Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШЕ СТРАНИЦЕ

МИС ИРБИ

КЛУБ ЖЕНА МИС ИРБИ: РАД И ДЈЕЛОВАЊЕ

 

Одржано Вече филмске музике

Четвртак, 3.12. 2015, 18.30х
Чланице Клуба жена Мисс Ирбy СПКД Просвјета Сарајево приредиле једно угодно вече за поштоваоце Просвјете. Филмска музика је незаобилазни дио филма. Музика се памтила, свирала, пјевала. По музици из филмова препознавали смо и филмове, глумце, глумице, познате пјеваче.

milica nevena

Пијанистица Невена Ћеклић, ванредни професор на Музичкој академији из Источног Сарајева довела нам је своја три студента.
Јована Бојанић, вокал и Алекса Валентић, хармоника извели су познату ромску баладу Дјурдјевдан коју је Емир Кустурица у свом филму Дом за вјешање уврстио, а коју је обрадио Горан Бреговић. Пјесма је постала хит. Ово двоје младих одушевило је све присутне својом интерпретацијом. Отпјевали су и пјесму из филма Монтевидео "Пукни зоро".
Невена Ћеклић одабрала је теме из филмова Доручак код Тифанија, Казабланка и Титаник.
Невена је све оставила без даха свирањем композиције "Да су мени очи твоје" Корнелија Станковића,/ 1831-1866/ композитора, хоровође и пијанисте. Ове године обиљежава се 150 година од смрти овог првог образованог српског композитора.

jovana andrijana

Текст пјесме написао је кнез Михајло Обреновић, савременик К. Станковића. Познат као државник, кнез Србије, пјесник,љубитељ жена, бурног и државног и приватног живота. По легенди, пјесму је посветио много млађој љепотици за којом је тајно уздисао и чезнуо.
Филм "Кажи зашто ме остави" из 1993.године. Режисер Олег Новковић и сценариста Срђан Кољевић. Главни протагонисти: Жарко Лаушевић, Милица Михајловић, Љубиша Самарџић.
Андријана Пипер, вокал и Невена Ћеклић, клавир сензибилно су извели ову композицију.
Публика је жељела да ово вече потраје дуже. Обећали смо репризу у прољеће.
Текст, Милица Кајевић модератор програма „Вече филмске музике“.

 

СПКД "Просвјета" Сарајево и Клуб жена Мис Ирби Просвјета угостиле су делегацију од 11 жена из НВО "Мали кораци", Ораховац-Косово

СПКД "Просвјета" Сарајево и Клуб жена Мис Ирби Просвјета угостиле су делегацију од 11 жена из НВО "Мали кораци", Ораховац-Косово. Предсједница Друштва Амра Панџо представила је ову организацију коју подржава Екуменски савез Балкана. Чланице су Албанке и Српкиње. Друштво ради на њиховом помирењу, заједничком животу, дружењу и обиљежавању вјерских празника. Пет Српкиња и шест Албанки посјетиле су први пут Сарајево, посјетиле све вјерске објекте, значајне споменике из богате босанске баштине. У Просвјети су их дочекали др. Саво Влашки, предсједник СПКД Просвјета, Милица Кајевић, чланица УО Друштва и предсједница Клуба жена Мисс Ирбy, Зора Легат, чланица НО ДРуштва и Ангелина Јањић, чланица и сарадница Просвјете и Клуба жена Мис Ирби.

albanke albanke

Наши представници предочили су гошћама нашу мисију,значај оснивања Просвјете, обнову и наставак рада 1993.год.стипендирање талентованих и социјално угрожених ученика и студената, издавачку дјелатност, значајне изложбе,  Божићни и Васкршњи концерт.Баштина и традиција српског народа који живи у Сарајеву његује се и чува од заборава. Такође истакнути су и проблеми са којима се Просвјета сусреће, финансирање, реституција. Уз све то, сарадња са другим националним друштвима је јако добра. Просторије Просвјете су итекако познате у граду и грађани свих националности посјећују наше јавне манифестације

srpkinje srpkinje

У пријатном разговору, чули смо много лијепих али и тужних детаља који оптерећују живот Ораховца и његове становнике. Од пријашњих 22000 хиљаде становника српске националности, сада живи 300 породица које су смјештене у сјеверном дијелу Ораховца. 15 ученика похадја гимназију, а још мање основну школу. Ораховац је познат по богатим виноградима и бастама, прије рата, тј 1999. год  био је произвођач најбољих вина, а сад, многа поља су необрађена, виногради запуштени.
Чланице "Малих корака" Српкиње  отпјевале су пјесму о Ораховцу коју је написао и компоновао Гавро Кујунџић.
Организација "Мали кораци" итекако су велики и значајни у грађењу поновног суживота Албанки и Српкиња на Косову

 

Одржано традиционално дружење жена поводом празника 8.марта Међународног дана жена

tanja recital

У просторијама Друштва одржано је традиционално дружење жена представница НВО Кантона Сарајево поводом обиљежавања празника 8.марта Међународног дана жена. Уз прикладан програм који су приредили клуб жена МисИрби односно истакнуте чланице клуба, Милица Кајевић и Татјана Жарковић Тафро које ради при Друштву СПКД Просвјета Сарајево. Уз скроман коктел свечано и достојанствено су обиљежили празник жена.Талентоване чланице разних невладиних организација су рецитовале свој стихове уз музичку пратњу даровитих ученика средње музичке школе из Сарајева.

milica savo

Уз скроман коктел свечано и достојанствено су обиљежили празник жена.Талентоване чланице разних невладиних организација су рецитовале свој стихове уз музичку пратњу даровитих ученика средње музичке школе из Сарајева.

recital harmonika

И овом приликом жене су подсјетиле на значај 8. марта Међународног дана жена и нагласиле улогу жене у свим сегментима живота, од поштовања себе, освјешћености, подизања гласа против свих неправди које се чине према њој:полне дискриминације, злостављања у породици и на послу. Жени припадају иста права у друштву као и мушкарцима, на сва радна мјеста у свим профилима посла и једнаке накнаде за рад.

publika klavir

 

Дружење жена у СПКД "Просвјета" Сарајево

ruze

Дружење жена СПКД "Просвјета" планирано је 6. марта 2015. године, у 12:00 сати у просторијама Друшзва, заједно са представницама других националних удружења и НВО организација поводом обиљежавања 8. марта Међународног дана жена. Дружење жена организује Клуб жена Мис Ирбy, а уз коктел, осмишљен је и прикладан програм.

Подсјећање, године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила 'Међународни дан жена' на приједлог славне њемачке социјалистице Цларе Зеткин. Слиједеће године је Међународни дан жена обиљежило преко милион људи у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швицарској. У предвечерје првог свјетског рата жене широм Европе су 8 марта 1913. одржале демонстрације за мир.У спомен на дешавања која су претходили празнику онаквом какав је данас:

СВИМ ЖЕНАМА ОД СРЦА ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК, 8.МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА!

 

 

Клуб жена "Miss Irby" и Друштво пријатеља града Сарајева одржали предавање:
„Градитељско наслијеђе на нашем тлу: Архитектура Сарајева кроз вријеме“

милица

Предавање је одржала Др. сц. Татјана Неидхардт, дипл. инг. арх. рођена је у Сарајеву гдје је похађала основну школу и Другу Гимназију. На  Архитектонско-урбанистичком факултету у Сарајеву, дипломирала је 1968. године. Током студија и касније сарађивала је са својим оцем академиком, професором Јурајем Неидхардтом. Радила је 26 година у својству професора стручно-теоријске наставе у Грађевинској техничкој школи у Сарајеву, а посљедњих 16 година, свог радног ангажмана, радила је на Архитектонском факултету у Сарајеву гдје је стекла звање магистра, касније, звање доктора архитектонских наука на Архитектонском факултету у Бања Луци. Године 1993. запошљава се привремено и у Опћини Центар. Исте ратне године позвана је за хонорарног предавача на Педагошком факултету у Сарајеву гдје је радила до 2009. Године – до одласка у пензију.

публика танја

Осим континуираног рада са ученицима и студентима, своје дугогодишње интересовање и ангажман за питања околиша и културног наслијеђа исказала је путем бројних текстова у дневној и стручној штампи (преко 50), учешћем на многим савјетовањима, конференцијама, радионицама у земљи и иностранству. Била је гост-наставник у Швицарској 1997. и Шпанији 2003. Поред три уџбеника на тему архитектонских конструкција, издатих у Босни и Херцеговини и Хрватској, објавила је књигу Култура становања.  Као члан групе ТАСКА, заједно са дизајнерком Семком Гушо, картографом Асимом Абдурахмановићем, графичким инжињером Раинером Сцхмиедом и социологом Елијасом Милојевићем, Татјана Неидхардт учествује на изради различитих промотивних материјала за Сарајево, као и на књизи Сарајево кроз вријеме. Ова књига издата је на босанском, енглеском, њемачком и француском језику. Француско издање уврштено је у каталог УНЕСЦОа.  Самосталну изложбу акварела под називом “Сарајевске ведуте” имала је 2002. године у Сарајеву, а још три самосталне изложбе 2003. и 2004. године у Шпанији.
Наком пензионисања 2009.године одлази у Сједињене Америчке Државе гдје проводи вријеме са своје двије кчерке и унуцима. У новој средини, наставља са друштвеним ангажманом и креативним радом, те ће представити своју колекцију акварела градитељског наслијеђа града Ланцастера, Пенсyлваниа, у септембру ове године.

Модератор и домаћин вечери проф. Милица Кајевић.

 

КЛУБ ЖЕНА MISS IRBY: ОДРЖАНА ТРИБИНА, ПОДСЈЕЋАЊЕ НА 14. ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Клуб жена Мiss Irby СПКД Просвјета Сарајево организовали су ПОДСЈЕЋАЊЕ НА XIV ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ ОДРЖАНЕ У САРАЈЕВУ ПРИЈЕ 30 ГОДИНА.

ucesnici gordana

Интересовање чланова и симпатизера Просвјете било је изузетно велико. Те вечери, 4.2. '14 у 18х било је веома живо и занимљиво у просторијама Просвјете. Клуб жена је с разлогом ставио ову тему на свој програм, јер многи чланови Просвјете учествовали су у организацији Олимпијаде у Сарајеву. Поднаслов на позивници: Сарајлије причају о својим сјећањима, анимирао је велики број посјетитеља да то вече присуствују и нешто кажу о својим импресијама данас, послије 30 година и давне '84 када су били ангажовани у разним сегментима организације на Олимпијским играма.
Емоције су прорадиле, говорници узбудјени, као да су то јуче проживјели: Сарајево је блистало, чисто, уредно, људи свих боја, раса, вјера из 49 земаља свијета слили су се у сарајевску котлину. Сарајлије љубазне на сваком кораку спремне да помогну у сваком тренутку, ако је било потребно. Све је функционисало до перфекционизма. Дух олимпизма ширио се улицама града. Снијег је пао баш кад је и требао, ." Љепотице Јахорина и Бјелашница и љепотани Требевић и Игман, и спортски храмови Зетра и Скендерија чекали су такмичаре да би испричали једну бајку".( Слободан Стајић).
Само, кад би та бајка вјечно трајала!!!

savo_ljubo publika

У таквом расположењу говорили су: Ниџара Бегановић, Радмила Стојадиновић, Гордана Кордић,  Милица Кајевић, Ибрахим Спахић, Љубиша Зечевић, Недељко Маслеша, Љуба Ристић, Милка...и.....
Description: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Инспиративан филм је сликом пратио говорнике на Плазми. Протече сат и нешто више. Тек се тад освјетисмо да је близу 20 сати и да нас напољу чека топла и ведра ноћ, неуобичајена за ово доба године. Можда се опет деси чудо и сњежне пахуљице провеју 8. или 9-тог фебруара. Уљепшаће и Сарајевску зиму. (текст, Милица Кајевић)

 

 

Обиљежавање 10 година рада Клуба жена ''Мiss Irby''

У препуној сали у просторијама Друштва, за све чланице Клуба жена "Мiss Irby" као и за све добродошле пријатеље "Просвјете", организован је пригодан програм и дружење, поводом обиљежавања јубилеја "10 година рада Клуба жена "Мiss Irby"". Организатори дружења су Милица Кајевић и Тања Жарковић-Тафро. Вријеме је протекло у лијепом дружењу, рециталима, пјевању, свирању, и на тај начин достојанствено је обиљежен јубилеј постојања и рада Клуба! Хвала свим присутним што су својим присуством увеличали наш јубилеј!

 

milica tanja

publika harmonik

 

ozinn

klavir marijana

aida nn2

 

ВЕЧЕ СА ЈАСНОМ ДИКЛИЋ И ЊЕНИМ ГОСТИМА " ЖЕНА И ВРИЈЕМЕ"

СПКД "Просвјета" Сарајево, Клуб жена Мисс Ирбy организовао је у сриједу, 12.јуна 2013. године у 19х

jasna gosti

Модератор: Татјана Жарковић-Тафро, професор

Наша позната позоришна и филмска глумица Јасна Диклић говорила је о свом умјетничком раду на врло духовит и шарматан начин. У програму су учествовали чланови Поетског театра "Јувента": Ивона Јукић, пјесникиња, Младен Каурин, пјесник, сарадник Просвјете дуги низ година и Мирза Окић, пјесник.

gosti2 publ

У музичком дијелу програма учествовао је Тимур Вилић, баритон, ученик Средње музичке школе Сарајево, класа проф. Сања Вилов Бејдић и Мимоза Строил, клавирска пратња.

 

 

КЛУБ ЖЕНА "МИС ИРБИ" ВАС ПОЗИВА:

poz_diklic

 

Дружење жена СПКД "Просвјета" одржано је 7. марта 2013. године., заједно са представницама других националних удружења и НВО организација поводом обиљежавања 8. марта.

 

milica bariton

Дружење жена СПКД "Просвјета" одржано је 7. марта 2013. године., заједно са представницама других националних удружења и НВО организација. Жене су се још једном подсјетиле на значај 8. марта Међународног дана жена и нагласиле улогу жене у свим сегментима живота, од поштовања себе, освјешћености, подизања гласа против свих неправди које се чине према њој: дискриминације, злостављања у породици, мобинга на послу. Жени припадају иста права као и мушкарцима.

tanjarenkasara

У кратком програму које су осмислиле Тања Жарковић-Тафро, Милица Кајевић и Ренка Жунић, све присутне даме су уживале и пријатно се осјећале, уз ученике и професоре Средње музичке школе Сарајево:Саре Амадее Томић, сопран( арија Сузет из Мале Флорами), Тимура Вилића, баритон ( арија Дон Жуана и "Русе косе" народна). Корепетиторке на клавиру биле су:проф. Белинда Крнић и Мимоза Строил. Соло пјевачи су ученици проф. Сање Вилов Биједић.

aida_dreca mirjana

Поезију Ђуре Јакшића и Љермонтова читала је Ренка Жунић, Просвјетина сарадница, а чланице Просвјете Аида Дреца и Мирјана Хаџикарић говориле су своје пјесме.

Наша сарадница Саида Милошевић изложила је свој уникатни накит.

 

 

Клуб жена "Мис Ирби" позива чланице на осмомартовско дружење!

Клуб жена "Мис Ирби" поводом обиљежавања празника жена 8.март организује дружење у просторијама Друшта у ул Симе Милутиновића бр1. 07. марта 2013.г. у 18 сати.

Организовано је скромно послужење уз пригодан програм. Држење је затвореног типа само за чланице и сестринске клубове осталих националних и сродних друштава.

 

Дружење са јеврејским женским клубом "Бохорета" у јеврејској општини поводом њиховог празника ПУРИМ-а


Представници женског клуба „Мис Ирби“ из СПКД „Просвјете“ Сарајево на предусретљив и љубазан позив женског клуба „Бохорета“ под покровитељством „Ла Беневоленције“ Сарајево, су присуствовали јеврејском празнику ПУРИМ у суботу, 2.3.2013.г. у просторијама јеврејске општине.
Јевреји цијелог свијета у недјељу, 24. фебруара, обиљежит ће Пурим, празник који јеврејски народ прославља већ више од двије хиљаде година као симбол борбе за властити опстанак.

purim

Име празника Пурим потјече од ријечи "пур" што значи коцка или жријеб, јер је Аман, краљев доглавник, бацао коцку да би изабрао најпогоднији дан за провођење плана о уништењу Јевреја.
Предсједник Јеврејске заједнице БиХ Јакоб Финци је у разговору за Агенцију ФЕНА рекао да је Пурим један од ријетких врло веселих јеврејских празника када се слави лукавство јеврејске дјевојке Естере која је успјела да спаси јеврејски народ од злочестог перзијског владара и њеног савјетника министра Хамана, чији је план био да уништи све Јевреје у Перзији у та давна времена бабилонског ропства.
"Празник се, између осталога, прославља и малим карневалом, пошто долази у дио године када се и у осталим етничким и вјерским групама праве карневали. Зато се тада за пуримско сијело прави маскенбал и тако ће ове, као и сваке године, традиционално бити организиран и у Сарајеву. С тим што ове године празник пада у незгодан дан, те ће маскенбал бити одржан у суботу, 2. марта у Јеврејској општини у Сарајеву", казао је он- објавила је  ФЕНА.
Догађај о коме се говори у Мегилат Естер (Књизи о Естери) десио се за вријеме владавине краља Ахашвероша (485. до 464. године п.н.е.).

 

Дружење поводом великог православног празника Васкрса

 

1ilka1 1ilka1

 - У уторак, 17. 04. 2012. год. у просторијама Друштва, СПКД "Просвјета" и клуб Мисс Ирбy организовао је дружење поводом великог православног празника Васкрса, Припремљен је одговарајући културно умјетнички програм. Дружење је почело предавањем Александра Владисављевића о поријеклу празника, а потом га је пратио музички програм омладинског хора Радничког културно-умјетничког друштва "Пролетер" под водством Душана Ерака.

zilka2 zilka2

 

Такође је презентирана прва самостална изложба лептир-машни за жене и мушкарце у креацији Радослава Марјановића. У колекцији је више од 50 креативних рјешења. 
Аутор је изложбу посветио пријатељу Друштва, недавно преминулом Златку Ристићу.
Васкршње дружење је било прилика да и остали позвани изложе своје умјетничке слике и друге рукотворине.

 

 1ilka1 zilka2

Круна вечери је плес полазника "Просвјетине" Плесне школе коју води кореограф Зоран Драшковић. Плесне тачке су одушевиле публику.
Потом је слиједило традиционално такмичење "туцања јајима" а побједник је добио пригодну награду.
Задовољство је истакнути добро обављен посао свих учесника организације. Захваљујемо се и свим гостима који су својим доласком увеличали овај празник и ово наше прекрасно дружење. И за крај традиционални поздрав: ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  
 
 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba