Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

ЛИКОВНА СЕКЦИЈА

ЛИКОВНА СЕКЦИЈА И ДИГИТАЛНА ФОТОГРАФИЈА: "ИЗЛОЖБЕ"

Отворена изложба

Прашки Одрази

galerija

Дана 13.08.2015.г. у 20 сати у Националној галерији БиХ отворена је изложба Прашки одрази:Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Сарајево је у периоду након свог оснивања, од 1902. до 1924. године, стипендирало 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе, какви су Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импресиониста и постимпресиониста, Хенрија Матиса, Пабла Пикаса...

galerija otvorenje

У зачецима босанскохерцеговачке ликовне умјетности, дакле на самом њеном почетку, биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала “Просвјета”, а који су своје умјетничко зрење везали за Ликовну академију у Прагу и професора, великог хрватског умјетника и педагога Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману.

Перо Поповић, Тодор Швракић и Бранко Радуловић ће 1907. године у Српској школи у Сарајеву отворити прву изложбу домаћих сликара у Босни и Херцеговини, под патронатом и у организацији Српског просвјетног друштва “Просвјета”. О тој изложби је много писано, и она уистину представља камен темељац у развоју домаћег сликарства и ликовне критике.

ambasador ljubica

Ауторица  изложбе Ивана Удовичић изјавила је да је изложено око 100 дјела аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Бранка Радуловића, Јована Бијелића и Косте Хакмана, од којих је већина рађена техником уље на платну, као и одређен број цртежа, скица и акварела.
Додала је да су на изложби заступљени сви периоди и најрепрезентативнији дио опуса петорице аутора - од ђачких радова и првих скица до ремек дјела која су уврштена у антологију бх. сликарства. Ријеч је о збирци Умјетничке галерије БиХ, чији се поједини експонати убрајају у антологијска остварења босанскохерцеговачке ликовне умјетности. Такође, нека дјела излагана су изнимно ријетко, тако да представљају својеврсно освјежење и дају цјеловитији увид у опусе појединих аутора.

Осим што представља дјела богате галеријске колекције те раскрива појединачне умјетничке опусе, изложба је конципирана на начин да дочара атмосферу Прага с почетка 20. вијека, да укаже на карактер Прашке академије и њезине најважније професоре, те на значај те институције у формирању и развоју ових сликара за вријеме њиховог боравка у Прагу.

Аутор предговора за каталог изложбе Војислав Вујановић истакао је да умјетници чија су дјела изложена својом вриједношћу и стваралачком снагом урастају у вертикалу духовних вриједности читавог босанскохерцеговачког простора.

gosti deca

Каталог изложбе у боји, ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Прашке ликовне академије на почетак и развој српског сликарства, а тиме и на развој сликарства у Босни и Херцеговини.У продаји је на изложби по јединственој цјени од 10,00 КМ. Фотографије у каталогу Лејла Вољевица.

Аутор Пројекта Љубица Жикић;
Аутор изложбе: Ивана Удовичић;
Уводни есеј у Каталогу: Војислав Вујановић;
Техничка поставка изложбе: Михрет Алибашић – Мицко;

Галерија фотографија са отварања изложбе приредила Лејла Вољевица:

gosti gosti prospekt ambasador gosti gostisvirka strajo savo vojo janja gosti micke foto micke teta

 

Одржан ПРЕСС у поводу изложбе

Прашки Одрази

press

О најави изложбе на ПРЕСС конференцијиговорили су предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић, аутор изложбе Ивана Удовичић и ликовни и књижевни критичар Војислав Вујановић аутор уводног есеја у каталогу који прати изложбу.

press press

Предсједник Друштва прим.др.  Саво Влашки рекао је да ће изложба бити један од доприноса предстојећем великом културном догађају у главном граду Босне и Херцеговине, Сарајево филм фестивалу.

Аутор предговора за изложбени каталог Војислав Вујановић истиче да су готово сви умјетници чија ће дјела бити постављена везани и за просвјетно-педагошко дјеловање.
Бавећи се биографским подацима, подсјећа да четворица (изузев Бранка Радуловића) потјечу из Босанске крајине.
Вујановић запажа и детаљ да замишљена географска црта између мјеста у којима су ови умјетници рођени образује полумјесец.
Тражио је, каже, те с радошћу нашао и поетску димензију у њиховим дјелима, од скица до завршених ремек-дјела.

press kamere

Ауторица изложбе Ивана Удовичић истиче да Умјетничка галерија БиХ радо угошћује овако велике ликовне догађаје као што је изложба некадашњих "Просвјетиних" стипендиста.

Изложба је суфинансирана средствима Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Владе Федерације Босне и Херцеговине.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОСВЈЕТИНИМ ПРОСЛАВЉЕНИМ СТИПЕНДИСТИМА – СЛИКАРИМА КОЈИ СУ СЕ ШКОЛОВАЛИ НА ЛИКОВНОЈ АКАДЕМИЈИ У ПРАГУ (1904 – 1920)

Тодор Швракић

Тодор Швракић (Приједор, 10. март 1882.- Сарајево, 5. децембар 1931.) био је први школовани сликар са простора Босне и Херцеговине који је 1906. године завршио ликовну академију у Прагу .
Са 16 година одлази у Београд гдје похађа приватну сликарску школу Ристе и Бете Вукановић, да би школовање продужио код Паје Јовановића у Бечу, а касније и у Прагу.
Године 1911. у Сарајеву отвара сликарску школу, прву те врсте у Босни и Херцеговини.
Радио је композиције  портрете и  пејсаже, од којих је најпознатији званични и једини портрет  Николе Пашића, предсједника Владе Краљевине Југославије. Излагао је 1911. године у Прагу, и на свим изложбама „Медулића“, затим у Риму 1911. и на свим југословенским изложбама у то вријеме. Сматран је једним од најбољих српских акварелиста.

Бранко Радуловић

Бранко Радуловић  (Мостар, 1885. – Скопље 1916.) је прва знања стекао у Српској цртачкој и сликарској школи у Београду, која је употпунио на Ликовној академији у Прагу и накнадним усавршавањем у Паризу. Почео је сликати у духу академског реализма, а онда је усвојио поентилистички потез киста. Нека његова дјела рађена почетком друге деценије међу најбољим су примјерима импресионизма у босанскохерцеговачком сликарству. Сликао је мотиве из Прага, Мостара и Париза. Његове портрете одликује профињеност и складан колорит. Био је заступљен на изложби „Пленериста“ у Београду 1960.

Перо Поповић

Перо Поповић (Приједор 1881. – Сарајево 1941.) дипломирао је на Ликовној академији у Прагу 1909. године. Након завршетка студија бавио се сликарством и педагошким радом. Радио је као професор у бањалучкој, а потом сарајевској гимназији.

Коста Хакман

Коста Хакман (Босанска Крупа, 1899.- Опатија 1961.). Послије студија Ликовне академије у Прагу, усавршавање наставља у Бечу, Кракову и Паризу. Од 1930. године ради као професор цртања на архитектонском одјелу Техничког факултета у Београду, а затим и као професор Академије ликовних умјетности. Главни дио његовог опуса чине пејзажи, мртве природе и интеријери у духу „поетског реализма“. Бавио се графиком. Самостално је излагао у Београду (1929, 1931., и 1936.). Посмртна изложба му је приређена у Београду 1963. године.

Јован Бијелић

Јован Бијелић (Босански Петровац 1886. Београд, 1964.) је двије године учио сликање код Чеха Јана Карела Јановског. Године 1909. одлази у Краков, гдје је уписао Академију ликовних умјетности и похађао ју је до 1913.године. Потом је отишао у Праг гдје је студирао на тамошњој Академији. Од 1919. године живио је у Београду и познат је као изврстан педагог и кроз његов атеље прошла је читава плејада младих српских сликара. Између два свјетска рата Бијелић је учествовао на свим важнијим југословенским изложбама у земљи и иностранству.

 

Позивамо Вас на отварање изложбе

ПРАШКИ ОДРАЗИ

Просвјетини стипендисти школовани на Ликовној академији у Прагу 1904-1920.
Умјетничка галерија БиХ, Сарајево
од 13. августа - 06. септембра 2015.

plakat

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Сарајево је у периоду од свог оснивања 1902 – 1924. године стипендирала 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе: Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импесиониста и постимпресиониста, Хенри Матиса, Пабла Пикаса...

У формирању босанскохерцеговачке ликовне умјетности и на самом њеном почетку биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала „Просвјета“, а који су своје умјетничко зрење били везали за Ликовну академију у Прагу и њиховог професора, великог хрватског умјетника и педагога, Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману...

Пред нама је Каталог ,који ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Ликовне академије у Прагу на почетак и развој српског сликарства, па самим тим и на развој босанскохерцеговачког сликарства. (дио из предговора предсједника Друштва прим.др. Саве Влашког у каталогу са изложбе "Прашки одрази".)

Мала игра магије: Херцеговина је рађала пјеснике, Крајина – ликовне умјетнике. И, ако се послужимо визуелном метафориком, онда смо у ситуацији да кажемо како су крајишки ликовни умјетници, својим мјестом рођења, обликовали извјесни мјесечев срп. Срп чији се почетни рог зачео у Бањој Луци подржавајући имена неколико сликара, међу којима спомињемо само неке – Божидара Николића, те чувену бањалучку четворку: Душка Симића, Бекира Мисирлића, Алојза Ћурића и Енвера Штаљу. Хрбатом српа стижемо до Приједора у којем нам се одзивају: Перо Поповић, Тодор Швракић, Милан Четић, Сретен Стојановић, Бранко Миљуш, Весо Совиљ; сљедећа нам је станица Нови Град са именом Стојана Ћелића, потом, преко Лазара Дрљаче из Блатне, стижемо до Босанске Крупе и имена Енвера Крупића, Бошка Карановића, Здравка Вајагића и Косте Хакмана. Хрбат српа се затим нагиње према Петровцу из којега су се у орбиту винули Јован Бијелић, Хакија Куленовић и Мерсад Бербер, да би се други рог свинуо у Дрвар и представио нам Милоша Бајића. (из Увода ликовног критичара и публицисте Војислава Вујановића у каталогу са изложбе "Прашки одрази")

katalog

Изложбу "Прашки одрази" прати и каталог који ће бити у продаји по промотивној цијени од 10,00КМ

 

Отворена изложба полазника Kурса дигиталне фотографије!

otvorenje dodjela

У просторијама СПКД “Просвјета" Сарајево у сарадњи са фото-видео клубом "Валтер"  из Сарајева и уз подршку Опћине Центар Сарајево, отворена је изложба фотографија полазника Курса за дигиталну фотографију.

pohvale polaznici

Изложбу је отворио предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки, а том пригодом уручени су цертификати за полазнике Курса а од стране фото-видео клуба Валтер, подијељене су награде И похвале за најуспјешније фотографије.

unuka devojka devojka

Курс је био намијењен свим онима који желе да науче теоретске основе фотографије, као и практично стварање креативних фотографија. Ова изложба суштински показује идеје и креативност. Показује да заправо није важно какав фото-апарат имате, него је једино важно како снимити тај један пролазни тренутак у животу, издвојити га и овјековјечити, те на тај начин  изражавати себе кроз фотографију.

plaza devojka

Излагачи су: Аида Крупалија, Амина Пашић, Енида Рашчић, Јадран Кораћ, Радослав Марјановић, Сабина Хоџић, Тесним Каришик, Зорица Антонић, Жана Поповић.

Награде иду за слиједеће фотографије полазницима:

1. Жана Поповић

dubrovnik

2.Јадран Кораћ

jadran

3. Тесним Каришик

tesnim

Похвале иду за слиједеће фотографије полазницима:

1. Јадран Кораћ

bosna

2. Амина Пашић

galije

3. Зорица Антонић

zorica

Љубитељи дигиталне фотографије ће моћи погледати изложбу у просторијама Друштва у ул Симе Милутиновића сарајлије бр.1, сваким радним даном у термину од 10-15 сати а изложба ће бити отворена до 07. фебруара.

Све фотографије можете погледати и на линку
https://www.dropbox.com/sh/sjg4ie0pbzic96d/AABEBSfouX0Ecjaag8_IYtgIa?dl=0

 

 

СПКД "ПРОСВЈЕТА" Сарајево организује бесплатан:

КУРС ДИГИТАЛНЕ ФОТОГРАФИЈЕ!

fotka

Бесплатан курс дигиталне фотографије, у трајању од пет седмица, почиње у петак, 21. новембра 2014. г., са почетком у 19х.

Часови ће се одржавати сваког уторка и петка у истом термину, у просторијама СПКД ''Просвјета'' Сарајево.

Могућност похађања овога курса имају сви чланови Просвјете, а чланови могу постати сви они који уплате годишњу чланарину у износу од 30 КМ, за запослене и 15 КМ, за незапослене. Уплатом чланарине стичете и низ других погодности: бесплатно похађање свих осталих курсева које организујемо, могућност учешћа у Друштву кроз разне програме, редовном информисању о манифестацијијама и трибинама које се два пута мјесечно одржавају у Друштву, бесплатно кориштење библиотеке и интернета и др.

На овом курсу полазници ће стећи теоретске основе, упознати се са основним стиловима фотографије, имати прилику фотографисати примјењујући нова сазнања, те анализирати направиљене фотографије. На предавањима је обавезно посједовање фото апарата обзиром да ће нагласак бити на вјежбама и пракси са минимумом теоретског градива.

Предавачи ће бити истакнути чланови Фото-видео клуба "Валтер" Сарајево који посједују струковно звање Фотограф I класе Асоцијације за умјетничку фотографију у Босни и Херцеговини.
Више о Фото-видео клубу ''Валтер'' можете прочитати на њиховој wеб страници www.valter.ba

По завршетку курса биће уприличена изложба најбољих радова, а сви полазници ће добити цертификат о успјешно завршеном курсу.

Број полазника курса је ограничен, па молимо све заинтересоване да се пријаве најкасније до 25.11.2014. г.

Све додатне информације можете добити путем фацебоок профила или маил-а: просвјета@бих.нет.ба, а пријаве на курс искључиво на тел/фаx: 033 444 230 или лично у просторијама СПКД ''Просвјета'' Сарајево, Симе Милутиновића-Сарајлије бр.1.сваким радним даном од 11-15 сати.

 

 

Изложба "НАШИ КЛАСИЦИ" поводом обиљежавања два јубилеја, 20. година од обнављања и 111. година од оснивања Друштва.

 

plakat

 

 

Поводом јубилеја рада Друштва, штампан је и каталог који ће бити у понуди по промотивној цијени од 10,00 КМ

kat_nasl

 

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ У МОСТАРУ

У присуству великог броја љубитеља сликарства, у Центру за културу у Мостару синоћ је отворена изложба дјела академског сликара Лазара Дрљаче (1882.-1970.), коју је припремило Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ из Сарајева, поводом 130 година од рођења сликара, 110 година дјеловања СПКД „Просвјета“ и поводом 50 година од посљедње изложбе Лазара Дрљаче која је одржана у Мостару.

ratko predsednik

 

vojo gosti

О сликарском опусу Лазара Дрљаче говорио је Војислав Вујановић, ликовни, књижевни и позоришни критичар, а изложбу је отворио Саво Влашки, предсједник СПКД „Просвјете“ БиХ.
Изложба, чији су аутори књижевница Љубица Жукић и ликовни критичар Војислав Вујановић, биће отворена седам дана, од 7 до 19 сати.

tri musketara

posetioci izlozba

Припремила: Елвиса Татлић
Лазар Дрљача је оставио дубоки траг, не само својим умјетничким дјелом које спада у сам врх европског сликарства него и начином свог живота, због којег га још називају и посљедњим босанским богумилом. У оквиру обиљежавање годишњице Просвјете и 50 година од његове посљедње изложбе у Мостару, још једном ћемо се подсјетити на овог врсног умјетника кроз 62 дјела које су аутори изложбе прикупили од институција и из приватних збирки.
Он потјече из једног села симболичног имена - Блатна. Из те Блатне, у то доба, рођен у једној сиромашној породици, он је стигао до Беча, до Париза. То је можда јединствен случај у људској повијести, казао је Војислав Вујановић, аутор изложбе.
Дрљача је свјетла града замијенио за шумске крајолике Борачког језера, свој дом у којем је провео 40 година. Живио је у осами, стварајући за себе и не показујући своја дјела никоме. Осим овом изложбом, Просвјета ће 110. годишњицу обиљежити низом културних догађаја и трибина, које ће се одржавати током читаве године.

 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ

"Амбијент Музеја књижевности и позоришне умјетности у Сарајеву вечерас је био напросто мален да прими све љубитеље и поштоватеље лика и дјела покојног академског умјетника Лазара Дрљаче.

otvorenje raja

Изложбу слика овог великог умјетника, која је вечерас отворена у Музеју, за посјетитеље су поставили Војислав Вујановић и Љубица Жикић који су од институција и приватних власника из цијеле БиХ прикупили 62 дјела Лазара Дрљаче, а 20 од тих дјела никада нису приказана пред широм јавности.

Говорећи о умјетнику који је сам себе прозвао посљедњим богумилом, Вујановић је казао да су он и његова дјела обишла цијелу Европу, али да се након свих мјеста у којима је стварао и излагао одлучио живјети на Борачком језеру гдје је био до своје смрти. 

rama omore

"Након што је излагао у Риму, Бечу и Паризу када је угледао Борачко језеро стао је и узвикнуо 'ово је мјесто гдје могу живјети'. Највећи дио живота провео је на Борачком језеру. Тамо је живио 40 година, од 1930. до 1970. године", подсјетио је присутне Вујановић. 

У његовим дјелима, каже Вујановић, сажети су и његов индивидуализам и његова животна искушења као и његова емотивна структура, он је стварао дјело које увијек надилазило раван за коју кажемо "да постоји по мјери човјека" због чега спада у умјетнике који су се приклањали "магичком реализму". 

mlin ovcice

"Ова изложба покушава да очува спомен на дјело Лазара Дрљаче, а он је на себе скретао позорност начином живота, али понекад се дешава да његов начин живота прекрива његово умјетничко стваралаштво. Циљ је био отклонити његову биографију како би се видјело његово дјело и формирала цјеловита визија и мисао о Лазару Дрљачи и као човјеку и као умјетнику који стиже до самих врхова наше повијести, умјетности и културе", истакнуо је Вујановић. 

stari:most trebevic

Изложба је отворена у оквиру обиљежавања 110 година постојања Српског просвјетног културног друштва "Просвјета". Лазар Дрљача је био и један од првих стипендиста овога друштва. 

Сто десета годишњица "Просвјете" поклапа се и с 130 годишњицом од рођења сликара Лазара Дрљаче те с педесетом годишњицом од посљедње Дрљачине изложбе у Мостару. 

Предсједник "Просвјете" Саво Влашки казао је новинарима да је ова изложба један од већих пројеката у оквиру обиљежавања ове годишњице, наглашавајући да велики број посјетитеља говори о важности овог умјетника. 

predsednik autori

Вечерашњој изложби присуствовали су бројни гости из културног, политичког и вјерског живота у БиХ, као и припадници дипломатског кора у БиХ. 

gosti gosti

Сарајевска изложба бит ће отворена до 19. октобра, а потом ће прикупљена дјела Лазара Дрљаче моћи погледати и мостарска публика од 22. до 31. октобра у Културном центру"(Извор вијести Кликс.ба::http://www.klix.ba/vijesti/kultura/otvorena-izlozba-akademskog-slikara-lazara-drljace-u-sarajevu/121010168#2); (Фотографије: Ренка Жунић).

 

Изложба ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ

korice_katalog

10.10.2012.г. са почетком у 19 часова у оквиру обиљежавања 110 година постојања нашег Друштва, имамо изузетну част позвати Вас на отворење изложбе једног од наших првих стипендиста академског сликара ЛАЗАРА ДРЉАЧЕ, у поводу 130 година од његовог рођења и 50 година од посљедње изложбе у Мостару

Аутори изложбе: Војислав Вујановић и Љубица Жикић

Мјесто одржавања: Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ у Сарајеву; ул Симе Милутиновића Сарајлије бр 7 у 19:00 сати

Изложба полазника II КУРСА ДИГИТАЛНЕ ФОТОГРАФИЈЕ

kursII kurs2

-22.03.2012.г. са почетком у 19.00 часова отворена је изложба фотографија полазника II Курса за дигиталну фотографију, предавач Дражен Грујић.

  kursII kurs2

 

Изложба полазника НАПРЕДНОГ КУРСА СЛИКАЊА ЗА ХОБИСТЕ

slikanje1 slikanje2

У четвртак 16. фебруара 2012. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 19,30 отворена је Изложба полазника НАПРЕДНОГ КУРСА СЛИКАЊА ЗА ХОБИСТЕ
Изложбу је отворила предавач Курса Сабина Бахтановић-Потура, професор ликовне културе

slikanje3  slikanje4

 

Изложба фотографија полазника Курса за дигиталну фотографију

 

  kurs1 kurs2

- 19.01.2012.г. са почетком у 19.00 часова отворена је изложба фотографија полазника Курса за дигиталну фотографију, предавач Дражен Грујић.

 kurs3 kurs4

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 


 
 
 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba