Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Latinica Naslovnica Novosti Biblioteka Bosanska Vila Press Arhiv Kontakt
Ћирилица

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 PROSVJETA
 
O nama
Himna posvećena Prosvjeti
Organi uprave
Period 1902. - 1949. godine
Period od 1993. do danas
Statut i pravilnici
Legatori
Nagrade i priznanja
Kip
In memoriam
 SEKCIJE
 
Pozorište i film
Omladinska
Tribina
MisIrbi
Izdavačka
Likovna
 
 GALERIJE
"Naši stari"
Galerija "Prosvjeta"
 
 KORISNI LINKOVI
Narodna biblioteka Srbije
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH
Dobrotvor
Narodno pozorište
The European library
FENA
Profil Društva na Facebook-u
Umjetnička galerija BiH
free counters
 

 

 


 

 

 

 

 

 
 
 DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

ARHIV

NA OVOJ STRANICI DEŠAVANJA U 2015.g

SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

Najava VI BOŽIĆNOG KONCERTA 05.01.2016.g u Narodnom pozorištu!

bozicni_koncert

Poštovani članovi, saradnici i prijatelji Društva, 

Pozivamo Vas sa radošću da prisustvujete koncertu posvećenom proslavi Božića u organizaciji SPKD Prosvjeta Sarajevo koje se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Ulaznice kupite na blagajni Narodnog pozorišta,  Sav prihod od ulaznica biće priložen u Fond za stipendiranje đaka i studenata.

Rezervacije putem telefona 033 221 682.
-rezervacije ulaznica se počinju primati sedam dana prije predstave, a ulaznice preuzimaju dva dana prije održavanja predstave;
-radno vrijeme blagajne: 09-11:30 i 15:30-19:30 sati

Dobro nam došli!

 

SREĆNE BOŽIĆNE I NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE, ŽELI VAM SPKD "PROSVJETA" SARAJEVO!

sn

 

 

Održana promocija

Almanaha Prosvjete za 2014.g.

almanah

U četvrtak 10.12.2015.g., održana je promocija Almanaha Prosvjete za 2014.g. Na promociji su govorili profesorica Fakulteta političkih nauka iz Beograda Ljubinka Trgovčević-Mitrović, književnik i esejista Ivan Lovrenović, te glavni i odgovorni urednik Almanaha Slobodan Šoja. Moderator održane promocije novinar Dejan Garić.

dunovic promocija

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović takođe je prisustvovao  promociji, istakao je da se rado odazvao pozivu da prisustvuje promociji časopisa Almanah  SPKD “Prosvjeta” za 2014. godinu, za medije je izjavio: "Veoma mi je drago što sam prisutan na promociji Almanaha, koji ima veliki značaj u historiji BiH, u kojem su svoje radove objavljivali mnogi istaknuti pisci, među kojima i Ivo Andrić",

almanah savo

Izrazio je zadovoljstvo i što je imao priliku čuti promotore časopisa – profesoricu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Ljubinku Trgovčević-Mitrović, književnika Ivana Lovrenovića, te odgovornog urednika Almanaha Slobodana Šoju.
Dejan Garić kao domaćin promocije pozdravio je sve prisutne i poslije kraćeg uvoda predao je riječ Ljubinki Trgovčević-Mitrović.
U spomen svim rodoljubima čvrsto okupljenim oko "Prosvjete" od 1914. do 1918., od kojih velik broj nije preživio rat, Almanah Prosvjete za 2014. godinu znatnim dijelom posvećen je stogodišnjici izbijanja Prvog svjetskog rata.

ljubinka radoslav

"Možda nam je bilo dosta priče o Prvom svjetskom ratu prošle i ove godine. Naime, pojavile su se tolike knjige i bilo je veliki broj tekstova o ovom ratu, da i ljudi koji nisu htjeli da se time bave su morali da nešto pročitaju o tome i da ustvari na neki način poslije 100 godina još uvijek učestvuju u onome što se zove rat riječima. Dakle, da ponovo sa riječima otvaraju sva pitanja koja su otvorena tokom Prvog svjetskog rata", kaže Trgovčević-Mitrović.
Smatra da to nije moglo zaobići ni potrebu Almanaha da jedan broj tekstova posveti onome što je važno za Prvi svjetski rat, jer je „toliko velika godišnjica da se moralo nešto reći".

ivan publika

Jedan od autora u Alamanahu je Ivan Lovrenović, koji je iz posebnog ugla napisao tekst o Sarajevu.
Kaže da se u ovom časopisu mogu pročitati tekstovi različitih žanrova, od podsjećanja svjedočanstava o ljudima, događajima preko poezije u kojoj defiliraju mladi srpski pjesnici iz BiH pa do vrlo pažljivoga odnosa prema dojučerašnjim suvremenicima živim (Nenad Radanović, Joco Bojović, Dušan Kecmanović itd.)
Posebnu pažnja, ističe, treba posvetiti prijevodima svjetske poezije, među kojima su prijevodi Alena Bešića navodeći da je „to vrh onoga što u poeziji i prevodilaštvu poezije može uopće naći na području bivše države".

gosti lovrenovic

"Alamanah je u sarajevskoj izdavačkoj sceni nešto izuzetno po konceptu i nivou, po horizontu koji nastoji da unutar te jedne sveske zastupi. To istovremeno govori o slabosti – mršavosti sarajevske izdavačke scene", mišljenja je Lovrenović.
Naglašava da je Alamanah „časopis koji se sa veoma laganom mogućnošću identificiranja može uzeti u ruku i čitati bez obzira na pozadinu, nacionalnu ili neku drugu".
Glavni i odgovorni urednik Almanaha Slobodan Šoja kazao je da su u Almanahu sakupljeni najbolji tekstovi u svijetu napisani o Prvom svjetskom ratu.

almanah

Almanah Prosvjete možete kupiti u prostorijama Društva po cijeni od 10,00KM

 

Pozivamo Vas 10.12.2015.g. u četvrtak u 19:00 sati na promociju časopisa:

ALMANAH PROSVJETE za 2014.g.

 

АЛМАНАХ

Govore
Ljubinka Trgovčević-Mitrović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu
Ivan Lovrenović, književnik i publicista
Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik Almanaha
Dejan Garić, moderator

 

Održano: Veče filmske muzike

Četvrtak, 3.12. 2015, 18.30h
Članice Kluba žena Miss Irby SPKD Prosvjeta Sarajevo priredile jedno ugodno veče za poštovaoce Prosvjete. Filmska muzika je nezaobilazni dio filma. Muzika se pamtila, svirala, pjevala. Po muzici iz filmova prepoznavali smo i filmove, glumce, glumice, poznate pjevače.
Pijanistica Nevena Ćeklić, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji iz Istočnog Sarajeva dovela nam je svoja tri studenta.

milica klavir

Jovana Bojanić, vokal i Aleksa Valentić, harmonika izveli su poznatu romsku baladu Djurdjevdan koju je Emir Kusturica u svom filmu Dom za vješanje uvrstio, a koju je obradio Goran Bregović. Pjesma je postala hit. Ovo dvoje mladih oduševilo je sve prisutne svojom interpretacijom. Otpjevali su i pjesmu iz filma Montevideo "Pukni zoro".
Nevena Ćeklić odabrala je teme iz filmova Doručak kod Tifanija, Kazablanka i Titanik.
Nevena je sve ostavila bez daha sviranjem kompozicije "Da su meni oči tvoje" Kornelija Stankovića,/ 1831-1866/ kompozitora, horovođe i pijaniste. Ove godine obilježava se 150 godina od smrti ovog prvog obrazovanog srpskog kompozitora.

jovana andrijana

Tekst pjesme napisao je knez Mihajlo Obrenović, savremenik K. Stankovića. Poznat kao državnik, knez Srbije, pjesnik,ljubitelj žena, burnog i državnog i privatnog života. Po legendi, pjesmu je posvetio mnogo mlađoj ljepotici za kojom je tajno uzdisao i čeznuo.
Film "Kaži zašto me ostavi" iz 1993.godine. Režiser Oleg Novković i scenarista Srđan Koljević. Glavni protagonisti: Žarko Laušević, Milica Mihajlović, Ljubiša Samardžić.
Andrijana Piper, vokal i Nevena Ćeklić, klavir senzibilno su izveli ovu kompoziciju.
Publika je željela da ovo veče potraje duže. Obećali smo reprizu u proljeće.
Tekst, Milica Kajević moderator programa „Veče filmske muzike“.

 

Klub žena Miss Irby, pozivamo Vas 03.12.2015.g. u četvrtak u 18:30 sati na:

Veče filmske muzike

vece_FM

Pozivamo Vas na Veče filmske muzike. 03.12.2015.g u 18:30h u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1

Gosti:mr Nevena Ćeklić sa svojim studentima.

Moderator: Milica Kajević, prof.

 

Učešće SPKD „ Prosvjeta“ Sarajevo na Jubilarnom 60. međunarodnom sajmu knjige u Beogradu

kusta

baner

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo je od Direkcije Beogradskog sajma knjiga za Jubilarni 60.međunarodni sajam knjiga, besplatno dobila štand od 12m2 u Velikoj areni Hale 1.

stand Zoran

Odmah nakon svečanog otvaranja, „Prosvjetin“ štand su posjetili prof.dr. Zoran Avramović, predsjednik Upravnog odbora Direkcije Sajma i Mladen Vesković, Šef Odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zatim Đorđe Aleksić, samostalni savjetnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ivana Nikolić, načelnica sektora za srbistiku Narodne biblioteke Srbije.

Ivana Mladen

Gosti na štandu, kao i na promociji su nam bili Radoslav Marjanović, Dejan Mastilović, predsjednik Upravnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Beograd, Čedomir Višnjić, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Zagreb, Rade Adamović, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Pariz, Jovan Delić, potpredsjednik Organizacionog odbora SPKD „Prosvjeta“ Gacko, Zavod za izdavanje udžbenika Republike Srpske, Aca Vidić, glavni urednik časopisa „Brankovina“, Miroslav Prstojević, izdavač i vlasnik knjižare u Beču, protojerej stavrofor  Dragomir Ubiparipović, Arhijerejski namjesnik vračarsko-gročanski i paroh V parohije hrama „Svetog Save“ na Vračaru, Stevo Ćosović, direktor izdavačke kuće „Svet knjige“, mnogobrojni književnici, glumci, sveštenstvo i poznate javne ličnosti ...

Dejan Radoslav

Promocija naših izdanja bila je u subotu 31.10. 2015. godine u Sali „Vasko Popa“ od 14:00-16:00 časova.

izdanjaStevan

Pred više od 30 posjetilaca, akademika, književnika, izdavača, predstavnika srodnih društava, predstavljena su najnovija književna izdanja i periodika:

  1. Zbirka poezije Velimira Miloševića Nacrtaj mi kuću tata“(objavljena posthumno);
  2. Do sada  neobjavljenu dramu  Svetozara Ćorovića U mraku ( rukopis drame je 1990. godine pronašao prof.dr. Kemal Bakaršić u Zemaljskom muzeju jer je bila  inventarisana u fascikli pod drugim nazivom);
  3. Knjigu prof. dr. Dejana Đuričkovića Književnost i njeno tumačenje;
  4.  Prevod sa engleskog tri poglavlja knjige Adeline Pauline Irbi Putovanje u slavenske zemlje provincije Turske u Evropi;
  5. Zbirka poezije Stevana Tontića Bezumni plamen;
  6. Almanah Prosvjete , godišnjak (nova serija) za 2014. godinu;
  7. Bosanska vilu, list za književnost, kulturu i društvena pitanja – broj 61-62, 63-64, 65-66;
  8. Monografija sa izložbe „PRAŠKI ODRAZI“.

ZiziDragana

Promotori su bili: prof. dr. Dejan Đuričković, Stevan Tontić, književnik, Dragana Tomašević, predsjednica Komisije za izdavačku djelatnost, Živana Jovančić, urednica Bosanske vile,  Slobodan Šoja,  urednik Almanaha Prosvjete., i Zoran Drašković, sekretar redakcije.
Na kraju, više nego uspješne promocije, Zoran Drašković se u svoje ime i u ime SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo zahvalio svima koji su omogućili prisustvo našeg Društva i predstavljanje izdavačke produkcije na Jubilarnom 60.međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu: i to prije svega, Direkciji beogradskog sajma knjiga u Beogradu, zatim, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Narodnoj biblioteci Srbije i na kraju svim prisutnim koji su svojim dolaskom uveličali promociju najnovijih Prosvjetinih izdanja. Završio je  sa porukom i vjerom, da će Prosvjeta i naredne godine biti prisutna na jednom ovako velikom kulturnom međunarodnom događaju, jer ona to po svom dosadašnjem radu a djelovanjem i ubuduće potpuno zaslužuje predstavljanje i promociju na ovako velikim skupovima.

posetioci svestenstvo

Posjetioci Sajma su najviše bili zainteresovani za kupovinu monografija „Naši klasici“ i „Praški odrazi“, te periodike lista „Bosanske vile“, putopisa Adeline Pauline Irbi „Putovanje u slovenske provincije Turske u Evropi“,  a interesovanja je bilo i za naša druga izdanja.
Biblioteka SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo je dobila na pokolon, na čemu im najljepše zahvaljujemo od:

ivanauprava

filip_visnjicsvet_knjige

  1. Narodna biblioteka Srbije  100 knjiga;
  2. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu 143 knjiga
  3. Izdavačka kuća Steve Ćosovića „Svet knjige“, sabrana djela Pere Slijepčevića u deset tomova.
  4. Poklon 70 najnovijih izdanja izdavačke kuće Dejana Mastilovića „Filip Višnjić“

U razgovorima sa Zoranom Avramovićem i Mladenom Veskovićem dobili smo iskrena uvjeravanja da će SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo  dobiti besplatan štand u  atraktivnoj Velikoj  areni Hale 1  i  za 61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu u 2016.g.

VIDIMO SE NA SLIJEDEĆEM SAJMU KNJIGE!

 

 

Održana promocija novog dvobroja časopisa Bosanska vila br. 65.-66.

bv_63_64

Novo izdanje časopisa Bosanska vila promovisano je u četvrtak 26.11.2015. u prostorijama Društva. Riječ je o dvobroju 65/66, koje obuhvata drugo polugodište 2015. godine, a donosi niz proznih priloga poznatih pisaca, poeziju starije i mlade generacije pjesnika. Pored publicističkih tekstova i pozorišnih osvrta, novo izdanje donosi najnovije radove eminentnih pisaca, prevode, intervjue, portrete i aktuelnosti.

bosanska bosanska

Promotori su bili:

- Živana Jovančić, glavna i odgovorna urednica;

- Vladimir Premec, Akademik profesor;

- Nedeljko Zelenović, književnik i kritičar.

Novo izdanje Bosanske vile možete kupiti u prostorijama „Prosvjete“, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 1, od 12:00-15:00 h, po cijeni od 5,00 KM

 

Pozivamo Vas 26.11.2015.g. u četvrtak u 19:00 sati na promociju časopisa:

BOSANSKA VILA Br.65-66.

bv_63_64

Promotori:

- Živana Jovančić, glavna i odgovorna urednica;

- Vladimir Premec, Akademik profesor;

- Nedeljko Zelenović, književnik i kritičar.

Sarajevo, četvrtak, 26.11.2015.g, u 19 sati, u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br 1.

 

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Klub žena Miss Irby Prosvjeta ugostile su delegaciju od 11 žena iz NVO "Mali koraci", Orahovac-Kosovo.

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i Klub žena Miss Irby Prosvjeta ugostile su delegaciju od 11 žena iz NVO "Mali koraci", Orahovac-Kosovo. Predsjednica Društva Amra Pandžo predstavila je ovu organizaciju koju podržava Ekumenski savez Balkana. Članice su Albanke i Srpkinje. Društvo radi na njihovom pomirenju, zajedničkom životu, druženju i obilježavanju vjerskih praznika. Pet Srpkinja i šest Albanki posjetile su prvi put Sarajevo, posjetile sve vjerske objekte, značajne spomenike iz bogate bosanske baštine. U Prosvjeti su ih dočekali dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta, Milica Kajević, članica UO Društva i predsjednica Kluba žena Miss Irby, Zora Legat, članica NO DRuštva i Angelina Janjić, članica i saradnica Prosvjete i Kluba žena Miss Irby.

албанке албанке

Naši predstavnici predočili su gošćama našu misiju,značaj osnivanja Prosvjete, obnovu i nastavak rada 1993.god.stipendiranje talentovanih i socijalno ugroženih učenika i studenata, izdavačku djelatnost, značajne izložbe,  Božicni i Vaskršnji koncert.Baština i tradicija srpskog naroda koji živi u Sarajevu njeguje se i čuva od zaborava. Takodje istaknuti su i problemi sa kojima se Prosvjeta susreće, finansiranje, restitucija. Uz sve to, saradnja sa drugim nacionalnim društvima je jako dobra. Prostorije Prosvjete su itekako poznate u gradu i gradjani svih nacionalnosti posjećuju naše javne manifestacije

српкиње српкиње

U prijatnom razgovoru, čuli smo mnogo lijepih ali i tužnih detalja koji opterećuju život Orahovca i njegove stanovnike. Od prijašnjih 22000 hiljade stanovnika srpske nacionalnosti, sada živi 300 porodica koje su smještene u sjevernom dijelu Orahovca. 15 učenika pohadja gimnaziju, a još manje osnovnu školu. Orahovac je poznat po bogatim vinogradima i bastama, prije rata, tj 1999. god  bio je proizvodjač najboljih vina, a sad, mnoga polja su neobradjena, vinogradi zapušteni.
Članice "Malih koraka" Srpkinje  otpjevale su pjesmu o Orahovcu koju je napisao i komponovao Gavro Kujundžić.
Organizacija "Mali koraci" itekako su veliki i značajni u gradjenju ponovnog suživota Albanki i Srpkinja na Kosovu

 

Promocija novih "Prosvjetinih" izdanja na 60.Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu koje se održava od 25.10.-01.11.2015.g.

baner

SPKD Prosvjeta Sarajevo i ove godine učestvuje na 60. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu. Promociju najnovijih "Prosvjetinih" izdanja će predvoditi prof.dr. Dejan Đuričković,
koji će prisutne na promociji upoznati sa istorijatom Društva, posebno sa izdavačkom
djelatnošću, a o objavlјenim izdanjima će govoriti:

1.Dragana Tomašević, književnica, urednica ovih izdanja

2.Bosansku vilu će predstaviti Živana Jovančić, glavna i odgovorna urednica;

3.O novoj seriji Almanaha Prosvjete govoriće Slobodan Šoja, glavni i odgovorni urednik.

Beograd, 31.10.2015. godine u Sali «Vasko Popa» od 14:00-14:50 sati

sajam

PROMOCIJA PROSVJETINIH IZDANJA:

1.Zbirka poezije Velimira Miloševića Nacrtaj mi kuću tata (objavlјena posthumno);
2.Do sada  neobjavlјena drama  Svetozara Ćorovića U mraku
3.Knjiga prof. dr. Dejana Đuričkovića Književnost i njeno tumačenje;
4.Prevod sa engleskog tri poglavlјa knjige Adeline Pauline Irbi: Putovanje u slavenske zemlјe provincije Turske u Evropi;
5.Bezumni plamen zbirka poezije Stevana Tontića;
6.Almanah Prosvjete, Prosvjetin godišnjak (nova serija) za 2014. godinu;
7.Bosanska vila, list za književnost, kulturu i društvena pitanja-broj 61-62, 63-64, 65-66;
8.Katalog sa izložbe Praški odrazi - Stipendisti “Prosvjete”.

veljosvetozardejan

Irbistevanalmanah

bosanskabosanskabosanska

katalog

baner

 

 

 

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo za sve članove organizuje:
Jednodnevni izlet u Doboj
u subotu, 03. oktobra 2015. godine


Cijena izleta iznosi 12 KM, a uklјučuje:
- prevoz Centrotrans autobusom visoke turističke klase
- Turistički obilazak
- ručak u restoranu u etno selu Kotromanići
Molimo sve zainteresovane da navedeni iznos uplate u što kraćem roku, a najkasnije do 30.09.2015. (do 14 sati), u prostorijama Društva, kako bi osigurali svoje mjesto u autobusu (broj mjesta je ograničen).
Polazak je predviđen za 08.00 ispred  Zemalјskog muzeja, a povratak u 20.00 sati.
Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 444 230

 

OBAVJEŠTENJE!

- Na osnovu člana 19 Statuta Udruženja građana SPKD „Prosvjeta" - Sarajevo sazivam:

XIII IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU  DRUŠTVA

 

U četvrtak, 01.oktobra.2015 godine u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije  br. 1,  u 18,00 časova. 

Materijale za Skupštinu možete preuzeti u prostorijama Društva svakim radnim danom od 10,00 – 15,00 sati, ili prije početka Skupštine.

Molimo sve članove Društva da neizostavno prisustvuju zasjedanju Skupštine! Hvala!

Predsjednik  Društva

   Savo Vlaški

poziv

 

Otvorena izložba Praški odrazi

galerija

Dana 13.08.2015.g. u 20 sati otvorena je izložba Praški odrazi u Nacinalnoj galeriji BiH. Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Sarajevo je u periodu nakon svog osnivanja, od 1902. do 1924. godine, stipendiralo 25 umjetnika koji su likovne akademije završavali u mnogim značajnim likovnim centrima Evrope, kakvi su Pariz, Minhen, Beč ili Prag. Kulturna klima u Evropi s početka 20. vijeka učinila je Prag jednim od značajnih centara likovne umjetnosti – gdje su sve značajne izložbe iz Pariza odmah bile prenesene u ovaj grad. Tako su studenti Likovne akademije i praška kulturna javnost bili upoznati sa djelima Ogista Rodena, Edvarda Munka, francuskih impresionista i postimpresionista, Henrija Matisa, Pabla Pikasa...

galerija otvorenje

U začecima bosanskohercegovačke likovne umjetnosti, dakle na samom njenom početku, bilježe se imena školovanih slikara koje je stipendirala ili na drugi način pomagala Prosvjeta, a koji su svoje umjetničko zrenje vezali za Likovnu akademiju u Pragu i profesora, velikog hrvatskog umjetnika i pedagoga Vlahu Bukovca. Riječ je o Peri Popoviću, Todoru Švrakiću, Branku Raduloviću, Jovanu Bijeliću i Kosti Hakmanu.

Pero Popović, Todor Švrakić i Branko Radulović će 1907. godine u Srpskoj školi u Sarajevu otvoriti prvu izložbu domaćih slikara u Bosni i Hercegovini, pod patronatom i u organizaciji Srpskog prosvjetnog društva Prosvjeta. O toj izložbi je mnogo pisano, i ona uistinu predstavlja kamen temeljac u razvoju domaćeg slikarstva i likovne kritike.

ambasador ljubica

Autorica  izložbe Ivana Udovičić izjavila je da je izloženo oko 100 djela autora Pere Popovića, Todora Švrakića, Branka Radulovića, Jovana Bijelića i Koste Hakmana, od kojih je većina rađena tehnikom ulje na platnu, kao i određen broj crteža, skica i akvarela.
Dodala je da su na izložbi zastupljeni svi periodi i najreprezentativniji dio opusa petorice autora - od đačkih radova i prvih skica do remek djela koja su uvrštena u antologiju bh. slikarstva. Riječ je o zbirci Umjetničke galerije BiH, čiji se pojedini eksponati ubrajaju u antologijska ostvarenja bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Takođe, neka djela izlagana su iznimno rijetko, tako da predstavljaju svojevrsno osvježenje i daju cjelovitiji uvid u opuse pojedinih autora.

Osim što predstavlja djela bogate galerijske kolekcije te raskriva pojedinačne umjetničke opuse, izložba je koncipirana na način da dočara atmosferu Praga s početka 20. vijeka, da ukaže na karakter Praške akademije i njezine najvažnije profesore, te na značaj te institucije u formiranju i razvoju ovih slikara za vrijeme njihovog boravka u Pragu

Autor predgovora za katalog izložbe Vojislav Vujanović istakao je da umjetnici čija su djela izložena svojom vrijednošću i stvaralačkom snagom urastaju u vertikalu duhovnih vrijednosti čitavog bosanskohercegovačkog prostora..

gosti deca

Katalog izložbe u boji, će biti nezaobilazna literatura u proučavanju značaja i uticaja Praške likovne akademije na početak i razvoj srpskog slikarstva, a time i na razvoj slikarstva u Bosni i Hercegovini.U prodaji je na izložbi po jedinstvenih 10,00 KM Fotografije u katalogu uredila Lejla Voljevica.

Autor Projekta Ljubica Žikić;

Autor izložbe: Ivana Udovičić;

Uvodni esej u Katalogu: Vojislav Vujanović;

Tehnička postavka izložbe: Mihret Alibašić – Micko;

 

Održan PRESS u povodu izložbe

Praški odrazi

press

O najavi izložbe na PRESS konferencijigovorili su predsjednik Društva prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić, autor izložbe Ivana Udovičić i likovni i književni kritičar Vojislav Vujanović autor uvodnog eseja u katalogu koji prati izložbu.

press press

Predsjednik Društva prim.dr. Savo Vlaški rekao je da će izložba biti jedan od doprinosa predstojećem velikom kulturnom događaju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevo film festivalu.

Autor predgovora za izložbeni katalog Vojislav Vujanović ističe da su gotovo svi umjetnici čija će djela biti postavljena vezani i za prosvjetno-pedagoško djelovanje.
Baveći se biografskim podacima, podsjeća da četvorica (izuzev Branka Radulovića) potječu iz Bosanske krajine.
Vujanović zapaža i detalj da zamišljena geografska crta između mjesta u kojima su ovi umjetnici rođeni obrazuje polumjesec.
Tražio je, kaže, te s radošću našao i poetsku dimenziju u njihovim djelima, od skica do završenih remek-djela.

press kamere

Autorica izložbe Ivana Udovičić ističe da Umjetnička galerija BiH rado ugošćuje ovako velike likovne događaje kao što je izložba nekadašnjih "Prosvjetinih" stipendista.

Izložba je sufinansirana sredstvima Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

OSNOVNI BIOGRAFSKI PODACI O PROSVJETINIM PROSLAVLJENIM STIPENDISTIMA – SLIKARIMA KOJI SU SE ŠKOLOVALI NA LIKOVNOJ AKADEMIJI U PRAGU (1904 – 1920)

Todor Švrakić

Todor Švrakić (Prijedor, 10. mart 1882.- Sarajevo, 5. decembar 1931.) bio je prvi školovani slikar sa prostora Bosne i Hercegovine koji je 1906. godine završio likovnu akademiju u Pragu .
Sa 16 godina odlazi u Beograd gdje pohađa privatnu slikarsku školu Riste i Bete Vukanović, da bi školovanje produžio kod Paje Jovanovića u Beču, a kasnije i u Pragu.
Godine 1911. u Sarajevu otvara slikarsku školu, prvu te vrste u Bosni i Hercegovini.
Radio je kompozicije  portrete i  pejsaže, od kojih je najpoznatiji zvanični i jedini portret  Nikole Pašića, predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije. Izlagao je 1911. godine u Pragu, i na svim izložbama „Medulića“, zatim u Rimu 1911. i na svim jugoslovenskim izložbama u to vrijeme. Smatran je jednim od najboljih srpskih akvarelista.

Branko Radulović

Branko Radulović  (Mostar, 1885. – Skoplje 1916.) je prva znanja stekao u Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi u Beogradu, koja je upotpunio na Likovnoj akademiji u Pragu i naknadnim usavršavanjem u Parizu. Počeo je slikati u duhu akademskog realizma, a onda je usvojio poentilistički potez kista. Neka njegova djela rađena početkom druge decenije među najboljim su primjerima impresionizma u bosanskohercegovačkom slikarstvu. Slikao je motive iz Praga, Mostara i Pariza. Njegove portrete odlikuje profinjenost i skladan kolorit. Bio je zastupljen na izložbi „Plenerista“ u Beogradu 1960.

Pero Popović

Pero Popović (Prijedor 1881. – Sarajevo 1941.) diplomirao je na Likovnoj akademiji u Pragu 1909. godine. Nakon završetka studija bavio se slikarstvom i pedagoškim radom. Radio je kao profesor u banjalučkoj, a potom sarajevskoj gimnaziji.

Kosta Hakman

Kosta Hakman (Bosanska Krupa, 1899.- Opatija 1961.). Poslije studija Likovne akademije u Pragu, usavršavanje nastavlja u Beču, Krakovu i Parizu. Od 1930. godine radi kao profesor crtanja na arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Beogradu, a zatim i kao profesor Akademije likovnih umjetnosti. Glavni dio njegovog opusa čine pejzaži, mrtve prirode i interijeri u duhu „poetskog realizma“. Bavio se grafikom. Samostalno je izlagao u Beogradu (1929, 1931., i 1936.). Posmrtna izložba mu je priređena u Beogradu 1963. godine.

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić (Bosanski Petrovac 1886. Beograd, 1964.) je dvije godine učio slikanje kod Čeha Jana Karela Janovskog. Godine 1909. odlazi u Krakov, gdje je upisao Akademiju likovnih umjetnosti i pohađao ju je do 1913.godine. Potom je otišao u Prag gdje je studirao na tamošnjoj Akademiji. Od 1919. godine živio je u Beogradu i poznat je kao izvrstan pedagog i kroz njegov atelje prošla je čitava plejada mladih srpskih slikara. Između dva svjetska rata Bijelić je učestvovao na svim važnijim jugoslovenskim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe

PRAŠKI ODRAZI
Prosvjetini stipendisti školovani na Likovnoj akademiji u Pragu 1904-1920.
Umjetnička galerija BiH, Sarajevo
od 13. avgusta - 06. septembra 2015.

praski_odrazi

     Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Sarajevo je u periodu od svog osnivanja 1902 – 1924. godine stipendirala 25 umjetnika koji su likovne akademije završavali u mnogim značajnim likovnim centrima Evrope: Pariz, Minhen,  Beč  ili Prag.  Kulturna klima u Evropi s  početka 20. vijeka učinila je Prag  jednim od značajnih centara likovne umjetnosti – gdje su sve značajne izložbe iz Pariza  odmah bile prenesene u ovaj grad. Tako su studenti Likovne akademije i praška kulturna javnost bili upoznati sa djelima Ogista Rodena, Edvarda Munka, francuskih impesionista i postimpresionista, Henri Matisa, Pabla Pikasa...

      U formiranju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i na samom njenom početku bilježe se  imena školovanih slikara koje je stipendirala ili na drugi način pomagala „Prosvjeta“, a koji su svoje umjetničko zrenje bili vezali za Likovnu akademiju u Pragu i njihovog profesora, velikog hrvatskog umjetnika i pedagoga, Vlahu Bukovca. Riječ je o Peri Popoviću, Todoru Švrakiću, Branku Raduloviću, Jovanu Bijeliću i Kosti Hakmanu...  

Pred nama je Katalog ,koji će biti nezaobilazna literatura u proučavanju značaja i uticaja Likovne akademije u Pragu na početak i razvoj srpskog slikarstva, pa samim tim i na razvoj bosanskohercegovačkog slikarstva.(dio iz predgovora predsjednika Društva prim.dr. Save Vlaškog u katalogu sa izložbe "Praški odrazi".)

Mala igra magije: Hercegovina je rađala pjesnike, Krajina – likovne umjetnike. I, ako se poslužimo vizuelnom metaforikom, onda smo u situaciji da kažemo kako su krajiški likovni umjetnici, svojim mjestom rođenja, oblikovali izvjesni mjesečev srp. Srp čiji se početni rog začeo u Banjoj Luci podržavajući imena nekoliko slikara, među kojima spominjemo samo neke – Božidara Nikolića, te čuvenu banjalučku četvorku: Duška Simića, Bekira Misirlića, Alojza Ćurića i Envera Štalju. Hrbatom srpa stižemo do Prijedora u kojem nam se odzivaju: Pero Popović, Todor Švrakić, Milan Četić, Sreten Stojanović, Branko Miljuš, Veso Sovilj; sljedeća nam je stanica Novi Grad sa imenom Stojana Ćelića, potom, preko Lazara Drljače iz Blatne, stižemo do Bosanske Krupe i imena Envera Krupića, Boška Karanovića, Zdravka Vajagića i Koste Hakmana. Hrbat srpa se zatim naginje prema Petrovcu iz kojega su se u orbitu vinuli Jovan Bijelić, Hakija Kulenović i Mersad Berber, da bi se drugi rog svinuo u Drvar i predstavio nam Miloša Bajića. (iz Uvoda likovnog kritičara i publiciste Vojislava Vujanovića u katalogu sa izložbe "Praški odrazi")

Katalog

Izložbu "Praški odrazi" prati i katalog koji će biti u prodaji po promotivnoj cijeni od 10,00 KM.

 

 

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju osvećenju hrama u Prebilovcima u organizaciji SPC

izlet

 

Danas, na Vidovdan, podsjećanje na sudbonosni događaj i odavanje počasti Gavrilu Principu i svim herojima "Mlade Bosne"

kapela

U nedjelju, 28.06.2015. godine, rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, predstavnici Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo, te predstavnici Ambasade Srbije u BiH, Humanitarnog udruženja „Dobrotvor“ i Udruženja „Sv.Marko“ kao i članovi Društva su u 12:00 sati položili vijenac na Spomen kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ gdje su sahranjeni Gavrilo Princip i ostali Vidovdanski mučenici i time odali počast svim učesnicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu ovog sudbonosnog događaja.

delgacija savo

SPKD Prosvjeta i ovim putem želi podsjetiti na važnost pamćenja istorijskih događaja, kako mjesta sjećanja u budućnosti ne bi postala mjesta zaborava.

.

ploca imena

Pored Spomen kapele, predstavnici Društva su posjetili i grob još jednog od članova Mlade Bosne, Ivana Kranjčevića, koji je sahranjen na groblju Bare, a članice
Kluba Miss Irby su u 11:30 položili cvijeće na grob velike humanitarke i dobrotvorke Adeline Pauline Irby, koja je svoj život posvetila obrazovanju ženske djece.

.

 

 

U nedelju 28. juna 2015. polaganje vijenca u počast Vidovdanskim herojima

 

kapela

U nedelju  28.juna 2015. godine rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo, predstavnici Srpske pravoslavne crkve - Crkvene opštine Sarajevo, te predstavnici Ambasade Srbije u BiH, Humanitarnog udruženja „Dobrotvor“ i Udruženja „Sv.Marko“ kao i članovi Društva će u 12,00 sati položiti vijenac na Spomen kapelu pripadnika Mlade Bosne na groblju „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“ gdje su sahranjeni Gavrilo Princip i ostali Vidovdanski heroji i time odati počast svim učesnicima Sarajevskog atentata.

U Spomen kosturnici počivaju Gavrilo Princip, Danilo Ilić, Mihajlo-Miško Jovanović, JakovMilović, Bogdan Žerajić, Trifko Grabež, Mitar Kerović, Marko Perin, Nedeljko Čabrinović, Veljko Čubrilović i Neđo Kerović.

 Pored Spomen kapele, predstavnici Društva će posjetiti i grob još jednog od članova Mlade Bosne, Ivana Kranjčevića, koji je sahranjen na groblju Bare, a članice
Kluba Miss Irby će u 11:30 položiti cvijeće na grob velike humanitarke i dobrotvorke Adeline Pauline Irby.

 

U okviru 34. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu 14. juna 2015.g u 18:00 sati u salonu Doma kulture – održana je promocija knjige U mraku Svetozara Ćorovića

u mraku

U okviru 34. Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu 14. juna u 18:00 sati u salonu Doma kulture – održana je promocija knjige U mraku Svetozara Ćorovića. O knjizi su govorili Nedžad Fejzić, Tanja Miletić-Oručević i Almir Bašović.
Nedžad Fejzić je naglasio da ova knjiga u izdanju SPKD Prosvjeta postavlja visoke standarde kada je riječ o izdanjima dramske književnosti kod nas, posebno se osvrnuvši na uzorne teatrološke bilješke Kemala Bakaršića.
Almir Bašović je govorio o elementima melodrame kod Ćorovića i naglasio značaj promoviranja ove drame upravo na Pozorišnim/Kazališnim igrama u Jajcu, kao najstarijem pozorišnom festivalu u Bosni i Hercegovini.
Redateljka Tanja Miletić-Oručević govorila je o Ćorovićevom jeziku, posebno se osvrnuvši na njegovo sjajno poznavanje jezika Hercegovine, naglasivši da je prisustvo lokalnog dijalekta na pozorišnoj sceni izuzetno važno za osjećanje vlastitog identiteta jedne zajednice.

 

Održana promocija knjige u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo od Svetozara Ćorovića „U mraku u Mostaru:

corovic kuca

U  sklopu obilježavanja  140.godišnjice rođenja Svetozara Ćorovića, 29. 05. 2015. godine, , delegacija SPKD Prosvjeta položila je cvijeće na njegov grob a u večernjim satima, s početkom u 19 sati, u bašti Ćorovića kuće uz prigodan program u kojem su učestvovali učenici OŠ Mujaga Komadina, koji su, zahvaljujući svom nastavniku jezika i književnosti, ovih dana obnovili sjećanja na život i djela Svetozara Ćorovića , održana je i promocija knjige Ćorovićeve drame "U mraku", u izdanju SPKD Prosvjeta Sarajevo.

djeca iskra

Ono što posebno raduje je to što je brojna omladina Mostara bila prisutna na događanju kao i podatak da mladi iz ovog grada redovno i zainteresovano prate ove i slične manifestacije što je pokazatelj, kvalitetno obrazovno-odgojnog rada sa mladima.  Događaj su zajednički organizirali mostarska Prosvjeta, u suradnji s Prosvjetom Sarajevo.

goran priprema

Generalni sekretar SPKD Prosvjeta - Mostar Goran Kosanić, rekao je, "Ćorović je knjigu napisao početkom 20. stoljeća, međutim, rukopis je bio zagubljen, a nakon što se ponovo pojavio napisana je knjigu... Mnogi veliki ljudi koji su doprinjeli razvoju kulturnog života našeg grada i sredine vremenom bivaju zaboravljeni. Zbog toga smo odlučili da ove godine obilježimo godišnjicu rođenja i bar malo oživimo sjećanje na velikog Svetozara Ćorovića",

sveto

Podsjetimo se u crticama,  o našem velikanu, na današnji dan, 1875. godine, u Mostaru je rođen Svetozar Ćorović, bosanskohercegovački i srpski književnik i kulturni radnik. Predstavlja jednu od najmarkantnijih ličnosti mostarskog omladinskog pokreta toga doba, a sa suvremenicima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem činio je nadaleko čuvenu mostarsku književnu i kulturnu trojku. U Mostaru je završio osnovnu i trgovačku školu. Brzo je izrastao u eminentnog srpskog kulturnog i javnog radnika i proznog pisca, koji će danonoćno pisati crtice, pripovijetke, romane i drame i u njima faktografski vjerno slikati život u Hercegovini i ljude svih staleža, vjera i narodnosti. Kako je najveći dio svog života proveo u svom rodnom gradu, njegova djela nadahnuta su Mostarom i Hercegovinom, a njegove priče govore o životima malih, običnih ljudi, od trgovaca i zanatlija do vojnika, sveštenika i bivših plemića.  Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima kao što su Golub, Neven, Bosanska Vila, Luč, Otadžbina i Brankovo kolo. Bio je aktivan član Mostarskog društva Gusle. Za vrijeme aneksione krize 1908. izbjegao je u Italiju. Godine 1910. je izabran u Bosanski sabor kao zastupnik. Po izbijanju rata uhapšen je i odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u Mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17. aprila 1919. godine. Njegova najpoznatija djela su: "Ženidba Pere Karantana", "Majčina sultanija", "Stojan Mutikaša", "U ćelijama", "U mraku", "Jarani", "Zulumćar", "Kao vihor", "Među svojima", "Bogojavljenska noć", "Pod pećinama", "Poremećen plan" i "Izdaje stan pod kiriju".

dragana strajo

O knjizi "U mraku" govorili su Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD Prosvjeta i urednica knjige, teatrolog Strajo Krsmanović i književnik Almir Bašović.  
Dragana Tomašević izrazila je zadovoljstvo što je ova Komisija uspjela dobiti besplatno prava za Ćorovićev tekst od Marine Katnić-Bakaršić, udovice Kemala Bakaršić  i istakla: “Večerašnja promocija je zaista svečanost za naš grad jer se često ne događa da se objavljuje nepoznati rukopis tako velikog pisca, kao što je bio Ćorović …„Danas je 140. rođendan našeg velikog pisca Svetozara Ćorovića, i mislim da ga ni on za života ljepše nije proslavio, kao što ćemo mi danas da ga obilježimo, sa ovoliko lijepih mladosti i njihovog doprinosa ovoj večeri. Znamo da svaki grad ima svoga pisca, tako i Mostar ima svoga Ćorovića. Potrudili smo se da podsjetimo na ovog velikog pisca objavljivanjem ove drame koja je bila zagubljena”.

kosanic promotori


 Teatrolog Strajo Krsmanović  istakao je da „Ćorović u ovoj drami izlazi na scenu, osjećajući na fantastičan način puls života malog hercegovačkog čovjeka. Ćorović svojim senzibilitetom za socijalnim, jako ubjedljivo, sugestivno iznosi jednu snažnu priču i povrđuje se kao izvanredan pisac socijalnog miljea.“..” Ova drama objavljena je 1909. godine u Srpskom književnom glasniku i smatrala se izgubljenim rukopisom.Ratne 1993. godine otkrio je Kemal Bakaršić, jer je bila nes(p)retno uložena u rukopisnoj biblioteci Zemaljskog muzeja BiH u pogrešnu fasciklu. Od njegnog otkrića do scenske praizvedbe u Narodnom pozorištu u Mostaru 1998. godine do ovog izdanja literalnog i teatrološkog je nadasve neobičan put.” Naglasio je da je ovo izdanje knjige „U mraku“ urađeno i opremljeno maksimalno profesionalno i to s predgovorom – teatrološkom analizom Almira Bašovića, bibliotečkom analizom Kemala Bakaršića i orginalnom oštampanom dramom. " To je pokazatelj kako bi trebalo da se radi u našem izdavaštvu i teatrologiji i jedan od pozitivnih primjera"

publika dragana

Krsmanović je ispričao priču o praizvedbi predstave "U mraku" 1998. godine u Mostaru, koja je sačuvana i kao snimak u arhivi BH televizije „Osjećam se ponosno i ponizno što danas mogu biti akter ovog po svemu značajnog kulturološkog događaja. Svetozar Ćorović je klasik naše literature, klasik kakvim bi se ponosila i puno veća literatura od naše. Naša obaveza je da njegujemo sjećanje na takvog literatu i da promovišemo njegova djela. Priča o promociji njegove drame „U mraku“ je jedna nevjerovatna, pomalo triler priča. Smatralo se da Svetozar Ćorović nije završio ovu dramu...

strajo basovic

Zemaljski muzej u Sarajevu u ratu se nalazio na prvoj liniji. Njegovi uposlenici i svi koji su mogli da pomognu bavili su se sklanjanjem njegovih nevjerovatno vrijednih zbirki, da se to ne uništi u ratu. Prof. dr. Kemal Bakaršić je na nevjerovatan način došao do rukopisa ove drame. Naime, rukopis je bio uložen u rukopisnoj biblioteci, što bi danas rekli, u krivom fajlu, i ispao je, a sretna okolnost je da je profesor Kemal Bakaršić, posvećenik i znalac literature, prepoznao o čemu se radi i otkrio da je to drama koju je Ćorović napisao.“ 

omladina knjiga

 Predgovor za ovu knjigu napisao je pozorišni, filmski i književni kritičar i književnik Almir Bašović. „Mislim da je Ćorović jako dobro vladao zanatom pisanja melodrame. Bilo je vrijedno objaviti ovu knjigu da se vidi u kojem je redu Ćorović pisac i ove forme“, izjavio je on.

djeca omladina

 

Održana promocija knjige u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo od Svetozara Ćorovića „U mraku u Zenici:

U okviru pratećeg programa XIV Festivala bh drame u Zenici, 12.5.2015. godine u Bosanskom narodnom pozorištu održana je promocija knjige U mraku Svetozara Ćorovića, objavljene u izdanju SPKD Prosvjeta. Na promociji su govorili Nedžad Fejzić i Almir Bašović.

zenica zenica

Fejzić je istakao ozbiljnost pristupa pokojnog Kemala Bakaršića koji je otkrio ovu izgubljenu Ćorovićevu dramu, prikupio najvažnije teatrološke podatke o Ćorovićevim dramama te napisao bibliografski ogled. Upravo zbog načina na koji je priređena, po Fejziću ova knjiga postavlja visoke standarde u objavljivanju dramske književnosti. Bašović je naglasio važnost izdanja Ćorovićeve drame, između ostalog i zbog odnosa koji naša kultura ima prema dramskoj tradiciji. Govoreći o drami U mraku, Bašović je ukazao na elemente melodrame te naglasio vezu između ove drame i Ćorovićevih pripovjedaka, posebno imajući u vidu Ćorovićevo razotkrivanje društvene nepravde. Također, Bašović je ukazao na činjernicu da se kod nas ponekad sa prezirom govori o žanrovima kao što je melodrama, iako se taj žanr može prepoznati i kod nekih značajnih evropskih pisaca ali i kod nekih velikih filmskih autora, poput Rajnera Vernera Fazbindera. Fejzić je podsjetio na činjenicu da melodrama nije samo žanr koji nudi zabavu građanskoj klasi, već je i forma koja može biti društveno subverzivna, o čemu svjedoči i Ćorovićeva drama U mraku.

 

Održana promocija knjige u izdanju SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo od Svetozara Ćorovića „U mraku:

Moderator:   Dragana Tomašević,
predsjednica komisije za  izdavačku djelatnost i urednica knjige
Promotori:  Strajo Krsmanović, teatrolog
                 Želјko Grahovac, književnik

sveto

Kemal Bakaršić:
Zaboravlјena drama Svetozara Ćorovića “U mraku”

kemal

Sažetak:
Istog dana kada je zbirka ‘Književnog arhiva Bosanaca i Hercegovaca dobila pjesme Avde
Karabegovića Hasanbegova (opisane u prethodnom poglavlјu) Svetozar Ćorović je poklonio i rukopis sopstvene neizvedene drame u tri čina, čija je početna scena objavlјena, a za koju se smatralo da je izgublјena. Drama u tri čina U mraku premijerno je izvedena 1. jula. 1998 godine u Mostaru.

scena

Rukopis i njegova poleđina
Autograf rukopisa drame U mraku Svetozara Ćorovića, čiji je početak objavlјen 1909. godine u
Srpskom književnom glasniku i do sada se smatrao izgublјenim rukopisom, pronađen je početkom oktobra 1991. godine u rukopisnoj zbirci Biblioteke Zemalјskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Rukopis je pronađen slučajno prilikom rutinskog premještanja dijelova rukopisne zbirke Biblioteke iz podrumskih prostorija i inventariranja fondova koji su isklјučivo pripadali zbirkama bivšeg Instituta za proučavanje Balkana dr. Karla Patscha. Za rukopisom nisam tragao i njegov slučajan pronalazak nije predstavlјao zasluženu nagradu za godine upornog istraživanja i discipliniranog rada.
1 Kemal Bakaršić “Fragmenti kulturne historije Bosne i Hercegovine.Poglavlјe 5 Zaboravlјena drama Svetozara Ćorovića U mraku

dragana publika

Za rukopis koji je u rukopisnoj zbirci bio nedostupan osamdeset godina pogledu istraživača (prvenstveno kao poslјedica činjenice da je njegova fascikla bila pogrešno uložena unutar jedne od arhivskih kutija) slučaj je nehotična greška, a njegovo otkriće gotovo svakodnevnica bibliotekarovog posla u velikoj i bogatoj biblioteci. Ćorovićev rukopis nalazio se u arhivskoj kutiji dokumentacije Instituta, u jednoj od šest sačuvanih fascikli registrature i prateće dokumentacije, koji se čuva u rukopisnoj zbirci Biblioteke Zemalјskog muzeja.

u mraku

Knjigu možete nabaviti u prostorijama Društva po jedinstvenoj cijeni od 12,00 KM.

 

Poklon od NBS od oko dvije stotine novih knjiga našem Društvu!

zoran bibliotekar

Posjeta NBS XXVII Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu koje je trajalo od 22-27. aprila 2015.g upriličila je i novu radost našem Društvu. Pored radosti što ponovo vidimo stare prijatelje tu je i nova donacija od skoro 200 novih naslova, pomno probranih knjiga od strane  NBS, preciznije Ivane Nikolić iskrenog prijatelja ove kuće načelnice selektivne nabavke NBS, a dostavljenu preko svojih saradnika, Načelnikom u odijelu za izdavaštvo i plasman knjige Draganom Purešićem i Janko Jankovićem bliskim saradnikom iz istog odjela, koji su taj neizmjerno dragocjeni poklon dopremili u naše prostorije.

knige evandjelje

Učinili su nam veliku čast samim tim, što nas nisu zaboravili. Nama je nemjerljivo žao što nisu imali više vremene zbog velikog obima svojih poslova da  budu dragi gosti makar malo duže i da podijelimo radost viđenja kroz izmjenu iskustava i sugestije.

knjige knjige

Izuzetno cjenimo i pozdravljamo nastavak naše saradnje, to pokazuje iskrenu zainteresovanost NBS za naš rad i trud da nas pomognu na bilo koji dostupan način. Trudimo se da iz ovih stvari izvučemo pouke i opravdamo povjerenje o  međusobnoj saradnji. Imamo mnogo stvari u kojima imamo iste ciljeve i programski rad. Što nam daje neslućene mogućnosti saradnje i obostrane koristi. Donacija knjiga i ponovna posjeta NBS je dokaz ispravnog mišljenja i ogromnog uloženog truda.

knjigeknjige

Povezanost jedne od najznačajnijih institucija na Balkanu i našeg Društva govori o tome da je to jednaka vizija  zamišljena od ljudi kojima je knjiga bila na prvom mjestu. Uspjeh se u životu ne dešava slučajno, iza njega stoji predan rad i uloženo znanje kao i duhovni, fizički i emotivni napor.  Uspjeh je ono što nam daje snage da istrajemo. Naša biblioteka i rad našeg Društva, mada skromna daje svoj doprinos opštoj tradiciji i kulturi. Trudimo se  da učinimo i doprinesemo više  opravdanih vrijednosti ciljevima za koje se borimo.
Danas imamo istovjetne uloge, saradnja sa NBS dobija tim vise na važnosti, sa ljudima u struci koji shvataju vrijednost kojima se bavimo ali i teškoće sa kojima se susrećemo  u današnjim vremenima i sa kojima se borimo. Složenost odnosa modernog doba i globalnih zbivanja, učvršćuje naše pozicije. Svjetski trend je u obezvređivanju znanja i kulture. Ljudi koji imaju znanje i želju da pomognu i da nastave u očuvanju tradicija i kulture našeg naroda su od ogromne važnosti. Značaj biblioteke kao „riznice znanja“, dobija još više na vrijednosti. Pohranjena pisana riječ stoji a ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo.

knjige zoran

Zahvaljujemo NBS na posjeti, prijateljstvu, ohrabrenju i dragocjenim knjigama. Dali ste nam podstrek da prilegnemo zdušno svim silama na nove projekte. Na nama svima je  čuvanje ove zajedničke intelektualne baštine. Da podržimo i omogućimo svakom pojedincu koji želi da uči i spoznaje istine iz svih oblasti u književnosti, nauci, umjetnosti, itd. I još jednom posebno, veliko hvala Ivani Nikolić i njenom izuzetnom timu saradnika, na pažnji i iskrenom interesovanju koje iskazuje za naš rad kroz konkretnu i nesebičnu pomoć u svakoj prilici.

Zadnje, ali ne i najmanje važno,naprotiv. Jedna od ključnih osoba za saradnju  koja je svojim radom   obezbjedila redovan doprinos novih izdanja, trenutno aktuelnih kniga iz NBS,  a slobodno možemo reći i utemeljiteljem ove biblioteke Prosvjete kakvu poznajemo  danas je izuzetna žena, koju moramo pomenuti jer bez njenog zalaganja sve ovo ne bi bilo moguće ili, makar ne u ovom obimu, je Ljubica Žikić poslovni sekretar  našeg Društva. U moje lično ime u ime Društva i u ime budućih generacija kojima ostaje ovo veliko intelektualno blago, jedno veliko HVALA.

 

SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, Komisija za izdavačku djelatnost,  pozivamo Vas na promociju knjige:

Svetozara Ćorovića „U mraku

U povodu obiležavanja Dana Kantona Sarajevo 02-09.maj 2015.g. pozivamo Vas na promociju knjige Svetozra Ćorovića U Mraku

u mraku

Moderator: Dragana Tomašević, predsjednica Komisije za izdavačku djelatnost i urednica knjige
Promotori:  Strajo Krsmanović, teatrolog
                  Željko Grahovac, književnik

Promocija se održava u okviru Dana Kantona Sarajevo, srijeda, 06. maj 2015.g u 19,00  sati u prostorijama Društva ul Sime Milutinovića Sarajlije br.1

poziv

Promocija knjige je zakazana i u Mostaru za 29. maj 2015.g u kući Ćorovića SPKD „Prosvjeta“ Mostar ul Maršala Tita 178 u 19 sati. (na 140-ti rođendan Svetozara Ćorovića).
Promotori : Strajo Krsmanović i Almir Bašović.

 

Tribina, održano je predavanje na temu: Stare srpske porodice koje su živjele u Varoši : Milojka Ceković i drugi

cekovic


U prostorijama Društva,29.04.2015.g. održana je tribina na temu: Stare srpske porodice koje su živjele u Varoši : Milojka Ceković i drugi. Predavač Svjetlana Bajić.Veče posvećeno starim srpskim porodicama koje su živjele na Varoši, proteklo je u neobično prijatnoj i spontanoj atmosferi.
Prisutno oko tridesetak posjetilaca.
Postavljena je i prigodna skromna izložba starih predmeta iz kuće Anke Karan.
Područje na Varoši obuhvatalo je kuće koje su se nalazile blizu Stare pravoslavne crkve, uglavnom namjenjene za sveštenički živalj. U okviru Bosanskog sandžaka 1485. god. zabilježeno je da u Sarajevu ima 42 muslimanske, 103 hrišćanske i 8 kuća dubrovačkih građana. Mahale su imale svoje nazive. I tako je ova mahala dobila ime na Varoši. Zanimljivo je da se danas Kraljevića sokak ponovo zove Varoš. Tu su stanovale porodice Srndović, Malović, Perišić, Ceković. I danas neki od njihovih potomaka žive u Sarajevu.

predavanje publika

Milica Kajević, domaćica večeri govorila je o svojoj baki "majki" Anki Kalufčić Karan, rođ. 1884, umrla 1971. god.

Anka Karan

Rodila se, život provela i umrla u kući u ul. Miloša Obilića 6. Bila je poznata i cijenjena u čaršiji, velika humanitarka i jedna od osnivačica Doma za siročad u Sarajevu, zajedno sa Jokom Šiljak i drugim poznatim Sarajkama. Veoma religiozna, imala "svoju" stolicu u crkvi, poštovana kako od vjernika, tako i od svih komšija bez obzira na vjeru i nacionalnost. Mnoge Sarajlije su je posjećivale i tražile savjet od nje, i tako je dobila nadimak "Anka, Božija majka"

anka_kuca stara_crkva

“Naša kuća za vrijeme praznika bila je puna gostiju, visokog sveštenstva i uglednih domaćina iz čaršije. Poslije praznika, hrana se raznosila siromašnim majkama, u studentske domove na Bjelavama.

anka_milica

Anka Karan je bila izuzetna žena puna mudrosti i savjeta za svakoga kome je trebalo pomoći. Ona nije bila samo ličnost, ona je bila institucija.

anka_prijateljice

I sada, ako svratite u slastičarnicu Tip-Top gdje se pije dobra boza, čućete mnogo toga lijepoga o mojoj majki”- kaže Milica Kajević
                                                  Skraćeni izvod iz prezentacije Omaž mojoj baki Anki Karan, pročitan na Islamističkom fakultetu u Sarajevu, 20.4. 2008

Izvod iz predavanja o Cekovićima:
„Sredinom  XIX vijeka  iz Bijelog Polja u Sarajevo dolazi  Petar (Mije) Ceković rodonačelnik porodice. Kao i svi njemu slični, koji su „trbuhom za hljebom” dolazili u veća mjesta poput Sarajeva, započeo je sa dna socijalne ljestvice. Od prvih dana, kao podstanar živi kod dobro stojeće udovice Jovanke Hadžimarković (rođene Crnčević) koja je stanovala u sjevernom kraju čaršije u Kraljevića sokaku. Jovanka je, po tadašnjem običajnom pravu, kao udovica, naslijedila trećinu imovine od pokojnog muža i kupila kuću u Patkama.

halja halja

Nakon izvjesnog vremena Petar i Jovanka sklapaju brak. U braku su imali petero djece: dva sina Mihajla i Ristu i tri kćerke: Saru, Sofiju i Jelu...
… Drugi Petrov sin Risto rodio se 1865. godine. I on se kao i otac uspješno bavio trgovinom, trgujući robom i sa istoka i sa zapada. To je mogao samo neko ko je dobro poznavao situaciju i na evropskom i na osmanskom tržištu, ko je imao trgovačke „žice” odnosno pronicljivosti i upornosti. On je svoje trgovačko umijeće sticao kod svog oca. No, Petar, rekli bi, nije živio i radio po onoj narodnoj – „pleti kotac kao otac”. Bio je ne samo vrijedan trgovac nego moderan, jer je na takav način vodio knjigovodstvo u deftere, bilježio sva primanja i izdatke.
U blizini stare Pravoslavne crkve zakupio je magazu (skladište) i dućan u kojem se obavljala razmjena robe i trgovina. Posao se razvijao, kapital se uvećavao,  pa više nije stanovao kod roditelja nego je 1901. godine kupio kuću od Stjepe Srškića na Varoši (danas ulica Mula Mustafe Bašeskije br. 49).

kosulja halja

U ovoj kući, je prema kazivanjima gospođe Ceković kao i istraživanjima primarne izvorne građe dr. Ibrahima Tepića, 19. oktobra 1858. godine otvorena djevojačka škola Stake Skenderove. U prizemlju danas veoma oronule zgrade, obitovala je Stakina porodica. Na spratu se nalazila učionica, jedna manja prostorija za ručni rad i radna soba Stake Skenderove. Broj učenica i ugled škole rasli su iz godine u godinu (1868. školu je pohađalo 60 učenica u tri odjeljenja, a 1870. godine 120 učenica u pet odjeljenja). Škola je od prvobitne vjerske prerasla u svjetovnu, pa su je pohađale i kćeri uglednih turskih činovnika. Svojevrstan je kuriozitet da su Stakine učenice bile i dvije kćeri čuvenog valije Topal Osman paše. „

milica pevanje

Tribinu Kluba žena Miss Irby oplemenile su i dvije studentice Muzičke akademije u Sarajevu: Lejla Čaušrević i Adna Mahić, otpjevavši dvije sevdalinke.

 

Pozivamo Vas 29.04.2015. u srijedu u 19 sati na tribinu:

Stare srpske porodice koje su živjele u Varoši : Milojka Ceković i drugi

poziv

 

 

Održan Vaskršnji koncert
SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo

Koncert tradicionalne muzike i predanja pod nazivom
"Himna lјubavi"
u izvođenju Snežane Spasić i grupe Naissa Sarajevo, 16. april 2015.
Dom oružanih snaga BiH

dejan savo

Predsjednik Društva Savo Vlaški uz prigodne riječi dobrodošlice svim prisutnim I riječi  zahvalnosti svim onima koji su pomogli u organizaciji i izvođenju koncerta priređenog  u povodu obilježavanja jednog od najvećih hrišćanskih praznika, svim pravoslavnim vjernicima  čestitao praznik Vaskrs drevnim pozdravom


„HRISTOS VASKRSE“
“VAISTINU VAKRESE”

snezana publika

Koncert je izveden kao cjelovečernji program u trajanju od oko 100 minuta. U programu, koji je vizuelno i režijski osmišlјen kao kombinacija muzike i poezije i narodnog predanja, učestvovali su vokal, muzičari i jedan glumac.

glumac naissa

Vezivna nit koncerta je predanje, najuzvišeniji lјubavni stihovi ikada napisani, a zabilјeženi su u Svetom pismu kao ”Prva poslanica Apostola Pavla Korinćanima”, broj 13. (Himna lјubavi) koja govori o lјubavi, univerzalnoj, uzvišenoj lјubavi, o kojoj je u Bibliji govorio i Sveti Apostol Pavle.
Tradicionalne pjesme u kombinaciji sa fragmentima iz Biblije, iz Kurana, kao i Solomonovih spisa, su otpjevani I ispričani  na različitim jezicima. Tako su, osim tradicionalnih srpskih pjesama, bile izvedene  i pjesme koje govore o lјubavi na ruskom, bugarskom, makedonskom, grčkom, aramejskom jeziku.

plavo naissa

Sam program je izuzetnog umjetničkog ali i edukativnog karaktera, jer sadrži pored muzičkih numera (rijetko izvođenih narodnih pjesama), i poeziju koja govori o univerzalnoj lјubavi (između muškarca i žene, roditelјa i djece, o rodolјublјu, šale na račun lјubavi, o gordosti u lјubavi, o samolјublјu i sujeti...), uz koju smo  vidjeli i  osmišlјenu garderobu za tu priliku I čuli oko 20 različitih instrumenata koji najvećim djelom potiču sa balkanskih prostora.
Svi izvođači su pravi profesionalni umjetnici, koji su, i  ovom prilikom to dokazali, a publika je bila oduševljena. Zadnju numeru su otpjevali zajedno publika i izvođači.


Naissu čine:
1.            Snežana Spasić, vokal
2.            Slobodan Jevtić, violina, vokal
3.            Marjan Radevski, oboa, makedonska tambura, goč, vokal
4.            Aleksandar Vasov, kaval, brač, tambura, gajde, frula, okarina, dvojnice, vokal
5.            Srđan Đorđević, klavijature, vokal
6.            Goran Đorđević, perkusije, tarabuka, def, bendir, bongosi, zvona...
7.            Dejan Cicmilović, glumac, Prvak drame Narodnog pozorišta iz Niša

 

 

Održana Press konferencija

u povodu održavanja:

SVEČANOG KONCERTA ZA NAJVEĆI PRAVOSLAVNI PRAZNIK VASKRS!

Koncert tradicionalne muzike u izvedbi istaknute srbijanske pjevačice Snežane Spasić i grupe “Naissa” pod nazivom “Himna ljubavi” bit će održan u četvrtak, 16. aprila u Domu Oružanih snaga BiH u organizaciji Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta”.
Riječ je o koncertu koji “Prosvjeta” priređuje povodom jednog od dva najznačajnija pravoslavna praznika, praznika obnove života, Vaskrsa.

novinari rukovod

Član Upravnog odbora “Prosvjete” Slobodan Šoja istaknuo je na današnjoj konferencji za medije u Sarajevu da je riječ o eminentnoj grupi “Naissa” koja je do sada održala više od 400 nastupa na cijelom Balkanu, kao i u brojnim zemaljama Evrope. Ujedno je podvukao da Snežana Spasić slovi za ženu s  najljepšim glasom Balkana.
– Snežana Spasić ima poseban umjetnički izraz, kombinirajući tradicionalnu muziku sa savremenim zvukom. Ovo će biti vrhunski umjetnički događaj, jer će se na sceni naći oko 20 tradicionalnih instrumenata s cijelog Balkana – kazao je on.
Također, tradicionalne pjesme koje govore o lubavi, u kombinaciji s fragmentima iz Biblije, Kur’ana i Solomonovih spisa, na različitim jezicima će biti otpjevani ili ispričani – na ruskom, bugarskom, makedonskom, grčkom te aramejskom jeziku.
Predsjednik “Prosvjete” Savo Vlaški nada se da će vaskršnji koncerti, poput onih božićnih, također postati tradicionalni u organizaciji ovog društva, a sada je riječ o trećem takvom muzičkom događaju.

Ulaz na koncert će biti slobodan.

 

Pozivamo Vas 16.04.2015. u četvrtak u 19:30 sati u Dom Oružanih snaga BiH na:

plakat

SVEČANI KONCERT U POVODU NAJVEĆEG PRAVOSLAVNOG PRAZNIKA VASKRSA!

 

poziv

SNEŽANA SPASIĆ & NAISSA

naissa

plakat

Svim našim dragim članovima, saradnicima I prijateljima Društva iz zemlje i svijeta želimo srećan Vaskrs i tjelesnu i duhovnu obnovu!
Da vas zdravlje i duh dobro služe, da imate dobru volju, vedrinu, smirenost, mudrost I život ispunjen ljubavlju prema bližnjem.
Neka Božiji blagoslov bude na vama uz radosni Vaskršnji usklik I tradicionalni pozdrav


HRISTOS VASKRSE
Voistinu Voskrese!


Vama i vašim porodicama želimo srećne i blagoslovene Vaskršnje praznike!

 

Povodom proslave velikog pravoslavnog praznika, Vaskrsa, SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi ponedeljak 13.04.2015.godine!

 

 

Posjeta potpredsjednika Federacije BiH našem Društvu

Na poziv SPKD „Prosvjete“ Sarajevo – gosp. Milan Dunović, potpredsjenik Federacije BiH je sa saradnicima, Srđan Sužnjević savjetnik za NVO I Sandrom Filipović savjetnicom za medije u srijedu 1.aprila posjetio Srpsko prosvjetno kulturno Društvo „Prosvjeta“ Sarajevo. Potpredsjenika  su dočekali prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik Društva, Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora i Ljubica Žikić, poslovni sekretar.

Milan

Tom prilikom je gosp. Milan Dunović  upoznat sa istorijatom „Prosvjete“ od njenog osnivanja 1902. do danas, kao i sa velikim brojem manifestacija organizovanih u proteklih 20 godina od četvrtog obnavljanja rada ovog Društva. Potpredsjednik FBiH je upoznat i sa problemima donošenja Zakona o restituciji – o nemogućnosti povratka 15 „Prosvjetinih“ objekata u gradu Sarajevu, kao i da plaćamo zakupninu kao podstanari u „Prosvjetinom“ Domu, zgradi koja je izvorno vlasništvo našeg društva, gdje se od završetka izgradnje objekta (1914.) nalazilo sjedište Društva. Povratkom imovine omogućio bi veći broj zaposlenih, kao i još produktivniji rad Društva
Potpredsjednik FBiH  je obećao da će učiniti sve što je u  njegovoj moći da pomogne u radu SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo  jer je rad Društva od izuzetnog značaja sa istorijskog I kulturoškog značaja za očuvanje I promovisanje kulturne baštine na ovim prostorima.  

 

Održana promocija novog dvobroja časopisa Bosanska vila br. 63.-64.

Novo izdanje časopisa Bosanska vila promovisano je u četvrtak 26.03.2015. u prostorijama Društva. Riječ je o dvobroju 63/64, koje obuhvata drugo polugodište 2014. godine, a donosi niz proznih priloga poznatih pisaca, poeziju starije i mlade generacije pjesnika. Pored publicističkih tekstova i pozorišnih osvrta, novo izdanje donosi satirične radove, prevode, intervjue, portrete i aktuelnosti.

zizi bosanska

Na promotivnoj večeri, sadržaj časopisa predstavili su poznati sarajevski pisci, Lamija Begagić i Željko Pržulj. Stvaraoci od pera, Begagić i Pržulj, složili su se da izdavanje časopisa Bosanska vila predstavlja nemjerljiv kulturni doprinos književnosti, stvaralaštvu   poznatih pisaca i afirmaciji mladih autora.
Pisac Željko Pržulj posebno je istakao odlomak iz romana u nastajanju Od Sarajeva i nazad, autorice Lamije Begagić. “U svom romanesknom prvijencu književnica priča o putovanjima u Beč, Beograd i povratku u Sarajevo. Odlomak koji donosi Vila je veoma zanimljiv i vjerujem da će pobuditi interesovanje publike da pročita cijeli roman kad bude objavljen. Karahasanova priča Dizanje pruge predstavlja život na selu jedne porodice, a u središtu su dva lika, Reuf i Hajrija, čije se sudbine neočekivano prepliću kroz vrijeme.“ Pružulj je, takođe, sugerisao čitaocima da obrate pažnju na priču Željka Ivankovića, zatim na osvrt posvećen pjesniku Branku Miljkoviću, i odličnu satiričnu priču Simfonija Radivoja Bojičića.
Lamija Begagić istakla je autora Darka Cvijetića i njegovu izvanrednu pozorišnu kritku transformisanu u mali esej naslova Dekonstrukcija garnizonske svečane akademije. Najviše pažnje književnica je posvetila prilogu posvećenom 150. godišnjici od rođenja Branislava Nušića. “O slavnom komediografu mnogo je pisao akademik Josip Lešić, a jedan dio njegovog djela objavljen je u ovom izdanju časopisa iz knjige Branislav Nušić: Život i djelo. Pažnju mi je privukao intervju sa sjajnim piscem Vladimirom Pištalom. U prvi momenat pitala sam se šta se to još ima reći o Ivi Andriću, da bih čitajući intervju saznala da Pištalo piše Knjigu o Ivi Andriću, u kojoj preispituje ono u školi stečeno znanje po kome je, između ostalog, Andrić bio realist. 'Ja mislim da to nije tačno', tvrdi danas Pištalo u intervjuu“, kojeg citira Begagić.  Naravno, o svemu ćemo više detalja saznati kad pisac Pištalo objavi knjigu.

Promocija časopisa, održana 26. marta, privukla je pažnju medija iz Sarajeva i Banjaluke (Fena, Novo vrijeme, RTRS).
Redakcija se nada da će časopis i dalje privlačiti pažnju književnika, publicista i svih stvaralaca koji će poželiti da autorske priloge objave u Bosanskoj vili.

Novo izdanje Bosanske vile možete kupiti u prostorijama „Prosvjete“, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br. 1, od 12:00-15:00 h, po cijeni od 5,00 KM

 

Pozivamo Vas 26.03.2015.g. u četvrtak u 19:00 sati na promociju časopisa:

BOSANSKA VILA Br.63-64.

bv_63_64

Promotori:

- Živana Jovančić, glavna i odgovorna urednica;

- Lamija Begagić, književnica;

- Željko Pržulj, književnik.

Sarajevo, četvrtak, 26.03.2015.g, u 19 sati, u prostorijama Društva, ul. Sime Milutinovića Sarajlije br 1.

 

Održana promocija knjige poezije Željka Grahovca: U oba roda

u_oba_roda

Knjiga poezije „U oba roda“ autora Željka Grahovca, izdavač  Opća biblioteka „Zenica“, promovisana je u prostorijama Društva u četvrtak 12.03.2015. u 18:30 sati.  Promotori knjige, pored autora bili su književnica Ljubica Ostojić, pjesnik Elis Bektaš i novinar Đorđe Krajišnik.

''Knjiga je ugodno iznenađenje. To nije knjiga koju pročitate, sklopite i ostavite kao pročitanu. Ona uvijek emanira neka druga značenja, mogućnosti. Zanimljiva je i imat će svoju publiku'', kazala je u izjavi za medije Ljubica Ostojić. Knjiga ima 30 pjesama, koje pjesnik govori jednim dahom i govori iz jednog, u oba roda.

zeljko grahovac

Grahovac kaže da se knjiga piše za vremena koja dolaze, te da u ovoj knjizi on relativizira klasični autorski koncept, a to znači da su čitatelj i pjesnik lice i naličje jednog istog i "uvijek imam sugovornika i u svakoj pjesmi je polarna konstelacija postavljena, ja i svijet, ja bivši, ja budući“.

zeljko

''Ja smijem da zaustim da kažem sve u pjesmi. Poželjno je da kažem sve, ali ono iz čega se govori, mora da bude jedno. Apsolutno jedno i jedino. Da li je to bol, strast, smrt, esencijalizacija biti, koja je jedna. To je polarizacija. Ono iz čega govorim je jedno, ono što govorim je sve. Sve je ojezikovljenje'', kaže autor.

On ističe da sva energija koja prožima stihove nije posljedica njegove volje da nešto kaže, već se ona događa zato što uspijeva stalno održavati taj polaritet. Govoreći o knjizi, pjesnik Elis Bektaš je kazao da ova zbirka poezije predstavlja veliku poeziju koja se ugrađuje kao ugaoni kamen u čitavoj jednoj epohi, te iako to možda zvuči pretenciozno, ali ovakve zbirke ne nastaju često.

''Mi još uvijek sada samo mucamo, a tek će budućnost o njoj govoriti punim plućima. To je jedan dijalog pjesnika sa svijetom, sa samim sobom, sa lektirom koju je iščitao, ozbiljnom, bitnom. Knjiga koja nas može podučiti puno čemu kao čitatelje, knjiga koja se dotiče svih bitnih pitanja za čovjeka kao bića. Života, smrti, ljubavi'', kazao je Bektaš.

 

 

Pozivamo Vas na promociju knjige poezije Željka Grahovca: U oba roda

u_oba_roda

 Promocija knjige će se održati u četvrtak, 12.03.2015. u 18:30 sati u prostorijama Društva u ulici Sime Milutinovića Sarajlije br.1

Promotori: Ljubica Ostojić književnica, Elis Bektaš pjesnik i Đorđe Krajišnik novinar.

zeljko

Željko Grahovac rođen je 10. jula 1955. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na katedri za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1979. godine. Prve eseje i prikaze objavio je u časopisu „Dijalog“ (1980/1981.), koji je uređivao prof. dr. Kasim Prohić. Radio je kao predavač filozofskih i socioloških disciplina u srednjoj školi (u Zenici i u Kaknju), kao urednik u GIK „OKO“ u Sarajevu te kao bibliotekar-informator u Općoj biblioteci u Zenici, gdje je još uvijek zaposlen.

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo organizuje: Školu glume za djecu

gluma

SPKD Prosvjeta Sarajevo planira pokretanje škole glume za djecu uzrasta od 6 do 12 godina, u periodu od sredine marta do početka maja 2015. godine.
Škola bi bila organizovana dva puta sedmično u terminima od 18.00 do 19.30 sati u prostorijama Prosvjete, a koju bi vodio diplomirani glumac Rijad Gvozden.
Cijena cjelokupne radionice je simboličnih 10 KM, uz uslov da jedan od roditelja bude član Prosvjete. Godišnja članarina iznosi 30 KM za zaposlene, a 15 KM za penzionere i nezaposlene.
Zvaničnu prijavu za radionicu možete ostvariti na tel. 033 444 230.

 

Održano tradicionalno druženje žena povodom praznika 8.marta Međunarodnog dana žena

tanja recital

U prostorijama Društva održano je tradicionalno druženje žena predstavnica NVO povodom obilježavanja praznika 8.marta Međunarodnog dana žena. Uz prikladan program koji su priredili klub žena MisIrbi odnosno istaknute članice kluba, Milica Kajević i Tatjana Žarković Tafro.

milica savo

U Društvu SPKD Prosvjeta Sarajevo, uz skroman koktel svečano i dostojanstveno su obilježili praznik žena.Talentovane članice raznih nevladinih organizacija su recitovale svoj stihove uz muzičku pratnju darovitih učenika srednje muzičke škole iz Sarajeva.

recital harmonika

I ovom prilikom žene su podsjetile na značaj 8. marta Međunarodnog dana žena i naglasile ulogu žene u svim segmentima života, od poštovanja sebe, osvješćenosti, podizanja glasa protiv svih nepravdi koje se čine prema njoj:polne diskriminacije, zlostavljanja u porodici i na poslu. Ženi pripadaju ista prava u društvu kao i muškarcima, na sva radna mjesta u svim profilima posla i jednake naknade za rad.

publika klavir

 

Druženje žena u SPKD "Prosvjeta" Sarajevo

ruze

Druženje žena SPKD "Prosvjeta" planirano je 6. marta 2015. godine, u 12:00 sati u prostorijama Društva, zajedno sa predstavnicama drugih nacionalnih udruženja i NVO organizacija povodom obilježavanja 8. marta Međunarodnog dana žena. Druženje žena  organizuje Klub žena Mis Irby, a uz koktel, osmišljen je i prikladan program.

Podsjećanje, godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milion ljudi u AustrijiDanskojNjemačkoj i Švicarskoj. U predvečerje prvog svjetskog rata žene širom Evrope su 8 marta 1913. održale demonstracije za mir.U spomen na dešavanja koja su prethodili prazniku onakvom kakav je danas:

SVIM ŽENAMA OD SRCA ČESTITAMO PRAZNIK, 8.MART, MEĐUNARODNI DAN ŽENA!

 

Održana Tibina:
Promjena dioptrije “nova Turska” i nova medijska percepcija BiH i Balkana

U četvrtak 26.02.2015, održana je Tribina Promjena dioptrije "nova Turska" i nova medijska percepcija BiH i Balkana. Pred mnogobrojnim gostima predavač sa Univerzteta iz Nikozije Slobodan Ilić je sjajno održao predavanje. Gosti su imali priliku da čuju nove informacije i poglede na situaciju u Turskoj i njene odnose i poglede prema zemljama Balkana, ali i da aktivno učestvuju u predavanju sa svojim pitanjima i komentarima.

soja slobodan

publika slobo

Prof. dr Slobodan Ilić spada u vodeće autoritete iz oblasti intelektualne istorije Osmanske Imperije, sa posebnim zanimanjem za heterodoksni sufizam i heretičke pokrete u Maloj Aziji i na Balkanu od 12-16 vijeka. Studirao u Sarajevu, Beogradu i Bambergu. Predavao na Univerzitetu u Sarajevu, Bilkent University u Ankari, Eastern Mediterranean University u Famagusti i Near East University u Nikoziji. Potpredsjednik je Međunarodne asocijacije za osmanske i preosmanske studije (CIEPO) i član Izvršnog komiteta Međunarodne asocijacije za osmansku ekonomsku i društvenu istoriju (IAOSEH). Autor više monografija i brojnih naučnih radova, posebno iz oblasti islamskog misticizma. Učestvovao na međunarodnim skupovima u Bostonu, San Francisku, Vašingtonu, San Diegu, Londonu, Kembridžu, Parizu, Amsterdamu, Bonu, Berlinu, Frankfurtu, Majncu, Lajpcigu, Varšavi, Beču, Budimpešti, Segedinu, Zagrebu, Tirani, Retimnu, Istanbulu, Bursi, Ankari, Trabzonu, Konji, Kutahiji, Sivasu, Mersinu, Nikoziji, Tebrizu i Teheranu.

Hvala još jednom prof.dr. Slobodanu Iliću na njegovom iscrpnom izlaganju.

 

Pozivamo Vas 26.02.2015. u četvrtak u 18 sati na tribinu:

poz

 

Posjeta našem Društvu, Nj. E. g-đa. Claire Bodonyi, ambasadorica Republike Francuske u BiH!

bodony claire

Ambasadorica Republike Francuske u BiH, Nj.E. Claire Bodonyi posjetila je u srijedu, 18.02. 2015.g. prostorije SPKD Prosvjeta u Sarajevu, gdje se upoznala sa istorijatom i radom jednog od najstarijih nacionalnih  društava u našoj zemlji. Uz ambasadoricu Bodonyi u delegaciji su bili i  prvi sekretar ambasade Remy Queney, te Nermina Halkić ispred Francuskog  instituta u BiH. U ime SPKD Prosvjeta visoke goste su pozdravili predsjednik Društva dr Savo Vlaški, predsjednik Upravnog odbora Dejan Garić, te član UO dr Slobodan Šoja, nekadašnji ambasador BiH u  Francuskoj i poslovni sekretar Društva prof. Ljubica Žikić.

francuska biblioteka

        U jednosatnom razgovoru Ambasadorica Bodonyi se upoznala sa radom Društva, i brojnim aktivnostima koje Prosvjeta organizuje, te istakla da iako je tek nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini već prati aktivnosti i rad Prosvjete, a posebno se zainteresovala za stipendiranje đaka i studenata, što je i jedna od važnih aktivnosti Društva. Predstavnici Društva su Njenu Ekselenciju upoznali i sa problemima sa kojima se SPKD Prosvjeta svakodnevno suočava, posebno naglasivši probleme povrata imovine, budući da najveći dio nacionalizovane imovine Prosvjete još uvijek nije vraćen izvornim vlasnicima. Ambasadorica Bodonyi je istakla da je Francuska ambasada zainteresovana za što bolju saradnju sa SPKD Prosvjeta – kako bi se što kvalitetnije realizovali brojni projekti u budućnosti, te kako bi se mladi stipendisti iz naše zemlje upoznali sa svojim vršnjacima i načinom i sistemom obrazovanja i života u Francuskoj, ali i obratno. Ambasadorica je tokom posjete obišla i biblioteku Društva, te izrazila zadovoljstvo svim aktivnostima SPKD Prosvjeta.

 

Otvorena izložba polaznika Kursa digitalne fotografije!

otvorenje dodjela

U prostorijama SPKD “Prosvjeta" Sarajevo u saradnji sa foto-video klubom "Valter"  iz Sarajeva i uz podršku Općine Centar Sarajevo, otvorena je izložba fotografija polaznika Kursa za digitalnu fotografiju.

pohvale polaznici

Izložbu je otvorio predsjednik Društva prim.dr. Savo Vlaški, a tom prigodom uručeni su certifikati za polaznike Kursa a od strane foto-video kluba Valter, podijeljene su nagrade I pohvale za najuspješnije fotografije.

unuka devojka devojka

Kurs je bio namijenjen svim onima koji žele da nauče teoretske osnove fotografije, kao i praktično stvaranje kreativnih fotografija. Ova izložba suštinski pokazuje ideje i kreativnost. Pokazuje da zapravo nije važno kakav foto-aparat imate, nego je jedino važno kako snimiti taj jedan prolazni trenutak u životu, izdvojiti ga i ovjekovječiti, te na taj način  izražavati sebe kroz fotografiju.

plaza devojka

Izlagači su: Aida Krupalija, Amina Pašić, Enida Raščić, Jadran Korać, Radoslav Marjanović, Sabina Hodžić, Tesnim Karišik, Zorica Antonić, Žana Popović.

Nagrađene fotografije su:

1. Žana Popović

dubrovnik

2. Jadran Korać

jadran

3. Tesnim Karišik

tesnim

Pohvale idu za fotografije:

1. Jadran Korać

bosna

2. Amina Pasić

galije

3. Zorica Antonić

zorica

Ljubitelji digitalne fotografije će moći pogledati izložbu u prostorijama Društva u ul Sime Milutinovića sarajlije br.1, svakim radnim danom u terminu od 10-15 sati a izložba će biti otvorena do 07. februara.

 

 

SPKD "Prosvjeta" Sarajevo Vas poziva na:

Izložbu polaznika Kursa digitalne fotografije!

Kurs je realizovan u saradnji sa foto-video klubom Valter iz Sarajeva uz podršku Opštine Centar Sarajevo. Pozivamo Vas da dođete i svojim prisustvom uveličate našu Izložbu.

Sarajevo, četvrtak, 29. januara 2015.g. u 19 sati u prostorijama Društva u ul.Sime Milutinovića Sarajlije br.1

 

Dodjela II dijela stipendija stipendistima Društva u školskoj 2013/2014.g

  Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, prigodnim programom i druženjem je u utorak sa početkom u 11 sati, 27. januara 2015. godine, obilježilo praznik Svetoga Save, velikog prosvjetitelja.

press gosti

Pred brojim medijima I gostima, učenici su otpjevali himnu u čast prosvjetitelju Savi, te govorili o njegovom životu i misiji, a svojim umijećem i prigodnom muzikom oduševili su sve prisutne.

himna gosti

Također, u okviru svojih skromnih materijalnih mogućnosti Društvo Prosvjeta nastavlja tradiciju stipendiranja učenika i studenata, te na taj način, slijedeći jednu od osnovnih misija Društva ustanovljenu početkom prošlog stoljeća 1902.godine, danas su dodijeljene stipendije za 19 stipendista nažalost sa zakašnjenjem zbog nedostatka finasijskih sredstava .

savo dragan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 27. januara proslavljaju Svetog Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva. Sveti Sava, srpski prosvjetitelj i srpski arhiepiskop, rodio se kao Rastko (Nemanjić) 1169. u mjestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara, a umro je 1236. u mjestu Veliko Trnovo, glavnom gradu Drugog bugarskog carstva.

andrej srdjan

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva, a u Studenici je 1209.  osnovao prvu bolnicu na području srpske države i smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

tijana Zoran

Njegova djela "Nomokanon” (1220.) i "Sinodik pravoslavlja” (1221.) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.
"Bolji je jedan koji čini volju Gospodnju, nego množina bezbožnika" (Hilandaraski tipik)

stipendisti

 

Mostar -- Tradicionalni Božićni prijem SPKD Prosvjete Mostar, kojem je prisustvovala i SPKD Prosvjeta Sarajevo

prijem

Mostar -- Tradicionalni Božićni prijem SPKD Prosvjete Mostar, koji je pratila i kolektivna izložba velikana likovne umjetnosti, održan je u Ćorovića kući u Mostaru.

izlozba pupoljak

Na prijemu je, uz druženje, upriličeno i tradicionalno lomljenje česnice te prikladno čašćenje.
Generalni tajnik SPKD Prosvjete Mostar Goran Kosanić izrazio je zadovoljstvo posjećenosti prijema na koji su, kako je kazao, došli svi dobri ljudi grada Mostara – ljudi koji vole i poštuju zajedništvo i kulturu ovog grada.

goran gosti

Božić obilježava mir, ljubav, blagostanje i praštanje, kazao je Kosanić, naglasivši pritom kako je bit Božića i druženje, pozitivna energija, te ljudskost koja je svima potrebna.

uvazeni ekipa SPKD

Kada je u pitanju izložba na njoj su predstavljena dijela sve samih likovnih velikana: Bobe Samardžića, Krešimira Ledića, Lazara Drljače, Vlade Puljića, Mustafe i Salke Peze, Florijana Mićkovića, Vase Rupara, Ramiza Pandura i Juse Nikšića.

katalog

lazar

pejzaz

bik

Kako i ranijih, i ove je godine Prosvjeta, uz pomoć Misije bez granica, upriličila humanitarnu akciju u kojoj je podijelila 50 paketa s hranom i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim obiteljima. (preuzeto sa portala Starmo)

Povodom obilježavanja devedesete godišnjice smrti našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) 'Prosvjeta' Mostar organizira drugi Šantićev festival djece pjesnika koji će se održati 1. i 2. veljače 2015. godine.
"Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg festivala, i ove godine želimo animirati mlade pjesnike da se odazovu u što većem broju i pokažu svoj dar i ljubav prema pisanju poezije. Cilj nam je dati priliku talentiranim pojedincima koji će svojim prisustvom uveličati Šantićev festival djece pjesnika", navode organizatori festivala.
Sam konkurs koji je raspisan i bio otvoren do 31.12.2014 godine pristiglo je 274 radova sa teritorije bivše Jugoslavije. Pravo ućešća imaju učenici osnovnih škola. Naš žiri do 15.1. određuje 15 finalista koji će u pratnji roditelja ili nastavnika biti naši gosti i učestovati na finalnom takmičenju.

Program organizacije Šantićevog festivala djece pjesnika i finalnog takmičenja je slijedeći:

01.02 2015.. -dolazak finalista i smještaj ručak
16:00 h školski čas o životu i radu Alekse Šantića ( muzej hercegovine)
17:00h razgovor sa članovima žirija (galerija Ćorovića kuće)
19:00 h pjesnićko veće Mirsad Bečirbašić  (OKC Abašević)

02.02.2015.. 10:00h -polaganje cvjeća na mauzolej Osmana Đikića
10:30h polaganje cvjeća na grob Svetozara Ćorovića
10:45h mladi pjesnici čitaju svoje radove i zamotane oko ruža polažu na grob Alekse Šantića
11:45h  polaganje cvjeća i prigodan recital i Šantićevom parku Ručak i obilazak grada
19:00 h FINALNO VEČE  (MC PAVAROTI)
Zajednička večera i druženje

03.02.2015. . odlazak gostiju finalista u jutarnjim satima

 

U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan svečani V Božićni koncert!

Iz Sarajeva upućene čestitke i želje za mir svim građanima svijeta

NP bina

Kvalitetan i zanimljiv program petoga po redu Božićnoga koncerta, što ga je priredilo SPKD “Prosvjeta” u dvorani Narodnoga pozorišta – Sarajevo, uveo nas je na najljepši način u blagdanske dane koji donose puno radosti svima onima koji Isusovo rođenje slave po julijanskom kalendaru, ali i njihovim prijateljima i svim ljudima dobre volje…
Glazbena večer započela je pjesmom – molitvom “Oče naš”, u izvođenju zbora Srpskoga pjevačkoga društva Srbadija iz Bijeljine, pod ravnanjem prof. dr. Desanke Trakilović, od koje je, tijekom koncerta, povremeno dirigentsku palicu preuzimala i mr. Jelena Milićević-Trakilović.
Među najboljima na svijetu
Ansambl, koji se nalazi na popisu sto najboljih zborova na svijetu, potom je otpjevao, uz sudjelovanje Mirka Milanovića – tenora i Siniše Pajića – baritona te Dejana Perkovića na harmonici, još nekoliko prigodnih skladbi: “Gospodi spasi blagočestivija” Miodraga Govedarice, “Ne otvrati lica Tvojego” Artema Lukjanoviča Vedelja, te “Izvod iz liturgije”, “Carska jektenija” i “Božićni tropar: Roždestvo Tvoje”…

ivanic hor

U doba Prvoga svjetskoga rata, čija je stota obljetnica osobito obilježavana u Sarajevu tijekom 2014. godine, stvarali su mnogi glasoviti skladatelji i pjesnici. Među njima se našao i Jakov Gotovac, čiju nam je pjesmu, komponiranu na stihove Đure Jakšića, “Na noćištu”, otpjevao u nastavku programa Timur Vilić, bariton, uz glasovirsku pratnju Belinde Krnić. (“Natoči mi čašu vina iz podruma svog, poljubi me, zagrli me, pomog’o ti Bog”)… A Kristina Ljevak i Ognjen Blagojević govorili su stihove Borivoja Jevtića, člana Mlade Bosne, pod nazivom “Oseka”, objavljene 15. studenoga 1911.u “Bosanskoj vili”. Uslijedila je popularna skladba “Gdje si dušo, gdje si rano”, što ju je na stihove Branka Radičevića skladao Davorin Jenko, u izvođenju sopranistice Dejane Hršum i pijanistice Nevene Ćeklić.
I etno glazba
U bloku programa posvećenom etno-glazbi, publiku je ugodno iznenadio nastup Đorđa i Ane Jovančić, koji su uz pratnju Tria Eudiates otpjevali “Zaspo Janko pod jablanom”. Potom smo, u izvedbi spomenutoga Tria, slušali “Balkansku impresiju” Bogdana Štarca – kompoziciju koja je svojom ritmičnošću, ali i lirskim pasažima, osvojila srca posjetitelja.

trio klapa

Treći programski blok donio nam je nastup vokalne skupine Klapa Panon iz Novoga Sada, koja je otpjevala potpuri pjesama iz Hrvatske, Srbije i Rusije. Zajedno s njima, pjevali smo “Zelenu granu s tugom žuta voća”, “Projdi vilo”, “Ja sam rođen tamo, na salašu”, “Djevojko mala”, i “V temnom lese”. Na kraju koncerta, ponovno smo se susreli s članovima zbora Srbadija, koji su izveli nekoliko srpskih narodnih pjesama (“Ja se penjem na gložđe”, “Aj, ima majka”, “Ja ho hoj, kolika je zelena livada”, “Ja u bašti”), zatim omiljenu rusku “Oči čornije” i “Jihav kozak” – ukrajinsku narodnu pjesmu, da bi se od svih nas oprostili pjevajući “Na mnogaja ljeta”…
Predsjednik SPKD-a “Prosvjeta” dr. Savo Vlaški pozdravio je sve prisutne, u doista prepunoj kazališnoj dvorani, među kojima se nalazio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i čestitao Božić tradicionalnim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi! Uputio je i čestitke u povodu nove 2015. godine “svim građanima svijeta”.
Širimo kulturu cijele BiH
Evo što nam je o zboru SPD-a Srbadija kazala dirigentica prof. dr. Desanka Trakilović: “Zbor je osnovan daleke 1899. godine, a rad mu je obnovljen 1992., u Bijeljini. Ja sam na čelu ansambla od same obnove… Dobili smo do danas puno nagrada, ne samo zahvaljujući dirigentima, već i zahvaljujući motivaciji svih članova, rođenoj iz potrebe da društvo očuva tradicionalnu glazbu, crkvenu i onu domaćih autora. Širili smo kulturu cijele BiH – radili smo, primjerice, i zapise dr. Cvjetka Rihtmana… Imamo i dječji zbor pa se svake godine regrutira i pomladak… Čuvamo djecu od poroka suvremenoga doba, što nas sve kao roditelje brine. Uputili smo mnogo mladih na glazbene akademije, u velike glazbene kuće (poput Stevice Krajinovića, Ivane Milošinović, Gorana Stevanovića, Siniše Pajića…, sve su to savršeni pjevači). Godine 2002. utemeljili smo Festival zborova “Svibanjske muzičke svečanosti”, na koji nam dolaze ansambli sa svih strana. Riječju, želimo pokazati svijetu da smo mi fini bosanskohercegovački narod koji ima kulturu pjevanja, kulturu mišljenja, tekstova koji su sadržajni… i svijet to prepoznaje. Od 2000. godine dobili smo na desetke prvih i drugih nagrada kamo smo god krenuli!”, kazala nam je Trakilović.
Piše: Vesna Hlavaček
Izvor(http://dnevni-list.ba/web1/iz-sarajeva-upucene-cestitke-i-zelje-za-mir-svim-gradanima-svijeta/)

 


Održana Press konferencija

u povodu održavanja:

V SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA!

plakat

U ponedjeljak 29. decembra 2014. godine u prostorijama Društva (ul. Sime Milutinovića Sarajlije br.1), sa početkom u 11,00 sati održala se PRESS  KONFERENCIJA  u povodu održavanja SVEČANOG BOŽIĆNOG KONCERTA koji će se održatu u ponedjeljak, 5. januara 2015. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20,00 sati.

Na press konferenciji  u ime SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo bili su prisutni:

Prim.dr. Savo Vlaški, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, Dejan Garić, umjetnički kreator Božićnog programa i Nenad Marilović, menadžer Božićnog koncerta.

savo mediji

Savo Vlaški, predsjednik Društva, obavjestio je prisutne novinare da za ovaj V Božićni koncert vlada izuzetno interesovanje, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj. Ovom jubilarnom koncertu prisustvovaće i Mladen Ivanić, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine sa saradnicima, Svetozar Pudarić, potpredsjednik F BiH, mnogobrojni ambasadori, istaknuti predstavnici vlasti, visoko sveštenstvo, te ugledni javni i kulturni radnici.

Dejan Garić, koji je sa Milicom Kajević umjetnički kreator Programa, upoznao je predstavnike medija o sadržaju i učesnicima Božićnog koncerta. Hor „Srbadija“ iz Bijeljine (jedini hor iz regije na listi 100 najboljih horova svijeta) će otvoriti koncert sa duhovnim pjesmama i zatvoriti sa etno i narodnim pjesmama. Takođe u programu nastupa Klapa „Panon“ iz Novog Sada. Uz navedeno imamo i jedan blok sa recitatorima, solistima i triom posvećen srpskim pjesnicima.

      Velika nam je čast i zadovoljstvo – rekao je Nenad Marilović,  menadžer ovog koncerta – da se zahvalimo našem generalnom partneru BH Telecomu, mnogobrojnim sponzorima,  te medijskim pokroviteljima – koje smo istakli na bilbordima, transparentima, plakatima i pozivnicama.

Posebnu zahvalnost dugujemo i Narodnom pozorištu u Sarajevu – koji nam već petu godinu zaredom – besplatno ustupa salu.

Ulaznice mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u periodu od 09-11:30 i 15:30 – 19:30 sati po cijeni od 10,00KM. Obzirom da su predhodni Božićni koncerti bili rasprodani, preporučujemo da zaineresovani na vrijeme nabave ulaznice.

PROGRAM ZA V BOŽIĆNI KONCERT:

Pozdravna riječ – dr Savo Vlaški, predsjednik SPKD Prosvjeta

1.  HOR SCPD SRBADIJA
(dirigenti: prof. dr Desanka Trakilović i mr Jelena Milićević-Trakilović
solisti:  Mirko Milanović i Siniša Pajić
harmonika: Dejan Perković)

Oče naš
Miodrag Govedarica: Gospode spasi blagočestivija
Artem Lukjanovič Vedelj: Ne otvrati lica tvojego
Izvod iz liturgije
N.N.: Carska jektenija
Božićni tropar: Roždestvo tvoje

2.      KAZUJEMO I PJEVAMO SRPSKE PJESNIKE
Timur Vilić
Đura Jakšić – Jakov Gotovac: NA NOĆIŠTU

Kristina Ljevak i Ognjen Blagojević
Borivoje Jevtić: OSEKA

Dejana Hršum, sopran; Nevena Ćeklić, klavir
Branko Radičević – Davorin Jenko: GDJE SI DUŠO, GDJE SI RANO

Đorđe Jovančić i Ana Jovančić
etno kompozicija: ZASP'O JANKO POD JABLANOM (aranžman Pedja Hart)

Trio Eudiates (Vanja Danilović, harmonika; Nikolina Čolović, violina; Sara Mićić, klavir)
Bogdan Štarc: BALKANSKA IMPRESIJA

3.  Vokalna grupa „Klapa Panon“ (M.Tolimir, N.Brett, S.Radivojević, N.Uzelac, S.Gez, P.Šepelj, N.Lukić, N.Miličević)

Zelenu granu s tragom žuta voća
Projdi vilo
Ja sam rođen tamo na salašu
Djevojko mala
V temnom lese

4. Hor SCPD Srbadija

Ja se penjem na gložđe, Aj' ima majka, Ja ho hoj kolika je zelena livada, Ja u bašti (srpske narodne pjesme)
Oči čornije (ruska narodna pjesma)
Jihav Kozak (ukrajinska narodna pjesma)

DOBRO NAM DOŠLI!

Sa iskrenim željama da ove svete dane provedete u miru i svakoj radosti, srdačno Vas pozdravljamo drevnim pozdravom Praznika:

"Nek Vas Božija svjetlost vodi,

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

VAISTINU SE RODI!"

Povodom proslave Božića SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, neće raditi srijeda 07.01.2015.godine.

Svim vjernicima i ljudima dobre volje čestitamo Božić!

cestitka

"Slava na visini Bogu, i na zemlji mir među ljudima dobre volje! (Lk 2,14)"

Pozivamo Vas sa radošću da prisustvujete koncertu posvećenom proslavi Božića!

Rezervaciju i kupovinu ulaznica možete izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radno vrijeme blagajne: ponedjeljak - subota od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.
Telefon: +387 33 221 682

Rezervisane ulaznice dužni ste preuzeti najkasnije dva dana prije održavanja predstave.

Cijena ulaznice je 10,00KM

Dobro nam došli!

koncert

 

CESTITKA

 

 

OBAVJEŠTENJA
 

NOVE KNJIGE

 

NAŠA IZDANJA: KATALOG

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 



 

 

 

 

 

 


2012 © SPKD "Prosvjeta" Sarajevo, sva prava zadržana; e-mail:prosvjeta@bih.net.ba