Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Насловница Новости Библиотека Босанска Вила Пресс Архив Контакт
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 ПРОСВЈЕТА
 
О нама
Химна посвећена Просвјети
Органи управе
Период 1902. - 1949. године
Период од 1993. до данас
Статут и правилници
Легатори
Награде и признања
Кип
Ин мемориам
 СЕКЦИЈЕ
 
Позориште и филм
Омладинска
Трибина
Мис Ирби
Издавачка
Ликовна
 ГАЛЕРИЈЕ
"НАШИ СТАРИ"
Галерија"Просвјета"
 
 КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Народна библиотека Србије
Национална и универзитетска библиотека БиХ
Добротвор
Народно позориште
The European library
ФЕНА
Профил Друштва на Facebook-у
Умјетничка галерија БиХ
free counters

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 ДОБРО ДОШЛИ НА НАШУ СТРАНУ

ДОБРО ДОШЛИ НА СТРАНИЦЕ ДРУШТВА СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

kipv

НАЈАВА МАНИФЕСТАЦИЈА И НОВОСТИ

СПКД “Просвјета” Сарајево

Најбољи су међу нама

Наша стипендисткиња Маша Гарић проглашена учеником генерације у ОШ КШЦ" Св. Јосип" у Сарајеву за школску 2019/2020 годину.

Драга Машо честитамо на успјеху, прије свега,  теби лично, али такође и твојим родитељима који су увијек били ту уз тебе, давали подршку и усмјеравали те. Знамо да се до признања не долази лако. Потребно је много труда и одрицања. Образовање нам нуди не само знање из различитих области и наука, него и прилику да стекнемо искуство у ономе што нас интересује и да се на тај начин изградимо као личности. Највећа награда јесте могућност да истражујемо и својим радом чинимо свијет бољим мјестом за живот.

diploma

Желимо ти од срца да устрајеш, будеш најбоља у свему што пожелиш и да налазиш задовољство у стварима које радиш.

СПКД “Просвјета” Сарајево

 

 

 

Подсјећање на судбоносни догађај и одавање почасти Гаврилу Принципу и свим херојима "Младе Босне"

kapela

У недељу, 28.06.2020. године, представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Сарајево, представници Српског хуманитарног удружења "Добротвор" представници градских власти из Источног Сарајева, свештенство СПЦ су у 11:00 сати положили цвијеће на Спомен капелу припадника Младе Босне на гробљу „Свети Арханђели Георгије и Гаврило“ гдје су сахрањени Гаврило Принцип и остали Видовдански мученици и тиме одали почаст свим учесницима Сарајевског атентата, на годишњицу овог судбоносног догађаја.

Служби у капели "Видовданских хероја" присуствовао је и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.
Гробље и споменик Принципу посјетили су и млади представници хуманитарне организације "Срби за Србе" из свих дијелова Републике Српске и малобројни Срби у овом граду који су остали да ту живе.

У СУСРЕТ ВАСКРСУ

paketi paketi

СПКД „ПРОСВЈЕТА“ Сарајево је уз своје чланове и у вријеме изолације

У овим данима, када је због пандемије вируса Цовид-19 највећи дио становништва принуђен на изолацију, смањено кретање, и када су сва она дешавања која су још до јуче чинила нашу свакодневницу обустављена и одгођена, када не можемо заједнички уживати у изложбама и концертима, дружењима и прославама, СПКД "Просвјета" Сарајево је и даље са својим члановима и пријатељима.

paketi

Како је због свега наведеног ове године изостала организација већ традиционалног Просвјетиног Васкршњег концерта, у којима смо уживали претходних година, радујући се највећем хришћанском празнику, и обиљежавајући васкрсење Исуса Христа, СПКД "Просвјета"Сарајево је одлучила да тај угођај заједништва на концерту покушамо бар мало надомјестити једним знаком пажње за наше најстарије чланове. У сусрет Васкрсу, члановима и чланицама друштва, старијим од 65 година, као и стипендистима Просвјете, подијељени су пакети не само са основним потрепштинама, већ и са оним малим детаљима који су нам потребни да прославимо и обиљежимо празнике, и као подсјетник да је Просвјета и даље ту уз своје чланове, и да се спремамо да након ове пандемије и повратка редовним активностима, поново, и још више и чешће будемо заједно, у разним приликама.

Подијељено је више од 50 пакета, уз помоћ млађих чланова и активиста. Желимо Вам срећан и благословен Васкрс.

vaskrs

Христос Васкрсе - Ваистину Васкрсе!

 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Поштовани чланови и сарадници, драги пријатељи,

Сходно ситуацији у Европи, а везано за ширење Корона вируса ( COVID-19), морамо Вас обавијестити да смо и ми принуђени спроводити мјере заштите јавног здравља према инструкцијама Кризног штаба ФБиХ и одлукама Владе ФБиХ. Овом приликом Вас обавјештавамо, да у складу са тим,  Друштво неће вршити планиране активности, нити радити са странкама до даљњег.  О промјени таквог стања бићете информисани на нашем веб сајту и фејсбук профилу.

Све додатне информације можете потражити на Фејсбук профилу нашег Друштва СПКД Просвјета Сарајево или послати упит на е-mail: prosvjeta@bih.net.ba

Хвала на разумјевању,

Руководство СПКД “Просвјета” Сарајево

Клуб жена Мис Ирби обиљежио је Међународни Дан жена 8. март

У просторијама СПКД Просвјета Сарајево Клуб жена Мисс Ирбy обиљежио је Међународни Дан жена 8. март.
Кратки програм извели су Занета Мединцева, клавир, Тијана Арнаутовић, виолинисткиња, Ванеса Глођо, глумица и Мубера Инсанић, рецитаторка. Опјевана је највећа и најтрагичнија љубав Исидоре Данкан и Сергеја Јесењина. Занет је пјевала уз клавир о тој љубави на руском, Ванеса казивала о њиховој љубави на босанском језику а Мубера рецитовала Јесењинове стихове. Сви присутни су пажљиво слушали и уживали.
Затим је Тамара Чапељ, пјесникиња и директорица Планет поезије казивала своју поезију. И још једна чланица Планет поезије је такође наступила са ауторским пјесмама.
А хор Осмијех из Центра за здраво старење Центар извео је неколико популарних пјесама .
Дошле су нам и представнице друштва "Цанкар" и "Бохорета".
Дружење се наставило уз пригодан коктел.

 

Клуб жена МисИрби организује дружење поводом обиљежавања 8. марта Међународног празника дана жена

Клуб жена МисИрби организује дружење својих чланица и чланица сродних удружења поводом обиљежавања 8. марта Међународног празника дана жена у просторијама Друштва у недељу 8. марта у 12:00 сати уз пригодан програм.

март

Сарајево, недеља, 8. март, 2020. године у 12:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Позивамо Вас на вече посвећено култури и традицији причања и приповjедања бајки

poziv

Приповједа глумица Татјана Шојић.

Сарајево, 27. фебруар 2020. године у 19:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Позивамо Вас на промоцију књиге:
Хаџи Максо Деспић:

„Записи старог Сарајлије“

makso

Позивамо Вас на промоцију књиге: Хаџи Максо Деспић: „Записи старог Сарајлије“(приредила Драгана Томашевић); mини представу играју студенти глуме са Академије сценских умјетности из Сарајева говоре: Драгана Томашевић и Мирсад Авдић
модерира: Дејан Гарић; пјева: Лејла Чаушевић

Сарајево, 13. фебруар 2020. године у 19:00 сати Ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1 у просторијама Друштва.

 

Завршен Седми интернационални Шантићев фестивал дјеце пјесника који се одржава у Мостару

Додјелом награда и признања уз пригодну свечаност у Народном позоришту Мостар је завршено седмо издање Шантићевог фестивала дјеце пјесника.
Тиме је завршено и обиљежавање 96 годишњице смрти великог мостарског и бх. пјесника Алексе Шантића, које је у граду на Неретви окупило младе из читаве регије.

aleksa aleksa

Главну награду овогодишњег фестивала освојила је Елена Мајсторовић из Београда, док је другонаграђени Драган Бобан из Мостара.

Награде су додијељене и у категорији најмлађих пјесника до петог разреда, а прво мјесто освојио је Махир Јашаревић из Благаја код Мостара, док је другонаграђена Сташа Ђуловић из Подгорице.

goran goran

Директор фестивала Горан Косанић је с поносом казао да је на овогодишњи фестивал пристигло око 2.000 радова младих пјесника из читаве регије, што је како истиче показатељ колико је значајан овај фестивал постао.

Иако су награде додијељене најбољим учесницима како је устврдио признање заслужују сви који су учестовали, што је и публика подржала снажним аплаузом.

hor djeca

Но, како је нагласио за ужи круг финалиста стручни жири који чине Божо Кијац, Соња Јурић и Аднан Жетица су имали тешку задаћу да међу сјајним радовима изаберу 30 најбољих.

"Млади пјесници су дошли у Мостар из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и Словеније. Ово је доказ да дјеца шире добру енергију и да су добри амбасадори поезије у нашем граду", рекао је Косанић.

ucesnik proglas

Подсјетио је и да је вечер била испуњена осмијесима, лијепим пјесмама, позитивном енергијом и дружењем, а то је како је нагласио дух Алексе Шантића који овај фестивал чува и његује.

“Алекса је живио за Мостар. Ми требамо живјети као Алекса да би опет имали благостање”, поручио је Косанић, те нагласио како то млади најбоље раде И како се треба на њих угледати, јер су током фестивала оживјели тај дух у граду на Неретви.

urucenje kraj

Поред младих пјесника из региона, као Алекса Шантић наступио је Емир Спахић, а својим наступом програм су обогатиле Мостарске кише и Плесни клуб 'Мо-старс'.

Фестивал се одржао у знаку сјећања на великог мостарског пјесника, а прије финалне вечери фестивала у холу Народног позоришта Мостар отворена је изложба 'Алекса Шантић у збирци Музеја Херцеговине'.

Фестивал је одржан 1. и 2. фебруара у склопу обиљежавања годишњице смрти Алексе Шантића у организацији Српског културног друштва Просвјета уз подршку Града Мостара и пријатеља којима су током свечаности додијељене и захвалнице, између осталих и нашем друштву СПКД “Просвјета” Сарајево.

 

Седми интернационални Шантићев фестивал дјеце пјесника који се одржава у Мостару

santic

Српско просвјетно и културно друштво СПКД “Просвјета” Мостар седму годину заредом организира међународни Шантићев фестивал дјеце пјесника, који ће бити одржан суботу  и недељу, 1. и 2. фебруара у Мостару, а поводом обиљежавања годишњице  од смрти Алексе Шантића.

plakat

На натјечај фестивала који се одржава у част великог мостарског пјесника Алексе Шантића стигло је више од 1.500 радова ученика основних школа из свих држава регије.

poziv

Жири је одабрао 30 младих пјесника који ће доћи у Мостар из Београда, Загреба, Подгорице, Скопља, Ковиља, Раковице, Крагујевца, Прилепа, Рисна, Котора, Живиница, Добоја, Дрвара, Доброваца, Тузле, Блажуја, Благаја и Велења, поред домаћих аутора из Мостара.

 

Обиљежен празник Свети Сава и потписани уговори о стипендирању

dejan publika

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета (СПКД), такође, пригодним програмом и дружењем, је обиљежило празник Светога Саве, великог просвјетитеља.

У оквиру својих скромних материјалних могућности Друштво Просвјета наставља традицију стипендирања ученика и студената, те на тај начин, слиједећи једну од основних мисија Друштва установљену почетком прошлог стољећа 1902.године, данас су додијељене стипендије за 8 стипендиста и потписани уговори.

savo vlado

- Наш приоритет је да младе људе што више окупљамо, ради њих живимо, они су наша будућност, наша перспектива, перспектива нашег друштва и наше земље. Улажемо у младост и знање, то је једини знак да ова земља може имати перспективу и може егзистирати – рекао је проф.др. Саво Влашки, предсједник Друштва.

Модератор Дејан Гарић је истакао да је свечаност прославе Светог Саве уназад неколико године уско везана и за стипендисте СПКД Просвјете, а овај пут и свечаним потписивањем уговора са добитницима стипендије обезбјеђена су средства, за неколико талентованих ученика/студената. Основна мисија Просвјете не смије бити заборављена.

publika publika

СПКД Просвјета том приликом, угостила је у просторијама Просвјете посебног госта: протојереј ставрофор Владимир Топаловић, декан Богословског факултета у Фочи. Он је у кратким цртама поновио значај и улогу дјела Светог Саве као утемељитеља аутокефалности Српске православне цркве. Отац Топаловић одржао је кратко теолошко предавање, о значају вјере, Богу створитељу свијета и човјека на земљи, Богу који, иако невидљив све види, прати нас увијек, присутан увијек и на сваком мјесту. О одласку или неодласку људи у цркву, гријесима којим смо сви подложни, страдању српског народа кроз вијекове, рушењу српских богомоља. Враћању вјери, враћању цркви. У оквиру тог теолошко филозофског казивања, рекао нешто и о аутокефалности српске православне цркве и о борби Светог Саве за просвјетитељство и значај празника за свеколики српски народ у данашњем времену.

sava sava

Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169. у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара, а умро је 1236. у мјесту Велико Трново, главном граду Другог бугарског царства

bulbul jana

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква, а у Студеници је 1209.  основао прву болницу на подручју српске државе и сматра се зачетником српске средњовјековне књижевности, па је стога и заштитник просвјетних установа.

andrej luka

stipendisti

Његова дјела "Номоканон” (1220.) и "Синодик православља” (1221.) постала су правни и духовни стубови српске државност.

 

Позивамо Вас на
Свечану додјелу стипендија
и бесједу о Светом Сави

sveti_sava

Бесједи:
Протојереј ставрофор проф. др Владислав Топаловић декан Православног богословског факултета у Фочи
 
Сарајево, четвртак, 23.01.2020.године у 18.00 часова, просторије Друштва, ул. Симе Милутиновића-Сарајлије бр. 1

 

Генерални партнер Божићног концерта 2020.

logo_bhtelecom

 

Одржан Јубиларни 10. Божићни концерт

pozoriste

Јубиларни 10. Божићни концерт који организује Српско просвјетно и културно друштво  “Просвјета” Сарајево, одржан је 4. јануара у Народном позоришту у Сарајеву. Велики број гостију присуствовао је овој свечаности поводом обиљежавања  православног празника Божића.

savo milan

И овај концерт задржао је концепт  претходних година, комбинацију духовног и свјетовног, етно традиције и обичаја.

hor hor

Част да овај свечани концерт отворе имао је реномирани хор Српског пјевачког друштва “Вила” из Приједора, Мокрањчевим Божићним тропаром “Рождество твоје”. Имала је публика прилику вечерас чути и композиције “Маријо славна”, непознатог аутора, “Божић, Божић” и “Анђели пјевају”, непознатих аутора, а у аранжманима Душана Покрајчића, “Богородице дјево”, Сергеја Васиљевича Рахмањинова те “Тијело Христово”, Миодрага Говедарице. Приказом српских игара из Сарајевског поља, “Просвјетин” овај јубилеј обиљежио је и Академски културни центар “Сељо” из Сарајева, који је прошле године прославио 70 година постојања.

publika hor

На сцени Народног позоришта, између осталог, вечерас је изведено и неколико дуета из најпопуларнијег божићног балета “Крцко Орашчић”, Петра Иљича Чајковског. Под диригентском палицом Јосипа Катавића концерт је затворио сарајевски Мјешовити камерни хор “Лола”. Они су се представили композицијама из Украјине, Русије, Грузије, Бугарске и Македоније, а у једној нумери наступила је и балерина сарајевског Балета Јована Милосављевић.

savo dejan

Предсједник Друштва прим.др. Саво Влашки послије уводног говора и обраћања присутним, те захвалности свим спонзорима и учесницима концерта, поздравио је све оне који славе празник пригодним поздравом "Христос се роди - Ваистину се роди". Предсједник Управног одбора СПКД “Просвјета” Сарајево и умјетнички креатор концерта Дејан Гарић, казао је да је у протеклих девет година на божићним концертима наступило девет реномираних хорова из Босне и Херцеговине, 14 група и амсамбала, те више од 40 солиста.

savo nenad

publika nenad

anita publika

pop mama

andrej_nikola hor

 

Одржана Пресс конференција у поводу:

ЈУБИЛАРНОГ 10. СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА!

poziv_bk_2020

У петак 03. јануара 2020. године у просторијама Друштва (ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1), са почетком у 11,00 сати одржана је ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА у поводу ЈУБИЛАРНОГ 10. СВЕЧАНОГ БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА који ће се одржату у суботу, 4. јануара 2020. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19,30 сати Овим концертом се обиљежава један од најрадоснијих празника Божић, хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. То је празник рођења новог живота, дјеце и родитеЉства и као такав обиљежава се најљепшим вјерским обичајима.

press press

На пресс конференцији пред бројним медијима, познатим ТВ и новинарским кућама, у име СПКД „Просвјета“ Сарајево били су присутни:

press press

Дејан Гарић, умјетнички креатор Божићног програма и Јосип Катавић, диригент Мјешовитог камерног хора „Лола“.

Најава

У суботу, 4.1. у 19:30 дружићемо се десети, јубиларни пут, на Просвјетином Божићном концерту. Славићемо овај најрадоснији хришћански празник, сјетићемо се традиције и обичаја, али и подсјетити претходних девет Божића, и бројних учесника који су били дио ове предивне приче у организацији СПКД "Просвјета" Сарајево.
У ових десет година наши гости били су чланови девет врхунских хорова, четрнаест група и преко тридесет солиста и појединаца; што значи да је скоро пет стотина умјетника и извођача постало дио ове традиције, и што је још важније, да су сви ти људи постали наши пријатељи, и жао нам је што не можемо сви бити заједно на овом јубилеју.
Очекујемо вас у Народном позоришту у Сарајеву у суботу увече, а улазнице можете купити на позоришној благајни у петак и суботу, од 9:00 до 11:30 и од 15:30 до 19:30. А након концерта, остајемо у позоришту на пригодном Божићном коктелу.

program

program


Добро дошли!

 

Јубиларни 10. Божићни концерт 04.01.2020.г у Народном позоришту!

plakat

Генерални партнер Божићног концерта 2020.

logo_bhtelecom

plakat

 

ЗАКАЗАНА ПРЕСС КОНФЕРЕНЦИЈА

У ПОВОДУ ОДРЖАВАЊА ЈУБИЛАРНОГ 10. БОЖИЋНОГ КОНЦЕРТА

У петак, 03. јануара 2020. године у просторијама Друштва ул. Симе Милутиновића Сарајлије бр.1, са почетком у 11,00 сати одржаће се Пресс конференција.

На пресс конференцији биће присутни:

Дејан Гарић, предсједник Управног одбора Друштва и умјетнички креатор концерта;
Јосип Катавић, диригент Мјешовитог камерног хора „Лола“;

Молимо Вас да ову информацију објавите и пошаљете Вашег новинара, фоторепортера, ТВ или радио екипу, који ће добити све релевантне податке о организацији и умјетничком програму Јубиларног 10. Божићног концерта који ће се одржати у у суботу, 4. јануара 2020. године у Народном позоришту Сарајево са почетком у 19,30 сати.

Радујемо се новој, успјешној,сарадњи са медијима! Добро нам дошли!.

 

Позив на Божићни пријем СДП Стари Град у просторијама СПКД Просвјета

Позив на Божићни пријем у просторијама СПКД Просвјета у Сарајеву, у организацији СДП-а Стари Град.

sdp sdp

(Архивски снимци 2019.)

Као и до сада, СДП-а Стари Град приредиће пригодно дружење поводом предстојећег православног празника Божића. Обиљежавање празника намјењено је за припаднике православне вјероисповијести, али и све добронамјерне грађане са подручја Општине Стари град а и шире, који Босну и Херцеговину доживљавају својом домовином у свом богатству њених различитости.

Добро нам дошли на Божићни пријем - СДП Стари град

 

Најава Јубиларног 10. Божићног концерта 04.01.2020.г у Народном позоришту!

poziv_bk_2020

Поштовани чланови, сарадници и пријатељи Друштва, 

Позивамо Вас са радошћу да присуствујете Јубиларном десетом концерту посвећеном прослави Божића у организацији СПКД Просвјета Сарајево које се одржава у Народном позоришту Сарајево. Улазнице су у продаји и можете их купити на благајни Народног позоришта, Цијена улазница 10 КМ.

Резервације путем телефона 033 221 682.

-радно вријеме благајне: 09-11:30 и 15:30-19:30 сати

ПРОГРАМ

Хор СПЦПД „Вила“ – Приједор
(диригент – Аљоша Новаковић)
Рождество твоје (Божићни тропар)
Стеван Ст. Мокрањац

Водитељ:                  Дејан Гарић
Поздравна ријеч: др Саво Влашки
предсједник СПКД „Просвјета“ Сарајево

Хор СПЦПД „Вила“ – Приједор
(диригент – Аљоша Новаковић)
Маријо славна
(***)
Божић, Божић
(*** аранжман Душан Покрајчић)
Богородице дјево
(Серге́й Васи́льевич Рахма́нинов)
Анђели пјевају
(*** аранжман Душан Покрајчић)
Тијело Христово
(Миодраг Говедарица)

 Невена Ћеклић и Никола Симић (клавир)
Валцер бр.2 из свите за jazz оркестар
(Дми́трий Дми́триевич Шостако́вич)

Никола Благовчанин и Андреј Благовчанин (клавир)

Плес виле Шећерке
(из балета „Крцко Орашчић“)
(Пётр Ильи́ч Чайко́вский)

Академски културни центар Универзитета у Сарајеву „Сељо“
Ансамбл игара и пјесама

Српске игре из Сарајевског поља
(кореограф Рефик Кулић
аранжман Марио Катавић)

Камерни мјешовити хор „Лола“ – Сарајево
(диригент – Јосип Катавић)

Шчедрик
(украјинска традиционална)
Цицинатела
(грузијска традиционална; соло: Јована Шупић,
клавир: Кристијан Вукадин, плес: Јована Милосављевић-Ловреновић)
Кавал свири
(бугарска традиционална)
Ах ты, степь широкая
(руска традиционална; аранжман – Тони Топлан)
Македонско оро
(Тодор Скаловски)

list

 

Добро нам дошли!

Просвјета ради празника неће радити 6 и 7 јануара 2020. године

СРЕЋАН БОЖИЋ И НОВУ ГОДИНУ ЖЕЛИ ВАМ СПКД "ПРОСВЈЕТА" САРАЈЕВО!

cestitka

ОБАВЈЕШТЕЊА
 

НОВЕ КЊИГЕ

 

НАША ИЗДАЊА: КАТАЛОГ

Наша издања можете купити уз најаву на број тел. 033/444-230, у просторијама Друштва сваки радни дан од 12 - 14 сати.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

 
 

.

.

 

 

 


2012 © СПКД "Просвјета" Сарајево, сва права задржана; е-маил:prosvjeta@bih.net.ba