блатна. Из те Блатне, у то доба, рођен у једној сиромашној породици, он је стигао до Беча, до Париза. То је можда јединствен случај у људској повијести, казао је Војислав Вујановић, аутор изложбе.
Дрљача је свјетла града замијенио за шумске крајолике Борачког језера, свој дом у којем је провео 40 година. Живио је у осами, стварајући за себе и не показујући своја дјела никоме. Осим овом изложбом, Просвјета ће 110. годишњицу обиљежити низом културних догађаја и трибина, које ће се одржавати током читаве године.

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ

Отвореном изложбом радова академског сликара Лазара Дрљаче у сарајевској Галерији Мак, СПКД Просвјета обиљежава јубилеј 110 година постојања и 130 година од рођења истакнутог умјетника и једног од првих стипендиста овог Друштва, као и 50 година од задње изложбе радова овог по свему необичног и талентованог сликара. 

otvorenje otvorenje

Аутори поставке су Војислав Вујановић и Љубица Жикић. 

Лазар Дрљача, којег називају и посљедњим босанским богумилом, иако рођен у крајњем сиромаштву, стигао је до Беча и Париза. 

"Данас о Лазару можемо говорити као о једном од најзначајнијих сликара у БиХ и једној величини која није придоносила етникуму којем је припадао и Просвјети, већ духовној енергији и снази онога што зовемо духовна моћ Босне и Херцеговине. 

То је један од највећих историјских полога наше па и свјетске баштине који је нашем простору дао снагу и вјеру да се може ићи узлазном путањом без обзира на то какве су нас историјске тегобе оптерећивале", рекао је Вујановић.


aida dreca ljubica

У Галерији Мак изложена су 62 дјела Лазара Дрљаче, која су аутори изложбе прикупили од институција и приватних власника, изложба је отворена до 19. Октобра, 2012.г. 

posjetioc kamera

Лазар Дрљача рођен је 10. октобра 1882. у засеоку Блатна  код Босанске Крупе. Преминуо је 13. јула 1970. у 87. години у Коњицу
Биће одржано и предавање о животу и раду академског сликара Лазара Дрљаче у четвртак 18. Октобра, 2012.г у 19 сати у Музеју књижевности и позоришне умјетности Сарајево, Симе Милутиновића Сарајлије бр. 7.

 

ПРИПРЕМА ИЗЛОЖБЕ ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ!

Дио атмосфере са поставке изложбе која се отвара 10. октобра 2012.године у 19 сати у Музеју књижевности и позоришне умјетности. Истинска величина и садашњи мајстори у једном тренутку.

muzej slika

radna_atmos radna_atmos2

"ИЗЛОЖБА СЛИКА ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ"

Пресс поводом изложбе Лазара Дрљаче

 

pres_1 pres_2

Припрема најаве отварања изложбе под великом медијском пажњом. Ова значајна изложба за Друштво, а и за регију у цјелини, дочекана је с пажњом коју истински заслужује. Један од аутора изложбе, господин Војислав Вујановић, на коференцији за штампу укратко је изнио основне детаље о животу и дјелу академског сликара Лазара Дрљаче. Посебно је истакао његову вриједност и значај и у данашњем времену, и одговорио на бројна питања новинара о његовом посебном животу. Прича је изузетно занимљива. Посјетите ову изложбу и са нама подијелите радост прославе јубилеја.

"Лазар Дрљача (Блатна код Босанске Крупе, 10. октобар 1882. - Коњиц, 13. јули 1970.) оставио је дубоког трага, не само својим умјетничким дјелом које спада у сам врх европског и свјетског сликарства, него и начином свог живота, због којег га још називају и посљедњим босанским богумилом. 

Иако рођен у крајњем сиромаштву, стигао је до Беча и Париза, за шта су му, према ријечима аутора изложбе Војислава Вујановића, требала воља и упорност.

"Захваљујући томе данас о Лазару можемо говорити као о једном од најзначајнијих сликара у БиХ и једној величини која није придоносила етникуму којем је припадао и Просвјети, већ духовној енергији и снази онога што зовемо духовна моћ Босне и Херцеговине. То је један од највећих повијесних залога који је нашем простору дао снагу и вјеру да се може ићи узлазном путањом без обзира на то какве су нас повијесне тегобе оптерећивале", казао је Вујановић на конференцији за новинаре одржаној у просторијама Просвјете у Сарајеву. 

Вујановић је испричао како је Лазар свјетла велеграда замијенио за шумске крајолике Борачког језера, за свој дом у којем је провео 40 година.

"Обилазећи околину Сарајева у једном тренутку је прешао преко Прења и угледао Борачко језеро и послије Беча, Париза, Сардиније, Корзике, Рима... рекао је 'ово је простор на којем могу живјети'". 

Живио је у осами, стварајући за себе и не показујући своја дјела никоме. Доживљавао је низ неугодности, али и љубавних траума. У својој 80. години заљубио се у 60 година млађу учитељицу. Због неузвраћене љубави је био толико очајан да је помишљао на самоубиство. 

У Галерији Мак сутра ће бити изложена 62 дјела Лазара Дрљаче, која су аутори изложбе, Војислав Вујановић и Љубица Жикић, прикупили од институција и приватних власника с подручја БиХ. 

Осим овом изложбом, Просвјета ће своју 110. годишњицу обиљежити низом културних догађаја и трибина, које ће се одржавати током читаве године. (извод из вијести http://www.klix.ba/vijesti/kultura/lazar-drljaca-je-bio-posljednji-bosanski-bogumil/121009061)"

Изложба се одржава у галеријском простору Музеја књижевности и позоришне умјетности у ул. Симе Милутиновича сарајлије бр7.

autori_izlozbeplakat

Аутори изложбе (с лијева на десно) Војислав Вујановић, Љубица Жикић и предсједник УО Друштва, Радослав Марјановић

foto

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

.

 
 
 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba