Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Стоматолошка ординација "Пировић"
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

АРХИВА

НА ОВОЈ СТРАНИЦИ ДЕШАВАЊА У 2015.г

СПКД “Просвјета” Сарајево

 

Најава VI БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА 

05.01.2016.г у Народном позоришту!

plakat

Поштовани чланови, сарадници и пријатељи Друштва, 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете концерту посвећеном прослави Божића у организацији СПКД Просвјета Сарајево које се одржава у Народном позоришту Сарајево. Улазнице купите на благајни Народног позоришта, Сав приход од улазница биће приложен у Фонд за стипендирање ђака и студената.

Резервације путем телефона 033 221 682.
-резервације улазница се почињу примати седам дана прије представе, а улазнице преузимају два дана прије одржавања представе;
-радно вријеме благајне: 09-11:30 и 15:30-19:30 сати

Добро нам дошли!

 

СРЕЋНЕ БОЖИЋНЕ И НОВОГОДИШЊЕ ПРАЗНИКЕ, ЖЕЛИ ВАМ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

SN

 

 

Одржана промоција Алманаха Просвјете за 2014.г.

almanah

У четвртак 10.12.2015.г. одржана је промоција Алманаха Просвјете за 2014.г. На промоцији су говорили професорица Факултета политичких наука из Београдa Љубинка Трговчевић-Митровић, књижевник и есејиста Иван Ловреновић, те главни и одговорни уредник Алманаха Слободан Шоја. Модератор одржане промоције новинар Дејан Гарић.
Потпредсједник Федерације БиХ Милан Дуновић такође је присуствовао промоцији, истакао је да се радо одазвао позиву да присуствује промоцији часописа Алманах  СПКД “Просвјета” за 2014. годину, за медије је изјавио: "Веома ми је драго што сам присутан на промоцији Алманаха, који има велики значај у хисторији БиХ, у којем су своје радове објављивали многи истакнути писци, међу којима и Иво Андрић",

almanah savo

Изразио је задовољство и што је имао прилику чути промоторе часописа – професорицу на Факултету политичких наука у Београду Љубинку Трговчевић-Митровић, књижевника Ивана Ловреновића, те главног и одговорног уредника Алманаха Слободана Шоју.
Дејан Гарић као домаћин промоције поздравио је све присутне и послије краћег увода предао ријеч Љубинки Трговчевић-Митровић.
У спомен свим родољубима чврсто окупљеним око "Просвјете" од 1914. до 1918., од којих велик број није преживио рат, Алманах Просвјете за 2014. годину знатним дијелом посвећен је стогодишњици избијања Првог свјетског рата.

ljubinka radoslav

"Можда нам је било доста приче о Првом свјетском рату прошле и ове године. Наиме, појавиле су се толике књиге и било је велики број текстова о овом рату, да и људи који нису хтјели да се тиме баве су морали да нешто прочитају о томе и да уствари на неки начин послије 100 година још увијек учествују у ономе што се зове рат ријечима. Дакле, да поново са ријечима отварају сва питања која су отворена током Првог свјетског рата", каже Трговчевић-Митровић.
Сматра да то није могло заобићи ни потребу Алманаха да један број текстова посвети ономе што је важно за Први свјетски рат, јер је „толико велика годишњица да се морало нешто рећи".

ivan publika

Један од аутора у Аламанаху је Иван Ловреновић, који је из посебног угла написао текст о Сарајеву.
Каже да се у овом часопису могу прочитати текстови различитих жанрова, од подсјећања свједочанстава о људима, догађајима преко поезије у којој дефилирају млади српски пјесници из БиХ па до врло пажљивога односа према дојучерашњим сувременицима живим (Ненад Радановић, Јоцо Бојовић, Душан Кецмановић итд.)
Посебну пажња, истиче, треба посветити пријеводима свјетске поезије, међу којима су пријеводи Алена Бешића наводећи да је „то врх онога што у поезији и преводилаштву поезије може уопће наћи на подручју бивше државе".

gosti lovrenovic

"Аламанах је у сарајевској издавачкој сцени нешто изузетно по концепту и нивоу, по хоризонту који настоји да унутар те једне свеске заступи. То истовремено говори о слабости – мршавости сарајевске издавачке сцене", мишљења је Ловреновић.
Наглашава да је Аламанах „часопис који се са веома лаганом могућношћу идентифицирања може узети у руку и читати без обзира на позадину, националну или неку другу".
Главни и одговорни уредник Алманаха Слободан Шоја казао је да су у Алманаху сакупљени најбољи текстови у свијету написани о Првом свјетском рату.

almanah

Алманах Просвјете можете купити у просторијама Друштва по цијени од 10,00КМ

 

Позивамо Вас 10.12.2015.г. у четвртак у 19:00 сати на промоцију часописа:

АЛМАНАХ ПРОСВЈЕТЕ за 2014.г.

АЛМАНАХ

Говоре:

Љубинка Трговчевић-Митровић, професор на Факултету политичких наука у Београду
Иван Ловреновић, књижевник и публициста
Слободан Шоја, главни и одговорни уредник Алманаха
Дејан Гарић, модератор

 

Одржано Вече филмске музике

Четвртак, 3.12. 2015, 18.30х
Чланице Клуба жена Мисс Ирбy СПКД Просвјета Сарајево приредиле једно угодно вече за поштоваоце Просвјете. Филмска музика је незаобилазни дио филма. Музика се памтила, свирала, пјевала. По музици из филмова препознавали смо и филмове, глумце, глумице, познате пјеваче.

milica nevena

Пијанистица Невена Ћеклић, ванредни професор на Музичкој академији из Источног Сарајева довела нам је своја три студента.
Јована Бојанић, вокал и Алекса Валентић, хармоника извели су познату ромску баладу Дјурдјевдан коју је Емир Кустурица у свом филму Дом за вјешање уврстио, а коју је обрадио Горан Бреговић. Пјесма је постала хит. Ово двоје младих одушевило је све присутне својом интерпретацијом. Отпјевали су и пјесму из филма Монтевидео "Пукни зоро".
Невена Ћеклић одабрала је теме из филмова Доручак код Тифанија, Казабланка и Титаник.
Невена је све оставила без даха свирањем композиције "Да су мени очи твоје" Корнелија Станковића,/ 1831-1866/ композитора, хоровође и пијанисте. Ове године обиљежава се 150 година од смрти овог првог образованог српског композитора.

jovana andrijana

Текст пјесме написао је кнез Михајло Обреновић, савременик К. Станковића. Познат као државник, кнез Србије, пјесник,љубитељ жена, бурног и државног и приватног живота. По легенди, пјесму је посветио много млађој љепотици за којом је тајно уздисао и чезнуо.
Филм "Кажи зашто ме остави" из 1993.године. Режисер Олег Новковић и сценариста Срђан Кољевић. Главни протагонисти: Жарко Лаушевић, Милица Михајловић, Љубиша Самарџић.
Андријана Пипер, вокал и Невена Ћеклић, клавир сензибилно су извели ову композицију.
Публика је жељела да ово вече потраје дуже. Обећали смо репризу у прољеће.
Текст, Милица Кајевић модератор програма „Вече филмске музике“.

 

Клуб жена Мис Ирби, позивамо Вас 03.12.2015.г. у четвртак у 18:30 сати на:

Вече филмске музике

 

vece_FM

Позивамо Вас на Вече филмске музике. 03.12.2015.г у 18:30х у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1

Гости:мр Невена Ћеклић са својим студентима.

Модератор: Милица Кајевић, проф.

 

Учешће СПКД „ Просвјета“ Сарајево на  Јубиларном 60. међународном сајму књига у Београду

kusta

baner

СПКД „Просвјета“ Сарајево је од Дирекције Београдског сајма књига за Јубиларни 60.међународни сајам књига, бесплатно добила штанд од 12м2 у Великој арени Хале 1.

stand Zoran

Одмах након свечаног отварања, „Просвјетин“ штанд су посјетили проф.др. Зоран Аврамовић, предсједник Управног одбора Дирекције Сајма и Младен Весковић, Шеф Одсјека за међународну сарадњу Министарства културе и информисања Републике Србије, затим Ђорђе Алексић, самостални савјетник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Ивана Николић, начелница сектора за србистику Народне библиотеке Србије..

Ivana Mladen

Гости на штанду, као и на промоцији су нам били Радослав Марјановић, Дејан Мастиловић, предсједник Управног одбора СПКД „Просвјета“ Београд, Чедомир Вишњић, генерални секретар СКД „Просвјета“ Загреб, Раде Адамовић, предсједник СПКД „Просвјета“ Париз, Јован Делић, потпредсједник Организационог одбора СПКД „Просвјета“ Гацко, Завод за издавање уџбеника Републике Српске, Аца Видић, главни уредник часописа „Бранковина“, Мирослав Прстојевић, издавач и власник књижаре у Бечу, протојереј ставрофор  Драгомир Убипариповић, Архијерејски намјесник врачарско-грочански и парох В парохије храма „Светог Саве“ на Врачару, Стево Ћосовић, директор издавачке куће „Свет књиге“, многобројни књижевници, глумци, свештенство и познате јавне личности ...

Dejan Radoslav

Промоција наших издања била је у суботу 31.10. 2015. године у Сали „Васко Попа“ од 14:00-16:00 часова.

izdanjaStevan

Пред више од 30 посјетилаца, академика, књижевника, издавача, представника сродних друштава, представљена су најновија књижевна издања и периодика:

 1. Збирка поезије Велимира Милошевића Нацртај ми кућу тата“(објављена постхумно);
 2. До сада  необјављену драму  Светозара Ћоровића У мраку ( рукопис драме је 1990. године пронашао проф.др. Кемал Бакаршић у Земаљском музеју јер је била  инвентарисана у фасцикли под другим називом);
 3. Књигу проф. др. Дејана Ђуричковића Књижевност и њено тумачење;
 4.  Превод са енглеског три поглавља књиге Аделине Паулине Ирби Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи;
 5. Збирка поезије Стевана Тонтића Безумни пламен;
 6. Алманах Просвјете , годишњак (нова серија) за 2014. годину;
 7. Босанска вилу, лист за књижевност, културу и друштвена питања – број 61-62, 63-64, 65-66;
 8. Монографија са изложбе „ПРАШКИ ОДРАЗИ“.

ZiziDragana

Промотори су били: проф. др. Дејан Ђуричковић, Стеван Тонтић, књижевник, Драгана Томашевић, предсједница Комисије за издавачку дјелатност, Живана Јованчић, уредница Босанске виле,  Слободан Шоја,  уредник Алманаха Просвјете., и Зоран Драшковић, секретар редакције.

На крају, више него успјешне промоције, Зоран Драшковић се у своје име и у име СПКД „Просвјета“ Сарајево захвалио свима који су омогућили присуство нашег Друштва и представљање издавачке продукције на Јубиларном 60.међународном сајму књига у Београду: и то прије свега, Дирекцији београдског сајма књига у Београду, затим, Министарству културе и информисања Републике Србије и Народној библиотеци Србије и на крају свим присутним који су својим доласком увеличали промоцију најновијих Просвјетиних издања. Завршио је  са поруком и вјером, да ће Просвјета и наредне године бити присутна на једном овако великом културном међународном догађају, јер она то по свом досадашњем раду а дјеловањем и убудуће потпуно заслужује представљање и промоцију на овако великим скуповима.

posetioci svestenstvo

Посјетиоци Сајма су највише били заинтересовани за куповину монографија „Наши класици“ и „Прашки одрази“, те периодике листа „Босанске виле“, путописа Аделине Паулине Ирби „Путовање у словенске провинције Турске у Европи“,  а интересовања је било и за наша друга издања.
Библиотека СПКД „Просвјета“ Сарајево је добила на поколон, на чему им најљепше захваљујемо:

ivanauprava

filip_visnjicsvet_knjige

 1. Народна библиотека Србије  100 књига;
 2. Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону 143 књига
 3. Издавачка кућа Стеве Ћосовића „Свет књиге“, сабрана дјела Пере Слијепчевића у десет томова.
 4. Поклон 70 најновијих издања издавачке куће Дејана Мастиловића „Филип Вишњић“

У разговорима са Зораном Аврамовићем и Младеном Весковићем добили смо искрена увјеравања да ће СПКД „Просвјета“ Сарајево  добити бесплатан штанд у  атрактивној Великој  арени Хале 1  и  за 61. Међународни сајам књига у Београду у 2016.г..

ВИДИМО СЕ НА СЛИЈЕДЕЋЕМ САЈМУ КЊИГЕ!

 

Одржана промоција новог двоброја часописа Босанска вила бр. 65.-66.

BV_65_66

Ново издање часописа Босанска вила промовисано је у четвртак 26.11.2015. у просторијама Друштва. Ријеч је о двоброју 65/66, које обухвата друго полугодиште 2015. године, а доноси низ прозних прилога познатих писаца, поезију старије и младе генерације пјесника. Поред публицистичких текстова и позоришних осврта, ново издање доноси најновије радове еминентних писаца, преводе, интервјуе, портрете и актуелности.

bvila bvila

Промотори су били:

- Живана Јованчић, главна и одговорна уредница;

- Владимир Премец, Академик професор;

- Недељко Зеленовић, књижевник и критичар.

Ново издање Босанске виле можете купити у просторијама „Просвјете“, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1, од 12:00-15:00 х, по цијени од 5,00 КМ

 

Позивамо Вас 26.11.2015.г. у четвртак у 19:00 сати на промоцију часописа:

БОСАНСКА ВИЛА Бр.65-66

BV_65_66

 

Промотори:

- Живана Јованчић, главна и одговорна уредница;

- Владимир Премец, Академик проф. др.;

- Недељко Зеленовић, књижевник и критичар.

Сарајево, четвртак, 26.11.2015.г, у 19 сати, у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр 1.

 

 

СПКД "Просвјета" Сарајево и Клуб жена Мис Ирби Просвјета угостиле су делегацију од 11 жена из НВО "Мали кораци", Ораховац-Косово

СПКД "Просвјета" Сарајево и Клуб жена Мис Ирби Просвјета угостиле су делегацију од 11 жена из НВО "Мали кораци", Ораховац-Косово. Предсједница Друштва Амра Панџо представила је ову организацију коју подржава Екуменски савез Балкана. Чланице су Албанке и Српкиње. Друштво ради на њиховом помирењу, заједничком животу, дружењу и обиљежавању вјерских празника. Пет Српкиња и шест Албанки посјетиле су први пут Сарајево, посјетиле све вјерске објекте, значајне споменике из богате босанске баштине. У Просвјети су их дочекали др. Саво Влашки, предсједник СПКД Просвјета, Милица Кајевић, чланица УО Друштва и предсједница Клуба жена Мисс Ирбy, Зора Легат, чланица НО ДРуштва и Ангелина Јањић, чланица и сарадница Просвјете и Клуба жена Мис Ирби.

albanke albanke

Наши представници предочили су гошћама нашу мисију,значај оснивања Просвјете, обнову и наставак рада 1993.год.стипендирање талентованих и социјално угрожених ученика и студената, издавачку дјелатност, значајне изложбе,  Божићни и Васкршњи концерт.Баштина и традиција српског народа који живи у Сарајеву његује се и чува од заборава. Такође истакнути су и проблеми са којима се Просвјета сусреће, финансирање, реституција. Уз све то, сарадња са другим националним друштвима је јако добра. Просторије Просвјете су итекако познате у граду и грађани свих националности посјећују наше јавне манифестације

srpkinje srpkinje

У пријатном разговору, чули смо много лијепих али и тужних детаља који оптерећују живот Ораховца и његове становнике. Од пријашњих 22000 хиљаде становника српске националности, сада живи 300 породица које су смјештене у сјеверном дијелу Ораховца. 15 ученика похадја гимназију, а још мање основну школу. Ораховац је познат по богатим виноградима и бастама, прије рата, тј 1999. год  био је произвођач најбољих вина, а сад, многа поља су необрађена, виногради запуштени.
Чланице "Малих корака" Српкиње  отпјевале су пјесму о Ораховцу коју је написао и компоновао Гавро Кујунџић.
Организација "Мали кораци" итекако су велики и значајни у грађењу поновног суживота Албанки и Српкиња на Косову

 

Промоција нових "Просвјетиних" издања на 60.Међународном сајму књига у Београду које се одржава од 25.10.-01.11.2015.г.

baner

Српско просвјетно културно друштво „Просвјета“ Сарајево, учествује на 60.Међународном сајму књига у Београду које се одржава од 25.10.-01.11.2015.г. Промоцију најновијих "Просвјетиних" издања ће предводити проф.др. Дејан Ђуричковић,
који ће присутне на промоцији упознати са историјатом Друштва, посебно са издавачком
дјелатношћу, а о објавЉеним издањима ће говорити

1.Драгана Томашевић, књижевница, уредница ових издања

2.Босанску вилу ће представити Живана Јованчић, главна и одговорна уредница;

3.О новој серији Алманаха Просвјете говориће Слободан Шоја, главни и одговорни уредник.

Београд, 31.10.2015. године у Сали «Васко Попа» од 14:00-14:50 сати

sajam

ПРОМОЦИЈА  НОВИХ "ПРОСВЈЕТИНИХ" ИЗДАЊА:

1.Збирка поезије Велимира Милошевића Нацртај ми кућу тата (објавЉена постхумно);
2.До сада  необјављена драма  Светозара Ћоровића У мраку
3.Књига проф. др. Дејана Ђуричковића Књижевност и њено тумачење;
4.Превод са енглеског три поглавЉа књиге Аделине Паулине Ирби: Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи;
5.Безумни пламен збирка поезије Стевана Тонтића;
6.Алманах Просвјете, Просвјетин годишњак (нова серија) за 2014. годину;
7.Босанска вила, лист за књижевност, културу и друштвена питања-број 61-62, 63-64, 65-66;
8.Каталог са изложбе Прашки одрази - Стипендисти “Просвјете”.

veljosvetozardejan

Irbistevanalmanah

bosanskabosanskabosanska

katalog

baner

 

СПКД "Просвјета" Сарајево за све чланове организује:
Једнодневни излет у Добој
у суботу, 03. октобра 2015. године

Цијена излета износи 12 КМ, а укључује:
- превоз Центротранс аутобусом високе туристичке класе
- Туристички обилазак
- ручак у ресторану у етно селу Котроманићи
Молимо све заинтересоване да наведени износ уплате у што краћем року, а најкасније до 30.09.2015. (до 14 сати), у просторијама Друштва, како би осигурали своје мјесто у аутобусу (број мјеста је ограничен).
Полазак је предвиђен за 08.00 испред ЗемаЉског музеја, а повратак у 20.00 сати.
Све додатне информације можете добити на број телефона 444 230          

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ!

- На основу члана 19 Статута Удружења грађана СПКД „Просвјета" - Сарајево сазивам:

XIII ИЗВЈЕШТАЈНУ СКУПШТИНУ ДРУШТВА

 

У четвртак, 01.октобра.2015 године у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1, у 18,00 часова. 

Материјале за Скупштину можете преузети у просторијама Друштва сваким радним даном од 10,00 – 15,00 сати, или прије почетка Скупштине.

Молимо све чланове Друштва да неизоставно присуствују засједању Скупштине! Хвала!

Предсједник Друштва

Саво Влашки

poziv

 

Отворена изложба

Прашки Одрази

galerija

Дана 13.08.2015.г. у 20 сати у Националној галерији БиХ отворена је изложба Прашки одрази:Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Сарајево је у периоду након свог оснивања, од 1902. до 1924. године, стипендирало 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе, какви су Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импресиониста и постимпресиониста, Хенрија Матиса, Пабла Пикаса...

galerija otvorenje

У зачецима босанскохерцеговачке ликовне умјетности, дакле на самом њеном почетку, биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала “Просвјета”, а који су своје умјетничко зрење везали за Ликовну академију у Прагу и професора, великог хрватског умјетника и педагога Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману.

Перо Поповић, Тодор Швракић и Бранко Радуловић ће 1907. године у Српској школи у Сарајеву отворити прву изложбу домаћих сликара у Босни и Херцеговини, под патронатом и у организацији Српског просвјетног друштва “Просвјета”. О тој изложби је много писано, и она уистину представља камен темељац у развоју домаћег сликарства и ликовне критике.

ambasador ljubica

Ауторица  изложбе Ивана Удовичић изјавила је да је изложено око 100 дјела аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Бранка Радуловића, Јована Бијелића и Косте Хакмана, од којих је већина рађена техником уље на платну, као и одређен број цртежа, скица и акварела.
Додала је да су на изложби заступљени сви периоди и најрепрезентативнији дио опуса петорице аутора - од ђачких радова и првих скица до ремек дјела која су уврштена у антологију бх. сликарства. Ријеч је о збирци Умјетничке галерије БиХ, чији се поједини експонати убрајају у антологијска остварења босанскохерцеговачке ликовне умјетности. Такође, нека дјела излагана су изнимно ријетко, тако да представљају својеврсно освјежење и дају цјеловитији увид у опусе појединих аутора.

Осим што представља дјела богате галеријске колекције те раскрива појединачне умјетничке опусе, изложба је конципирана на начин да дочара атмосферу Прага с почетка 20. вијека, да укаже на карактер Прашке академије и њезине најважније професоре, те на значај те институције у формирању и развоју ових сликара за вријеме њиховог боравка у Прагу.

Аутор предговора за каталог изложбе Војислав Вујановић истакао је да умјетници чија су дјела изложена својом вриједношћу и стваралачком снагом урастају у вертикалу духовних вриједности читавог босанскохерцеговачког простора.

gosti deca

Каталог изложбе у боји, ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Прашке ликовне академије на почетак и развој српског сликарства, а тиме и на развој сликарства у Босни и Херцеговини.У продаји је на изложби по јединственој цјени од 10,00 КМ. Фотографије у каталогу Лејла Вољевица.

Аутор Пројекта Љубица Жикић;
Аутор изложбе: Ивана Удовичић;
Уводни есеј у Каталогу: Војислав Вујановић;
Техничка поставка изложбе: Михрет Алибашић – Мицко;

 

Одржан ПРЕСС у поводу изложбе

Прашки Одрази

press

О најави изложбе на ПРЕСС конференцијиговорили су предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки, предсједник Управног одбора Друштва Дејан Гарић, аутор изложбе Ивана Удовичић и ликовни и књижевни критичар Војислав Вујановић аутор уводног есеја у каталогу који прати изложбу.

press press

Предсједник Друштва прим.др.  Саво Влашки рекао је да ће изложба бити један од доприноса предстојећем великом културном догађају у главном граду Босне и Херцеговине, Сарајево филм фестивалу.

Аутор предговора за изложбени каталог Војислав Вујановић истиче да су готово сви умјетници чија ће дјела бити постављена везани и за просвјетно-педагошко дјеловање.
Бавећи се биографским подацима, подсјећа да четворица (изузев Бранка Радуловића) потјечу из Босанске крајине.
Вујановић запажа и детаљ да замишљена географска црта између мјеста у којима су ови умјетници рођени образује полумјесец.
Тражио је, каже, те с радошћу нашао и поетску димензију у њиховим дјелима, од скица до завршених ремек-дјела.

press kamere

Ауторица изложбе Ивана Удовичић истиче да Умјетничка галерија БиХ радо угошћује овако велике ликовне догађаје као што је изложба некадашњих "Просвјетиних" стипендиста.

Изложба је суфинансирана средствима Фондације за музичке, сценске и ликовне умјетности Владе Федерације Босне и Херцеговине.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОСВЈЕТИНИМ ПРОСЛАВЉЕНИМ СТИПЕНДИСТИМА – СЛИКАРИМА КОЈИ СУ СЕ ШКОЛОВАЛИ НА ЛИКОВНОЈ АКАДЕМИЈИ У ПРАГУ (1904 – 1920)

Тодор Швракић

Тодор Швракић (Приједор, 10. март 1882.- Сарајево, 5. децембар 1931.) био је први школовани сликар са простора Босне и Херцеговине који је 1906. године завршио ликовну академију у Прагу .
Са 16 година одлази у Београд гдје похађа приватну сликарску школу Ристе и Бете Вукановић, да би школовање продужио код Паје Јовановића у Бечу, а касније и у Прагу.
Године 1911. у Сарајеву отвара сликарску школу, прву те врсте у Босни и Херцеговини.
Радио је композиције  портрете и  пејсаже, од којих је најпознатији званични и једини портрет  Николе Пашића, предсједника Владе Краљевине Југославије. Излагао је 1911. године у Прагу, и на свим изложбама „Медулића“, затим у Риму 1911. и на свим југословенским изложбама у то вријеме. Сматран је једним од најбољих српских акварелиста.

Бранко Радуловић

Бранко Радуловић  (Мостар, 1885. – Скопље 1916.) је прва знања стекао у Српској цртачкој и сликарској школи у Београду, која је употпунио на Ликовној академији у Прагу и накнадним усавршавањем у Паризу. Почео је сликати у духу академског реализма, а онда је усвојио поентилистички потез киста. Нека његова дјела рађена почетком друге деценије међу најбољим су примјерима импресионизма у босанскохерцеговачком сликарству. Сликао је мотиве из Прага, Мостара и Париза. Његове портрете одликује профињеност и складан колорит. Био је заступљен на изложби „Пленериста“ у Београду 1960.

Перо Поповић

Перо Поповић (Приједор 1881. – Сарајево 1941.) дипломирао је на Ликовној академији у Прагу 1909. године. Након завршетка студија бавио се сликарством и педагошким радом. Радио је као професор у бањалучкој, а потом сарајевској гимназији.

Коста Хакман

Коста Хакман (Босанска Крупа, 1899.- Опатија 1961.). Послије студија Ликовне академије у Прагу, усавршавање наставља у Бечу, Кракову и Паризу. Од 1930. године ради као професор цртања на архитектонском одјелу Техничког факултета у Београду, а затим и као професор Академије ликовних умјетности. Главни дио његовог опуса чине пејзажи, мртве природе и интеријери у духу „поетског реализма“. Бавио се графиком. Самостално је излагао у Београду (1929, 1931., и 1936.). Посмртна изложба му је приређена у Београду 1963. године.

Јован Бијелић

Јован Бијелић (Босански Петровац 1886. Београд, 1964.) је двије године учио сликање код Чеха Јана Карела Јановског. Године 1909. одлази у Краков, гдје је уписао Академију ликовних умјетности и похађао ју је до 1913.године. Потом је отишао у Праг гдје је студирао на тамошњој Академији. Од 1919. године живио је у Београду и познат је као изврстан педагог и кроз његов атеље прошла је читава плејада младих српских сликара. Између два свјетска рата Бијелић је учествовао на свим важнијим југословенским изложбама у земљи и иностранству.

 

Позивамо Вас на отварање изложбе

ПРАШКИ ОДРАЗИ

Просвјетини стипендисти школовани на Ликовној академији у Прагу 1904-1920.
Умјетничка галерија БиХ, Сарајево
од 13. августа - 06. септембра 2015.

plakat

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Сарајево је у периоду од свог оснивања 1902 – 1924. године стипендирала 25 умјетника који су ликовне академије завршавали у многим значајним ликовним центрима Европе: Париз, Минхен, Беч или Праг. Културна клима у Европи с почетка 20. вијека учинила је Праг једним од значајних центара ликовне умјетности – гдје су све значајне изложбе из Париза одмах биле пренесене у овај град. Тако су студенти Ликовне академије и прашка културна јавност били упознати са дјелима Огиста Родена, Едварда Мунка, француских импесиониста и постимпресиониста, Хенри Матиса, Пабла Пикаса...

У формирању босанскохерцеговачке ликовне умјетности и на самом њеном почетку биљеже се имена школованих сликара које је стипендирала или на други начин помагала „Просвјета“, а који су своје умјетничко зрење били везали за Ликовну академију у Прагу и њиховог професора, великог хрватског умјетника и педагога, Влаху Буковца. Ријеч је о Пери Поповићу, Тодору Швракићу, Бранку Радуловићу, Јовану Бијелићу и Кости Хакману...

Пред нама је Каталог ,који ће бити незаобилазна литература у проучавању значаја и утицаја Ликовне академије у Прагу на почетак и развој српског сликарства, па самим тим и на развој босанскохерцеговачког сликарства. (дио из предговора предсједника Друштва прим.др. Саве Влашког у каталогу са изложбе "Прашки одрази".)

Мала игра магије: Херцеговина је рађала пјеснике, Крајина – ликовне умјетнике. И, ако се послужимо визуелном метафориком, онда смо у ситуацији да кажемо како су крајишки ликовни умјетници, својим мјестом рођења, обликовали извјесни мјесечев срп. Срп чији се почетни рог зачео у Бањој Луци подржавајући имена неколико сликара, међу којима спомињемо само неке – Божидара Николића, те чувену бањалучку четворку: Душка Симића, Бекира Мисирлића, Алојза Ћурића и Енвера Штаљу. Хрбатом српа стижемо до Приједора у којем нам се одзивају: Перо Поповић, Тодор Швракић, Милан Четић, Сретен Стојановић, Бранко Миљуш, Весо Совиљ; сљедећа нам је станица Нови Град са именом Стојана Ћелића, потом, преко Лазара Дрљаче из Блатне, стижемо до Босанске Крупе и имена Енвера Крупића, Бошка Карановића, Здравка Вајагића и Косте Хакмана. Хрбат српа се затим нагиње према Петровцу из којега су се у орбиту винули Јован Бијелић, Хакија Куленовић и Мерсад Бербер, да би се други рог свинуо у Дрвар и представио нам Милоша Бајића. (из Увода ликовног критичара и публицисте Војислава Вујановића у каталогу са изложбе "Прашки одрази")

katalog

Изложбу "Прашки одрази" прати и каталог који ће бити у продаји по промотивној цијени од 10,00КМ

 

Позивамо све заинтересоване да присуствују освећењу храма у Пребиловцима у организацији СПЦ

 

izlet

 

Данас, на Видовдан, подсјећање на судбоносни догађај и одавање почасти Гаврилу Принципу и свим херојима "Младе Босне"

kapela

У недјељу, 28.06.2015. године, руководство Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево, представници Српске православне цркве - Црквене општине Сарајево, те представници Амбасаде Србије у БиХ, Хуманитарног удружења „Добротвор“ и Удружења „Св.Марко“ као и чланови Друштва су у 12:00 сати положили вијенац на Спомен капелу припадника Младе Босне на гробљу „Свети Арханђели Георгије и Гаврило“ гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански мученици и тиме одали почаст свим учесницима Сарајевског атентата, на годишњицу овог судбоносног догађаја.

delgacija savo

СПКД Просвјета и овим путем жели подсјетити на важност памћења историјских догађаја, како мјеста сјећања у будућности не би постала мјеста заборава.

.

ploca imena

Поред Спомен капеле, представници Друштва су посјетили и гроб још једног од чланова Младе Босне, Ивана Крањчевића, који је сахрањен на гробљу Баре, а чланице
Клуба Miss Irby су у 11:30 положили цвијеће на гроб велике хуманитарке и добротворке Аделине Паулине Ирби, која је свој живот посветила образовању женске дјеце.

.

 

У недељу 28. јуна 2015. полагање вијенца у почаст Видовданским херојима

kapela

У недељу 28.јуна 2015. године руководство Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево, представници Српске православне цркве - Црквене општине Сарајево, те представници Амбасаде Србије у БиХ, Хуманитарног удружења „Добротвор“ и Удружења „Св.Марко“ као и чланови Друштва ће у 12,00 сати положити вијенац на Спомен капелу припадника Младе Босне на гробљу „Свети Арханђели Георгије и Гаврило“ гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански хероји и тиме одати почаст свим учесницима Сарајевског атентата.

У Спомен костурници почивају Гаврило Принцип, Данило Илић, Михајло-Мишко Јовановић, ЈаковМиловић, Богдан Жерајић, Трифко Грабеж, Митар Керовић, Марко Перин, Недељко Чабриновић, Вељко Чубриловић и Неђо Керовић.

Поред Спомен капеле, представници Друштва ће посјетити и гроб још једног од чланова Младе Босне, Ивана Крањчевића, који је сахрањен на гробљу Баре, а чланице
Клуба Мiss Irby ће у 11:30 положити цвијеће на гроб велике хуманитарке и добротворке Аделине Паулине Ирби.

 

У оквиру 34. Позоришних/Казалишних игара у Јајцу 14. јуна у 18:00 сати у салону Дома културе – одржана је промоција књиге У мраку Светозара Ћоровића

u mraku

У оквиру 34. Позоришних/Казалишних игара у Јајцу 14. јуна у 18:00 сати у салону Дома културе – одржана је промоција књиге У мраку Светозара Ћоровића. О књизи су говорили Неџад Фејзић, Тања Милетић-Оручевић и Алмир Башовић.
Неџад Фејзић је нагласио да ова књига у издању СПКД Просвјета поставља високе стандарде када је ријеч о издањима драмске књижевности код нас, посебно се осврнувши на узорне театролошке биљешке Кемала Бакаршића.
Алмир Башовић је говорио о елементима мелодраме код Ћоровића и нагласио значај промовирања ове драме управо на Позоришним/Казалишним играма у Јајцу, као најстаријем позоришном фестивалу у Босни и Херцеговини.
Редатељка Тања Милетић-Оручевић говорила је о Ћоровићевом језику, посебно се осврнувши на његово сјајно познавање језика Херцеговине, нагласивши да је присуство локалног дијалекта на позоришној сцени изузетно важно за осјећање властитог идентитета једне заједнице.

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево од Светозара Ћоровића „У мраку“ у Мостару:

corovic kuca

У склопу обиљежавања 140.годишњице рођења Светозара Ћоровића, 29. 05. 2015. године, делегација СПКД Просвјета положила је цвијеће на његов гроб а у вечерњим сатима, с почетком у 19 сати, у башти Ћоровића куће уз пригодан програм у којем су учествовали ученици ОШ Мујага Комадина, који су, захваљујући свом наставнику језика и књижевности, ових дана обновили сјећања на живот и дјела Светозара Ћоровића , одржана је и промоција књиге Ћоровићеве драме "У мраку", у издању СПКД Просвјета Сарајево.

djeca iskra

Оно што посебно радује је то што је бројна омладина Мостара била присутна на догађању као и податак да млади из овог града редовно и заинтересовано прате ове и сличне манифестације што је показатељ, квалитетно образовно-одгојног рада са младима. Догађај су заједнички организирали мостарска Просвјета, у сурадњи с Просвјетом Сарајево.

goran priprema

Генерални секретар СПКД Просвјета - Мостар Горан Косанић, рекао је, "Ћоровић је књигу написао почетком 20. стољећа, међутим, рукопис је био загубљен, а након што се поново појавио написана је књигу... Многи велики људи који су доприњели развоју културног живота нашег града и средине временом бивају заборављени. Због тога смо одлучили да ове године обиљежимо годишњицу рођења и бар мало оживимо сјећање на великог Светозара Ћоровића".

sveto

Подсјетимо се у цртицама, о нашем великану, на данашњи дан, 1875. године, у Мостару је рођен Светозар Ћоровић, босанскохерцеговачки и српски књижевник и културни радник. Представља једну од најмаркантнијих личности мостарског омладинског покрета тога доба, а са сувременицима Алексом Шантићем и Јованом Дучићем чинио је надалеко чувену мостарску књижевну и културну тројку. У Мостару је завршио основну и трговачку школу. Брзо је израстао у еминентног српског културног и јавног радника и прозног писца, који ће даноноћно писати цртице, приповијетке, романе и драме и у њима фактографски вјерно сликати живот у Херцеговини и људе свих сталежа, вјера и народности. Како је највећи дио свог живота провео у свом родном граду, његова дјела надахнута су Мостаром и Херцеговином, а његове приче говоре о животима малих, обичних људи, од трговаца и занатлија до војника, свештеника и бивших племића. Од 1887. објављивао је радове у многим листовима и часописима као што су Голуб, Невен, Босанска Вила, Луч, Отаџбина и Бранково коло. Био је активан члан Мостарског друштва Гусле. За вријеме анексионе кризе 1908. избјегао је у Италију. Године 1910. је изабран у Босански сабор као заступник. По избијању рата ухапшен је и одведен у таоце, потом мобилизиран и као војник послан у Мађарску. Тешко болестан вратио се у Мостар 1917. године. Светозар Ћоровић је умро у Мостару 17. априла 1919. године. Његова најпознатија дјела су: "Женидба Пере Карантана", "Мајчина султанија", "Стојан Мутикаша", "У ћелијама", "У мраку", "Јарани", "Зулумћар", "Као вихор", "Међу својима", "Богојављенска ноћ", "Под пећинама", "Поремећен план" и "Издаје стан под кирију".

dragana strajo

О књизи "У мраку" говорили су Драгана Томашевић, предсједница комисије за издавачку дјелатност СПКД Просвјета и уредница књиге, театролог Страјо Крсмановић и књижевник Алмир Башовић.

Драгана Томашевић изразила је задовољство што је ова Комисија успјела добити бесплатно права за Ћоровићев текст од Марине Катнић-Бакаршић, удовице Кемала Бакаршић и истакла: “Вечерашња промоција је заиста свечаност за наш град јер се често не догађа да се објављује непознати рукопис тако великог писца, као што је био Ћоровић …„Данас је 140. рођендан нашег великог писца Светозара Ћоровића, и мислим да га ни он за живота љепше није прославио, као што ћемо ми данас да га обиљежимо, са оволико лијепих младости и њиховог доприноса овој вечери. Знамо да сваки град има свога писца, тако и Мостар има свога Ћоровића. Потрудили смо се да подсјетимо на овог великог писца објављивањем ове драме која је била загубљена”.

kosanic promotori


 Театролог Страјо Крсмановић истакао је да „Ћоровић у овој драми излази на сцену, осјећајући на фантастичан начин пулс живота малог херцеговачког човјека. Ћоровић својим сензибилитетом за социјалним, јако убједљиво, сугестивно износи једну снажну причу и поврђује се као изванредан писац социјалног миљеа.“..” Ова драма објављена је 1909. године у Српском књижевном гласнику и сматрала се изгубљеним рукописом.Ратне 1993. године открио је Кемал Бакаршић, јер је била нес(п)ретно уложена у рукописној библиотеци Земаљског музеја БиХ у погрешну фасциклу. Од његног открића до сценске праизведбе у Народном позоришту у Мостару 1998. године до овог издања литералног и театролошког је надасве необичан пут.” Нагласио је да је ово издање књиге „У мраку“ урађено и опремљено максимално професионално и то с предговором – театролошком анализом Алмира Башовића, библиотечком анализом Кемала Бакаршића и оргиналном оштампаном драмом. " То је показатељ како би требало да се ради у нашем издаваштву и театрологији и један од позитивних примјера"

publika dragana

Крсмановић је испричао причу о праизведби представе "У мраку" 1998. године у Мостару, која је сачувана и као снимак у архиви БХ телевизије „Осјећам се поносно и понизно што данас могу бити актер овог по свему значајног културолошког догађаја. Светозар Ћоровић је класик наше литературе, класик каквим би се поносила и пуно већа литература од наше. Наша обавеза је да његујемо сјећање на таквог литерату и да промовишемо његова дјела. Прича о промоцији његове драме „У мраку“ је једна невјероватна, помало трилер прича. Сматрало се да Светозар Ћоровић није завршио ову драму...

strajo basovic

Земаљски музеј у Сарајеву у рату се налазио на првој линији. Његови упосленици и сви који су могли да помогну бавили су се склањањем његових невјероватно вриједних збирки, да се то не уништи у рату. Проф. др. Кемал Бакаршић је на невјероватан начин дошао до рукописа ове драме. Наиме, рукопис је био уложен у рукописној библиотеци, што би данас рекли, у кривом фајлу, и испао је, а сретна околност је да је професор Кемал Бакаршић, посвећеник и зналац литературе, препознао о чему се ради и открио да је то драма коју је Ћоровић написао.“ 

omladina knjiga

 Предговор за ову књигу написао је позоришни, филмски и књижевни критичар и књижевник Алмир Башовић. „Мислим да је Ћоровић јако добро владао занатом писања мелодраме. Било је вриједно објавити ову књигу да се види у којем је реду Ћоровић писац и ове форме“, изјавио је он.

djeca omladina

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево од Светозара Ћоровића „У мраку“ у Зеници:

У оквиру пратећег програма XИВ Фестивала бх драме у Зеници, 12.5.2015. године у Босанском народном позоришту одржана је промоција књиге У мраку Светозара Ћоровића, објављене у издању СПКД Просвјета. На промоцији су говорили Неџад Фејзић и Алмир Башовић.

зеница зеница

Фејзић је истакао озбиљност приступа покојног Кемала Бакаршића који је открио ову изгубљену Ћоровићеву драму, прикупио најважније театролошке податке о Ћоровићевим драмама те написао библиографски оглед. Управо због начина на који је приређена, по Фејзићу ова књига поставља високе стандарде у објављивању драмске књижевности. Башовић је нагласио важност издања Ћоровићеве драме, између осталог и због односа који наша култура има према драмској традицији. Говорећи о драми У мраку, Башовић је указао на елементе мелодраме те нагласио везу између ове драме и Ћоровићевих приповједака, посебно имајући у виду Ћоровићево разоткривање друштвене неправде. Такођер, Башовић је указао на чињерницу да се код нас понекад са презиром говори о жанровима као што је мелодрама, иако се тај жанр може препознати и код неких значајних европских писаца али и код неких великих филмских аутора, попут Рајнера Вернера Фазбиндера. Фејзић је подсјетио на чињеницу да мелодрама није само жанр који нуди забаву грађанској класи, већ је и форма која може бити друштвено субверзивна, о чему свједочи и Ћоровићева драма У мраку.

 

Одржана промоција књиге у издању СПКД „Просвјета“ Сарајево од Светозара Ћоровића „У мраку“ :

 

Модератор:   Драгана Томашевић,
предсједница комисије за  издавачку дјелатност и уредница књиге
Промотори:  Страјо Крсмановић, театролог
Жељко Граховац, књижевник

sveto

Кемал Бакаршић:
Заборављена драма Светозара Ћоровића “У мраку”

kemal

Сажетак:
Истог дана када је збирка ‘Књижевног архива Босанаца и Херцеговаца добила пјесме Авде
Карабеговића Хасанбегова (описане у претходном поглављу) Светозар Ћоровић је поклонио и рукопис сопствене неизведене драме у три чина, чија је почетна сцена објављена, а за коју се сматрало да је изгубљена. Драма у три чина У мраку премијерно је изведена 1. јула. 1998 године у Мостару.

scena

Рукопис и његова полеђина
Аутограф рукописа драме У мраку Светозара Ћоровића, чији је почетак објављен 1909. године у
Српском књижевном гласнику и до сада се сматрао изгубљеним рукописом, пронађен је почетком октобра 1991. године у рукописној збирци Библиотеке Земаљског музеја Босне и Херцеговине у Сарајеву. Рукопис је пронађен случајно приликом рутинског премјештања дијелова рукописне збирке Библиотеке из подрумских просторија и инвентарирања фондова који су искључиво припадали збиркама бившег Института за проучавање Балкана др. Karla Patscha. За рукописом нисам трагао и његов случајан проналазак није представљао заслужену награду за године упорног истраживања и дисциплинираног рада.
1 Кемал Бакаршић “Фрагменти културне хисторије Босне и Херцеговине.Поглавље 5 Заборављена драма Светозара Ћоровића У мраку

dragana publika

За рукопис који је у рукописној збирци био недоступан осамдесет година погледу истраживача (првенствено као посљедица чињенице да је његова фасцикла била погрешно уложена унутар једне од архивских кутија) случај је нехотична грешка, а његово откриће готово свакодневница библиотекаровог посла у великој и богатој библиотеци. Ћоровићев рукопис налазио се у архивској кутији документације Института, у једној од шест сачуваних фасцикли регистратуре и пратеће документације, који се чува у рукописној збирци Библиотеке Земаљског музеја.

u mraku

Књигу можете набавити у просторијама Друштва по јединственој цијени од 12,00 КМ.

 

Поклон од НБС од око двије стотине нових књига нашем Друштву!

zoran bibliotekar

Посјета НБС XXVII Међународном сајму књиге у Сарајеву које је трајало од 22-27. априла 2015.г уприличила је и нову радост нашем Друштву. Поред радости што поново видимо старе пријатеље ту је и нова донација од скоро 200 нових наслова, помно пробраних књига од стране  НБС, прецизније Иване Николић искреног пријатеља ове куће начелнице селективне набавке НБС, а достављену преко својих сарадника, Начелником у одијелу за издаваштво и пласман књиге Драганом Пурешићем и Јанко Јанковићем блиским сарадником из истог одјела, који су тај неизмјерно драгоцјени поклон допремили у наше просторије.

.knige evandjelje

Учинили су нам велику част самим тим, што нас нису заборавили. Нама је немјерљиво жао што нису имали више времене због великог обима својих послова да  буду драги гости макар мало дуже и да подијелимо радост виђења кроз измјену искустава и сугестије.

knjige knjige

Изузетно цјенимо и поздрављамо наставак наше сарадње, то показује искрену заинтересованост НБС за наш рад и труд да нас помогну на било који доступан начин. Трудимо се да из ових ствари извучемо поуке и оправдамо повјерење о  међусобној сарадњи. Имамо много ствари у којима имамо исте циљеве и програмски рад. Што нам даје неслућене могућности сарадње и обостране користи. Донација књига и поновна посјета НБС је доказ исправног мишљења и огромног уложеног труда.

knjigeknjige

Повезаност једне од најзначајнијих институција на Балкану и нашег Друштва говори о томе да је то једнака визија  замишљена од људи којима је књига била на првом мјесту. Успјех се у животу не дешава случајно, иза њега стоји предан рад и уложено знање као и духовни, физички и емотивни напор.  Успјех је оно што нам даје снаге да истрајемо. Наша библиотека и рад нашег Друштва, мада скромна даје свој допринос општој традицији и култури. Трудимо се  да учинимо и допринесемо више  оправданих вриједности циљевима за које се боримо.
Данас имамо истовјетне улоге, сарадња са НБС добија тим висе на важности, са људима у струци који схватају вриједност којима се бавимо али и тешкоће са којима се сусрећемо  у данашњим временима и са којима се боримо. Сложеност односа модерног доба и глобалних збивања, учвршћује наше позиције. Свјетски тренд је у обезвређивању знања и културе. Људи који имају знање и жељу да помогну и да наставе у очувању традиција и културе нашег народа су од огромне важности. Значај библиотеке као „ризнице знања“, добија још више на вриједности. Похрањена писана ријеч стоји а оно што није записано као да није ни постојало.

knjige zoran

Захваљујемо НБС на посјети, пријатељству, охрабрењу и драгоцјеним књигама. Дали сте нам подстрек да прилегнемо здушно свим силама на нове пројекте. На нама свима је  чување ове заједничке интелектуалне баштине. Да подржимо и омогућимо сваком појединцу који жели да учи и спознаје истине из свих области у књижевности, науци, умјетности, итд. И још једном посебно, велико хвала Ивани Николић и њеном изузетном тиму сарадника, на пажњи и искреном интересовању које исказује за наш рад кроз конкретну и несебичну помоћ у свакој прилици.

Задње, али не и најмање важно, напротив. Једна од кључних особа за сарадњу  која је својим радом   обезбједила редован допринос нових издања, тренутно актуелних книга из НБС,  а слободно можемо рећи и утемељитељем ове библиотеке Просвјете какву познајемо  данас је изузетна жена, коју морамо поменути јер без њеног залагања све ово не би било могуће или, макар не у овом обиму, је Љубица Жикић пословни секретар  нашег Друштва. У моје лично име у име Друштва и у име будућих генерација којима остаје ово велико интелектуално благо, једно велико ХВАЛА.

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево, Комисија за издавачку дјелатност, позивамо Вас на промоцију књиге:

Светозара Ћоровића „У мраку“

У поводу обилежавања Дана Кантона Сарајево 02-09.мај 2015.г. позивамо Вас на промоцију књиге Светозра Ћоровића У Мраку.

u mraku

Модератор: Драгана Томашевић, предсједница Комисије за издавачку дјелатност и уредница књиге
Промотори:  Страјо Крсмановић, театролог
                    Жељко Граховац, књижевник

Промоција се одржава у оквиру Дана Кантона Сарајево, cриједа, 06. мај 2015.г у 19,00  сати
Просторије Друштва ул Симе Милутиновића Сарајлије бр.1

poziv

Промоција књиге је заказана и у Мостару за 29. мај 2015.г у кући Ћоровића СПКД „Просвјета“ Мостар ул Маршала Тита 178 у 19 сати. (на 140-ти рођендан Светозара Ћоровића).

 

Трибина одржано је предавање на тему: Старе српске породице које су живјеле у Вароши : Милојка Цековић и други

 

cekovic


.У просторијама Друштва,29.04.2015.г. одржана је трибина на тему: Старе српске породице које су живјеле у Вароши : Милојка Цековић и други. Предавач Свјетлана Бајић. Вече посвећено старим српским породицама које су живјеле на Вароши, протекло је у необично пријатној и спонтаној атмосфери.
Присутно око тридесетак посјетилаца.
Постављена је и пригодна скромна изложба старих предмета из куће Анке Каран.
Подручје на Вароши обухватало је куће које су се налазиле близу Старе православне цркве, углавном намјењене за свештенички живаљ. У оквиру Босанског санџака 1485. год. забиљежено је да у Сарајеву има 42 муслиманске, 103 хришћанске и 8 кућа дубровачких грађана. Махале су имале своје називе. И тако је ова махала добила име на Вароши. Занимљиво је да се данас Краљевића сокак поново зове Варош. Ту су становале породице Срндовић, Маловић, Перишић, Цековић. И данас неки од њихових потомака живе у Сарајеву.

predavanje publika

Милица Кајевић, домаћица вечери говорила је о својој баки "мајки" Анки Калуфчић Каран, рођ. 1884, умрла 1971. год.

Anka Karan

Родила се, живот провела и умрла у кући у ул. Милоша Обилића 6. Била је позната и цијењена у чаршији, велика хуманитарка и једна од оснивачица Дома за сирочад у Сарајеву, заједно са Јоком Шиљак и другим познатим Сарајкама. Веома религиозна, имала "своју" столицу у цркви, поштована како од вјерника, тако и од свих комшија без обзира на вјеру и националност. Многе Сарајлије су је посјећивале и тражиле савјет од ње, и тако је добила надимак "Анка, Божија мајка"

anka_kuca stara_crkva

Наша кућа за вријеме празника била је пуна гостију, високог свештенства и угледних домаћина из чаршије. Послије празника, храна се разносила сиромашним мајкама, у студентске домове на Бјелавама.

anka_milica

Анка Каран је била изузетна жена пуна мудрости и савјета за свакога коме је требало помоћи. Она није била само личност, она је била институција.

anka_prijateljice

И сада, ако свратите у сластичарницу Тип-Топ гдје се пије добра боза, чућете много тога лијепога о мојој мајки.
                                                  Скраћени извод из презентације Омаж мојој баки Анки Каран, прочитан на Исламистичком факултету у Сарајеву, 20.4. 2008

Извод из предавања o Цековићима:
„Средином  XIX вијека  из Бијелог Поља у Сарајево долази  Петар (Мије) Цековић родоначелник породице. Као и сви њему слични, који су „трбухом за хљебом” долазили у већа мјеста попут Сарајева, започео је са дна социјалне љествице. Од првих дана, као подстанар живи код добро стојеће удовице Јованке Хаџимарковић (рођене Црнчевић) која је становала у сјеверном крају чаршије у Краљевића сокаку. Јованка је, по тадашњем обичајном праву, као удовица, наслиједила трећину имовине од покојног мужа и купила кућу у Паткама.

halja halja

Након извјесног времена Петар и Јованка склапају брак. У браку су имали петеро дјеце: два сина Михајла и Ристу и три кћерке: Сару, Софију и Јелу...
… Други Петров син Ристо родио се 1865. године. И он се као и отац успјешно бавио трговином, тргујући робом и са истока и са запада. То је могао само неко ко је добро познавао ситуацију и на европском и на османском тржишту, ко је имао трговачке „жице” односно проницљивости и упорности. Он је своје трговачко умијеће стицао код свог оца. Но, Петар, рекли би, није живио и радио по оној народној – „плети котац као отац”. Био је не само вриједан трговац него модеран, јер је на такав начин водио књиговодство у дефтере, биљежио сва примања и издатке.
У близини старе Православне цркве закупио је магазу (складиште) и дућан у којем се обављала размјена робе и трговина. Посао се развијао, капитал се увећавао,  па више није становао код родитеља него је 1901. године купио кућу од Стјепе Сршкића на Вароши (данас улица Мула Мустафе Башескије бр. 49).

kosulja halja

У овој кући, је према казивањима госпође Цековић као и истраживањима примарне изворне грађе др. Ибрахима Тепића, 19. октобра 1858. године отворена дјевојачка школа Стаке Скендерове. У приземљу данас веома оронуле зграде, обитовала је Стакина породица. На спрату се налазила учионица, једна мања просторија за ручни рад и радна соба Стаке Скендерове. Број ученица и углед школе расли су из године у годину (1868. школу је похађало 60 ученица у три одјељења, а 1870. године 120 ученица у пет одјељења). Школа је од првобитне вјерске прерасла у свјетовну, па су је похађале и кћери угледних турских чиновника. Својеврстан је куриозитет да су Стакине ученице биле и двије кћери чувеног валије Топал Осман паше. „

milica pevanje

Трибину Клуба жена Мiss Irby оплемениле су и двије студентице Музичке академије у Сарајеву: Лејла Чаушревић и Адна Махић, отпјевавши двије севдалинке.

 

Позивамо Вас 29.04.2015. у сриједу у 19 сати на трибину:

Старе српске породице које су живјеле у Вароши : Милојка Цековић и други

poziv

 

 

Одржан Васкршњи концерт
СПКД „Просвјета“ Сарајево

Концерт традиционалне музике и предања под називом
"Химна Љубави"
у извођењу Снежане Спасић и групе Наисса Сарајево, 16. април 2015.
Дом оружаних снага БиХ

dejan savo

Предсједник Друштва Саво Влашки уз пригодне ријечи добродошлице свим присутним И ријечи  захвалности свим онима који су помогли у организацији и извођењу концерта приређеног  у поводу обиљежавања једног од највећих хришћанских празника, свим православним вјерницима  честитао празник Васкрс древним поздравом


„ХРИСТОС ВАСКРСЕ“
“ВАИСТИНУ ВАКРЕСЕ”

snezana publika

Концерт је изведен као цјеловечерњи програм у трајању од око 100 минута. У програму, који је визуелно и режијски осмишЉен као комбинација музике и поезије и народног предања, учествовали су вокал, музичари и један глумац.

glumac naissa

Везивна нит концерта је предање, најузвишенији Љубавни стихови икада написани, а забиЉежени су у Светом писму као ”Прва посланица Апостола Павла Коринћанима”, број 13. (Химна Љубави) која говори о Љубави, универзалној, узвишеној Љубави, о којој је у Библији говорио и Свети Апостол Павле.
Традиционалне пјесме у комбинацији са фрагментима из Библије, из Курана, као и Соломонових списа, су отпјевани И испричани  на различитим језицима. Тако су, осим традиционалних српских пјесама, биле изведене  и пјесме које говоре о Љубави на руском, бугарском, македонском, грчком, арамејском језику.

plavo naissa

Сам програм је изузетног умјетничког али и едукативног карактера, јер садржи поред музичких нумера (ријетко извођених народних пјесама), и поезију која говори о универзалној Љубави (између мушкарца и жене, родитеЉа и дјеце, о родоЉубЉу, шале на рачун Љубави, о гордости у Љубави, о самоЉубЉу и сујети...), уз коју смо  видјели и  осмишЉену гардеробу за ту прилику И чули око 20 различитих инструмената који највећим дјелом потичу са балканских простора.
Сви извођачи су прави професионални умјетници, који су, и  овом приликом то доказали, а публика је била одушевљена. Задњу нумеру су отпјевали заједно публика и извођачи.


Наиссу чине:
1.            Снежана Спасић, вокал
2.            Слободан Јевтић, виолина, вокал
3.            Марјан Радевски, обоа, македонска тамбура, гоч, вокал
4.            Александар Васов, кавал, брач, тамбура, гајде, фрула, окарина, двојнице, вокал
5.            Срђан Ђорђевић, клавијатуре, вокал
6.            Горан Ђорђевић, перкусије, тарабука, деф, бендир, бонгоси, звона...
7.            Дејан Цицмиловић, глумац, Првак драме Народног позоришта из Ниша

 

Одржана Пресс конференција

у поводу одржавања:

СВЕЧАНОГ КОНЦЕРТА ЗА НАЈВЕЋИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИК ВАСКРС!

Концерт традиционалне музике у изведби истакнуте србијанске пјевачице Снежане Спасић и групе “Наисса” под називом “Химна љубави” бит ће одржан у четвртак, 16. априла у Дому Оружаних снага БиХ у организацији Српског просвјетно-културног друштва “Просвјета”.
Ријеч је о концерту који “Просвјета” приређује поводом једног од два најзначајнија православна празника, празника обнове живота, Васкрса.

novinari rukovod

Члан Управног одбора “Просвјете” Слободан Шоја истакнуо је на данашњој конференцји за медије у Сарајеву да је ријеч о еминентној групи “Наисса” која је до сада одржала више од 400 наступа на цијелом Балкану, као и у бројним земаљама Европе. Уједно је подвукао да Снежана Спасић слови за жену с  најљепшим гласом Балкана.
– Снежана Спасић има посебан умјетнички израз, комбинирајући традиционалну музику са савременим звуком. Ово ће бити врхунски умјетнички догађај, јер ће се на сцени наћи око 20 традиционалних инструмената с цијелог Балкана – казао је он.
Такођер, традиционалне пјесме које говоре о лубави, у комбинацији с фрагментима из Библије, Кур’ана и Соломонових списа, на различитим језицима ће бити отпјевани или испричани – на руском, бугарском, македонском, грчком те арамејском језику.
Предсједник “Просвјете” Саво Влашки нада се да ће васкршњи концерти, попут оних божићних, такођер постати традиционални у организацији овог друштва, а сада је ријеч о трећем таквом музичком догађају.

Улаз на концерт ће бити слободан.

 

Позивамо Вас 16.04.2015. у четвртак у 19:30 сати у Дом Оружних снага БиХ на:

plakat

СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ У ПОВОДУ НАЈВЕЋЕГ ПРАВОСЛАВНОГ ПРАЗНИКА ВАСКРСА!

 

poziv

 

СНЕЖАНА СПАСИЋ & NAISSA

naissa

plakat

Свим нашим драгим члановима, сарадницима И симпатизерима Друштва из земље и свијета желимо срећан Васкрс и тјелесну и духовну обнову!
Да вас здравље и дух добро служе, да имате добру вољу, ведрину, смиреност, мудрост И живот испуњен љубављу према ближњем.
Нека Божији благослов буде на вама уз радосни Васкршњи усклик И традиционални поздрав

ХРИСТОС ВOСКРEСЕ
Вoистину Вoскрeсе!


Вама и вашим породицама желимо срећне и благословене Васкршње празнике!

Поводом прославе великог православног празника, Васкрса, СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити понедељак 13.04.2015.године!

 

Посјета потпредсједника Федерације БиХ нашем Друштву

На позив СПКД „Просвјете“ Сарајево – госп. Милан Дуновић, потпредсјеник Федерације БиХ је са сарадницима, Срђан Сужњевић савјетник за НВО И Сандром Филиповић савјетницом за медије у сриједу 1.априла посјетио Српско просвјетно културно Друштво „Просвјета“ Сарајево. Потпредсјеника  су дочекали прим.др. Саво Влашки, предсједник Друштва, Дејан Гарић, предсједник Управног одбора и Љубица Жикић, пословни секретар.

Milan

Том приликом је госп. Милан Дуновић  упознат са историјатом „Просвјете“ од њеног оснивања 1902. до данас, као и са великим бројем манифестација организованих у протеклих 20 година од четвртог обнављања рада овог Друштва. Потпредсједник ФБиХ је упознат и са проблемима доношења Закона о реституцији – о немогућности повратка 15 „Просвјетиних“ објеката у граду Сарајеву, као и да плаћамо закупнину као подстанари у „Просвјетином“ Дому, згради која је изворно власништво нашег друштва, гдје се од завршетка изградње објекта (1914.) налазило сједиште Друштва. Повратком имовине омогућио би већи број запослених, као и још продуктивнији рад Друштва
Потпредсједник ФБиХ  је обећао да ће учинити све што је у  његовој моћи да помогне у раду СПКД „Просвјета“ Сарајево  јер је рад Друштва од изузетног значаја са историјског И културошког значаја за очување И промовисање културне баштине на овим просторима.  

 

 

Одржана промоција новог двоброја часописа Босанска вила бр. 63.-64.

Ново издање часописа Босанска вила промовисано је недавно у просторијама друштва. Ријеч је о двоброју 63/64, које обухвата друго полугодиште 2014. године, а доноси низ прозних прилога познатих писаца, поезију старије и младе генерације пјесника. Поред публицистичких текстова и позоришних осврта, ново издање доноси сатиричне радове, преводе, интервјуе, портрете и актуелности.

zizi bosanska

На промотивној вечери, садржај часописа представили су познати сарајевски писци, Ламија Бегагић и Жељко Пржуљ. Ствараоци од пера, Бегагић и Пржуљ, сложили су се да издавање часописа Босанска вила представља немјерљив културни допринос књижевности, стваралаштву   познатих писаца и афирмацији младих аутора.
Писац Жељко Пржуљ посебно је истакао одломак из романа у настајању Од Сарајева и назад, ауторице Ламије Бегагић. “У свом романескном првијенцу књижевница прича о путовањима у Беч, Београд и повратку у Сарајево. Одломак који доноси Вила је веома занимљив и вјерујем да ће побудити интересовање публике да прочита цијели роман кад буде објављен. Карахасанова прича Дизање пруге представља живот на селу једне породице, а у средишту су два лика, Реуф и Хајрија, чије се судбине неочекивано преплићу кроз вријеме.“ Пружуљ је, такође, сугерисао читаоцима да обрате пажњу на причу Жељка Иванковића, затим на осврт посвећен пјеснику Бранку Миљковићу, и одличну сатиричну причу Симфонија Радивоја Бојичића.
Ламија Бегагић истакла је аутора Дарка Цвијетића и његову изванредну позоришну критку трансформисану у мали есеј наслова Деконструкција гарнизонске свечане академије. Највише пажње књижевница је посветила прилогу посвећеном 150. годишњици од рођења Бранислава Нушића. “О славном комедиографу много је писао академик Јосип Лешић, а један дио његовог дјела објављен је у овом издању часописа из књиге Бранислав Нушић: Живот и дјело. Пажњу ми је привукао интервју са сјајним писцем Владимиром Пишталом. У први моменат питала сам се шта се то још има рећи о Иви Андрићу, да бих читајући интервју сазнала да Пиштало пише Књигу о Иви Андрићу, у којој преиспитује оно у школи стечено знање по коме је, између осталог, Андрић био реалист. 'Ја мислим да то није тачно', тврди данас Пиштало у интервјуу“, којег цитира Бегагић.  Наравно, о свему ћемо више детаља сазнати кад писац Пиштало објави књигу.

Промоција часописа, одржана 26. марта, привукла је пажњу медија из Сарајева и Бањалуке (Фена, Ново вријеме, РТРС).
Редакција се нада да ће часопис и даље привлачити пажњу књижевника, публициста и свих стваралаца који ће пожелити да ауторске прилоге објаве у Босанској вили.

Ново издање Босанске виле можете купити у просторијама „Просвјете“, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр. 1, од 12:00-15:00 х, по цијени од 5,00 КМ.

 

Позивамо Вас 26.03.2015.г. у четвртак у 19:00 сати на промоцију часописа:

БОСАНСКА ВИЛА Бр.63-64.

bv_63_64


Промотори:

- Живана Јованчић, главна и одговорна уредница;

- Ламија Бегагић, књижевница;

- Жељко Пржуљ, књижевник.

Сарајево, четвртак, 26.03.2015.г, у 19 сати, у просторијама Друштва, ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр 1.

 

Одржана промоција књиге поезије Жељка Граховца: У оба рода

u_oba_roda

Књига поезије „У оба рода“ аутора Жељка Граховца, издавач  Опћа библиотека „Зеница“, промовисана је у просторијама Друштва.  Промотори књиге, поред аутора били су књижевница Љубица Остојић, пјесник Елис Бекташ и новинар Ђорђе Крајишник.

''Књига је угодно изненађење. То није књига коју прочитате, склопите и оставите као прочитану. Она увијек еманира нека друга значења, могућности. Занимљива је и имат ће своју публику'', казала је у изјави за медије Љубица Остојић. Књига има 30 пјесама, које пјесник говори једним дахом и говори из једног, у оба рода.

zeljko grahovac

Граховац каже да се књига пише за времена која долазе, те да у овој књизи он релативизира класични ауторски концепт, а то значи да су читатељ и пјесник лице и наличје једног истог и "увијек имам суговорника и у свакој пјесми је поларна констелација постављена, ја и свијет, ја бивши, ја будући“.

zeljko

'''Ја смијем да заустим да кажем све у пјесми. Пожељно је да кажем све, али оно из чега се говори, мора да буде једно. Апсолутно једно и једино. Да ли је то бол, страст, смрт, есенцијализација бити, која је једна. То је поларизација. Оно из чега говорим је једно, оно што говорим је све. Све је ојезиковљење'', каже аутор.

Он истиче да сва енергија која прожима стихове није посљедица његове воље да нешто каже, већ се она догађа зато што успијева стално одржавати тај поларитет. Говорећи о књизи, пјесник Елис Бекташ је казао да ова збирка поезије представља велику поезију која се уграђује као угаони камен у читавој једној епохи, те иако то можда звучи претенциозно, али овакве збирке не настају често.

''Ми још увијек сада само муцамо, а тек ће будућност о њој говорити пуним плућима. То је један дијалог пјесника са свијетом, са самим собом, са лектиром коју је ишчитао, озбиљном, битном. Књига која нас може подучити пуно чему као читатеље, књига која се дотиче свих битних питања за човјека као бића. Живота, смрти, љубави'', казао је Бекташ.

 

Позивамо Вас на промоцију књиге поезије Жељка Граховца: У оба рода

u_oba_roda

Промоција књиге ће се одржати у четвртак, 12.03.2015. у 18:30 сати у просторијама Друштва у улици Симе Милутиновића Сарајлије бр.1

Промотори: Љубица Остојић књижевница, Елис Бекташ пјесник и Ђорђе Крајишник новинар.

zeljko

Жељко Граховац рођен је 10. јула 1955. године у Зеници, гдје је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на катедри за филозофију и социологију Филозофског факултета у Сарајеву 1979. године. Прве есеје и приказе објавио је у часопису „Дијалог“ (1980/1981.), који је уређивао проф. др. Касим Прохић. Радио је као предавач филозофских и социолошких дисциплина у средњој школи (у Зеници и у Какњу), као уредник у ГИК „ОКО“ у Сарајеву те као библиотекар-информатор у Опћој библиотеци у Зеници, гдје је још увијек запослен.

 

СПКД "Просвјета" Сарајево организује: Школу глуме за дјецу

gluma

СПКД Просвјета Сарајево планира покретање школе глуме за дјецу узраста од 6 до 12 година, у периоду од средине марта до почетка маја 2015. године.
Школа би била организована два пута седмично у терминима од 18.00 до 19.30 сати у просторијама Просвјете, а коју би водио дипломирани глумац Ријад Гвозден.
Цијена цјелокупне радионице је симболичних 10 КМ, уз услов да један од родитеља буде члан Просвјете. Годишња чланарина износи 30 КМ за запослене, а 15 КМ за пензионере и незапослене.
Званичну пријаву за радионицу можете остварити на тел. 033 444 230.

 

Одржано традиционално дружење жена поводом празника 8.марта Међународног дана жена

tanja recital

У просторијама Друштва одржано је традиционално дружење жена представница НВО Кантона Сарајево поводом обиљежавања празника 8.марта Међународног дана жена. Уз прикладан програм који су приредили клуб жена МисИрби односно истакнуте чланице клуба, Милица Кајевић и Татјана Жарковић Тафро које ради при Друштву СПКД Просвјета Сарајево. Уз скроман коктел свечано и достојанствено су обиљежили празник жена.Талентоване чланице разних невладиних организација су рецитовале свој стихове уз музичку пратњу даровитих ученика средње музичке школе из Сарајева.

milica savo

Уз скроман коктел свечано и достојанствено су обиљежили празник жена.Талентоване чланице разних невладиних организација су рецитовале свој стихове уз музичку пратњу даровитих ученика средње музичке школе из Сарајева.

recital harmonika

И овом приликом жене су подсјетиле на значај 8. марта Међународног дана жена и нагласиле улогу жене у свим сегментима живота, од поштовања себе, освјешћености, подизања гласа против свих неправди које се чине према њој:полне дискриминације, злостављања у породици и на послу. Жени припадају иста права у друштву као и мушкарцима, на сва радна мјеста у свим профилима посла и једнаке накнаде за рад.

publika klavir

 

Дружење жена у СПКД "Просвјета" Сарајево

ruze

Дружење жена СПКД "Просвјета" планирано је 6. марта 2015. године, у 12:00 сати у просторијама Друштва, заједно са представницама других националних удружења и НВО организација поводом обиљежавања 8. марта Међународног дана жена. Дружење жена организује Клуб жена Мис Ирбy, а уз коктел, осмишљен је и прикладан програм.

Подсјећање, године 1910. прва међународна женска конференција била је одржана у Копенхагену у организацији Социјалистичке Интернационале те установила 'Међународни дан жена' на приједлог славне њемачке социјалистице Цларе Зеткин. Слиједеће године је Међународни дан жена обиљежило преко милион људи у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швицарској. У предвечерје првог свјетског рата жене широм Европе су 8 марта 1913. одржале демонстрације за мир.У спомен на дешавања која су претходили празнику онаквом какав је данас:

СВИМ ЖЕНАМА ОД СРЦА ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК, 8.МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА!

 

Одржана Тибина: Промјена диоптрије “нова Турска” и нова медијска перцепција БиХ и Балкана

У четвртак 26.02.2015, одржана је Трибина Промјена диоптрије "нова Турска" и нова медијска перцепција БиХ и Балкана. Пред многобројним гостима предавач са Универзтета из Никозије Слободан Илић је сјајно одржао предавање. Гости су имали прилику да чују нове информације и погледе на ситуацију у Турској и њене односе и погледе према земљама Балкана, али и да активно учествују у предавању са својим питањима и коментарима.

soja slobodan

publika slobo

Проф. др Слободан Илић спада у водеће ауторитете из области интелектуалне историје Османске Империје, са посебним занимањем за хетеродоксни суфизам и херетичке покрете у Малој Азији и на Балкану од 12-16 вијека. Студирао у Сарајеву, Београду и Бамбергу. Предавао на Универзитету у Сарајеву Bilkent University у Анкари, Eastern Mediterranean University у Фамагусти и Near East University у Никозији. Потпредсједник је Међународне асоцијације за османске и преосманске студије (CIEPO) и члан Извршног комитета Међународне асоцијације за османску економску и друштвену историју (IAOSEH). Аутор више монографија и бројних научних радова, посебно из области исламског мистицизма. Учествовао на међународним скуповима у Бостону, Сан Франциску, Вашингтону, Сан Диегу, Лондону, Кембриџу, Паризу, Амстердаму, Бону, Берлину, Франкфурту, Мајнцу, Лајпцигу, Варшави, Бечу, Будимпешти, Сегедину, Загребу, Тирани, Ретимну, Истанбулу, Бурси, Анкари, Трабзону, Коњи, Кутахији, Сивасу, Мерсину, Никозији, Тебризу и Техерану.

Хвала још једном проф.др. Слободану Илићу на његовом исцрпном излагању.

 

Позивамо Вас 26.02.2015.г. у четвртак у 18 сати на трибину:

poz

 

Посјета нашем Друштву, Њ. Е. г-ђа. Claire Bodonyi, амбасадорица Републике Француске у БиХ!!

bodony claire

Амбасадорица Републике Француске у БиХ, Њ.Е. Claire Bodonyi посјетила је у сриједу, 18.02. 2015.г. просторије СПКД Просвјета у Сарајеву, гдје се упознала са историјатом и радом једног од најстаријих националних  друштава у нашој земљи. Уз амбасадорицу Бодонyи у делегацији су били и први секретар амбасаде Remy Queney, те Нермина Халкић испред Француског  института у БиХ. У име СПКД Просвјета високе госте су поздравили предсједник Друштва др Саво Влашки, предсједник Управног одбора Дејан Гарић, те члан УО др Слободан Шоја, некадашњи амбасадор БиХ у Француској и пословни секретар Друштва проф. Љубица Жикић.

francuska biblioteka

               У једносатном разговору Амбасадорица Bodonyi се упознала са радом Друштва, и бројним активностима које Просвјета организује, те истакла да иако је тек неколико мјесеци у Босни и Херцеговини већ прати активности и рад Просвјете, а посебно се заинтересовала за стипендирање ђака и студената, што је и једна од важних активности Друштва. Представници Друштва су Њену Екселенцију упознали и са проблемима са којима се СПКД Просвјета свакодневно суочава, посебно нагласивши проблеме поврата имовине, будући да највећи дио национализоване имовине Просвјете још увијек није враћен изворним власницима. Амбасадорица Бодонyи је истакла да је Француска амбасада заинтересована за што бољу сарадњу са СПКД Просвјета – како би се што квалитетније реализовали бројни пројекти у будућности, те како би се млади стипендисти из наше земље упознали са својим вршњацима и начином и системом образовања и живота у Француској, али и обратно. Амбасадорица је током посјете обишла и библиотеку Друштва, те изразила задовољство свим активностима СПКД Просвјета.

 

Отворена изложба полазника Kурса дигиталне фотографије!

otvorenje dodjela

У просторијама СПКД “Просвјета" Сарајево у сарадњи са фото-видео клубом "Валтер"  из Сарајева и уз подршку Опћине Центар Сарајево, отворена је изложба фотографија полазника Курса за дигиталну фотографију.

pohvale polaznici

Изложбу је отворио предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки, а том пригодом уручени су цертификати за полазнике Курса а од стране фото-видео клуба Валтер, подијељене су награде И похвале за најуспјешније фотографије.

unuka devojka devojka

Курс је био намијењен свим онима који желе да науче теоретске основе фотографије, као и практично стварање креативних фотографија. Ова изложба суштински показује идеје и креативност. Показује да заправо није важно какав фото-апарат имате, него је једино важно како снимити тај један пролазни тренутак у животу, издвојити га и овјековјечити, те на тај начин  изражавати себе кроз фотографију.

plaza devojka

Излагачи су: Аида Крупалија, Амина Пашић, Енида Рашчић, Јадран Кораћ, Радослав Марјановић, Сабина Хоџић, Тесним Каришик, Зорица Антонић, Жана Поповић.

Награде иду за слиједеће фотографије полазницима:

1. Жана Поповић

dubrovnik

2.Јадран Кораћ

jadran

3. Тесним Каришик

tesnim

Похвале иду за слиједеће фотографије полазницима:

1. Јадран Кораћ

bosna

2. Амина Пашић

galije

3. Зорица Антонић

zorica

Љубитељи дигиталне фотографије ће моћи погледати изложбу у просторијама Друштва у ул Симе Милутиновића сарајлије бр.1, сваким радним даном у термину од 10-15 сати а изложба ће бити отворена до 07. фебруара.

Све фотографије можете погледати и на линку
https://www.dropbox.com/sh/sjg4ie0pbzic96d/AABEBSfouX0Ecjaag8_IYtgIa?dl=0

 

СПКД „Просвјета“ Сарајево – Комисија за ликовну умјетност- Вас позива на:

Изложбу полазника Курса дигиталне фотографије

Курс је реализован у сарадњи са фото-видео клубом Валтер Сарајево уз подршку Општине Центар Сарајево.Позивамо Вас да својим присуством увеличате изложбу.

Сарајево, четвртак, 29. јануар 2015. године у 19 сати, у просторијама Друштва у ул Симе Милутиновића Сарајлије бр.1

 

Додјела II. дијела стипендија стипендистима Друштва у школској 2013/2014.г

  

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (СПКД), пригодним програмом и дружењем је у уторак са почетком у 11 сати, 27. јануара 2015. године, обиљежило празник Светога Саве, великог просвјетитеља.

press gosti

Пред медијима и бројним гостима, ученици су отпјевали химну у част просвјетитељу Сави, те говорили о његовом животу и мисији, а својим умијећем и пригодном музиком одушевили су све присутне.

himna gosti

Такођер, у оквиру својих скромних материјалних могућности Друштво Просвјета наставља традицију стипендирања ученика и студената, те на тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва установљену почетком прошлог стољећа 1902.године, данас су додијељене стипендије за 19 стипендиста нажалост са закашњењем због недостатка финасијских средстава .

savo dragan

Српска православна црква и вјерници 27. јануара прослављају Светог Саву, утемељивача Српске цркве, државе и школства. Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169. у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара, а умро је 1236. у мјесту Велико Трново, главном граду Другог бугарског царства

andrej srdjan

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква, а у Студеници је 1209.  основао прву болницу на подручју српске државе и сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

tijana Zoran

Његова дјела "Номоканон” (1220.) и "Синодик православља” (1221.) постала су правни и духовни стубови српске државности.
"Бољи је један који чини вољу Господњу, него множина безбожника" (Хиландараски типик)

grup_stipend

 

Мостар -- Традиционални Божићни пријем СПКД Просвјете Мостар, којем је присуствовала и СПКД Просвјета Сарајево

prijem

Мостар -- Традиционални Божићни пријем СПКД Просвјете Мостар, који је пратила и колективна изложба великана ликовне умјетности, одржан је у Ћоровића кући у Мостару.

.izlozba pupoljak

На пријему је, уз дружење, уприличено и традиционално ломљење чеснице те прикладно чашћење.
Генерални тајник СПКД Просвјете Мостар Горан Косанић изразио је задовољство посјећености пријема на који су, како је казао, дошли сви добри људи града Мостара – људи који воле и поштују заједништво и културу овог града.

goran gosti

Божић обиљежава мир, љубав, благостање и праштање, казао је Косанић, нагласивши притом како је бит Божића и дружење, позитивна енергија, те људскост која је свима потребна.

uvazeni ekipa SPKD

Када је у питању изложба на њој су представљена дијела све самих ликовних великана: Бобе Самарџића, Крешимира Ледића, Лазара Дрљаче, Владе Пуљића, Мустафе и Салке Пезе, Флоријана Мићковића, Васе Рупара, Рамиза Пандура и Јусе Никшића.

katalog

lazar

pejzaz

bik

Како и ранијих, и ове је године Просвјета, уз помоћ Мисије без граница, уприличила хуманитарну акцију у којој је подијелила 50 пакета с храном и хигијенским потрепштинама социјално угроженим обитељима. (преузето са портала Стармо)
Поводом обиљежавања деведесете годишњице смрти нашег великог пјесника Алексе Шантића, Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) 'Просвјета' Мостар организира други Шантићев фестивал дјеце пјесника који ће се одржати 1. и 2. вељаче 2015. године.
"Након великог успјеха прошлогодишњег фестивала, и ове године желимо анимирати младе пјеснике да се одазову у што већем броју и покажу свој дар и љубав према писању поезије. Циљ нам је дати прилику талентираним појединцима који ће својим присуством увеличати Шантићев фестивал дјеце пјесника", наводе организатори фестивала.
Сам конкурс који је расписан и био отворен до 31.12.2014 године пристигло је 274 радова са територије бивше Југославије. Право ућешћа имају ученици основних школа. Наш жири до 15.1. одређује 15 финалиста који ће у пратњи родитеља или наставника бити наши гости и учестовати на финалном такмичењу.

Програм организације Шантићевог фестивала дјеце пјесника и финалног такмичења је слиједећи:

01.02.2015. -долазак финалиста и смјештај ручак
16:00 х школски час о животу и раду Алексе Шантића ( музеј херцеговине)
17:00х разговор са члановима жирија (галерија Ћоровића куће)
19:00 х пјеснићко веће Мирсад Бечирбашић  (ОКЦ Абашевић)

02.02.2015. 10:00х -полагање цвјећа на маузолеј Османа Ђикића
10:30х полагање цвјећа на гроб Светозара Ћоровића
10:45х млади пјесници читају своје радове и замотане око ружа полажу на гроб Алексе Шантића
11:45х  полагање цвјећа и пригодан рецитал и Шантићевом парку
Ручак и обилазак града
19:00 х ФИНАЛНО ВЕЧЕ  (МЦ ПАВАРОТИ)
Заједничка вечера и дружење

03.02.2015. . одлазак гостију финалиста у јутарњим сатима

У Народном позоришту у Сарајеву одржан свечани V Божићни концерт!

Из Сарајева упућене честитке и жеље за мир свим грађанима свијета!

NP bina

Квалитетан и занимљив програм петога по реду Божићнога концерта, што га је приредило СПКД “Просвјета” у дворани Народнога позоришта – Сарајево, увео нас је на најљепши начин у благданске дане који доносе пуно радости свима онима који Исусово рођење славе по јулијанском календару, али и њиховим пријатељима и свим људима добре воље…
Глазбена вечер започела је пјесмом – молитвом “Оче наш”, у извођењу збора Српскога пјевачкога друштва Србадија из Бијељине, под равнањем проф. др. Десанке Тракиловић, од које је, тијеком концерта, повремено диригентску палицу преузимала и мр. Јелена Милићевић-Тракиловић.
Међу најбољима на свијету

ivanic hor

Ансамбл, који се налази на попису сто најбољих зборова на свијету, потом је отпјевао, уз судјеловање Мирка Милановића – тенора и Синише Пајића – баритона те Дејана Перковића на хармоници, још неколико пригодних складби: “Господи спаси благочестивија” Миодрага Говедарице, “Не отврати лица Твојего” Артема Лукјановича Ведеља, те “Извод из литургије”, “Царска јектенија” и “Божићни тропар: Рождество Твоје”…
У доба Првога свјетскога рата, чија је стота обљетница особито обиљежавана у Сарајеву тијеком 2014. године, стварали су многи гласовити складатељи и пјесници. Међу њима се нашао и Јаков Готовац, чију нам је пјесму, компонирану на стихове Ђуре Јакшића, “На ноћишту”, отпјевао у наставку програма Тимур Вилић, баритон, уз гласовирску пратњу Белинде Крнић. (“Наточи ми чашу вина из подрума свог, пољуби ме, загрли ме, помог’о ти Бог”)… А Кристина Љевак и Огњен Благојевић говорили су стихове Боривоја Јевтића, члана Младе Босне, под називом “Осека”, објављене 15. студенога 1911.у “Босанској вили”. Услиједила је популарна складба “Гдје си душо, гдје си рано”, што ју је на стихове Бранка Радичевића складао Даворин Јенко, у извођењу сопранистице Дејане Хршум и пијанистице Невене Ћеклић.
И етно глазба
У блоку програма посвећеном етно-глазби, публику је угодно изненадио наступ Ђорђа и Ане Јованчић, који су уз пратњу Триа Еудиатес отпјевали “Заспо Јанко под јабланом”. Потом смо, у изведби споменутога Триа, слушали “Балканску импресију” Богдана Штарца – композицију која је својом ритмичношћу, али и лирским пасажима, освојила срца посјетитеља.

trio klapa

Трећи програмски блок донио нам је наступ вокалне скупине Клапа Панон из Новога Сада, која је отпјевала потпури пјесама из Хрватске, Србије и Русије. Заједно с њима, пјевали смо “Зелену грану с тугом жута воћа”, “Пројди вило”, “Ја сам рођен тамо, на салашу”, “Дјевојко мала”, и “В темном лесе”. На крају концерта, поновно смо се сусрели с члановима збора Србадија, који су извели неколико српских народних пјесама (“Ја се пењем на гложђе”, “Ај, има мајка”, “Ја хо хој, колика је зелена ливада”, “Ја у башти”), затим омиљену руску “Очи чорније” и “Јихав козак” – украјинску народну пјесму, да би се од свих нас опростили пјевајући “На многаја љета”…
Предсједник СПКД-а “Просвјета” др. Саво Влашки поздравио је све присутне, у доиста препуној казалишној дворани, међу којима се налазио и предсједатељ Предсједништва БиХ Младен Иванић и честитао Божић традиционалним поздравом: Мир Божји, Христос се роди – Ваистину се роди! Упутио је и честитке у поводу нове 2015. године “свим грађанима свијета”.
Ширимо културу цијеле БиХ
Ево што нам је о збору СПД-а Србадија казала диригентица проф. др. Десанка Тракиловић: “Збор је основан далеке 1899. године, а рад му је обновљен 1992., у Бијељини. Ја сам на челу ансамбла од саме обнове… Добили смо до данас пуно награда, не само захваљујући диригентима, већ и захваљујући мотивацији свих чланова, рођеној из потребе да друштво очува традиционалну глазбу, црквену и ону домаћих аутора. Ширили смо културу цијеле БиХ – радили смо, примјерице, и записе др. Цвјетка Рихтмана… Имамо и дјечји збор па се сваке године регрутира и помладак… Чувамо дјецу од порока сувременога доба, што нас све као родитеље брине. Упутили смо много младих на глазбене академије, у велике глазбене куће (попут Стевице Крајиновића, Иване Милошиновић, Горана Стевановића, Синише Пајића…, све су то савршени пјевачи). Године 2002. утемељили смо Фестивал зборова “Свибањске музичке свечаности”, на који нам долазе ансамбли са свих страна. Ријечју, желимо показати свијету да смо ми фини босанскохерцеговачки народ који има културу пјевања, културу мишљења, текстова који су садржајни… и свијет то препознаје. Од 2000. године добили смо на десетке првих и других награда камо смо год кренули!”, казала нам је Тракиловић.
Пише: Весна Хлавачек
Извор(хттп://дневни-лист.ба/wеб1/из-сарајева-упуцене-цеститке-и-зеље-за-мир-свим-граданима-свијета/)

 

Одржана Пресс конференција у поводу одржавања V свечаног Божићног концерта!

PLAKAT

У понедјељак 29. децембра 2014. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржала се ПРЕСС  КОНФЕРЕНЦИЈА  у поводу одржавања СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА који ће се одржату у понедјељак, 5. јануара 2015. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 20,00 сати.

На пресс конференцији  у име СПКД „Просвјета“ Сарајево били су присутни:

Прим.др. Саво Влашки, предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево, Дејан Гарић, умјетнички креатор Божићног програма и Ненад Мариловић, менаџер Божићног концерта.

MEDIJI SAVO

Саво Влашки, предсједник Друштва, обавјестио је присутне новинаре да за овај В Божићни концерт влада изузетно интересовање, како у Федерацији БиХ, тако и у Републици Српској. Овом јубиларном концерту присуствоваће и Младен Иванић, предсједавајући предсједништва Босне и Херцеговине са сарадницима, Светозар Пударић, потпредсједник Ф БиХ, многобројни амбасадори, истакнути представници власти, високо свештенство, те угледни јавни и културни радници.

Дејан Гарић, који је са Милицом Кајевић умјетнички креатор Програма, упознао је представнике медија о садржају и учесницима Божићног концерта. Хор „Србадија“ из Бијељине (једини хор из регије на листи 100 најбољих хорова свијета) ће отворити концерт са духовним пјесмама и затворити са етно и народним пјесмама. Такође у програму наступа Клапа „Панон“ из Новог Сада. Уз наведено имамо и један блок са рецитаторима, солистима и триом посвећен српским пјесницима.

      Велика нам је част и задовољство – рекао је Ненад Мариловић,  менаџер овог концерта – да се захвалимо нашем генералном партнеру БХ Телецому, многобројним спонзорима,  те медијским покровитељима – које смо истакли на билбордима, транспарентима, плакатима и позивницама.

Посебну захвалност дугујемо и Народном позоришту у Сарајеву – који нам већ пету годину заредом – бесплатно уступа салу.

Улазнице могу се купити на благајни Народног позоришта Сарајево у периоду од 09-11:30 и 15:30 – 19:30 сати по цијени од 10,00КМ. Обзиром да су предходни Божићни концерти били распродани, препоручујемо да заинересовани на вријеме набаве улазнице.

ПРОГРАМ ЗА V БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ:

Поздравна ријеч – др Саво Влашки, предсједник СПКД Просвјета

1.  ХОР СЦПД СРБАДИЈА
(диригенти: проф. др Десанка Тракиловић и мр Јелена Милићевић-Тракиловић
солисти:  Мирко Милановић и Синиша Пајић
хармоника: Дејан Перковић)

Оче наш
Миодраг Говедарица: Господе спаси благочестивија
Артем Лукјанович Ведељ: Не отврати лица твојего
Извод из литургије
Н.Н.: Царска јектенија
Божићни тропар: Рождество твоје

2.    КАЗУЈЕМО И ПЈЕВАМО СРПСКЕ ПЈЕСНИКЕ
Тимур Вилић
Ђура Јакшић – Јаков Готовац: НА НОЋИШТУ

Кристина Љевак и Огњен Благојевић
Боривоје Јевтић: ОСЕКА

Дејана Хршум, сопран; Невена Ћеклић, клавир
Бранко Радичевић – Даворин Јенко: ГДЈЕ СИ ДУШО, ГДЈЕ СИ РАНО

Ђорђе Јованчић и Ана Јованчић
етно композиција: ЗАСП'О ЈАНКО ПОД ЈАБЛАНОМ (аранжман Педја Харт)

Трио Еудиатес (Вања Даниловић, хармоника; Николина Чоловић, виолина; Сара Мићић, клавир)
Богдан Штарц: БАЛКАНСКА ИМПРЕСИЈА

3.  Вокална група „Клапа Панон“ (М.Толимир, Н.Бретт, С.Радивојевић, Н.Узелац, С.Гез, П.Шепељ, Н.Лукић, Н.Миличевић)

Зелену грану с трагом жута воћа
Пројди вило
Ја сам рођен тамо на салашу
Дјевојко мала
В темном лесе

4. Хор СЦПД Србадија

Ја се пењем на гложђе, Ај' има мајка, Ја хо хој колика је зелена ливада, Ја у башти (српске народне пјесме)
Очи чорније (руска народна пјесма)
Јихав Козак (украјинска народна пјесма)

 

Са искреним жељама да ове свете дане проведете у миру и свакој радости, срдачно Вас поздрављамо древним поздравом Празника:

"Нек Вас Божија свјетлост води,

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!"

Поводом прославе Божића СПКД "Просвјета" Сарајево, неће радити сриједа 07.01.2015.године.

Свим вјерницима и људима добре воље честитамо Божић!

"Слава на висини Богу, и на земљи мир међу људима добре воље! (Лк 2, 14)"

 

 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете концерту посвећеном прослави Божића!

Резервацију и куповину улазница можете извршити на благајни Народног позоришта Сарајево.

Радно вријеме благајне: понедјељак - субота од 9:00 до 11:30 и од 15:30 до 19:30 сати.
Телефон: +387 33 221 682

Резервисане улазнице дужни сте преузети најкасније два дана прије одржавања представе.

Цијена улазнице је 10,00КМ

Добро нам дошли!

koncert

 

CESTITKA

 

 

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 


 

 

 

 

 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba